EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009L0042

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/42/EY, annettu 6 päivänä toukokuuta 2009 , tavaroiden ja matkustajien merikuljetuksia koskevista tilastoista (uudelleenlaadittu toisinto) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUVL L 141, 6.6.2009, p. 29–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2012

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/42/oj

6.6.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 141/29


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2009/42/EY,

annettu 6 päivänä toukokuuta 2009,

tavaroiden ja matkustajien merikuljetuksia koskevista tilastoista

(uudelleenlaadittu toisinto)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 285 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen,

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä (1),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Tavaroiden ja matkustajien merikuljetuksia koskevista tilastoista 8 päivänä joulukuuta 1995 annettua neuvoston direktiiviä 95/64/EY (2) on muutettu useita kertoja ja huomattavilta osilta (3). Nyt kun mainittua direktiiviä muutetaan vielä uudelleen, se olisi selkeyden vuoksi laadittava uudelleen.

(2)

Voidakseen suorittaa sille annetut yhteiseen meriliikennepolitiikkaan kuuluvat tehtävät komissiolla (Eurostat) olisi oltava käytössään vertailukelpoisia, luotettavia, samanaikaisesti ja säännöllisesti kerättyjä tilastotietoja Euroopan yhteisöön saapuvien ja sieltä lähtevien sekä jäsenvaltioiden välillä ja niiden sisällä tapahtuvien tavaroiden ja matkustajien merikuljetusten laajuudesta ja kehityksestä.

(3)

Merikuljetusten markkinoiden hyvällä tuntemuksella on merkitystä jäsenvaltioille ja taloudellisille toimijoille.

(4)

Vertailukelpoisia ja yhdenmukaisia yhteisötason tilastotietoja keräämällä voidaan luoda yhtenäinen järjestelmä, jolla tuotetaan luotettavia, yhteensopivia ja ajan tasalla olevia tietoja.

(5)

Tavaroiden ja matkustajien merikuljetuksia koskevat tiedot on saatettava vertailukelpoisiksi eri jäsenvaltioiden välillä ja eri kuljetusmuotojen välillä.

(6)

Toissijaisuusperiaatteen mukaisesti yhteisten tilastonormien luominen yhdenmukaisten tietojen tuottamiseksi on toimintaa, joka voidaan toteuttaa tehokkaasti ainoastaan yhteisön tasolla. Tiedot kerätään kussakin jäsenvaltiossa virallisten tilastojen laatimisesta vastaavien elinten ja laitosten johdolla.

(7)

Tämän direktiivin täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY (4) mukaisesti.

(8)

Komissiolle olisi erityisesti siirrettävä toimivalta antaa eräitä yksityiskohtaisia sääntöjä tämän direktiivin täytäntöönpanemiseksi. Koska nämä toimenpiteet ovat laajakantoisia ja niiden tarkoituksena on muuttaa tämän direktiivin muita kuin keskeisiä osia, myös täydentämällä sitä uusilla muilla kuin keskeisillä osilla, ne on hyväksyttävä päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklassa säädettyä valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

(9)

Tähän direktiiviin lisätyt uudet osat koskevat ainoastaan komiteamenettelyitä. Sen vuoksi jäsenvaltioiden ei tarvitse saattaa niitä osaksi kansallista lainsäädäntöä.

(10)

Tämä direktiivi ei saa vaikuttaa jäsenvaltioiden velvollisuuteen noudattaa liitteessä IX olevassa B osassa olevaa määräaikaa, jonka kuluessa niiden on saatettava asianomainen direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä,

OVAT ANTANEET TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Tilastotietojen kerääminen

Jäsenvaltiot laativat yhteisön tason tilastoja niiden alueella sijaitsevissa satamissa poikkeavilla aluksilla suoritettavista tavaroiden ja matkustajien kuljetuksista.

2 artikla

Määritelmät

Tässä direktiivissä tarkoitetaan

a)

’tavaroiden ja matkustajien merikuljetuksella’ tavaroiden ja matkustajien siirtämistä aluksilla kokonaan tai osaksi merellä tapahtuvilla matkoilla;

Tämän direktiivin soveltamisalaan kuuluu myös tavara, joka

i)

kuljetetaan offshore-laitteistoille;

ii)

kerätään merenpohjasta ja puretaan satamassa.

Tämän direktiivin soveltamisalaan eivät kuulu alusten polttoaine- ja muonatäydennykset;

b)

’aluksella’ alusta, joka ei kulje ainoastaan sisävesistössä, suojaisessa vesistössä tai sen välittömässä läheisyydessä tai alueilla, joilla sovelletaan satamajärjestystä.

Kalastusalukset, kalankäsittelyalukset, poraus- ja tutkimusalukset, hinaajat, työntöalukset, merentutkimus- ja mittausalukset, ruoppaajat, sota-alukset ja yksinomaan ei-kaupallisessa käytössä olevat alukset eivät kuulu tämän direktiivin soveltamisalaan;

c)

’satamalla’ paikkaa, jossa on laitteet, joiden avulla kauppa-alukset voivat kiinnittyä, lastata tai purkaa tavaroita tahi päästää matkustajia laskeutumaan aluksesta tai nousemaan alukseen;

d)

’merikuljetusyrittäjän kansalaisuudella’ sen valtion kansalaisuutta, jonne liikenteenharjoittajan taloudellisen toiminnan tosiasiallinen keskus on sijoittautunut;

e)

’merikuljetusyrittäjällä’ jokaista henkilöä, joka solmii tai jonka nimissä solmitaan tavaroiden tai henkilöiden kuljetussopimus rahtaajan tai matkustajan kanssa.

3 artikla

Tiedonkeruun tunnusmerkit

1.   Jäsenvaltiot keräävät seuraavat tiedot:

a)

tavaroita ja matkustajia koskevat tiedot;

b)

aluksia koskevat tiedot.

Alukset, joiden bruttovetoisuus on alle 100, voidaan jättää tiedonkeruun ulkopuolelle.

2.   Tiedonkeruun tunnusmerkit eli kunkin alan tilastomuuttujat, niiden luokittelussa käytettävät nimikkeistöt sekä niiden havaintojaksot ovat liitteissä I–VIII.

3.   Tiedonkeruu perustuu, mahdollisuuksien mukaan, saatavilla oleviin lähteisiin, mikä pienentää vastaajille aiheutuvaa taakkaa.

4.   Komissio mukauttaa kerättävien tietojen tunnusmerkit ja liitteiden I–VIII sisällön taloudelliseen ja tekniseen kehitykseen siinä laajuudessa, kuin tämä mukauttaminen ei aiheuta jäsenvaltioiden kustannusten ja/tai vastaajien työmäärän merkittävää lisäystä.

Kyseiset toimenpiteet, joiden tarkoituksena on muuttaa tämän direktiivin muita kuin keskeisiä osia täydentämällä sitä, hyväksytään 10 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

4 artikla

Satamat

1.   Tämän direktiivin tavoitteita varten komissio laatii koodatun, maiden ja rannikkoalueiden mukaan luokitellun luettelon satamista.

Kyseiset toimenpiteet, joiden tarkoituksena on muuttaa tämän direktiivin muita kuin keskeisiä osia täydentämällä sitä, hyväksytään 10 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

2.   Jokainen jäsenvaltio valitsee 1 kohdassa tarkoitetusta luettelosta satamat, joissa käsitellään vuosittain yli miljoona tonnia tavaroita tai joiden kautta kulkee vuosittain yli 200 000 matkustajaa.

Jokaisesta valitusta satamasta toimitetaan yksityiskohtaiset tiedot liitteen VIII mukaisesti niiltä aloilta (tavarat, matkustajat), joiden osalta ne täyttävät valintaperusteet, sekä tarvittaessa yhdistetyt tiedot toisen alan osalta.

3.   Satamista, joita ei ole valittu luettelosta, toimitetaan yhdistetyt tiedot liitteessä VIII määritellyn tiedoston A3 mukaisesti.

5 artikla

Tilastojen tarkkuus

Tiedonkeruumenetelmien on oltava sellaiset, että meriliikennettä koskevat yhteisön tason tilastotiedot ovat tarpeeksi tarkkoja liitteessä VIII kuvattujen tilastotiedostojen osalta.

Komissio laatii tarkkuusnormit.

Kyseiset toimenpiteet, joiden tarkoituksena on muuttaa tämän direktiivin muita kuin keskeisiä osia täydentämällä sitä, hyväksytään 10 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

6 artikla

Tiedonkeruun tulosten käsittely

Jäsenvaltiot käsittelevät 3 artiklan mukaisesti kerätyt tilastotiedot siten, että saadaan vertailukelpoisia tilastoja, joiden tarkkuusvaatimustaso on 5 artiklassa tarkoitetun mukainen.

7 artikla

Tiedonkeruun tulosten toimittaminen

1.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) 3 artiklassa tarkoitetut tiedonkeruun tulokset, mukaan lukien jäsenvaltioiden kansallisen tilastotietojen luottamuksellisuutta koskevan lainsäädännön tai kansallisen käytännön perusteella luottamuksellisiksi julistamat tiedot Euroopan tilastoista 11 päivänä maaliskuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 223/2009 (5) säännösten mukaisesti.

2.   Tulokset on toimitettava tiedostona, joka on yhteensopiva liitteessä VIII määriteltyjen tilastotiedostojen kanssa. Tulosten toimittamisen tekniset yksityiskohdat on vahvistettava 10 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua hallintomenettelyä noudattaen.

3.   Tulokset toimitetaan viiden kuukauden kuluessa havaintojakson päättymisestä neljännesvuosittain kerättävien tietojen osalta ja kahdeksan kuukauden kuluessa vuosittaisten tietojen osalta.

Ensimmäinen toimitus kattaa vuoden 1997 ensimmäisen neljänneksen.

8 artikla

Kertomukset

Jäsenvaltiot antavat komissiolle (Eurostat) kaikki tiedot tietojen tuottamiseen käytettävistä menetelmistä. Ne ilmoittavat tarvittaessa komissiolle myös käytettyihin keruumenetelmiin tehdyt huomattavat muutokset.

9 artikla

Tilastotietojen levitys

Komissio (Eurostat) tiedottaa asiaankuuluvista tilastollisista tuloksista samoin ajanjaksoin kuin tulokset toimitetaan.

Komission (Eurostat) toimesta tapahtuvan tilastotietojen julkaisun tai levityksen yksityiskohtaiset säännöt annetaan 10 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua hallintomenettelyä noudattaen.

10 artikla

Komiteamenettely

1.   Komissiota avustaa asetuksella (EY) N:o 223/2009 perustettu Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevä komitea.

2.   Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 4 ja 7 artiklaa ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

Päätöksen 1999/468/EY 4 artiklan 3 kohdassa säädetyksi määräajaksi vahvistetaan kolme kuukautta.

3.   Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklan 1–4 kohtaa ja 7 artiklaa ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

11 artikla

Kansallisten säännösten toimittaminen

Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

12 artikla

Kumoaminen

Kumotaan direktiivi 95/64/EY, sellaisena kuin se on muutettuna liitteessä IX olevassa A osassa mainituilla säädöksillä, sanotun kuitenkaan vaikuttamatta jäsenvaltioiden velvollisuuteen noudattaa liitteessä IX olevassa B osassa olevia määräaikoja, joiden kuluessa niiden on saatettava asianomainen direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä ja sovellettava sitä.

Viittauksia kumottuun direktiiviin pidetään viittauksina tähän direktiiviin liitteessä X olevan vastaavuustaulukon mukaisesti.

13 artikla

Voimaantulo

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

14 artikla

Osoitus

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Strasbourgissa 6 päivänä toukokuuta 2009.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

H.-G. PÖTTERING

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

J. KOHOUT


(1)  Euroopan parlamentin lausunto, annettu 21. lokakuuta 2008 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä) ja neuvoston päätös, tehty 23. huhtikuuta 2009.

(2)  EYVL L 320, 30.12.1995, s. 25.

(3)  Katso liitteessä IX oleva A osa.

(4)  EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

(5)  EUVL L 87, 31.3.2009, s. 164.


LIITE I

MUUTTUJAT JA MÄÄRITELMÄT

1.   Tilastomuuttujat

a)   Tavaroita ja matkustajia koskevat tiedot:

tavaroiden bruttopaino tonneina,

rahtityyppi liitteessä II olevan nimikkeistön mukaisesti,

tavaran kuvaus liitteessä III olevan nimikkeistön mukaisesti,

ilmoittava satama,

kulkusuunta: saapuva vai lähtevä,

saapuvien tavaroiden osalta: lastaussatama (eli satama, jossa lasti on lastattu siihen alukseen, jossa se on saapunut tiedot antavaan satamaan) käyttäen satamaluettelossa esitettyjä Euroopan talousalueen (ETA) maiden yksittäisiä satamia sekä ETA-maiden ulkopuolisia liitteessä IV esitettyjä rannikkoalueita,!a

lähtevien tavaroiden osalta: purkusatama (eli satama, jossa lasti puretaan laivasta, jossa se on lähtenyt tiedot antavasta satamasta) käyttäen satamaluettelossa esitettyjä ETA-maiden yksittäisiä satamia sekä ETA-maiden ulkopuolisia liitteessä IV esitettyjä rannikkoalueita,

matkalle lähtevien tai matkalta saapuvien matkustajien lukumäärä sekä risteilyyn liittyvällä tutustumisretkellä olevien risteilymatkustajien lukumäärä.

Konteissa tai ro-ro-yksiköissä kuljetettavista tavaroista kerätään lisäksi seuraavat tunnuspiirteet:

konttien kokonaislukumäärä (joissa on tai joissa ei ole lastia),

tyhjien konttien lukumäärä,

liikkuvien yksiköiden (ro-ro) lukumäärä (joissa on tai joissa ei ole lastia),

tyhjien liikkuvien yksiköiden (ro-ro) lukumäärä.

b)   Aluksia koskevat tiedot:

alusten lukumäärä,

alusten kantavuus (dead weight) tai bruttovetoisuus,

maa tai alue, jonne alukset on rekisteröity liitteessä V ilmoitetun luokituksen mukaan,

alustyyppi, liitteessä VI esitetyn luokituksen mukaan,

alusten kokoluokka liitteessä VII esitetyn luokituksen mukaan.

2.   Määritelmät

a)

’Rahtikontti’: kuljetuslaitteistoon kuuluva yksikkö, joka on

1.

muodoltaan pysyvä ja riittävän lujarakenteinen jatkuvaan käyttöön;i

2.

suunniteltu erityisesti tavaroiden kuljettamiseen välilastauksitta yhtä tai useampaa kuljetusmuotoa käyttäen;

3.

varustettu laittein, jotka mahdollistavat yksikön vaivattoman käsittelyn varsinkin kuljetusmuotoa vaihdettaessa;

4.

suunniteltu helposti kuormattavaksi ja tyhjennettäväksi;

5.

vähintään 20 jalan pituinen.

b)

’Ro-ro-yksikkö’: pyörillä varustettu tavarankuljetusväline, kuten kuorma-auto, perävaunu tai puoliperävaunu, joka voidaan ajaa tai vetää alukseen tai junaan. Satamissa ja aluksissa käytettävät perävaunut kuuluvat tämän määritelmän piiriin. Luokittelun pitää noudattaa Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission suositusta N:o 21 ’Codes for types of cargo, packages and packaging materials’ (pakkausten rahtityyppien ja pakkausten materiaalien koodeista).

c)

’Konttilasti’: kontit, joissa on tai joissa ei ole lastia, jotka on lastattu alukseen tai purettu aluksesta, jossa ne kuljetetaan meritse.

d)

’Ro-ro-lasti’: ro-ro-yksiköissä olevat tavarat, jotka joko ovat tai eivät ole konteissa, ja ro-ro-yksiköt, jotka siirretään pyörien päällä aluksiin tai aluksista, joissa ne kuljetetaan meritse.

e)

’Tavaroiden bruttopaino’: tähän sisältyy kuljetettujen tavaroiden kokonaispaino, johon sisältyy pakkaus muttei konttien tai ro-ro-yksikköjen painoa.

f)

’Kantavuus (DWT)’: tonneina ilmaistu ero aluksen kesälastiviivaan ulottuvan uppouman vedessä, jonka ominaispaino on 1,025, sekä aluksen kokonaispainon välillä, joka tarkoittaa uppoumaa, kun alus on ilman lastia, polttoainetta, voiteluainetta, painolastivettä, makeaa vettä ja juomavettä säiliöissä, kulutettavia varastoja, matkustajia, laivaväkeä ja heidän omaisuuttaan.

g)

’Bruttovetoisuus (GT)’: aluksen kokoa ilmaiseva luku, joka määrätään vuoden 1969 kansainvälisen aluksenmittausyleissopimuksen mukaisesti.

h)

’Ristelymatkustaja’: risteilyaluksella matkan tekevä merimatkustaja. Päiväristeilymatkustajia ei lueta mukaan.

i)

’Risteilyalus’: matkustaja-alus, joka on tarkoitettu tarjoamaan matkustajille täyttä turistipalvelua. Kaikilla matkustajilla on hytti. Aluksella on viihdetiloja. Tavanomaista lauttaliikennettä harjoittavia aluksia ei lueta mukaan, vaikka jotkut matkustajat pitävät palvelua risteilynä. Mukaan ei lueta myöskään lastialuksia, jotka voivat kuljettaa vain hyvin suppean määrän matkustajia, joilla on oma hytti. Myöskään aluksia, jotka on tarkoitettu yksinomaan päiväristeilyihin, ei lueta mukaan.

j)

’Risteilymatkustajan tutustumisretki’: risteilymatkustajan lyhyt käynti satamaan liittyvässä matkailukohteessa, kun matkustaja säilyttää hyttinsä aluksella.


LIITE II

LASTITYYPIN LUOKITTELU

Luokka (1)

Koodi

1-merkkinen

Koodi

2-merkkinen

Tavaran kuvaus

Paino

Lukumäärä

Nestemäinen irtolasti

1

1X

Nestemäinen irtolasti (ei lastiyksikköä)

X

 

11

Nesteytetty kaasu

X

 

12

Raakaöljy

X

 

13

Öljytuotteet

X

 

19

Muu nestemäinen irtolasti

X

 

Kuiva irtolasti

2

2X

Kuiva irtolasti (ei rahtiyksikköä)

X

 

21

Mineraalit

X

 

22

Hiili

X

 

23

Maataloustuotteet (esim. vilja, soija, tapioka)

X

 

29

Muu kuiva irtolasti

X

 

Kontit

3

3X

Suurkontit

X (2)

X

31

20' rahtiyksiköt

X (2)

X

32

40' rahtiyksiköt

X (2)

X

33

Rahtiyksiköt > 20' ja < 40'

X (2)

X

34

Rahtiyksiköt: > 40'

X (2)

X

Ro-ro

(itseliikkuvat)

5

5X

Itseliikkuvat yksiköt

X

X

51

Tavaroiden kuljetukseen käytettävät moottoriajoneuvot ja niiden perävaunut

X (2)

X

52

Henkilöautot, moottoripyörät ja niiden perävaunut ja asuntovaunut

 

X (3)

53

Linja-autot

 

X (3)

54

Myytävänä olevat ajoneuvot (myös tuonti-/vientiajoneuvot)

X

X (3)

56

Omin jaloin liikkuvat elävät eläimet

X

X (3)

59

Muut itseliikkuvat yksiköt

X

X

Ro-ro

(muut kuin itseliikkuvat)

6

6X

Liikutettavat yksiköt

X

X

61

Tavarat tavaroiden kuljetukseen käytettävissä erillisissä tavaraperävaunuissa ja puoliperävaunuissa

X (2)

X

62

Erilliset asuntovaunut ja muut tieliikenne-, maatalousja teollisuusajoneuvot

 

X (3)

63

Tavarat tavaravaunuissa, alusten merikuljetuksessa käyttämissä perävaunuissa ja proomuissa, joita käytetään alusten kuljettamien tavaroiden kuljettamiseen

X (2)

X

69

Muut kuin itseliikkuvat yksiköt

X

X

Muu kappaletavara

(myös pienkontit)

9

9X

Muualle luokittelematon muu lasti

X

 

91

Metsäteollisuustuotteet

X

 

92

Rauta- ja terästuotteet

X

 

99

Muu kappaletavara

X

 


(1)  Nämä luokat ovat ETY/YK-suosituksen N:o 21 mukaisia.

(2)  Merkitty määrä on tavaroiden bruttopaino, johon sisältyy pakkaus, mutta ei konttien tai ro-ro-yksikköjen painoa.

(3)  Ainoastaan yksiköiden kokonaislukumäärä.


LIITE III

NST 2007

Pääryhmä

Kuvaus

01

Maatalous-, riistatalous- ja metsätaloustuotteet; kala ja muut kalastustuotteet

02

Kivihiili ja ruskohiili; raakaöljy ja luonnonkaasu

03

Metallimalmit ja muut kaivostoiminnasta ja louhinnasta saadut tuotteet; turve; uraani ja torium

04

Elintarvikkeet, juomat ja tupakka

05

Tekstiilit ja tekstiilituotteet; nahka ja nahkatuotteet

06

Puutavara, puu- ja korkkituotteet (ei kuitenkaan huonekalut); olki- ja punontatuotteet; massa, paperi ja paperituotteet; painotuotteet ja tallenteet

07

Koksi ja öljytuotteet

08

Kemikaalit, kemialliset tuotteet ja tekokuidut; kumi- ja muovituotteet; ydinpolttoaine

09

Muut ei-metalliset mineraalituotteet

10

Perusmetallit; metallituotteet, ei kuitenkaan koneet ja laitteet

11

Koneet ja laitteet, muualla luokittelemattomat; toimisto- ja tietokoneet; sähkökoneet ja -laitteet, muualla luokittelemattomat; radio-, televisio- ja tietoliikennevälineet ja -laitteet; lääkintäkojeet, hienomekaaniset kojeet ja optiset instrumentit; kellot

12

Kulkuneuvot

13

Huonekalut; muut tehdasvalmisteet, muualla luokittelemattomat

14

Kierrätysraaka-aineet; yhdyskuntajätteet ja muut jätteet

15

Posti- ja kuriiritoiminta

16

Tavarakuljetuksissa käytettävät välineet ja laitteet

17

Koti- ja toimistomuuttojen yhteydessä siirrettävät tavarat; erillään matkustajista kuljetettavat matkatavarat; korjattavaksi siirrettävät moottoriajoneuvot; muut ei-kaupalliset tavarat, muualla luokittelemattomat

18

Yhdistetyt tavarat: eri tavararyhmien sekoitus, joka kuljetetaan yhteisesti

19

Määrittelemättömät tavarat: tavarat, joita ei jostain syystä voida määritellä eikä sen vuoksi luokitella ryhmiin 01–16

20

Muut tavarat, muualla luokittelemattomat


LIITE IV

RANNIKKOALUEET

Käytettävä luokitus on maaluokitus (yhteisön ja sen jäsenmaiden tavarakauppaa kolmansien maiden kanssa koskevista tilastoista 22 päivänä toukokuuta 1995 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1172/95 (1) 9 artiklan mukaisesti laadittu maiden ja alueiden luokitus yhteisön ulkomaankauppatilastoja ja jäsenvaltioiden välisen kaupan tilastoja varten), joka on voimassa sinä vuonna, johon tiedot viittaavat.

Koodissa on neljä merkkiä: kunkin maan ISO alpha 2 -standardikoodi edellä mainitun luokituksen mukaisesti ja sen jälkeen kaksi nollaa (esim. Kreikan koodi GR00), paitsi jos maa on jaettu useisiin rannikkoalueisiin, jolloin neljäs numero on muu kuin nolla (1–7), kuten seuraavasta ilmenee:

Koodi

Rannikkoalueet

FR01

Ranska: Atlantin ja Pohjanmeren rannikko

FR02

Ranska: Välimeren rannikko

FR03

Ranskan merentakaiset departementit: Ranskan Guayana

FR04

Ranskan merentakaiset departementit: Martinique ja Guadeloupe

FR05

Ranskan merentakaiset departementit: Réunion

DE01

Saksa: Pohjanmeren rannikko

DE02

Saksa: Itämeren rannikko

DE03

Saksa: Sisävedet

GB01

Yhdistynyt kuningaskunta

GB02

Mansaari

GB03

Kanaalisaaret

ES01

Espanja: Atlantin rannikko (pohjoinen)

ES02

Espanja: Välimeren ja Atlantin rannikko (etelä), mukaan lukien Baleaarit ja Kanariansaaret

SE01

Ruotsi: Itämeren rannikko

SE02

Ruotsi: Pohjanmeren rannikko

TR01

Turkki: Mustanmeren rannikko

TR02

Turkki: Välimeren rannikko

RU01

Venäjä: Mustanmeren rannikko

RU02

Venäjä: Itämeren rannikko

RU03

Venäjä: Aasian puoleinen rannikko

MA01

Marokko: Välimeren rannikko

MA02

Marokko: Länsi-Afrikan rannikko

EG01

Egypti: Välimeren rannikko

EG02

Egypti: Punaisenmeren rannikko

IL01

Israel: Välimeren rannikko

IL02

Israel: Punaisenmeren rannikko

SA01

Saudi-Arabia: Punaisenmeren rannikko

SA02

Saudi-Arabia: Persianlahden rannikko

US01

Yhdysvallat: pohjoisen Atlantin rannikko

US02

Yhdysvallat: eteläisen Atlantin rannikko

US03

Yhdysvallat: Meksikonlahti

US04

Yhdysvallat: eteläisen Tyynenmeren rannikko

US05

Yhdysvallat: pohjoisen Tyynenmeren rannikko

US06

Yhdysvallat: Suuret järvet

US07

Puerto Rico

CA01

Kanada: Atlantin rannikko

CA02

Kanada: Suuret järvet ja Saint Lawrencen yläjuoksu

CA03

Kanada: länsirannikko

CO01

Kolumbia: pohjoisrannikko

CO02

Kolumbia: länsirannikko

 

Sekä lisäkoodit

ZZ01

Off shore -laitteistot

ZZ02

Aggregaatit ja muualla määrittelemättömät alueet


(1)  EYVL L 118, 25.5.1995, s. 10.


LIITE V

ALUKSEN REKISTERÖITY KANSALLISUUS

Käytettävä luokitus on maaluokitus (asetuksen (EY) N:o 1172/95 9 artiklan mukaisesti laadittu maiden ja alueiden luokitus yhteisön ulkomaankauppatilastoja ja jäsenvaltioiden välisen kaupan tilastoja varten), joka on voimassa sinä vuonna, johon tiedot viittaavat.

Koodissa on neljä merkkiä: kunkin maan ISO alpha 2 -standardikoodi edellä mainitun luokituksen mukaisesti ja sen jälkeen kaksi nollaa (esim. Kreikan koodi GR00), paitsi jos maa on jaettu useisiin rannikkoalueisiin, jolloin neljäs numero on muu kuin nolla (1–7), kuten seuraavasta ilmenee:

FR01

Ranska

FR02

Antarktiksen ranskalainen alue (mukaan lukien Kerguelen saaret)

IT01

Italia — ensimmäinen rekisteri

IT02

Italia — kansainvälinen rekisteri

GB01

Yhdistynyt kuningaskunta

GB02

Mansaari

GB03

Kanaalisaaret

GB04

Gibraltar

DK01

Tanska

DK02

Tanska (DIS)

PT01

Portugali

PT02

Portugali (MAR)

ES01

Espanja

ES02

Espanja (Rebeca)

NO01

Norja

NO02

Norja (NIS)

US01

Amerikan yhdysvallat

US02

Puerto Rico


LIITE VI

ALUSTYYPPINIMIKKEISTÖ (ICST-COM)

 

Tyyppi

Jokaisessa alustyypissä mukana olevat luokat

10

Nestemäinen irtolasti

Öljysäiliöalus

Kemikaalisäiliöalus

Nesteytettyä kaasua kuljettava säiliöalus

Säiliöproomu

Muu säiliöalus

20

Kuiva irtolasti

Irtolasti-/öljynkuljetusalus

Irtolastialus

31

Kontti

Konttialus

32

Erikoisalukset

Proomuemälaiva

Kemikaalikuljetusalus

Säteilytettyä polttoainetta kuljettava alus

Karjankuljetusalus

Ajoneuvojenkuljetusalus

Muu erikoisalus

33

Kappaletavara, erikoistumattomat

Kylmäkuljetusalus

Ro-ro-matkustaja-alus

Ro-ro-konttialus

Muu ro-ro-alus

Kappaletavara-/matkustaja-alus

Kappaletavara-/konttialus

Yksikansinen alus

Monikansinen alus

34

Kuivalastiproomu

Kansiproomu

Pohjaluukkuproomu

Proomuemälaivaan uitettava proomu

Avoin kuivalastiproomu

Katettu kuivalastiproomu

Muu kuivalastiproomu

35

Matkustaja

Matkustaja (risteilymatkustajia lukuun ottamatta)

36

Risteilymatkustaja

Ainoastaan ristelyalukset

41

Kalastus

Kalanpyyntialus (1)

Kalankäsittelyalus (1)

42

Offshore-toiminta

Porausalus ja tutkimusalus (1)

Offshore-tukialus (1)

43

Hinaajat

Hinaajat (1)

Työntöalukset (1)

49

Muut

Ruoppaajat (1)

Merentutkimus-/merenmittausalukset (1)

Muut alukset (1)

XX

Tuntematon

Tuntematon alustyyppi


(1)  Eivät kuulu tämän direktiivin soveltamisalaan.


LIITE VII

ALUSTEN KOKOLUOKAT

kantavuutena (DWT) tai bruttovetoisuutena (GT)

Tämä luokitus koskee ainoastaan aluksia, joiden bruttovetoisuus on 100 tai enemmän.

Ryhmä

Alaraja

Yläraja

DWT

GT

DWT

GT

01

100

499 tai alle

499 tai alle

02

500

500

999

999

03

1 000

1 000

1 999

1 999

04

2 000

2 000

2 999

2 999

05

3 000

3 000

3 999

3 999

06

4 000

4 000

4 999

4 999

07

5 000

5 000

5 999

5 999

08

6 000

6 000

6 999

6 999

09

7 000

7 000

7 999

7 999

10

8 000

8 000

8 999

8 999

11

9 000

9 000

9 999

9 999

12

10 000

10 000

19 999

19 999

13

20 000

20 000

29 999

29 999

14

30 000

30 000

39 999

39 999

15

40 000

40 000

49 999

49 999

16

50 000

50 000

79 999

79 999

17

80 000

80 000

99 999

99 999

18

100 000

100 000

149 999

149 999

19

150 000

150 000

199 999

199 999

20

200 000

200 000

249 999

249 999

21

250 000

250 000

299 999

299 999

22

300 000 tai yli

300 000 tai yli

Huom. Jos alukset, jotka ovat bruttovetoisuudeltaan pienemmät kuin 100, luetaan mukaan tämän direktiivin soveltamisalaan, ne luokitellaan ryhmäkoodiin ”99”.


LIITE VIII

TILASTOTIEDOSTOJEN RAKENNE

Tässä liitteessä määritetyillä tiedostoilla rajataan yhteisön vaatimien merikuljetusta koskevien tilastojen ajanjaksot. Kussakin tiedostossa määritellään rajattu joukko muuttujia ristiintaulukoituina eri luokitusten mukaisesti yhteenlaskettuina eri muuttujien arvojen mukaan, siten kuin korkealaatuisilta tilastoilta vaaditaan.

Neuvosto vahvistaa komission ehdotuksesta tiedoston B 1 keruun edellytykset sellaisen pilottitutkimuksen tulosten perusteella, joka tehdään direktiivin 95/64/EY 10 artiklassa säädettynä kolmen vuoden siirtymäaikana ja joka koskee toteutettavuusmahdollisuutta sekä tietojen keräämisestä jäsenvaltioille ja vastaajille aiheutuvia kustannuksia.

YHDISTETYT JA YKSITYISKOHTAISET TILASTOT

Tavaroiden ja matkustajien osalta valituista satamista toimitettavat tiedostot ovat A1, A2, B1, C1, D1, E1 F1 ja/tai F2.

Tavaroiden mutta ei matkustajien osalta valituista satamista toimitettavat tiedostot ovat A1, A2, A3, B1, C1, E1, F1 ja/tai F2.

Matkustajien mutta ei tavaroiden osalta valituista satamista toimitettavat tiedostot ovat A3, D1, F1 ja/tai F2.

Valituista satamista sekä tavaroiden että matkustajien osalta valitsematta jääneistä satamista toimitettava tiedosto on A3.

Tiedosto A1

:

Merikuljetukset Euroopan suurimmissa satamissa sataman, lastityypin ja yhteyden mukaan

Jakso

:

Neljännesvuosi


 

Muuttujat

Koodin taso

Luokitus

Ulottuvuudet

Tiedosto

2-merkkinen aakkosnumeerinen

A1

Viitevuosi

4-merkkinen aakkosnumeerinen

(esim. 1997)

Tilastoneljännesvuosi

1-merkkinen aakkosnumeerinen

(1, 2, 3, 4)

Tiedot antava satama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelosta valitut ETA-satamat

Suunta

1-merkkinen aakkosnumeerinen

Saapuvat, lähtevät (1, 2)

Lastaus-/purkusatama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelossa olevat ETAsatamat

Yhteys

4-merkkinen aakkosnumeerinen

Rannikkoalueet, liite IV

Lastityyppi

1-merkkinen aakkosnumeerinen

Lastityyppi, liite II

Tiedot: Tavaroiden bruttopaino tonneina.


Tiedosto A2

:

Merikuljetukset muuten kuin konteissa tai liikkuvissa yksiköissä Euroopan suurimmissa satamissa sataman, lastityypin ja yhteyden mukaan

Jakso

:

Neljännesvuosi


 

Muuttujat

Koodin taso

Luokitus

Ulottuvuudet

Tiedosto

2-merkkinen aakkosnumeerinen

A2

Viitevuosi

4-merkkinen aakkosnumeerinen

(esim. 1997)

Tilastoneljännesvuosi

1-merkkinen aakkosnumeerinen

(1, 2, 3, 4)

Tiedot antava satama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelosta valitut ETAsatamat

Suunta

1-merkkinen aakkosnumeerinen

Saapuvat, lähtevät (1, 2)

Lastaus-/purkusatama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelossa olevat ETAsatamat

Yhteys

4-merkkinen aakkosnumeerinen

Rannikkoalueet, liite IV

Lastityyppi

2-merkkinen aakkosnumeerinen

Lastityyppi (muut paitsi kontit ja ro-ro), liite II (alaluokat 1X, 11, 12, 13, 19, 2X, 21, 22, 23, 29, 9X, 91, 92 ja 99)

Tiedot: Tavaroiden bruttopaino tonneina.


Tiedosto A3

:

Tiedot, joita pyydetään sekä valituista satamista että satamista, joista ei pyydetä yksityiskohtaisia tilastoja (ks. 4 artiklan 3 kohta)

Jakso

:

Vuosittainen


 

Muuttujat

Koodin taso

Luokitus

Ulottuvuudet

Tiedosto

2-merkkinen aakkosnumeerinen

A3

Viitevuosi

4-merkkinen aakkosnumeerinen

(esim. 1997)

Tilastoneljännesvuosi

1-merkkinen aakkosnumeerinen

(0)

Tiedot antava satama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Kaikki satamaluettelossa olevat satamat

Suunta

1-merkkinen aakkosnumeerinen

Saapuvat, lähtevät (1, 2)

Tiedot:

Tavaroiden bruttopaino tonneina.

Matkustajien lukumäärä (risteilymatkustajia lukuun ottamatta).

Risteilyn aloittavien ja päättävien risteilymatkustajien lukumäärä.

Risteilyyn liittyvällä tutustumisretkellä olevien risteilymatkustajien lukumäärä: suunta: ainoastaan saapuvat (1) — (vapaaehtoinen).


Tiedosto B1

:

Merikuljetukset Euroopan suurimmissa satamissa sataman, lastityypin, tavaran ja yhteyden mukaan

Jakso

:

Vuosittainen


 

Muuttujat

Koodin taso

Luokitus

Ulottuvuudet

Tiedosto

2-merkkinen aakkosnumeerinen

B1

Viitevuosi

4-merkkinen aakkosnumeerinen

(esim. 1997)

Tilastoneljännesvuosi

1-merkkinen aakkosnumeerinen

(0)

Tiedot antava satama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelosta valitut ETA-satamat

Suunta

1-merkkinen aakkosnumeerinen

Saapuvat, lähtevät (1, 2)

Lastaus-/purkusatama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelossa olevat ETA-satamat

Yhteys

4-merkkinen aakkosnumeerinen

Rannikkoalueet, liite IV

Lastityyppi

1-merkkinen aakkosnumeerinen

Lastityyppi, liite II

Tavara

2-merkkinen aakkosnumeerinen

Tavaraluokitus, liite III

Tiedot: Tavaroiden bruttopaino tonneina.


Tiedosto C1

:

Merikuljetukset konteissa tai ro-ro Euroopan suurimmissa satamissa sataman, lastityypin, yhteyden ja lastaustilanteen mukaan

Jakso

:

Neljännesvuosi


 

Muuttujat

Koodin taso

Luokitus

Ulottuvuudet

Tiedosto

2-merkkinen aakkosnumeerinen

C1

Viitevuosi

4-merkkinen aakkosnumeerinen

(esim. 1997)

Tilastoneljännesvuosi

1-merkkinen aakkosnumeerinen

(1, 2, 3, 4)

Tiedot antava satama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelosta valitut ETA-satamat

Suunta

1-merkkinen aakkosnumeerinen

Saapuvat, lähtevät (1, 2)

Lastaus-/purkusatama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelossa olevat ETA-satamat

Yhteys

4-merkkinen aakkosnumeerinen

Rannikkoalueet, liite IV

Lastityyppi

2-merkkinen aakkosnumeerinen

Lastityyppi (ainoastaan kontti ja ro-ro), liite II (alaluokat 3X, 31, 32, 33, 34, 5X, 51, 52, 53, 54, 56, 59, 6X, 61, 62, 63 ja 69)

Tiedot:

Tavaroiden bruttopaino tonneina (lastityyppi: alaluokat 3X, 31, 32, 33, 34, 5X, 51, 54, 56, 59, 6X, 61, 62, 63 ja 69).

Yksiköiden lukumäärä (lastityyppi: alaluokat 3X, 31, 32, 33, 34, 5X, 51, 52, 53, 54, 56, 59, 6X, 61, 62, 63 ja 69).

Tyhjien yksiköiden määrä (lastityyppi: alaluokat 3X, 31, 32, 33, 34, 5X, 51, 59, 6X, 61, 63 ja 69).


Tilasto D1

:

Matkustajaliikenne Euroopan suurimmissa satamissa yhteyden ja aluksen rekisteröidyn kansallisuuden mukaan

Jakso

:

Neljännesvuosi


 

Muuttujat

Koodin taso

Luokitus

Ulottuvuudet

Tiedosto

2-merkkinen aakkosnumeerinen

D1

Viitevuosi

4-merkkinen aakkosnumeerinen

(esim. 1997)

Tilastoneljännesvuosi

1-merkkinen aakkosnumeerinen

(1, 2, 3, 4)

Tiedot antava satama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelosta valitut ETA-satamat

Suunta

1-merkkinen aakkosnumeerinen

Saapuvat, lähtevät (1, 2)

Lastaus-/purkusatama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelossa olevat ETA-satamat

Yhteys

4-merkkinen aakkosnumeerinen

Rannikkoalueet, liite IV

Aluksen rekisteröity kansallisuus

4-merkkinen aakkosnumeerinen

Aluksen rekisteröity kansallisuus, liite V

Tiedot: Matkustajien lukumäärä lukuun ottamatta risteilyn aloittavien ja päättävien risteilymatkustajien sekä risteilyyn liittyvällä tutustumisretkellä olevien risteilymatkustajien lukumäärää.


Tilasto E1

:

Merikuljetukset Euroopan suurimmissa satamissa sataman, lastityypin, yhteyden ja aluksen rekisteröidyn kansallisuuden mukaan

Jakso

:

Vuosittainen


 

Muuttujat

Koodin taso

Luokitus

Ulottuvuudet

Tiedosto

2-merkkinen aakkosnumeerinen

E1

Viitevuosi

4-merkkinen aakkosnumeerinen

(esim. 1997)

Tilastoneljännesvuosi

1-merkkinen aakkosnumeerinen

(0)

Tiedot antava satama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelosta valitut ETAsatamat

Suunta

1-merkkinen aakkosnumeerinen

Saapuvat, lähtevät (1, 2)

Lastaus-/purkusatama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelossa olevat ETAsatamat

Yhteys

Four-character alphanumeric

Rannikkoalueet, liite IV

Lastityyppi

1-merkkinen aakkosnumeerinen

Lastityyppi, liite II

Aluksen rekisteröity kansallisuus

4-merkkinen aakkosnumeerinen

Aluksen rekisteröity kansallisuus, liite V

Tiedot: Tavaroiden bruttopaino tonneina.


Tiedosto F1

:

Satamaliikenne Euroopan suurimmissa satamissa sataman, lastin lastaus- tai purkualuksen tyypin ja koon sekä alukseen nousevien ja siitä poistuvien matkustajien mukaan (risteilyyn liittyvällä tutustumisretkellä olevat risteilymatkustajat mukaan luettuina)

Jakso

:

Neljännesvuosi


 

Muuttujat

Koodin taso

Luokitus

Ulottuvuudet

Tiedosto

2-merkkinen aakkosnumeerinen

F1

Viitevuosi

4-merkkinen aakkosnumeerinen

(esim. 1997)

Tilastoneljännesvuosi

1-merkkinen aakkosnumeerinen

(1, 2, 3, 4)

Tiedot antava satama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelosta valitut ETA-satamat

Suunta

1-merkkinen aakkosnumeerinen

Saapuvat, lähtevät (1, 2)

Alustyyppi

2-merkkinen aakkosnumeerinen

Alustyyppi, liite VI

Aluksen koko, bruttovetoisuus DWT

2-merkkinen aakkosnumeerinen

Kantavuus — kokoluokat, liite VII

Tiedot:

Alusten lukumäärä.

Alusten kantavuus tonneina.


Tiedosto F2

:

Satamaliikenne Euroopan suurimmissa satamissa sataman, lastin lastaus- tai purkualuksen tyypin ja koon sekä alukseen nousevien ja siitä poistuvien matkustajien mukaan (risteilyyn liittyvällä tutustumisretkellä olevat risteilymatkustajat mukaan luettuina)

Jakso:

:

Neljännesvuosi


 

Muuttujat

Koodin taso

Luokitus

Ulottuvuudet

Tiedosto

2-merkkinen aakkosnumeerinen

F2

Viitevuosi

4-merkkinen aakkosnumeerinen

(esim. 1997)

Tilastoneljännesvuosi

1-merkkinen aakkosnumeerinen

(1, 2, 3, 4)

Tiedot antava satama

5-merkkinen aakkosnumeerinen

Satamaluettelosta valitut ETA-satamat

Suunta

1-merkkinen aakkosnumeerinen

Saapuvat, lähtevät (1, 2)

Alustyyppi

2-merkkinen aakkosnumeerinen

Alustyyppi, liite VI

Aluksen koko, bruttovetoisuus GT

2-merkkinen aakkosnumeerinen

Bruttovetoisuus — kokoluokat, liite VII

Tiedot:

Alusten lukumäärä.

Alusten bruttovetoisuus.


LIITE IX

A   OSA

Kumottu direktiivi ja luettelo sen myöhemmistä muutoksista

(12 artiklassa tarkoitettu)

Neuvoston direktiivi 95/64/EY

(EYVL L 320, 30.12.1995, s. 25).

 

Komission päätös 98/385/EY

(EYVL L 174, 18.6.1998, s. 1).

Ainoastaan 3 artikla

Komission päätös 2000/363/EY

(EYVL L 132, 5.6.2000, s. 1).

Ainoastaan 1 artikla

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1882/2003

(EUVL L 284, 31.10.2003, s. 1).

Ainoastaan liitteessä II oleva 20 alakohta

Komission päätös 2005/366/EY

(EYVL L 123, 17.5.2005, s. 1).

Ainoastaan 1 artikla

Komission asetus (EY) N:o 1304/2007

(EUVL L 290, 8.11.2007, s. 14).

Ainoastaan 1 artikla

B   OSA

Osaksi kansallista lainsäädäntöä saattamista koskeva määräaika

(12 artiklassa tarkoitettu)

Direktiivi

Määräpäivä, joka koskee saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä

95/64/EY

31 päivä joulukuuta 1996


LIITE X

VASTAAVUUSTAULUKKO

Direktiivi 95/64/EY

Tämä direktiivi

1 artikla

1 artikla

2 artiklan 1 kohdan ensimmäinen alakohta

2 artiklan a kohdan ensimmäinen alakohta

2 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan a ja b alakohta

2 artiklan a kohdan toisen alakohdan i ja ii alakohta

2 artiklan 1 kohdan kolmas alakohta

2 artiklan a kohdan kolmas alakohta

2 artiklan 2–5 kohta

2 artiklan b–e kohta

3 artikla

3 artikla

4 artiklan 1 kohta

4 artiklan 1 kohta

4 artiklan 2 kohdan ensimmäinen alakohta

4 artiklan 2 kohdan ensimmäinen alakohta

4 artiklan 2 kohdan toinen alakohta

4 artiklan 2 kohdan kolmas alakohta

4 artiklan 2 kohdan toinen alakohta

4 artiklan 3 kohta

4 artiklan 3 kohta

5, 6 ja 7 artikla

5, 6 ja 7 artikla

8 artiklan 1 kohta

8 artikla

8 artiklan 2 kohta

9 artikla

9 artikla

10 artikla

11 artikla

12 artikla

13 artiklan 1 ja 2 kohta

10 artiklan 1 ja 2 kohta

10 artiklan 3 kohta

13 artiklan 3 kohta

14 artiklan 1 kohta

14 artiklan 2 kohta

11 artikla

12 artikla

15 artikla

13 artikla

16 artikla

14 artikla

Liitteet I–VIII

Liitteet I–VIII

Liite IX

Liite X


Top