Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015IE0586

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Älykkäät kaupungit uuden eurooppalaisen teollisuuspolitiikan liikkeellepanevana voimana” (oma-aloitteinen lausunto)

    EUVL C 383, 17.11.2015, p. 24–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    17.11.2015   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 383/24


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Älykkäät kaupungit uuden eurooppalaisen teollisuuspolitiikan liikkeellepanevana voimana”

    (oma-aloitteinen lausunto)

    (2015/C 383/05)

    Esittelijä:

    Daniela RONDINELLI

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea päätti 22. tammikuuta 2015 työjärjestyksensä 29 artiklan 2 kohdan nojalla laatia oma-aloitteisen lausunnon aiheesta

    ”Älykkäät kaupungit uuden eurooppalaisen teollisuuspolitiikan liikkeellepanevana voimana”.

    Asian valmistelusta vastannut ”liikenne, energia, perusrakenteet, tietoyhteiskunta” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 16. kesäkuuta 2015.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 1.–2. heinäkuuta 2015 pitämässään 509. täysistunnossa (heinäkuun 1. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 149 ääntä puolesta 2:n pidättyessä äänestämästä.

    1.   Päätelmät ja suositukset

    1.1

    Kaupungistumisen yleistyessä EU ja sen jäsenvaltiot pitävät kaupunkeja ”dynaamisemman ja digitaalisen Euroopan laboratorioina”. Niissä voidaan testata toimenpiteitä, joilla voidaan luoda kasvua sekä työllisyyttä ja sosiaalista kehitystä.

    1.2

    Kaupunkien kestävyys on tulosta kypsempien ja innovatiivisten teknologioiden, (EU-, valtio- ja kuntatasolla) integroitujen alustojen, ajanmukaisten infrastruktuurien, energiatehokkuuden, asukkaiden ja käyttäjien tarpeisiin perustuvien entistä tehokkaampien palvelujen uudelleensuunnittelun sekä älykkäiden energiaverkkojen, internetin ja sensoriteknologian integroinnin älykkäästä yhdistelystä.

    1.3

    Tällaisten edistyneiden kaupunkien, jotka toimivat laaja-alaisina innovointilaboratorioina, on määrä osaltaan vaikuttaa EU:n teolliseen ja sosioekonomiseen renessanssiin, sillä ne käynnistävät todellisen teollisen, taloudellisen ja sosiaalisen vallankumouksen.

    1.4

    ETSK katsookin, että älykkäistä kaupungeista voi tulla sellaisen uuden eurooppalaisen teollisuuspolitiikan liikkeellepaneva voima, joka pystyy vaikuttamaan tiettyjen tuotantoalojen kehitykseen ja levittämään näin digitaalisen talouden etuja laajassa mittakaavassa. Euroopan komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič totesi ETSK:n täysistunnossa 22. huhtikuuta 2015 pitämässään puheessa muun muassa, että älykkäät kaupungit ovat EU:lle kehityksen painopiste. Hän korosti kaupunginjohtajien innostusta investoida tulevaisuuden yhteisöihin.

    1.5

    Tällaisten tulosten saavuttamiseksi on keskityttävä kehitysmalliin, joka on edistyneempi ja tehokkaampi kuin tähän mennessä käytetyt mallit, joille ovat ominaisia erittäin pirstaleiset toimet. Tämän vuoksi ETSK ehdottaa muille unionin toimielimille ja jäsenvaltioiden hallituksille, että älykkyyden käsite yhdistetään kestävän ja integroidun kehityksen malliin, jota voidaan soveltaa kaupungeissa, saarilla, alueilla tai teollisuusalueilla ja joka perustuisi kuuden ”mahdollistavan pilarin” yhtenäisyyteen ja samanaikaiseen integrointiin:

    teknologiat ja välineet energiatehokkuutta ja uudistuvien energialähteiden integrointia varten

    teknologia- ja liitettävyysalustojen levittäminen digitaalipalvelujen uusien järjestelmien luomiseksi

    uudet digitaalipalvelut ihmisten ja yritysten elämän ja työn laadun parantamiseksi

    infrastruktuurin mukauttaminen ja kaupunkien uudelleensuunnittelu

    kansalaisten, yritysten ja julkissektorin koulutus digitaalisissa taidoissa

    taloudellisesti ja rahoituksellisesti kestävä malli investointeja varten.

    1.6

    Näiden kuuden pilarin samanaikaisuutta olisi pidettävä älykästä kaupunkia koskevan strategisen hankkeen välttämättömänä peruskomponenttina. Yhtä tärkeää on, että tätä mallia sovelletaan sellaisen politiikan yhteydessä, jolla varmistetaan digitaalipalvelujen ekosysteemien perustana olevien verkostojen, tietojärjestelmien, sovellusten ja laitteiden korkeimmat turvastandardit.

    1.7

    Jotta tämä ehdotus voidaan muuntaa konkreettisiksi toimiksi, on ETSK:n mielestä tärkeää, että kansalaisyhteiskunnan välttämättömän osallistumisen ohella EU ja jäsenvaltiot yhtenäistävät toimintapolitiikkojaan, kohdistavat niihin asianmukaiset julkiset rahoitusvarat sekä mahdollistavat rakenteellisesti julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden niiden yhteydessä.

    1.8

    ETSK katsoo etenkin, että sellaisten täysin kestäväpohjaisten innovaatioiden käyttöön ottamiseksi, joilla pyritään parantamaan ihmisten elämänlaatua ja hyvinvointia, on tuettava älykkäisiin kaupunkeihin tehtäviä investointeja hyödyntämällä nykyisten eurooppalaisten, kansallisten ja alueellisten julkisten varojen yhteisvaikutusta sekä tarttumalla Euroopan strategisten investointien rahaston (ESIR) tarjoamiin mahdollisuuksiin.

    1.9

    Tämän toteuttamiseksi ETSK toivoo, että

    Euroopan komissio perustaa älykkäisiin kaupunkeihin erikoistuneen yhteisen eurooppalaisen keskuksen, jossa ovat mukana toimivaltaiset pääosastot, jäsenvaltiot, ETSK ja alueiden komitea,

    jokaisessa jäsenvaltiossa perustetaan sen jälkeen teknistä ja rahoitustukea älykkäille kaupungeille tarjoavia keskitettyjä yhteyspisteitä. Yhteyspisteet olisivat rakenteellisesti yhteydessä älykkäisiin kaupunkeihin kohdennettaviin toimiin ja resursseihin erikoistuneeseen yhteiseen eurooppalaiseen keskukseen. Näiden yhteyspisteiden olisi oltava avoimia paikallisten julkisten ja yksityisten sidosryhmien vuoropuhelulle, jotta edistetään valtion ja yksittäisten kaupunkien tasolla kansalaisyhteiskunnan organisaatioista ja työmarkkinaosapuolista koostuvien neuvonantoryhmien tukitoimia,

    ESIR-rahastoon kuuluva uusi Euroopan investointineuvontakeskus perustaa älykkäille kaupungeille omistetun erityisosaston,

    eurooppalaista innovaatiokumppanuutta ”älykkäät kaupungit ja yhteisöt” laajennetaan kattamaan kansalaisyhteiskunta ja ETSK.

    1.10

    Näiden uusien välineiden perusteella ETSK katsoo, että on asianmukaista edistää eurooppalaista hankekehystä, jolla on ESIR-rahaston edellyttämät ominaispiirteet ja jossa edistetään älykkäitä kaupunkeja koskevien jäsenvaltioiden välisten hankkeiden syntymistä ja integroitumista sekä tuetaan hankkeiden rahoitusta yhdistämällä käytettävissä olevat julkiset varat, mahdolliset yksityiset varat ja ESIR-rahaston kautta saatavilla olevat vakuustyypit.

    1.11

    ETSK:n mielestä on tärkeää edistää älykkäiden kaupunkien sisämarkkinoita myös yhtenäistetyllä sääntelykehyksellä, johon sisältyy

    julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden välineiden tarkistus EU-tasolla, jotta niistä tehdään houkuttavampia yrityksille ja jotta ne kattavat myös palvelut, jotka ovat keskeisiä digitaaliselle taloudelle

    innovatiivisten hankintojen ja esikaupallisten hankintojen välineet

    yhtenäisiä mekanismeja, joiden avulla kaupunkien hallinnoissa voidaan hyödyntää avoimesti varoja, jotka ovat peräisin kustannussäästöistä ja älykkäiden kaupunkien edistämien foorumien luomista uusista palveluista, ja joilla tuetaan varojen uudelleeninvestointia innovatiivisiin lisähankkeisiin.

    1.12

    Kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden vaikutusmahdollisuudet ja osallisuus sekä työmarkkinaosapuolten väliset neuvottelut ovat keskeisiä seikkoja ETSK:lle, sillä näin voidaan määritellä strategisia ja hankesuunnitelmia, jotka liittyvät älykkäiden kaupunkien kestäväpohjaisen ja integroidun kehitysmallin toteuttamiseen, sekä varmistaa, että tällaiset suunnitelmat myös hyödyttävät kansalaisia taloudellisesti ja sosiaalisesti ja parantavat heidän elämänlaatuaan ja työolojaan.

    2.   Tausta

    2.1

    Kaupungistumisen lisääntyminen maailmanlaajuisesti (Yhdistyneet kansakunnat toteuttaa vuosituhannen kehitystavoitteen N:o 11 yhteydessä United Smart Cities -hanketta, jotta kaikista maailman kaupungeista tulisi kestäväpohjaisia, osallistavia ja turvallisia ja jotta ne selviytyisivät katastrofeista) ja Euroopan tasolla (1) liittyy yhä enemmän älykkäiden kaupunkien yleistymiseen (Euroopan unioni – Aluepolitiikka. Huomisen kaupungit, lokakuu 2011), sillä useimmat ihmiset (EU:n väestöstä 72 prosenttia (359 miljoonaa) asuu nykyisin kaupungeissa, ja vuoteen 2020 mennessä osuus on 80 prosenttia (Euroopan komission tiedot)) ja yritykset keskittävät niihin taloudelliset, henkilökohtaiset ja sosiaaliset intressinsä. Euroopassa, missä pienet kaupunkikeskukset ovat yleisiä ja missä teollisuus on perinteisesti hyödyntänyt yritysketjuja ja -verkostoja, tähän uuteen malliin siirtyminen on toteutettava ja sitä on helpotettava myös laajoilla alueilla ja liikekeskuksissa.

    2.2

    Osoituksena valtiollisten ja paikallisten julkisten päätöksentekijöiden lisääntyneestä valveutuneisuudesta näiden kysymysten suhteen on kahdenvälisten kumppanuuksien lisääntyminen eurooppalaisten älykkäiden kaupunkien ja sellaisten muilla mantereilla sijaitsevien kuntien välillä, joiden on vielä edettävä kohti kestävää kehitystä. Tällaisten sopimusten tarkoituksena on toistaa saatuja myönteisiä kokemuksia tai hyödyntää ja jakaa parhaita käytänteitä. Esimerkiksi Kiinan hallitus on valinnut 12 kaupunkia, jotka ovat allekirjoittaneet kestävään kaupunkikehitykseen tähtääviä yhteistyösopimuksia (http://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/12_cities.pdf) älykkäimpinä pidettyjen Euroopan kaupunkien kanssa. Lisäksi sellaiset älykkään kaupunkikehityksen alalla toteutettavat hankkeet ja aloitteet ovat lisääntyneet huomattavasti, joita hallitukset ja/tai kansalaiset (esimerkiksi Malagan peruskirja, 7. helmikuuta 2011 (http://www.catmed.eu/pag/en/11/la-charte-de-malaga) tai Euroopan tasolla toimivat järjestöt, organisaatiot tai verkostot, kuten Eurocities (http://www.eurocities.eu) tai kaupunginjohtajien ilmastosopimus (http://www.covenantofmayors.eu), edistävät spontaanisti.

    2.3

    Eurooppa 2020 -strategiassa edistetään älykkäitä kaupunkeja koko Euroopassa investoinnein, jotka kohdennetaan tieto- ja viestintätekniikan infrastruktuuriin, inhimillisen pääoman lisäämiseen sekä uusiin teknologioihin ja digitalisointiin liittyviä mahdollisuuksia hyödyntäviin ratkaisuihin. Tavoitteena on parantaa kestävyyttä sekä ihmisten ja yritysten elämän ja työn laatua, tehostaa palveluja ja niiden saatavuutta sekä vähentää köyhyyttä, työttömyyttä, sosiaalista syrjäytymistä, saastumista ja ympäristön pilaantumista.

    2.4

    Jäsenvaltioiden hallitukset ovat digitaalista Eurooppaa käsittelevällä Venetsian julistuksella (http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/digital-venice-2014) vahvistaneet pyrkivänsä edistämään talouksiensa siirtymistä digitaaliaikaan uskoen, että digitaaliteknologiasta voi tulla uuden teollisuuspolitiikkamallin kulmakivi. Tällaisessa mallissa tieto- ja viestintäteknologia antaa keskeisen panoksen kaikenlaiselle tavaroiden ja palvelujen tuotannolle, samoin kuin rahoitusvälineiden ja energialähteiden saatavuudelle.

    2.5

    Tässä yhteydessä jäsenvaltiot pitävät kaupunkeja ”dynaamisemman ja digitaalisemman Euroopan laboratoriona”, sillä ne ovat näiden muutosten mahdollisia edistäjiä. Älykkäät kaupungit ovat EU:lle testialueita sellaisille toimille, joilla voidaan synnyttää työpaikkoja luovaa kasvua, sillä niissä digitaaliteknologiat voidaan nivoa innovatiiviseen infrastruktuuriin ja uusiin palveluihin.

    2.6

    Kaupunkien muuttaminen älykkäiksi vaikuttaa teknologiseen innovointiin, älykkääseen liikenteeseen, energiatehokkuuteen sekä kansalaisten, työntekijöiden ja yritysten elämään lukuisten muutosten johdosta. Tällaiset muutokset liittyvät esimerkiksi etätyöhön, digitaaliseen demokratiaan ja avoimuuden lisääntymiseen, ja ne mahdollistavat aktiivisemman osallistumisen päätöksentekoon.

    2.7

    Konferenssissa, jonka ETSK järjesti 10. marraskuuta 2014 aiheesta ”Älykkäät kaupungit – Euroopan talous elpymään kansalaisten innovaatioilla” (http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.events-and-activities-smart-cities-civic-innovation), poliittiset päättäjät, kaupunkien johtotahot ja kansalaisyhteiskunnan edustajat keskustelivat siitä, miten älykkäistä kaupungeista voi tulla välineitä, joilla ohjataan uutta eurooppalaista teollisuuspolitiikkaa ja edistetään kasvua ja työllisyyttä, millä tavoin kansalaisyhteiskunnan toimijat voivat osallistua strategioiden suunnitteluun ja minkälaisia poliittisia välineitä soveltamalla voidaan edistää älykkäisiin kaupunkeihin tehtäviä investointeja koko EU:ssa.

    2.8

    ETSK katsoo, että jotta älykkäistä kaupungeista voisi tulla uuden eurooppalaisen teollisuuspolitiikan liikkeellepaneva voima (2), olisi keskityttävä kolmeen toimenpiteeseen:

    2.8.1

    Määritellään nykyistä edistyneempi ja tehokkaampi älykkäiden kaupunkien kehitysmalli, jotta päästään eroon nykyisestä pilkkoutuneisuudesta ja edistetään hankkeita koskevaa yhteistä visiota, joka ulottuu paljon tieto- ja viestintäteknologioiden, liikkuvuuden ja energiatehokkuuden integrointia pidemmälle. On etenkin tähdättävä aloitteisiin, jotka voidaan mukauttaa eri tavoin paikallistasolla ja joilla samalla vaikutetaan bkt:hen, kasvuun, työllisyyteen ja tuottavuuteen (määrälliset talouden indikaattorit) sekä elämänlaatuun ja ihmisten henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin (laadulliset talouden indikaattorit).

    2.8.2

    Edistetään investointeja älykkäisiin kaupunkeihin noudattamalla julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden lähestymistapaa, jossa hyödynnetään ennen kaikkea lukuisia käytettävissä olevia eurooppalaisia rahastoja sekä tähdätään niiden yhteisvaikutukseen ESIR-rahaston toimien kanssa (Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan strategisten investointien rahastosta ja asetusten (EU) N:o 1291/2013 ja (EU) N:o 1316/2013 muuttamisesta, COM(2015) 10 final). Tavoitteena on määritellä EU:n tasolla kehitysmalli, jolle on ominaista kyky luoda samanaikaisesti sosiaalisia ja ympäristöön, tuotantoon ja työllisyyteen liittyviä tuloksia (Euroopan komissio arvioi, että työpaikkojen määrä lisääntyy 2,8 miljoonalla vuoteen 2018 mennessä (Start-Up Europe, ETSK:n konferenssi, 10. marraskuuta 2014)). Näin varmistetaan yksityisten investointikumppaneiden mahdollisuudet saada sijoittamansa pääoma takaisin.

    2.8.3

    Vahvistetaan kansalaisyhteiskunnan ja työmarkkinaosapuolten osallistumista ja roolia älykkäiden kaupunkien strategisessa suunnitteluprosessissa, hankkeiden toteuttamisessa ja niiden seurannassa, jotta voidaan parantaa ihmisten ja yritysten elin- ja työolojen laatua.

    3.   Älykkäiden kaupunkien kestäväpohjainen ja integroitu kehitysmalli digitaalisen talouden yhteydessä

    3.1

    Euroopan parlamentin tutkimuksesta (3) ilmenee, miten nykyisillä strategioilla tai tavoitteilla pyritään muuttamaan kaupungit älykkäämmiksi ainakin yhdellä seuraavista aloista: kansalaisten osallistumisen hallinta, suhteet kansalaisiin, elämänlaatu, liikkuvuus, talous ja ympäristö. Tästä seuraa, että on mahdollista kuvitella älykkään kaupungin hanketta myös silloin, kun vain yksi näistä ominaispiirteistä on mukana. Tutkimuksessa määritellään myös kolme älykkään kaupungin keskeistä osatekijää: teknologia, ihmiset ja instituutiot.

    3.2

    ETSK:n mielestä on tärkeää kehittää uusi kestäväpohjainen, tuottava ja osallistava älykkään kaupungin malli, jota ei enää pidetä ”tietotekniikan”, ”ympäristön parantamisen” tai ”energiatehokkuuden” hankkeena vaan osana uutta eurooppalaista teollisuuspolitiikkaa, jossa työllisyyttä ja sosiaalista kehitystä edistävä kasvu on taloudessa tapahtuneen digitaalisen muutoksen tulos.

    3.3

    Tämän mallin toteuttaminen edellyttää paitsi nykyistä integroidumpaa visiota älykkäiden kaupunkien hankkeista myös

    jäsenvaltioiden ja komission yhtenäisempiä strategioita

    älykkäiden kaupunkien kehittämiseen tarkoitettujen toimintaohjelmien, yksittäisten osien sekä unionin ja jäsenvaltioiden rahoitusvälineiden nykyistä laajempaa standardointia ja integrointia

    sellaisten rahoitusratkaisujen kehittämistä, joilla voidaan edistää yksityisten varojen saamista myös hyödyntämällä julkisia varoja riskin lieventämiseksi

    sellaisten strategisten julkisten hankintojen vakiinnuttamista, jotka kohdennetaan luomaan tuotteita ja palveluja, joilla voidaan parantaa tehokkuutta kansalaisten, julkishallinnon ja yritysten kannalta; alueelle ja/tai verkostolle ja/tai yritysalalle ominaisen kilpailukyvyn parantamista.

    3.4

    ETSK onkin tietoinen siitä, että älykästä strategiaa voidaan soveltaa kaupungeissa, saarilla, alueilla ja teollisuusalueilla, ja ehdottaa unionin toimielimille ja jäsenvaltioiden hallituksille, että ne määrittelisivät älykkäitä kaupunkeja varten kehitysmallin, jonka ohjelmille olisi ominaista kuuden mahdollistavan pilarin rinnakkaisuus ja samanaikainen integrointi (Italiassa tämä malli, joka syntyi Amerigo-yhdistyksen (International Cultural Exchange Programs Alumni) ja Enamin (European Network of American Alumni Associations) laatiman ehdotuksen pohjalta, on perustana talouskehitysministeriön määritellessä älykkään kaupungin strategiaa niin sanotun Junckerin suunnitelman yhteydessä):

    Energiatehokkuutta edistävät teknologiat ja välineet sekä uudistuvien energialähteiden integrointi, esimerkiksi älykäs sähköinfrastruktuuri (smart grids), jolla voidaan tukea ja edistää energiansäästösuunnitelmia ja integroida niihin tilapäisiä ratkaisuja ja laitteita ja jolla voidaan edistää toimituslähteiden yhdistelmän käyttöä yksityisellä ja julkisella sektorilla sekä integroitua yhteysinfrastruktuurin kanssa ja edistää vapaasti saatavilla olevan IP-signaalin levittämistä.

    Teknologia- ja liitettävyysalustojen levittäminen edistämään digitaalipalvelujen uusien järjestelmien luomista myös sellaisen tieto- ja viestintäteknologian ja televiestinnän infrastruktuurin ansiosta, joilla voidaan varmistaa laaja-alainen liitettävyys myös älykkäiden verkkojen integroinnin ansiosta, edistää sellaisen ”kaiken internetin” (Internet of Everything) levittämistä, joka on liitetty sensoreihin, laitteisiin ja palveluihin, hyödyntää julkista ja yksityistä avointa dataa ja kaupunkien digitaalisstrategiaa sekä varmistaa samalla ratkaisujen ja laitteiden korkeimmat turvastandardit sekä kansalaisia, yrityksiä ja hallintoja koskevien tietojen suoja.

    Digitaalisten palvelujen uusien ekosysteemien kehittäminen, jotta parannetaan ihmisten elämänlaatua ja yritysten tuotantoprosesseja sellaisten keskenään integroitujen älykkäiden palvelujen ja laitteiden ansiosta, jotka perustuvat liitettävyysalustoihin ja älykkäisiin verkkoihin. Tällaiset digitaalisten palvelujen ekosysteemit, jotka toimivat useilla aloilla (kuten liikkuvuus, sähköinen terveydenhuolto, digitaalinen matkailu, teollisuus 4.0), voisivat edistää älykkäitä kaupunkeja koskevan eurooppalaisen teollisuuden syntymistä tai vahvistumista etenkin siellä, missä suuret teknologiset toimijat nopeuttavat pienyritysten, myös startup-yritysten, kehittämiä ja tuottamia ratkaisuja.

    Infrastruktuurin parantamiseen ja kaupunkien uudelleensuunnitteluun tähtäävät hankkeet, kuten kaupunkien alueenkäyttösuunnitelmien suuntaaminen uudelleen sekä rakennusten ja julkisen infrastruktuurin mukauttaminen ja muuntaminen tuotannolliselta, ympäristöön liittyvältä ja sosiaaliselta kannalta. Tavoitteena on nostaa paitsi rakennusten taloudellista arvoa myös käyttäjien tuntemaa käyttöarvoa levittämällä tehokasta ja yhteenliitettyä teknologiaa sekä epäsuoran julkisen hankinnan mekanismeja.

    Kansalaisten, yritysten ja julkissektorin digitaalisten taitojen koulutus- ja mukauttamissuunnitelmat, joiden avulla mahdollisimman suuri joukko loppukäyttäjiä voi hyödyntää käyttöön otettuja innovointeja täysimääräisesti.

    Investointeja varten tehtävät talous- ja rahoituskestävyyden suunnitelmat, jotka perustuvat seuraavien seikkojen selkeään kartoitukseen: palveluista, infrastruktuurin käytöstä ja tehostamistoimista saatavat tuotot; etujen jakomenetelmät verkko-operaattorien, investoijien, älykkäiden ratkaisujen ja laitteiden kehittäjien ja käyttäjien välillä; julkiset ja yksityiset rahoitusvälineet, joilla voidaan edistää näiden uusien toimintamallien soveltamista.

    3.5

    Näiden elementtien rinnakkaiselo voi maksimoida hankkeiden vaikutuksen, kun otetaan huomioon talouskasvu ja työllisyys, elämänlaatu, suhteiden yksinkertaistuminen hallintojen välillä ja niiden kanssa sekä energiansäästö julkisella ja yksityisellä sektorilla. Se voi myös edistää kilpailukykyä ja tietämystä yritysjärjestelmästä.

    3.6

    Näin toteutetuissa älykkäissä kaupungeissa tarjotaan laadukkaita palveluja, parannetaan ihmisten ja yritysten elämän ja toiminnan laatua, luodaan uusia työmahdollisuuksia innovatiivisemman yritysten ekosysteemin kautta sekä edistetään ympäristön kestävyyttä. Tällaisia tuloksia voidaan saavuttaa alemmalla julkisella, ei-takaisinmaksettavalla rahoituksella, mikä on yksityisen rahoituksen, ”uusia tulovirtoja” luomaan kykenevien palvelujärjestelmien strategisen suunnittelun sekä suurten teollisuusryhmittymien ja pk-yritysten välisten verkostojen luomisen ansiota.

    3.7

    Tässä suurten mahdollisuuksien skenaariossa on ETSK:n mielestä tärkeää tarkastella niiden verkostojen, tietojärjestelmien, sovellusten ja laitteiden turvallisuutta, joihin digitaalisten palvelujen ekosysteemi perustuu. Kaupunkien muuttuminen älykkäiksi järjestelmiksi edellyttää, että erittäin arkaluonteisten tietojen, joihin palvelut perustuvat, kerääminen ja käsittely pohjautuvat luottamuksellisuuteen, eheyteen ja yleiseen saatavuuteen.

    3.8

    Lisäksi on välttämätöntä, että unionin tasolla edistetään jäsenvaltioiden välistä keskustelua turvastandardeista, joita on noudatettava ”kaiken internetissä” tarjottavissa palveluissa ja laitteissa. Näin vältetään niiden keskeytyminen, korruptoituminen tai jopa käyttäminen vääriin tarkoituksiin, mikä aiheuttaisi vakavaa vahinkoa henkilöille, kansanterveydelle, yksityisyydensuojalle ja taloudelliselle toiminnalle ja viime kädessä kaikkien niiden aloitteiden imagolle, joilla on pyritty älykkäiden kaupunkien toteuttamiseen.

    4.   Älykkäät kaupungit, Euroopan teollisuuspolitiikkafoorumin väline

    4.1

    Kuuden mahdollistavan pilarin integrointi tekisi älykkäistä kaupungeista ihanteellisen välineen edistää uudentyyppisiä investointeja, jotka yhdistävät ulkoisvaikutuksen kannalta myönteisen sosiaalisen vaikutuksen ja kannattavuusmekanismin, jonka ansiosta investoinnit ovat talouden ja rahoituksen näkökulmasta täysin kestäväpohjaisia.

    4.2

    Eurooppalainen älykkäiden kaupunkien investointisuunnitelma moninkertaistaisi aloitteiden vaikutukset, jos seuraavat kolme tekijää olisivat olemassa: politiikka, jolla edistetään ratkaisujen skaalattavuutta, mikä puolestaan riippuu komponenttien standardoinnista; älykkäiden kaupunkien sisämarkkinoiden edistäminen, jotta päästään eroon pilkkoutuneista ja maittain erilaisista toimista ja määritellään yhteisiä välineitä ilmaantuvien ongelmien poistamiseen; yhdenmukainen rahoitustapa.

    4.3

    Ratkaisujen skaalattavuus tai mahdollisuus laajentaa tai toistaa olemassa olevia ratkaisuja on nykyisin yhteydessä ennen kaikkea kokeelliseen mikroinfrastruktuuriin ja älykkään liikenteen järjestelmiin ja riippuu suurten teknologian toimittajien osallistumisesta ja kaupunkien välisestä yhteistyöstä. Vaikka muut kokeelliset aloitteet ovatkin erittäin tärkeitä, kun ajatellaan ehdotettujen ratkaisujen laatua tai ihmisten ja yritysten ruohonjuuritason osallistumismahdollisuuksia, ne ovat niin erityislaatuisia, että niiden toistettavuus on rajallinen.

    4.4

    ETSK katsoo, että ratkaisujen skaalattavuus Euroopan tasolla on yksi avaintekijöistä, jotta voidaan houkutella riittävästi yksityissijoituksia kumppanuuksiin julkisten investointien ohella ja muuttaa näin älykkäiden kaupunkien politiikkaa siten, että ne voivat parantaa työllisyyttä, bkt:tä, tuottavuutta ja elämänlaatua.

    4.5

    ETSK on etenkin sitä mieltä, että

    vaikka tunnustetaan kaupunkien laaja autonomia määritellä kuuden mahdollistavan pilarin alakomponentit, jotka vastaavat parhaiten paikallisia toiveita ja tarpeita, älykkäitä kaupunkeja koskevissa hankkeissa olisi varmistettava, että määritellyt ratkaisut ovat toistettavia ja skaalattavia,

    tällaiseen toistettavuuteen ja skaalattavuuteen olisi pyrittävä myös edistämällä teknisiä standardeja yhteentoimivuuden, keskustelun ja mahdollistavien ratkaisujen avaamisen tukemiseksi. Näin voidaan yhdistää paikallistason maksimaalinen joustavuus mahdollisuuteen edistää sellaisten ratkaisujen kehittämistä, joilla on yhteistä ja yleistä merkitystä mutta jotka voidaan myös mukauttaa erityistarpeisiin,

    älykkäiden investointien taloudellista ja rahoituksellista kestävyysastetta voitaisiin lisätä, sillä tämän ansiosta suuryritysten, pk-yritysten ja startup-yritysten on – etenkin suuryritysten kanssa verkottuneina – helpompi esittää edistyneitä ratkaisuja Euroopassa toteutettavia toimintaohjelmia varten,

    käytetyn julkisen ja yksityisen pääoman tehokkuutta ja vaikuttavuutta voitaisiin myös lisätä edistämällä julkisen pääoman kohdentamista hankkeiden sellaisten alakomponenttien tai komponenttien rahoitukseen, joilla on suuri riski epäonnistua kokonaan tai osittain markkinoilla, sekä kohdentamalla yksityistä pääomaa myönteisen tai korkean kannattavuuden hankkeisiin,

    tämän prosessin tehokkuutta sosioekonomisen vaikutuksen kannalta voitaisiin lisätä kaupunkien välisin yhteistyöfoorumein, joiden tarkoituksena on hyvien käytänteiden toistaminen ja hyödyntäminen.

    4.6

    Näitä toimia yhdistämällä voitaisiin luoda älykkäiden kaupunkien sisämarkkinat. Niiden myötä EU:sta tulisi ensimmäinen globaali foorumi, jossa voidaan testata edellä kuvattua kehitysmallia. Tämä malli voisi vaikuttaa merkittävästi

    niiden investointien määrään, jotka voisivat olla suurten, keskisuurten ja pienten yritysten ulottuvilla julkis- ja yksityissektorin kumppanuuden puitteissa

    startup-yritysten, innovatiivisten yritysten ja tutkimustoiminnan järjestelmän edistämiseen ja integrointiin strategisissa hankkeissa, mikä voisi luoda merkittäviä teknologioihin, organisaatio- ja sosiaalimalleihin ja työllisyyteen heijastuvia vaikutuksia

    kykyyn mobilisoida yksityisrahoitusta, jota houkuttaa yhtenäisempi poliittinen unionitason toimintakehys sekä mahdollisuus käyttää julkisia varoja vipuvaikutukseen ja riskinhillintään.

    5.   Investoinnit sekä talouden ja rahoituksen kestävyys

    5.1

    Euroopan tai jäsenvaltioiden tasolla ei ole erityistä rahastoa älykkäitä kaupunkeja varten, vaan monia erilaisia rahoitusmahdollisuuksia erityisohjelmien puitteissa (kansallisten varojen ja rakennerahastojen (EAKR, ESR, maaseuturahasto) integrointiin perustuvien yksittäisten jäsenvaltioiden ohjelmien ohella älykkäitä kaupunkeja koskevia erityisnäkökohtia voidaan rahoittaa unionin varoista, esimerkkeinä Horisontti 2020 -puiteohjelma, Verkkojen Eurooppa -väline sekä COSME-, Urban- ja Life-ohjelmat). Koska nykyinen sääntelykehys ei mahdollista varojen keskittämistä yhteen rahastoon, on ETSK:n mielestä tärkeää, että tehostetaan mukana olevien instituutioiden koordinointia. Niiden toteuttamien toimien yhteisvaikutusta on parannettava, ja instituutioiden, kaupunkien ja julkisten ja yksityisten sidosryhmien viestintätapojen on oltava yksiselitteisiä ja yhdenmukaisia.

    5.2

    ETSK katsoo, ettei tarvittavaan pitkäjänteiseen integroitujen toimenpiteiden kehitysmalliin päästä ehkä koskaan täysin, sillä osaaminen ja resurssit ovat pirstaleisia niin Euroopan komissiossa (kuusi pääosastoa toimii älykkäiden kaupunkien parissa horisontaalisesti) kuin jäsenvaltioissa, joissa keskus-, alue- ja paikallishallinnon toimivaltajako ja vastuut eivät aina ole selkeitä.

    5.3

    ETSK suosittaakin, että komissio perustaa älykkäisiin kaupunkeihin kohdennettaviin toimiin ja resursseihin erikoistuneen yhteisen eurooppalaisen keskuksen, jossa ovat mukana asianosaiset pääosastot, jäsenvaltiot, alueiden komitea ja ETSK ja jonka tehtävänä olisi

    keskittää ohjauspolitiikkoja pilkkoutuneisuuden ja byrokratian vähentämiseksi

    varmistaa EU:n, jäsenvaltioiden ja kuntien poliittinen ja hallinnollinen koordinointi mallin ja asianomaisten politiikkojen toteuttamiseksi

    tuottaa yhtenäisiä tietoja älykkäitä toimia suunnitteleville hallinnoille myös käytettävissä olevien rahoitusvarojen entistä suuremman avoimuuden sekä niiden ja budjettikohtien selkeän yhteyden ansiosta

    edistää yksityisten ja julkisten yritysten eurooppalaisten kumppanuuksien käynnistämistä

    edistää työmarkkinaosapuolten ja kansalaisyhteiskunnan osallistumista

    parantaa hyviä käytänteitä koskevan tiedon vastavuoroista vaihtamista

    edistää älykkäitä kaupunkeja koskevan integroidun ja kestäväpohjaisen kehitysmallin levittämistä jäsenvaltiotasolla.

    5.4

    Älykkäiden kaupunkien yhteisen eurooppalaisen keskuksen olisi toimittava yhteisvaikutuksessa ESIR-rahaston kanssa. ETSK toistaa ESIR-rahaston osalta (4), että se voisi antaa tukea taloudellista ja sosiaalista lisäarvoa tarjoaville strategisille infrastruktuurihankkeille, joilla voidaan vaikuttaa niiden EU:n poliittisten tavoitteiden saavuttamiseen (5), joiden avulla pyritään saattamaan loppuun sisämarkkinat liikenteen, televiestinnän, digitaalisen infrastruktuurin, energian, kaupunki- ja maaseutukehityksen, sosiaalisen kehityksen, ympäristön ja luonnonvarojen aloilla.

    5.5

    Nämä hankkeet, jotka ovat keskeisiä älykkäiden kaupunkien toteuttamiseksi, voivat vahvistaa Euroopan tiede- ja teknologiaperustaa ja edistää yhteiskunnalle aiheutuvia hyötyjä parantamalla innovointiin, tutkimukseen ja teknologiseen kehittämiseen liittyvien strategioiden taloudellisen ja teollisen potentiaalin hyödyntämistä.

    5.6

    Yhteisen eurooppalaisen keskuksen ja ESIR-rahaston integroinnin ansiosta ja niiden mahdollisuuksien perusteella, jotka ESIR-rahasto tarjoaa hanke- ja rahoituskehysten luomiselle unionin, valtion tai sektorin tasolla, ETSK suosittelee, että perustetaan älykkäiden kaupunkien eurooppalainen hankekehys, jotta voidaan edistää yhdenmukaista lähestymistapaa hankkeiden rahoitukseen integroimalla käytettävissä olevat julkiset ja mahdolliset yksityiset varat ja aktivoimalla asianmukaisia julkisia riskinlieventämismuotoja. Tällaisen kehyksen olisi edistettävä useissa jäsenvaltioissa toteutettavien ja älykkään kaupungin mallia – jonka hyväksymistä ETSK suosittaa Euroopan komissiolle – noudattavien hankkeiden yksilöimistä, yhdistämistä ja rahoitusta.

    5.7

    Jotta edistetään tällaisten hankkeiden syntymistä, ETSK kehottaa perustamaan kaikkiin jäsenvaltioihin teknistä ja rahoitustukea älykkäitä kaupunkeja varten tarjoavia keskitettyjä yhteyspisteitä, joiden tarkoituksena on

    pitää yllä mahdollisimman tiivistä koordinointia älykkäiden kaupunkien yhteisen eurooppalaisen keskuksen kanssa ja varmistaa näin poliittisten suuntaviivojen levittäminen kansallisella tasolla

    muuntaa paikalliset tarpeet vaatimuksiksi ja tavoitteiksi, jotka kuuluvat mahdollistavien pilarien toimialaan

    tehostaa julkisen ei-takaisinmaksettavan rahoituksen ja/tai edullisen rahoituksen käyttöä myös mahdollistavien pilarien toimialaan kuuluvien aloitteiden rahoittamiseksi

    tarjota tukea julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuudessa ja hankinnassa sovellettavien asianmukaisempien välineiden muotoiluun tavoitteena edistää nopeaa, tehokasta ja tuloksellista vuorovaikutusta yritysjärjestelmän kanssa

    määritellä rahoituskehys, joka soveltuu nykyistä paremmin varmistamaan julkisten varojen ja yksityisten sijoittajien käyttöön asettamien varojen integroinnin ja johon sisältyy ESIR-rahaston tarjoama mahdollinen lisävakuus.

    5.8

    ETSK toivoo, että ESIR-rahaston rinnalle perustettava Euroopan investointineuvontakeskus tukisi jäsenvaltioita asianmukaisimpien toimien toteuttamisessa, jotta edistetään hankejatkumon luomista ja otetaan käyttöön kaikki tarvittavat välineet, jotta hankkeet voidaan rahoittaa. ETSK toivoo, että älykkäitä kaupunkeja varten perustetaan erityisosasto, jolla on käytettävissään sellainen asiantuntemus ja osaaminen, joiden avulla voidaan parhaiten varmistaa, että kaikki hankeulottuvuudet otetaan huomioon.

    6.   Kansalaisosallistuminen, kansalaisyhteiskunnan rooli ja sääntelykehyksen tarkistaminen päätöksenteon parantamiseksi

    6.1

    ETSK toteaa, että edellytyksiä älykkäiden kaupunkien integroidun kehitysmallin hyväksymiselle ja soveltamiselle ovat pitkäjänteisen vision vahvistaminen institutionaalisella tasolla, asianomaisten sidosryhmien (kansalaiset, kansalaisyhteiskunnan organisaatiot ja työmarkkinaosapuolet) täysimääräinen osallistuminen käynnissä oleviin muutosprosesseihin sekä älykkäiden kaupunkien kehittämiseen liittyvien prosessien tehokas ja innovatiivinen hallinnointi.

    6.2

    Unionin, valtion ja paikallistason instituutioita, jotka osallistuvat älykkäitä kaupunkeja edistävien toimien strategiseen suunnitteluun, kehotetaan hyväksymään pitkäjänteinen strateginen visio kyseisiä ohjelmia varten. Integroitu kehitysmalli voisi palvella myös kaikkien asianomaisten sidosryhmien tarpeiden tasapainottamista ja varmistaa maksimaalisen osallistamisen sekä aloitteiden taloudellisen ja rahoituksellisen kestävyyden.

    6.3

    Kaupungit toimivat älykkäinä strategisina suunnittelijoina ja valvojina, ja niiden olisi perustettava suunniteltujen aloitteiden toteuttaminen erilaisten yritys-, rahoitus-, teollisuus-, sosiaali- ja järjestöalaa edustavien toimijoiden kanssa käytävälle hedelmälliselle, järjestelmälliselle ja jatkuvalle vuoropuhelulle. Aloitteet olisi toteutettava asetetussa määräajassa, ja ne olisi voitava mukauttaa muutoksiin ja kehityskulkuihin.

    6.4

    Kaupungit voivat kehittyä älykkäiksi vain, jos prosessi perustuu jatkuvaan vuoropuheluun kansalaisyhteiskunnan kanssa. Tämä saattaa johtaa yhteisiä, yksityisiä tai yleisiä intressejä edustavien ryhmien täysimääräiseen osallistumiseen niin tarpeiden arviointivaiheessa kuin muunnettaessa tarpeita edellytyksiksi ja seurattaessa tarpeiden tyydyttämiseksi toteutettujen toimien tehokkuutta. Tällaista kansalaisosallistumista on edistettävä unioni-, valtio- ja paikallistasolla.

    6.5

    Tätä tarkoitusta varten ETSK ehdottaa, että

    eurooppalaista innovaatiokumppanuutta ”Älykkäät kaupungit ja yhteisöt” koskevaa aloitetta (aloitteen esitti eurooppalaista innovaatiokumppanuutta ”Älykkäät kaupungit ja yhteisöt” käsittelevä korkean tason ryhmä 14. lokakuuta 2013, http://ec.europa.eu/eip/smartcities/) laajennetaan siten, että siihen voivat osallistua kansalaisyhteiskunnan toimijat, myös ETSK, ja kaikki ehdotetun älykkään kaupungin mallin kuuden mahdollistavan pilarin kattamilla aloilla toimivat sidosryhmät niiden nykyisin jo edustettuina olevien toimijoiden lisäksi, jotka etsivät ratkaisuja liikkuvuutta, tieto- ja viestintäteknologiaa ja ympäristöä koskeviin kysymyksiin.

    kussakin jäsenvaltiossa edistetään tukitoimia, joihin kansalaisyhteiskunnan edustajat osallistuvat, kun arvioidaan tarpeita, edellytyksiä ja strategiasuunnitelmia. Tämä voitaisiin toteuttaa perustamalla neuvonantoryhmiä teknistä ja rahoitustukea älykkäille kaupungeille tarjoaviin keskitettyihin yhteyspisteisin sekä yksittäisiin asianomaisiin kaupunkeihin.

    pyritään yksinkertaistamaan ja integroimaan sääntelykehystä yhteisellä unionitason lainsäädännöllä, mieluiten direktiivin muodossa. Tavoitteena on

    tarkistaa julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden välineitä, jotta niistä tehdään houkuttavampia yrityksille ja jotta ne kattavat myös palvelut, jotka ovat keskeisiä digitaalisessa taloudessa

    parantaa innovatiivisten hankintojen ja esikaupallisten hankintojen välineitä

    ottaa käyttöön yhtenäisiä mekanismeja kaupunkien hallintotahojen kanssa, jotta nämä voivat hyödyntää avoimesti osuutta rahavirroista, jotka ovat peräisin älykkäiden kaupunkien edistämien foorumien luomista uusista palveluista ja julkisen ja yksityisen avoimen datan ja avoimien palvelujen kaupallisesta käytöstä. Kaupunkien olisi investoitava uudelleen osuus infrastruktuurin käytöstä ja palvelujen tarjoamisesta saaduista säästöistä ja tuloista älykkäiden hankkeiden vahvistamiseen ja laajentamiseen.

    Bryssel 1. heinäkuuta 2015

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

    Henri MALOSSE


    (1)  Euroopan komission tiedonanto ”Kaupunkeja koskeva EU:n toimintaohjelma”, COM(2014) 490 final; lausunto ECO/369; ETSK:n lausunto aiheesta ”Kaupunkeja koskeva EU:n toimintaohjelma” (EUVL C 291, 4.9.2015, s. 54).

    (2)  ETSK:n lausunnot ”Kohti Euroopan teollista renessanssia” (EUVL C 311, 12.9.2014, s. 47); ”Vahvempi eurooppalainen teollisuus talouden kasvua ja elpymistä varten” (EUVL C 327, 12.11.2013, s. 82); ”Teollisuustuotannon palauttaminen EU:hun osana uudelleenteollistamista” (EUVL C 311, 12.9.2014, s. 15).

    (3)  Sisäasioiden pääosasto. Mapping Smart Cities in the EU, 2014, http://www.smartcities.at/assets/Publikationen/Weitere-Publikationen-zum-Thema/mappingsmartcities.pdf

    (4)  ETSK:n lausunto aiheesta ”Euroopan investointiohjelma” (EUVL C 268, 14.8.2015, s. 27).

    (5)  Komission tiedonannot televiestinnän sisämarkkinoista, COM(2013) 634 final; Euroopan energiaunionista, COM(2014) 520 final, COM(2015) 80 final ja COM(2015) 82 final; liikenteen sisämarkkinoista, COM(2014) 22 final.


    Top