EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0132

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/132, annettu 30 päivänä tammikuuta 2020, kiireellisestä toimenpiteestä poikkeuksena Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 3 kohdasta siltä osin kuin on kyse unionin rahoitusosuudesta menekinedistämistoimeen viinialalla

C/2020/421

EUVL L 27, 31.1.2020, p. 20–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 03/02/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/132/oj

31.1.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 27/20


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2020/132,

annettu 30 päivänä tammikuuta 2020,

kiireellisestä toimenpiteestä poikkeuksena Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 3 kohdasta siltä osin kuin on kyse unionin rahoitusosuudesta menekinedistämistoimeen viinialalla

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (1) ja erityisesti sen 221 artiklan 1 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Maailman kauppajärjestö (WTO) antoi 2 päivänä lokakuuta 2019 välimiestuomion suurten siviili-ilma-alusten kauppaan vaikuttavia toimenpiteitä koskevassa asiassa ”European Communities and Certain Member States – Measures Affecting Trade in Large Civil Aircraft”, WT/DS316/ARB. Välimiestuomio antoi Amerikan yhdysvalloille, jäljempänä ’Yhdysvallat’, mahdollisuuden pyytää lupaa ottaa unionin Airbusille myöntämien tukien vuoksi käyttöön vastatoimia, joiden taso on enintään 7,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuodessa. Yhdysvallat otti 18 lokakuuta 2019 käyttöön 25 prosentin arvotullin muun muassa kuohumattomille viineille (still wine), joita Saksa, Espanja, Ranska ja Yhdistynyt kuningaskunta vievät Yhdysvaltoihin. Tämä poikkeuksellinen, epäoikeudenmukainen ja ennakoimaton tilanne vaikuttaa vakavalla ja haitallisella tavalla unionin viinien maailmanlaajuiseen kauppaan. Yhdysvallat on lisäksi uhannut soveltaa 100 prosentin arvotullia ranskalaisiin kuohuviineihin vastauksena Ranskan digitaalisten palvelujen verolle (GAFA-vero).

(2)

Yhdysvaltojen käyttöön ottamilla tuontitulleilla on välitön ja vakava vaikutus unionin viinikauppaan Yhdysvaltojen markkinoilla, jotka ovat niin viennin arvolla kuin sen määrällä mitattuna unionin suurimmat maataloustuotteiden – ja erityisesti viinin – vientimarkkinat. Vuonna 2018 unionista vietiin viiniä Yhdysvaltoihin yhteensä 6,5 miljoonaa hehtolitraa kaikkiaan 4 miljardin euron arvosta. Yhdysvaltoihin unionista suuntautuva viinin vienti on tyypillisesti 30–40 prosenttia unionin koko viininviennin arvosta.

(3)

Yhdysvaltojen käyttöön ottamilla korotetuilla tuontitulleilla on vahingollinen vaikutus kaikkiin unionin viineihin eikä pelkästään niistä neljästä jäsenvaltiosta, joihin korotettuja tuontitulleja sovelletaan, peräisin oleviin kuohumattomiin viineihin. Tullit vaikuttavat kielteisesti kaikkien Yhdysvaltojen markkinoilla olevien unionin viinien maineeseen ja kauppaan. Viinin maine määräytyy viinin laadun lisäksi myös sen hinnan ja koetun hinta-laatusuhteen perusteella. Tämä koskee etenkin alhaisen ja keskitason hintaluokan viinejä, joihin 25 prosentin tuontitulli vaikuttaa absoluuttisesti mitattuna enemmän kuin kalliimpiin viineihin. Viimeksi mainittuja ostavat viiniasiantuntijat, joille hinnannousu ei ole ostamisen este. Unionin viinit kilpailevat Yhdysvaltojen markkinoilla muualta, kuten Etelä-Amerikasta, Australiasta tai Etelä-Afrikasta, tuotavien viinien kanssa. Voimakkaan kilpailun vuoksi käsityksellä yleisestä hintatasosta on suuri merkitys. Kun kuluttajat ovat tietoisia siitä, että korotettu tuontitulli nostaa tietyistä alkuperämaista tulevien viinien hintaa, se vaikuttaa kielteisesti heidän yleiseen käsitykseensä unionin viinien hintatasosta ja ohjaa kuluttajakysyntää muiden alkuperäpaikkojen viineihin. Näin syntyneiden markkinaolosuhteiden sekä tuottajien saamien kokonaistulojen vähenemisen vuoksi tarvitaan välittömiä toimenpiteitä tuontitullien vaikutuksiin puuttumiseksi. Toimenpiteiden on koskettava kaikista – ei pelkästään tuontitullien välittömänä kohteena olevista – jäsenvaltioista peräisin olevia kaikenlaisia viinejä.

(4)

Markkinoiden vakauden kannalta Yhdysvaltojen käyttöön ottama tuontitullijärjestelmä ei ole erillinen kansallinen toimenpide, jonka vaikutukset rajoittuisivat Yhdysvaltojen kanssa käytävään kauppaan. Maailman viinimarkkinat ovat maailmanlaajuiset markkinat, joilla merkittävien talouden toimijoiden, kuten Yhdysvaltojen, toteuttamilla yksittäisillä toimenpiteillä on kauaskantoisia vaikutuksia kansainväliseen viinikauppaan kokonaisuudessaan. Kaikki kielteiset muutokset unionin viinien tärkeiden kohdemarkkinoiden, kuten Yhdysvaltojen, olosuhteissa vaikuttavat väistämättä myös muihin markkinoihin, koska tuotteet, joita ei liian korkeaksi tulevan hinnan vuoksi pystytä myymään Yhdysvalloissa, on ohjattava muualle. Sen seurauksena kyseisten muiden markkinoiden kuluttajat, jotka ovat hyvin perillä markkinaolosuhteista, aiheuttavat lisäpainetta hintoihin, ja kilpailu on paljon kovempaa kuin tavallisesti. Näin ollen Yhdysvaltojen käyttöön ottamat nykyiset tuontitullit lamauttavat unionin viinin viennin maailmanlaajuisesti. Viinialan raporttien mukaan Yhdysvaltojen markkinoilla on jo peruutettu merkittäviä ranskalaisten viinien tilauksia.

(5)

Unionin viinimarkkinoiden olosuhteet ovat huonontuneet jatkuvasti vuoden 2019 kuluessa, ja viinivarastot ovat suurimmillaan sitten vuoden 2009. Tämä kehitys johtuu pääasiassa vuoden 2018 ennätyssadosta ja viinin kulutuksen vähenemisestä unionissa. Jos Yhdysvaltojen käyttöön ottamien tuontitullien kohteena olevia viinejä ei saada myytyä unionin ulkopuolisille vientimarkkinoille, kiireellinen ja vakava tilanne unionin markkinoilla pahenee entisestään. Tilanteen kriittisyyttä pahentaa myös tuontitullien soveltamisen ajoitus. Tullitariffien soveltaminen alkoi 18 päivänä lokakuuta 2019 eli keskellä vuoden 2019 sadonkorjuu- ja tuotantojaksoa ja juuri ennen vuoden lopun juhlakautta; ne ovat vuoden tärkeimmät myyntijaksot unionin viinialalla. Tämä huomioon ottaen on tarpeen toteuttaa välittömiä toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi.

(6)

Asetuksen (EU) N:o 1308/2013 43 artiklassa säädetyistä viinialan tukitoimenpiteistä ainoastaan mainitun asetuksen 45 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukainen menekinedistämistoimi on tarkoitettu suoraan unionin viinien menekinedistämiseen niiden kilpailukyvyn parantamiseksi kolmansissa maissa. Vuosien mittaan kyseinen menekinedistämistoimi on osoittautunut huomattavan tehokkaaksi markkinoiden valloittamisessa ja vakiinnuttamisessa kolmansissa maissa. Se on osoittautunut välineeksi, jolla voidaan tehokkaimmin tukea unionin viinejä kolmansien maiden markkinoilla lisäämällä niiden tunnettuutta ja tietoisuutta niiden laadusta. Kansainväliset viinimarkkinat ovat maailmanlaajuiset, ja kaikki yksittäiset kolmansien maiden markkinoilla toteutettavat unionin viinien menekinedistämisoperaatiot hyödyttävät kaikkia unionin viinejä. Toimet avaavat mahdollisuuksia niille, jotka myöhemmin alkavat viedä kyseisille markkinoille muita unionin viinejä. Yksittäisillä edistämistoimilla on kerroinvaikutus myyntiin, koska ne koskevat kaikenlaisia viinejä tai kokonaisia viininvalmistusalueita eivätkä ainoastaan yhtä yksittäistä viinimerkkiä tai -tyyppiä. Siksi on olennaisen tärkeää jatkaa, käynnistää ja tehostaa menekinedistämistoimia kaikilla markkinoilla, jotta voidaan löytää myyntikanavia Yhdysvaltojen markkinoilla myymättä jääville viineille ja ylläpitää unionin viinien mainetta kyseisillä muilla markkinoilla ja hillitä hintapaineita.

(7)

Jotta toimijoita voitaisiin auttaa reagoimaan poikkeuksellisiin olosuhteisiin, jotka vallitsevat vientimarkkinoilla kaikkialla maailmassa Yhdysvaltojen otettua käyttöön tuontitullijärjestelmän, ja selviämään tästä ennakoimattomasta ja epävarmasta tilanteesta, on aiheellista antaa lisää joustavuutta asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisen menekinedistämistoimen toteuttamiseen. Sen vuoksi on tarpeen poikkeuksellisena toimenpiteenä säätää mainitun asetuksen 45 artiklan 3 kohtaa koskevasta poikkeuksesta ja korottaa väliaikaisesti mainitun asetuksen 45 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaiseen menekinedistämistoimeen osoitettua unionin rahoitusosuutta 50 prosentista 60 prosenttiin tukikelpoisista menoista.

(8)

Toimenpide on välttämätön, koska toimijoille aiheutuu väistämättä lisäkustannuksia siitä, että edistämistoimia on ohjattava eri maihin tai on järjestettävä uusia edistämistoimia muissa maissa. Nämä toimet on tehtävä kiireellisesti, jotta varastot saadaan myytyä. Kun menekinedistämistoimiin osoitettu unionin rahoitusosuus nostetaan 60 prosenttiin, minkä seurauksena tuensaajien rahoitusosuus pienenee, tuensaajat pystyvät toteuttamaan kunnianhimoisempia toimia ja säilyttämään vahvan aseman ulkomaisilla markkinoilla. Näin myös kannustetaan uusia toimijoita hakemaan tukea menekinedistämistoimenpiteisiin olosuhteissa, joissa ne eivät muuten tekisi niin, jos unionin rahoitusosuus pysyisi 50 prosentissa. Tämä koskee erityisesti toimijoita, joilla ei aiemmin ole ollut tähän varaa. Toimijoiden taloudellisen rasitteen alentaminen 40 prosenttiin auttaa heitä selviytymään Yhdysvaltojen käyttöön ottamien tuontitullien vaikutuksista.

(9)

Unionin rahoitusosuuden kasvattamisella aikaansaatava jousto on yksi taloudellisen tuen muoto, mutta se ei kuitenkaan edellytä unionilta lisärahoitusta, koska asetuksen (EU) N:o 1308/2013 liitteessä VI viinialan kansallisille tukiohjelmille vahvistettuja talousarviorajoja sovelletaan edelleen. Jäsenvaltiot voivat siis päättää myöntää menekinedistämistoimenpiteelle suurempia määriä rahoitusta ainoastaan mainitun asetuksen liitteessä VI säädetyn vuotuisen talousarvion puitteissa. Toimenpiteen tarkoituksena on näin ollen tarjota alalle tukea tietyssä epävakaassa markkinatilanteessa ilman, että käyttöön olisi otettava lisävaroja. Jousto ei myöskään saisi vaikuttaa kielteisellä tavalla määrärahoihin, jotka on myönnetty muihin mainitun asetuksen mukaisiin tukitoimenpiteisiin, sillä joidenkin toimenpiteiden, kuten viinitilojen rakenneuudistuksen ja uusiin lajikkeisiin siirtymisen, merkitys vähenee eikä jäsenvaltioiden tarvitse käyttää niihin varoja yhtä paljon kuin aikaisemmin. Lisäksi viime vuosien tilastoista ilmenee, että jäsenvaltiokohtaiset enimmäismäärärahat ovat vajaakäytössä.

(10)

Yhdysvaltojen käyttöön ottamat tuontitullit ja niistä unionin viinikaupalle aiheutuvat vaikeudet ovat asetuksen (EU) N:o 1308/2013 221 artiklassa tarkoitettu erityinen ongelma. Tätä ongelmaa ei voida ratkaista kyseisen asetuksen 219 tai 220 artiklan mukaisilla toimilla. Yhtäältä ongelma ei liity jo olemassa olevaan markkinahäiriöön, koska Yhdysvaltojen käyttöön ottamat tuontitullit aiheuttavat nyt vakavia seurauksia unionin viinien maineelle ja todennäköisesti heikentävät jatkossa nopeasti viinin markkinaolosuhteita, jos tilannetta ei korjata välittömästi. Ongelma ei nykyisellään myöskään liity riittävän tarkasti määriteltyyn uhkaan markkinahäiriöstä, joka todennäköisesti jatkuisi nykyisessä muodossaan, koska Yhdysvaltojen tuontitullien odotetaan muuttuvan ajan myötä ja sen vuoksi on todennäköistä, että niistä aiheutuu lisää ennakoimattomia vaikutuksia maailmanlaajuisille viinimarkkinoille. Toisaalta erityinen ongelma ei liity myöskään toimenpiteisiin, joilla pyritään torjumaan eläintautien leviämistä tai kansanterveyden taikka eläinten tai kasvien terveyden riskeistä johtuvaa kuluttajien luottamuksen menettämistä, kuten mainitun asetuksen 220 artiklassa edellytetään.

(11)

Kyseinen toimenpide on yhdessä asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetun menekinedistämistoimen toteutukseen lisätyn jouston kanssa osa toimenpidekokonaisuutta toimijoiden, joihin Yhdysvaltojen unionin viinien osalta käyttöön ottamat tuontitullit vaikuttavat, auttamiseksi unionin tasolla. Näistä toimenpiteistä kuitenkin vain nyt kyseessä olevalla toimenpiteellä helpotetaan hieman niiden toimijoiden, jotka ovat Yhdysvaltojen käyttöön ottamien tuontitullien vaikutusten kohteena, taloudellista tilannetta. Toimijoiden tilanteeseen vaikuttavat tulon menetykset sekä lisäkustannukset, jotka johtuvat tarpeesta löytää viineille uusia markkinoita.

(12)

Toimenpiteen soveltamisala ja -aika olisi rajattava tiukasti siihen, mikä on tarpeen vientimarkkinoiden nykyisten poikkeuksellisten olosuhteiden korjaamiseksi.

(13)

Jäsenvaltiot voivat myöntää unionin rahoitusta ainoastaan asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetun menekinedistämistoimen nojalla valitun hakemuksen perusteella tämän asetuksen voimaantulopäivästä alkaen. Rahoituksen olisi oltava kaikkien toimenpiteen nojalla valittujen toimijoiden saatavilla ottamatta huomioon asianomaista viiniluokkaa tai unionin viinin alkuperää, koska Yhdysvaltojen soveltamat tuontitullit vahingoittavat kaikkea unionin viinien vientiä. Tässä yhteydessä on välttämätöntä toteuttaa toimenpiteitä kaikkien unionin viinien vientikilpailukyvyn parantamiseksi. Tämän valmistamiseksi olisi nyt kyseessä olevaa kiireellistä toimenpidettä sovellettava kaikkiin tuensaajiin niiden operaatioiden kohteena olevista markkinoista riippumatta. Sen olisi oltava saatavilla niin toimijoille, jotka aikovat suuntautua Yhdysvaltojen markkinoille, kuin niille, jotka kohdistavat toimintansa jonkin toisen kolmannen maan markkinoille, maailman viinimarkkinoilla nyt vallitsevissa poikkeuksellisissa olosuhteissa. Olisi lisäksi hyvin vaikeaa erottaa yhden menekinedistämisoperaation sisällä kuohumattomia viinejä koskevat toimet muita viinejä koskevista toimista, koska menekinedistämisoperaatiot suunnitellaan tavallisesti edistämään tuotteita laaja-alaisesti eikä vain tiettyä tuoteluokkaa. Monet menekinedistämiskampanjat koskevat jonkin alueen kaikkia viinejä tai tietyn toimijan myymää laajaa viinivalikoimaa. Muita viinejä koskevien toimien erottaminen kuohumattomia viinejä koskevista toimista aiheuttaisi paljon hallinnollista työtä ja heikentäisi menekinedistämisoperaation myönteisiä vaikutuksia.

(14)

Kiireellinen toimenpide olisi rajoitettava enintään 12 kuukauteen tämän asetuksen voimaantulopäivästä. Tämä ajanjakso on tarpeen menekinedistämiskampanjoiden perustamista varten. Prosessiin sisältyy useita hallinnollisia vaiheita, kuten muutosten tekeminen kansallisiin ohjelmiin, hakemuspyyntöjen laadinta ja julkaiseminen, hakemusten valinta ja sopimusten teko, ja yleensä siihen kuluu yli kuusi kuukautta. Jotta poikkeus pantaisiin täytäntöön tehokkaasti, poikkeuksen keston olisi sen vuoksi oltava 12 kuukautta. Korotettua unionin rahoitusosuutta ei saisi myöntää hakemuksille, jotka on valittu kyseisen 12 kuukauden ajanjakson jälkeen.

(15)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat maatalouden yhteisen markkinajärjestelyn komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Katetut tuoteluokat

Tätä asetusta sovelletaan asetuksen (EU) N:o 1308/2013 liitteessä VII olevan II osan 1–9, 15 ja 16 kohdassa tarkoitetun viinin menekin edistämiseen.

2 artikla

Unionin rahoitusosuus menekinedistämistoimiin

Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 3 kohdassa säädetään, unionin rahoitusosuus asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettuihin menekinedistämistoimiin saa olla enintään 60 prosenttia tukikelpoisista menoista.

3 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tätä asetusta sovelletaan 12 kuukauden ajan sen voimaantulopäivästä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 30 päivänä tammikuuta 2020.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671.


Top