Eurooppalainen oikeusalan koulutusstrategia (2021–2024)
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Komission tiedonanto – Oikeuden varmistaminen EU:ssa – eurooppalainen oikeusalan koulutusstrategia vuosiksi 2021–2024
TIEDONANNON TARKOITUS
- Sillä pyritään vahvistamaan yhteistä eurooppalaista oikeuskulttuuria, joka perustuu oikeusvaltioperiaatteeseen, perusoikeuksiin ja keskinäiseen luottamukseen.
- Tämän saavuttamiseksi siinä esitetään EU:n oikeusalan koulutusstrategia, joka sisältää toimenpiteitä, joilla edistetään EU:n oikeuden asianmukaista ja tehokasta soveltamista.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Strategiassa yksilöidään seuraavat alat ja annetaan suosituksia kaikille osallistujille (koulutuksen tarjoajille, Euroopan komissiolle, sidosryhmille ja oikeudellisille verkostoille).
EU:n lainsäädännön koulutusvaatimukset
- Yhteisen oikeusvaltiokulttuurin edistäminen. Hyvin koulutetuilla ammattilaisilla on tärkeä rooli kulttuurin vahvistamisessa ja oikeusvaltioperiaatteen soveltamisessa.
- Perusoikeuksien voimassa pitäminen. EU:n perusoikeuskirjan olisi todennuttava ihmisten elämässä, ja sen suhde kansalliseen lainsäädäntöön ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen olisi ymmärrettävä.
- Oikeuslaitoksen digitalisaation laajentaminen. Ammatissa on ymmärrettävä ja hyödynnettävä paremmin digitaalisia työkaluja ja tekoälyä.
- EU:n oikeuden kehityksen tasalla pysyminen. Toimijoiden on pysyttävä ajan tasalla EU:n lainsäädännön kehityksestä erityisesti rajat ylittävän oikeudellisen yhteistyön, turvallisuuden, terrorismin torjunnan ja järjestäytyneen rikollisuuden, yksilöiden prosessuaalisten ja uhrin oikeuksien sekä sisämarkkina- ja ympäristölainsäädännön täytäntöönpanon kaltaisilla aloilla.
- Oikeusalan ammattilaisten valmistaminen käsittelemään uusia haasteita. Terrorismi ja kyberrikollisuus kehittyvät jatkuvasti, ja muuttuvat työtavat vaikuttavat työllisyyteen ja sosiaalioikeuteen.
Välttämätön muu koulutus EU:n oikeuden lisäksi
- Tarjotaan oikeusalan toimijoille monitieteisiä valmiuksia. Tarjottavat valmiudet vaihtelevat ”tuomaritaidosta”* muuhun kuin lailliseen osaamiseen ja lakikielitaitoon.
EU:n oikeutta soveltavien oikeusalan ammattilaisten koulutuksen lisääminen, laajentaminen ja tarkempi kohdentaminen
- Tavoitteiden räätälöinti. Tuomarit ja syyttäjät ovat tärkeimpiä kohderyhmiä, samoin kuin tuomioistuinten ja syyttäjien henkilöstö, asianajajat, notaarit ja ulosottomiehet.
- Muiden ammattien edustajille tarjottavan EU:n oikeutta koskevan koulutuksen parantaminen. Vankiloiden henkilöstö, ehdonalaisen vapauden valvojat, sovittelijat, tuomioistuimia avustavat asiantuntijat, maksukyvyttömyysmenettelyn selvittäjät ja oikeustulkit/-kääntäjät tarvitsevat kaikki asiaankuuluvan EU:n lainsäädännön tuntemusta.
Laadukas ja tehokas koulutus
- Edistetään vahvoja menetelmiä, joustavuutta vastata erilaisiin haasteisiin, jatkuvaa seurantaa, ammatinharjoittajien altistumista erilaisille oppimisen muodoille ja tulosten arviointia.
Nuorten ammatinharjoittajien koulutus
- Uusien oikeusalan ammattilaisten juurruttaminen EU:n oikeusjärjestelmään ja kulttuuriin. Tähän olisi sisällyttävä EU:n oikeuden systeemisiä osia, perusoikeuksia, oikeusvaltioperiaatetta, ”tuomaritaitoa” ja kielitaitoa.
Jaettu vastuu
- Niiden kansallisten sidosryhmien tukeminen, joilla on ensisijainen vastuu. Kouluttajat, oikeusministeriöt ja säännellyt ammatit tarvitsevat asianmukaiset resurssit, jotta ne voivat oikeasti saavuttaa kulttuurin, jossa koulutusta pidetään investointina.
- Kannustetaan EU:n oikeuden asiantuntijaverkostoja. Ammatinharjoittajien olisi voitava pyytää kollegoiltaan oikeudellista asiantuntemusta EU-asioista kansallisten verkostojen kautta.
- Euroopan oikeudellisen koulutusverkoston ainutlaatuisen roolin hyödyntäminen. Euroopan oikeudellinen koulutusverkosto voi parhaiten koordinoida kansallisia ja rajat ylittäviä koulutustoimia, kun se saa tarvitsemansa rahoituksen.
- EU:n toimijoiden näkeminen mielipidevaikuttajina. Eurooppaoikeuden akatemian, Julkisen hallinnon Eurooppa-instituutin sekä EU:n oikeuden ja oikeusalan ammattilaisten verkostojen olisi edistettävä koulutustoimintaa ja jaettava materiaalia ja kokemuksia.
- Komission tuen tarjoaminen. EU:n rahoitusta on saatavilla eurooppalaisen ulottuvuuden hankkeisiin, kuten kouluttajien kouluttamiseen ja rajat ylittävien yhteenliittymien edistämiseen, jotta voidaan käsitellä EU:n painopistealueita, testata uusia ideoita ja vastata erityistarpeisiin.
- Toimien kohdentaminen EU:n ulkopuolisiin oikeusalan ammattilaisiin. Eurooppalainen oikeusalan koulutus kattaa ehdokasmaat ja mahdolliset ehdokasmaat erityisesti Länsi-Balkanilla, ja sitä voitaisiin laajentaa muihin EU:n ulkopuolisiin maihin, erityisesti Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.
- Seuranta. Komissio raportoi strategian edistymisestä ja tekee yhteistyötä sidosryhmien kanssa tietojen keruun ja analysoinnin parantamiseksi.
TAUSTAA
Lissabonin sopimuksella EU:lle annettiin rooli tuomareiden ja oikeuslaitoksen henkilöstön kouluttamisessa siviili- ja rikosasioissa. Vuonna 2011 komissio esitteli tiedonannon ”Parannetaan luottamusta oikeuden saatavuuteen EU:ssa: eurooppalaisen oikeusalan koulutuksen uusi ulottuvuus”.
Viimeisin tiedonanto perustuu saavutettuun edistykseen. Siinä korostetaan oikeusalan koulutuksen tarvetta, erityisesti kun otetaan huomioon oikeusvaltioperiaatteen heikkeneminen, perusoikeuksiin kohdistuvat hyökkäykset joissakin EU:n jäsenvaltioissa, digitalisaation lisääntyminen ja Länsi-Balkanin maiden mahdollisuus liittyä EU:hun.
KESKEISET TERMIT
Tuomaritaito. Tapa, jolla tuomarit tekevät työnsä, mukaan lukien kaikki, mitä ei löydy lakikirjoista, todisteista tai menettelytavoista.
ASIAKIRJA
Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Oikeuden varmistaminen EU:ssa – eurooppalainen oikeusalan koulutusstrategia vuosiksi 2021–2024 (COM(2020) 713 final, 2.12.2020)
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Oikeusvaltiokertomus 2020 – Oikeusvaltiotilanne Euroopan unionissa (COM(2020) 580 final, 30.9.2020)
Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Oikeusvaltioperiaatteen lujittaminen unionissa – Toimintasuunnitelma (COM(2019) 343 final, 17.7.2019)
Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Parannetaan luottamusta oikeuden saatavuuteen EU:ssa: eurooppalaisen oikeusalan koulutuksen uusi ulottuvuus (COM(2011) 551 final, 13.09.2011)
Viimeisin päivitys: 02.05.2022