Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(15)

    Kertomus Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014 sekä viraston vastaus

    EUVL C 409, 9.12.2015, p. 131–142 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.12.2015   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 409/131


    KERTOMUS

    Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014 sekä viraston vastaus

    (2015/C 409/15)

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan kemikaalivirasto (jäljempänä ”virasto”) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1907/2006 (1). Helsingissä sijaitsevan viraston keskeisinä tehtävinä on varmistaa korkeatasoinen ihmisten terveyden ja ympäristön suojelu sekä aineiden vapaa liikkuvuus sisämarkkinoilla ja edistää samalla kilpailukykyä ja innovaatioita. Virasto edistää myös vaihtoehtoisten menetelmien kehittämistä aineiden vaarojen arvioimiseksi (2).

    TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

    2.

    Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

    a)

    viraston tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (3) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (4)31. joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

    b)

    tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    Toimivan johdon velvollisuus

    4.

    Toimiva johto vastaa viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (5).

    a)

    Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen (6) mukaisesti sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

    b)

    Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin perusteettomasti maksetut tai käytetyt varat.

    Tarkastajan velvollisuus

    5.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    6.

    Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen. EU:n varainhoitoasetuksen 208 artiklan 4 kohdassa säädetyn mukaisesti (8) tilintarkastustuomioistuin ottaa tätä kertomusta ja tarkastuslausumaa laatiessaan huomioon riippumattoman ulkopuolisen tarkastajan viraston tilien osalta suorittaman tarkastustyön.

    7.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

    Lausunto tilien luotettavuudesta

    8.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2014 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

    Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31. päivänä joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    10.

    Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

    HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

    11.

    Talousarvion toteuttamisaste on vuonna 2014 parantunut edellisestä vuodesta. Vuodelle 2014 siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli osastoissa 3, 4 ja 5 (toimintamenot) 8,5 miljoonaa euroa eli 35 prosenttia (vuonna 2013: 10,6 miljoonaa euroa eli 46 prosenttia). Siirrot johtuvat pääasiassa suunniteltujen tietotekniikan kehittämishankkeiden (4,5 miljoonaa euroa) monivuotisuudesta. Siirtoja aiheutui myös vuonna 2014 tilattuihin, vuoden lopussa vielä saamatta ja maksamatta olleisiin käännöksiin liittyvistä kuluista (0,5 miljoonaa euroa) sekä ainearvioinneista, joiden lakisääteinen määräaika on vuonna 2015 (1,9 miljoonaa euroa). Viraston uusiin tehtäviin kuuluu biosidivalmisteita (9) koskevan asetuksen täytäntöönpano. Täytäntöönpanomenettelyistä aiheutuneet menot piti periaatteessa kattaa kyseisten valmisteiden rekisteröintiin liittyvillä hakemusmaksuilla (10). Vuonna 2014 kerätyt maksut kattoivat kuitenkin menoista ainoastaan 17 prosenttia. Loppuosa rahoitettiinkin viraston talousarvioon maksetuilla unionin rahoitusosuuksilla (6,3 miljoonaa euroa) ja EFTA-maiden rahoitusosuuksilla (0,2 miljoonaa euroa).

    EDELLISENÄ VUONNA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

    12.

    Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka virasto on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen edellisenä vuonna esittämien huomautusten perusteella.

    Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLIN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 8. syyskuuta 2015 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1.

    (2)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnasta.

    (3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (5)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

    (6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

    (7)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.

    (8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 966/2012 (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1).

    (9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 528/2012 (EUVL L 167, 27.6.2012, p. 1).

    (10)  Asetus (EU) N:o 528/2012, 80 artiklan 3 kohdan a alakohta.


    LIITE I

    Edellisenä vuonna esitettyjen huomautusten seuranta

    Vuosi

    Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

    Korjaavan toimenpiteen tilanne

    (Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

    2013

    Edellisen vuoden tavoin talousarvion toteuttamisaste oli varainhoitovuonna 2013 hyväksyttävä osastoissa 1 ja 2. Osastoissa 3, 4 ja 5 (toimintamenot) määrärahasiirtojen osuus oli suuri: vuodelle 2014 siirrettiin 46 prosenttia sidotuista määrärahoista eli 10,6 miljoonaa euroa. Tämä johtui lähinnä suunniteltujen tietotekniikan kehittämishankkeiden (6,3 miljoonaa euroa) monivuotisuudesta, vuonna 2013 tilattuihin mutta ei vielä vuoden päättyessä saatuihin käännöksiin liittyvistä kuluista (1,3 miljoonaa euroa) ja ainearvioinneista (1,7 miljoonaa euroa), joiden lakisääteinen määräaika oli helmikuu 2014.

    Ei relevantti

    2013

    Viraston pääjohtaja vahvisti vuotta 2013 koskevassa tarkastuslausumassaan saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että varat oli käytetty aiottuun tarkoitukseensa moitteettoman varainhoidon periaatteiden mukaisesti ja että käytössä olevat valvontamenettelyt antoivat riittävät takeet tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta. Tarkastuslausumaan esitettiin kuitenkin varauma, koska viraston toimivaltuuksiin ei kuulu kansallisen tason tarkastuksia eikä tarkastuksia paikan päällä. Täten ei voitu vahvistaa, että Euroopan unionin markkinoilla liikkuisi ainoastaan rekisteröityjä tai hyväksyttyjä aineita ja tuotteita, joista on suoritettu maksu virastolle.

    Ei relevantti


    LIITE II

    Euroopan kemikaalivirasto (Helsinki)

    Vastuualueet ja toiminta

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    Tietojen kerääminen

    Euroopan kemikaaliviraston perustamisasetuksen (REACH-asetus (EY) N:o 1907/2006) oikeusperusta on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artikla.

    Viraston toimivaltuudet

    (sellaisina kuin ne määritelty Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1907/2006 (REACH-asetus), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1272/2008 (aineiden ja seosten luokitus, merkinnät ja pakkaaminen – CLP-asetus), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 528/2012 (biosidivalmisteasetus) ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 649/2012 (ilmoitettu ennakkosuostumus)

    Tavoitteet

    REACH-asetuksen ja CLP-asetuksen tarkoituksena on varmistaa korkeatasoinen ihmisten terveyden ja ympäristön suojelu, mukaan lukien myös vaihtoehtoisten menetelmien kehittämisen edistäminen aineiden vaarojen arvioimiseksi, sekä aineiden vapaa liikkuvuus sisämarkkinoilla, ja samalla parantaa kilpailukykyä ja edistää innovaatioita (REACH-asetuksen 1 artiklan 1 kohta, CLP-asetuksen 1 artikla).

    Virasto on perustettu REACH-asetuksen teknisten, tieteellisten ja hallinnollisten näkökohtien hallinnoimiseksi ja joissakin tapauksissa täytäntöön panemiseksi sekä yhdenmukaisuuden varmistamiseksi unionin tasolla näiden näkökohtien osalta (REACH-asetuksen 75 artikla) ja kemiallisten aineiden luokitteluun ja merkintöihin liittyvien, CLP-asetuksen mukaisten tehtävien hallinnoimiseksi.

    Tehtävät

    Ottaa vastaan kemiallisten aineiden rekisteröintejä ja muita kemiallisia aineita koskevia asiakirjoja ja tarkastaa niiden täydellisyyden (REACH-asetuksen II osasto)

    käsittelee rekisteröintejä koskevia tiedusteluja ja antaa päätökset tietojen yhteiskäyttöä koskevista riidoista (REACH-asetuksen III osasto)

    tutkii rekisteröintiasiakirjat REACH-asetuksen vaatimustenmukaisuuden tarkastamiseksi ja rekisteröintiasiakirjojen sisältämät testausehdotukset ja koordinoi aineen arviointia (REACH-asetuksen VI osasto)

    käsittelee erityistä huolta aiheuttavia aineita koskevia ehdotuksia mahdollisesti sisällytettävien aineiden luetteloa varten ja suosittelee, että jotkin näistä aineista sisällytetään luvanvaraisten aineiden luetteloon, sekä käsittelee lupahakemuksia (REACH-asetuksen VII osasto)

    käsittelee rajoituksia koskevaa asiakirja-aineistoa (REACH-asetuksen VIII osasto)

    perustaa ja ylläpitää julkisia tietokantoja, jotka sisältävät kaikkia rekisteröityjä aineita koskevat tiedot, ja saattaa tietyt tiedot julkisesti saataville internetissä (REACH-asetuksen 77 ja 119 artikla)

    antaa teknistä ja tieteellistä neuvontaa ja välineitä tarvittaessa (REACH-asetuksen 77 artikla, CLP-asetuksen 50 artiklan 2 kohta) ja biosidivalmisteasetuksen (EU) N:o 528/2012 mukaisesti

    antaa jäsenvaltioille ja unionin toimielimille parasta mahdollista tieteellistä ja teknistä neuvontaa sen toimialaan kuuluvia kemikaaleja koskevissa kysymyksissä, jotka sille on REACH- ja CLP-asetuksen mukaisesti osoitettu (REACH-asetuksen 77 artiklan 1 kohta, CLP-asetuksen 50 artiklan 1 kohta)

    ottaa vastaan luokitusta ja merkintää koskevia ilmoituksia, ylläpitää julkista luokitusten ja merkintöjen luetteloa, käsittelee vaihtoehtoisia nimiä koskevia pyyntöjä ja käsittelee aineiden yhdenmukaistettua luokitusta ja merkintöjä koskevia ehdotuksia (CLP)

    hoitaa 1. syyskuuta 2013 voimaan tulleen biosidivalmisteasetuksen (EU) N:o 528/2012 mukaisia teknisiä ja tieteellisiä tehtäviä

    hoitaa 1. maaliskuuta 2014 voimaan tulleen PIC-asetuksen (”ilmoitettu ennakkosuostumus”) (EU) N:o 649/2012 mukaisia tehtäviä.

    Hallinto

    Hallintoneuvosto

    Hallintoneuvosto koostuu yhdestä neuvoston nimittämästä kunkin jäsenvaltion edustajasta ja enintään kuudesta komission nimittämästä edustajasta, mukaan lukien kolme sidosryhmiä edustavaa henkilöä, joilla ei ole äänioikeutta, ja lisäksi kahdesta Euroopan parlamentin nimittämästä riippumattomasta henkilöstä. (REACH-asetuksen 79 artikla).

    Tehtävät

    REACH-asetuksen 78 artiklan ja erillisvirastoihin sovellettavan varainhoidon puiteasetuksen mukaan hallintoneuvoston pääasiallisena tehtävänä on vahvistaa vuotuinen ja monivuotinen työohjelma, lopullinen talousarvio, yleiskertomus sekä sisäiset säännöt ja menettelyt, nimittää pääjohtaja ja käyttää kurinpidollista toimivaltaa pääjohtajan suhteen. Lisäksi se nimittää valituslautakunnan ja komiteoiden jäsenet.

    Pääjohtaja

    Tehtävät

    REACH-asetuksen 83 artikla.

    REACH-komiteat

    Virastolla on kolme tieteellistä komiteaa (riskinarviointikomitea, jäsenvaltioiden komitea ja sosioekonomisesta analyysistä vastaava komitea).

    Tehtävät

    REACH-asetuksen 77 artiklan 3 kohdan a–c alakohta.

    Biosidivalmistekomitea

    Virastolla on biosidivalmistekomitea.

    Tehtävät

    Biosidivalmisteasetuksen 75 artiklan 1 kohta.

    Täytäntöönpanon valvontaa koskevan tietojen vaihtamisen foorumi

    Tehtävät

    REACH-asetuksen 77 artiklan 4 kohdan a–h alakohta.

    Sihteeristö

    Tehtävät

    REACH-asetuksen 77 artiklan 2 kohdan a–o alakohta.

    Valituslautakunta

    Tehtävät

    REACH-asetuksen 76 artiklan 1 kohdan h alakohta.

    Ulkoinen tarkastus

    Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

    Sisäinen tarkastus

    Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto.

    Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta (REACH-asetuksen 97 artiklan 10 kohta).

    Viraston resurssit vuonna 2014 (2013)

    Talousarvio (lisätalousarviot mukaan lukien)

    113,2(107,7) miljoonaa euroa, joista:

    Tulot saaduista maksuista: 27,2(86,1) miljoonaa euroa; 25,9(85,8) miljoonaa euroa REACH-asetukseen (EY) N:o 1907/2006 liittyvistä maksuista ja 1,3(0,3) miljoonaa euroa biosidivalmisteasetuksen (EU) N:o 528/2012 mukaisesti kerätyistä maksuista.

    Unionin rahoitusosuus: 7,8(8,6) miljoonaa euroa, joka käsittää mm. biosidivalmisteiden asettamisesta saataville markkinoilla ja niiden käytöstä annetun asetuksen (EU) N:o 528/2012 täytäntöönpanotuen (5,1 miljoonaa euroa), tasapainottavan rahoitusosuuden (1,2 miljoonaa euroa), EFTA-maiden rahoitusosuuden (0,2 miljoonaa euroa) ja vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista 4 päivänä heinäkuuta 2012 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 649/2012 mukaisen rahoitusosuuden (1,3 miljoonaa euroa).

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2014

    Henkilöstötaulukossa olevien toimien määrä: 495 (503)

    joista täytettyjä: 479, joista yhdeksän kohdalla rekrytointi kesken (468)

    Muu henkilöstö: 118 (95) (106 sopimussuhteista toimihenkilöä, joista yhden kohdalla rekrytointi kesken, ja 12 työkomennuksella olevaa kansallista asiantuntijaa)

    Henkilöstö yhteensä: 587 (563). Henkilöstön tehtävät jakaantuvat seuraavasti (1):

    operatiiviset tehtävät: 78 % / 458 (386)

    hallinnolliset ja avustavat tehtävät: 22 % / 129 (177)

    Tuotteet ja palvelut vuonna 2014 (2013)

    Viraston työohjelma jakautuu seuraaviin 17 toimintoon:

    Rekisteröinti, ennakkorekisteröinti ja tietojen yhteiskäyttö

    Käsitellyt rekisteröintiasiakirjat: 9  001(14  839)

    Suoritetut salassapitopyyntöjen arvioinnit: 636 (860) arviointia (alustavat ja lopulliset), joista 67 (198) johti kielteisiin päätöksiin.

    vastaanotetut tiedustelut: 1  000(1  903)

    tietojen yhteiskäyttöä koskevista riidoista annetut päätökset: 5 (11)

    sellaisten aineiden määrä, joista on levitetty tietoja julkisuuteen (lukuun ottamatta salassapidettäviä tietoja): 12  888(10  561)

    Arviointi

    Suoritetut vaatimustenmukaisuuden tarkastukset: 283 (637)

    testausehdotuksia koskevat lopulliset päätökset: 204 (111)

    Riskien hallinta

    Mahdollisesti sisällytettävien aineiden luetteloon sisällyttämistä varten yksilöidyt aineet: 10 (13)

    lupamenettelyyn otettavia aineita koskevat suositukset: 1 (1)

    komission päätettäviksi toimitetut rajoituksia koskevat asiakirja-aineistot: 4 (2)

    vastaanotetut lupahakemukset: 19 (8)

    mahdollisesti sisällytettävien aineiden luetteloon kuuluvia esineissä olevia aineita koskevat ilmoitukset: 14 (93)

    Luokitukset ja merkinnät

    Vastaanotetut luokituksia ja merkintöjä koskevat ilmoitukset: 6,4 miljoonaa yli 1 33  000 aineesta (joista lähes 1 18  000 sisältyy julkisessa levityksessä oleviin ilmoituksiin)

    vastaanotetut yhdenmukaistettua luokituksia ja merkintää koskevat ehdotukset: 44 (29)

    seosten sisältämien aineiden vaihtoehtoisia nimiä koskevien pyyntöjen määrä: 28 (28)

    Neuvonta ja apu

    Helpdesk-palvelun vastaamat kysymykset: 7  628(5  975)

    uudet toimintaohjeet: 10 (1)

    toimintaohjeiden päivitykset ja oikaisut: 9 (3) päivitystä ja 8 (4) oikaisua

    Tieteelliset IT-välineet

    Vuonna 2014 julkaistiin kaksi uutta versiota biosidivalmisterekisteristä.

    Kehitettiin ja julkaistiin valmisteyhteenvetoja varten toimitin (SPC Editor), jolla tuettiin jäsenneltyjen valmisteyhteenvetojen laatimista biosideille.

    Julkaistiin asetetussa määräajassa vuonna 2015 saapuvien ilmoitusten hallinnointia varten uusi PIC-asetusta tukeva järjestelmä (ePIC).

    Parannettiin nykyistä tietojen levittämiseen käytettävää järjestelmää, jotta se kattaisi biosidi- ja PIC-tiedot ja jotta toiminta tehostuisi.

    Julkaistiin päivitetty Chesar 2 -tuote (versio 2.3).

    Otettiin käyttöön asianhallinta-alusta (Dynamic Case). Vuoden loppuun mennessä sillä oli jo tuettu 17:ää REACH ja CLP-prosessia.

    Julkaistiin kaksi uutta versiota Odyssey-välineestä.

    Julkaistiin kaksi ECM-DEP -ylläpitoversiota.

    Tieteellinen ja tekninen neuvonta EU:n toimielimille ja elimille

    Järjestettiin lokakuussa 2014 menestyksekkäästi aihekohtainen tieteellinen työpaja nanomateriaalien riskienarviointeihin liittyvistä sääntelyhaasteista.

    Julkaistiin viraston toinen kertomus REACH-asetuksen 117 artiklan 3 kohdan mukaisesti eläinkokeet korvaavien vaihtoehtojen käytöstä.

    Päivitettiin nanomateriaaleja koskeva viraston kaksivuotinen työsuunnitelma.

    Nanomateriaaleja käsittelevä työryhmä piti kaksi kokousta.

    Avustettiin komissiota nanomateriaaleille asetettuja vaatimuksia koskevien REACH-asetuksen liitteiden muuttamisessa.

    Virasto ja yhteinen tutkimuskeskus julkaisivat eläinkokeita korvaavia menetelmiä edistävän kertomuksen ”Awareness of non-animal methods for the assessment of chemicals – View to promote non-animal testing and alternative methods”

    Osallistuttiin OECD:n testiohjeiden ja testausstrategioiden (IATA) kehittämiseen erityisesti seuraavilla aloilla: ihon ja silmien ärsytys/syövyttävyys, ihon herkistyminen, genotoksisuus, hormonaaliset haitta-aineet, lisääntymistoksisuus sekä veden ja maan ekotoksisuus.

    Komiteat ja foorumit

    Yksimieliset jäsenvaltioiden komitean sopimukset: 149 (155)

    riskinarviointikomitean lausunnot: 88 (41)

    sosioekonomisesta analyysistä vastaavan komitean lausunnot: 34 (3)

    Valituslautakunta

    Tehtyjen valitusten määrä: 18 (22)

    valituksia koskevat päätökset: 16 (8)

    Viestintä

    Järjestettiin seuraavat kolme sidosryhmätapahtumaa:

    kaksi sidosryhmäpäivää

    Akkreditoitu sidosryhmä -työpaja

    kahdeksan verkkoseminaaria 2  060 osallistujalle

    264 (250) käännettyä asiakirjaa

    1 4 81  986 sivustolla kävijää yhteensä noin 4 4 30  136 käyntiä kohden

    61 (53) julkaisua

    21 lehdistötiedotetta, 49 haastattelua median kanssa

    57 uutisviestiä, sähköistä e-News-tiedotetta, tiedotetta

    1  136 tweettiä, 51 Facebook-päivitystä ja 38 LinkedIn-päivitystä

    Yhteistyö

    Tieteellinen ja tekninen yhteistyö OECD:n kanssa (esim. IUCLID) ja (Australian, Kanadan, Japanin ja Yhdysvaltain) vastaavien virastojen kanssa ja tekninen tuki komission kansainväliselle työlle (esim. YK:n yhdenmukaistettu luokitus- ja merkintäjärjestelmä).

    Hallinnointi

    Hallintojärjestelmien jatkuva kehittäminen ja parantaminen

    ISO 9001 – sertifiointi

    Talousasiat, hankinta ja kirjanpito

    Tiukka budjetti- ja kassavarantohallinto

    vuonna 2014 virasto teki hankintasopimukset tieteellisistä sekä IT-, viestintä – ja hallintopalveluista nykyisten puitesopimusten mukaisesti (548 sopimusta/tilausta) ja hankintamenettelyjen kautta (188 sopimusta). Virasto sai menestyksekkäästi päätökseen avoimet tarjouspyynnöt, jotka koskivat uusia puitesopimuksia kielikoulutuksesta, viraston IQMS-järjestelmän ISO 9001:2008 -standardin mukaista sertifiointia ja käyttötilipankkipalveluja,. Lisäksi virasto käynnisti hankkeen, jonka avulla tehostetaan hankinta- ja sopimushallintoa ja siihen liittyviä taloudellisia prosesseja.

    pk-yritysaseman osalta tarkastettujen yritysten kokonaismäärä: 271 (516)

    Henkilöstö ja hallinto

    22 (27) päätettyä valintamenettelyä; palvelukseen otettiin 62 (87) työntekijää (väliaikaisia ja sopimussuhteisia toimihenkilöitä)

    Tieto- ja viestintäteknologia

    Käynnistettiin ensimmäiset HRMS-moduulit.

    Käytössä on täysin uusittu asiakirjahallintajärjestelmä.

    Biosidit

    Käsiteltiin 2  094 biosidihakemusta (uusia tehoaineita, uusimisia tai tarkistamisia taikka unionin tuotehyväksyntiä koskevat hakemukset); hakemukset toimitettiin jäsenvaltioille

    ratkaistiin neljä tietojen yhteiskäyttöä koskevaa riitaa

    toimittajien lähettämien, vaikuttavia aineita koskevien hakemusten arviointi ja hyväksyttyjen toimittajien luettelon ylläpito: yksi päätös

    teknistä vastaavuutta koskevien hakemusten arviointi: seitsemän päätöstä

    vaikuttavien aineiden kemiallisen vastaavuuden arviointi: yksi tapaus

    Ilmoitettu ennakkosuostumus (PIC)

    Käsiteltiin 5  289 ilmoitusta


    (1)  Vertailututkimuksen perusteella.

    Lähde: Viraston toimittama liite.


    EUROOPAN KEMIKAALIVIRASTON VASTAUS

    11.

    Euroopan kemikaalivirasto antaa arvoa Euroopan tilintarkastustuomioistuimen päätelmille ja pyrkii edelleenkin huolellisesti välttämään perusteettomia määrärahasiirtoja.

    On totta, että maksut, jotka aiheutuivat biosidiasetuksen mukaisista vuoden 2014 hakemuksista, kattoivat vain pienen osan kemikaaliviraston asiaan liittyvistä kustannuksista. Komission alkuperäinen oletus, että kemikaalivirasto pystyisi suurelta osin rahoittamaan itse toimintansa, on osoittautunut vääräksi, koska kansallisiin maksuihin ja EU-maksuihin liittyy vääristymä, joka suosii biosidituotteiden osalta kansallisia hakemuksia ja keskinäistä tunnustamista EU:n lupien sijasta.

    Tällä välin komissio on useaan kertaan alentanut maksujen määrää koskevia arvioitaan ja myöntää nyt sellaisen jatkuvan vuotuisen EU-tuen tarpeen, joka olisi riittävä kattamaan useimmat niistä kemikaaliviraston tehtävistä, jotka eivät liity maksuihin. Komissio on myös käynnistänyt vuonna 2015 riippumattoman tutkimuksen, jonka pitäisi tuottaa tarvittavat tiedot maksuasetuksen tarkistamiseksi biosidiasetuksen mukaisesti.


    Top