EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Hallinnollinen yhteistyö verotuksen alalla

Hallinnollinen yhteistyö verotuksen alalla

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2011/16/EU EU:n jäsenvaltioiden verohallintojen välisestä yhteistyöstä

Muutosdirektiivi (EU) 2021/514

DIREKTIIVIEN TARKOITUS

  • Direktiivillä 2011/16/EU (hallinnollista yhteistyötä koskeva direktiivi) perustetaan Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioiden kansallisten veroviranomaisten välinen turvallisen hallinnollisen yhteistyön järjestelmä ja vahvistetaan säännöt ja menettelyt verotusta koskevaa tietojenvaihtoa varten.
  • Muutosdirektiivillä (EU) 2021/514 (joka tunnetaan myös nimellä ”DAC7-direktiivi”) otetaan käyttöön uusia sääntöjä näiden yhteistyömenettelyjen parantamiseksi, ja tähän sisältyy digitaalisten alustojen välityksellä tapahtuvasta myynnistä ja palveluista raportointi.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Direktiiviä 2011/16/EU sovelletaan kaikentyyppisiin veroihin lukuun ottamatta seuraavia:

  • arvonlisävero ja tullit
  • valmisteverot, jotka kuuluvat jäsenvaltioiden välistä hallinnollista yhteistyötä koskevan muun unionin lainsäädännön soveltamisalaan
  • pakolliset sosiaaliturvamaksut, jotka maksetaan jäsenvaltiolle, jäsenvaltion osa-alueelle tai julkisoikeudellisille sosiaaliturvalaitoksille.

Tätä muutettiin DAC7-direktiivillä sen selventämiseksi, että DAC7-direktiivin nojalla vaihdettuja tietoja voidaan käyttää arvonlisäveron sekä muiden välillisten verojen hallinnointiin, määräämiseen ja perimiseen.

Asiaankuuluvan kansallisen viranomaisen on perustettava keskusyhteystoimisto, jonka tehtävänä on

  • pitää yhteyttä Euroopan komissioon ja vastaavanlaisiin elimiin muissa EU:n jäsenvaltioissa joko suoraan tai nimettyjen yhteysviranomaisten ja virkamiesten välityksellä
  • käsitellä tietopyyntöjä.

Tietopyynnöt on käsiteltävä seuraavasti.

  • Ne on vahvistettava seitsemän työpäivän kuluessa, mikäli mahdollista sähköisesti.
  • Niihin on vastattava mahdollisimman nopeasti ja viimeistään kolmen kuukauden kuluessa pyynnön vastaanottamisesta. Jos pyynnön vastaanottava viranomainen ei pysty vastaamaan pyyntöön määräajassa, sen on ilmoitettava asiasta pyynnön esittävälle viranomaiselle välittömästi ja joka tapauksessa kolmen kuukauden kuluessa. Määräaika saa olla enintään kuusi kuukautta pyynnön esittämispäivästä.

Pakollinen automaattinen tietojenvaihto

Vuodesta 2015 alkaen kansallisten viranomaisten on toimitettava automaattisesti vähintään kerran vuodessa tiedot, jos nämä ovat saatavilla, seuraavista tulo- ja pääomaluokista toisessa jäsenvaltiossa asuvien osalta:

  • työtulo
  • johtajanpalkkiot
  • henkivakuutukset
  • eläkkeet
  • kiinteän omaisuuden omistaminen ja siitä saatava tulo.

Muutosdirektiivillä (EU) 2021/514 lisätään rojalteista saatuja tuloja koskeva luokka edelliseen luetteloon. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle ennen 1. tammikuuta 2024 vähintään neljä luokkaa, joista kunkin jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on automaattista tietojenvaihtoa käyttäen ilmoitettava minkä tahansa toisen jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle kyseisessä toisessa jäsenvaltiossa asuvia henkilöitä koskevat tiedot. Tiedot on annettava 1. tammikuuta 2025 tai sen jälkeen alkavilta verokausilta. Kansallisten viranomaisten on toimitettava vuodesta 2017 alkaen asianomaisille jäsenvaltioille automaattisesti tiedot toisessa jäsenvaltiossa asuvien hallussa olevista finanssitileistä sekä rajatylittäviä tilanteita varten annettavista päätöksistä ja ennakkohinnoittelusopimuksista.

Direktiivin 2016/881/EU nojalla kansallisten viranomaisten on vuodesta 2017 alkaen ilmoitettava automaattisesti asianomaisille jäsenvaltioille tiedot maakohtaisista raporteista, eli monikansallisten yritysryhmien, joilla on liiketoimintaa EU:ssa, toimittamista raporteista. Niihin sisältyvät seuraavat tiedot kultakin verotukselliselta lainkäyttöalueelta, jolla ne harjoittavat liiketoimintaa: tulojen määrä, voitto ennen tuloveroja sekä maksetut ja kertyneet tuloverot, työntekijöiden lukumäärä, oman pääoman kirjanpidollinen arvo, kertyneet voittovarat ja aineelliset hyödykkeet.

Vuodesta 2018 alkaen viranomaisilla on myös oikeus tutustua tosiasiallisia edunsaajia koskeviin tietoihin, jotka on kerätty EU:n rahanpesun vastaisen lainsäädännön, direktiivin (EU) 2015/849 mukaisesti (katso tiivistelmä).

Vuodesta 2020 alkaen kansallisten viranomaisten on ilmoitettava automaattisesti toisten jäsenvaltioiden vastaaville viranomaisille raportoitavia rajatylittäviä järjestelyjä koskevat tiedot. Direktiivissä (EU) 2020/876 säädettiin mahdollisesta kuuden kuukauden enimmäispidennyksestä tietojen ilmoittamista koskeviin määräaikoihin, joita sovelletaan DAC6-direktiivin, muutosdirektiivin (EU) 2018/822, mukaisiin välittäjien ja asianomaisten veronmaksajien pakollisiin tiedonantovaatimuksiin.

Digitaalisia alustoja koskevat uudet raportointivelvoitteet

Muutosdirektiivillä (EU) 2021/514 otetaan myös käyttöön uusia raportointivelvoitteita sellaisten EU:n ja EU:n ulkopuolisten digitaalisten alustojen operaattoreille, joiden avulla tietyt myyjät voivat ottaa yhteyttä muihin käyttäjiin voidakseen suorittaa seuraavia rajatylittäviä tai kotimaisia toimintoja:

  • kiinteän omaisuuden vuokralle antaminen
  • henkilökohtaiset palvelut
  • tavaroiden myynti
  • minkä tahansa liikennevälineen vuokralle antaminen.

EU:n digitaalisten alustojen operaattorit, jotka täyttävät tietyt edellytykset useammassa kuin yhdessä jäsenvaltiossa, voivat valita näistä jäsenvaltioista yhden, jossa raportointivelvoitteet täytetään. EU:n ulkopuolisten digitaalisten alustojen operaattoreiden, joilla on DAC7-direktiivin mukainen raportointivelvoite, on rekisteröidyttävä tietyssä jäsenvaltiossa.

EU:n ulkopuolisten digitaalisten alustojen operaattorit voidaan vapauttaa DAC7-direktiivin mukaisista raportointivelvoitteistaan, jos niiden on täytettävä vastaavat raportointivelvoitteet hyväksytyllä unionin ulkopuolisella lainkäyttöalueella ja jos kyseinen lainkäyttöalue vaihtaa vastaavia tietoja kaikkien asiaankuuluvien EU:n jäsenvaltioiden kanssa asiaa koskevan sopimuksen mukaisesti.

Uusi liite V sisältää huolellisuusmenettelyt, raportointivelvoitteet ja muut alustaoperaattoreita koskevat säännöt.

Oma-aloitteisesti annettavat tiedot

Kansallisten viranomaisten on ilmoitettava oma-aloitteisesti tietoja toisten jäsenvaltioiden vastaaville viranomaisille mahdollisimman pian ja viimeistään kuukauden kuluttua siitä, kun tiedot tulevat saataville, jos

  • ne uskovat, että toisessa jäsenvaltiossa mahdollisesti menetetään verotuloja
  • henkilö saa yhdessä maassa veronalennuksen tai verovapautuksen, josta aiheutuisi toisessa maassa veron lisäys
  • eri maissa olevien henkilöiden välisissä liiketoimissa voisi säästyä veroja jommassakummassa tai kummassakin maassa
  • yritysryhmien sisäisten keinotekoisten voitonsiirtojen tuloksena voisi säästyä veroja
  • ne saavat toiselta viranomaiselta tietoja, joilla voi olla merkitystä määritettäessä verovelvollisuutta.

Kansalliset viranomaiset

  • voivat sopia kahdessa tai useammassa jäsenvaltiossa suorittavansa samanaikaisia tarkastuksia, jotka koskevat veronmaksajia, joiden osalta niillä on yhteinen intressi
  • joita pyydetään antamaan tietoja tai jotka ovat antaneet tietoja oma-aloitteisesti, voivat pyytää palautetta kyseisten tietojen käyttäjiltä, ja palaute on annettava kolmen kuukauden kuluessa
  • jotka saavat tietoja EU:n ulkopuoliselta maalta, voivat jakaa nämä tiedot toisten EU-maiden vastaavien viranomaisen kanssa, jos ne katsovat, että tiedoista on hyötyä – mikäli ne ovat ilmoittaneet kyseiselle maalle aikomuksestaan jakaa tiedot (ja kyseisellä maalla on oikeus vastustaa tätä).

Kaikkia kansallisten viranomaisten toisilleen jakamia tietoja koskee salassapitovelvollisuus.

Kansallisten viranomaisten on toimitettava Euroopan komissiolle vuosittain tiedot automaattisten tietojenvaihdon määristä ja mahdollisuuksien mukaan arvioitava kustannuksia ja hyötyjä.

Yhteiset tarkastukset

Muutosdirektiiviin (EU) 2021/514 sisältyy uusi osio, jossa selvennetään oikeuskehystä ja periaatteita, joita sovelletaan tarkastuksien suorittamiseen kahden tai useamman jäsenvaltion välillä. Jäsenvaltioiden on annettava ja julkaistava nämä säännökset viimeistään 31. joulukuuta 2023, ja niiden on sovellettava niitä viimeistään 1. tammikuuta 2024 alkaen.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

  • Direktiiviä 2011/16/EU on sovellettu 11. maaliskuuta 2011 alkaen, ja se oli saatettava osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä 1. tammikuuta 2013 mennessä.
  • Muutosdirektiivi (EU) 2021/514 on saatettava osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä 31. joulukuuta 2022 mennessä, ja sen sääntöjä sovelletaan 1. tammikuuta 2023 alkaen.

TAUSTAA

  • Veronmaksajien liikkuvuuden lisääntyessä, rajatylittävien liiketoimien lisääntyessä ja uusien rahoitusvälineiden vuoksi kansallisten verohallintojen on lisättävä hallinnollista yhteistyötä verosääntöjen noudattamisen varmistamiseksi ja veronkierron, verovilpin ja veropetosten vähentämiseksi.
  • Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJAT

Neuvoston direktiivi 2011/16/EU, annettu 15 päivänä helmikuuta 2011, hallinnollisesta yhteistyöstä valmisteverotuksen alalla ja direktiivin 77/799/ETY kumoamisesta (EUVL L 64, 11.3.2011, s. 1–12)

Direktiiviin 2011/16/EU tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Neuvoston direktiivi (EU) 2021/514, annettu 22 päivänä maaliskuuta 2021, hallinnollisesta yhteistyöstä verotuksen alalla annetun direktiivin 2011/16/EU muuttamisesta (EUVL L 104, 25.3.2021, s. 1–26)

Viimeisin päivitys: 06.12.2021

Top