Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Interbus-sopimus: linja-autoilla harjoitettava satunnainen kansainvälinen matkustajaliikenne

Interbus-sopimus: linja-autoilla harjoitettava satunnainen kansainvälinen matkustajaliikenne

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

Sopimus linja-autoilla harjoitettavasta satunnaisesta kansainvälisestä matkustajaliikenteestä (Interbus-sopimus)

Päätös 2002/917/EY linja-autoilla harjoitettavaa satunnaista kansainvälistä matkustajaliikennettä koskevan Interbus-sopimuksen tekemisestä

Interbus-sopimuksen pöytäkirja koskien linja-autoilla harjoitettavaa säännöllistä kansainvälistä matkustajaliikennettä ja säännöllistä kansainvälistä erityismatkustajaliikennettä

Päätös (EU) 2023/911 Interbus-sopimukseen liitettävän pöytäkirjan tekemisestä Euroopan unionin puolesta

SOPIMUKSEN, PÖYTÄKIRJAN JA PÄÄTÖSTEN TARKOITUS

  • Linja-autoilla harjoitettavaa satunnaista kansainvälistä matkustajaliikennettä koskevan Interbus-sopimuksen tavoitteena on saavuttaa kilpailun vapauttamisen aste, joka perustuu Dublinissa toukokuussa 1982 allekirjoitettuun linja-autoilla tapahtuvaa satunnaista kansainvälistä matkustajaliikennettä koskevaan sopimukseen (ASOR).
  • Päätös 2002/917/EY merkitsee Interbus-sopimuksen tekemistä Euroopan yhteisön – nykyisen Euroopan unionin (EU) – puolesta.
  • Pöytäkirjalla korvataan toinen Interbus-sopimuksen pöytäkirja, joka koskee linja-autoilla harjoitettavaa säännöllistä kansainvälistä matkustajaliikennettä ja säännöllistä kansainvälistä erityismatkustajaliikennettä ja joka oli avoinna allekirjoitettavaksi 16. heinäkuuta 2018 ja 16. huhtikuuta 2019 välisenä aikana mutta jonka allekirjoitti tuolloin ainoastaan EU neuvoston päätöksen (EU) 2018/1195 perusteella. Koska muut sopimuspuolet eivät allekirjoittaneet pöytäkirjaa, se ei tullut voimaan. Euroopan komissio sai näin ollen uuden valtuutuksen neuvotella pöytäkirjan muuttamisesta.
  • Uusi pöytäkirja kattaa linja-autoilla harjoitettavan säännöllisen kansainvälisen matkustajaliikenteen ja säännöllisen kansainvälisen erityismatkustajaliikenteen, jotka ovat tärkeitä aloja, jotka tarjoavat Euroopan kansalaisille ja vierailijoille mahdollisuuksia liikkuvuuteen kohtuullisin hinnoin sekä työllistävät. Linja-automatkustaminen korvaa myös muita liikkumismuotoja, kuten lento- tai automatkustamista, mikä vähentää päästöjen kielteisiä ympäristövaikutuksia.
  • Päätöksellä (EU) 2023/911 tehdään Interbus-sopimukseen liitettävä pöytäkirja Euroopan unionin puolesta.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Interbus-sopimus

Sopimusta sovelletaan satunnaiseen kansainväliseen matkustajaliikenteeseen matkustajien kansallisuudesta riippumatta sekä tätä liikennettä harjoittavien linja-autojen tyhjinä tekemiin matkoihin EU:n alueella ja Albaniassa, Andorrassa, Bosnia ja Hertsegovinassa, Moldovassa, Montenegrossa, Pohjois-Makedoniassa, Serbiassa, Turkissa, Ukrainassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Sopimus

  • sääntelee liikennettä paitsi EU:n jäsenvaltioiden ja asianomaisten EU:n ulkopuolisten maiden välillä mutta myös näiden EU:n ulkopuolisten maiden välillä ja toteuttaa siten tietynasteisen verotuksellisen, sosiaalisen ja teknisen yhdenmukaisuuden markkinoille pääsyä koskevien sääntöjen lisäksi
  • mahdollistaa sen, että sen voimaantulon jälkeen kaikki Euroopan liikenneministerikonferenssin (nykyisin kansainvälinen liikennefoorumi) jäsenet sekä San Marino ja Monaco voivat liittyä siihen
  • korvaa sopimuspuolten välillä solmitut asiaa koskevat kahdenväliset sopimukset
  • sisältää useimmat ASOR-sopimuksen kilpailun vapauttamista koskevat toimet sekä lisäksi sosiaalisia, verotuksellisia ja teknisiä toimia, jotka perustuvat syrjimättömyyden periaatteeseen eri sopimuspuolten välillä.

Syrjimättömyyden periaate, jonka mukaan liikenteenharjoittajaa ei saa syrjiä kansallisuuden tai sijoittautumispaikan perusteella eikä linja-autoa saa syrjiä lähtöpaikan tai määräpaikan perusteella, on kansainvälisen liikenteen harjoittamisen perusedellytys.

Yksinkertaistetut tarkastusmenettelyt

Tarkastusmenettelyjen yksinkertaistamiseksi sopimuksessa määrätään yhdenmukaiset mallit

  • kuljetusasiakirjoille, kuten kuljetuslupavelvollisuudesta vapautettua satunnaista liikennettä koskevalle valvonta-asiakirjalle sekä
  • luvanvaraista liikennettä koskevalle kuljetusluvalle ja lupahakemuslomakkeelle.

Poikkeukset

Linja-autot vapautetaan

  • kaikista ajoneuvoveroista ja -maksuista, joita peritään ajoneuvoliikenteestä tai ajoneuvojen omistuksesta
  • kaikista erityisveroista tai -maksuista, joita peritään toisten sopimuspuolten alueella.

Linja-autoja ei vapauteta

  • polttoaineveroista ja -maksuista
  • liikennepalveluja koskevasta arvonlisäverosta
  • infrastruktuurin käytöstä perittävistä tie- ja käyttömaksuista.

Sopimuksen hallinnointi ja soveltaminen

Sopimuksella perustettiin sekakomitea, joka vastaa sopimuksen hallinnoinnista ja moitteettomasta soveltamisesta. Erityisesti sen vastuulla on

  • laatia luettelo viranomaisista, jotka vastaavat tässä sopimuksessa määrätyistä tehtävistä
  • muuttaa tai mukauttaa valvonta-asiakirjat ja muut tämän sopimuksen liitteissä esitetyt asiakirjamallit
  • muuttaa tai mukauttaa linja-autojen teknisiä standardeja koskevat liitteet
  • laatia sopimuspuolten toimittamiin tietoihin perustuva luettelo kaikista tullimaksuista, veroista ja maksuista
  • muuttaa tai mukauttaa sosiaalisia määräyksiä koskevia vaatimuksia EU:ssa tulevaisuudessa toteutettavien toimenpiteiden huomioon ottamiseksi
  • ratkaista tämän sopimuksen täytäntöönpanosta ja tulkinnasta mahdollisesti aiheutuvat riidat
  • suositella lisätoimenpiteitä, joilla voidaan edistää vielä luvanvaraisten satunnaisten kuljetusten vapauttamista kuljetuslupavelvollisuudesta.

Sopimuksen kesto

Sopimus tehtiin viiden vuoden ajaksi sen voimaantulopäivästä lukien. Sopimuksen kestoa jatketaan automaattisesti aina viideksi vuodeksi kerrallaan niiden sopimuspuolten osalta, jotka eivät ilmaise haluavansa olla jatkamatta sopimusta.

Interbus-sopimuksen pöytäkirja

Pöytäkirjalla laajennetaan Interbus-sopimus koskemaan linja-autoilla harjoitettavaa säännöllistä kansainvälistä matkustajaliikennettä ja säännöllistä kansainvälistä erityismatkustajaliikennettä. Pöytäkirjalla ei muuteta yhteisiä sääntöjä eikä siinä toisteta niitä vaan siinä viitataan Interbus-sopimuksen asiaa koskeviin säännöksiin. Sopimuspuolet voivat allekirjoittaa, tehdä tai ratifioida pöytäkirjan tai liittyä siihen vasta sen jälkeen, kun ne ovat allekirjoittaneet, tehneet tai ratifioineet Interbus-sopimuksen tai liittyneet siihen. Näin varmistetaan, että kyseiset sopimuspuolet hyväksyvät ja soveltavat Interbus-sääntöjä, kun ne allekirjoittavat, tekevät tai ratifioivat pöytäkirjan tai liittyvät siihen.

Soveltamisala

Pöytäkirjaa sovelletaan tietyin edellytyksin

  • maanteillä matkustajien kuljettamiseen tarkoitettuun linja-autoilla harjoitettavaan säännölliseen kansainväliseen liikenteeseen ja säännölliseen kansainväliseen erityisliikenteeseen matkustajien kansallisuudesta riippumatta, sekä
  • edellä mainitussa liikenteessä käytettävien linja-autojen tyhjänä kuljettamiseen.

Pöytäkirjassa ei sallita sellaisen säännöllisen liikenteen tai säännöllisen erityisliikenteen harjoittamista, jonka alku- ja määräpaikka sijaitsevat saman sopimuspuolen alueella ja jonka liikenteenharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen sopimuspuoleen (kabotaasi). Jos kuljetus on kuitenkin osa liikenteenharjoittajan sijoittautumisvaltion alueelta lähtevää tai alueelle suuntautuvaa reittiä, matkustajia voidaan ottaa kyytiin tai jättää kyydistä minkä tahansa reitin varrella sijaitsevan sellaisen sopimuspuolen alueella, joka sallii pysähdykset alueellaan.

Pöytäkirjaa ei sovelleta matkustajien kuljettamiseen suunniteltujen linja-autojen käyttöön tavaroiden kuljettamiseksi kaupallisissa tarkoituksissa eikä omaan lukuun harjoitettavaan liikenteeseen.

Markkinoille pääsy

Pöytäkirjassa vahvistetaan luvanvaraista säännöllistä kansainvälistä liikennettä ja luvanvaraista säännöllistä kansainvälistä erityisliikennettä koskevat säännöt. Sopimuspuolet ja jäsenvaltiot voivat päättää, että niiden välisen säännöllisen liikenteen tai säännöllisen erityisliikenteen edellytyksenä on kyseisen liikenteen lähtö- ja määräpaikan liikenteenharjoittajien väliset kumppanuusjärjestelyt. Liikenteenharjoittajilla, jotka ovat sijoittautuneet sellaiseen sopimuspuoleen tai jäsenvaltioon, jonka kautta reitti kulkee ja jonka alueella matkustajia otetaan kyytiin tai jätetään kyydistä, on oikeus osallistua tällaisiin kumppanuuksiin.

Maanteiden matkustajaliikenteen harjoittajiin sovellettavat ehdot

Ehdot sisältyvät pöytäkirjan liitteeseen I, ja niihin sovelletaan kuljetusyritysten toimintasäännöistä annetun asetuksen (EY) N:o 1071/2009 (ks. tiivistelmä) ja linja-autoliikenteen matkustajien oikeuksista annetun asetuksen (EU) N:o 181/2011 (ks. tiivistelmä) sääntöjä.

Kuljetusluvat

Pöytäkirjassa vahvistetaan yksityiskohtaiset säännöt, jotka koskevat lupien myöntämiseen oikeutettuja viranomaisia, toimijoiden noudattamia lupahakemusmenettelyjä, lupien voimassaoloaikoja, lupien uusimista, luvissa täsmennettäviä seikkoja sekä lisäajoneuvojen käyttöä väliaikaisissa ja poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Pöytäkirjaa hallinnoi sopimuspuolten edustajista koostuva sekakomitea.

VOIMAANTULOPÄIVÄ

Sopimus tuli voimaan 1. tammikuuta 2003.

Pöytäkirja tulee voimaan niiden sopimuspuolten osalta, jotka ovat allekirjoittaneet ja hyväksyneet tai ratifioineet sen, sitä kuukautta seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä, jonka aikana kolme sopimuspuolta, Euroopan unioni mukaan lukien, ovat tallettaneet hyväksymis- tai ratifioimiskirjansa Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristön huostaan.

ASIAKIRJAT

Sopimus linja-autoilla harjoitettavasta satunnaisesta kansainvälisestä matkustajaliikenteestä (Interbus-sopimus) (EYVL L 321, 26.11.2002, s. 13–43).

Sopimukseen tehdyt peräkkäiset korjaukset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Neuvoston päätös 2002/917/EY, tehty 3 päivänä lokakuuta 2002, linja-autoilla harjoitettavaa satunnaista kansainvälistä matkustajaliikennettä koskevan sopimuksen (Interbus-sopimus) tekemisestä (EYVL L 321, 26.11.2002, s. 11–12).

Linja-autoilla harjoitettavaa satunnaista kansainvälistä matkustajaliikennettä koskevan sopimuksen (Interbus-sopimus) pöytäkirja koskien linja-autoilla harjoitettavaa säännöllistä kansainvälistä matkustajaliikennettä ja säännöllistä kansainvälistä erityismatkustajaliikennettä (EUVL L 122, 5.5.2023, s. 3–26).

Neuvoston päätös (EU) 2023/911, annettu 28 päivänä syyskuuta 2021, linja-autoilla harjoitettavaa satunnaista kansainvälistä matkustajaliikennettä koskevaan sopimukseen (Interbus-sopimus) liitettävän linja-autoilla harjoitettavaa säännöllistä kansainvälistä matkustajaliikennettä ja säännöllistä kansainvälistä erityismatkustajaliikennettä koskevan pöytäkirjan tekemisestä Euroopan unionin puolesta (EUVL L 122, 5.5.2023, s. 1–2).

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston päätös (EU) 2018/1195, annettu 16 päivänä heinäkuuta 2018, linja-autoilla harjoitettavaa satunnaista kansainvälistä matkustajaliikennettä koskevaan sopimukseen (Interbus-sopimus) liitettävän linja-autoilla harjoitettavaa säännöllistä kansainvälistä matkustajaliikennettä ja säännöllistä kansainvälistä erityismatkustajaliikennettä koskevan pöytäkirjan allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta (EUVL L 214, 23.8.2018, s. 3–4).

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/45/EU, annettu 3 päivänä huhtikuuta 2014, moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen määräaikaiskatsastuksista sekä direktiivin 2009/40/EY kumoamisesta (EUVL L 127, 29.4.2014, s. 51–128).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 165/2014, annettu 4 päivänä helmikuuta 2014, tieliikenteessä käytettävistä ajopiirtureista, tieliikenteen valvontalaitteista annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3821/85 kumoamisesta sekä tieliikenteen sosiaalilainsäädännön yhdenmukaistamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 561/2006 muuttamisesta (EUVL L 60, 28.2.2014, s. 1–33).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Neuvoston päätös 2010/308/EU, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2010, Euroopan unionin kannasta linja-autoilla harjoitettavasta satunnaisesta kansainvälisestä matkustajaliikenteestä tehdyn sopimuksen (Interbus-sopimus) nojalla perustetun sekakomitean päätöstä 1/2003 koskevaan ehdotukseen ja suositusta 1/2003 koskevaan ehdotukseen (EUVL L 138, 4.6.2010, s. 11–23).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1071/2009, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, maantieliikenteen harjoittajan ammatin harjoittamisen edellytyksiä koskevista yhteisistä säännöistä ja neuvoston direktiivin 96/26/EY kumoamisesta (EUVL L 300, 14.11.2009, s. 51–71).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Linja-autoilla harjoitettavasta satunnaisesta kansainvälisestä matkustajaliikenteestä tehdyn Interbus-sopimuksen voimaantuloon liittyviä tietoja (EYVL L 321, 26.11.2002, s. 44).

Neuvoston direktiivi 96/53/EY, annettu 25 päivänä heinäkuuta 1996, tiettyjen yhteisössä liikkuvien tieliikenteen ajoneuvojen suurimmista kansallisessa ja kansainvälisessä liikenteessä sallituista mitoista ja suurimmista kansainvälisessä liikenteessä sallituista painoista (EYVL L 235, 17.9.1996, s. 59–75).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Neuvoston direktiivi 92/6/ETY, annettu 10 päivänä helmikuuta 1992, tiettyjen moottoriajoneuvoluokkien nopeudenrajoittimien asentamisesta ja käytöstä yhteisössä (EYVL L 57, 2.3.1992, s. 27–28).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Neuvoston asetus (ETY) N:o 56/83, annettu 16 päivänä joulukuuta 1982, linja-autoilla tapahtuvaa satunnaista kansainvälistä matkustajaliikennettä koskevan sopimuksen (ASOR) täytäntöönpanosta (EYVL L 10, 13.1.1983, s. 1–3).

Neuvoston päätös 82/505/ETY, tehty 12 päivänä heinäkuuta 1982, linja-autoilla tapahtuvaa satunnaista kansainvälistä matkustajaliikennettä koskevasta sopimuksesta (ASOR) (EYVL L 230, 5.8.1982, s. 38).

Linja-autoilla tapahtuvaa satunnaista kansainvälistä matkustajaliikennettä koskeva sopimus (ASOR) (EYVL L 230, 5.8.1982, s. 39–56).

Viimeisin päivitys: 10.12.2023

Top