Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Teknologiansiirtosopimusten kilpailusääntöjen mukaisuuden takaaminen

Teknologiansiirtosopimusten kilpailusääntöjen mukaisuuden takaaminen

Kilpailua rajoittavat lisenssisopimukset ovat Euroopan unionin (EU) kilpailusääntöjen vastaisia. Tällaisilla sopimuksilla voi kuitenkin olla myönteisiä vaikutuksia, jotka ovat merkittävämpiä kuin niiden kilpailua rajoittavat vaikutukset. Uusi ”ryhmäpoikkeusta”* koskeva asetus ja teknologiansiirtosopimuksiin liittyvät suuntaviivat luovat oikeusvarmuuden alueen monille lisenssisopimuksille.

SÄÄDÖS

Komission asetus (EU) N:o 316/2014, annettu 21 päivänä maaliskuuta 2014, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 101 artiklan 3 kohdan soveltamisesta teknologiansiirtosopimusten ryhmiin.

TIIVISTELMÄ

Immateriaalioikeuden mukaan teollis- ja tekijänoikeuksien haltijoilla on tiettyjä yksinomaisia oikeuksia. Ne auttavat heitä estämään henkisen omaisuutensa luvattoman käytön ja hyödyntämään omaisuuttaan erityisesti myöntämällä käyttölupia kolmansille osapuolille. Teknologiansiirtosopimuksissa on kyse teknologiaa koskevien käyttölupien antamisesta, ja ne voivat olla kahdenvälisiä tai monenvälisiä (”patenttipoolit”).

Maaliskuussa 2014 Euroopan komissio antoi teknologian siirtoa koskevan ryhmäpoikkeusasetuksen, joka korvaa vuoden 2004 säädöksen. Siinä selvennetään, kuinka EU:n kilpailuoikeutta (tässä tapauksessa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 101 artikla) sovelletaan tiettyihin lisenssisopimusten luokkiin, sekä näiden sopimusten arviointiperusteet. Aikaisempien tekstien tavoin siinäkin on liitteenä suuntaviivat, jotka auttavat sääntöjen soveltamisessa.

Soveltamisala ja poikkeukset

Teknologian siirtoa koskevassa ryhmäpoikkeusasetuksessa myönnetään vapautus sellaisten yritysten välisille sopimuksille, joilla on rajoitettu markkinaosuus (toisin sanoen niiden yhdistetty markkinaosuus on alle 20 prosenttia kilpailijoiden välillä tai 30 prosenttia muiden kuin kilpailijoiden välillä) ja jotka täyttävät tietyt ehdot. Niillä katsotaan olevan olemattomat kilpailunvastaiset vaikutukset, tai jos niillä on vaikutuksia, niin myönteiset vaikutukset ovat merkittävämmät kuin kielteiset, ja ne eivät siten riko EU:n kilpailusääntöjä.

Teknologian siirtoa koskevaa ryhmäpoikkeusasetusta sovelletaan tutkimus- ja kehityssopimuksiin ainoastaan jos erityisiä tutkimus- ja kehityssopimuksia ja erikoistumissopimuksia* koskevia ryhmäpoikkeusasetuksia ei voida soveltaa.

Teknologian siirtoa koskevaa ryhmäpoikkeusasetusta sovelletaan ainoastaan kahdenvälisiin sopimuksiin, suuntaviivat kattavat myös patenttipoolit.

Tärkeimmät esitellyt muutokset

  • uusi testi sen määrittelemiseksi, vapautetaanko tietyt teknologiansiirtosopimuksen lausekkeet (erityisesti liittyen raakamateriaalin tai välineistön hankkimiseen käyttöluvan antajalta tai käyttöluvan antajan tavaramerkin käyttämiseen) sekä teknologiansiirtosopimus kokonaisuudessaan SEUT 101 artiklan soveltamisalasta,
  • passiiviset myynnin rajoitukset* käyttöluvan saajien välillä on lisätty 4 artiklassa lueteltujen ”vakavimpien kilpailunrajoituksien” listalle (toiminnot, jotka ovat niin vakavia, että ne jäävät yhdessä koko sopimuksen kanssa ryhmäpoikkeusasetuksen ulkopuolelle) eikä niille voida koskaan suoda vapautusta teknologian siirtoa koskevasta ryhmäpoikkeusasetuksesta,
  • kaikki yksinomaiset takaisinluovutusvelvoitteet* jäävät teknologian siirtoa koskevan ryhmäpoikkeusasetuksen oikeusvarmuuden ulkopuolelle (sen sijaan se kattaa yhä muut kuin yksinomaiset takaisinluovutusvelvoitteet),
  • irtisanomislausekkeet, jotka sallivat käyttöluvan antajan irtisanoa lisenssisopimuksen, jos toinen osapuoli riitauttaa lisensoidun teknologian pätevyyden, jäävät tekniikan siirtoa koskevan ryhmäpoikkeusasetuksen oikeusvarmuuden ulkopuolelle.

Soveltaminen:

Uusia sääntöjä ei sovelleta ainoastaan sopimuksiin, jotka on saatettu päätökseen sen voimaantulon jälkeen (1.5.2014). Aiemman järjestelmän mukaisesti tehtyjen sopimusten piti olla mukautettuja uusiin sääntöihin 30.4.2015 mennessä.

KESKEISET KÄSITTEET

*Teknologiansiirtosopimus: kahden tai useamman osapuolen välinen taitoja, teknologiaa tai tekniikoita koskeva sopimus.

* Ryhmäpoikkeus: näiden asetusten nojalla Euroopan komissio voi julistaa tietyt valtiontuen luokat Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen mukaisiksi, jos ne täyttävät tietyt ehdot. Tämä vapauttaa ne vaaditusta ennakkoilmoituksesta ja komission hyväksynnästä.

* Patenttipoolit: kahden tai useamman patentinomistajan väliset sopimukset yhden tai useamman patenttinsa käyttöluvan antamisesta toisilleen tai kolmansille osapuolille.

* Erikoistumissopimukset: nämä tähtäävät yhteistyön tehostamiseen yritysten välillä tavaroiden ja palvelujen tuotannon erikoistumisaloilla.

* Passiiviset myynnin rajoitukset: passiivisesta myynnistä on kyse, kun osapuoli vastaa yksittäisten asiakkaiden oma-aloitteisiin pyyntöihin.

* Takaisinluovutusvelvoitteet: lisenssisopimuksen kohdalla käyttöluvan saajaa voidaan vaatia ilmoittamaan ja siirtämään kaikki lisensioituun teknologiaan tehdyt parannukset (mukaan luettuna asiaan liittyvä hankittu taitotieto) käyttöluvan voimassaoloaikana.

VIITTEET

Säädös

Voimaantulo

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

Euroopan unionin virallinen lehti

Asetus (EU) N:o 316/2014

1.5.2014

-

EUVL L 93, 28.3.2014, s. 17-23.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto - Suuntaviivat Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 101 artiklan soveltamisesta teknologiansiirtosopimuksiin (EUVL C 89, 28.3.2014, s. 3-50).

Viimeisin päivitys: 29.07.2015

Top