EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Rautateiden turvallisuus

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'EU:n laajuisten rautateiden turvallisuus' for an updated information about the subject.

Rautateiden turvallisuus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2004/49/EY– EU:n rautateiden turvallisuus

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Direktiivin tarkoituksena on luoda entistä kilpailukykyisempi ja turvallisempi rautatiejärjestelmä, joka kattaa koko EU markkinat sen sijaan, että se rajoittuisi lähinnä kansallisiin markkinoihin.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Soveltamisala

  • Direktiiviä sovelletaan EU-maiden rautatiejärjestelmään, ja se kattaa koko järjestelmää, muun muassa infrastruktuuria ja liikenteenhallintaa, koskevat turvallisuusvaatimukset sekä rautatieyritysten* ja infrastruktuurin haltijoiden* välisen vuorovaikutuksen.
  • Direktiivissä käsitellään tässä yhteydessä neljää keskeistä seikkaa:
    • turvallisuuden valvonnasta vastaavan viranomaisen perustaminen kuhunkin EU-maahan
    • EU-maissa myönnettyjen turvallisuustodistusten vastavuoroinen tunnustaminen
    • yhteisten turvallisuusindikaattoreiden käyttöönotto, jotta voidaan arvioida, onko järjestelmä yhteisten turvallisuustavoitteiden mukainen, ja helpottaa rautateiden turvallisuustason seurantaa
    • turvallisuustutkintaa koskevien yhteisten sääntöjen määrittäminen.

Turvallisuuden kehittäminen ja hallinnointi

  • Turvallisuussäännöt ja -määräykset, kuten liikennöinti- ja merkinantosäännöt, henkilöstöä koskevat vaatimukset ja liikkuvan kaluston tekniset vaatimukset, on laadittu pääasiassa kansallisella tasolla.
  • Kansalliset turvallisuussäännöt olisi asteittain korvattava yhteisiin standardeihin perustuvilla säännöillä. Kyseiset standardit vahvistetaan yhteentoimivuuden teknisissä eritelmissä (YTE), jotka koskevat laitteiden tai laiteryhmien kykyä toimia yhdessä. Euroopan komissiolla on toimivalta lykätä kansallisen turvallisuussäännön täytäntöönpanoa enintään kuusi kuukautta.
  • EU-maiden on tässä yhteydessä varmistettava, että
    • rautateiden turvallisuus pystytään yleisesti säilyttämään ja että sitä parannetaan jatkuvasti ottaen huomioon EU:n lainsäädännön kehittyminen
    • turvallisuussääntöjä annetaan, sovelletaan ja pannaan täytäntöön avoimesti ja ketään syrjimättä
    • infrastruktuurin haltijat ja rautatieyritykset ovat vastuussa rautatiejärjestelmän turvallisesta käytöstä ja siihen liittyvien riskien hallinnasta
    • yhteisistä turvallisuusindikaattoreista kerätään tietoja vuosikertomusten pohjalta, jotta voidaan arvioida yhteisten turvallisuustavoitteiden saavuttamista ja seurata rautateiden turvallisuuden yleistä kehitystä.

Turvallisuustodistukset

  • Rautatieyrityksellä on oltava turvallisuustodistus, jotta se voi saada rautateiden infrastruktuurin käyttöoikeuden. Turvallisuustodistus voi kattaa EU-maan koko rautatieverkon tai vain määrätyn osan sitä.
  • Kansainvälisten liikennepalvelujen osalta olisi oltava riittävää, että turvallisuusjohtamisjärjestelmä hyväksytään yhdessä jäsenvaltiossa ja tämä hyväksyntä on voimassa koko EU:n alueella.
  • Kansallisten sääntöjen noudattamisen on taas edellytettävä lisätodistusta kussakin EU-maassa.
  • Turvallisuustodistus on uusittava rautatieyrityksen hakemuksesta enintään viiden vuoden väliajoin. Se on saatettava kokonaan tai osittain ajan tasalle aina, kun toiminnan laji tai laajuus muuttuu olennaisesti.
  • Turvallisuustodistuksessa säädettyjen turvallisuusvaatimusten lisäksi toimiluvan saaneiden rautatietyritysten on noudatettava EU:n lainsäädännön mukaisia ja ketään syrjimättä sovellettavia kansallisia vaatimuksia, jotka liittyvät terveyteen, turvallisuuteen, sosiaalisiin oloihin, ajoaikoja koskevat säännökset mukaan luettuina, sekä työntekijöiden ja kuluttajien oikeuksiin.
  • Henkilöstön, erityisesti veturinkuljettajien, koulutus ja todistukset ovat olennainen osa turvallisuutta. Koulutuksessa on käsiteltävä liikennöintisääntöjä, merkinantojärjestelmää, reittitietoja ja hätätilannemenettelyjä.

Kalustoyksikköjen kunnossapito

Ennen kunkin kalustoyksikön käyttöönottoa tai sen käyttöä verkossa sille osoitetaan kunnossapidosta vastaava yksikkö (joka voi olla rautatieyritys tai infrastruktuurin haltija). Yksikkö varmistaa, että kalusto on käyttökunnossa, ja ottaa sitä varten käyttöön kalustoyksikön huoltokirjan ja sovellettavien turvallisuusvaatimusten mukaisen kunnossapitojärjestelmän.

Kansalliset turvallisuusviranomaiset

  • Kunkin EU-maan on perustettava turvallisuusviranomainen, joka on riippumaton rautatieyrityksistä, infrastruktuurin haltijoista, turvallisuustodistusten hakijoista ja hankintayksiköistä. Sen on
    • käsiteltävä pyynnöt ja hakemukset ripeästi
    • toimitettava tietoja koskevat pyyntönsä viipymättä ja
    • tehtävä kaikki päätöksensä neljän kuukauden kuluessa siitä, kun kaikki vaaditut tiedot on toimitettu.
  • Turvallisuusviranomainen suorittaa kaikki sen tehtävien hoitamiseen tarvittavat tarkastukset ja tutkinnat. Turvallisuusviranomaisen on voitava tutustua kaikkiin asiakirjoihin, ja sillä on oltava pääsy infrastruktuurin haltijoiden ja rautatieyritysten tiloihin, laitteistoihin ja laitteisiin.

Onnettomuuksien ja vaaratilanteiden tutkinta

  • Vakavia junaonnettomuuksia, kuten ihmishenkien menetykseen johtavia raiteilta suistumisia ja yhteentörmäyksiä tapahtuu harvoin, mutta kun niitä sattuu, yleisö ja turvallisuusalan ammattilaiset kiinnittävät niihin huomiota kaikkialla EU:ssa.
  • Tutkintaelimen riippumattomuutta koskevat perusteet määritellään täsmällisesti sen varmistamiseksi, ettei sillä ole kytköksiä alan eri toimijoihin. Tutkintaelin päättää, onko tällaisen onnettomuuden tai vaaratilanteen tutkinta aloitettava, ja määrää tutkinnan laajuuden sekä tutkinnassa noudatettavan menettelyn.
  • Kunkin EU-maan on varmistettava, että onnettomuuksien ja vaaratilanteiden tutkinnasta vastaa pysyvä elin, johon kuuluu vähintään yksi henkilö, joka voi toimia tutkinnasta vastaavana, jos onnettomuus tapahtuu tai vaaratilanne ilmenee.

Direktiivin 2004/49/EY kumoamista lykättiin

  • Rautateiden turvallisuudesta annetulla direktiivillä (EU) 2016/798 (ks. tiivistelmä) kumotaan ja korvataan direktiivi 2004/49/EY. Uuden direktiivin tarkoituksena on parantaa rautateiden turvallisuutta kaikkialla EU:ssa tarkistamalla kansallisten turvallisuusviranomaisten roolia ja määrittämällä uudelleen niiden ja Euroopan unionin rautatieviraston välinen työnjako. Direktiivin 2004/49/EY liitettä V on sovellettava direktiivin (EU) 2016/798 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen täytäntöönpanosäädösten (onnettomuuksien ja vaaratilanteiden tutkintaselostusten raportointirakenne) soveltamispäivään saakka.
  • Direktiivi (EU) 2016/798 on yksi kolmesta neljännen rautatiepaketin teknisiä näkökohtia käsittelevästä säädöksestä. Neljännen rautatiepaketin tarkoituksena on elvyttää rautatiealaa ja tarjota parempilaatuisia palveluja ja enemmän valinnanmahdollisuuksia matkustajille. Direktiiviä sovelletaan Euroopan unionin rautatievirastosta annetun asetuksen (ks. tiivistelmä) ja rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta annetun direktiivin (ks. tiivistelmä) rinnalla.
  • Covid-19-pandemian vuoksi hyväksyttiin asetus (EU) 2020/698 tiettyjen todistusten, lupakirjojen ja lupien uusimisesta tai niiden voimassaoloajan pidentämisestä sekä tiettyjen määräaikaisten tarkastusten ja jatkokoulutusten lykkäämisestä tietyillä liikennelainsäädännön aloilla. Asetuksella pidennetään direktiivissä 2004/49/ EY säädettyjä määräaikoja kuudella kuukaudella.
  • Direktiivin (EU) 2016/798 oli määrä tulla voimaan 16. kesäkuuta 2020. Covid-19-pandemian vuoksi hyväksyttiin direktiivi (EU) 2020/700, jolla pidennettiin määräaikaa sen saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä sekä kumoamisaikoja.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Direktiiviä on sovellettu 30. huhtikuuta 2004 alkaen, ja se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 30. huhtikuuta 2006 mennessä.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Rautatieyritykset: julkisia tai yksityisiä yrityksiä, jotka osallistuvat rautateiden tavara- ja/tai matkustajaliikennepalvelujen toimittamiseen.
Infrastruktuurin haltijat: elimiä tai yrityksiä, jotka ovat vastuussa erityisesti rautateiden infrastruktuurin tai sen osan perustamisesta, rakentamisesta ja ylläpidosta sekä turvallisuudesta. Joissakin EU-maissa turvallisuuteen liittyvät tehtävät voidaan siirtää rautatieyrityksille.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/49/EY, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, yhteisön rautateiden turvallisuudesta sekä rautatieyritysten toimiluvista annetun neuvoston direktiivin 95/18/EY ja rautateiden infrastruktuurikapasiteetin käyttöoikeuden myöntämisestä ja rautateiden infrastruktuurin käyttömaksujen perimisestä sekä turvallisuustodistusten antamisesta annetun direktiivin 2001/14/EY muuttamisesta (rautatieturvallisuusdirektiivi) (EUVL L 164, 30.4.2004, s. 44–113). Teksti julkaistu uudelleen oikaisussa (EUVL L 220, 21.6.2004, s. 16–39)

Direktiiviin 2004/49/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/698, annettu 25 päivänä toukokuuta 2020, covid-19:n leviämisen johdosta toteutettavista erityisistä ja väliaikaisista toimenpiteistä, jotka koskevat tiettyjen todistusten, lupakirjojen ja lupien uusimista tai niiden voimassaoloajan pidentämistä sekä tiettyjen määräaikaisten tarkastusten ja jatkokoulutusten lykkäämistä tietyillä liikennelainsäädännön aloilla (EUVL L 165, 27.5.2020, s. 10–24)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2020/700, annettu 25 päivänä toukokuuta 2020, direktiivien (EU) 2016/797 ja (EU) 2016/798 muuttamisesta niiden saattamiselle osaksi kansallista lainsäädäntöä säädettyjen määräaikojen jatkamiseksi (EUVL L 165, 27.5.2017, s. 27–30)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/796, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, Euroopan unionin rautatievirastosta ja asetuksen (EY) N:o 881/2004 kumoamisesta (EUVL L 138, 26.5.2016, s. 1–43)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/797, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta Euroopan unionissa (EUVL L 138, 26.5.2016, s. 44–101)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/798, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, rautateiden turvallisuudesta (uudelleenlaadittu) (EUVL L 138, 26.5.2016, s. 102–149)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/68/EY, annettu 24 päivänä syyskuuta 2008, vaarallisten aineiden sisämaankuljetuksista (EUVL L 260, 30.9.2008, s. 13–59)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/57/EY, annettu 17 päivänä kesäkuuta 2008, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta yhteisössä (uudelleen laadittu toisinto) (EUVL L 191, 18.7.2008, s. 1–45)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1371/2007, annettu 23 päivänä lokakuuta 2007, rautatieliikenteen matkustajien oikeuksista ja velvollisuuksista (EUVL L 315, 3.12.2007, s. 14–41)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2007/59/EY, annettu 23 päivänä lokakuuta 2007, vetureita ja junia rautateillä yhteisössä ajavien veturinkuljettajien hyväksymisestä (EUVL L 315, 3.12.2007, s. 51–78)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Komission asetus (EY) N:o 653/2007, annettu 13 päivänä kesäkuuta 2007, turvallisuustodistusten ja hakuasiakirjojen yhteisen eurooppalaisen mallin käytöstä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/49/EY 10 artiklan mukaisesti sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/14/EY nojalla myönnettyjen turvallisuustodistusten pätevyydestä (EUVL L 153, 14.6.2007, s. 9–24)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/88/EY, annettu 4 päivänä marraskuuta 2003, tietyistä työajan järjestämistä koskevista seikoista (EUVL L 299, 18.11.2003, s. 9–19)

Viimeisin päivitys: 03.07.2020

Top