Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1166

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1166/2008, annettu 19 päivänä marraskuuta 2008 , maatilojen rakennetutkimuksista ja maatalouden tuotantomenetelmiä koskevasta tutkimuksesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 571/88 kumoamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUVL L 321, 1.12.2008, p. 14–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2018; Kumoaja 32018R1091

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1166/oj

    1.12.2008   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 321/14


    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 1166/2008,

    annettu 19 päivänä marraskuuta 2008,

    maatilojen rakennetutkimuksista ja maatalouden tuotantomenetelmiä koskevasta tutkimuksesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 571/88 kumoamisesta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 285 artiklan 1 kohdan,

    ottavat huomioon komission ehdotuksen,

    noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä (1),

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1)

    Maatilojen rakennetta koskevien yhteisön tilastotietojen keruun järjestämisestä 29 päivänä helmikuuta 1988 annetussa neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 571/88 (2) säädetään ohjelmasta maatilojen rakennetta koskevien yhteisön tilastotietojen keruuta varten vuoteen 2007 asti.

    (2)

    Yhteisön laajuisesti vuosista 1966–1967 alkaen toteutettua maatilojen rakennetutkimuksia koskevaa ohjelmaa olisi jatkettava maatilojen rakenteen muutosten tutkimiseksi yhteisön tasolla. Selkeyden vuoksi asetus (ETY) N:o 571/88 olisi korvattava tällä asetuksella.

    (3)

    Maatilojen perusrekisterien ja otantatutkimuksen osittamiseen vaadittavien muiden tietojen saattamiseksi ajan tasalle on tarpeen suorittaa yhteisössä olevien maatilojen laskenta vähintään joka kymmenes vuosi. Viimeisin laskenta ennen tämän asetuksen antamista toteutettiin vuosina 1999–2000.

    (4)

    Tietoja on tarpeen kerätä niiden maaseudun kehittämiseen liittyvien toimenpiteiden täytäntöönpanosta, jotka määritellään Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahaston) tuesta maaseudun kehittämiseen 20 päivänä syyskuuta 2005 annetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1698/2005 (3).

    (5)

    Neuvosto on todennut maatalouden ympäristöindikaattoreista 19 päivänä joulukuuta 2006 antamissaan päätelmissä, että tarvitaan maataloustoimintoja koskevia vertailukelpoisia tietoja, jotka ovat asianmukaisella maantieteellisellä aluejaolla ja kattavat koko yhteisön. Neuvosto on pyytänyt komissiota toteuttamaan ne toimenpiteet, jotka on esitetty 15 päivänä syyskuuta 2006 annetussa tiedonannossa (4), ja joihin kuuluvat tilastotietojen tuottaminen erityisesti tilanhoitokäytäntöjen ja maatalouden tuotantopanosten käytön osalta.

    (6)

    Maataloustuotannon eri menetelmistä yksittäisten maatilojen tasolla on puutteellisesti tilastotietoa. Sen vuoksi tarvitaan parannuksia maatilojen rakennetietoihin liittyvien maatalouden tuotantomenetelmiä koskevien tietojen keruuseen, jotta saadaan enemmän tilastotietoja maatalouden ympäristöpolitiikan kehittämistä ja maatalouden ympäristöindikaattorien laadun parantamista varten.

    (7)

    Vertailukelpoisia maatilojen rakennetilastoja kaikista jäsenvaltioista tarvitaan yhteisön maatalouspolitiikan kehittämisen määrittämiseen. Sen vuoksi tutkimuksen muuttujien osalta olisi käytettävä mahdollisimman pitkälti standardiluokituksia ja yhteisiä määritelmiä.

    (8)

    Maatilojen rakennetutkimuksen toteuttaminen vuonna 2010 ja joka kymmenes vuosi suoritettavan väestönlaskennan toteuttaminen vuonna 2011 aiheuttaisivat huomattavan rasituksen jäsenvaltioiden tilastointivoimavaroille, jos näiden kahden laajan tutkimuksen kenttätyöjaksot osuvat samaan ajankohtaan. Sen vuoksi olisi säädettävä poikkeuksesta, jotta jäsenvaltiot voisivat toteuttaa maatilojen rakennetutkimuksen vuonna 2009.

    (9)

    Yhteisön tilastoista 17 päivänä helmikuuta 1997 annettu neuvoston asetus (EY) N:o 322/97 (5) tarjoaa viitekehyksen tämän asetuksen säännöksille erityisesti puolueettomuuden, luotettavuuden, relevanssin, kustannustehokkuuden, tilastosalaisuuden ja avoimuuden periaatteiden noudattamisen osalta. Salassa pidettävien tilastotietojen luovuttamisesta Euroopan yhteisöjen tilastotoimistolle 11 päivänä kesäkuuta 1990 annettu neuvoston asetus (Euratom, ETY) N:o 1588/90 (6) tarjoaa viitekehyksen tämän asetuksen mukaisesti toimitettavien luottamuksellisten tilastotietojen luovuttamiselle ja suojelulle sen varmistamiseksi, että yhteisön tilastojen tuottamisen ja jakelun yhteydessä ei ilmaista tietoja laittomasti tai käytetä tietoja muihin tarkoituksiin kuin tilastoihin.

    (10)

    Komission olisi käytettävä maatilan sijaintia ainoastaan tilastoanalyyseissä, ei otantaan eikä tutkimusten suorittamiseen. Tarvittava tietojen luottamuksellisuuden suoja olisi varmistettava muun muassa rajoittamalla sijaintia koskevien muuttujien tarkkuutta ja siten, että julkaistavat tilastot aggregoidaan asianmukaisesti.

    (11)

    Neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 3037/90 (7) vahvistettiin yhteisön tilastollinen toimialaluokitus.

    (12)

    Yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS) 26 päivänä toukokuuta 2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1059/2003 (8) mukaan alueelliset yksiköt olisi määriteltävä NUTS-luokituksen mukaisesti.

    (13)

    Jotta vähennetään mahdollisimman pitkälti tietojen keruuseen liittyvää rasitusta vastaajille ja jäsenvaltioille, olisi säädettävä mahdollisuudesta käyttää otantatutkimuksia ja hallinnollisia lähteitä.

    (14)

    Kyseisten tutkimusten suorittamista varten sekä jäsenvaltioilta että komissiolta vaaditaan useiden vuosien ajan huomattavaa rahoitusta, josta suuri osa käytetään yhteisön vaatimusten täyttämiseen.

    (15)

    On tiedossa, että vaatimus maatilojen satelliittikartoituksesta ja -tunnistuksesta aiheuttaa merkittäviä metodologisia ja teknisiä vaikeuksia useissa jäsenvaltioissa.

    (16)

    Sen vuoksi olisi säädettävä Euroopan maatalouden tukirahaston varoin rahoitettavasta yhteisön tuesta tämän tutkimuksia koskevan ohjelman toteuttamista varten yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta 21 päivänä kesäkuuta 2005 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1290/2005 (9) nojalla.

    (17)

    Tässä asetuksessa vahvistetaan ohjelman koko keston ajaksi rahoituspuitteet, joita budjettivallan käyttäjä pitää ensisijaisena ohjeenaan vuosittaisessa talousarviomenettelyssä talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta ja moitteettomasta varainhoidosta 17 päivänä toukokuuta 2006 tehdyn Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission välisen toimielinten sopimuksen (10) 37 kohdan mukaisesti.

    (18)

    Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla toteuttaa tämän asetuksen tavoitetta, eli maatilojen rakennetta ja maatalouden tuotantomenetelmiä koskevien yhteisön tilastojen järjestelmällistä tuottamista, vaan se voidaan tämän asetuksen laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin yhteisön tasolla, joten yhteisö voi toteuttaa toimenpiteitä perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarpeen.

    (19)

    Tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY (11) mukaisesti.

    (20)

    Komissiolle olisi erityisesti siirrettävä toimivalta määritellä kertoimet kotieläinyksiköitä varten sekä määritellä muuttujat ja mukauttaa tämän asetuksen liitteitä. Koska nämä toimenpiteet ovat laajakantoisia ja niiden tarkoituksena on muuttaa tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia täydentämällä sitä uusilla muilla kuin keskeisillä osilla, ne on hyväksyttävä päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklassa säädettyä valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

    (21)

    Neuvoston päätöksellä 72/279/ETY (12) perustettua pysyvää maataloustilastokomiteaa on kuultu,

    OVAT ANTANEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    I LUKU

    YLEISET SÄÄNNÖKSET

    1 artikla

    Aihe

    Tässä asetuksessa vahvistetaan puitteet maatilojen rakennetta koskevien vertailukelpoisten yhteisön tilastojen tuottamiselle ja maatalouden tuotantomenetelmiä koskevalle tutkimukselle.

    2 artikla

    Määritelmät

    Tässä asetuksessa tarkoitetaan

    a)

    ’maatilalla’ tai ’tilalla’ teknisesti ja taloudellisesti itsenäistä yksikköä, jolla on yksi hallinto ja joka suorittaa liitteessä I lueteltuja maataloustoimintoja Euroopan unionin talousalueella joko pääasiallisena tai toissijaisena toimintana;

    b)

    ’kotieläinyksiköllä’ vakioitua mittayksikköä, jonka avulla voidaan aggregoida erilaisia kotieläinluokkia niiden vertailua varten. Kotieläinyksiköt määritellään yksittäisten eläinluokkien ruokintatarpeen perusteella, mitä varten kertoimet vahvistetaan 15 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen;

    c)

    ’otantatutkimuksilla’ ositettuun satunnaisotantaan perustuvia tilastotutkimuksia, jotka on tarkoitettu maatiloja koskevien alueellisten ja kansallisen tason edustavien tilastojen laatimiseen. Osittamista sovelletaan maatilan kokoon ja tyyppiin sen varmistamiseksi, että erikokoiset ja -tyyppiset maatilat ovat asianmukaisesti edustettuina;

    d)

    ’alueella’ asetuksessa (EY) N:o 1059/2003 määriteltyä NUTS-tason 2 alueellista yksikköä;

    e)

    ’tilan sijainnilla’ 5 kaariminuutin tarkkuudella ilmoitettavia leveys- ja pituuskoordinaatteja, joiden perusteella yksittäistä tilaa ei ole mahdollista tunnistaa suoraan. Jos leveys- ja pituuskoordinaatein ilmaistussa sijaintipaikassa on ainoastaan yksi maatila, kyseiselle tilalle osoitetaan jokin lähellä oleva sijainti, jolla on vähintään yksi muu maatila.

    3 artikla

    Kattavuus

    1.   Tässä asetuksessa tarkoitetut tutkimukset kattavat

    a)

    maatilat, joissa käytössä olevaa maatalousmaata on vähintään yksi hehtaari;

    b)

    maatilat, joissa käytössä olevaa maatalousmaata on vähemmän kuin yksi hehtaari, jos nämä maatilat tuottavat tietyn osuuden myyntiä varten tai jos niiden tuotanto ylittää tietyt aineelliset rajat.

    2.   Jäsenvaltioiden, jotka käyttävät tutkimuksessa yhtä hehtaaria suurempaa kynnysarvoa, on kuitenkin vahvistettava kynnys sellaiselle tasolle, että sen ulkopuolelle jäävät ainoastaan pienimmät maatilat, jotka yhdessä muodostavat enintään kaksi prosenttia koko käytössä olevasta maatalousmaasta, yhteismaata lukuun ottamatta, ja enintään kaksi prosenttia kotieläinyksiköiden kokonaismäärästä.

    3.   Joka tapauksessa on katettava kaikki maatilat, jotka ylittävät jonkin liitteessä II vahvistetuista kynnysarvoista.

    4 artikla

    Tietolähteet

    1.   Jäsenvaltioiden on käytettävä asetuksessa (EY) N:o 1782/2003 (13) säädetystä yhdennetystä hallinto- ja valvontajärjestelmästä, asetuksessa (EY) N:o 1760/2000 (14) säädetystä nautaeläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmästä ja asetuksella (EY) N:o 834/2007 (15) perustelusta luonnonmukaisen maatalouden rekisteristä peräisin olevia tietoja, jos näiden tietojen laatu on vähintään yhtä hyvä kuin tilastollisista tutkimuksista saatujen tietojen. Jäsenvaltiot voivat käyttää myös hallinnollisia lähteitä, jotka liittyvät muuntogeenisten viljelykasvien viljelyyn ja liitteessä III tarkoitettuihin erityisiin maaseudun kehittämistoimiin.

    2.   Jos jäsenvaltio päättää käyttää muuta kuin 1 kohdassa mainittua hallinnollista lähdettä, sen on ilmoitettava siitä komissiolle etukäteen ja annettava tiedot käytettävästä menettelystä ja kyseisestä hallinnollisesta lähteestä saatavien tietojen laadusta.

    5 artikla

    Tarkkuusvaatimukset

    1.   Otantatutkimuksia suorittavien jäsenvaltioiden on varmistettava, että painotetut tutkimustulokset ovat maatiloja kullakin alueella tilastollisesti edustavia ja että ne on suunniteltu täyttämään liitteessä IV vahvistetut tarkkuusvaatimukset.

    2.   Komissio sallii asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa jäsenvaltioiden poiketa 1 kohdassa tarkoitetuista tarkkuusvaatimuksista tiettyjen alueiden kohdalla.

    II LUKU

    MAATILOJEN RAKENNETILASTOT

    6 artikla

    Maatilojen rakennetutkimukset

    1.   Jäsenvaltioiden on vuosina 2010, 2013 ja 2016 suoritettava maatilojen rakennetta koskevia tutkimuksia, jäljempänä ’maatilojen rakennetutkimukset’.

    2.   Vuoden 2010 maatilojen rakennetutkimus on suoritettava laskentana. Otantatutkimuksia voidaan kuitenkin käyttää liitteessä III olevassa V(ii) kohdassa lueteltujen työvoiman harjoittamaa muuta ansiotoimintaa koskevien muuttujien osalta.

    3.   Vuosien 2013 ja 2016 maatilojen rakennetutkimukset voidaan tehdä otantatutkimuksina.

    7 artikla

    Tutkimuksen muuttujat

    1.   Jäsenvaltioiden on annettava tietoja liitteessä III luetelluista maatilojen muuttujista.

    2.   Komissio voi 15 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen muuttaa liitteessä III säädettyä muuttujaluetteloa vuosien 2013 ja 2016 maatilojen rakennetutkimuksia varten.

    3.   Jos jäsenvaltio katsoo, että muuttujan esiintyvyys on alhainen tai nolla, muuttuja voidaan jättää pois tietojenkeruusta. Tämän jäsenvaltion on ilmoitettava komissiolle tutkimusta välittömästi edeltävänä kalenterivuonna mahdollisista tietojenkeruun ulkopuolelle jätetyistä muuttujista.

    4.   Muuttujien määritelmät hyväksytään 15 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

    8 artikla

    Viiteajanjaksot

    Maatilojen rakennetutkimusten viiteajanjaksot tutkimusvuosina 2010, 2013 ja 2016 määritellään seuraavasti:

    a)

    liitteessä III eritellyt maata koskevat muuttujat, 12 kuukauden ajanjakso, joka päättyy tutkimusvuoden maaliskuun 1 päivän ja lokakuun 31 päivän väliselle ajalle sijoittuvana viitepäivänä

    b)

    liitteessä III eritellyt kotieläimiä koskevat muuttujat, tutkimusvuoden maaliskuun 1 päivän ja joulukuun 31 päivän väliselle ajalle sijoittuva viitepäivä

    c)

    liitteessä III eritellyt työvoimaa koskevat muuttujat, 12 kuukauden ajanjakso, joka päättyy tutkimusvuoden maaliskuun 1 päivän ja lokakuun 31 päivän väliselle ajalle sijoittuvana viitepäivänä

    d)

    liitteessä III eritellyt maaseudun kehittämistoimet, kolmen vuoden ajanjakso, joka päättyy tutkimusvuoden joulukuun 31 päivänä.

    9 artikla

    Tietojen toimittaminen

    1.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle validoidut tutkimustiedot vuoden 2010 maatilojen rakennetutkimusta varten 31 päivään maaliskuuta 2012 mennessä.

    2.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle validoidut tutkimustiedot tutkimusvuosien 2013 ja 2016 maatilojen rakennetutkimuksia varten 12 kuukauden kuluessa tutkimusvuoden päättymisestä.

    3.   Liitteessä III tarkoitetut maaseudun kehittämistoimenpiteisiin liittyvät tiedot, jotka perustuvat hallinnollisiin rekistereihin, voidaan toimittaa komissiolle erikseen 18 kuukauden kuluessa tutkimusvuoden päättymisestä.

    4.   Komissiolle toimitettavien maatilojen rakennetutkimusta koskevien tietojen on oltava sähköisessä muodossa ja yksittäisten maatilojen tietoja.

    5.   Komissio päättää tutkimustietojen toimittamisen muodosta.

    6.   Komissio ei käytä maatilojen rakennetutkimustietoja otantaan tai tutkimusten suorittamiseen.

    10 artikla

    Otantakehikko

    Otantakehikon ajan tasalle saattamiseksi vuosien 2013 ja 2016 maatilojen rakennetutkimuksia varten jäsenvaltioiden on annettava maatilojen rakennetutkimuksista vastaaville kansallisille viranomaisille mahdollisuus saada käyttöönsä maansa alueella hallinnollisten lähteiden sisältämiä tietoja, jotka koskevat maatiloja.

    III LUKU

    MAATALOUDEN TUOTANTOMENETELMIÄ KOSKEVAT TILASTOT

    11 artikla

    Maatalouden tuotantomenetelmiä koskeva tutkimus

    1.   Jäsenvaltioiden on suoritettava maatilojen käyttämiä maatalouden tuotantomenetelmiä koskeva tutkimus. Tutkimus voidaan suorittaa otantatutkimuksena.

    2.   Komissio voi sallia asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa jäsenvaltioiden suorittaa otantatutkimus käyttäen erillisiä alaotoksia.

    3.   Jäsenvaltioiden on annettava tietoja liitteessä V luetelluista maatalouden tuotantomenetelmien muuttujista.

    4.   Kunkin tutkimuksen kohteena olevan tilan osalta jäsenvaltioiden on annettava arvio tilalla käytetyn kasteluveden määrästä (kuutiometreinä). Arvio voidaan tehdä mallia käyttäen.

    5.   Komissio antaa jäsenvaltioille metodologista ja muuta tukea 4 kohdassa tarkoitetun mallin luomiseksi. Lisäksi komissio edistää tarvittavaa yhteistyötä ja kokemusten vaihtoa jäsenvaltioiden kesken vertailukelpoisten tulosten saamiseksi.

    6.   Jos jäsenvaltio katsoo, että muuttujan esiintyvyys on alhainen tai nolla, muuttuja voidaan jättää pois tietojenkeruusta. Tämän jäsenvaltion on ilmoitettava komissiolle tutkimusta välittömästi edeltävänä kalenterivuonna mahdollisista tietojenkeruun ulkopuolelle jätetyistä muuttujista.

    7.   Muuttujien määritelmät hyväksytään 15 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

    8.   Viiteajanjakson on oltava samanaikainen vuoden 2010 maatilojen rakennetutkimuksen muuttujien viiteajanjaksojen kanssa.

    9.   Kyseisen tutkimuksen tulokset on liitettävä vuoden 2010 maatilojen rakennetutkimuksesta saatuihin tietoihin yksittäisten maatilojen tasolla. Yhdistetty validoitu tietokokonaisuus on toimitettava komissiolle sähköisessä muodossa 31 päivään joulukuuta 2012 mennessä.

    10.   Komissio päättää tutkimustietojen toimittamisen muodosta.

    11.   Komissio ei käytä maatalouden tuotantomenetelmiä koskevia tietoja otantaan tai tutkimusten suorittamiseen.

    IV LUKU

    RAPORTIT, RAHOITUS JA TÄYTÄNTÖÖNPANOTOIMENPITEET

    12 artikla

    Raportit

    1.   Jäsenvaltioiden on annettava tässä asetuksessa tarkoitettujen tutkimusten osalta kansalliset menetelmäraportit, joissa kuvataan

    a)

    sovellettu organisointi ja sovelletut menetelmät

    b)

    tässä asetuksessa tarkoitettuja otantatutkimuksia varten saavutetut tarkkuustasot

    c)

    käytettyjen hallinnollisten tietolähteiden laatu sekä

    d)

    3 artiklassa mainittujen kattavuusvaatimusten täyttämiseksi sovelletut sisällyttämis- ja poissulkemisperusteet.

    2.   Kansalliset menetelmäraportit on toimitettava komissiolle yhdessä validoitujen tutkimustulosten kanssa 9 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitettuja määräaikoja noudattaen.

    3.   Kunkin tutkimuksen lopussa vaadittujen kansallisten menetelmäraporttien lisäksi jäsenvaltioiden on annettava komissiolle lisätiedot, joita voidaan vaatia tutkimuksen organisoinnin ja menetelmien osalta.

    13 artikla

    Yhteisön tuki

    1.   Jäsenvaltiot saavat yhteisöltä rahoitustukea, joka on enintään 75 prosenttia tässä asetuksessa määriteltyjen tutkimusten suorittamisesta aiheutuvista kustannuksista, ylittämättä kuitenkaan 3 ja 4 kohdassa määritettyjä enimmäismääriä.

    2.   Komissio antaa tämän asetuksen tullessa voimaan tarpeellista teknistä ja neuvonta-apua maatilojen satelliittikartoituksen osalta hakemuksen toimittaville jäsenvaltioille.

    3.   Yhteisön maakohtainen tuki vuoden 2010 maatilojen rakennetutkimuksesta ja maatalouden tuotantomenetelmiä koskevasta tutkimuksesta yhteensä aiheutuviin kuluihin on enintään

    50 000 euroa Luxemburgille ja Maltalle kummallekin

    1 000 000 euroa Itävallalle, Irlannille ja Liettualle kullekin

    2 000 000 euroa Bulgarialle, Saksalle, Unkarille, Portugalille ja Yhdistyneelle kuningaskunnalle kullekin

    3 000 000 euroa Kreikalle, Espanjalle ja Ranskalle kullekin

    4 000 000 euroa Italialle, Puolalle ja Romanialle kullekin sekä

    300 000 euroa kaikille muille jäsenvaltioille kullekin.

    4.   Vuosien 2013 ja 2016 maatilojen rakennetutkimuksia varten 3 kohdassa säädettyjä enimmäismääriä pienennetään 50 prosentilla.

    5.   Yhteisön rahoitustuki myönnetään Euroopan maatalouden tukirahastosta asetuksen (EY) N:o 1290/2005 3 artiklan 2 kohdan e alakohdan nojalla.

    14 artikla

    Rahoituskehys

    1.   Tämän tutkimuksia koskevan ohjelman toteutukseen varatut rahoituspuitteet, jotka sisältävät jäsenvaltioiden tämän asetuksen nojalla toimittamien tietojen käsittelyä varten komissiossa käytössä olevien tietokantajärjestelmien hallinnointiin, ylläpitoon ja kehittämiseen tarvittavat määrärahat, ovat 58 850 000 euroa kaudella 2008–2013.

    2.   Budjetti- ja lainsäädäntövallan käyttäjä vahvistaa kauden 2014–2018 määrän komission ehdotuksesta vuonna 2014 alkavalla kaudella voimassa olevan uuden rahoituskehyksen perusteella.

    3.   Budjettivallan käyttäjä myöntää vuotuiset määrärahat rahoituskehyksen rajoissa.

    15 artikla

    Komitea

    1.   Komissiota avustaa päätöksellä 72/279/ETY perustettu pysyvä maataloustilastokomitea.

    2.   Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklan 1–4 kohtaa ja 7 artiklaa ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

    16 artikla

    Poikkeukset

    1.   Poiketen siitä, mitä 6 artiklan 1 ja 2 kohdassa, 8 artiklassa, 9 artiklan 1 kohdassa, 11 artiklan 8 ja 9 kohdassa, 13 artiklan 3 kohdassa, liitteessä III ja liitteessä IV säädetään, viittaukset vuoteen 2010 korvataan viittauksella vuoteen 2009 Kreikan, Espanjan ja Portugalin osalta.

    2.   Poiketen siitä, mitä 9 artiklan 1 kohdassa säädetään, viittaus 31 päivään maaliskuuta 2012 korvataan viittauksella

    a)

    31 päivään maaliskuuta 2011 Kreikan ja Portugalin osalta

    b)

    30 päivään kesäkuuta 2011 Espanjan osalta

    c)

    30 päivään kesäkuuta 2012 Italian ja Romanian osalta.

    3.   Poiketen siitä, mitä 11 artiklan 9 kohdassa säädetään, viittaus 31 päivään joulukuuta 2012 korvataan viittauksella 31 päivään joulukuuta 2011 Kreikan, Espanjan ja Portugalin osalta.

    17 artikla

    Kumoaminen

    1.   Kumotaan asetus (ETY) N:o 571/88.

    2.   Viittauksia kumottuun asetukseen pidetään viittauksina tähän asetukseen.

    18 artikla

    Voimaantulo

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2009.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Strasbourgissa 19 päivänä marraskuuta 2008.

    Euroopan parlamentin puolesta

    Puhemies

    H.-G. PÖTTERING

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    J.-P. JOUYET


    (1)  Euroopan parlamentin lausunto, annettu 21. toukokuuta 2008 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 20. lokakuuta 2008.

    (2)  EYVL L 56, 2.3.1988, s. 1.

    (3)  EUVL L 277, 21.10.2005, s. 1.

    (4)  Otsikoitu: ”Maatalouden ympäristöindikaattorien kehittäminen ympäristönäkökohtien yhteiseen maatalouspolitiikkaan sisällyttämistä koskevaa seurantaa varten”.

    (5)  EYVL L 52, 22.2.1997, s. 1.

    (6)  EYVL L 151, 15.6.1990, s. 1.

    (7)  EYVL L 293, 24.10.1990, s. 1.

    (8)  EUVL L 154, 21.6.2003, s. 1.

    (9)  EUVL L 209, 11.8.2005, s. 1.

    (10)  EUVL C 139, 14.6.2006, s. 1.

    (11)  EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

    (12)  EYVL L 179, 7.8.1972, s. 1.

    (13)  Neuvoston asetus (EY) N:o 1782/2003, annettu 29 päivänä syyskuuta 2003, yhteisen maatalouspolitiikan suoria tukijärjestelmiä koskevista yhteisistä säännöistä ja tietyistä maataloustuottajien tukijärjestelmistä (EUVL L 270, 21.10.2003, s. 1).

    (14)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1760/2000, annettu 17 päivänä heinäkuuta 2000, nautaeläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän käyttöönottamisesta sekä naudanlihan ja naudanlihatuotteiden pakollisesta merkitsemisestä (EYVL L 204, 11.8.2000, s. 1).

    (15)  Neuvoston asetus (EY) N:o 834/2007, annettu 28 päivänä kesäkuuta 2007, luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä sekä asetuksen (ETY) N:o 2092/91 kumoamisesta (EUVL L 189, 20.7.2007, s. 1).


    LIITE I

    Maatilan määritelmässä tarkoitettujen maataloustoimintojen luettelo

    Kasvinviljelyä ja kotieläintaloutta, riistataloutta ja niihin liittyviä palveluja koskevat seuraavassa lueteltavat toiminnot (jotka voivat olla pääasiallisia tai toissijaisia) perustuvat Euroopan yhteisön tilastolliseen toimialaluokitukseen (NACE Rev. 2), ja niitä käytetään maatilan määrittelyyn.

    Toiminnon kuvaus

    NACE Rev. 2:n tunnus

    Lisähuomautuksia toiminnoista, jotka luetaan mukaan tai joita ei lueta mukaan määriteltäessä maataloustoimintoja

    Yksivuotisten kasvien viljely

    01.1

     

    Monivuotisten kasvien viljely

    01.2

    Maatilat, jotka valmistavat viiniä tai oliiviöljyä itse tuotetuista rypäleistä tai oliiveista, kuuluvat tämän asetuksen soveltamisalaan.

    Taimien kasvatus ja muu kasvien lisääminen

    01.3

     

    Kotieläintalous

    01.4

    NACE Rev. 2:n luokkaan 01.49 (Muiden eläinten kasvatus) kuuluvat toiminnot eivät kuulu tämän asetuksen soveltamisalaan, lukuun ottamatta seuraavia:

    i)

    strutsien, emujen ja kanien kasvatus ja jalostus

    ii)

    mehiläishoito sekä hunajan ja mehiläisvahan tuotanto.

    Yhdistetty kasvinviljely ja kotieläintalous (sekatilat)

    01.5

     

    Maataloutta palveleva toiminta

    01.6

    Yleensä NACE Rev. 2:n luokkaan 01.6 kuuluvia toimintoja suorittavat tilat eivät kuulu tämän asetuksen soveltamisalaan, jos toimintoja suoritetaan yksinomaisesti.

    Tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvat kuitenkin tilat, jotka yksinomaisesti säilyttävät maatalousmaata viljelyn ja ympäristön kannalta hyvässä kunnossa (NACE Rev. 2:n luokka 01.61).


    LIITE II

    Maatilojen rakennetutkimuksissa ja maatalouden tuotantomenetelmiä koskevassa tutkimuksessa käytettävät kynnysarvot

    Muuttujat

    Kynnysarvo

    Käytössä oleva maatalousmaa

    Pellot, kotipuutarhat, pysyvä laidun, monivuotisten kasvien viljelyalat

    5 ha

    Monivuotiset avomaan kasvit

    Hedelmä-, marja-, sitrushedelmä- ja oliiviviljelmät, viinitarhat ja taimitarhat

    1 ha

    Muu intensiivinen tuotanto

    Tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat, jotka ovat avomaalla tai matalan (ei sisälle mentävän) suojakatteen alla

    0,5 ha

    Tupakka

    0,5 ha

    Humala

    0,5 ha

    Puuvilla

    0,5 ha

    Kasvihuoneessa tai muun (sisälle mentävän) suojakatoksen alla kasvatettavat kasvit

    Tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat

    0,1 ha

    Kukat ja koristekasvit (lukuun ottamatta taimitarhoja)

    0,1 ha

    Nautaeläimet

    Kaikki

    10 päätä

    Siat

    Kaikki

    50 päätä

    Siitosemakot

    10 päätä

    Lampaat

    Kaikki

    20 päätä

    Vuohet

    Kaikki

    20 päätä

    Siipikarja

    Kaikki

    1 000 päätä


    LIITE III

    Maatilojen rakennetutkimukseen sisältyvien muuttujien luettelo

    MUUTTUJAT

    YKSIKÖT/ LUOKAT

    I   

    Yleiset muuttujat

    Tilan sijainti

     

    – –

    Leveysaste (enintään 5 kaariminuutin tarkkuudella)

    Astetta minuuttia

    – –

    Pituusaste (enintään 5 kaariminuutin tarkkuudella)

    Astetta minuuttia

    Maatilan omistusmuoto

     

    – –

    Onko tilan oikeudellinen ja taloudellinen vastuu

     

    – – –

    luonnollisella henkilöllä, joka on itsenäisen tilan yksittäinen haltija?

    kyllä/ei

    – – – –

    Jos vastaus edelliseen kysymykseen on ”kyllä”, onko tämä henkilö (haltija) myös tilan johtaja?

    kyllä/ei

    – – – – –

    Jos tämä henkilö ei ole johtaja, onko johtaja haltijan perheenjäsen?

    kyllä/ei

    – – – – –

    Jos johtaja on haltijan perheenjäsen, onko johtaja haltijan puoliso? (1)

    kyllä/ei

    – – –

    yhdellä tai useammalla luonnollisella henkilöllä, joka on tilayhtymän osakas?

    kyllä/ei

    – – –

    oikeushenkilöllä?

    kyllä/ei

    Hallintaoikeustyyppi (suhteessa haltijaan) ja viljelytapa

     

    – –

    Käytössä oleva maatalousmaa:

     

    – – –

    Omistusviljely

    ha

    – – –

    Vuokraviljely

    ha

    – – –

    Osuusviljely tai muu

    ha

    – –

    Luonnonmukainen viljely

     

    – – –

    Käytössä oleva maatalousmaa, jolla sovelletaan kansallisten tai Euroopan yhteisön sääntöjen mukaisia sertifioituja luonnonmukaisia viljelymenetelmiä

    ha

    – – –

    Käytössä oleva maatalousmaa, jolla ollaan siirtymässä kansallisten tai Euroopan yhteisön sääntöjen mukaisiin sertifioituihin luonnonmukaisiin viljelymenetelmiin

    ha

    – – –

    Maatalousmaa, jolla joko sovelletaan kansallisten tai Euroopan yhteisön sääntöjen mukaisia sertifioituja luonnonmukaisia viljelymenetelmiä tai jotka ovat siirtymävaiheessa varmennusta varten:

     

    – – – –

    Viljakasvit (mukaan lukien siementuotanto)

    ha

    – – – –

    Kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit (mukaan lukien siementuotanto sekä viljan ja siemenvihannesten seokset)

    ha

    – – – –

    Perunat (mukaan lukien varhaisperuna ja siemenperuna)

    ha

    – – – –

    Sokerijuurikas (lukuun ottamatta siementuotantoa)

    ha

    – – – –

    Öljysiemenkasvit

    ha

    – – – –

    Tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat

    ha

    – – – –

    Nurmi ja niitty lukuun ottamatta luonnonlaidunta

    ha

    – – – –

    Hedelmä- ja marjaviljelmät

    ha

    – – – –

    Sitrushedelmäviljelmät

    ha

    – – – –

    Oliiviviljelmät

    ha

    – – – –

    Viinitarhat

    ha

    – – – –

    Muut kasvit (kuitukasvit jne.)

    ha

    – – –

    Eläintuotantoon sovelletut luonnonmukaiset tuotantomenetelmät, jotka on sertifioitu kansallisten tai Euroopan yhteisön sääntöjen mukaisesti:

     

    – – – –

    Nautaeläimet

    eläinten määrä

    – – – –

    Siat

    eläinten määrä

    – – – –

    Lampaat ja vuohet

    eläinten määrä

    – – – –

    Siipikarja

    eläinten määrä

    – – – –

    Muut eläimet

    kyllä/ei

    – –

    Maatilan tuotannon käyttötarkoitus:

     

    – – –

    Yli 50 prosenttia tilan lopputuotannon arvosta kulutetaan kotitaloudessa

    kyllä/ei

    – – –

    Suoramyynti kuluttajille on yli 50 prosenttia tilan kokonaismyynnistä (1)

    kyllä/ei

    II   

    Maa

    Pelto

     

    – –

    Viljanviljely (mukaan lukien siemenviljely):

     

    – – –

    Tavallinen vehnä tai spelttivehnä

    ha

    – – –

    Durumvehnä

    ha

    – – –

    Ruis

    ha

    – – –

    Ohra

    ha

    – – –

    Kaura

    ha

    – – –

    Viljamaissi

    ha

    – – –

    Riisi

    ha

    – – –

    Muut viljakasvit

    ha

    – –

    Kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit (mukaan lukien siementuotanto sekä viljan ja siemenvihannesten seokset)

    ha

    – – –

    joista herneet, härkäpavut ja makeat lupiinit

    ha

    – –

    Perunat (mukaan lukien varhaisperuna ja siemenperuna)

    ha

    – –

    Sokerijuurikas (lukuun ottamatta siementuotantoa)

    ha

    – –

    Rehujuurikasvit ja rehukaalit (lukuun ottamatta siementuotantoa)

    ha

    – –

    Teollisuuskasvit:

     

    – – –

    Tupakka

    ha

    – – –

    Humala

    ha

    – – –

    Puuvilla

    ha

    – – –

    Rypsi ja rapsi

    ha

    – – –

    Auringonkukka

    ha

    – – –

    Soija

    ha

    – – –

    Öljypellava

    ha

    – – –

    Muut öljykasvit

    ha

    – – –

    Pellava

    ha

    – – –

    Hamppu

    ha

    – – –

    Muut kuitukasvit

    ha

    – – –

    Mauste- ja lääkekasvit

    ha

    – – –

    Muut teollisuuskasvit, joita ei ole mainittu muualla

    ha

    – –

    Tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat, joista:

     

    – – –

    Avomaalla tai matalan, ei sisälle mentävän, suojakatteen alla

    ha

    – – – –

    Peltoviljely

    ha

    – – – –

    Kaupallinen puutarhaviljely

    ha

    – – –

    Kasvihuoneessa tai muun, sisälle mentävän, suojakatoksen alla

    ha

    – –

    Kukat ja koristekasvit (lukuun ottamatta taimitarhoja):

     

    – – –

    Avomaalla tai matalan, ei sisälle mentävän, suojakatteen alla

    ha

    – – –

    Kasvihuoneessa tai muun, sisälle mentävän, suojakatoksen alla

    ha

    – –

    Vihreänä korjattavat kasvit:

     

    – – –

    Lyhytaikaiset nurmikasvit

    ha

    – – –

    Muut vihreänä korjattavat kasvit:

     

    – – – –

    Rehumaissi

    ha

    – – – –

    Palkokasvit

    ha

    – – – –

    Muut vihreänä korjattavat kasvit, joita ei ole mainittu muualla

    ha

    – –

    Peltokasvien siementuotanto ja taimiviljely

    ha

    – –

    Muut peltokasvit

    ha

    – –

    Kesanto, jolle ei myönnetä tukea

    ha

    – –

    Kesanto, johon sovelletaan tukijärjestelmää ja jota ei käytetä taloudellisesti

    ha

    Kotipuutarhat

    ha

    Pysyvä laidun

    ha

    – –

    Nurmi ja niitty lukuun ottamatta luonnonlaidunta

    ha

    – –

    Luonnonlaidun

    ha

    – –

    Pysyvä laidun, jota ei enää käytetä tuotantotarkoituksiin ja joka on tukikelpoinen

    ha

    Monivuotiset viljelmät

     

    – –

    Hedelmä- ja marjaviljelmät

    ha

    – – –

    Hedelmälajit, joista:

    ha

    – – – –

    Lauhkean ilmastovyöhykkeen hedelmät

    ha

    – – – –

    Subtrooppisen ilmastovyöhykkeen hedelmät

    ha

    – – –

    Marjalajit

    ha

    – – –

    Pähkinät

    ha

    – –

    Sitrushedelmäviljelmät

    ha

    – –

    Oliiviviljelmät

    ha

    – – –

    Tavallisesti ruokaoliiveja tuottavat

    ha

    – – –

    Tavallisesti oliiveja öljyntuotantoon tuottavat

    ha

    – –

    Viinitarhat, joista tavallisesti:

    ha

    – – –

    Laatuviiniä tuottavat

    ha

    – – –

    Muita viinejä tuottavat

    ha

    – – –

    Syötäväksi tarkoitettuja viinirypäleitä tuottavat

    ha

    – – –

    Rusinoita tuottavat

    ha

    – –

    Taimitarhat

    ha

    – –

    Muut monivuotiset kasvit

    ha

    – – –

    joista joulupuita (1)

    ha

    – –

    Monivuotiset kasvihuonekasvit

    ha

    Muu maa

     

    – –

    Käyttämätön maatalousmaa

    ha

    – –

    Metsämaat

    ha

    – – –

    joista lyhytkiertoviljelmiä

    ha

    – –

    Muu maa (maa, jolla on rakennuksia, piha-alueet, radat, lammikot, louhokset, tuottamaton maa, kalliot jne.)

    ha

    Sienet, keinokastelualueet, energiakasvit ja muuntogeeniset viljelykasvit

     

    – –

    Sienet

    ha

    – –

    Keinokastelualue

     

    – – –

    Kasteltavissa oleva alue yhteensä

    ha

    – – –

    Viljelty keinokastelualue, jota on kasteltu vähintään kerran viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana

    ha

    – –

    Energiakasvit (biopolttoaineiden tai muun uusiutuvan energian tuotantoon)

    ha

    – – –

    joista kesantoalueella

    ha

    – –

    Muuntogeeniset viljelykasvit

    ha

    III   

    Kotieläimet

    Hevoseläimet

    eläinten määrä

    Nautaeläimet:

     

    – –

    Nautaeläimet, alle vuoden ikäiset sonni- ja lehmävasikat

    eläinten määrä

    – –

    Nautaeläimet, vähintään vuoden, mutta alle kahden vuoden ikäiset, urospuoliset

    eläinten määrä

    – –

    Nautaeläimet, vähintään vuoden, mutta alle kahden vuoden ikäiset, naaraat

    eläinten määrä

    – –

    Sonnit, kahden vuoden ikäiset ja sitä vanhemmat

    eläinten määrä

    – –

    Hiehot, kahden vuoden ikäiset ja sitä vanhemmat

    eläinten määrä

    – –

    Lypsylehmät

    eläinten määrä

    – –

    Muut lehmät

    eläinten määrä

    Lampaat ja vuohet:

     

    – –

    Lampaat (kaiken ikäiset)

    eläinten määrä

    – – –

    Siitosnaaraat

    eläinten määrä

    – – –

    Muut lampaat

    eläinten määrä

    – –

    Vuohet (kaiken ikäiset)

    eläinten määrä

    – – –

    Siitosnaaraat

    eläinten määrä

    – – –

    Muut vuohet

    eläinten määrä

    Siat:

     

    – –

    Porsaat, joiden elopaino on alle 20 kiloa

    eläinten määrä

    – –

    Siitosemakot, jotka painavat 50 kg tai enemmän

    eläinten määrä

    – –

    Muut siat

    eläinten määrä

    Siipikarja:

     

    – –

    Broilerit

    eläinten määrä

    – –

    Munivat kanat

    eläinten määrä

    – –

    Muu siipikarja:

    eläinten määrä

    – – –

    Kalkkunat (1)

    eläinten määrä

    – – –

    Ankat (1)

    eläinten määrä

    – – –

    Hanhet (1)

    eläinten määrä

    – – –

    Strutsit (1)

    eläinten määrä

    – – –

    Muu siipikarja, jota ei ole mainittu muualla (1)

    eläinten määrä

    Kaniinit, siitosnaaraat

    eläinten määrä

    Mehiläiset

    pesät

    Kotieläimet, joita ei ole mainittu muualla

    kyllä/ei

    IV   

    Koneet ja laitteet

    IV i)

    Koneet  (1)

    Yksinomaan tälle tilalle kuuluvat

     

    – –

    Nelipyörätraktorit, telaketjutraktorit, työkalukoneet

    lukumäärä

    – –

    Harat, pöyhintäkoneet, maajyrsimet ja niittokoneet

    lukumäärä

    – –

    Leikkuupuimurit

    lukumäärä

    – –

    Muut täysin koneelliset sadonkorjuukoneet

    lukumäärä

    Usean tilan käytössä olevat laitteet

    – –

    Nelipyörätraktorit, telaketjutraktorit, työkalukoneet

    kyllä/ei

    – –

    Harat, pöyhintäkoneet, maajyrsimet ja niittokoneet

    kyllä/ei

    – –

    Leikkuupuimurit

    kyllä/ei

    – –

    Muut täysin koneelliset sadonkorjuukoneet

    kyllä/ei

    IV ii)   

    Laitteet

    Uusiutuvien energialähteiden tuotantoon käytetyt laitteet energialähteen tyypin mukaan jaoteltuna:

     

    – –

    Tuulivoima

    kyllä/ei

    – –

    Biomassa

    kyllä/ei

    – – –

    josta biometaania

    kyllä/ei

    – –

    Aurinkoenergia

    kyllä/ei

    – –

    Vesivoima

    kyllä/ei

    – –

    Muuntyyppiset uudistuvat energialähteet

    kyllä/ei

    V   

    Työvoima

    V i)   

    Maataloustyö tilalla

    Haltija

     

    – –

    Sukupuoli

    mies/nainen

    – –

    Ikä

    ikäryhmät (2)

    – –

    Maataloustyö tilalla (ei kotityö)

    vuosityöyksikköä, %-osuuksien luokka 1 (3)

    Johtaja

     

    – –

    Sukupuoli

    mies/nainen

    – –

    Ikä

    ikäryhmät

    – –

    Maataloustyö tilalla (ei kotityö)

    vuosityöyksikköä, %-osuuksien luokka 2 (4)

    Johtajan koulutus

     

    – –

    Johtajan maatalousalan koulutus

    koulutuskoodit (5)

    – –

    Johtaja ollut ammatillisessa koulutuksessa viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana (6)

    kyllä/ei

    Tilan yksittäisen haltijan perheenjäsenet tekevät maataloustyötä tilalle: miehet

     

    – –

    Maataloustyö tilalla (ei kotityö)

    vuosityöyksikköä, %-osuuksien luokka 2

    Tilan yksittäisen haltijan perheenjäsenet tekevät maataloustyötä tilalle: naiset

     

    – –

    Maataloustyö tilalla (ei kotityö)

    vuosityöyksikköä, %-osuuksien luokka 2

    Vakinaisesti palkatut perheen ulkopuoliset työntekijät: miehet

     

    – –

    Maataloustyö tilalla (ei kotityö)

    vuosityöyksikköä, %-osuuksien luokka 2

    Vakinaisesti palkatut perheen ulkopuoliset työntekijät: naiset

     

    – –

    Maataloustyö tilalla (ei kotityö)

    vuosityöyksikköä, %-osuuksien luokka 2

    Muut kuin vakinaisesti palkatut perheen ulkopuoliset työntekijät: miehet ja naiset

    täysien työpäivien lukumäärä

    Sellaisen maataloustyön kokonaismäärä täysiksi työpäiviksi muunnettuna, joka ei sisälly edellisiin luokkiin ja jota tilalla ovat tehneet muut kuin suoraan tilan palkkaamat henkilöt (esim. alihankkijan työntekijät) tietojen keruupäivää edeltäneiden 12 kuukauden aikana

    täysien työpäivien lukumäärä

    V ii)   

    Muu ansiotoiminta (muu kuin maataloustyö tilalla ja työ tilan ulkopuolella)

    Johtajana toimivan haltijan muu ansiotoiminta:

     

    – –

    Päätoimisesti

    kyllä/ei

    – –

    Sivutoimisesti

    kyllä/ei

    – –

    Jos harjoitetaan muuta ansiotoimintaa:

     

    – – –

    Tilaan suoraan liittyvä toiminta

    kyllä/ei

    – – –

    Tilaan suoraan liittymätön toiminta

    kyllä/ei

    Tilan yksittäisen haltijan puolison muu ansiotoiminta:

     

    – –

    Päätoimisesti

    kyllä/ei

    – –

    Sivutoimisesti

    kyllä/ei

    – –

    Jos harjoitetaan muuta ansiotoimintaa:

     

    – – –

    Tilaan suoraan liittyvä toiminta

    kyllä/ei

    – – –

    Tilaan suoraan liittymätön toiminta

    kyllä/ei

    Tilan yksittäisen haltijan muiden perheenjäsenten muu ansiotoiminta:

     

    – –

    Päätoimisesti

    kyllä/ei

    – –

    Sivutoimisesti

    kyllä/ei

    – –

    Jos harjoitetaan muuta ansiotoimintaa:

     

    – – –

    Tilaan suoraan liittyvä toiminta

    kyllä/ei

    – – –

    Tilaan suoraan liittymätön toiminta

    kyllä/ei

    Perheen ulkopuolinen työvoima, joka on palkattu suoraan vakinaisesti ja joka osallistuu muuhun ansiotoimintaan, joka liittyy suoraan tilaan:

     

    – –

    Päätoimisesti

    kyllä/ei

    – –

    Sivutoimisesti

    kyllä/ei

    VI   

    Muu ansiotoiminta tilalla (suoraan tilaan liittyvä)

    VI i)   

    Luettelo muusta ansiotoiminnasta

    Matkailu, majoitus ja muu vapaa-ajan toiminta

    kyllä/ei

    Käsityö

    kyllä/ei

    Maataloustuotteiden jalostus

    kyllä/ei

    Uusiutuvan energian tuotanto

    kyllä/ei

    Puutavaran jalostus (esim. sahaus)

    kyllä/ei

    Vesiviljely

    kyllä/ei

    Urakointi (käyttäen tilan tuotantovälineitä)

     

    – –

    Maataloustyö (muille tiloille)

    kyllä/ei

    – –

    Muu kuin maataloustyö

    kyllä/ei

    Metsätalous

    kyllä/ei

    Muu

    kyllä/ei

    VI ii)   

    Muun suoraan tilaan liittyvän ansiotoiminnan osuus

    Prosenttiosuus tilan lopputuotoksesta

    Prosentti-osuuksien luokat (7)

    VII   

    Maaseudun kehittämistuki

    Tilalla on hyödynnetty vähintään yhtä seuraavista kehittämistoimenpiteistä viimeksi kuluneiden 3 vuoden aikana

    kyllä/ei

    – –

    Neuvontapalvelujen käyttö

    kyllä/ei

    – –

    Maatilojen nykyaikaistaminen

    kyllä/ei

    – –

    Maa- ja metsätaloustuotteiden arvon lisääminen

    kyllä/ei

    – –

    Yhteisön lainsäädäntöön perustuvien vaatimusten täyttäminen

    kyllä/ei

    – –

    Viljelijöiden osallistuminen elintarvikkeiden laatujärjestelmiin

    kyllä/ei

    – –

    Natura 2000 -tuet maatalousalueelle

    kyllä/ei

    – –

    Vesipolitiikan puitedirektiiviin liittyvät tuet (8)

    kyllä/ei

    – –

    Maatalouden ympäristötuet

    kyllä/ei

    – – –

    luonnonmukaiseen viljelyyn liittyvät

    kyllä/ei

    – –

    Eläinten hyvinvointia edistävät tuet

    kyllä/ei

    – –

    Taloudellisen toiminnan laajentaminen maatalouden ulkopuolelle

    kyllä/ei

    – –

    Matkailuelinkeinojen edistäminen

    kyllä/ei


    (1)  Ei toimiteta vuonna 2010.

    (2)  Ikäryhmät: (oppivelvollisuuden päättymisikä – 24 vuotta), (25-34), (35-44), (45-54), (55-64), (65 vuotta ja sitä vanhemmat).

    (3)  Vuosityöyksikköä, %-osuuksien luokka 1: (0), (> 0–< 25), (≥ 25–< 50), (≥ 50–< 75), (≥ 75–< 100), (100).

    (4)  Vuosityöyksikköä, %-osuuksien luokka 2: (> 0–< 25), (≥ 25–< 50), (≥ 50–< 75), (≥ 75–< 100), (100).

    (5)  Koulutuskoodit: (vain käytännön kokemusta maataloudesta), (maatalousalan peruskoulutus), (korkeampi maatalousalan koulutus).

    (6)  Ei toimiteta vuonna 2013.

    (7)  Prosenttiosuuksien luokat: (≥ 0–≤ 10), (> 10–≤ 50), (> 50–< 100).

    (8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2000/60/EY, annettu 23 päivänä lokakuuta 2000, yhteisön vesipolitiikan puitteista (EYVL L 327, 22.12.2000, s. 1).


    LIITE IV

    TARKKUUSVAATIMUKSET

    Tässä asetuksessa säädettyjen otantatutkimusten on oltava tilastollisesti edustavia NUTS 2 -alueiden tasolla ja epäsuotuisten alueiden osalta kansallisesti aggregoidulla tasolla (1) maatilan tyypin ja koon osalta yhteisön maatilatypologian perustamisesta 7 päivänä kesäkuuta 1985 tehdyn komission päätöksen 85/377/ETY (2) mukaisesti. Lisäksi maatilojen kasveja ja kotieläimiä koskevilta muuttujilta vaaditaan erityisiä tarkkuustasoja.

    Nämä tarkkuustasot annetaan jäljempänä olevissa tarkkuustaulukoissa, ja niitä sovelletaan kaikkiin NUTS 2 -alueisiin, joilla on vähintään 10 000 tilaa. NUTS 2 -alueella, jolla on vähemmän kuin 10 000 tilaa, näitä tarkkuustasoja sovelletaan sen sijaan yhdistettyyn NUTS 1 -alueeseen edellyttäen, että jälkimmäisellä on vähintään 1 000 tilaa. Olennaiset kasveja ja kotieläimiä koskevat muuttujat maatalouden tuotantomenetelmiä koskevaa tutkimusta varten saadaan vuoden 2010 maatilojen rakennetutkimuksen tuloksista.

    Vuosien 2013 ja 2016 maatilojen rakennetutkimusten tarkkuusluokat

    Kasveja koskevat muuttujat:

    Viljanviljely (mukaan lukien siemenviljely), myös tavallinen vehnä ja spelttivehnä, durumvehnä, ruis, ohra, kaura, viljamaissi, riisi ja muu viljanviljely

    Kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit (mukaan lukien siementuotanto sekä viljan ja siemenvihannesten seokset)

    Perunat (mukaan lukien varhaisperuna ja siemenperuna)

    Sokerijuurikas (lukuun ottamatta siementuotantoa)

    Öljykasvit, mukaan lukien rypsi, rapsi, auringonkukka, soija, öljypellava ja muut öljykasvit

    Tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat

    Kukat ja koristekasvit (lukuun ottamatta taimitarhoja)

    Vihreänä korjattavat kasvit

    Nurmi ja niitty lukuun ottamatta luonnonlaidunta

    Hedelmä- ja marjaviljelmät

    Sitrusviljelmät

    Oliiviviljelmät

    Viinitarhat

    Kotieläimiä koskevat muuttujat:

    Lypsylehmät

    Muut lehmät

    Muut nautaeläimet

    Siitosemakot

    Muut siat

    Lampaat

    Vuohet

    Siipikarja

    Vuoden 2010 maatilojen rakennetutkimuksen ja maatalouden tuotantomenetelmiä koskevan tutkimuksen osana tehtävien otantatutkimusten tarkkuusluokat

    Kasveja koskevat muuttujat:

    Viljanviljely (mukaan lukien siemenviljely), myös tavallinen vehnä ja spelttivehnä, durumvehnä, ruis, ohra, kaura, viljamaissi, riisi ja muu viljanviljely

    Peruna (mukaan lukien varhaisperuna ja siemenperuna) ja sokerijuurikas (lukuun ottamatta siementuotantoa)

    Öljykasvit, mukaan lukien rypsi, rapsi, auringonkukka, soija, öljypellava ja muut öljykasvit

    Monivuotiset avomaan kasvit, mukaan lukien hedelmä-, marja-, sitrushedelmä- ja oliiviviljelmät, viinitarhat, taimitarhat ja muut monivuotiset avomaan kasvit

    Tuoreet vihannekset, melonit, mansikat, kukat ja koristekasvit (lukuun ottamatta taimitarhoja)

    Lyhytaikaiset nurmikasvit ja pysyvä laidun

    Kotieläimiä koskevat muuttujat:

    Nautaeläimet (kaiken ikäiset)

    Lampaat ja vuohet (kaiken ikäiset)

    Siat

    Siipikarja

    Tarkkuustaulukko nuts 2 -alueille, joilla on vähintään 10 000 maatilaa

    Tarkkuusluokat

    Vuosien 2013 ja 2016 maatilojen rakennetutkimukset

    Maatalouden tuotantomenetelmiä koskeva tutkimus

    Muuttujan esiintyvyys NUTS 2 -alueella

    Suhteellinen keskivirhe

    Muuttujan esiintyvyys NUTS 2 -alueella

    Suhteellinen keskivirhe

    Maatilan kasveja koskevat muuttujat

    vähintään 7,5 % käytössä olevasta maatalousmaasta

    < 5 %

    vähintään 10 % käytössä olevasta maatalousmaasta

    < 10 %

    Maatilan kotieläimiä koskevat muuttujat

    vähintään 7,5 % kotieläinyksiköistä ja yli 5 % kansallisesta osuudesta kussakin luokassa

    < 5 %

    vähintään 10 % kotieläinyksiköistä ja yli 5 % kansallisesta osuudesta kussakin luokassa

    < 10 %

    Tarkkuustaulukko nuts 2 -alueille, joilla on vä Hemmän kuin 10 000 maatilaa

    Tarkkuusluokat

    Vuosien 2013 ja 2016 maatilojen rakennetutkimukset

    Maatalouden tuotantomenetelmiä koskeva tutkimus

    Muuttujan esiintyvyys yhdistetyllä NUTS 1 -alueella, jolla on vähintään 1 000 maatilaa

    Suhteellinen keskivirhe

    Muuttujan esiintyvyys yhdistetyllä NUTS 1 -alueella, jolla on vähintään 1 000 maatilaa

    Suhteellinen keskivirhe

    Maatilan kasveja koskevat muuttujat

    vähintään 7,5 % käytössä olevasta maatalousmaasta

    < 5 %

    vähintään 10 % käytössä olevasta maatalousmaasta

    < 10 %

    Maatilan kotieläimiä koskevat muuttujat

    vähintään 7,5 % kotieläinyksiköistä ja yli 5 % kansallisesta osuudesta kussakin luokassa

    < 5 %

    vähintään 10 % kotieläinyksiköistä ja yli 5 % kansallisesta osuudesta kussakin luokassa

    < 10 %


    (1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 1257/1999, annettu 17 päivänä toukokuuta 1999, Euroopan maatalouden ohjaus- ja tukirahaston (EMOTR) tuesta maaseudun kehittämiseen (EYVL L 160, 26.6.1999, s. 80).

    (2)  EYVL L 220, 17.8.1985, s. 1.


    LIITE V

    Maatalouden tuotantomenetelmiä koskevaan tutkimukseen sisältyvien muuttujien luettelo

    Muuttuja

    Yksiköt/luokat

    Maanmuokkausmenetelmät

    Tavanomainen maanmuokkaus (siipi- tai lautasaura)

    ha

    Säilyttävä (kevennetty) maanmuokkaus

    ha

    Auraton viljely (suora kylvö)

    ha

    Maaperän suojelu

    Talviaikainen kasvipeite:

    Tavanomaiset talvikauden viljelykasvit

    ha

    Suojakasvustot tai kerääjäkasvit

    ha

    Kasvijäämät

    ha

    Paljas maa

    ha

    Viljelykierto:

    Pellon osuus suunnitellusta viljelykierrosta

    pellon osuus ( %) (1)

    Maiseman ominaispiirteet

    Viljelijän ylläpitämät lineaariset muodostelmat viimeksi kuluneiden 3 vuoden aikana:

    Pensasaidat

    kyllä/ei

    Puurivistöt

    kyllä/ei

    Kivimuurit

    kyllä/ei

    Viimeksi kuluneiden 3 vuoden aikana perustetut lineaariset muodostelmat:

    Pensasaidat

    kyllä/ei

    Puurivistöt

    kyllä/ei

    Kivimuurit

    kyllä/ei

    Eläinten laiduntaminen

    Laiduntaminen tilalla

    Laidunalueet viime vuoden aikana

    ha

    Aika, jonka eläimet ovat ulkona laitumella

    kuukausien lukumäärä / vuosi

    Yhteislaitumet:

    Yhteislaitumella olevien eläinten lukumäärä

    pääluku

    Aika, jonka eläimet ovat yhteislaitumella

    kuukausien lukumäärä / vuosi

    Eläinten pito tilalla

    Naudat:

    Parsinavetta — kiinteä lanta ja virtsa

    paikkojen lukumäärä

    Parsinavetta — lietelanta

    paikkojen lukumäärä

    Pihatto — kiinteä lanta ja virtsa

    paikkojen lukumäärä

    Pihatto — lietelanta

    paikkojen lukumäärä

    Muut

    paikkojen lukumäärä

    Siat:

    Osittain rakolattia

    paikkojen lukumäärä

    Kokonaan rakolattia

    paikkojen lukumäärä

    Kuivikepohja

    paikkojen lukumäärä

    Muut

    paikkojen lukumäärä

    Munivat kanat:

    Kuivikepohja

    paikkojen lukumäärä

    Häkki (kaikki tyypit)

    paikkojen lukumäärä

     

    Häkki, jonka alla on lannankeräyshihna

    paikkojen lukumäärä

     

    Häkki, jonka olla on lannankeräystaso

    paikkojen lukumäärä

     

    Häkki, jonka alla on lannankeräyslaatikko

    paikkojen lukumäärä

    Muut

    paikkojen lukumäärä

    Lannan levitys

    Käytössä oleva maatalousmaa, jolle levitetään kiinteää/karjanlantaa

    Yhteensä

    Käytössä olevan maatalousmaan osuus ( %) (2)

    Suora levitys

    Käytössä olevan maatalousmaan osuus ( %) (2)

    Käytössä oleva maatalousmaa, jolle levitetään lietelantaa

    Yhteensä

    Käytössä olevan maatalousmaan osuus ( %) (2)

    Suora levitys tai ruiskutus

    Käytössä olevan maatalousmaan osuus ( %) (2)

    Tilalta viedyn lannan prosenttiosuus tilalla tuotetusta lannasta

    prosenttiosuuksien luokat (3)

    Lannan varastointi- ja käsittelykalusto

    Varastointikalusto seuraaville:

    Kiinteä lanta

    kyllä/ei

    Virtsa

    kyllä/ei

    Lietelanta

    Lietelantasäiliö

    kyllä/ei

    Lieteallas

    kyllä/ei

    Onko varastointikalusto katettu?

    Kiinteä lanta

    kyllä/ei

    Virtsa

    kyllä/ei

    Lietelanta

    kyllä/ei

    Kastelu

    Keinokastelualue

    Keskimääräinen keinokastelualue viimeksi kuluneiden 3 vuoden aikana

    ha

    Viljelty keinokastelualue, jota on kasteltu vähintään kerran viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana

    Yhteensä

    ha

    Viljanviljely (lukuun ottamatta maissia ja riisiä)

    ha

    Maissi (vilja- ja rehumaissi)

    ha

    Riisi

    ha

    Kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit (mukaan lukien siementuotanto sekä viljan ja siemenvihannesten seokset)

    ha

    Perunat (mukaan lukien varhaisperuna ja siemenperuna)

    ha

    Sokerijuurikas (lukuun ottamatta siementuotantoa)

    ha

    Rypsi ja rapsi

    ha

    Auringonkukka

    ha

    Kuitukasvit (pellava, hamppu, muut kuitukasvit)

    ha

    Tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat — peltokasviviljelyssä olevat

    ha

    Lyhytaikainen nurmi ja pysyvät niityt

    ha

    Muut peltokasvit

    ha

    Hedelmä- ja marjaviljelmät

    ha

    Sitrusviljelmät

    ha

    Oliiviviljelmät

    ha

    Viinitarhat

    ha

    Käytetyt kastelujärjestelmät:

    Valutuskastelu (veden päästäminen pellolle, uomat)

    kyllä/ei

    Sadetuskastelu

    kyllä/ei

    Tippukastelu

    kyllä/ei

    Tilalla käytettävän kasteluveden alkuperä:

    Maatilalta peräisin oleva pohjavesi

    kyllä/ei

    Maatilalta peräisin oleva pintavesi (lampi tai padottu vesi)

    kyllä/ei

    Maatilan ulkopuolelta peräisin oleva pintavesi (järvi, joki tai muut vedet)

    kyllä/ei

    Maatilan ulkopuolisesta julkisesta vesihuoltojärjestelmästä peräisin oleva vesi

    kyllä/ei

    Muut lähteet

    kyllä/ei


    (1)  Pellon osuus prosentteina: (0), (> 0–< 25), (≥ 25–< 50), (≥ 50–< 75), (≥ 75).

    (2)  Käytetty maatalousmaa prosentteina: (0), (> 0–< 25), (≥ 25–< 50), (≥ 50–< 75), (≥ 75).

    (3)  Prosenttiosuuksien luokat: (0), (> 0–< 25), (≥ 25–< 50), (≥ 50–< 75), (≥ 75).


    Top