Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0558

    Komission asetus (EU) N:o 558/2010, annettu 24 päivänä kesäkuuta 2010 , eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteen III muuttamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti )

    EUVL L 159, 25.6.2010, p. 18–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/558/oj

    25.6.2010   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 159/18


    KOMISSION ASETUS (EU) N:o 558/2010,

    annettu 24 päivänä kesäkuuta 2010,

    eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteen III muuttamisesta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 (1) ja erityisesti sen 10 artiklan 1 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Asetuksessa (EY) N:o 853/2004 vahvistetaan eläinperäisiin elintarvikkeisiin sovellettavat erityiset hygieniasäännöt. Siinä säädetään muun muassa, että elintarvikealan toimijat voivat saattaa markkinoille eläinperäisiä tuotteita vain, jos ne on valmistettu ja käsitelty yksinomaan laitoksissa, jotka täyttävät kyseisen asetuksen liitteessä III vahvistetut asiaa koskevat vaatimukset.

    (2)

    Asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevan I jakson VII luvussa säädetään, että kotieläiminä pidettyjen sorkka- ja kavioeläinten liha voidaan kuljettaa ennen kuin kyseisessä asetuksessa säädetty lämpötila on saavutettu, jos toimivaltainen viranomainen antaa tähän luvan erityistuotteiden tuotantoa varten tietyin edellytyksin.

    (3)

    Asianmukaisia mikrobiologisia kriteerejä ja lämpötilakriteerejä koskevan yleisesti hyväksytyn tiedon mukaan tällaisesta säännöstä voitaisiin hyötyä myös hanhenmaksan tuotannossa, jolloin perinteisten tuotantomenetelmien käyttö olisi mahdollista.

    (4)

    Välittömästi teurastuksen ja jäähdytyksen jälkeen suoritettu jäädytys vähentää bakteerien kasvua sekä mikrobiologista kuormitusta sulatuksen yhteydessä. Kotieläiminä pidettyjen sorkka- ja kavioeläinten lihaa koskevien jo vahvistettujen säännösten tapaan siipikarjasta ja jäniseläimistä saatu pakastukseen tarkoitettu liha olisi jäädytettävä ilman tarpeettomia viivytyksiä teurastuksen ja jäähdytyksen jälkeen. Sen vuoksi on asianmukaista muuttaa asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevan II jakson V lukua.

    (5)

    Asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevan VII jakson II luvussa vahvistetut säännöt sisältävät elävien simpukoiden, elävien piikkinahkaisten, elävien vaippaeläinten ja elävien merikotiloiden tuotantoalueiden mikrobiologista luokitusta koskevia erityisvaatimuksia.

    (6)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 854/2004 (2) 6 artiklassa säädetään, että jäsenvaltioiden on varmistettava, että elävien simpukoiden, elävien piikkinahkaisten, elävien vaippaeläinten ja elävien merikotiloiden tuotannon ja markkinoille saattamisen yhteydessä tehdään kyseisen asetuksen liitteessä II vahvistetut viralliset tarkastukset.

    (7)

    Kyseisen asetuksen liitteessä II säädetään, että tuotantoalueet on luokiteltava ulostekontaminaatiotason mukaisesti. Ravintonsa siivilöimällä ottavat eläimet kuten simpukat, voivat kerätä mikro-organismeja, jotka muodostavat kansanterveydellisen riskin.

    (8)

    Merikotilot eivät yleensä ole ravintonsa siivilöimällä ottavia eläimiä. Näin ollen ulostekontaminaatioon liittyvän mikro-organismien kerääntymisriskin voidaan katsoa olevan vähäinen. Myöskään ei ole julkaistu epidemiologisia tietoja, joiden perusteella tuotantoalueiden luokitus voitaisiin yhdistää kansanterveydellisiin riskeihin merikotiloiden osalta, jotka eivät ota ravintoaan siivilöimällä. Edellä tarkoitetut merikotilot olisi sen vuoksi jätettävä asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevan VII jakson II luvussa vahvistettujen, tuotantoalueiden luokitusta koskevien säännösten ulkopuolelle.

    (9)

    Asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevan VII jakson VI luvussa säädetään ainoastaan, että elävien simpukoiden yksittäiset kuluttajapakkaukset on suljettava ja niiden on säilyttävä suljettuina lähettämöstä lähdön jälkeen, kunnes ne pannaan esille lopulliselle kuluttajalle myyntiä varten. Tämä vaatimus ei koske muita elävien simpukoiden pakkauksia. Kansanterveydellisistä syistä on asianmukaista muuttaa mainittua vaatimusta niin, että kaikkien pakkausten on säilyttävä suljettuina siihen asti, kun ne pannaan esille lopullista kuluttajaa varten.

    (10)

    Asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevan VII jakson IX luvussa vahvistetaan luokiteltujen tuotantoalueiden ulkopuolelta pyydettäviä kampasimpukoita koskevat erityisvaatimukset. Näitä vaatimuksia olisi sovellettava myös eläviin merikotiloihin, jotka eivät ota ravintoaan siivilöimällä. Edellä mainitun luvun 4 kohdassa vahvistetaan kampasimpukoiden pakkausta koskevat säännöt. On aiheellista, että elävien simpukoiden kuljetusta lähettämöstä vähittäismyyntiin koskevia pakkausvaatimuksia sovelletaan myös kampasimpukoihin ja merikotiloihin, jotka eivät ota ravintoaan siivilöimällä ja joita pyydetään luokiteltujen tuotantoalueiden ulkopuolella.

    (11)

    Asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevan VIII jakson III luvun A kohdassa säädetään tuoreiden kalastustuotteiden käsittelyvaatimuksista. Edellä mainitun asetuksen liitteessä I olevassa 3.5 kohdassa vahvistettu tuoreen kalastustuotteen määritelmä ei sisällä sulatettuja jalostamattomia kalastustuotteita eikä tuoreita kalastustuotteita, joihin on säilyvyyden varmistamiseksi lisätty lisäaineita asianomaisen lainsäädännön mukaisesti. Unionin lainsäädännön johdonmukaisuuden vuoksi edellä tarkoitettuihin tuotteisiin olisi sovellettava samoja vaatimuksia kuin tuoreisiin kalastustuotteisiin.

    (12)

    Asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevan VIII jakson VII luvun 2 kohdassa ja VIII luvun 1 kohdan b alakohdassa viitataan jäädytettyjä kalastustuotteita koskevaan yleiseen enintään – 18 °C:n lämpötilavaatimukseen liittyvään poikkeukseen, joka koskee suolaveteen valmistettua kokonaista jäädytettyä kalaa, joka on tarkoitettu elintarvikesäilykkeiden valmistamiseen. Suolaveteen valmistettua kalastustuotetta koskee enintään – 9 °C:n lämpötilavaatimus.

    (13)

    Kun suolavedessä valmistettu elintarvikesäilykkeiden valmistamiseen tarkoitettu kokonainen jäädytetty kala poistetaan jäädytysprosessissa käytetystä suolavesiliuoksesta, lämpötilaa ei yleisen käytännön mukaisesti tarvitse enää alentaa muilla tavoin enintään – 18 °C:seen kokonaisen kalan jäädyttämisessä elintarvikesäilykkeiden valmistusta varten käytettävän suolavesimenetelmän yhteydessä.

    (14)

    Asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevan XIV jakson I luvun 1 kohdassa ja XV jakson I luvun 1 kohdassa säädetään elintarvikkeissa käytettäväksi tarkoitetun gelatiinin ja kollageenin tuotannossa käytettävää raaka-ainetta koskevista vaatimuksista.

    (15)

    Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen julkaisi tammikuussa 2005 tieteellisen lausunnon kollageenin turvallisuudesta ja sen tuotannossa käytettävästä valmistusprosessista (3). Edellä tarkoitetun lausunnon mukaan luiden käyttöä kollageenin tuotannossa ei ole syytä pitää kansanterveydellisenä riskinä. Sen vuoksi on aiheellista vahvistaa valmistusprosessia koskevat vaatimukset elintarviketurvallisuusviranomaisen lausunnon mukaisesti ja todeta, että raaka-aineena käytettävät luut eivät saa olla tiettyjen tarttuvien spongiformisten enkefalopatioiden ehkäisyä, valvontaa ja hävittämistä koskevista säännöistä 22 päivänä toukokuuta 2001 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 999/2001 (4) määriteltyä erikseen määriteltyä riskiainesta. Liitteessä III olevan XV jakson I luvun 1 kohtaa olisi muutettava vastaavasti.

    (16)

    Unionin lainsäädännön johdonmukaisuuden vuoksi asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevan XIV jakson I luvun 1 kohtaa ja III luvun 1 kohtaa olisi gelatiinin tuotannossa käytettävän raaka-aineen osalta muutettava vastaavasti.

    (17)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat elintarvikeketjua ja eläinten terveyttä käsittelevän pysyvän komitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan asetuksen (EY) N:o 853/2004 liite III tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

    2 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 24 päivänä kesäkuuta 2010.

    Komission puolesta

    José Manuel BARROSO

    Puheenjohtaja


    (1)  EUVL L 139, 30.4.2004, s. 55.

    (2)  EUVL L 139, 30.4.2004, s. 206.

    (3)  Opinion of the Scientific Panel on Biological hazards (BIOHAZ) on the safety of collagen and on a processing method for the production of collagen, hyväksytty 26. tammikuuta 2005.

    (4)  EYVL L 147, 31.5.2001, s. 1.


    LIITE

    Muutetaan asetuksen (EY) N:o 853/2004 liite III seuraavasti:

    1)

    Korvataan II jakson V luvun 3 ja 4 kohta seuraavasti:

    ”3.

    Liha on välittömästi leikkaamisen ja mahdollisen pakkaamisen jälkeen jäähdytettävä enintään 4 °C:n lämpötilaan.

    4.

    Lihan on saavutettava enintään 4 °C:n lämpötila ennen kuljetusta ja se on pidettävä siinä lämpötilassa kuljetuksen aikana. Toimivaltaisen viranomaisen luvalla hanhenmaksan tuotantoon käytettävää maksaa saa kuljettaa yli 4 °C:n lämpötilassa edellyttäen, että

    a)

    tällainen kuljetus suoritetaan toimivaltaisen viranomaisen laitoksesta toiseen tapahtuvaa kuljetusta varten vahvistamien vaatimusten mukaisesti; ja

    b)

    liha lähtee teurastamosta tai leikkaamosta välittömästi ja kuljetus kestää enintään kaksi tuntia.

    5.

    Pakastukseen tarkoitettu siipikarjan ja jäniseläinten liha on jäädytettävä viipymättä.

    6.

    Suojaamaton liha on varastoitava ja kuljetettava erillään pakatusta lihasta, paitsi jos se varastoidaan tai kuljetetaan eri aikoina tai siten, että pakkausmateriaali ja varastointi- tai kuljetustapa eivät voi aiheuttaa lihan saastumista.”

    2)

    Muutetaan VII jakso seuraavasti:

    a)

    Korvataan johdanto-osan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Tätä jaksoa sovelletaan eläviin simpukoihin. Puhdistusta koskevia säännöksiä lukuun ottamatta sitä sovelletaan myös eläviin piikkinahkaisiin, eläviin vaippaeläimiin ja eläviin merikotiloihin. Tämän jakson II luvun A osassa vahvistettuja tuotantoalueita koskevia säännöksiä ei sovelleta merikotiloihin, jotka eivät ota ravintoaan siivilöimällä.”

    b)

    Korvataan VI luvun 2 kohta seuraavasti:

    ”2.

    Kaikki lähettämöstä lähtevät tai toiseen lähettämöön menevät elävien simpukoiden pakkaukset on suljettava. Suoraan vähittäismyyntiin tarkoitettujen eläviä simpukoita sisältävien pakkausten on säilyttävä suljettuina, kunnes ne pannaan esille myyntiä varten lopulliselle kuluttajalle.”

    c)

    Korvataan IX luku seuraavasti:

    ”IX LUKU:   ERITYISVAATIMUKSET, JOTKA KOSKEVAT LUOKITELTUJEN TUOTANTOALUEIDEN ULKOPUOLELTA PYYDETTYJÄ KAMPASIMPUKOITA SEKÄ MERIKOTILOITA, JOTKA EIVÄT OTA RAVINTOAAN SIIVILÖIMÄLLÄ

    Elintarvikealan toimijoiden, jotka pyytävät luokiteltujen tuotantoalueiden ulkopuolelta kampasimpukoita ja merikotiloita, jotka eivät ota ravintoaan siivilöimällä, tai jotka käsittelevät tällaisia kampasimpukoita ja/tai merikotiloita, on täytettävä seuraavat vaatimukset:

    1.

    Kampasimpukoita ja merikotiloita, jotka eivät ota ravintoaan siivilöimällä, ei saa saattaa markkinoille, jos niitä ei ole pyydetty ja käsitelty II luvun B osan mukaisesti ja jos ne eivät täytä V luvun vaatimuksia omavalvontajärjestelmällä arvioituna.

    2.

    Lisäksi II luvun A osan säännöksiä sovelletaan vastaavasti myös kampasimpukoihin, jos virallisista valvontaohjelmista saadaan tietoja, joiden perusteella toimivaltainen viranomainen voi luokitella pyyntialueet, tarvittaessa yhteistyössä elintarvikealan toimijoiden kanssa.

    3.

    Kampasimpukoita ja merikotiloita, jotka eivät ota ravintoaan siivilöimällä, saa saattaa markkinoille ihmisravinnoksi vain kalahuutokaupan, lähettämön tai jalostamon kautta. Tällaisissa laitoksissa toimintaa harjoittavien elintarvikealan toimijoiden on kampasimpukoita ja/tai edellä tarkoitettuja merikotiloita käsitellessään ilmoitettava asiasta toimivaltaiselle viranomaiselle ja lähettämöjen osalta noudatettava III ja IV luvun asiaa koskevia vaatimuksia.

    4.

    Elintarvikealan toimijoiden, jotka käsittelevät kampasimpukoita tai eläviä merikotiloita, jotka eivät ota ravintoaan siivilöimällä, on täytettävä

    a)

    tarvittaessa I luvun 3–7 kohdassa olevat asiakirjoja koskevat vaatimukset. Tällöin rekisteröintiasiakirjassa on selvästi mainittava alue, jolta kampasimpukat ja/tai elävät merikotilot oli pyydetty; tai

    b)

    kaikkien vähittäismyyntiin lähetettävien eläviä kampasimpukoita ja eläviä merikotiloita sisältävien pakkausten sulkemista koskevat VI luvun 2 kohdan vaatimukset sekä tunnistusmerkintää ja pakkausmerkintöjä koskevat VII luvun vaatimukset.”

    3)

    Muutetaan VIII jakso seuraavasti:

    a)

    Korvataan johdanto-osan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Tätä jaksoa ei sovelleta simpukoihin, piikkinahkaisiin, vaippaeläimiin ja merikotiloihin, jos ne ovat markkinoille saatettaessa eläviä. I ja II luvun poikkeuksia lukuun ottamatta sitä sovelletaan kyseisiin eläimiin, kun niitä ei saateta markkinoille elävinä, jolloin ne on oltava saatu VII jakson mukaisesti.

    Jaksoa sovelletaan sulatettuihin jalostamattomiin kalastustuotteisiin ja tuoreisiin kalastustuotteisiin, joihin on säilyvyyden varmistamiseksi lisätty lisäaineita asianomaisen unionin lainsäädännön mukaisesti.”

    b)

    Korvataan VII luvun 2 kohta seuraavasti:

    ”2.

    Jäädytetyt kalastustuotteet on pidettävä kaikilta tuotteen osilta enintään – 18 °C:n lämpötilassa. Alun perin suolavedessä jäädytetyt, säilykkeiden valmistukseen tarkoitetut kokonaiset kalat voidaan kuitenkin pitää enintään – 9 °C:n lämpötilassa.”

    c)

    Korvataan VIII luvun 1 kohdan b alakohta seuraavasti:

    ”b)

    jäädytetyt kalastustuotteet, lukuun ottamatta kokonaista alun perin suolaveteen valmistettua jäädytettyä kalaa, joka on tarkoitettu elintarvikesäilykkeiden valmistamiseen, on pidettävä kuljetuksen aikana tuotteen kaikilta osilta tasaisessa enintään – 18 °C:n lämpötilassa, josta sallitaan lyhytaikaisia enintään 3 °C:n suuruisia vaihteluita ylöspäin.”

    4)

    Korvataan XIV jakson I luvun 1 kohdan a alakohta seuraavasti:

    ”a)

    luita, muita kuin erikseen määriteltyä riskiainesta, sellaisena kuin se on määritelty Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 999/2001 (1) 3 artiklan 1 kohdan g alakohdassa;

    5)

    Muutetaan XV jakso seuraavasti:

    a)

    Korvataan I luvun 1 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Elintarvikkeissa käytettäväksi tarkoitetun kollageenin valmistuksessa saa käyttää seuraavia raaka-aineita:

    a)

    luita, muita kuin erikseen määriteltyä riskiainesta, sellaisena kuin se on määritelty Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 999/2001 3 artiklan 1 kohdan g alakohdassa;

    b)

    tarhattujen märehtijöiden vuotia ja nahkoja;

    c)

    sikojen nahkoja;

    d)

    siipikarjan nahkoja;

    e)

    jänteitä;

    f)

    luonnonvaraisen riistan vuotia ja nahkoja; ja

    g)

    kalan nahkaa ja ruotoja.”

    b)

    Korvataan III luvun 1 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Kollageenin valmistusprosessissa on varmistettava, että

    a)

    kaikelle märehtijöiden luuainekselle, joka on saatu asetuksen (EY) N:o 999/2001 5 artiklassa tarkoitetussa hallinnassa olevalle tai määrittelemättömälle BSE-riskille alttiissa jäsenvaltiossa tai tällaisella alueella syntyneistä, kasvatetuista tai teurastetuista eläimistä, tehdään käsittely, jossa luuaines murskataan hienoksi, siitä poistetaan rasva kuumalla vedellä ja se käsitellään laimennetulla suolahapolla (vähimmäispitoisuus 4 prosenttia ja pH < 1,5) vähintään kahden päivän ajan; tämän käsittelyn jälkeen on tehtävä pH:n säätäminen happo- tai emäskäsittelyllä ja sen jälkeen huuhtelu yhden tai useamman kerran sekä suodatus ja puristus tai käytettävä vastaavaa hyväksyttyä prosessia;

    b)

    muulle kuin a alakohdassa tarkoitetulle raaka-aineelle on tehtävä käsittely, johon kuuluvat pesu, pH:n säätäminen happo- tai emäskäsittelyllä ja sen jälkeen huuhtelu yhden tai useamman kerran sekä suodatus ja puristus, tai käytettävä vastaavaa hyväksyttyä prosessia; puristusvaihetta ei pidä suorittaa valmistettaessa pienimolekylaarista kollageenia muista kuin märehtijöistä peräisin olevasta raaka-aineesta.”


    (1)  EYVL L 147, 31.5.2001, s. 1.”


    Top