Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Merten aluesuunnittelu Euroopan merialueiden kestävän kehityksen ja kasvun edistämiseksi

Merten aluesuunnittelu Euroopan merialueiden kestävän kehityksen ja kasvun edistämiseksi

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2014/89/EU merten aluesuunnittelun puitteista

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Direktiivissä määritellään EU-maiden yhteinen lähestymistapa merialueiden suunnitteluun. Näin jokainen EU-maa voi suunnitella omat merelliset aktiviteettinsa, mutta suunnitteluprosessi – kansallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla – on nyt EU:n laajuisesti yhteensopivampi yhteisen aikataulun ja yhteisten vähimmäisvaatimusten ansiosta. Uusilla puitteilla pyritään edistämään kestäviä:

  • meritalouksien kasvua, joka tunnetaan EU:n sinisenä taloutena,
  • merialueiden kehittämistä,
  • merialueiden luonnonvarojen käyttöä.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Merialueiden käyttöön ja kehittämiseen liittyy monia ristiriitaisia vaatimuksia, jotka koskevat matkailua, kalastusta ja vesiviljelyä, raaka-aineiden erottamista, meriliikennereittejä, suojeltuja merialueita jne. Niihin liittyy myös monia yleisiä haasteita, kuten haavoittuvat ekosysteemit, ilmastonmuutoksen vaikutukset ja saasteet.

Merten aluesuunnittelun tavoitteena on, että viranomaiset voisivat järjestää ihmisten toiminnot merialueilla niin, että erilaiset ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset tavoitteet saavutetaan.

Merten aluesuunnitelmat

Direktiivissä vaaditaan, että EU-maat laativat merten aluesuunnitelmat viimeistään 31. maaliskuuta 2021. Niissä tulisi kartoittaa olemassa olevat ihmisten toiminnot niiden merivesillä sekä tunnistaa niiden tehokkain tuleva aluekehitys.

Kartoituksissa on otettava huomioon maa- ja merialueiden välinen vuorovaikutus sekä ympäristöön liittyvät, taloudelliset, sosiaaliset ja turvallisuuteen liittyvät näkökohdat. EU-maiden on varmistettava, että ne käyttävät parhaita saatavilla olevia taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristöön liittyviä tietoja.

Yleisön ja sidosryhmien (esimerkiksi energiantuottajien, liikennepalvelujen tarjoajien, ympäristöryhmien jne.) on osallistuttava prosessiin.

Yhteistyö EU-maiden ja EU:n ulkopuolisten maiden kanssa

EU-maiden, joilla on yhteinen meriraja, on pyrittävä varmistamaan yhteistyötä tekemällä, että merten aluesuunnitelmat ovat johdonmukaisia ja sovitettu yhteen koko kyseessä olevalla merialueella. Jos EU-mailla on yhteinen meriraja EU:n ulkopuolisen maan kanssa, niiden on pyrittävä tekemään yhteistyötä.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Direktiiviä on sovellettu 17. syyskuuta 2014 alkaen, ja se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 18. syyskuuta 2016 mennessä.

TAUSTAA

Eurooppa 2020 -strategian avulla EU pyrkii kehittymään älykkääksi, kestäväksi ja osallistavaksi taloudeksi vuoteen 2020 mennessä. Tällä direktiivillä on keskeinen merkitys EU:n tavoitteelle kehittää Euroopan sinistä taloutta.

Lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 2014/89/EU, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2014, merten aluesuunnittelun puitteista (EUVL L 257, 28.8.2014, s. 135–145)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Innovointi siniseen talouteen: hyödynnetään mertemme ja valtamertemme potentiaalia työllisyyden ja kasvun edistämiseksi (COM(2014) 254 final, 8.5.2014)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Sininen kasvu – Meritalouden ja merenkulkualan kestävän kasvun mahdollisuudet (COM(2012) 494 final, 13.9.2012)

Viimeisin päivitys: 26.09.2018

Top