Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Turvallisemmat ja vähemmän saastuttavat varusteet EU:n aluksilla

Turvallisemmat ja vähemmän saastuttavat varusteet EU:n aluksilla

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2014/90/EU laivavarusteista

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Direktiivin tavoitteena on

  • parantaa meriturvallisuutta
  • estää meren pilaantumista
  • varmistaa, että Euroopan unionin (EU) alusten varusteita koskevia kansainvälisiä standardeja tulkitaan samalla tavalla koko EU:ssa.

Direktiivissä säädetään lisävaatimuksista, joita oman maansa lipun alla purjehtivien alusten varusteiden hyväksynnästä (kansainvälisten sopimusten mukaisesti) vastaavien kansallisten viranomaisten on noudatettava antaessaan, vahvistaessaan tai uudistaessaan todistuksia.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

  • Direktiiviä sovelletaan kaikkiin jonkin EU-maan lipun alla purjehtiviin aluksiin siitä riippumatta, oliko alus EU:ssa, kun sen varusteet sijoitettiin alukselle.
  • Varusteet arvioi riippumaton kolmas osapuoli (”ilmoitettu laitos”).
  • Jos varusteet täyttävät direktiivin vaatimukset, niihin kiinnitetään hyväksyntämerkki (”ruorimerkki”).
  • Varusteiden valmistajat voivat kiinnittää tuotteisiinsa myös elektronisen tunnisteen. Tämän toivotaan helpottavan väärentämisen torjuntaa ja markkinoiden valvontaa.
  • EU:n jäsenvaltioiden on suoritettava markkinavalvonta riittävän laajasti.
  • Jos kansalliset viranomaiset uskovat, että jokin lainsäädännön kattama varuste vaarantaa meriturvallisuuden, ihmisten terveyden tai ympäristön, tai jos se ei ole lainsäädännön mukainen, varusteen valmistajan täytyy poistaa se markkinoilta.

Euroopan komissio on antanut seuraavat delegoidut säädökset ja täytäntöönpanosäädökset:

  • Delegoitu asetus (EU) 2018/414 täydentää direktiiviä 2014/90/EU sellaisten yksittäisten laivavarusteiden yksilöimiseksi, joissa voi olla hyödyllistä käyttää elektronisia tunnisteita. Komissio toteutti elektronisten tunnisteiden käytöstä ruorimerkin täydentämiseen tai korvaamiseen kustannus–hyötyanalyysin, jonka mukaan elektronisten tunnisteiden käytöllä laivavarusteilla olisi seuraavia vaikutuksia: valmistajat olisivat paremmin suojattuja väärentämistä vastaan, alusten omistajat ja käyttäjät voisivat suorittaa varusteiden jäljitettävyys- ja varastovalvontaa nykyistä helpommin ja markkinavalvontaviranomaiset pääsisivät suoraan ja helposti asianomaisiin tietokantoihin, mikä tehostaisi todistusten validointitarkastuksia. Kustannus-hyötyanalyysin päätelmänä oli, että investointien kokonaismäärä odotettuihin hyötyihin nähden olisi pieni ja viranomaisille ja teollisuudelle aiheutuvat kustannukset olisivat kohtuulliset, koska elektroniset tunnisteet otettaisiin käyttöön asteittain ja vapaaehtoisuuden pohjalta.
  • Täytäntöönpanoasetuksella (EU) 2018/608 vahvistetaan laivavarusteiden elektronisten tunnisteiden tekniset arviointiperusteet.

Lisäksi komissio hyväksyy lainsäätäjän sille antaman täytäntöönpanovallan mukaisesti joka vuosi täytäntöönpanosäädöksen, joka sisältää viimeisimmät säännöt suunnittelua, rakennetta ja suorituskykyä koskevista vaatimuksista sekä laivavarusteiden testausstandardeista.

MISTÄ ALKAEN SÄÄNTÖJÄ SOVELLETAAN?

Direktiivi piti saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä viimeistään 18. syyskuuta 2016.

TAUSTAA

  • Kansainvälisten meriturvallisuusyleissopimusten mukaisesti maiden on varmistettava, että niiden lipun alla purjehtivien alusten varusteet täyttävät tietyt suunnittelu-, valmistus- ja suorituskykystandardit.
  • Maille annetaan kuitenkin huomattava määrä liikkumavaraa tämän toteuttamisessa. Tämä saattaa johtaa turvallisuustason vaihteluun ja haitata tavaroiden vapaata liikkumista EU:ssa.
  • Ottamalla käyttöön standardoidut EU:n hyväksyntää koskevat säännöt nämä ongelmat vältetään ja sisämarkkinat toimivat suunnitelmien mukaisesti. Lisäksi jäsenvaltion lipun alla purjehtivien alusten laivaväki ja matkustajat voivat olla varmoja siitä, että aluksilla olevat ruorimerkillä varustetut varusteet on testattu ja sertifioitu soveltuvien turvallisuus- ja ympäristönormien mukaisesti.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/90/EU, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2014, laivavarusteista ja neuvoston direktiivin 96/98/EY kumoamisesta (EUVL L 257, 28.8.2014, s. 146–185)

Direktiiviin 2014/90/EU tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2022/1157, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/90/EU soveltamissäännöistä laivavarusteiden suunnittelu-, valmistus- ja suorituskykyvaatimuksien ja testausnormien osalta sekä komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2021/1158 kumoamisesta (EUVL L 180, 6.7.2022, s. 1–243)

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/608, annettu 19 päivänä huhtikuuta 2018, laivavarusteiden elektronisten tunnisteiden teknisistä arviointiperusteista (EUVL L 101, 20.4.2018, s. 64–67)

Komission delegoitu asetus (EU) 2018/414, annettu 9 päivänä tammikuuta 2018, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/90/EY täydentämisestä sellaisten yksittäisten laivavarusteiden yksilöimiseksi, joissa voi olla hyödyllistä käyttää elektronisia tunnisteita (EUVL L 75, 19.3.2018, s. 3–17)

Viimeisin päivitys: 14.09.2022

Top