Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Poikkeamat siviili-ilmailun alalla – ilmoittaminen, analysointi ja seuranta

Poikkeamat siviili-ilmailun alalla – ilmoittaminen, analysointi ja seuranta

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) N:o 376/2014 – siviili-ilmailualan onnettomuuksia ja vaaratilanteita koskevien poikkeamien ilmoittaminen, analysointi ja seuranta

ASETUKSEN TARKOITUS

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Asetuksessa säädetään seuraavia seikkoja koskevat säännöt:

  • sellaisista poikkeamista ilmoittaminen, jotka voivat vaarantaa ilma-aluksen, siinä olevien henkilöiden, kenen tahansa muun henkilön, ilma-aluksen toimintaan vaikuttavan varusteen tai laitteen turvallisuuden
  • muista asiaan kuuluvista turvallisuustiedoista ilmoittaminen.

Pakollinen ilmoittaminen

  • Asetuksessa lueteltujen käytännön ilmailutehtävissä toimivien ilmailualan ammattilaisten on ilmoitettava poikkeamista, jotka voivat muodostaa merkittävän riskin ilmailun turvallisuudelle. Tämä kattaa muun muassa seuraavat poikkeamat:
    • ilma-aluksen toimintaan liittyvät poikkeamat, kuten yhteentörmäykseen liittyvät poikkeamat ja lennon aikana tapahtuvat poikkeamat
    • poikkeamat, jotka liittyvät ilma-aluksen tekniseen kuntoon, huoltoon ja korjaukseen, kuten rakenteelliset viat ja järjestelmien toimintahäiriöt
    • poikkeamat, jotka liittyvät lennonvarmistuspalveluihin ja -laitteisiin, kuten yhteentörmäykset, yhteentörmäysuhkat tai yhteentörmäyksen mahdollisuus
    • poikkeamat, jotka liittyvät lentopaikkoihin ja maapalveluihin, kuten matkustajista huolehtimiseen tai matkatavaroiden, postin ja rahdin käsittelyyn.
  • Kattava luettelo poikkeamista, jotka on ilmoitettava pakollisten järjestelmien välityksellä, löytyy täytäntöönpanosäädöksestä eli täytäntöönpanoasetuksesta (EU) 2015/1018.
  • Kussakin tapauksessa vastuullisten henkilöiden (esim. päällikön, lennonjohtajan tai henkilön, joka allekirjoittaa lentokelpoisuustodistuksen) ja organisaatioiden on ilmoitettava poikkeamista 72 tunnin kuluessa siitä, kun he ovat saaneet tiedon poikkeamasta, ellei tämä ole poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi mahdotonta.

Ilmoitusjärjestelmä

  • Jokaisen EU:n jäsenvaltioon sijoittautuneen organisaation on otettava käyttöön pakollinen ja vapaaehtoinen ilmoitusjärjestelmä ilmoitettuja poikkeamia koskevien tietojen keräämistä, käsittelyä, analysointia ja tallentamista varten.
  • Kaikkien jäsenvaltioiden ja EASAn on otettava käyttöön pakollinen ja vapaaehtoinen ilmoitusjärjestelmä ilmoitettuja poikkeamia, myös organisaatioiden niille ilmoittamia poikkeamia, koskevien tietojen keräämistä, käsittelyä, analysointia ja tallentamista varten.
  • Pienet organisaatiot voivat perustaa yksinkertaistetun mekanismin poikkeamatietojen keräämistä, arviointia, käsittelyä, analysointia ja tallentamista varten.

Turvallisuuspoikkeamien ja suositusten tallentaminen

  • Kaikkien jäsenvaltioiden ja EASAn on toimitettava kerätyt poikkeamatiedot eurooppalaiseen keskusrekisteriin, jota hallinnoi Euroopan komissio.
  • Eurooppalainen keskusrekisteri sisältää myös turvallisuussuositukset (asetuksen (EU) N:o 996/2010 17 artikla – ks. tiivistelmä), jotka jäsenvaltioiden turvallisuustutkintaviranomaiset (4 artikla) ovat antaneet.
  • Täytäntöönpanopäätöksessä (EU) 2019/1128 vahvistetaan eurooppalaisen keskusrekisterin hallinnointia koskevat säännöt, joissa edellytetään muun muassa, että kaikki turvallisuussuositukset ja niihin annetut vastaukset asetetaan yleisön saataville julkisella verkkosivustolla.

Riskiluokitus

  • Asetusta (EU) N:o 376/2014 täydennettiin delegoidulla säädöksellä eli komission delegoidulla asetuksella (EU) 2020/2034, joka tuli voimaan 31. joulukuuta 2020.
  • Delegoidussa asetuksessa vahvistetaan yhteinen eurooppalainen riskiluokitusjärjestelmä* eli menetelmä, jolla luokitellaan poikkeaman turvallisuusriski määrittämällä pahin todennäköinen onnettomuusseuraus, jonka poikkeama olisi voinut aiheuttaa, sekä se, kuinka todennäköisesti tämä seuraus aiheutuisi.
  • Järjestelmän päätarkoituksena on määritellä poikkeaman turvallisuusriski ja auttaa siten asianmukaisia tahoja arvioimaan poikkeamia ja määrittämään, mihin niiden kannattaa keskittää poikkeaman toistumisen vähentämistä koskevat toimet.
  • Täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2021/2082 vahvistetaan järjestelyt eurooppalaisen riskiluokitusjärjestelmän täytäntöönpanoa varten.

Tiedonvaihto ja pääsy eurooppalaisen keskusrekisterin tietoihin

  • Eurooppalaisen keskusrekisterin kautta EU:n jäsenvaltiot ja Euroopan talousalueen (ETA) maat vaihtavat EASAn avulla omiin tietokantoihinsa tallennettuja turvallisuuteen liittyviä tietoja.
  • Eurooppalaisen keskusrekisterin tietoihin pääsyyn sovelletaan tiukkoja luottamuksellisuutta ja suojaa koskevia sääntöjä. Vain henkilöille tai yhteisöille, jotka vastaavat siviili-ilmailun turvallisuuden sääntelystä EU:ssa, olisi annettava täydellinen ja turvallinen pääsy verkon välityksellä eurooppalaisen keskusrekisterin sisältämiin poikkeamatietoihin.
  • Asetuksessa (EU) N:o 376/2014 luetellut asianosaiset voivat pyytää ja saada eurooppalaisen keskusrekisterin tietoja tietyin edellytyksin.

Tietolähteitä koskeva luottamuksellisuus ja suoja

  • Ilmoitusten käsittely on järjestettävä ilman, että tietojen käyttö muihin kuin turvallisuustarkoituksiin voidaan estää.
  • Oikeudenmukaisen turvallisuuskulttuurin edistämiseksi poikkeamailmoituksen tekijän ja muiden poikkeamailmoituksessa mainittujen henkilöiden henkilöllisyyden luottamuksellisuus on turvattava. Tässä yhteydessä jäsenvaltioilla ja ETA-mailla on myös velvollisuus nimetä ”oikeudenmukaisesta turvallisuuskulttuurista vastaava elin”, joka on vastuussa asetuksessa (EU) N:o 376/2014 säädettyjen oikeudenmukaiseen turvallisuuskulttuuriin liittyvien vaatimusten täytäntöönpanosta.
  • Työntekijöille ei saa aiheutua vaikeuksia niiden tietojen perusteella, joita he ovat toimittaneet poikkeamailmoitusta varten. Muutamia poikkeuksia on määritelty, kuten työntekijän tahallinen laiminlyönti tai törkeä huolimattomuus.
  • Mikäli kansallinen rikoslaki ei toisin määrää, jäsenvaltiot eivät voi aloittaa tehtyjen ilmoitusten perusteella oikeudellisia menettelyjä tietolähteitä vastaan, eikä talletettuja tietoja saa käyttää menettelyissä ilmoittajia tai kirjatuissa tiedoissa esiintyviä henkilöitä vastaan. Sääntöä ei sovelleta, kun ilmeinen riski on selkeällä ja vakavalla tavalla jätetty huomiotta ja kun olosuhteiden edellyttämää ammatillista huolellisuusvelvollisuutta on vakavasti laiminlyöty, mikä aiheuttaa ennakoitavissa olevaa vahinkoa henkilölle tai omaisuudelle tai vaarantaa vakavasti ilmailun turvallisuuden tason.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 15. marraskuuta 2015 alkaen.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Eurooppalainen riskiluokitusjärjestelmä. Menetelmä, jolla poikkeaman siviili-ilmailulle aiheuttamaa riskiä arvioidaan turvallisuusriskiluokituksella.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 376/2014, annettu 3 päivänä huhtikuuta 2014, poikkeamien ilmoittamisesta, analysoinnista ja seurannasta siviili-ilmailun alalla, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 996/2010 muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/42/EY, komission asetusten (EY) N:o 1321/2007 ja (EY) N:o 1330/2007 kumoamisesta (EUVL L 122, 24.4.2014, s. 18–43)

Asetukseen (EU) N:o 376/2014 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2021/2082, annettu 26 päivänä marraskuuta 2021, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 376/2014 täytäntöönpanoa koskevista järjestelyistä yhteisen eurooppalaisen riskiluokitusjärjestelmän osalta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) (EUVL L 426, 29.11.2021, s. 32–40)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Komission delegoitu asetus (EU) 2020/2034, annettu 6 päivänä lokakuuta 2020, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 376/2014 täydentämisestä yhteisen eurooppalaisen riskiluokitusjärjestelmän osalta (EUVL L 416, 11.12.2020, s. 1–10)

Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2019/1128, annettu 1 päivänä heinäkuuta 2019, eurooppalaiseen keskusrekisteriin tallennettujen turvallisuussuositusten ja niihin saatujen vastausten käyttöoikeuksista ja päätöksen 2012/780/EU kumoamisesta (EUVL L 177, 2.7.2019, s. 112–113)

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/1018, annettu 29 päivänä kesäkuuta 2015, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 376/2014 mukaisesti pakollisesti ilmoitettavien siviili-ilmailun poikkeamien luokittelua koskevan luettelon vahvistamisesta (EUVL L 163, 30.6.2015, s. 1–17)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 30.05.2022

Top