EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E000782

KIRJALLINEN KYSYMYS P-0782/03 esittäjä(t): Claude Moraes (PSE) komissiolle. EU:n osallistuminen maailman immunisointialoitteisiin.

EUVL C 222E, 18.9.2003, p. 234–235 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92003E0782

KIRJALLINEN KYSYMYS P-0782/03 esittäjä(t): Claude Moraes (PSE) komissiolle. EU:n osallistuminen maailman immunisointialoitteisiin.

Virallinen lehti nro 222 E , 18/09/2003 s. 0234 - 0235


KIRJALLINEN KYSYMYS P-0782/03

esittäjä(t): Claude Moraes (PSE) komissiolle

(7. maaliskuuta 2003)

Aihe: EU:n osallistuminen maailman immunisointialoitteisiin

Terveellisen elämäntavan edistämisen tekijät ovat syyskuussa 2002 hyväksytyn yhteisön kansanterveyden alan toimintaohjelman tärkeimpiä painopistealoja. Immunisointi on ehkäisevän terveydenhuollon tehokkain väline ja se on keskeinen tekijä ihmisoikeuksien ja köyhyyden lievittämisen aloilla. WHO:n, Unicefin ja Maailmanpankin äskettäin julkistama kertomus Rokotuksen ja immunisoinnin tilanne maailmassa (2002) korostaa valtavia edistysaskelia. Kertomuksessa korostetaan myös sitä, että vaikka rokotteet ovat halvin keino rajoittaa tautien leviämistä, ne eivät saavuta niitä eniten tarvitsevia maailman vähiten kehittyneiden alueiden asukkaita.

EU on sitoutunut toimimaan läheisessä yhteistyössä terveydenhuollon alan tärkeimpien kansainvälisten toimijoiden kanssa, WHO mukaan lukien. Mihin toimiin EU:n tasolla on ryhdytty immunisoinnin rahoittamiseksi ja jotta EU osallistuisi WHO:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen uusiin aloitteisiin, joilla vastataan kasvavaan kansainväliseen paineeseen ja joihin immunisointi- ja rokotusohjelmat sisältyvät?

Aikooko komissio harkita terveysfoorumin perustamista siten, että se kokoaa yhteen kansanterveydestä vastaavat toimijat, mukaan lukien kansalaisjärjestöt, terveydenhuoltoalan ammattilaiset ja viranomaiset, keskustelee edellä mainitun kaltaisista kansanterveyteen liittyvistä kysymyksistä ja kehittää laaja-alaisen ja koordinoidun toimintaohjelman?

David Byrnen komission puolesta antama vastaus

(9. huhtikuuta 2003)

Komissio on vahvasti sitoutunut toimimaan läheisessä yhteistyössä tärkeimpien kansainvälisten toimijoiden kanssa tukeakseen tartuntatautien vastaista taistelua sekä Euroopassa että kehitysmaissa.

Euroopassa päävastuu rokotuspolitiikasta, kuten terveyspalveluista ja sairaanhoidosta yleensäkin, on jäsenvaltioilla, ja kukin niistä on kehittänyt politiikkansa kansallisten tarpeiden mukaan.

Näissä puitteissa komissio tukee jäsenvaltioita niiden työskennellessä rokotuksilla ehkäistävien tautien valvomiseksi, ottaen huomioon niiden omat erityiset rokotusstrategiat eri tavoin:

- Läheinen yhteistyö jäsenvaltioiden kanssa rokotuksilla ehkäistävien tautien seuraamista vahvistavan yhteisön verkoston kautta, tartuntatautien epidemiologisen seurannan ja valvonnan verkoston perustamisesta yhteisöön 24 päivänä syyskuuta 1998 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 2119/98/EY(1) mukaisesti.

- Kansanterveysalan toimintaohjelman alaisten hankkeiden, joiden tarkoitus on rokotuksilla ehkäistävien tautien erityisten seuraamistoimien tukeminen, ja politiikan tarpeita palvelevien, jäsenvaltioiden ja ehdokasmaiden kanssa yhteisten hankkeiden rahoittaminen. Kumppanuus muiden maiden ja kansainvälisten järjestöjen, kuten Maailman terveysjärjestön WHO:n, kanssa on mahdollinen.

Komission toimet tällä alalla kehitysmaissa ovat osa sen jatkuvaa terveyttä ja terveyden vahvistamista tukevaa toimintaa, joka on olennaista rokotussuojan eli immunisoinnin kattavuuden ja tehokkuuden lisäämisen ja ylläpitämisen kannalta. Tätä tukea annetaan progressiivisesti alakohtaisten lähestymistapojen ja budjettituen kautta. Immunisoinnin kattavuus on yksi indikaattoreista, jotka on valittu terveydenhuollon tulosten ja terveystilanteen parantumisen arvioimiseksi. Joissakin maissa immunisointi rokotuksilla ehkäistäviä tauteja vastaan kaipaa lisätukea. Yhteisö on esimerkiksi tukenut erityishankkeita maissa ja alueilla, joilla polio on edelleen endeeminen. Komissio tukee erityisesti ponnisteluja polion hävittämiseksi Intiassa ja Nigeriassa, missä ilmeni yli 90 prosenttia vahvistetuista poliotapauksista vuoden 2002 aikana, hankkeilla, joiden yhteisarvo on 37,5 miljoonaa euroa. Komissio tukee myös alueellisia ohjelmia Länsi-Afrikassa Unicefin kautta (esim. Appui au renforcement de l'Indépendence

vaccinale ARIVA Länsi-Afrikka); niiden tarkoitus on vahvistaa kapasiteetteja suuremman kansallisen ja alueellisen itsenäisyyden saavuttamiseksi rokotusohjelmissa. Myös Euroopan humanitaarisen avun toimisto antaa tukea immunisointitoimissa monimutkaisissa hätätilanteissa. Lisäksi komissio osallistuu aluerahastojen (Afrikan malariarokotusverkosto), erityisen budjettikohdan (AIDS-rokotusvalmiusohjelmat) ja viidennen tutkimuksen puiteohjelman kautta uusien ja tehokkaampien rokotteiden kehittämiseen merkittävimpiä köyhyyteen liittyviä tauteja vastaan.

(1) EYVL L 268, 3.10.1998.

Top