Kuorma-autojen ja linja-autojen suurimmat sallitut mitat ja painot
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Direktiivi 96/53/EY – kansainvälisessä liikenteessä käytettävien kuorma-autojen ja linja-autojen sallitut mitat ja painot
DIREKTIIVIN TARKOITUS
- Painoja ja mittoja koskevalla direktiivillä pyritään parantamaan Euroopan unionin (EU) sisämarkkinoiden toimintaa ja varmistamaan tavaroiden vapaa liikkuvuus EU:ssa asettamalla enimmäisrajat raskaille tavarankuljetusajoneuvoille ja linja-autoille, jotka liikennöivät kansainvälisesti EU:ssa.
- Siinä vaaditaan, että kansalliset liikenneyritykset noudattavat kansainvälisille liikenneyrityksille määrättyjä vaatimuksia.
- Direktiiviä muutettiin direktiivillä (EU) 2015/719, jolla pyritään tekemään raskaista tavarankuljetusajoneuvoista ja linja-autoista ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia sallimalla painot ja mitat, jotka ylittävät direktiivissä 96/53/EY säädetyt rajat tietyissä tapauksissa ja erityisolosuhteissa.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Soveltamisala
- Direktiiviä, sellaisena kuin se on muutettuna, sovelletaan seuraaviin:
- tavaran kuljetukseen tarkoitetut ajoneuvot ja niiden perävaunut, jotka painavat yli 3,5 tonnia
- matkustajienkuljetusajoneuvot, joissa on enemmän kuin yhdeksän istumapaikkaa.
- Sitä ei sovelleta nivellinja-autoihin, jotka koostuvat useammasta kuin yhdestä nivelosasta.
- Direktiivissä (EU) 2015/719 sallitaan yhden tonnin lisäpaino vaihtoehtoisia polttoaineita* hyödyntävien kuorma-autojen ja kolmiakselisten linja-autojen osalta, vaihtoehtoisen polttoainetekniikan vaatiman painon huomioon ottamiseksi.
- Asetuksella (EU) 2019/1242 muutettiin direktiiviä siten, että sallitaan tonnin lisäpaino päästöttömille* kuorma-autoille ja kolmiakselisille nivellinja-autoille (ks. tiivistelmä).
- Se myös lisää kaksiakselisten linja-autojen enimmäispainoa 1,5 tonnilla, jotta voidaan ottaa huomioon joukkoliikenteen kehitys, kuten matkustajien ja heidän matkatavaroidensa keskimääräisen painon nousu, sekä turvallisuusmääräysten edellyttämät uudet laitteet.
Kansainvälinen liikenne
- Siinä vahvistetaan painojen ja mittojen enimmäisrajat sekä tietyt muut ajoneuvon ominaisuudet, jotka määritellään direktiivin liitteissä.
- Ajoneuvojen, jotka ylittävät asetetut rajat, ei anneta käyttää EU:n jäsenvaltion teitä paitsi erikoisluvalla.
- EU:n jäsenvaltiosta peräisin olevien ajoneuvojen, jotka noudattavat asetettuja rajoituksia, on annettava käyttää toisen EU:n jäsenvaltion teitä. Mahdollisina poikkeuksina voidaan mainita jotkin rajoitetut tienpätkät tai pienten kylien tai erityisalueiden tai muinaisten siltojen kaltaiset rakennelmat, joiden osalta hallitus on saattanut asettaa alempia rajoituksia.
Kansallinen liikenne
Ajoneuvojen, jotka ylittävät mittoja koskevat asetetut rajat, ei anneta käyttää EU:n jäsenvaltion teitä. Näihin rajoihin on kuitenkin joitakin poikkeuksia, kuten
- sellaisten ajoneuvojen pituus, joilla on energiatehokkuutta lisääviä aerodynaamisia ominaisuuksia
- sellaisten ajoneuvojen pituus, jotka on suunniteltu tiettyjen tavaroiden, kuten puutavaran, kuljetukseen
- vakioajoneuvojen yhdistelmien pituus (moottoriajoneuvot, perävaunut ja puoliperävaunut yhdistettyinä)
- kontteja intermodaalisissa kuljetuksissa* kuljettavien ajoneuvojen pituus ja paino.
Jäsenvaltiot voivat sallia kansallisten kuljetusten painorajojen nostamisen.
Jäsenvaltiot voivat myös testata alueellaan uusia tekniikoita ajoneuvoissa, jotka ylittävät asetetut rajat rajoitetun ajan.
Lainsäädännön noudattaminen
Jäsenvaltioiden on varmistettava, että ajoneuvot voivat todistaa noudattavansa sääntöjä, esittämällä joko
- valmistajan kilven ja lisäkilven, jossa on ilmoitettu mitat
- yhden kilven, joka sisältää molemmat yllä mainitut
- ajoneuvon rekisteröinnin suorittaneen EU:n jäsenvaltion myöntämän asiakirjan, joka sisältää samat tiedot.
Lisätietoja on direktiivin liitteessä III.
Sääntöjen täytäntöönpano
Kansalliset hallitukset päättävät, miten säännöt pannaan täytäntöön ja mitä rangaistuksia sallittujen enimmäispainojen ylittämisestä määrätään. Niiden olisi kuitenkin pantava täytäntöön erityistoimenpiteitä sellaisten liikkeessä olevien raskaiden hyötyajoneuvojen havaitsemiseksi, jotka todennäköisesti ylittävät nämä rajat automaattisten järjestelmien avulla (anturit tiellä tai ajoneuvon asennetut punnituslaitteet). Joka toinen vuosi on lähetettävä Euroopan komissiolle raportti, jossa eritellään
- edellisten kahden vuoden aikana suoritetut tarkastukset
- havaittujen ylikuormitettujen ajoneuvojen tai ajoneuvoyhdistelmien määrä.
Täytäntöönpanosäädökset
- Täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2019/1213 vahvistetaan ajoneuvoon asennettujen punnituslaitteiden yhteentoimivuutta ja yhteensopivuutta koskevat yhdenmukaiset edellytykset, jotta varmistetaan direktiivin 96/53/EY tai sen jäsenvaltion, jossa ajoneuvo on käytössä, kansallisen liikenteen enimmäispainoa koskevien vaatimusten noudattaminen.
- Täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2019/1916 vahvistetaan takaosaan asennettavien aerodynaamisten laitteiden käyttöä koskevat yksityiskohtaiset säännöt (esim. kuorma-autojen ja niiden perävaunujen takaosaan kiinnitetyt sisäänvedettävät tai kokoontaitettavat läpät).
Huom. Asiaan läheisesti liittyvässä asetuksessa (EU) 2019/1892 vahvistetaan pidennettyjen ohjaamojen ja aerodynaamisten laitteiden ja varusteiden tyyppihyväksyntää koskevat säännöt.
MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?
Direktiiviä 96/53/EY on sovellettu 17. syyskuuta 1996 alkaen, ja se oli saatettava osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä 16. syyskuuta 1997 mennessä.
TAUSTAA
Ks. lisätietoja:
KESKEISET TERMIT
Vaihtoehtoiset polttoaineet. Polttoaineet tai voimanlähteet, joilla korvataan ainakin osittain fossiilisen öljyn käyttö liikenteen energianlähteenä ja joilla on mahdollista edistää hiilen poistamista liikenteestä ja parantaa liikenteen alan ympäristösuorituskykyä ja jotka koostuvat seuraavista:
- kaikentyyppisissä sähkökäyttöisissä ajoneuvoissa käytettävä sähkö,
- vety,
- maakaasu, mukaan lukien biometaani, kaasumaisessa muodossa (paineistettu maakaasu) ja nesteytetyssä muodossa (nesteytetty maakaasu),
- nestekaasu,
- mekaaninen energia ajoneuvon omista varastoista/lähteistä, mukaan lukien hukkalämpö.
Päästöttömät kuorma-autot ja linja-autot. Raskaat hyötyajoneuvot (kuorma-autot ja linja-autot), joissa ei ole polttomoottoria tai joissa on polttomoottori, jonka päästöt ovat alle 1 g CO2/kWh tai alle 1 g CO2/km.
Intermodaaliset kuljetukset. Tavaraliikenne, jossa yhdistetään maantieliikenne vaihtoehtoiseen rautatie- ja/tai vesikuljetukseen, jossa tavarat kuljetetaan intermodaalisessa lastausyksikössä (enintään 45 jalan kontti tai vaihtokori) ilman, että varsinaisia tavaroita käsitellään jälleenlaivauksen yhteydessä. Näiden vaihtoehtoisten kuljetustapojen olisi käsitettävä suurin osa matkasta, niin että teiden osuus kuljetuksesta rajoittuisi vain lyhyeen välimatkaan matkan alussa ja/tai lopussa.
ASIAKIRJA
Neuvoston direktiivi 96/53/EY, annettu 25 päivänä heinäkuuta 1996, tiettyjen yhteisössä liikkuvien tieliikenteen ajoneuvojen suurimmista kansallisessa ja kansainvälisessä liikenteessä sallituista mitoista ja suurimmista kansainvälisessä liikenteessä sallituista painoista (EYVL L 235, 17.9.1996, s. 59–75).
Direktiiviin 96/53/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/1916, annettu 15 päivänä marraskuuta 2019, takaosaan asennettavien aerodynaamisten laitteiden käyttöä koskevien yksityiskohtaisten sääntöjen vahvistamisesta Neuvoston direktiivin 96/53/EY nojalla (EUVL L 297, 18.11.2019, s. 3–4).
Ks. konsolidoitu toisinto.
Komission asetus (EU) 2019/1892, annettu 31 päivänä lokakuuta 2019, asetuksen (EU) N:o 1230/2012 muuttamisesta siltä osin kuin kyse on tiettyjä pidennetyillä ohjaamoilla varustettuja moottoriajoneuvoja ja moottoriajoneuvoihin ja niiden perävaunuihin tarkoitettuja aerodynaamisia laitteita ja varusteita koskevista tyyppihyväksyntävaatimuksista (EUVL L 291, 12.11.2019, s. 17–41).
Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/1213, annettu 12 päivänä heinäkuuta 2019, yksityiskohtaisista säännöksistä ajoneuvoon asennettujen punnituslaitteiden yhteentoimivuuden ja yhteensopivuuden yhdenmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi neuvoston direktiivin 96/53/EY mukaisesti (EUVL L 192, 18.7.2019, s. 1–22).
Viimeisin päivitys: 17.12.2021