Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62003CJ0017

    Tuomion tiivistelmä

    Avainsanat
    Tiivistelmä

    Avainsanat

    1. Ennakkoratkaisukysymykset – Yhteisöjen tuomioistuimen toimivalta – Rajat – Kysymykset, joilla ei ilmiselvästi ole merkitystä, ja hypoteettiset kysymykset, joihin ei voida antaa hyödyllistä vastausta

    (EY 234 artikla)

    2. Jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentäminen – Sähkön sisämarkkinoiden toteuttamista ja toimintaa koskevat toimenpiteet – Direktiivi 96/92 – Sääntö, joka koskee pääsyä sähkön siirtoverkkoon ilman syrjintää – 7 artiklan 5 kohdan ja 16 artiklan ulottuvuus – Soveltaminen kaikkeen syrjintään – Mahdollisuus saada hyväkseen poikkeuksia 24 artiklassa säädetyssä menettelyssä

    (Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 96/92 7 artiklan 5 kohta, 16 ja 24 artikla)

    3. Yhteisön oikeus – Periaatteet – Luottamuksensuoja – Rajat – Huolellinen ja harkitseva toimija

    4. Yhteisön oikeus – Periaatteet – Oikeusvarmuus – Käsite – Lainsäädäntö, joka on epäedullinen yksityisille – Selvyyttä ja täsmällisyyttä koskeva vaatimus – Lainsäädännön muuttaminen – Hyväksyttävyys – Erityistilanteiden huomioon ottaminen

    Tiivistelmä

    1. EY 234 artiklan mukaisessa yhteisöjen tuomioistuimen ja kansallisten tuomioistuinten välisessä yhteistyössä yksinomaan kansallisen tuomioistuimen tehtävänä on kunkin asian erityispiirteiden perusteella harkita, onko ennakkoratkaisu tarpeen asian ratkaisemiseksi ja onko sen yhteisöjen tuomioistuimelle esittämillä kysymyksillä merkitystä asian kannalta. Yhteisöjen tuomioistuin voi jättää tutkimatta kansallisen tuomioistuimen esittämän pyynnön ainoastaan, jos on ilmeistä, että kansallisen tuomioistuimen pyytämällä yhteisön oikeussäännön tulkitsemisella ei ole mitään yhteyttä kansallisessa tuomioistuimessa käsiteltävän asian tosiseikkoihin tai kohteeseen, tai jos kysymys on yleisluonteinen tai hypoteettinen.

    (ks. 34 kohta)

    2. Sähkön sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä annetun direktiivin 96/92 7 artiklan 5 kohta ja 16 artikla, joissa edellytetään, että verkko-operaattorin toiminnan ja valtion toiminnan sen järjestäessä verkkoon pääsyä on oltava syrjimätöntä, eivät koske ainoastaan teknisiä sääntöjä, vaan niitä sovelletaan kaikkeen syrjintään.

    Kyseisten artikloiden kanssa ovat ristiriidassa sellaiset kansalliset toimenpiteet, joilla yritykselle myönnetään sellaisten sitoumusten takia, jotka on tehty ennen direktiivin voimaantuloa, ensisijainen rajat ylittävä sähkön siirtokapasiteetti, riippumatta siitä, ovatko kyseiset toimenpiteet lähtöisin verkko-operaattorilta, verkon hoitamisen valvojalta vai lainsäätäjältä, silloin, kun tällaisille toimenpiteille ei ole annettu lupaa mainitun direktiivin 24 artiklassa – jossa markkinoiden vapauttamisen tiettyjen seurausten lieventämiseksi säädetään mahdollisuudesta soveltaa tietyin edellytyksin siirtymäkausijärjestelyjä – säädetyssä menettelyssä.

    (ks. 45–47, 57 ja 71 kohta sekä tuomiolauselman 1 ja 2 kohta)

    3. Luottamuksensuojan periaate kuuluu yhteisön oikeuden perusperiaatteisiin. Mahdollisuus vedota luottamuksensuojaan on kaikilla taloudellisilla toimijoilla, joille toimielimen toiminnan vuoksi on syntynyt perusteltuja odotuksia. Silloin, kun huolellinen ja harkitseva taloudellinen toimija voi ennakoida sellaisen yhteisön toimenpiteen toteuttamisen, joka voi vaikuttaa sen etuihin, se ei kuitenkaan voi vedota luottamuksensuojan periaatteeseen, kun tällainen toimenpide toteutetaan.

    (ks. 73 ja 74 kohta)

    4. Oikeusvarmuuden periaate edellyttää, että lainsäädäntö, joka aiheuttaa yksityisten kannalta epäedullisia seurauksia, on selvää ja täsmällistä ja että sen soveltaminen on yksityisten ennakoitavissa.

    Ei kuitenkaan ole mahdollista luottaa siihen, ettei lainsäädäntöä mitenkään muuteta, vaan ainoastaan kyseenalaistaa tapa, jolla tällaiset muutokset toteutetaan. Vastaavasti oikeusvarmuuden periaate ei edellytä sitä, että lainsäädäntöä ei muuteta, vaan pikemminkin sitä, että lainsäätäjä ottaa huomioon taloudellisten toimijoiden erityistilanteet ja säätää tarvittaessa uusien oikeussääntöjen soveltamista koskevista mukautuksista.

    (ks. 80 ja 81 kohta)

    Top