Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia

Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Komission tiedonanto – Tasa-arvon unioni: Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia 2021–2030

TIEDONANNON TARKOITUS

Tiedonannossa esitellään vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia vuosiksi 2021–2030. Sen tarkoituksena on

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Strategian tavoitteena on parantaa vammaisten elämää EU:ssa ja sen ulkopuolella vuosina 2021–2030. Strategiassa todetaan, että tavoitteet voidaan saavuttaa vain sekä kansallisella että EU:n tasolla toteutettavilla koordinoiduilla toimilla ja siten, että jäsenvaltiot ja alue- ja paikallisviranomaiset sitoutuvat vahvasti Euroopan komission ehdottamien toimien toteuttamiseen.

Visio ja toiminnan tarve

EU perustuu yhtäläisten mahdollisuuksien, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, vapauden, demokratian ja ihmisoikeuksien arvoihin. Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus (ks. tiivistelmä) ja Euroopan unionin perusoikeuskirja (ks. tiivistelmä) muodostavat perustan kaikenlaisen syrjinnän torjumiselle (ks. syrjimättömyys) ja asettavat tasa-arvon EU:n politiikan kulmakiveksi.

Strategiassa otetaan huomioon vammaisuuden moninaisuus, joka johtuu pitkäaikaisten fyysisten, psyykkisten, älyllisten tai aisteihin liittyvien – usein näkymättömien – vammojen vuorovaikutuksesta ympäristössä olevien esteiden kanssa sekä toimintarajoitteiden yleistymisestä iän myötä. Siinä puututaan erityisiin esteisiin, joita identiteettien risteyskohdassa (sukupuoleen, rotuun, etniseen alkuperään, seksuaalisuuteen tai uskontoon liittyvä identiteetti) tai vaikeassa sosioekonomisessa tai muussa haavoittuvassa asemassa olevat vammaiset kohtaavat. Vammaisten henkilöiden keskuudessa erityistä huomiota on kiinnitettävä naisiin, lapsiin, ikääntyneisiin, kodittomiin, pakolaisiin, maahanmuuttajiin, romaneihin ja muihin etnisiin vähemmistöihin.

Strategialla tuetaan vihreää siirtymää ja digitaalista muutosta sekä tervettä Eurooppaa ja edistetään siten kestävää, sopeutumiskykyistä, innovatiivista ja oikeudenmukaista EU:ta. Se on osa sosiaalisten oikeuksien pilaria koskevaa toimintasuunnitelmaa. Strategia on suunniteltu vahvistamaan Euroopan asemaa maailmanlaajuisena toimijana eriarvoisuuden torjunnassa, jotta saavutettaisiin YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja edistettäisiin ihmisoikeuksia.

Kymmenvuotisessa strategiassa esitellään tärkeimmät aloitteet, jotka on ryhmitelty neljän pääteeman ympärille.

Esteettömyys ja saavutettavuus oikeuksien, itsemääräämisoikeuden ja tasa-arvon mahdollistajana

Esteettömyys ja saavutettavuus ovat ennakkoedellytyksiä sille, että yksilö voi osallistua yhteiskunnan ja talouden toimintaan yhdenvertaisesti muiden kanssa. EU:n tasolla komissio kiinnittää erityistä huomiota kaikkien esteettömyyttä ja saavutettavuutta sääntelevien EU-sääntöjen asianmukaiseen täytäntöönpanoon ja arviointiin ja kartoittaa puutteita ja uusien lainsäädäntötoimien tarpeita. Komissio perustaa eurooppalaisen resurssikeskuksen (AccessibleEU) lisätäkseen esteettömyyspolitiikan johdonmukaisuutta ja helpottaakseen asiaan liittyvän tiedon saatavuutta. Samalla sen avulla kootaan yhteen esteettömyyssääntöjen täytäntöönpanosta ja noudattamisesta vastaavat kansalliset viranomaiset sekä esteettömyyteen liittyvien eri alojen asiantuntijat ja ammattihenkilöt. Tarkoituksena on

  • jakaa hyviä toimintatapoja alojen välillä
  • tuoda inspiraatiota politiikan kehittämiseen kansallisella ja EU:n tasolla
  • kehittää välineitä ja standardeja EU-lainsäädännön täytäntöönpanon helpottamiseksi

EU:n kansalaisten oikeudet:

Vammaisilla henkilöillä on sama oikeus kuin muillakin EU:n kansalaisilla muuttaa toiseen maahan ja osallistua poliittiseen elämään. Komissio aikoo ehdottaa eurooppalaisen vammaiskortin luomista vuoden 2023 loppuun mennessä. Kortilla pyritään

  • helpottamaan vammaisaseman vastavuoroista tunnustamista jäsenvaltioiden välillä
  • auttamaan vammaisia henkilöitä käyttämään oikeuttaan vapaaseen liikkuvuuteen
  • varmistamaan vammaisten henkilöiden osallistuminen vaaliprosessiin.

Yhdenvertainen osallistuminen ja syrjimättömyys

Strategian tavoitteena on suojella vammaisia henkilöitä kaikenlaiselta syrjinnältä ja väkivallalta. Sillä pyritään takaamaan yhtäläiset mahdollisuudet ja tavaroiden ja palvelujen saatavuus, mukaan lukien

  • oikeussuojan saatavuuden, oikeussuojan, vapauden ja turvallisuuden parantaminen
  • sosiaalisen suojelun, terveydenhuollon, koulutuksen sekä tavaroiden ja palvelujen, mukaan lukien asuminen, yhdenvertainen saatavuus
  • osallistava ja saavutettavissa oleva koulutus
  • korkealaatuisen terveydenhuollon kestävä ja yhdenvertainen saatavuus, mukaan lukien kuntoutus ja ennaltaehkäisy
  • taide-, kulttuuri-, virkistys-, vapaa-ajan- ja urheilutoiminnan sekä matkailun saatavuuden parantaminen
  • osallistuminen demokraattiseen prosessiin
  • esteetön ja osallistava asuminen
  • rakennusten ja viestinnän esteettömyys
  • osallistuminen elinikäiseen oppimiseen
  • uusien taitojen kehittäminen uusia työpaikkoja varten
  • laadukkaiden ja kestävien työpaikkojen saatavuuden parantaminen
  • vammaisuuden huomioon ottaminen valintaan, rekrytointiin, työllistämiseen ja työssäpysymiseen liittyvissä prosesseissa

Itsenäinen asuminen ja itsemääräämisoikeus

Vammaisilla henkilöillä on yhtäläinen oikeus elää itsenäisesti ja valita, missä ja kenen kanssa he asuvat. Itsenäisen asumisen ja yhteisöön integroitumisen tukemiseksi komissio käynnistää aloitteen vammaisille henkilöille suunnattujen sosiaalipalvelujen parantamiseksi. Aloitteessa keskitytään

  • ihmisarvoisen elämänlaadun varmistamiseen
  • laadukkaiden sosiaali- ja työllisyyspalvelujen tarjoamiseen
  • itsenäisen asumisen kehittämiseen
  • yhteisöpohjaisten palvelujen vahvistamiseen

Tehokas toteuttaminen

Komissio kehottaa jäsenvaltioita ja kaikkia EU:n toimielimiä ja virastoja

  • ottamaan vammaisten tarpeet huomioon suunnitellessaan, pannessaan täytäntöön ja seuratessaan toimintapolitiikkaa, lainsäädäntöä ja rahoitusohjelmia kohdennettujen toimien ja valtavirtaistamisen avulla
  • tekemään vammaisuuteen liittyvää yhteistyötä muiden sidosryhmien kanssa EU:n rahoituksen ja koulutuksen avulla

Muita toteuttamiseen liittyviä sitoumuksia ovat

  • kattavasta verkkonäkyvyydestä huolehtiminen toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi
  • moitteettoman seurannan ja raportoinnin varmistaminen
  • tietoisuuden ja hallinnon parantaminen, edistymisen mittaaminen
  • sen varmistaminen, että vammaiset henkilöt ovat osa dialogia ja osa täytäntöönpanoprosessia
  • vammaisuuden sisällyttäminen kaikkiin EU:n politiikkoihin ja merkittäviin aloitteisiin
  • vammaisten oikeuksien edistäminen maailmanlaajuisesti
  • vammaisyleissopimuksen mukaisen EU:n rakenteen vahvistaminen

Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan YK:n yleissopimuksen täytäntöönpano

EU:n toimielinten olisi sitouduttava, kuten komissio sitoutui asiakirjassa, työskentelemään yhdessä ja näyttämään esimerkkiä vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimuksen täytäntöönpanon toteuttamisessa EU:n tasolla ja kansallisella tasolla.

Kaikki jäsenvaltiot ja EU ovat yleissopimuksen sopimuspuolia, ja niiden on edistettävä, suojeltava ja toteutettava kaikkien vammaisten ihmisoikeuksia ja varmistettava heidän tasa-arvoisuutensa lain edessä. Tällä strategialla komissio tarjoaa kehyksen EU:n ja jäsenvaltioiden toimien tukemiselle vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan YK:n yleissopimuksen täytäntöönpanemiseksi.

TAUSTAA

Ks. myös:

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Tasa-arvon unioni: Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia 2021–2030 (COM(2021) 101 final, 3.3.2021)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Euroopan terveysunionin rakentaminen: EU:n muutosjoustavuuden vahvistaminen valtioiden rajat ylittävien terveysuhkien varalta (COM(2020) 724 final, 11.11.2020)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Euroopan rakennusten perusparannusaalto – ympäristöystävällisempiä rakennuksia, lisää työpaikkoja ja parempaa elämänlaatua (COM(2020) 662 final, 14.10.2020)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Digitaalisen koulutuksen toimintasuunnitelma 2021-2027 (COM(2020) 624 final, 30.9.2020)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Uusi kiertotalouden toimintasuunnitelma (COM(2020) 98 final, 11.3.2020)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle – Investointi Euroopan nuorisoon (COM(2020) 67 final, 19.02.2020)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Euroopan vihreän kehityksen ohjelma (COM(2019) 640 final, 11.12.2019)

Viimeisin päivitys: 07.07.2021

Top