Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31983R3351

    Neuvoston asetus (ETY) N:o 3351/83, annettu 14 päivänä marraskuuta 1983, Euroopan talousyhteisön ja tiettyjen maiden välistä etuuskohteluun oikeutettua kauppaa koskevissa säännöksissä vahvistetusta menettelystä EUR.1-tavaratodistusten antamisen ja EUR.2-lomakkeiden laatimisen helpottamiseksi

    EYVL L 339, 5.12.1983, p. 19–28 (DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (ES, PT, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 10/07/2001; Kumoaja 32001R1207

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1983/3351/oj

    31983R3351



    Virallinen lehti nro L 339 , 05/12/1983 s. 0019 - 0028


    NEUVOSTON ASETUS (ETY) N:o 3351/83,

    annettu 14 päivänä marraskuuta 1983,

    Euroopan talousyhteisön ja tiettyjen maiden välistä etuuskohteluun oikeutettua kauppaa koskevissa säännöksissä vahvistetusta menettelystä EUR.1-tavaratodistusten antamisen ja EUR.2-lomakkeiden laatimisen helpottamiseksi

    EUROOPAN YHTEISÖJEN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 113 artiklan,

    ottaa huomioon komission ehdotuksen,

    sekä katsoo, että

    Euroopan talousyhteisön ja tiettyjen maiden välistä etuuskohteluun oikeuttavaa kauppaa koskevissa säännöksissä säädetään, että tuotteiden etuuskohteluun oikeuttava alkuperäasema on todistettava esittämällä tuonnin yhteydessä EUR.1-tavaratodistus tai EUR.2-lomake; jäsenvaltioiden toimivaltaiset tulliviranomaiset antavat tällaisia EUR.1-tavaratodistuksia yhteisön viejien hakemuksesta, ja yhteisön viejien on esitettävä EUR.2-lomakkeet,

    tavarat voidaan hyväksyä "alkuperätuotteiksi", joille myönnetään etuuskohtelu useammassa kuin yhdessä jäsenvaltiossa suoritetun käsittelyn tai valmistuksen perusteella,

    tämän vuoksi jossakin jäsenvaltiossa oleva yhteisön viejä voi pyytää tietoja toisessa jäsenvaltiossa suoritetusta käsittelystä tai valmistuksesta,

    jäsenvaltioon tuodut tavarat voivat saada etuuskohteluun oikeuttavan alkuperäaseman, ja ne voivat olla joko toisessa jäsenvaltiossa käsiteltäviksi tai valmistettaviksi taikka samassa tilassa toiseen jäsenvaltioon jälleenvietäviksi tarkoitettuja; siten on ilmeistä, että niiden asemaa koskevat tiedot on välitettävä jäsenvaltiosta toiseen,

    samoja seikkoja sovelletaan soveltuvin osin yhdessä ainoassa jäsenvaltiossa suoritettuihin kauppatoimiin, ja menettelyä tietojen välittämisen helpottamiseksi eri jäsenvaltioiden yritysten kesken voidaan soveltaa tämänkaltaisiin toimiin,

    kokemus on osoittanut, että Euroopan talousyhteisön ja tiettyjen maiden välistä kauppaa koskevissa säännöksissä säädetystä menettelystä tavaratodistusten antamisen helpottamiseksi 4 päivänä heinäkuuta 1973 annetulla neuvoston asetuksella (ETY) N:o 1908/73(1) säädettyä hankkijan ilmoituksen ja tiedotuslomakkeen käyttöä koskevaa menettelyä on muutettava ja selkeytettävä ja hankkijan ilmoituksen ja tiedotuslomakkeen sisältäviä lomakkeita on uudistettava,

    nykyisen menettelyn mukaisesti hankkijan ilmoitukseen voi sisältyä ainoastaan yksi tavaralähetys, vaikka hankkija toimittaa tietyn ajan kuluessa tietylle asiakkaalle tuotteita, joiden alkuperäasema pysyy muuttumattomana; tämän vuoksi on tarkoituksenmukaista säätää, että hankkijan ilmoitukset voidaan laatia pitkälle aikavälille,

    hankkijan ilmoituksen yleensä sisältyessä kauppalaskuun on vaatimus jokaiseen ilmoitukseen sisältyvästä omakätisestä allekirjoituksesta osoittautunut erityisen hankalaksi laadittaessa kauppalasku tietokoneella, sillä yleisen kauppatavan mukaan käsin kirjoitettua allekirjoitusta ei enää vaadita kaupallisiin tarkoituksiin laadituilta kauppalaskuilta; tästä syystä tietokoneella laaditun hankkijan ilmoituksen käsin kirjoitettua allekirjoitusta ei enää vaadita, ja

    kokemus on myös osoittanut, että on välttämätöntä soveltaa jäsenvaltioiden hallintoviranomaisten keskinäisestä avunannosta sekä jäsenvaltioiden ja komission yhteistyöstä tulli- ja maatalousasioita koskevan lainsäädännön oikean soveltamisen varmistamiseksi 19 päivänä toukokuuta 1981 annetussa neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 1468/81 tarkoitettua asianmukaista tullitarkastusmenettelyä(2),

    ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

    I OSASTO

    YLEISET SÄÄNNÖKSET

    1 artikla

    Hankkijan ilmoituksen käyttö

    1. Yhteisöstä joko samassa tilassa tai edelleen käsiteltyinä tai valmistettuina vietäviksi tarkoitettujen tavaroiden hankkija voi yhteisön etuuskohtelua koskevien alkuperäsääntöjen mukaisesti esittää hankittujen tuotteiden alkuperäaseman osoittavan ilmoituksen, jäljempänä `hankkijan ilmoitus`.

    2. Viejä voi käyttää hankkijan ilmoitusta todistuksena erityisesti EUR.1-tavaratodistushakemuksen tueksi tai EUR.2-lomakkeen laatimisen perusteena.

    2 artikla

    INF 4 -tiedotuslomakkeen käyttö

    1. Tulliviranomaiset voivat pyytää viejää esittämään INF 4 -tiedotuslomakkeen hankkijan ilmoituksen aitouden ja oikeellisuuden osoittamiseksi.

    2. Tulliviranomaisilla on oikeus vaatia mitkä tahansa todistusasiakirjat tai suorittaa mitkä tahansa tarkastukset, joita ne pitävät tarpeellisina hankkijan ilmoituksen tai tiedotuslomakkeen oikeellisuuden osoittamiseksi.

    II OSASTO

    HANKKIJAN ILMOITUS

    3 artikla

    Hankkijan ilmoituksen tekeminen

    Jäljempänä 4 artiklassa tarkoitettuja tapauksia lukuun ottamatta hankkijan on laadittava jokaisen tavaralähetyksen osalta erillinen hankkijan ilmoitus joko lähetykseen liittyvään kauppalaskuun tai tämän kauppalaskun liitteeseen tai lähetysluetteloon tai mihin tahansa lähetykseen liittyvään kaupalliseen asiakirjaan, jossa tavarat kuvaillaan riittävän yksityiskohtaisesti, jotta ne voidaan tunnistaa.

    4 artikla

    Hankkijan pitkäaikaisilmoitus

    1. Kun hankkija toimittaa tietylle asiakkaalle säännöllisesti tavaraa, jonka alkuperäaseman oletetaan pysyvän samana pitkähkön ajan, hän voi esittää ainoastaan yhden hankkijan ilmoituksen näiden tavaroiden seuraavia lähetyksiä varten, jäljempänä `hankkijan pitkäaikaisilmoitus`.

    2. Hankkijan pitkäaikaisilmoitus voidaan tavallisesti tehdä enintään yhdeksi vuodeksi ilmoituksen laatimispäivästä. Tulliviranomaiset voivat määrätä edellytykset, joiden mukaisesti pitempiä aikoja voidaan käyttää.

    3. Hankkijan on ilmoitettava ostajalle välittömästi, jos hankkijan pitkäaikaisilmoitus ei enää ole voimassa toimitettujen tavaroiden osalta.

    5 artikla

    Hankkijan ilmoituksen muoto ja laatiminen

    1. Hankkijan ilmoitus etuuskohteluun oikeuttavan alkuperäaseman saavuttaneille tuotteille on laadittava liitteessä I esitetyssä muodossa ja pitkäaikaisilmoituksen osalta liitteessä II esitetyssä muodossa.

    2. Hankkijan ilmoitus tuotteille, joille on suoritettu yhteisössä käsittely tai valmistus, joka ei ole antanut niille etuuskohteluun oikeuttavaa alkuperäasemaa, on laadittava liitteessä III esitetyssä muodossa ja pitkäaikaisilmoituksen osalta liitteessä IV esitetyssä muodossa.

    3. Hankkijan ilmoitus voidaan laatia etukäteen painatetulle lomakkeelle.

    6 artikla

    Allekirjoitus

    1. Hankkijan ilmoitus on allekirjoitettava käsin.

    2. Kun kauppalasku ja hankkijan ilmoitus laaditaan tietokoneella, hankkijan ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse välttämättä allekirjoittaa käsin, jos hankkijayhtiön vastuullinen työntekijä voidaan tunnistaa tavalla, joka tyydyttää tulliviranomaisia siinä jäsenvaltiossa, jossa hankkijan ilmoitus on laadittu. Mainitut tulliviranomaiset voivat vahvistaa tämän kohdan soveltamisen edellytykset.

    III OSASTO

    INF 4 -TIEDOTUSLOMAKE

    7 artikla

    Tiedotuslomakkeen hakeminen ja antaminen

    1. Toimivaltaisen tullitoimipaikan on annettava INF 4 -tiedotuslomake toteutettuaan tarvittavat toimenpiteet tiedotuslomakkeen ja hankkijan laatiman INF 4 -tiedotuslomakehakemuksen sisältämien toimitettuja tavaroita koskevien tietojen oikeellisuuden osoittamiseksi.

    2. Lomake on annettava tai lähetettävä hankkijalle, joka välittää sen ostajalle tai sen esittämistä pyytäneelle tullitoimipaikalle.

    3. Lomakkeen antaneen tullitoimipaikan on säilytettävä hakemus vähintään kaksi vuotta.

    8 artikla

    Tiedotuslomakkeen muoto

    1. Liitteessä V esitettyjen mallien mukaista INF 4 -tiedotuslomaketta ja tiedotuslomakkeen antamishakemusta on käytettävä; lomakkeet on painettava yhdellä tai useammalla yhteisön virallisista kielistä. INF.4 -tiedotuslomake on laadittava yhdellä näistä kielistä sekä viejävaltion lainsäädännön mukaisesti; jos se laaditaan käsin, on se täytettävä musteella painokirjaimin. Lomakkeessa on oltava painatettu tai muulla tavoin tehty sarjanumero, josta se voidaan tunnistaa.

    2. INF.4 -tiedotuslomakkeen on oltava A4-kokoinen (210 × 297 millimetriä); lomakkeen pituus voi kuitenkin olla enintään 8 millimetriä määrämittaa suurempi tai enintään 5 millimetriä sitä pienempi. Käytettävän paperin on oltava valkoista, liimakäsiteltyä, hiokkeetonta kirjoituspaperia, joka painaa vähintään 25 grammaa neliömetriltä.

    3. Jäsenvaltiot voivat pidättää itselleen lomakkeiden paino-oikeuden tai antaa niiden painamisen hyväksymiensä kirjapainojen tehtäväksi. Jälkimmäisessä tapauksessa jokaiseen lomakkeeseen on tehtävä merkintä tästä hyväksymisestä. Lomakkeessa on oltava kirjapainon nimi ja osoite tai merkki, josta kirjapaino voidaan tunnistaa.

    IV OSASTO

    HALLINNOLLISET SÄÄNNÖKSET JA SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET

    9 artikla

    Tiedottaminen

    Jokaisen jäsenvaltion on ilmoitettava komissiolle toimenpiteistä, jotka se toteuttaa tämän asetuksen mukaisesti, sekä tästä aiheutuneista vakavista ongelmista. Komissio huolehtii tiedottamisesta muille jäsenvaltioille.

    10 artikla

    Aikaisempien säännösten kumoaminen

    1. Kumotaan asetus (ETY) N:o 1908/73.

    2. Ennen tämän asetuksen voimaantuloa tehdyt hankkijan ilmoitukset ja annetut tiedotuslomakkeet pysyvät voimassa.

    3. Tiedotuslomaketta, jonka malli on asetuksen (ETY) N:o 1908/73 liitteessä II, voidaan edelleen käyttää tässä asetuksessa säädetyin edellytyksin kahdentoista kuukauden ajan tämän asetuksen voimaantulosta.

    11 artikla

    Voimaantulo

    Tämä asetus tulee voimaan kolmannen kuukauden ensimmäisenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 14 päivänä marraskuuta 1983.

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    C. SIMITIS

    (1) EYVL N:o L 197, 17.7.1973, s. 1

    (2) EYVL N:o L 144, 2.6.1981, s. 1

    LIITE I

    ILMOITUS TUOTTEISTA, JOILLA ON ETUUSKOHTELUUN OIKEUTTAVA ALKUPERÄASEMA

    >VIITTAUS KAAVIOON>

    >VIITTAUS KAAVIOON>

    LIITE II

    PITKÄAIKAISILMOITUS TUOTTEISTA, JOILLA ON ETUUSKOHTELUUN OIKEUTTAVA ALKUPERÄASEMA

    >VIITTAUS KAAVIOON>

    >VIITTAUS KAAVIOON>

    LIITE III

    ILMOITUS TUOTTEISTA, JOILLA EI OLE ETUUSKOHTELUUN OIKEUTTAVAA ALKUPERÄASEMAA

    >VIITTAUS KAAVIOON>

    >VIITTAUS KAAVIOON>

    LIITE IV

    PITKÄAIKAISILMOITUS TUOTTEISTA, JOILLA EI OLE ETUUSKOHTELUUN OIKEUTTAVAA ALKUPERÄASEMAA

    >VIITTAUS KAAVIOON>

    >VIITTAUS KAAVIOON>

    LIITE 5

    >VIITTAUS KAAVIOON>

    >VIITTAUS KAAVIOON>

    >VIITTAUS KAAVIOON>

    >VIITTAUS KAAVIOON>

    Top