EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Virallisen valvonnan tiedonhallintajärjestelmä elintarvikeketjua koskevien sääntöjen noudattamisen varmistamiseksi

Virallisen valvonnan tiedonhallintajärjestelmä elintarvikeketjua koskevien sääntöjen noudattamisen varmistamiseksi

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/1715 – virallisen valvonnan tiedonhallintajärjestelmän ja sen komponenttien toimintaa koskevista säännöistä (”IMSOC-asetus”)

ASETUKSEN TARKOITUS

  • IMSOC:iin integroidaan neljä olemassa olevaa komission hallinnoimaa tietojärjestelmää:
    • yleisen elintarvikelainsäädännön mukaan perustettu elintarvikkeita ja rehuja koskeva nopea hälytysjärjestelmä (RASFF)
    • eläintaudeista ilmoittamiseen tarkoitettu järjestelmä (ADIS)*, joka perustetaan eläinterveyssäännöstön perusteella
    • tuhoojien ilmoittamiseen ja raportoimiseen tarkoitettu järjestelmä (EUROPHYT)*, joka perustetaan kasvien terveyttä koskevan lainsäädännön perusteella, ja
    • Traces*-järjestelmä (johon viitataan virallista valvontaa koskevassa asetuksessa).
  • IMSOC-asetuksen tarkoituksena on
    • vahvistaa samassa laissa kaikki IMSOC:n ja sen neljän komponentin toimintaa koskevat säännöt
    • vahvistaa säännöt tietojen ja asiakirjojen vaihdosta IMSOC:n komponenttien välillä ja tietyissä tapauksissa muiden järjestelmien, kuten EU-maiden kansallisten järjestelmien, EU:n ulkopuolisten maiden ja kansainvälisten järjestöjen tietojärjestelmien kanssa.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Asetuksessa vahvistetaan säännöt IMSOC:n ja sen komponenttien toiminnalle virallisen valvonnan suorittamiseksi tarvittavien tietojen ja asiakirjojen sähköisen käsittelyn ja vaihdon osalta.

IMSOC:n komponentit

  • elintarvikkeita ja rehuja koskeva nopea hälytysjärjestelmä (RASFF)
  • eläintaudeista ilmoittamiseen ja raportoimiseen tarkoitettu sähköinen järjestelmä (ADIS)
  • esiintymien, kuten karanteenituhoojien esiintymisen, ilmoittamiseen tarkoitettu sähköinen järjestelmä (EUROPHYT)
  • tietojen ja asiakirjojen vaihtamiseen tarkoitettu sähköinen järjestelmä (Traces).

Soveltamisala

Asetuksen soveltamisalaan kuuluvat elintarvike- ja rehulainsäädännön sekä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin, kasvinsuojelun ja eläimistä saatavien sivutuotteiden sääntöjen noudattamisen virallinen valvonta. Se kattaa erityisesti

  • asetuksella (EY) N:o 178/2002 käyttöön otetut RASFF:n ilmoituksia ja lisätietoja koskevat menettelyt
  • menettelyt, jotka koskevat asetuksen (EU) 2016/429 mukaista tautien raportointia koskevaa EU:n sähköistä tietojärjestelmää
  • asetuksen (EU) 2016/2031 mukaisten ilmoitusten toimittamista koskevat säännöt
  • asetuksen (EU) 2017/625 perusteella tarvittavat IMSOC:n tietojen ja asiakirjojen sähköistä käsittelyä koskevat säännöt, jotka koskevat
    • yhteistä terveyttä koskevaa tuloasiakirjaa (CHED-asiakirja)* ja sen käyttöohjeita
    • tulliviranomaisten ja muiden viranomaisten välistä yhteistyötä
    • sähköisiä todistuksia ja sähköisiä allekirjoituksia virallisia todistuksia varten
    • apua koskevien pyyntöjen ja toistuvia ilmoituksia koskevan tietojenvaihdon vakiomuotoja
    • nimettyjen yhteyselinten välistä viestintää koskevia teknisiä välineitä ja menettelyitä
    • IMSOC:n moitteetonta toimintaa.

Kullakin IMSOC:n komponentilla on oma verkostonsa, johon komissio kuuluu, ja jokainen verkoston jäsen vastaa tiedoista ja asiakirjoista, jotka se syöttää asianomaiseen komponenttiin tai tuottaa sen avulla.

Tietokantojen linkitys

Seuraavilla komponenttien välisillä yhteyksillä pyritään täydentämään tietoja ja tarjoamaan asiaankuuluvia ja ajantasaisia tietoja kullekin verkoston jäsenelle sen tehtävien hoitamista varten:

  • iRASFF* ja Traces, jotka mahdollistavat tietojenvaihdon, joka liittyy ilmoituksiin rajatarkastuksessa hylätyistä tuotteista ja yhteisiin terveyttä koskeviin tuloasiakirjoihin
  • EUROPHYT ja Traces, jotka mahdollistavat tietojenvaihdon, joka liittyy EUROPHYT-esiintymä- ja pysäyttämisilmoituksiin
  • iRASFF, EUROPHYT ja Traces, jotka mahdollistavat tietojenvaihdon siitä, miten toimijat ovat aiemmin noudattaneet sääntöjä.

Kansainväliset vakiotiedostomuodot

Tietojenvaihto IMSOC:n ja muiden sähköisten järjestelmien, myös EU:n kansallisten järjestelmien, välillä perustuu kansainvälisiin standardeihin, ja siinä on käytettävä XML-, CMS- tai PDF-muotoa.

iRASFF

EU-maat nimeävät yhteyselimen, joka vastaa elintarvikepetosilmoituksia koskevasta tietojenvaihdosta, ja nimeävät keskitetyn yhteyspisteen RASFF- ja hallinnollisen avunannon ja yhteistyön (AAC) verkostoja varten (joka koordinoi toimintaa elintarvikepetoksia käsittelevän verkoston (FF) kanssa).

RASFF, AAC ja FF -verkostojen yhteyspisteet vaihtavat ilmoituksia, pyyntöjä ja vastauksia iRASFF:ssä.

Keskitettyjen yhteyspisteiden on toimitettava iRASFF:ssä hälytysilmoitukset komission yhteyspisteelle 48 tunnin kuluessa siitä, kun niille on ilmoitettu riskistä. Niiden on toimitettava tiedotettavat ilmoitukset ja uutisilmoitukset ilman aiheetonta viivytystä. Ne toimittavat myös verkoston toisille jäsenille ilmoituksia rajatarkastuksessa hylätyistä tuotteista, vaatimustenvastaisuusilmoituksia ja jatkoilmoituksia.

Elintarvikepetoksia käsittelevän verkoston yhteyspisteiden on välitettävä toisilleen elintarvikepetosilmoitukset erityisellä tietoteknisellä välineellä, kunnes ne on integroitu iRASFF-järjestelmään.

ADIS

Kukin ADIS-verkoston jäsen voi nimetä useamman kuin yhden yhteyspisteen toimittamaan ilmoitukset tautien esiintymisestä ja raportit. ADIS-verkoston jokaisen yhteyspisteen on pidettävä ADIS:ssä ajan tasalla luetteloa ilmoitus- ja raportointialueista, joita sen jäsenvaltio on perustanut.

EUROPHYT-verkosto

EUROPHYT-verkoston jokaisen jäsenen on nimettävä

  • yhteyspiste, joka vastaa esiintymäilmoitusten toimittamisesta esiintymiä käsittelevälle verkostolle sekä
  • yhteyspiste, joka vastaa
    • valvonnasta, jota sovelletaan unioniin tulevien kasvien, kasvituotteiden ja muiden tavaroiden lähetyksiä koskevien pysäyttämisilmoitusten toimittamiseen
    • unioniin tulevia lähetyksiä koskevien pysäyttämisilmoitusten toimittamisesta Tracesiin kahden työpäivän kuluessa niiden pysäyttämisestä.

Traces

  • Traces-verkoston jokaisen jäsenen on nimettävä ainakin yksi yhteyspiste kullekin Tracesissa käytettävissä olevalle toiminnolle.
  • Kullakin toimijalla on pääsy tietoihin ja asiakirjoihin, joita se käsittelee, tuottaa tai siirtää Tracesissa, ja kullakin toimivaltaisella viranomaisella – joko sen omalla henkilöstöllä tai sen Tracesissa hallinnoimilla toimijoilla – on pääsy omaan vastuualueeseensa kuuluviin Tracesissa käsiteltäviin, tuotettaviin tai siirrettäviin tietoihin tai asiakirjoihin.
  • EU-maiden tulliviranomaisilla on pääsy unioniin kolmansista maista tulevia eläimiä ja tavaroita koskeviin tietoihin ja asiakirjoihin sekä virallisiin valvontapäätöksiin joko Tracesin tai EU-maiden kansallisten järjestelmien kautta tai tullia koskevan unionin yhteisen asiointipisteen kautta, kun ne liitetään yhteen Tracesin kanssa.
  • Asetuksessa luetellaan vaatimukset unioniin tulevien eläinten ja tavaroiden lähetyksille myönnettävistä sähköisistä virallisista todistuksista.
  • Traces-verkoston yhteyspisteiden on pidettävä yllä ja päivitettävä luetteloita nimetyistä rajatarkastusasemista, valvontapisteistä ja hyväksytyistä tai rekisteröidyistä elintarvikealan yrityksistä tai eläimistä saatavia sivutuotteita käsittelevistä toimijoista.

Yhteiset terveyttä koskevat tuloasiakirjat (CHED-asiakirjat)

Asetuksessa vahvistetaan CHED-asiakirjan malli ja käyttöohjeet sekä sähköisen CHED-asiakirjan käyttövaatimukset.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 14. joulukuuta 2019 alkaen, lukuun ottamatta ADIS-verkostoa koskevan 3 luvun 2 jaksoa, jota sovelletaan 21. huhtikuuta 2021 alkaen.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

IMSOC: virallisen valvonnan tiedonhallintajärjestelmä, joka on perustettu käsittelemään ja vaihtamaan automaattisesti elintarvikeketjuun liittyviä tietoja ja asiakirjoja.
ADIS: asetuksen (EU) 2016/429 22 artiklan nojalla perustettu eläintaudeista ilmoittamista ja raportointia koskeva sähköinen tietojärjestelmä.
EUROPHYT: asetuksen (EU) 2016/2031 103 artiklan mukainen EU:n ilmoitusjärjestelmä EUROPHYT-esiintymäilmoituksien toimittamiseksi.
Traces: sähköinen tietojärjestelmä virallista valvontaa ja muita virallisia toimia koskevien tietojen ja asiakirjojen vaihtamiseen.
CHED-asiakirja: yhteinen terveyttä koskeva tuloasiakirja, mukaan lukien sen sähköisen vastineen muoto, jota yritykset käyttävät antaakseen virallista valvontaa koskevan asetuksen (EU) 2017/625 soveltamisalaan kuuluvien eläin- ja tavaralähetysten tulosta EU:hun ennakkoilmoituksen ja jota EU:n viranomaiset käyttävät kirjaamaan kyseisistä lähetyksistä tehdyn virallisen valvonnan tulokset.
iRASFF: sähköinen hakemus, jonka avulla EU-maat voivat välittää ilmoituksia eläimiä tai tavaroita koskevista vaaraa aiheuttavista tuotteista tai ilmoituksia vaatimustenvastaisuudesta.

ASIAKIRJA

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/1715, annettu 30 päivänä syyskuuta 2019, virallisen valvonnan tiedonhallintajärjestelmän ja sen komponenttien toimintaa koskevista säännöistä (”IMSOC-asetus”) (EUVL L 261, 14.10.2019, s. 37–96)

Komission täytäntöönpanoasetukseen (EU) 2019/1715 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/625, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2017, virallisesta valvonnasta ja muista virallisista toimista, jotka suoritetaan elintarvike- ja rehulainsäädännön ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvien terveyttä ja kasvinsuojeluaineita koskevien sääntöjen soveltamisen varmistamiseksi, sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 999/2001, (EY) N:o 396/2005, (EY) N:o 1069/2009, (EY) N:o 1107/2009, (EU) N:o 1151/2012, (EU) N:o 652/2014, (EU) 2016/429 ja (EU) 2016/2031, neuvoston asetusten (EY) N:o 1/2005 ja (EY) N:o 1099/2009 ja neuvoston direktiivien 98/58/EY, 1999/74/EY, 2007/43/EY, 2008/119/EY ja 2008/120/EY muuttamisesta ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 854/2004 ja (EY) N:o 882/2004, neuvoston direktiivien 89/608/ETY, 89/662/ETY, 90/425/ETY, 91/496/ETY, 96/23/EY, 96/93/EY ja 97/78/EY ja neuvoston päätöksen 92/438/ETY kumoamisesta (virallista valvontaa koskeva asetus) (EUVL L 95, 7.4.2017, s. 1–142)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/2031, annettu 26 päivänä lokakuuta 2016, kasvintuhoojien vastaisista suojatoimenpiteistä, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 228/2013, (EU) N:o 652/2014 ja (EU) N:o 1143/2014 muuttamisesta sekä neuvoston direktiivien 69/464/ETY, 74/647/ETY, 93/85/ETY, 98/57/EY, 2000/29/EY, 2006/91/EY ja 2007/33/EY kumoamisesta (EUVL L 317, 23.11.2016, s. 4–104)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/429, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2016, tarttuvista eläintaudeista sekä tiettyjen eläinterveyttä koskevien säädösten muuttamisesta ja kumoamisesta (”eläinterveyssäännöstö”) (EUVL L 84, 31.3.2016, s. 1–208)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 183/2005, annettu 12 päivänä tammikuuta 2005, rehuhygieniaa koskevista vaatimuksista (EUVL L 35, 8.2.2005, s. 1–22)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002, annettu 28 päivänä tammikuuta 2002, elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä (EYVL L 31, 1.2.2002, s. 1–24)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 21.04.2020

Top