Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-lainsäädäntö ympäristörikoksia vastaan

EU-lainsäädäntö ympäristörikoksia vastaan

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2008/99/EY – ympäristönsuojelu rikosoikeudellisin keinoin

DIREKTIIVIN TARKOITUS

  • Direktiivissä määritetään useita vakavia rikoksia, jotka aiheuttavat haittaa ympäristölle.
  • Se edellyttää EU:n jäsenvaltioita ottamaan käyttöön varoitusvaikutukseltaan tehokkaita ja oikeasuhtaisia seuraamuksia, joita sovelletaan rikkomuksiin johtuivatpa ne sitten tahallisesta toiminnasta tai vakavasta laiminlyönnistä.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Laittomaan* toimintaan, jolla on kielteisiä vaikutuksia ihmisten terveyteen tai ympäristöön ja josta määrätään rangaistuksia, sisältyy:

  • Vaarallisten aineiden saattaminen, päästäminen tai muutoin johtaminen ilmaan, maaperään tai veteen.
  • Vaarallisen jätteen keräys, kuljetus, hyödyntäminen ja loppukäsittely.
  • Jätteiden siirto huomattavissa määrin.
  • Sellaisen teollisuuslaitoksen käyttäminen, jossa harjoitetaan vaarallista toimintaa tai jossa varastoidaan vaarallisia aineita (esim. maaleja tai kemikaaleja tuottavat tehtaat).
  • Ydinmateriaalin tai vaarallisten radioaktiivisten aineiden tuotanto, jalostus, varastointi, käyttö, kuljetus, tuonti, vienti ja loppusijoitus.
  • Suojeltujen eläin- ja kasvilajien tappaminen, hallussapito tai kauppaaminen merkittävissä määrin.
  • Suojelualueella olevien elinympäristöjen vahingoittaminen.
  • Otsonikerrosta heikentävien aineiden tuotanto, markkinoille saattaminen tai käyttö (esim. palonsammuttimissa tai puhdistusliuotteissa käytetyt kemikaalit).

Seuraamukset

  • Jäsenvaltioiden on varmistettava, että tämän direktiivin 3. artiklassa määritellyistä rikkomuksista ja laittomasta toiminnasta on säädetty tehokkaat, oikeasuhtaiset ja varoittavat rikosoikeudelliset rangaistukset, jotka koskevat myös luonnollisia henkilöitä.
  • Jäsenvaltioiden on varmistettava, että oikeushenkilö* voidaan saattaa vastuuseen rikoksista, jotka on oikeushenkilön hyväksi tehnyt johtavassa asemassa oleva henkilö, jolla on toimivalta edustaa oikeushenkilöä, valtuudet tehdä päätöksiä oikeushenkilön puolesta tai valtuudet harjoittaa valvontaa oikeushenkilössä. Oikeushenkilöt ovat vastuussa myös, jos yllä mainitussa asemassa olevan henkilön harjoittaman ohjauksen tai valvonnan puutteellisuus on tehnyt rikkomuksen mahdolliseksi.
  • Oikeushenkilön vastuu ei kuitenkaan estä rikosoikeudenkäyntiä sellaisia luonnollisia henkilöitä vastaan, jotka ovat tekijöinä, yllyttäjinä tai avunantajina direktiivissä tarkoitetuissa rikkomuksissa.
  • Kyseisen jäsenvaltion oikeusjärjestelmästä riippuen oikeushenkilön vastuu voi olla rikosoikeudellista tai muuta vastuuta.
  • Tämä direktiivi perustuu direktiiviin 2004/35/EY (ks. tiivistelmä), jossa määritetään säännöt ympäristövastuusta ympäristövahinkojen ehkäisemisen ja korjaamisen osalta.
  • Ympäristörikoksista syytteeseen asettaminen on jäsenvaltioiden velvollisuus. Koska jäsenvaltioiden oikeusjärjestelmät ovat erilaisia, rikolliset voivat hyödyntää yhteistyön ja koordinaation puutteita kansallisten viranomaisten välillä. Ympäristöalan ammattilaisten verkostoilla, kuten Euroopan unionin verkolla ympäristölainsäädännön voimaansaattamiseksi ja täytäntöönpanemiseksi, Euroopan unionin ympäristötuomareiden foorumilla ja ympäristöoikeuteen erikoistuneiden syyttäjien eurooppalaisella verkostolla, on merkittävä osa parhaiden käytäntöjen vaihdossa ja tehokkaiden lainvalvontamenetelmien kehittämisessä.

Uudelleentarkastelu

Direktiiviä tarkistetaan parhaillaan.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 26. joulukuuta 2008 alkaen, ja se oli saatettava osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä 26. joulukuuta 2010 mennessä.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Laiton. Tässä yhteydessä laittomalla toiminnalla viitataan toimintaan, joka rikkoo EU:n lakia tai sellaista kansallista lakia, jolla pannaan täytäntöön direktiivin 2008/99/EY liitteissä tarkoitettua lainsäädäntöä.
Oikeushenkilö. Sellainen yhteisö, esimerkiksi yritys, jolla on oikeussubjektin asema. Oikeushenkilö voi olla kantajana tai vastaajana oikeudessa, omistaa omaisuutta ja tehdä sopimuksia.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/99/EY, annettu 19 päivänä marraskuuta 2008, ympäristönsuojelusta rikosoikeudellisin keinoin (EUVL L 328, 6.12.2008, s. 28–37)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/35/EY, annettu 21 päivänä huhtikuuta 2004 ympäristövastuusta ympäristövahinkojen ehkäisemisen ja korjaamisen osalta (EUVL L 143, 30.4.2004, s. 56–75)

Direktiiviin 2004/35/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Viimeisin päivitys: 14.02.2022

Top