Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E000473

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0473/03 esittäjä(t): Erik Meijer (GUE/NGL) komissiolle. Ilman tarjonta Eurostar-junan ja muiden suurnopeusjunien matkustajille junien sähköjärjestelmän mennessä epäkuntoon.

    EUVL C 242E, 9.10.2003, p. 134–135 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92003E0473

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0473/03 esittäjä(t): Erik Meijer (GUE/NGL) komissiolle. Ilman tarjonta Eurostar-junan ja muiden suurnopeusjunien matkustajille junien sähköjärjestelmän mennessä epäkuntoon.

    Virallinen lehti nro 242 E , 09/10/2003 s. 0134 - 0135


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0473/03

    esittäjä(t): Erik Meijer (GUE/NGL) komissiolle

    (20. helmikuuta 2003)

    Aihe: Ilman tarjonta Eurostar-junan ja muiden suurnopeusjunien matkustajille junien sähköjärjestelmän mennessä epäkuntoon

    1. Tietääkö komissio, että 7. helmikuuta 2003 Lontoosta Pariisiin matkalla ollut Eurostar-juna pysähtyi hieman lähtönsä jälkeen viideksi tunniksi ja palasi kuuden tunnin kuluttua takaisin Lontoon Waterloon asemalle?

    2. Tietääkö komissio myös sen, että junan ollessa pysähdyksissä matkustajat eivät voineet käyttää vettä eivätkä käymälöitä eikä heillä ollut saatavilla raitista ilmaa, jonka happipitoisuus olisi ollut riittävä normaalia hengitystä varten, joten matkustajien piti rikkoa ikkunat hätävasaroilla?

    3. Johtuuko ilmansaannin vaje siitä, että tämä juna on aikaisemmista malleista poiketen täysin ilmatiivis, minkä vuoksi ilmansaanti on ovien ollessa kiinni täysin riippuvainen ilmastointijärjestelmästä, joka toimii vain, kun sähkön saanti on keskeytymätöntä?

    4. Mitä seurauksia olisi siitä, jos tällainen onnettomuus tapahtuisi lämpimään kesäaikaan, jolloin ei synny vain puutetta hapesta vaan ilman lämpötilakin nousee huomattavasti? Voiko seurauksena olla tällöin se, että useat ihmiset menettävät tajuntansa ja että muutamat jopa kuolevat tämän jälkeen?

    5. Voiko tällaisia ongelmia syntyä myös muissa suurnopeusjunissa, kuten ranskalaisessa TGV-junassa, joka eroaa ulkonäöltään Eurostar-junasta, mutta joka on sisustettu samoilla materiaaleilla, vastaavassa Belgian läpi kulkevassa, rajat ylittävään liikenteeseen tarkoitetussa Thalys-junassa, espanjalaisessa AVE-junassa, saksalaisessa ICE-junassa, italialaisessa ETR.500-junassa ja ruotsalaisessa X-2000-junassa?

    6. Mitä toimia toteutetaan matkustajien suojaamiseksi tällaisilta onnettomuuksilta tulevaisuudessa? Aikooko komissio antaa määräyksen, että junissa on aina oltava riittävä määrä avattavia ikkunoita, kuten aikaisemmin oli kaikissa junissa?

    Lähde: Flanderin TV 1, myöhäisuutiset, 8. helmikuuta 2003.

    Loyola de Palacion komission puolesta antama vastaus

    (1. huhtikuuta 2003)

    Parlamentin jäsenen kysymys koskee tilannetta, joka sattui Lontoosta Pariisiin lähdössä olevalle Eurostar-junalle 7. helmikuuta 2003 klo 17.15. Komissiolle on ilmoitettu tapauksesta.

    Tapauksesta on parhaillaan meneillään virallinen tutkinta, jonka suorittavat Eurostar ja infrastruktuurin hallinnasta vastaava Network Rail. Komission saamien tietojen mukaan tilanteen poikkeuksellisen pitkä kesto johtui eri tekijöiden yhteisvaikutuksesta: vikaa oli vaikea tunnistaa, koska

    se oli harvinainen, sitä oli vaikea korjata, koska juna oli erityisen vaikeassa paikassa ja vika tapahtui vaikeaan aikaan (ruuhka-aika), ja lisäksi korjaaminen edellytti virran katkaisemista. Viimeksi mainittu tekijä merkitsi sitä, junassa otettiin käyttöön vara-akut, mutta niiden kapasiteetti on rajallinen. Tämä selittää ilmanvaihdossa, valaistuksessa ja kuulutusjärjestelmässä esiintyneet ongelmat.

    Yhteisön lainsäädännön piirissä ollaan parhaillaan kehittämässä rautatieliikennettä koskevia yhteisön teknisiä sääntöjä. Tämä prosessi perustuu 23. heinäkuuta 1996 annettuun neuvoston direktiiviin 96/48/ETY(1) ja 19. maaliskuuta 2001 annettuun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviin 2001/16/EY(2), jotka koskevat Euroopan laajuisen rautatiejärjestelmän yhteentoimivuutta. Näissä direktiiveissä luodaan menettely yhteentoimivuuden teknisten eritelmien (YTE) vahvistamiseksi. Suurnopeusjunien osalta (direktiivi 96/48/EY) komissio hyväksyi ensimmäisen sukupolven YTE:t 30. toukokuuta 2002, kun taas tavanomaisten rautateiden osalta niiden laatiminen on edelleen kesken.

    YTE:t eivät ole kattavia, vaan ne koskevat ainoastaan niitä osatekijöitä, jotka on yhdenmukaistettava rajat ylittävän rautatieliikenteen helpottamiseksi. Periaatteena on, että jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset määrittelevät ne tekijät, joita ei ole määritelty yhteisö tasolla.

    Komissio panee merkille parlamentin jäsenen ehdotuksen, joka koskee matkustajien suojelemista, ja huolehtii siitä, että se otetaan huomioon ensimmäisen sukupolven YTE:ien tarkistuksessa, joka on jo valmisteilla, sekä matkustajien oikeuksia koskevassa ehdotuksessa, joka on määrä antaa vuonna 2003.

    (1) EYVL L 235, 17.9.1996.

    (2) EYVL L 110, 20.4.2001.

    Top