Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31990L0629

    Komission direktiivi 90/629/ETY, annettu 30 päivänä lokakuuta 1990, moottoriajoneuvojen turvavöiden kiinnityspisteitä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 76/115/ETY mukauttamisesta tekniikan kehitykseen

    EYVL L 341, 6.12.1990, p. 14–19 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1990/629/oj

    31990L0629

    Komission direktiivi 90/629/ETY, annettu 30 päivänä lokakuuta 1990, moottoriajoneuvojen turvavöiden kiinnityspisteitä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 76/115/ETY mukauttamisesta tekniikan kehitykseen

    Virallinen lehti nro L 341 , 06/12/1990 s. 0014 - 0019
    Suomenk. erityispainos Alue 13 Nide 20 s. 0016
    Ruotsink. erityispainos Alue 13 Nide 20 s. 0016


    KOMISSION DIREKTIIVI,

    annettu 30 päivänä lokakuuta 1990,

    moottoriajoneuvojen turvavöiden kiinnityspisteitä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 76/115/ETY mukauttamisesta tekniikan kehitykseen (90/629/ETY)

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen,

    ottaa huomioon moottoriajoneuvojen turvavöiden kiinnityspisteitä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 18 päivänä joulukuuta 1975 annetun neuvoston direktiivin 76/115/ETY(1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission direktiivillä 82/318/ETY(2), ja erityisesti sen 6 artiklan,

    sekä katsoo, että

    käytännön kokemus ja tekninen kehitys osoittavat, että tieliikenteen turvallisuutta voidaan parantaa soveltamalla jo olemassa olevien vaatimusten mukaisia vaatimuksia M2-luokan ajoneuvoihin, joiden suurin sallittu massa on yli 3 500 kiloa, sekä M3-luokan ajoneuvoihin (linja-autot), joita vaatimukset eivät ole tähän asti koskeneet, ja saattaa vaatimukset yleisesti koskemaan muiden ajoneuvoluokkien istuinpaikkoja, joita vaatimukset eivät ole tähän asti koskeneet,

    kokemus osoittaa, että joitakin olemassa olevia määritelmiä ja vaatimuksia on jossain määrin muutettava,

    suojaa turvavyön alla liukumista vastaan olisi parannettava; tämä voisi tapahtua turvavöiden kiinnityspisteiden paikkaa muuttamalla tai istuimen rakennetta muuttamalla; on kehitettävä testausmenetelmä, jonka avulla voidaan osoittaa turvallisuuden tason paraneminen, ja

    tämän direktiivin säännökset ovat moottoriajoneuvoalan kaupan teknisten esteiden poistamiseksi annettujen direktiivien mukauttamista tekniikan kehitykseen käsittelevän komitean lausunnon mukaiset,

    ON ANTANUT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

    1 artikla

    Muutetaan direktiivin 76/115/ETY liitettä I tämän direktiivin liitteen mukaisesti.

    2 artikla

    1 Jäsenvaltiot eivät saa 1 päivästä toukokuuta 1991 alkaen turvavöiden kiinnityspisteisiin liittyvistä syistä:

    - evätä moottoriajoneuvotyypiltä ETY-tyyppihyväksyntää tai kansallista tyyppihyväksyntää tai kieltäytyä antamasta direktiivin 70/156/ETY(3) 10 artiklan 1 kohdan viimeisessä luetelmakohdassa tarkoitettua asiakirjan jäljennöstä,

    - kieltää ajoneuvojen ensimmäistä liikkeelle laskemista,

    jos tämäntyyppisessä ajoneuvossa tai näissä ajoneuvoissa olevat kiinnityspisteet vastaavat direktiivin 76/115/ETY vaatimuksia, sellaisena kuin se on muutettuna tällä direktiivillä.

    2 Alkaen 1 päivästä heinäkuuta 1992 jäsenvaltiot:

    - eivät saa enää antaa direktiivin 70/156/ETY 10 artiklan 1 kohdan viimeisessä luetelmakohdassa tarkoitettua asiakirjan jäljennöstä sellaiselle ajoneuvotyypille,

    - saavat evätä kansallisen tyyppihyväksynnän sellaiselta ajoneuvotyypiltä,

    jossa kiinnityspisteet eivät vastaa direktiivin 76/115/ETY vaatimuksia, sellaisena kuin se on muutettuna tällä direktiivillä.

    3 Jäsenvaltiot saavat 1 päivästä heinäkuuta 1997 alkaen kieltää laskemasta liikkeelle ajoneuvoja, joissa olevat kiinnityspisteet eivät vastaa direktiivin 76/115/ETY vaatimuksia, sellaisena kuin se on muutettuna tällä direktiivillä.

    3 artikla

    Komissio tarkastelee viimeistään 31 päivänä joulukuuta 1992 uudelleen direktiivin 76/115/ETY säännöksiä, ja erityisesti sen liitteessä I olevan 4.4.3 kohdan määräyksiä, parantaakseen suojaa turvavyön alla liukumista vastaan; tämä tarkastelu saattaa johtaa uusiin toimenpiteisiin ja niihin liittyviin dynaamisin testausmenetelmiin.

    4 artikla

    Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät säännökset voimaan ennen 1 päivää toukokuuta 1991. Niiden on ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

    Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niitä virallisesti julkaistaessa niihin on liitettävä viittaus tähän direktiiviin. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

    5 artikla

    Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 30 päivänä lokakuuta 1990.

    Komission puolesta

    Martin BANGEMANN

    Varapuheenjohtaja

    (1) EYVL N:o L 24, 30.1.1976, s. 6

    (2) EYVL N:o L 139, 19.5.1982, s. 9

    (3) EYVL N:o L 42, 23.2.1970, s. 1

    LIITE

    Muutetaan liitettä I seuraavasti:

    Lisätään 1.6 kohdan jälkeen uusi 1.6.1 kohta:

    "1.6.1 `etuistuimella` tarkoitetaan istuinta, jossa kyseisen istuimen "etummainen H-piste on kuljettajan R-pisteen kautta kulkevalla pystysuoralla poikittaistasolla tai sen edessä.""Muutetaan 4.2.1.1 kohtaa seuraavasti:

    "on kelauslaitteet. Tätä määräystä ei sovelleta ajoneuvoihin, joissa 4.3 kohdan mukaisesti uloimmalla etuistuimella sallitaan ainoastaan lantiovyöt. Jos kiinnityspisteet...".

    Korvataan 4.3 kohta seuraavasti:

    "4.3 Vyön kiinnityspisteiden pienin määrä.

    4.3.1 Kaikki M- ja N-luokan ajoneuvot (lukuun ottamatta M2-luokkaan kuuluvia yli 3,5 tonnin ja M3-luokkaan kuuluvia ajoneuvoja, joissa on erityisesti suunniteltuja seisomapaikkoja) on varustettava tämän direktiivin vaatimusten mukaisilla turvavöiden kiinnityspisteillä.

    4.3.2 Kunkin ajosuuntaan olevan istuimen turvavyön kiinnityspisteiden pienimmästä määrästä määrätään lisäyksessä 1.

    4.3.3 Lisäyksessä 1 esitetyillä ja tunnuksella ø merkityillä M1 -luokan ajoneuvojen ulommilla istuimilla - muilla kuin etuistuimilla - sallitaan kaksi lattiakiinnityspistettä, jos istuimen ja ajoneuvon lähimmän sivuseinän välillä on käytävä, jonka tarkoituksena on sallia matkustajien pääsy ajoneuvon muihin osiin. Istuimen ja sivuseinän välistä tilaa pidetään käytävänä, jos etäisyys tuosta sivuseinästä kaikkien ovien ollessa suljettuna kyseisen istuimen keskilinjan kautta kulkevaan R-kohdassa mitattuun ja ajoneuvon pituussuuntaiseen keskitasoon nähden kohtisuoraan pituussuuntaiseen pystytasoon on yli 500 mm.

    4.3.4 Lisäyksessä 1 esitettyjen ja tunnuksella * merkittyjen keskimmäisten etuistuimien kahta lattiakiinnityspistettä pidetään riittävinä, jos tuulilasi sijaitsee direktiivin 74/60/ETY liitteessä II määritellyn pääniskualueen ulkopuolella; jos se sijaitsee tämän pääniskualueen sisäpuolella, vaaditaan kolme kiinnityspistettä.

    Kun on kyse turvavöiden kiinnityspisteistä, tuulilasi katsotaan pääniskualueen osaksi, kun se saattaa joutua staattiseen kosketukseen direktiivin 74/60/ETY liitteessä II määritellyn menetelmän mukaisen testauslaitteen kanssa.

    4.3.5 Kaikki lisäyksessä 1 esitetyt ja tunnuksella

    merkityt 4.3.6 kohdassa määritellyt avoimet istuimet on varustettava kahdella lattiakiinnityspisteellä.

    4.3.6 `Avoimella istuimella` tarkoitetaan istuinta, jonka edessä ei ole 'suojaavaa seinää` tässä kohdassa määritellyssä tilassa:

    - kahden vaakatason välissä, joista toinen kulkee H-pisteen kautta ja toinen 400 mm sen yläpuolella;

    - kahden H-pisteen suhteen symmetrisen ja toisistaan 400 mm:n etäisyydellä olevan pituussuuntaisen pystytason välissä;

    - H-pisteestä 1,30 m:n etäisyydellä olevan pystysuoran poikittaistason takana.

    Tässä vaatimuksessa 'suojaseinällä` tarkoitetaan sellaista sopivan vahvuista ja niin yhtenäistä pintaa, että jos 165 mm halkaisijaltaan oleva pallo projisoidaan geometrisesti minkä tahansa edellä määritellyssä tilassa olevan pisteen ja pallon keskipisteen kautta kulkevaan pitkittäiseen vaakasuoraan suuntaan, suojaseinässä ei missään kohdassa ole aukkoa, jonka kautta pallon geometrinen projektio voisi kulkea.

    Istuinta pidetään 'avoimena istuimena`, jos edellä määritellyssä tilassa olevien suojaseinien yhteispinta-ala on alle 800 cm².

    4.3.7 Kokoontaitettaviin ja ajoneuvon muihin kuin 4.3.1 4.3.5 kohdassa tarkoitettuihin istuimiin ei vaadita turvavöiden kiinnityspisteitä. Jos ajoneuvo kuitenkin on varustettu tällaisten istuimien kiinnityspisteillä, niiden on oltava tämän direktiivin säännösten mukaiset.

    Tässä tapauksessa riittää kaksi lattiakiinnityspistettä."

    Muutetaan 4.4.3 kohtaa seuraavasti:

    "4.4.3 Turvavyön tehokkaiden lattiakiinnityspisteiden sijainti (ks. lisäys 2)

    4.4.3.1 Etuistuimet, M1-ajoneuvoluokka

    M1-luokan ajoneuvoissa kulman á1 (muualla kuin soljen puolella) on oltava 30° 80° ja kulman á2 (soljen puolella) on oltava 45° 80°. Molempia kulmavaatimuksia sovelletaan etuistuimien kaikkiin tavanomaisiin matkustusasentoihin. Jos vähintään toinen kulmista á1 ja á2 on vakio kaikissa tavanomaisissa käyttöasennoissa, sen arvon on oltava 60° ± 10°.

    Kun on kyse säädettävistä istuimista, joissa on 1.12 kohdassa tarkoitettu säätölaite ja joiden selkänojan kallistuskulma on alle 20° (ks. liite III, kuva 1), kulma á1 voi olla pienempi kuin edellä annettu pienin arvo (30°), jos se on vähintään 20° jokaisessa tavanomaisessa käyttöasennossa.

    4.4.3.2 Takaistuimet, M1-ajoneuvoluokka

    M1-luokan moottoriajoneuvoissa kaikkien takaistuimien kulmien á1 ja á2 on oltava 30° 80°. Jos takaistuimia voidaan säätää, edellä tarkoitetut kulmat koskevat kaikkia tavanomaisia matkustusasentoja.

    4.4.3.3 Etuistuimet, muut kuin M1-ajoneuvoluokka

    Muissa kuin M1-luokan moottoriajoneuvoissa kulmien á1 ja á2 on oltava 30° 80° etuistuimien kaikissa tavanomaisissa matkustusasennoissa. Kun ajoneuvojen, joiden massa on enintään 3,5 tonnia, etuistuinten kulmista á1 ja á2 ainakin toinen on vakio kaikissa tavanomaisissa käyttöasennoissa, sen arvon on oltava 60° ± 10°.

    4.4.3.4 Takaistuimet ja erityiset etu- ja takaistuimet, muut kuin M1-ajoneuvoluokka

    Muiden kuin M1-ajoneuvoluokan ajoneuvoissa, kun kyseessä ovat:

    - penkki-istuimet,

    - säädettävät (etu- ja taka-) istuimet, joissa on 1.12 kohdassa tarkoitettu säätölaite ja joiden selkänojan kulma on alle 20° (ks. liite III, kuva 1), ja

    - muut takaistuimet,

    kulmat á1 ja á2 voivat olla 20° 80° kaikissa tavanomaisissa käyttöasennoissa. Kun ajoneuvojen, joiden massa on enintään 3,5 tonnia, etuistuinten kulmista á1 ja á2 ainakin toinen on vakio kaikissa tavanomaisissa käyttöasennoissa, sen arvon on oltava 60° ± 10°."

    Siirretään entinen 4.4.3.3 kohta 4.4.3.5 kohdaksi.

    Lisätään 4.4.4.1 kohdan loppuun:

    "Jos käytetään kaksiovista mallia sekä etu- että takaistuimille pääsemiseksi ja jos yläkiinnityspiste on 'B`-kohdassa, järjestelmä on suunniteltava niin, että se ei haittaa ajoneuvoon nousua eikä ajoneuvosta poistumista."

    Lisätään 5.2.3 kohdan jälkeen uusi 5.2.4 kohta:

    "5.2.4 Jos käytetään muuta kuin tämän direktiivin 5.2.1 5.2.3 kohdassa määrättyä testausmenetelmää, on näytettävä toteen, että kyseessä on tätä vastaava menetelmä."

    Muutetaan 5.3.5.3 kohtaa seuraavasti:

    "5.3.5.3 Kun valmistaja varustaa ajoneuvonsa turvavöillä, niitä vastaavat turvavöiden kiinnityspisteet voidaan valmistajan pyynnöstä testata ainoastaan testissä, jossa niitä kuormitetaan näihin kiinnityskohtiin kiinnitettävien vyötyyppien geometriset ominaisuudet toistavalla laitteella."

    Muutetaan 5.3.6 kohtaa seuraavasti:

    "5.3.6 Jos uloimpia ja keskimmäisiä istuimia ei ole varustettu turvavöiden yläkiinnityspisteillä, vöiden lattiakiinnityspisteet on testattava 5.4.3 kohdassa määrätyllä testillä, jossa näitä kiinnityspisteitä kuormitetaan lantiovyön geometriset ominaisuudet toistavalla laitteella."

    Muutetaan 5.4.1.2 kohtaa seuraavasti:

    "5.4.1.2 M1- ja N1-luokan ajoneuvoissa käytetään 1 350 ± 20 daN:n testauskuormaa, joka saadaan aikaan saman turvavyön kiinnityspisteisiin kiinnitetyllä vetolaitteella (ks. liite IV, kuva 2) käyttämällä sellaista laitetta, joka toistaa tällaisen turvavyön ylemmän olkavyön geometriset ominaisuudet.

    M2- ja N2-luokan ajoneuvoissa testauskuorman on oltava 675 ± 20 daN.

    M3- ja N3-luokan ajoneuvoissa testauskuorman on oltava 450 ± 20 daN."

    Muutetaan 5.4.1.3 kohtaa seuraavasti:

    "5.4.1.3 M1- ja N1-luokan ajoneuvoissa turvavyön kahteen lattiakiinnityspisteeseen kiinnitettyyn vetolaitteeseen (ks. liite IV, kuva 1) kohdistetaan samalla 1 350 ± 20 daN:n vetovoima.

    M2- ja N2-luokan ajoneuvoissa tämän testauskuorman on oltava 675 ± 20 daN.

    M3- ja N3-luokan ajoneuvoissa tämän testauskuorman on oltava 450 ± 20 daN."

    Muutetaan 5.4.2.1 kohtaa seuraavasti:

    "5.4.2.1 M1- ja N1-luokan ajoneuvoissa turvavyön ylempään kiinnityspisteeseen ja saman vyön vastakkaiseen lattiakiinnityspisteeseen kiinnitettyyn vetolaitteeseen (ks. liite IV, kuva 2) kohdistetaan 1 350 ± 20 daN:n testauskuorma käyttämällä vyön yläkiinnityspisteeseen kiinnitettyä kelauslaitetta, jos valmistaja on sellaisen toimittanut.

    M2- ja N2-luokan ajoneuvoissa tämän testauskuorman on oltava 675 ± 20 daN.

    M3- ja N3-luokan ajoneuvoissa tämän testauskuorman on oltava 450 ± 20 daN."

    Muutetaan 5.4.2.2 kohtaa seuraavasti:

    "5.4.2.2 M1- ja N1-luokan ajoneuvoissa kohdistetaan samalla 1 350 ± 20 daN:n vetovoima vyön lattiakiinnityspisteisiin kiinnitettyyn kelauslaitteeseen (ks. liite IV, kuva 1).

    M2- ja N2-luokan ajoneuvoissa tämän testauskuorman on oltava 675 ± 20 daN.

    M3- ja N3-luokan ajoneuvoissa tämän testauskuorman on oltava 450 ± 20 daN."

    Muutetaan 5.4.3 kohtaa seuraavasti:

    "5.4.3 Lantiovyön testaus

    M1- ja N1-luokan ajoneuvoissa kohdistetaan 2 225 ± 20 daN:n testauskuorma turvavyön kahteen lattiakiinnityspisteeseen kiinnitettyyn vetolaitteeseen (ks. liite IV, kuva 1).

    M2- ja N2-luokan ajoneuvoissa tämän testauskuorman on oltava 1 110 ± 20 daN.

    M3- ja N3-luokan ajoneuvoissa tämän testauskuorman on oltava 740 ± 20 daN."

    Muutetaan 5.4.4.2 kohtaan direktiivillä 82/318/ETY lisättyä virkettä seuraavasti:

    "M2- ja N2-luokan ajoneuvoissa tämän voiman on oltava 10 kertaa koko istuimen paino; M3- ja N3-luokan ajoneuvoissa tämän voiman on oltava 6,6 kertaa koko istuimen paino."

    Korvataan 5.4.5.2 ja 5.4.5.3 kohta uudella 5.4.5.2 kohdalla seuraavasti:

    "5.4.5.2 M1- ja N1-luokan ajoneuvoissa kohdistetaan samalla 1 350 ± 20 daN:n vetovoima vyön kahteen lattiakiinnityspisteeseen kiinnitettyyn vetolaitteeseen (ks. liite IV, kuva 3).

    M2- ja N2-luokan ajoneuvoissa tämän testauskuorman on oltava 675 ± 20 daN.

    M3- ja N3-luokan ajoneuvoissa tämän testauskuorman on oltava 450 ± 20 daN."

    Täydennetään liitettä I lisäyksillä 1 ja 2 seuraavasti:

    "Lisäys 1

    >TAULUKON PAIKKA>

    "

    "Lisäys 2

    >TAULUKON PAIKKA>

    "

    Top