Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(42)

    Kertomus tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014 sekä viraston vastaus

    EUVL C 409, 9.12.2015, p. 379–385 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.12.2015   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 409/379


    KERTOMUS

    tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014 sekä viraston vastaus

    (2015/C 409/42)

    JOHDANTO

    1.

    Tutkimuksen toimeenpanovirasto (jäljempänä ”virasto”) perustettiin komission päätöksellä 2008/46/EY (1). Brysselissä sijaitseva virasto perustettiin 1. tammikuuta 2008 ja 31. joulukuuta 2017 väliseksi ajaksi hallinnoimaan unionin toimia tutkimuksen alalla (2). Euroopan komissio myönsi virastolle 15. kesäkuuta 2009 hallinnollisen ja toiminnallisen riippumattomuuden.

    TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

    2.

    Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

    a)

    viraston tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (3) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (4)31. joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

    b)

    tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    Toimivan johdon velvollisuus

    4.

    Toimiva johto vastaa viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (5).

    a)

    Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (6) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

    b)

    Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

    Tarkastajan velvollisuus

    5.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    6.

    Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden asianmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

    7.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

    Lausunto tilien luotettavuudesta

    8.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31 päivänä joulukuuta 2014 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

    Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31 päivänä joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLIN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 8. syyskuuta 2015 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EUVL L 11, 15.1.2008, s. 9.

    (2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnoista.

    (3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012 (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1), 53 ja 58 artikla sekä 62 ja 68 artikla.

    (6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

    (7)  Asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012, 162 artikla.


    LIITE I

    Tutkimuksen toimeenpanovirasto (Bryssel)

    Vastuualueet ja toiminta

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    (Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 179 ja 180 artikla)

    Tietojen kerääminen

    Unioni pyrkii toiminnallaan lujittamaan tieteellistä ja teknologista perustaansa toteuttamalla eurooppalaisen tutkimusalueen, jossa tutkijat, tieteellinen tietämys ja teknologia liikkuvat vapaasti, ja tukemaan unionin kilpailukyvyn, myös sen teollisuuden kilpailukyvyn, kehittämistä.

    Tätä varten unioni edistää yrityksiä, pienet ja keskisuuret yritykset mukaan luettuina, tutkimuskeskuksia ja korkeakouluja niiden korkealaatuiseen tutkimukseen ja teknologiseen kehittämiseen liittyvissä pyrkimyksissä; se tukee niiden pyrkimyksiä keskinäiseen yhteistyöhön […] määrittelemällä yhteiset standardit sekä poistamalla yhteistyön oikeudelliset ja verotukselliset esteet pyrkien erityisesti siihen, että tutkijat voivat tehdä yhteistyötä vapaasti rajoista riippumatta ja yritykset voivat täysin käyttää hyväkseen sisämarkkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia. […]

    Pyrkiessään näihin tavoitteisiin unioni toteuttaa seuraavia jäsenvaltioissa harjoitettua toimintaa täydentäviä toimia:

    tutkimusta, teknologista kehittämistä ja esittelyä koskevien toimintaohjelmien täytäntöönpano edistämällä yhteistyötä yritysten, tutkimuskeskusten ja korkeakoulujen kanssa ja niiden kesken

    yhteistyön edistäminen kolmansien maiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa unionin tutkimuksen, teknologisen kehittämisen ja esittelyn alalla

    unionin tutkimukseen, teknologiseen kehittämiseen ja esittelyyn liittyvän toiminnan tuloksia koskevan tiedon levittäminen ja näiden tulosten hyväksi käyttäminen

    unionin tutkijoiden koulutuksen ja liikkumisen kannustaminen.

    Viraston toimivaltuudet

    (komission täytäntöönpanopäätös 2013/778/EU)

    Tavoitteet

    Viraston tavoitteena on tukea komissiota tutkimuksen puiteohjelmien ja kasvua edistävien EU:n strategioiden tavoitteiden saavuttamisessa. Virasto tukee tutkimusta ja innovointia osallistumalla Horisontti 2020 -puiteohjelman ja seitsemännen tutkimuksen puiteohjelman täytäntöönpanoon. Virasto tarjoaa tehokkaita ja vaikuttavia palveluja tutkimusyhteisölle varmistamalla sen hallinnoitavana olevan tutkimuksen ja innovoinnin alan EU-rahoituksen sujuvan täytäntöönpanon ja tarjoamalla tukipalveluita kaikille komission tutkimuspalveluille ja puiteohjelmien osallistujille. Virasto edistää eurooppalaista tutkimusaluetta ja EU:n tutkimuspolitiikkoja ylläpitämällä tiiviitä yhteyksiä edunsaajiin ja tuomalla Euroopan unionille lisää näkyvyyttä.

    Viraston uuden toimeksiannon (jonka komissio hyväksyi joulukuussa 2013) mukaan viraston tehtäväksi annetaan panna täytäntöön seitsemänteen puiteohjelmaan kuuluvien, edelliseen toimeksiantoon sisältyneiden ohjelmien jäljellä olevat osat (Marie Curie -toimet, pk-yrityksiin liittyvät toimet sekä avaruus- ja turvallisuustutkimukseen liittyvät toimet). Lisäksi se panee täytäntöön lukuisia toimia uuden Horisontti 2020 -puiteohjelman yhteydessä (Marie Skłodowska-Curie -toimet, tulevat ja kehitteillä olevat teknologiat, avaruustutkimus, yhteiskunnalliset haasteet 2, 6 ja 7, huippuosaamisen levittäminen ja osallistujapohjan laajentaminen sekä tiede yhteiskunnassa ja yhteiskuntaa varten). Viraston tukipalvelut ja asiakaspohja ovat laajentuneet uuden toimeksiannon myötä.

    Tehtävät

    Virasto tekee ja hallinnoi hankkeiden avustussopimuksia ja muun muassa:

    valmistelee ja julkaisee ehdotuspyyntöjä

    arvioi ehdotukset

    valmistelee ja allekirjoittaa avustussopimukset

    seuraa hankkeiden toteuttamista, hyväksyy myös raportteja ja muita suoritteita

    huolehtii maksuista, takaisinperinnästä ja yleisen varainhoitoasetuksen 114 artiklan 4 kohdassa tarkoitettujen seuraamusten soveltamisesta, etenkin jos lopullisten edunsaajien ilmoittamissa kuluissa havaitaan jälkitarkastusten yhteydessä virheitä

    huolehtii julkaisemisesta hankkeen jälkeen ja tiedottaa tuloksista.

    Tukipalvelujen osalta virasto:

    antaa hallinnollista tukea ehdotuspyyntöjen julkaisemisen yhteydessä, hallinnoi ehdotusten sähköistä vastaanottamista ja antaa tukea etäarviointien ja paikalla tehtävien arviointien laatimiselle

    tekee sopimukset ja suorittaa maksut kaikille Horisontti 2020 -puiteohjelman yhteydessä arviointeja suorittaville asiantuntijoille (Euroopan tutkimusneuvoston asiantuntijoita lukuun ottamatta) sekä viraston käyttämille seurannasta vastaaville asiantuntijoille

    hallinnoi Horisontti 2020 -puiteohjelman osallistujatietokantaa (Unique Registration Facility, URF) ja avustaa valittujen edunsaajien taloudellisiin toimintaedellytyksiin liittyvien tarkastusten tekemisessä; tietokantaa käytetään myös muita EU-ohjelmia varten (hiili- ja terästutkimusrahasto, COSME, Erasmus+, Luova Eurooppa, kansalaisuusohjelma sekä terveys- ja kuluttaja-asioiden alan ohjelmat)

    hallinnoi tutkimusalaa koskevaa palvelua (Research Enquiry Service)/Horisontti 2020 -puiteohjelmaa koskevaa tiedotuspalvelua.

    Hallinto

    Johtokunta

    Koostuu viidestä jäsenestä ja yhdestä tarkkailijajäsenestä, jotka Euroopan komissio nimittää. Johtokunta vahvistaa viraston organisaatiokaavion ja vuotuisen työohjelman komission antaman hyväksynnän jälkeen. Lisäksi johtokunta hyväksyy viraston hallinnollisen talousarvion ja vuotuisen toimintakertomuksen sekä tilinpäätöksen.

    Johtaja

    Euroopan komissio nimittää johtajan. Johtaja hallinnoi virastoa yhdessä johtokunnan kanssa, toteuttaa hallinnollista talousarviota, luo viraston tehtäviä vastaavat hallinnointijärjestelmät ja sisäisen valvonnan järjestelmät sekä valmistelee raportit, jotka viraston on esitettävä komissiolle.

    Ulkoinen tarkastus

    Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

    Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta. Hallinnollisen talousarvion toteuttamista koskeva vastuuvapauspäätös osoitetaan johtajalle. Komissio on antanut virastolle valtuudet toteuttaa toimintatalousarviota, mutta vastuuvelvollisuus on edelleen komissiolla.

    Viraston resurssit vuonna 2014 (2013)

    Toimintatalousarvio 2014

    1  557,8 (1  759,2) miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 1  057,4 (1  443,6) miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Virasto toteuttaa komission toimintatalousarviota komission tekemän valtuutuspäätöksen nojalla.

    Hallinnollinen talousarvio 2014

    51,5 (46,8) miljoonaa euroa. Virasto toteuttaa hallinnollista talousarviota itsenäisesti.

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2014

    Henkilöstötaulukossa: 145 (140) tointa, joista 139 (138) oli täytetty.

    Sopimussuhteinen henkilöstö: suunniteltu 435 (418) tointa, joista 409 (407) oli täytetty 31. joulukuuta 2014.

    Henkilöstö yhteensä: 548 (545) henkilöstön jäsentä, joiden osalta tehtävät jakaantuvat seuraavasti:

    ohjelmien täytäntöönpano: 365 (366)

    Horisontti 2020 -puiteohjelman tukipalvelut: 99 (96)

    hallinnolliset tehtävät: 84 (83)

    Tuotteet ja palvelut vuonna 2014 (2013)

    Virasto jatkoi jäljellä olevien seitsemänteen puiteohjelmaan kuuluvien osien ja Horisontti 2020 -puiteohjelmaan kuuluvien Marie Skłodowska-Curie -toimien sekä avaruus- ja turvallisuustutkimukseen liittyvien toimien toteuttamista 1. tammikuuta 2014 alkaen. Sen lisäksi virasto on vuoden 2014 jälkimmäisellä puoliskolla alkanut asteittain toteuttaa sen uuteen toimeksiantoon kuuluvia toimia: maataloustutkimus ja elintarviketurvallisuus (yhteiskunnallinen haaste 2), tutkimus osallistavissa, innovatiivisissa ja pohtivissa yhteiskunnissa (yhteiskunnallinen haaste 6), uudet osat yhteiskunnallisesta haasteesta 7 (tietotekniikan turvallisuus) ja tulevia ja kehitteillä olevia teknologioita koskevat avoimet toimet, jotka liittyvät huipputason tiedettä koskevaan Horisontti 2020 -puiteohjelman osuuteen.

    Ensimmäisen osan (huipputason tiedettä koskeva Horisontti 2020 -puiteohjelman osa) kohdalla saatiin vuonna 2014 päätökseen seitsemän ehdotuspyyntömenettelyä ja kolme arviointimenettelyä. Uusia avustussopimuksia tehtiin 246 kappaletta.

    Toisen osan (teollista johtoasemaa koskeva Horisontti 2020 -puiteohjelman osa) kohdalla saatiin vuonna 2014 päätökseen kuusi ehdotuspyyntömenettelyä ja kuusi arviointimenettelyä. Uusia avustussopimuksia tehtiin 36 kappaletta.

    Kolmannen osan (yhteiskunnallisia haasteita 2, 6 ja 7 koskeva Horisontti 2020 -puiteohjelman osa) kohdalla saatiin vuonna 2014 päätökseen kuusi ehdotuspyyntömenettelyä ja kuusi arviointimenettelyä. Uusia avustussopimuksia tehtiin seitsemän kappaletta.

    Horisontti 2020 -puiteohjelman yhteydessä hallinnoitujen hankkeiden osalta suoritettiin vuonna 2014 yhteensä 159 ennakkomaksua ja yksi välimaksu.

    Seitsemännen puiteohjelman osalta jäljellä olevan Ihmiset-erityisohjelman hallinnointia varten suoritettiin 2  379(3  787) maksua (väli/loppumaksut, arvioijina toimineille asiantuntijoille suoritettuja maksuja lukuun ottamatta). Virasto hallinnoi vuoden 2014 lopussa kaikkiaan 5  745:tä (6  090) Ihmiset-erityisohjelmaan kuuluvaa hanketta.

    Seitsemännen puiteohjelman osalta jäljellä olevien, Valmiudet-erityisohjelmaan liittyvien pk-yrityksiä koskevien toimien hallinnointia varten suoritettiin 390 (577) maksua (väli/loppumaksut, arvioijina toimineille asiantuntijoille suoritettuja maksuja lukuun ottamatta). Virasto hallinnoi vuoden 2014 lopussa kaikkiaan 565:tä (691) Valmiudet-erityisohjelmaan kuuluvaa hanketta.

    Seitsemännen puiteohjelman osalta jäljellä olevien, Yhteistyö-erityisohjelman yhteydessä toteutettavien avaruus- ja turvallisuusalan toimien osalta suoritettiin 193 (294) maksua (väli/loppumaksut, arvioijina toimineille asiantuntijoille suoritettuja maksuja lukuun ottamatta). Virasto hallinnoi vuoden 2014 lopussa kaikkiaan 324:ää (348) näihin aihealueisiin kuuluvaa hanketta.

    Horisontti 2020 -puiteohjelman tukipalveluiden osalta saavutettiin vuonna 2014 seuraavat tulokset:

    tukea annettiin 64 (194) ehdotuspyynnön julkaisemisen yhteydessä

    sähköisen sovelluksen kautta otettiin vastaan 42  874(25  214) ehdotusta

    sopimuksia tehtiin 11  399(4  323) arvioijana toimineen asiantuntijan kanssa ja asiantuntijoille suoritettiin 10  585(5  055) maksua (tässä kohdin on syytä panna merkille, että vuoden 2013 luvut koskevat pelkästään viraston hallinnoimia hankkeita, mutta vuonna 2014 virasto hallinnoi lähes kaikkia Horisontti 2020 -puiteohjelman yhteydessä arvioijina toimineita asiantuntijoita)

    päätökseen saatiin 5  923(4  524) validointia, jotka koskevat osallistujia

    Research Enquiry Service -palvelun kautta vastattiin 13  052(4  488) kysymykseen.

    Lähde: Viraston toimittama liite.


    VIRASTON VASTAUS

    Virasto ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen kertomuksen.


    Top