Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023H0320(01)

    Komission suositus, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2023, energian varastointi – vähähiilisen ja varman EU:n energiajärjestelmän tukijalka 2023/C 103/01

    C/2023/1729

    EUVL C 103, 20.3.2023, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    20.3.2023   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 103/1


    KOMISSION SUOSITUS,

    annettu 14 päivänä maaliskuuta 2023,

    energian varastointi – vähähiilisen ja varman EU:n energiajärjestelmän tukijalka

    (2023/C 103/01)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 292 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Komissio on esittänyt Euroopan vihreän kehityksen ohjelman, jolla pyritään muun muassa saavuttamaan ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä (1). Tässä yhteydessä 55-valmiuspaketilla (2) pyritään vähentämään kasvihuonekaasujen nettopäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi kun otetaan huomioon Venäjän provosoimaton hyökkäys Ukrainaan ja Venäjän energiatoimitusten käyttäminen aseena, REPowerEU-tiedonannossa (3) ja -suunnitelmassa (4) ehdotetaan toimenpiteitä, joilla voidaan nopeasti lopettaa riippuvuus Venäjän fossiilisista polttoaineista ja puuttua energiakriisiin nopeuttamalla siirtymistä puhtaaseen energiaan ja yhdistämällä voimat häiriönsietokykyisemmän energiajärjestelmän aikaansaamiseksi.

    (2)

    Koska energian tuotanto ja käyttö aiheuttavat yli 75 prosenttia unionin kasvihuonekaasupäästöistä, energiajärjestelmän hiilestä irtautuminen on ratkaisevan tärkeää näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Unionin ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamiseksi energiajärjestelmässä on käynnissä perustavanlaatuinen muutos, jolle on ominaista energiatehokkuuden parantaminen, vaihtelevan uusiutuvan energian tuotannon massiivinen ja nopea käyttöönotto, toimijoiden lisääntyminen sekä hajautetummat, digitalisoidut ja yhteenliitetyt järjestelmät ja talouden kasvava sähköistäminen. Tällainen järjestelmämuutos edellyttää suurempaa joustavuutta, jolla tarkoitetaan energiajärjestelmän kykyä mukautua verkon muuttuviin tarpeisiin ja hallita kysynnän ja tarjonnan vaihtelua ja epävarmuutta kaikilla asiaankuuluvilla aikaväleillä. Mallit (5) osoittavat suoran, joskus eksponentiaalisen, yhteyden joustavuuden (päivittäisen, viikoittaisen ja kuukausittaisen) ja uusiutuvan energian käyttöönoton välillä. Tämän vuoksi joustavuuden tarve on erityisen tärkeä tulevina vuosina, kun uusiutuvan energian osuuden sähköjärjestelmässä odotetaan nousevan 69 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

    (3)

    Uudet toiminnalliset haasteet edellyttävät myös lisäpalveluja tulevassa sähköjärjestelmässä (esim. tasehallintaa ja taajuuteen vaikuttamattomia lisäpalveluja (6), jotta voidaan varmistaa sähköntoimitusten vakaus ja luotettavuus ja viime kädessä varmuus.

    (4)

    Energiajärjestelmään voidaan luoda joustavuutta erilaisilla teknologioilla, kuten energian varastoinnilla, kysyntäjoustolla, tarjontapuolen joustavuudella ja yhteenliitännöillä. Erityisesti erilaiset energian varastointitekniikat (esim. mekaaniset, termiset, sähköiset, sähkökemialliset ja kemialliset) voivat tarjota erilaisia palveluja eri mittakaavoissa ja eri aikaväleillä. Esimerkiksi lämmön varastointi, erityisesti kaukolämpöjärjestelmien suurissa lämpövarastoissa, voi tarjota jousto- ja tasehallintapalveluja sähköverkolle ja siten kustannuksia säästävän ratkaisun järjestelmän integrointiin ottamalla vastaan uusiutuviin energialähteisiin perustuvaa vaihtelevaa sähköntuotantoa (esim. tuuli- ja aurinkoenergiaa). Energian varastointiteknologiat voivat myös tarjota teknisen ratkaisun vakauden ja luotettavuuden varmistamiseksi.

    (5)

    Energian varastointi sähköjärjestelmässä määritellään direktiivin (EU) 2019/944 Euroopan parlamentin ja neuvoston (7) 2 artiklan 59 alakohdassa, ja määritelmä kattaa eri teknologiat. Direktiivissä (EU) 2019/944 käsitellään energiavarastojen osallistumista sähkömarkkinoille, mukaan lukien joustopalvelujen tarjoaminen tasapuolisin toimintaedellytyksin muiden energiaresurssien kanssa.

    (6)

    Energian varastointi, kuten lämmön varastointi, voi edistää energiajärjestelmää monin tavoin myös sähköjärjestelmää laajemmin. Esimerkiksi energian varastointi, joka täydentää uusiutuviin energialähteisiin perustuvaa lämmityksen ja jäähdytyksen tuotantoa osana erillisiä lämpöjärjestelmiä ja kaukolämpöjärjestelmiä, mahdollistaa sen, että suurempi osuus lämmöntarpeesta voidaan kattaa muuttuvilla ja matalan lämpötilan uusiutuvilla energialähteillä, kuten matalalla geotermisellä lämmöllä, aurinkolämmöllä ja ympäristön energialla. Näiden uusiutuvien lämmitysjärjestelmien edistäminen on olennaisen tärkeää, jotta voidaan luopua fossiilisiin polttoaineisiin perustuvista lämmitysjärjestelmistä, erityisesti rakennuksissa.

    (7)

    Energian varastoinnilla voi olla ratkaiseva rooli energiajärjestelmän hiilestä irtautumisessa, ja se voi edistää energiajärjestelmän integrointia ja toimitusvarmuutta. Vähähiilinen energiajärjestelmä edellyttää huomattavia investointeja kaikentyyppiseen varastointikapasiteettiin. Energian varastointiteknologiat voivat helpottaa talouden eri alojen, erityisesti rakennusten ja liikenteen, sähköistämistä. Tästä on esimerkkinä sähköajoneuvojen käyttöönotto ja niiden osallistuminen sähköverkon tasapainottamiseen kysyntäjouston avulla (esim. ottamalla vastaan ylimääräistä sähköä aikana, jolloin uusiutuvan energian tuotanto on suurta ja kysyntä vähäistä). Sähköajoneuvojen akkuihin varastoitua energiaa voidaan myös käyttää tehokkaasti kotien sähkönlähteenä ja verkon vakauttamiseen.

    (8)

    Energian varastointi, erityisesti ”mittarin takana”, voi auttaa kuluttajia, niin kotitalouksia kuin yrityksiäkin, maksimoimaan itse tuotetun uusiutuvan energian oman kulutuksen, mikä antaa näille kuluttajille mahdollisuuden pienentää energialaskujaan.

    (9)

    Energiajärjestelmissä, jotka ovat vähäisemmässä määrin tai eivät lainkaan yhteenliitettyjä, kuten saarilla, syrjäseuduilla tai EU:n syrjäisimmillä alueilla, joustoresurssit, erityisesti energian varastointi, voivat merkittävästi edistää luopumista fossiilisten polttoaineiden tuonnista ja auttaa hallitsemaan uusiutuvan energian tarjonnan suurta vaihtelua niin lyhyellä aikavälillä kuin eri vuodenaikoina.

    (10)

    Energian varastointiin liittyy useita haasteita, jotka voivat vaikuttaa sen käyttöönottoon tarvittavassa mittakaavassa, jotta sillä voitaisiin merkittävästi tukea energiasiirtymää. Osa näistä haasteista liittyy siihen, että rahoituksen saatavuuden helpottamiseksi tulojen olisi oltava näkyviä ja ennustettavia pitkällä aikavälillä.

    (11)

    Unionin sähkömarkkinoiden rakenne mahdollistaa jo energian varastoinnin osallistumisen kaikille sähkömarkkinoille. Tämä muodostaa perustan eri tulovirtojen yhdistämiselle, jotta voidaan tukea varastoinnin liiketoimintamallin elinkelpoisuutta ja mahdollistaa energian varastoinnin mahdollisimman suuri lisäarvo energiajärjestelmälle.

    (12)

    Ilmastotoimiin, ympäristönsuojeluun ja energia-alalle myönnettävää valtiontukea koskevissa suuntaviivoissa (8) jäsenvaltioita kannustetaan ottamaan käyttöön toimitusvarmuutta koskevissa toimenpiteissään lisäkriteerejä tai -ominaisuuksia, joilla edistetään sellaisten ympäristöystävällisempien teknologioiden osallistumista (tai vähennetään pilaavien teknologioiden osallistumista), jotka ovat tarpeen unionin ympäristönsuojelutavoitteiden tukemiseksi. Tällaisten kriteerien tai ominaisuuksien odotetaan lisäävän toimitusvarmuutta koskevista toimenpiteistä hyötyvän varastoinnin osuutta.

    (13)

    Siirtoverkonhaltijoiden on otettava energiavarastojen käyttömahdollisuudet huomioon 10-vuotisessa verkon kehittämissuunnitelmassaan (9). Energian varastoinnin tyypillistä toimintamallia – sähkön syöttäminen verkkoon, kun tuotanto on vähäistä, ja sähkön kulutus, kun se on korkea – voidaan kuitenkin hyödyntää laajemmin verkkojen suunnittelussa. Verkosta tapahtuvaa kulutusta voidaan vähentää huippuaikoina hyvin suunnitelluilla verkkomaksuilla ja tariffijärjestelmillä, jotka vahvistavat joustovälineiden, kuten energian varastoinnin, käyttöä.

    (14)

    Varastoidun sähkön yhteiskäyttö voi tuottaa järjestelmälle laajemmat hyödyt kysyntäjouston kautta, kun loppuasiakkaat saavat asianmukaisia hintasignaaleja tai he voivat osallistua joustojärjestelmiin. Kuten direktiivissä (EU) 2019/944 säädetään, yhdessä toimivilta loppuasiakkailta ei pitäisi periä kaksinkertaisia maksuja, kun ne tarjoavat joustopalveluja verkonhaltijoille mittarin edessä olevia varastoja käyttäen.

    (15)

    Energiaunionin ja ilmastotoimien hallinnosta annetun asetuksen (EU) 2018/1999 (10) 14 artiklassa säädettyyn vuosien 2021–2030 kansallisten energia- ja ilmastosuunnitelmien päivitykseen olisi sisällyttävä kunnianhimoisemmat tavoitteet vihreän siirtymän nopeuttamiseksi ja energiavarmuuden lisäämiseksi Euroopan vihreän kehityksen ohjelman toteuttamispaketin (11) ja REPowerEU-suunnitelman mukaisesti. Kansallisten energia- ja ilmastosuunnitelmien päivitykseen olisi sisällyttävä myös kansallisia tavoitteita järjestelmän joustavuuden lisäämiseksi mainitun asetuksen 4 artiklan d alakohdan 3 alakohdan mukaisesti. Päivitetyissä kansallisissa suunnitelmissa olisi myös esitettävä asiaankuuluvat politiikat ja toimenpiteet, joilla tuetaan REPowerEU-suunnitelmassa määriteltyjä investointitarpeita sekä keskeistä tavoitetta suojella EU:n kilpailukykyä ja houkuttelevuutta maailmanlaajuisiin kumppaneihin nähden, ottaen samalla huomioon erityisesti elinympäristöihin ja ekosysteemeihin kohdistuvat ympäristövaikutukset (12). Kansalliset energia- ja ilmastosuunnitelmat tarjoavat tilaisuuden hakea synergioita energiaunionin viiden ulottuvuuden (13) välillä, erityisesti sähkön varastoinnin hyötyjen osalta,

    SUOSITTAA:

    (1)

    Jäsenvaltiot ottavat huomioon energian varastoinnin kaksoisroolin (tuottaja-kuluttaja) määritellessään sovellettavaa sääntelykehystä ja menettelyjä, erityisesti pannessaan täytäntöön sähkömarkkinoita koskevaa unionin lainsäädäntöä, jotta olemassa olevat esteet voidaan poistaa. Tähän sisältyy kaksinkertaisen verotuksen estäminen ja lupamenettelyjen helpottaminen (14). Kansallisten sääntelyviranomaisten olisi myös otettava tällainen rooli huomioon, kun ne vahvistavat verkkomaksuja ja tariffijärjestelmiä unionin lainsäädännön mukaisesti.

    (2)

    Jäsenvaltiot määrittelevät energiajärjestelmiensä joustavuustarpeet lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä ja vahvistavat kansallisten energia- ja ilmastosuunnitelmiensa päivityksissä tavoitteita ja niihin liittyviä politiikkoja ja toimenpiteitä, joilla pyritään kustannustehokkaasti edistämään energian varastoinnin käyttöönottoa, sekä voimalaitosmittakaavassa että mittarin jälkeen, samoin kuin kysyntäjoustoa ja joustavuutta. Jäsenvaltioiden olisi myös arvioitava asiaankuuluviin energian varastointiteknologioihin liittyvät valmistuskapasiteettitarpeet.

    (3)

    Jäsenvaltiot ja erityisesti niiden kansalliset sääntelyviranomaiset varmistavat, että energiajärjestelmien haltijat arvioivat tarkemmin energiajärjestelmiensä joustavuustarpeita siirto- ja jakeluverkkoja suunnitellessaan, mukaan lukien energian varastointimahdollisuudet (lyhyt- ja pitkäaikaiset), sekä sitä, voiko energian varastointi olla kustannustehokkaampi vaihtoehto verkkoinvestoinneille. Niiden olisi myös otettava huomioon joustolähteiden, erityisesti energian varastoinnin, koko potentiaali arvioidessaan liitäntäkapasiteettiaan (esim. harkittava joustavia liittymissopimuksia) ja järjestelmän käyttöä.

    (4)

    Jäsenvaltiot määrittelevät mahdolliset rahoitusvajeet energian lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin varastoinnissa, mukaan lukien mittarin jälkeen tapahtuva varastointi (lämpövarastointi ja sähköä käyttävä varastointi) ja muut joustovälineet, ja jos havaitaan, että toimitusvarmuuden ja ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan uusia joustoresursseja, harkitsevat mahdollista tarvetta rahoitusvälineille, jotka tarjoavat tulojen näkyvyyttä ja ennustettavuutta.

    (5)

    Jäsenvaltiot tutkivat, maksetaanko energian varastointipalveluista riittävä korvaus, erityisesti joustavuuden käytöstä jakeluverkoissa ja taajuuteen vaikuttamattomien lisäpalvelujen tarjoamisesta, ja voivatko operaattorit yhdistää useista palveluista maksettavan korvauksen.

    (6)

    Jäsenvaltiot harkitsevat tarvittaessa tarjouskilpailumenettelyjä, jos se on tarpeen joustolähteiden riittävän käyttöönottoasteen saavuttamiseksi, jotta voidaan saavuttaa läpinäkyvät toimitusvarmuus- ja ympäristötavoitteet valtiontukisääntöjen mukaisesti. Kapasiteettimekanismien suunnittelussa olisi tarkasteltava mahdollisia parannuksia, jotta voidaan helpottaa joustolähteiden, myös energian varastoinnin, osallistumista esimerkiksi varmistamalla, että alennuskertoimet ovat asianmukaisia toimitusvarmuutta koskevan tavoitteen kannalta, pienentämällä pienintä osallistumiskelpoista kapasiteettia ja vähimmäistarjouksen suuruutta, helpottamalla kulutuksen yhdistämistä, alentamalla hiilidioksidipäästörajoja tai asettamalla etusijalle vihreämmät teknologiat ilmastotoimiin, ympäristönsuojeluun ja energia-alalle myönnettävää valtiontukea koskevien suuntaviivojen mukaisesti.

    (7)

    Jäsenvaltiot määrittelevät kaikki erityistoimet, sekä sääntelytoimet että muut kuin sääntelytoimet, jotka ovat tarpeen kysyntäjouston ja mittarin jälkeen tapahtuvan varastoinnin esteiden poistamiseksi ja jotka liittyvät esimerkiksi uusiutuviin energialähteisiin perustuvaan loppukäyttöalojen sähköistämiseen, itse tuotetun energian oman tai kollektiivisen kulutuksen käyttöönottoon ja sähköajoneuvojen akkuja hyödyntävään kaksisuuntaiseen lataamiseen.

    (8)

    Jäsenvaltiot nopeuttavat varastojen ja muiden joustovälineiden käyttöönottoa saarilla, syrjäseuduilla ja EU:n syrjäisimmillä alueilla, joilla ei ole riittävästi verkkokapasiteettia ja joilla on epävakaat tai pitkät liitännät kantaverkkoon, esimerkiksi vähähiilisten joustoresurssien, varastointi mukaan luettuna, tukijärjestelmien avulla, ja tarkistavat verkkoliitäntäkriteerejä hybridienergiahankkeiden (eli uusiutuvan energian tuotanto ja varastointi) edistämiseksi.

    (9)

    Jäsenvaltiot ja kansalliset sääntelyviranomaiset julkaisevat reaaliaikaisesti yksityiskohtaisia tietoja verkon siirtorajoituksista, uusiutuvan energian rajoitteista, markkinahinnoista, uusiutuvasta energiasta ja kasvihuonekaasupäästösisällöstä sekä käytössä olevista energiavarastoista uusiin energiavarastoihin tehtävien investointipäätösten helpottamiseksi.

    (10)

    Jäsenvaltiot tukevat edelleen energian varastointiin liittyvää tutkimusta ja innovointia, erityisesti energian pitkäaikaisen varastoinnin ja sellaisten varastointiratkaisujen osalta, joissa sähköä yhdistetään muihin energiankantajiin, ja optimoivat olemassa olevia ratkaisuja (esim. tehokkuus, kapasiteetti, kesto, ilmasto- ja ympäristöjalanjäljen minimointi). Olisi harkittava riskiä vähentäviä välineitä, kuten teknologian kiihdyttämisohjelmia ja erityisiä tukijärjestelmiä, joilla ohjataan innovatiivisia energian varastointiteknologioita aina kaupallistamisvaiheeseen asti.

    Tehty Brysselissä 14 päivänä maaliskuuta 2023.

    Komission puolesta

    Kadri SIMSON

    Komission jäsen


    (1)  COM(2019) 640 final. Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan sisältyy ilmastoneutraaliuden lisäksi myös muita tavoitteita, kuten luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttäminen, saastumisen vähentäminen ja lopettaminen sekä talouskasvun erottaminen resurssien käytöstä kiertotalouteen perustuvien lähestymistapojen avulla.

    (2)  COM(2021) 550 final.

    (3)  COM(2022) 108 final.

    (4)  COM(2022) 230 final.

    (5)  Ks. komission yksiköiden valmisteluasiakirja SWD(2023) 57, kohta 2.2.

    (6)  Sellaisina kuin ne on määritelty direktiivin (EU) 2019/944 2 artiklan 45 ja 49 alakohdassa (EUVL L 158, 14.6.2019, s. 125).

    (7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/944, annettu 5 päivänä kesäkuuta 2019, sähkön sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä ja direktiivin 2012/27/EU (EUVL L 158, 14.6.2019, s.125).

    (8)  Komission tiedonanto – Vuoden 2022 suuntaviivat ilmastotoimiin, ympäristönsuojeluun ja energia-alalle myönnettävälle valtiontuelle, C/2022/481 (EUVL C 80, 18.2.2022, s. 1).

    (9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 347/2013 annettu 17 päivänä huhtikuuta 2013, Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien suuntaviivoista (EUVL L 115, 25.4.2013, s. 39).

    (10)  EUVL L 328, 21.12.2018, s. 1.

    (11)  https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal/delivering-european-green-deal_en#documents

    (12)  Jotta voidaan saavuttaa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet ja noudattaa vahingon välttämisen periaatetta, on tarpeen ottaa huomioon myös energian varastoinnin laajemmat ympäristökompromissit ja tarjota ratkaisuja niiden lieventämiseen tai neutralisointiin.

    (13)  COM(2015) 80.

    (14)  Ks. myös komission suositus (EU) 2022/822, annettu 18 päivänä toukokuuta 2022, uusiutuvaa energiaa koskevien hankkeiden lupamenettelyjen nopeuttamisesta ja energian ostosopimusten helpottamisesta (EUVL L 146, 25.5.2022, s. 132), ja neuvoston asetus (EU) 2022/2577, annettu 22 päivänä joulukuuta 2022, kehyksestä uusiutuvan energian käyttöönoton nopeuttamiseksi (EUVL L 335, 29.12.2022, s. 36).


    Top