Keinotekoiselle optiselle säteilylle altistuminen
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Direktiivi 2006/25/EY – terveyttä ja turvallisuutta koskevat vähimmäisvaatimukset työntekijöiden suojelemiseksi altistumiselta fysikaalisista tekijöistä (keinotekoinen optinen säteily) aiheutuville riskeille
DIREKTIIVIN TARKOITUS
- Työntekijöiden altistuminen keinotekoiselle optiselle säteilylle, kuten ultraviolettisäteilylle, lasersäteilylle tai epäkoherentille säteilylle* työn aikana voi aiheuttaa kroonisia haittoja silmille ja iholle. Direktiivillä pyritään poistamaan tai vähentämään minimiin työntekijöiden altistuminen tälle säteilylle ottamalla käyttöön ehkäiseviä toimenpiteitä.
- Siinä myös asetetaan altistuksen raja-arvot työntekijöille, jotka altistuvat epäkoherentille säteilylle ja lasersäteilylle (liitteet I ja II).
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Työnantajan velvollisuudet
- Säteilyn tason arviointi. Työnantajien on ensin arvioitava tai mitattava optisen säteilyn taso, jolle työntekijät altistuvat, jotta säteilyä voidaan vähentää, jos se ylittää sovellettavat rajat. Työnantajien on tarvittaessa mitattava tai laskettava altistustasot Kansainvälisen sähkötekniikan toimikunnan (IEC), Kansainvälisen valaistustoimikunnan (CIE) ja Euroopan standardointikomitean (CEN) standardien tai muussa tapauksessa käytettävissä olevien kansallisten tai kansainvälisten tieteellisesti perusteltujen ohjeiden mukaisesti.
- Riskien vähentäminen. Toiseksi työnantajien on laskettava altistumistasoa, jos arviossa ilmenee altistumisrajojen ylittymisen mahdollisuus, esimerkiksi työvälineisiin liittyvillä valinnoilla tai rajoittamalla altistumisen kestoa.
- Työntekijöille annettavat tiedot ja koulutus. Työnantajien on annettava työntekijöilleen tai heidän edustajilleen tarvittavat tiedot ja koulutus esimerkiksi toimenpiteistä direktiivin täytäntöönpanemiseksi tai henkilösuojaimien käytöstä.
- Työntekijöiden kuuleminen ja osallistuminen. Työnantajien on kuultava työntekijöitä tai heidän edustajiaan etukäteen työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden suojeluun liittyvissä asioissa. Työntekijöiden edustajat voivat ehdottaa toimenpiteitä, jotka parantavat tätä suojelua, ja työntekijät tai heidän edustajansa voivat kääntyä toimivaltaisten viranomaisten puoleen, jos heidän mielestään työnantajan tarjoama terveyden suojaus ei ole riittävää (puitedirektiivin 89/391/ETY mukaisesti – ks. tiivistelmä ja taustatiedot jäljempänä).
Terveydentilan seuranta
- Jos työntekijä altistuu keinotekoiselle optiselle säteilylle, hänen terveydentilansa asianmukaisen valvonnan suorittaa lääkäri asiaa koskevan kansallisen lainsäädännön mukaisesti.
- Jokaisen työntekijän terveydentilaa koskevat tiedot kirjataan, ja ne päivitetään jokaisen terveystarkastuksen jälkeen. Yksittäiset työntekijät pääsevät pyynnöstä tarkastelemaan omia terveystietojaan.
Raja-arvojen ylittäminen ja/tai haitalliset vaikutukset
Jos altistus ylittää raja-arvot, kaikille työntekijöille tarjotaan mahdollisuutta lääkärintarkastukseen. Jos raja-arvot ovat ylittyneet ja/tai työntekijöiden terveyteen on kohdistunut haitallisia vaikutuksia:
- lääkäri tai soveltuvan pätevyyden omaava henkilö ilmoittaa työntekijälle häntä koskevat tulokset ja kaikki terveystarkastukset, joissa hänen olisi käytävä altistumisen päättymisen jälkeen
- työnantaja tarkistaa riskien arvioinnin ja tehdyt toimenpiteet, ottaa käyttöön toimivaltaisten henkilöiden suosittelemat toimenpiteet ja järjestää jatkuvan seurantajärjestelmän.
Seuraamukset
Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioiden on säädettävä tämän direktiivin mukaisesti annettujen kansallisten sääntöjen rikkomiseen sovellettavista asianmukaisista seuraamuksista.
Delegoidut säädökset
- Asetuksella (EU) 2019/1243 muutetaan direktiiviä 2006/25/EY (10 artikla) antamalla Euroopan komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä 26. heinäkuuta 2019 alkaen.
- Nämä delegoidut säädökset koskevat pelkästään teknisiä muutoksia direktiivin liitteisiin, jotta voidaan ottaa huomioon työvälineiden tai työpaikkojen suunnitteluun, rakentamiseen tai valmistukseen liittyvä tekninen yhdenmukaistaminen ja standardointi, tekninen kehitys, yhdenmukaistetuissa EU:n standardeissa tai kansainvälisissä eritelmissä tapahtuneet muutokset ja työperäistä altistumista optiselle säteilylle koskevat uudet tieteelliset tutkimustulokset. Nämä muutokset eivät kuitenkaan voi johtaa liitteissä esitettyjen altistumisen raja-arvojen muuttamiseen.
MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?
Sitä on sovellettu 27. huhtikuuta 2006 alkaen, ja jäsenvaltioiden oli saatettava se osaksi kansallista lainsäädäntöään 27. huhtikuuta 2010 mennessä.
TAUSTAA
KESKEISET TERMIT
Epäkoherentti säteily. Muu optinen säteily kuin lasersäteily.
ASIAKIRJA
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2006/25/EY, annettu 5 päivänä huhtikuuta 2006, terveyttä ja turvallisuutta koskevista vähimmäisvaatimuksista työntekijöiden suojelemiseksi altistumiselta fysikaalisista tekijöistä (keinotekoinen optinen säteily) aiheutuville riskeille (yhdeksästoista direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) (EUVL L 114, 27.4.2006, s. 38–59)
Direktiiviin 2006/25/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/44/EY, annettu 25 päivänä kesäkuuta 2002, terveyttä ja turvallisuutta koskevista vähimmäisvaatimuksista työntekijöiden suojelemiseksi altistumiselta fysikaalisista tekijöistä (tärinä) aiheutuville riskeille (kuudestoista direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) – Euroopan parlamentin ja neuvoston yhteinen lausuma (EUVL L 177, 6.7.2002, s. 13–20)
Ks. konsolidoitu toisinto.
Neuvoston direktiivi 89/391/ETY, annettu 12 päivänä kesäkuuta 1989, toimenpiteistä työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen edistämiseksi työssä (EYVL L 183, 29.6.1989, s. 1–8)
Ks. konsolidoitu toisinto.
Viimeisin päivitys: 15.11.2021