EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0902

Neuvoston päätös 2009/902/YOS, annettu 30 päivänä marraskuuta 2009 , eurooppalaisen rikoksentorjuntaverkoston perustamisesta ja päätöksen 2001/427/YOS kumoamisesta

EUVL L 321, 8.12.2009, p. 44–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/902/oj

8.12.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 321/44


NEUVOSTON PÄÄTÖS 2009/902/YOS,

annettu 30 päivänä marraskuuta 2009,

eurooppalaisen rikoksentorjuntaverkoston perustamisesta ja päätöksen 2001/427/YOS kumoamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 30 artiklan 1 kohdan, 31 artiklan sekä 34 artiklan 2 kohdan c alakohdan,

ottaa huomioon Belgian kuningaskunnan, Tšekin tasavallan, Saksan liittotasavallan, Espanjan kuningaskunnan, Ranskan tasavallan, Unkarin tasavallan, Alankomaiden kuningaskunnan, Slovakian tasavallan, Suomen tasavallan, Ruotsin kuningaskunnan sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan aloitteen (1),

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Tampereella 15 ja 16 päivänä lokakuuta 1999 kokoontunut Eurooppa-neuvosto totesi päätelmissään, että on vahvistettava rikollisuuden ehkäisytoimia, vaihdettava tietoja hyvistä toimintatavoista sekä vahvistettava rikosten ehkäisemisestä vastaavien toimivaltaisten kansallisten viranomaisten verkostoa ja tällä alalla toimivien kansallisten organisaatioiden välistä yhteistyötä, ja täsmensi, että tämän yhteistyön painopistealueita voisivat olla ennen kaikkea nuoriso- ja kaupunkirikollisuus sekä huumausaineisiin liittyvä rikollisuus. Tätä silmällä pitäen toivottiin myös, että tutkitaan mahdollisuutta perustaa yhteisön rahoittama ohjelma.

(2)

Järjestäytyneen rikollisuuden ehkäisemistä ja valvontaa uuden vuosituhannen alkaessa koskevan Euroopan unionin strategian (2) suosituksessa 6 todetaan, että sopivat rikollisuuden ehkäisyn asiantuntijat, kuten kansalliset tiedotuspisteet, tai rikosten ehkäisemiseksi toimivien kansallisten organisaatioiden asiantuntijoista muodostettu verkosto voisivat avustaa neuvostoa.

(3)

Neuvoston päätöksellä 2001/427/YOS (3) perustettiin eurooppalainen rikoksentorjuntaverkosto.

(4)

Eurooppalaisesta rikoksentorjuntaverkostosta kaudella 2008–2009 tehdyssä ulkopuolisessa arvioinnissa määritettiin verkoston vahvistamiseksi toteutettavia mahdollisia toimia, jotka hyväksyttiin rikoksentorjuntaverkoston johtokunnassa ja jotka edellyttävät päätöksen 2001/427/YOS kumoamista ja sen korvaamista uudella verkostoa koskevalla neuvoston päätöksellä.

(5)

Arvioinnissa todettiin, että kansallisten edustajien on osallistuttava aiempaa tiiviimmin verkoston toimintaan.

(6)

Verkoston vahvistamiseksi tarvitaan useita muutoksia, muun muassa muutoksia yhteyshenkilöitä, sihteeristöä sekä johtokunnan rakennetta ja tehtäviä koskeviin säännöksiin, mukaan lukien puheenjohtajan nimeämistä koskevat säännökset.

(7)

Verkoston kokoonpanoon tehtävien muutosten olisi oltava toimivia ja kustannustehokkaita, ja niissä olisi otettava huomioon jäsenvaltioiden aiemmat kokemukset verkoston sihteeritehtävien ja muiden tehtävien rahoittamisesta ja suorittamisesta. Johtokunnan olisi yhteistyössä tehostettava pyrkimyksiä tutkia ja hyödyntää kaikki mahdollisuudet saada rahoitusta Euroopan unionin yleisestä talousarviosta. Tämä voitaisiin tehdä joko kumppanuutta koskevien puitesopimusten pohjalta tai sisällyttämällä verkosto tunnustettujen monopoliasemassa toimivien elinten luetteloon asiaankuuluvassa rahoitusohjelmassa.

(8)

Muiden säännösten olisi perustuttava päätökseen 2001/427/YOS,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Perustaminen

Perustetaan eurooppalainen rikoksentorjuntaverkosto, jäljempänä ’verkosto’. Sitä pidetään päätöksellä 2001/427/YOS perustetun eurooppalaisen rikoksentorjuntaverkoston seuraajana.

2 artikla

Tavoite

1.   Verkosto osallistuu rikoksentorjunnan eri näkökohtien kehittämiseen unionin tasolla ottaen huomioon Euroopan unionin rikoksentorjuntastrategian ja tukee rikollisuuden torjumiseksi toteutettavia toimia kansallisella ja paikallisella tasolla.

2.   Rikoksentorjunta käsittää kaikki toimenpiteet, joiden tarkoituksena on suoraan tai välillisesti vähentää rikollisuutta ja kansalaisten kokemaa turvattomuuden tunnetta määrällisesti ja laadullisesti joko siten, että suoraan ehkäistään rikollista toimintaa, tai siten, että toteutetaan toimintaohjelmia ja toimia, joiden tarkoituksena on vähentää rikollisuuden esiintymisen mahdollisuutta ja rikollisuuden syitä. Siihen kuuluvat hallitusten, toimivaltaisten viranomaisten, rikosoikeudellisten elinten, paikallisten viranomaisten ja niiden Eurooppaan perustamien erityiselinten, yksityisten ja vapaaehtoisten toimijoiden sekä tutkijoiden ja kansalaisten toimet tiedotusvälineiden tukemina.

3 artikla

Rakenne ja kokoonpano

1.   Verkostoon kuuluu johtokunta ja sihteeristö sekä yhteyshenkilöt, jotka kukin jäsenvaltio voi nimetä.

2.   Johtokuntaan kuuluu kansallisia edustajia sekä puheenjohtaja ja toimeenpaneva komitea.

3.   Kukin jäsenvaltio nimeää kansallisen edustajan ja voi nimetä sijaisen.

4.   Puheenjohtaja nimetään kansallisten edustajien keskuudesta.

5.   Toimeenpanevaa komiteaa johtaa puheenjohtaja, ja siihen kuuluu enintään kuusi muuta johtokunnan jäsentä ja komission nimeämä edustaja.

4 artikla

Tehtävät

Verkosto erityisesti

a)

helpottaa yhteistyötä, yhteyksiä sekä tietojen ja kokemusten vaihtoa rikoksentorjunnan alan toimijoiden välillä;

b)

kerää, arvioi ja välittää arvioitua tietoa, myös nykyisiin rikoksentorjuntatoimiin liittyvistä parhaista käytännöistä;

c)

järjestää konferensseja, erityisesti parhaita käytäntöjä käsittelevän vuosittaisen konferenssin, ja muita toimintoja, vuosittainen Euroopan rikoksentorjuntapalkinto mukaan lukien, joiden avulla pyritään saavuttamaan verkoston tavoitteet ja jakamaan laajalti tietoa sen tuloksista;

d)

antaa tarvittaessa asiantuntija-apuaan neuvostolle ja komissiolle;

e)

antaa neuvostolle vuosittain toimintakertomuksen johtokunnan ja toimivaltaisten yksikköjen välityksellä. Neuvostoa pyydetään hyväksymään kertomus ja toimittamaan se edelleen Euroopan parlamentille.

f)

kehittää ja panee täytäntöön työohjelman, joka perustuu selkeästi määriteltyyn strategiaan, jossa otetaan huomioon asiaankuuluvien rikosuhkien tunnistaminen ja niihin vastaaminen.

5 artikla

Tietojenvaihto

Tehtäviensä toteuttamiseksi verkosto

a)

edistää monialaista lähestymistapaa;

b)

toimii kansallisten edustajien ja yhteyshenkilöiden välityksellä tiiviissä yhteistyössä rikoksentorjunnasta vastaavien elinten, paikallisten viranomaisten, paikallisten kumppanien ja kansalaisyhteiskunnan sekä jäsenvaltioiden tutkimuslaitosten ja valtioista riippumattomien järjestöjen kanssa;

c)

perustaa oman internetsivuston ja pitää yllä kyseistä sivustoa, jolla julkaistaan sen säännölliset kertomukset ja muita hyödyllisiä tietoja, kuten kooste parhaista käytännöistä;

d)

pyrkii hyödyntämään Euroopan unionin ohjelmista rahoitettujen, rikoksentorjuntaan liittyvien hankkeiden tuloksia ja jakamaan niistä tietoa.

6 artikla

Velvollisuudet

1.   Toimeenpaneva komitea tukee puheenjohtajaa varmistaakseen muun muassa, että:

a)

kehitetään verkoston strategia, jonka johtokunta hyväksyy;

b)

johtokunta toimii tehokkaasti ja

c)

laaditaan ja pannaan täytäntöön työohjelma.

2.   Johtokunnan tehtävinä on

a)

varmistaa verkoston asianmukainen toiminta tämän päätöksen mukaisesti, mihin kuuluu sihteeristön tehtävien käytännön järjestelyistä päättäminen;

b)

laatia ja hyväksyä varainhoitoasetus;

c)

hyväksyä verkostolle strategia, jolla edistetään rikoksentorjunnan kehittämistä Euroopan unionin tasolla;

d)

hyväksyä verkoston työohjelma ja varmistaa, että se pannaan täytäntöön;

e)

hyväksyä verkoston vuosittainen toimintakertomus.

3.   Johtokunta hyväksyy yksimielisellä päätöksellä työjärjestyksensä, joka sisältää muun muassa määräykset puheenjohtajan ja toimeenpanevan komitean jäsenten nimeämisestä ja toimikaudesta, johtokunnan päätöksentekomenettelyistä, kielijärjestelyistä, sihteeristön tehtävistä, organisaatiosta ja voimavaroista sekä hallinnollisista järjestelyistä 8 artiklassa tarkoitettua muiden toimijoiden kanssa tehtävää yhteistyötä varten.

4.   Sihteeristö avustaa johtokuntaa. Sihteeristö toimii pysyvältä pohjalta verkoston toiminnan edistämiseksi noudattaen tarvittaessa luottamuksellisuusvaatimuksia. Sen tehtävänä on:

a)

antaa hallinnollista ja yleistä tukea kokousten, seminaarien ja konferenssien valmistelussa, laatia vuosikertomus ja työohjelma, tukea työohjelman täytäntöönpanossa ja toimia yhteyspisteenä viestinnässä verkoston jäsenten kanssa;

b)

toteuttaa analysointi- ja tukitehtäviä tiedon saamiseksi rikoksentorjunnan alalla meneillään olevista tutkimuksista ja muista verkostolle mahdollisesti hyödyllisistä tiedoista;

c)

ottaa kokonaisvastuu verkoston internetsivuston hallinnoimisesta, kehittämisestä ja ylläpidosta.

5.   Kukin kansallinen edustaja edistää verkoston toimintaa kansallisella ja paikallisella tasolla sekä helpottaa rikoksentorjuntaan liittyvän aineiston hankkimista, ylläpitoa ja vaihtoa jäsenvaltionsa ja verkoston välillä.

6.   Yhteyshenkilöt tukevat kansallisia edustajia rikoksentorjuntaan liittyvän kansallisen tiedon ja asiantuntemuksen vaihtamisessa verkostossa.

7.   Sihteeristö raportoi puheenjohtajalle ja toimeenpanevalle komitealle, jotka valvovat sen toimintaa.

8.   Jäsenvaltiot vastaavat verkoston ja sen toimintojen rahoituksesta. Jäsenvaltiot tekevät johtokunnan kautta yhteistyötä verkoston ja sen toimintojen kustannustehokkaan rahoituksen varmistamiseksi.

9.   Edellä oleva 8 kohta ei rajoita mahdollisuuksia hakena ja saada rahoitusta Euroopan unionin yleisestä talousarviosta.

7 artikla

Johtokunnan kokoukset

Johtokunta kokoontuu vähintään puolivuosittain puheenjohtajan kutsusta.

8 artikla

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Verkosto voi tehdä yhteistyötä muiden rikoksentorjunnan alan toimijoiden kanssa, jos se on tarpeen verkoston tavoitteiden saavuttamiseksi.

9 artikla

Arviointi

Komissio esittää viimeistään 30 päivänä marraskuuta 2012 neuvostolle arviointikertomuksen verkoston toiminnasta keskittyen erityisesti verkoston ja sen sihteeristön toiminnan tehokkuuteen ottaen asianmukaisesti huomioon verkoston ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien välisen vuorovaikutuksen. Tämän arvioinnin tulosten perusteella tutkitaan niitä mahdollisia etuja, jotka voitaisiin saavuttaa esimerkiksi siirtämällä sihteeristö jonkin olemassa olevan viraston yhteyteen.

10 artikla

Kumoaminen

Kumotaan päätös 2001/427/YOS.

11 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se tehdään.

Tehty Brysselissä 30 päivänä marraskuuta 2009.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

B. ASK


(1)  EUVL C 222, 15.9.2009, s. 2.

(2)  EYVL C 124, 3.5.2000, s. 1.

(3)  EYVL L 153, 8.6.2001, s. 1.


Top