Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sopimus Euroopan unionin toiminnasta

Sopimus Euroopan unionin toiminnasta

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Sopimus Euroopan unionin toiminnasta

JOHDANTO

Lissabonin sopimuksen tuloksena syntynyt sopimus Euroopan unionin toiminnasta (SEUT) kehitettiin Maastrichtin sopimuksella vahvistetun Euroopan yhteisön perustamissopimuksen (EY:n perustamissopimus tai EY-sopimus) pohjalta. EY-sopimus puolestaan perustui Roomassa 25. maaliskuuta 1957 allekirjoitettuun Euroopan talousyhteisön perustamissopimukseen (ETY:n perustamissopimus, ETY-sopimus). Maastrichtin sopimuksella (7. helmikuuta 1992) luotu Euroopan unioni merkitsi uutta askelta kohti Euroopan poliittista yhdentymistä.

Euroopan unioni ei kuitenkaan korvannut Euroopan yhteisöjä. Sen sijaan Euroopan yhteisöt siirrettiin yhdeksi osaksi ”kolmen pilarin” rakennetta:

Jokaisen uuden perussopimuksen myötä artiklojen numerointia muutetaan. Lissabonin sopimuksella, joka allekirjoitettiin 13.12.2007 ja tuli voimaan 1.12.2009, EY-sopimus nimettiin uudelleen sopimukseksi Euroopan unionin toiminnasta. SEUT sulautti kolme pilaria uudelleen järjestettyyn Euroopan unioniin, ja artiklat nimettiin jälleen uudelleen.

Sopimus Euroopan unionin toiminnasta ja sopimus Euroopan unionista (SEU) ovat kaksi Euroopan unionin tärkeintä sopimusta. SEUT muodostaa EU:n lainsäädännön yksityiskohtaisen oikeudellisen perustan. Sopimuksessa määritellään EU:n periaatteet ja tavoitteet sekä EU:n toiminta-alueen rajat kullakin politiikan alalla. Lisäksi sopimuksessa annetaan EU:n toimielimien rakennetta ja toimintaa koskevat yksityiskohdat.

SOPIMUKSEN TARKOITUS

Kuten jo EY-sopimuksen entisessä johdanto-osassa todetaan, sopimuksen tavoitteena oli luoda perusta ”Euroopan kansojen yhä läheisemmälle liitolle”. Tavoitteen sanamuoto on säilytetty, ja se on yhä sekä nykyisen SEUT:n että SEU:n johdanto-osassa. Perussopimukset ovat kuitenkin tuoneet Euroopan yhdentymiseen alkuperäistä, yhtenäismarkkinoihin tähtäävää taloudellista tavoitetta syvemmän poliittisen ja demokraattisen ulottuvuuden.

KONSOLIDOIDUN SOPIMUKSEN TÄRKEIMMÄT KOHDAT

MISTÄ ALKAEN SOPIMUSTA SOVELLETAAN?

Kaikki 27 EU-maata (Kroatia liittyi EU:hun vuonna 2013) allekirjoittivat Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 13. joulukuuta 2007, ja se astui voimaan 1. joulukuuta 2009.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJA

Sopimus Euroopan unionin toiminnasta, tehty 13 päivänä joulukuuta 2007 – konsolidoitu toisinto (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 47–360)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan talousyhteisön perustamissopimus (ei julkaistu EUVL:ssä)

Sopimukseen tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Tämä konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan viitteeksi.

Maastrichtin sopimus, tehty 7 päivänä helmikuuta 1992 (EYVL C 191, 29.7.1992, s. 1–112)

Lissabonin sopimus, tehty 13 päivänä joulukuuta 2007 (EUVL C 306, 17.12.2007, s. 1–271)

Viimeisin päivitys: 15.12.2017

Top