EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:n fuusioenergian yhteisyritys (F4E)

EU:n fuusioenergian yhteisyritys (F4E)

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Päätös 2007/198/Euratom eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten sekä etujen myöntämisestä perustettavalle yhteisyritykselle

PÄÄTÖKSEN TARKOITUS

  • Päätöksellä 2007/198/Euratom perustetaan Euroopan unionin (EU) fuusioenergian yhteisyritys (F4E), joka vastaa erityisesti EU:n osuudesta ITER-hankkeessa. Hanke on laajamittainen kansainvälinen kokeilu, joka on perustettu osoittamaan fuusioenergian elinkelpoisuus uutena energialähteenä.
  • Vuonna 2021 muutospäätöksellä (Euratom) 2021/281 varmistettiin ITER-hankkeen eurooppalaisen rahoituksen jatkuminen vuosien 2021–2027 monivuotisen rahoituskehyksen aikana.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Tavoitteet

Nämä ovat:

Muiden toimien ohella yhteisyrityksen keskeisimpiä tehtäviä ovat:

  • ITER-organisaation käyttöön tarkoitettujen materiaalien, taloudellisten varojen ja henkilöstön hankkiminen
  • fuusioalan tieteellisten ja teknologisten tutkimus- ja kehitystoimien yhteensovittaminen
  • ITER-organisaation yhteyskanavana toimiminen.

Talousarvio

Euratomin tuki yhteisyritykselle vuosina 2021–2027 on asetettu 5 614 miljoonaan euroon.

Rakenne

Yhteisyritys on oikeushenkilö, ja sen rakenne on seuraava:

Vastuu ja toimivalta

  • Yhteisyrityksen vastuu määritellään asiaa koskevassa sopimuksessa ja siihen sovellettavassa lainsäädännössä.
  • Yhteisöjen tuomioistuimella on toimivalta ratkaista yhteisyrityksen toimintaan ja valituksiin liittyvät asiat.

Arviointi ja viestintä

  • Muutospäätöksessä (Euratom) 2021/281 edellytetään, että sen täytäntöönpanoa koskevat säännölliset ja oikea-aikaiset arvioinnit sisällytetään päätöksentekoprosessiin. Kun kauden 2021–2027 täytäntöönpanosta on saatavilla riittävästi tietoa, Euroopan komission on tehtävä väliarviointi viimeistään vuonna 2024 ja toimitettava päätelmänsä Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle.
  • Yhteisön rahoituksen saajien on tunnustettava näiden varojen alkuperä ja varmistettava rahoituksen näkyvyys erityisesti edistäessään toimia ja niiden tuloksia tarjoamalla johdonmukaista, tehokasta ja oikeasuhteista kohdennettua tietoa useille yleisöille, myös tiedotusvälineille ja julkisuuteen.
  • Komissio toteuttaa myös tähän päätökseen liittyviä tiedotus- ja viestintätoimia, myös saatujen tulosten osalta.

MISTÄ ALKAEN PÄÄTÖSTÄ SOVELLETAAN?

Päätöstä on sovellettu 19. huhtikuuta 2007 alkaen.

TAUSTAA

  • Fuusioenergiaa koskevaa eurooppalaista tutkimusta on tehty yli 40 vuoden ajan. Vuonna 1978 perustettu Joint European Torus -hanke oli mukana fuusioenergia-alan huippututkimuksessa useita vuosia. ITER-hankkeen kehittäminen on 1980-luvun puolivälistä lähtien ollut uusi vaihe fuusion alalla, ja hankkeeseen on liittynyt yhä enemmän kansainvälisiä kumppaneita. Konseptisuunnittelu alkoi vuonna 1988 ja ITER-laitoksen lopullinen suunnittelu hyväksyttiin vuonna 2001. ITERin sijainnin valitseminen vei aikaa. ITER-kompleksin rakentaminen Etelä-Ranskassa sijaitsevassa Cadarachessa on parhaillaan kesken, ja tokamakin* kokoaminen alkoi vuonna 2020.
  • Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Tokamak. Rengasmainen laite, jota kutsutaan myös torukseksi ja jolla tuotetaan hallittua ydinfuusiota, jossa kaasumainen plasma suljetaan ja lämmitetään sähkövirran ja magneettikentän avulla.

ASIAKIRJA

Neuvoston päätös 2007/198/Euratom, tehty 27 päivänä maaliskuuta 2007, eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten sekä etujen myöntämisestä perustettavalle yhteisyritykselle (EUVL L 90, 30.3.2007, s. 58–72)

Päätökseen 2007/198/EY, Euratom tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Viimeisin päivitys: 16.12.2021

Top