Wählen Sie die experimentellen Funktionen, die Sie testen möchten.

Dieses Dokument ist ein Auszug aus dem EUR-Lex-Portal.

Dokument 51997AC0772

    Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille yhteisön nykyisestä ja ehdotetusta toiminnasta tupakan kulutuksen vähentämiseksi"

    EYVL C 296, 29.9.1997, S. 32–36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51997AC0772

    Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille yhteisön nykyisestä ja ehdotetusta toiminnasta tupakan kulutuksen vähentämiseksi"

    Virallinen lehti nro C 296 , 29/09/1997 s. 0032


    Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille yhteisön nykyisestä ja ehdotetusta toiminnasta tupakankulutuksen vähentämiseksi"

    (97/C 296/08)

    Komissio päätti 23. joulukuuta 1996 EY:n perustamissopimuksen 198 artiklan mukaisesti pyytää talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellä mainitusta tiedonannosta.

    Asian valmistelusta vastannut ympäristönsuojelu-, kansanterveys- ja kuluttajajaosto antoi lausuntonsa 3. kesäkuuta 1997. Esittelijänä oli Christoph Fuchs.

    Talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 9. ja 10. heinäkuuta 1997 pitämässään 347. täysistunnossa (heinäkuun 9. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon äänin 86 puolesta, 44 vastaan 13:n pidättyessä äänestämästä.

    1. Johdanto

    1.1. Komission tiedonannossa esitetään vaihtoehtoja yhteisön ja jäsenvaltioiden toimille tupakankulutuksen vähentämiseksi. Näillä toimilla pyritään vähentämään tupakankulutuksesta aiheutuvia kansanterveydellisiä seurauksia Euroopan kansalaisten keskuudessa. Tiedonannossa kartoitetaan myös nykyisiä toimia sekä yhteisön sääntöjä tupakankulutuksen vähentämiseksi. Ottaen huomioon tästä tiedonannosta aiheutuvat reaktiot komissio harkitsee tarvetta ehdottaa vastaavia erityistoimia.

    1.2. Lisätoimien tarvetta komissio perustelee sillä, ettei tupakankulutuksen vähentämiseksi tähdätyillä toimilla Euroopan unionissa ole tähän mennessä ollut toivottuja tuloksia. Yhteisön väestöstä 40 % polttaa edelleen, ja tulevina vuosikymmeninä varaudutaan tupakankulutuksesta johtuvien kuolemantapausten jyrkkään nousuun. Tiedonannossa korostetaan erityisen riskialttiisiin ryhmiin, kuten naisiin, nuoriin, heikoista taloudellisista ja sosiaalisista oloista kotoisin oleviin sekä tupakoimattomiin henkilöihin kohdistettavia toimia.

    1.3. Komission ehdottamat vaihtoehdot perustuvat olemassa oleviin yhteisöaloitteisiin, kuten "Eurooppa syöpää vastaan" -ohjelmaan vuosiksi 1996 2000, sekä useisiin direktiiveihin, jotka koskevat mm. tupakkatuotteiden televisiomainonnan kieltoa, tupakkapakkausten terveysvaroituksia, tiettyjen purutupakkalajien markkinointikieltoa sekä savukkeiden suurinta sallittua tervapitoisuutta. Tiedonanto, jolla reagoidaan neuvoston äskettäin antamaan päätökseen Euroopan unionin tupakankulutuksen vähentämisestä, tukeutuu osaksi korkean tason syöpäasiantuntijakomitean "Eurooppa syöpää vastaan" -ohjelman yhteydessä antamiin suosituksiin.

    1.4. Tiedonannon vaihtoehdot ovat laaja-alaisia ja kattavat mm. seuraavat alat:

    terveyskasvatus ja valistuskampanjat

    tiedonkeruu ja epidemiologiset tutkimukset

    savukkeiden sisältämät aineet (terva, nikotiini ja lisäaineet)

    merkintä

    verot ja vähittäiskauppahinnat

    markkinointiehdot ja mainonta

    passiivinen tupakointi

    yhteistyö yhteisön ulkopuolisten maiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa.

    1.5. Komissio jakaa nämä vaihtoehdot kahteen pääryhmään: toimiin, joita ehdotetaan ja toimeenpannaan yhteisötasolla sekä toimiin, joissa komissio läheisyysperiaatteen ja perustamissopimuksen 129 artiklan perusteella toimii vain koordinoijana.

    2. Yleistä

    2.1. Talous- ja sosiaalikomitea on tyytyväinen komission pyrkimyksiin voimistaa taistelua tupakointia vastaan.

    2.2. Komitea korostaa komission tiedonannon liitteenä olevia korkean tason syöpäasiantuntijakomitean 2. lokakuuta 1996 antamia suosituksia yhteisön kansanterveyden suhteen.

    2.3. Komitea painottaa tiedotuksen, valistuksen ja myös terveyskasvatuksen suurta merkitystä lasten ja nuorten tupakoinnin ehkäisyssä. Toimien selvän painopisteen tulisi keskittyä näihin kohderyhmiin, sillä tupakointi aloitetaan usein murrosiässä tai jo aiemmin, ja tupakoinnin varhainen aloittaminen johtaa usein pitkäaikaiseen tupakointiin. Myös raskaana olevia naisia olisi erityisesti suojeltava.

    2.4. Komitea on kuitenkin tietoinen tupakka-alan sosiaalis-taloudellisesta merkityksestä varsinkin työllisyyden kannalta. Komitea painottaa, että maatalous ei turvaa raakatupakan tuottajille taloudellisesti kannattavia mahdollisuuksia vaihtaa tuotannonalaa. Heidän tapaukseensa tuleekin kiinnittää erityistä huomiota esimerkiksi tutkimalla toimia, jotka antavat konkreettisella tavalla suuntaa muihin maatalouden tuotannonaloihin siirtymiselle tai luomalla mahdollisuudet maatalouden ulkopuoliselle toiminnalle. Komitea korostaa kuitenkin aiemmin antamiensa lausuntojensa mukaisesti, että on tarpeen arvioida systemaattisesti ja jatkuvasti sekä nykyisiä että ehdotettuja toimia, jotta voidaan todeta, millainen vaikutus niillä on tupakankulutuksen vähentämiseen.

    2.5. Käyttöönotettavien toimien osalta komitean lähtökohtana on periaate, jonka mukaan kaikilla on oikeus hengittää puhdasta ilmaa. Kuitenkin myös tupakoitsijoiden oikeudet ovat kiistattomat niin kauan kuin he eivät altista kanssaihmisiä terveysriskeille. Tupakoitsijoita ei ole tarkoitus merkitä henkilöinä, vaan kyse on ennaltaehkäisystä ja tottumusten muuttamisesta.

    2.6. Komitea on komission kanssa yhtä mieltä siitä, että "yhteisöllä on hyvät mahdollisuudet edesauttaa entistä paremman ja yhtenäisemmän tupakanvastaisen strategian kehittämistä." Lisäksi komitea yhtyy komission kantaan, että kansanterveyteen liittyvissä yhteisön tulevissa toimissa tulee ottaa huomioon läheisyysperiaate sekä suhteellisuuden tarve.

    3. Erityistä

    3.1. Savukkeiden ainesosien suhteen komissio ehdottaa, että tupakkatuotteiden lisäaineiden mahdolliset terveysvaikutukset tutkitaan, tervapitoisuuden sallittua enimmäismäärää (tällä hetkellä 15 mg ja neuvoston direktiivin N:o 90/239/ETY voimaan astumisen jälkeen 31. joulukuuta 1997 12 mg) harkitaan edelleen laskettavaksi ja tarkistetaan, olisiko savukkeiden nikotiinipitoisuuden sallitun enimmäismäärän määrittäminen toivottavaa.

    Komitea kannattaa periaatteessa syöpäasiantuntijakomitean ehdottamaa tupakan terva- ja nikotiinipitoisuuksien asteittaista rajoittamista. Rajoitusten vaikutusta kuluttajien tupakointitottumuksiin ja terveyteen olisi kuitenkin tutkittava tieteellisesti.

    Komitea muistuttaa myös, että teollisuus saattaa väärinkäyttää tupakan terva- ja nikotiinipitoisuuksien laskemista mainostarkoituksiin esim. siten, että tupakkatuote esitellään "kevyenä". Tämä harmittomaksi tekeminen saattaa johtaa tupakoinnin lisääntymiseen.

    3.2. Jalostusteollisuuden on annettava todiste tupakkatuotteissa mahdollisesti käytettyjen lisäaineiden vaarattomuudesta. Yhdysvalloissa tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että lisäaineita käytetään manipulointiin nikotiinin tehokkuuden ja siten tupakoitsijoiden riippuvuuden lisäämiseksi. Tämä on kiellettävä.

    3.3. Komissio ehdottaa, että merkinnän osalta tarkastetaan, onko nykyisten tuotemerkintädirektiivien 89/622/ETY ja 92/41/ETY yhteydessä nykyistä suuremmasta ja näkyvämmästä varoitusmerkinnästä tehtävä velvoite. Komitea kannattaa tätä ehdotusta ja kehottaa lisäksi tutkimaan, voidaanko tupakkatuotteiden lisäaineiden merkintää vieläkin tarkentaa esim. lääkkeiden ja elintarvikkeiden tapaan.

    3.4. Komissio aikoo savukkeiden ja tupakkatuotteiden verotusta koskevien direktiivien puitteissa vaatia, että jäsenvaltiot erityisesti ne, joissa savukkeiden kuluttajahinnat ovat yhteisön keskitasoa alhaisemmat käyttävät joustovaraansa verotuksen nostamiseen.

    Komitea kannattaa tätä ehdotusta, sillä monet tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että tupakan saatavuus vaikuttaa kuluttajien tupakointitottumuksiin. Tupakkatuotteiden kuluttajahintojen yhdenmukaisella nostamisella torjutaan erityisesti lasten ja nuorten tupakointia, sillä näillä ryhmillä on rajoitetusti varoja käytössään. Sovittu määrä verotuloista olisi käytettävä tupakoinninvastaisiin tiedotuskampanjoihin ja yleisiin terveydenedistämistoimiin. Verotulojen ei tulisi kokonaisuudessaan siirtyä valtioiden yleisbudjettiin. Komitea suosittaa tupakkatuotteiden veronkorotuksen sulkemista hintaindeksin ulkopuolelle, sikäli kun hintaindeksi otetaan huomioon tuloja tasoittavissa toimissa, jotta varmistetaan, ettei se vaikuta inflatorisesti.

    Tupakan verotuksen korottamisehdotuksen yhteydessä komitea painottaa myös tupakkatuotteiden salakuljetuksen vastaista taistelua.

    3.5. Olisi otettava huomioon, ettei komissio tee konkreettisia ehdotuksia tupakkatuotteiden mainonnasta. Komissio ei mainitse vuoden 1991 muutettua ehdotustaan neuvoston direktiiviksi koskien tupakkatuotteiden mainontaa (COM(91) 111 final SYN 194); direktiiviehdotuksen mukaan kaikki tupakkatuotteiden suoran tai epäsuoran mainonnan muodot (paitsi tupakkaliikkeissä) on kiellettävä.

    Komitea korostaa 23. syyskuuta 1992 antamassaan lausunnossa (), että Euroopan tupakkateollisuudelle on annettava mahdollisuus itsekontrollin puitteissa ottaa käyttöön suoraa ja epäsuoraa mainontaa koskevat sitovat säännöt. Koska itsekontrolli on suurelta osin jäänyt riittämättömäksi, komitea yhtyy syöpäasiantuntijakomitean suosituksiin kieltää tupakan mainonta, sillä se on mm. syynä siihen, että lapset ja nuoret aloittavat tupakoinnin.

    3.6. Eräät komission ehdotukset koskevat tupakointia yleisissä tiloissa ja työpaikoilla. Näihin ehdotuksiin, mukaan lukien ehdotus tupakoimattomien henkilöiden suojan käsittelystä sosiaalipolitiikkaa koskevan sopimuksen yhteydessä, on syytä kiinnittää erityistä huomiota, sillä riippumatta tupakoijan oikeudesta tupakoida tupakoimattomilla henkilöillä on oikeus hengittää mahdollisimman puhdasta ilmaa. Haitta-aineiden kuten asbestin ja bentseenin raja-arvot on asetettu lakisääteisesti alimmalle käytännössä saavutettavalle tasolle. Tupakansavun alin saavutettava arvo on nolla. Tupakoimattomien henkilöiden oikeuksien turvaamiseksi olisi tartuttava toimiin tupakansavun vähentämiseksi ympäröivästä ilmasta.

    Komitea viittaa tässä tupakoimattomien henkilöiden suojelusta saatuihin myönteisiin tuloksiin, joita on saavutettu lainsäädännöllisin toimin eräissä jäsenmaissa kuten Suomessa. On myös tärkeää, että jäsenvaltiot huolehtivat lainsäädäntönsä johdonmukaisesta noudattamisesta (esim. tupakoimaton alue julkisissa tiloissa). Komitea pitää välttämättömänä, että työmarkkinaosapuolet otetaan mukaan neuvotteluihin, joissa käsitellään tupakointia koskevia toimenpiteitä julkisissa rakennuksissa ja työpaikoilla sekä tällaisten toimien täytäntöönpanoa.

    3.7. Budjettivuonna 1995 Euroopan yhteisö maksoi YMJ:n yhteydessä raakatupakka-alalle yhteensä 993 miljoonaa ecua palkkioina, kun taas (tupakka-alan tutkimus- ja tiedotusrahaston kautta tehtävälle) tutkimukselle ja valistukselle annettiin käyttöön vain 1 % näistä palkkioista. Komissio on ehdottanut, että tupakka-alan tutkimus- ja tiedotusrahastolle annettavaa osuutta korotetaan 2 %:iin.

    Komitea on tyytyväinen tähän ehdotukseen. Lisäksi se kehottaa komissiota tutkimaan, onko tiedotuksen ja kohdennettujen valistustoimenpiteiden riippumaton tukeminen mahdollista.

    Komitean mielestä "Eurooppa syöpää vastaan" -ohjelmassa käytettävissä olevia varoja (nykyisin vain 2 miljoonaa ecua) olisi oleellisesti lisättävä.

    3.8. Nikotiinintarve olisi komission ehdotuksen ja monien tieteellisten julkaisujen mukaisesti luokiteltava riippuvuudeksi.

    3.9. Tupakan saatavuus olisi tehtävä entistä vaikeammaksi lapsille ja nuorille mm. poistamalla osa tupakka-automaateista. Komitea myöntää tässä yhteydessä, että eräät jäsenvaltiot ovat aloittaneet menestyksekkäitä ohjelmia, ja kannustaa kaikkia jäsenvaltioita vastakin kehittämään ja ottamaan käyttöön tällaisia ohjelmia.

    Bryssel, 9. heinäkuuta 1997.

    Talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

    Tom JENKINS

    () EYVL C 313, 20.11.1992

    LIITE talous- ja sosiaalikomitean lausuntoon

    Hylätyt muutosehdotukset

    Keskustelussa hylättiin seuraavat muutosehdotukset, jotka saivat yli neljänneksen annetuista äänistä:

    Kohta 1.2

    Muutetaan kuulumaan seuraavasti:

    "Komissio huomauttaa, että tupakoinnin vaikutukset ovat vähentyneet Euroopan unionissa viime vuosikymmeninä, mutta väheneminen on hidastunut viime vuosina. Komissio toteaa, että yli 40 % yhteisön väestöstä tupakoi edelleen ja että seuraavina vuosikymmeninä on odotettavissa tupakointiin liittyvien tärkeimpien terveysongelmien nopea lisääntyminen. Eurobarometristä 41.0 käy ilmi tupakoitsijoiden määrän merkittävä vähentyminen ja sen mukaan vain vähän yli kolmannes EU:n yli 15-vuotiaista kansalaisista tupakoi (35 %). Tiedonannossa korostetaan erityisen riskialttiisiin ryhmiin, kuten naisiin, nuoriin, heikoissa taloudellisissa ja sosiaalisissa oloissa eläviin sekä tupakoimattomiin henkilöihin kohdistettavia toimia."

    Perustelu

    Tiedonannon ja komission virallisen elimen Eurobarometrin esittämät tiedot ovat erilaisia. On kuitenkin tarpeen viitata arvioinnin eri osatekijöihin kuten tietoihin, jotka sisältyvät julkaisuun Eurobarometri 41.0 "Eurooppa ja tupakointi", PO V/F/I:n kansanterveysyksikkö, 21. syyskuuta 1994.

    Äänestyksen tulos

    Jaa-ääniä: 42, ei-ääniä: 92, tyhjiä: 7.

    Kohta 2.5

    Korvataan seuraavalla tekstillä:

    "Komitean mielestä ehdotettujen toimien tulisi perustua sille periaatteelle, että jokaisella on oikeus hengittää puhdasta ilmaa. Samalla kuitenkin hyväksytään myös, että tupakoitsijoilla on oikeus tupakoida, jos he eivät vaaranna tai häiritse muita. Komitea korostaa työmarkkinaosapuolten tärkeää osaa tupakointia työpaikoilla koskevien ohjeiden laatimisessa. Tavoitteena ei ole stigmatisoida tupakoijia ihmisinä, vaan yrittää edistää tupakoimattomuutta kansallisten kulttuurien puitteissa ja muuttaa asenteita."

    Perustelu

    Työmarkkinaosapuolten tulisi olla aina mukana käsiteltäessä kysymyksiä, jotka koskevat työntekijöitä työpaikalla. Parasta on, jos ihmiset sopivat asioista keskenään paikan päällä.

    Äänestyksen tulos

    Jaa-ääniä: 51, ei-ääniä: 87, tyhjiä: 10.

    Kohta 3.5

    Korvataan kohdan toinen alakohta seuraavalla tekstillä:

    "Komitea torjui 23. syyskuuta 1992 antamassaan lausunnossa tupakan mainontakiellon. Komitea halusi antaa Euroopan tupakkateollisuudelle tilaisuuden luoda välimiesmenettelyn avulla määräykset pakollisesta itsesääntelystä, joka koskee suoraa ja epäsuoraa mainontaa ja jolla huolehditaan siitä, ettei mainoksia suunnata nuorille eikä urheiluun. Niinpä tupakanvalmistajien ei tulisi mainostaa urheilu- eikä nuortenlehdissä. Itsesääntelyn toimivuuteen ollaan oltu tyytyväisiä.

    Yhdenmukaisuuden vuoksi komitea vahvistaa 23. syyskuuta 1992 antamansa lausunnon ja torjuu uudestaan mainontakiellon sellaisenaan, myös vapaaehtoisuuteen perustuvasta toimintasäännöstöstä saatujen kokemusten valossa."

    Perustelu

    Perustelu ilmenee muutosehdotuksesta.

    Äänestyksen tulos

    Jaa-ääniä: 44, ei-ääniä: 90, tyhjiä: 8.

    Kohta 3.8

    Korvataan seuraavasti:

    "Komitea huomauttaa, että tiedonannossa ehdotetaan nikotiiniriippuvuuden luokittelua riippuvuudeksi, jolloin sitä voitaisiin käsitellä yhteisön tärkeiden kansanterveysohjelmien yhteydessä. Komitea korosti jo 29. maaliskuuta 1991 antamassaan lausunnossa, että ilmaus `riippuvuus` vaikuttaa voimakkaalta."

    Perustelu

    On oikeutettu kysyä, onko asianmukaista luokitella laillisesti myynnissä olevia tuotteita uudelleen, jotta niitä voidaan käsitellä sellaisten yhteisöohjelmien yhteydessä, jotka koskevat ennen kaikkea laittomia huumeita. Komitea on aiemmin hylännyt tämän tulkinnan.

    Äänestyksen tulos

    Jaa-ääniä: 49, ei-ääniä: 71, tyhjiä: 5.

    nach oben