This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Varoitusmekanismista laaditun kertomuksen rooli
Kertomus varoitusmekanismista käynnistää makrotalouden epätasapainoa koskevan vuotuisen valvontamenettelyn. Menettelyn tavoitteena on havaita ennalta makrotalouden liialliset epätasapainotilanteet Euroopan unionissa (EU).
SÄÄDÖS
Komission kertomus Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan keskuspankille ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle - Kertomus varoitusmekanismista - vuosi 2015 (makrotalouden epätasapainon ennalta ehkäisemisestä ja korjaamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1176/2011 3 ja 4 artiklan mukainen kertomus) (COM(2014) 904 final, 28.11.2014).
TIIVISTELMÄ
Kertomus varoitusmekanismista käynnistää makrotalouden epätasapainoa koskevan vuotuisen valvontamenettelyn. Menettelyn tavoitteena on havaita ennalta makrotalouden liialliset epätasapainotilanteet Euroopan unionissa (EU).
KERTOMUKSEN TARKOITUS
Kertomus käynnistää makrotalouden epätasapainoa koskevan vuotuisen valvontamenettelyn. Menettelyn tavoitteena on havaita ja korjata epätasapainotilanteet, jotka haittaavat EU-maiden talouksien ja EU:n talouden häiriötöntä toimintaa ja jotka saattavat vaarantaa talous- ja rahaliiton moitteettoman toiminnan.
Kertomus varoitusmekanismista julkaistaan jokaisen talouspolitiikan EU-ohjausjakson alussa yhdessä vuotuisen kasvuselvityksen kanssa. Makrotalouden epätasapainoa koskevan menettelyn tulostauluun tukeutuvien talouspoliittisten päätelmien perusteella siinä tunnistetaan ne EU-maat, joissa on havaittu sellaisia epätasapainoja, jotka edellyttävät epätasapainoihin liittyvien riskien perusteellista tarkastelua ja niiden sopeutusta.
Tulostaulussa on 11 indikaattoria ja useita lisäindikaattoreita, joissa epätasapainot ovat laajasti katettuina. Niissä on otettu huomioon ulkoiset (vaihtotaseen, ulkomaisen nettovelan, vientituloksen ja kilpailukyvyn indikaattorit) ja sisäiset epätasapainot (asuntomarkkinoiden, yksityisen velan, julkisen velan ja rahoitusalan indikaattorit) sekä sopeutukseen liittyvät näkökohdat (työttömyys).
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Vuoden 2014 kertomuksen varoitusmekanismista tärkeimmät päätelmät:
Komissio toteaa makrotalouden epätasapainoa koskevan menettelyn tulostauluun tukeutuvien talouspoliittisten päätelmien perusteella seuraavaa:
Kertomuksen varoitusmekanismista päätelmät käsitellään euroryhmässä (jos ne koskevat euroalueen maita) ja EU:n valtiovarainministerineuvostossa. Näiden tahojen palautteen pohjalta komissio arvioi, onko asianomaisissa EU-maissa epätasapainoja tai liiallisia epätasapainoja. Lopulliset päätelmät huomioidaan EU-ohjausjakson aikana annettavissa maakohtaisissa suosituksissa.
TAUSTAA
” Six-pack ”-lainsäädäntöpaketti tuli voimaan joulukuussa 2011. Sillä laajennetaan talouspolitiikan valvontaa, jotta erityisesti kiinteistökupliin tai kilpailukyvyn heikkenemiseen liittyvät ongelmat voidaan havaita ennalta. Kertomus varoitusmekanismista on osa makrotalouden epätasapainoa koskevan menettelyn mukaista säännöllistä valvontaa.
Lisätietoja:
Viimeisin päivitys: 20.05.2015
(1) Yhdistynyt kuningaskunta eroaa Euroopan unionista, ja siitä tulee 1.2.2020 alkaen kolmas maa (EU:n ulkopuolinen maa).