EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 14.2.2024
COM(2024) 73 final
KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE
Euroopan unionin urheilualan työsuunnitelman 2021–2024 täytäntöönpanosta ja merkityksellisyydestä sekä monialaisesta terveyttä edistävän liikunnan lisäämisestä annetusta suosituksesta
A.JOHDANTO
Sen jälkeen, kun neuvosto hyväksyi Euroopan unionin neljännen urheilualan työsuunnitelman (2021–2024), urheilu on edelleen toteuttanut tehtäväänsä osana Euroopan kulttuuria, historiaa ja perinteitä. Urheilulla on ainutlaatuinen kyky toimia yhdistävänä voimana yhteiskunnissamme. Tämä tuo kuitenkin mukanaan suuren vastuun, koska urheilu mahdollistaa muutoksen vauhdittamalla yhteiskunnallista edistystä ja taloudellista toimintaa ja lisäämällä yhteisöjen terveyttä ja yhtenäisyyttä.
Nykyisessä EU:n työsuunnitelmassa keskitytään urheilun integriteettiin ja arvoihin, urheilun sosioekonomisiin ja ympäristöön liittyviin näkökohtiin sekä urheilun harrastamisen edistämiseen ja terveyttä edistävään liikuntaan.
Suunnitelma pantiin täytäntöön monimutkaisissa ja haastavissa olosuhteissa. Urheilumaailma joutui selviytymään covid-19-pandemian pitkään jatkuneista vaikutuksista, joihin yhdistyivät Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota ja sen seuraukset, kuten inflaatio, korkeat energianhinnat ja urheilukilpailuihin vaikuttavat geopoliittiset jännitteet. Näihin kehityssuuntiin liittyvien haasteiden hallin nan lisäksi on edelleen tehtävä työtä yleisten painopistetavoitteiden, kuten terveyden, tasa-arvon ja turvallisuuden edistämisen, hyväksi. Eurooppalaisissa tuomioistuimissa käsitellyt oikeuskanteet ovat lisänneet urheilun eurooppalaisen ulottuvuuden näkyvyyttä ja merkitystä. Erityisesti keskustelu eurooppalaisesta urheilumallista on kiihtynyt ja herättänyt kansalaisten kiinnostuksen.
Koko tämän ajan EU:n urheilualan työsuunnitelma on ollut ankkuri, jolla varmistetaan keskittyminen urheilupolitiikan keskeisiin painopisteisiin samalla, kun vastataan urheilualan elpymis- ja palautumistarpeisiin.
EU:n työsuunnitelma muodostaa perustan jäsenvaltioiden, neuvoston ja komission väliselle vuoropuhelulle ja yhteistyölle. Kuten EU:n työsuunnitelmassa todetaan, neuvosto kehottaa komissiota antamaan kertomuksen suunnitelman täytäntöönpanosta ja merkityksellisyydestä. Tämä on osa seuraavan, vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla hyväksyttävän EU:n työsuunnitelman valmistelutyötä.
Tässä kertomuksessa on otettu huomioon laajan kuulemisen tulokset. Jäsenvaltioilla ja sidosryhmillä oli mahdollisuus antaa kirjallista palautetta julkisen verkkokuulemisen kautta. Jäsenvaltioilta, kansainvälisiltä ja eurooppalaisilta urheiluinstituutioilta, kansallisilta olympiakomiteoilta, kansallisilta antidopingjärjestöiltä ja muilta asiaankuuluvilta sidosryhmiltä saatiin yhteensä 72 vastausta. Lisäksi komissio järjesti tapaamisen saadakseen vastaajilta vielä laadullista palautetta.
Tämä kertomus perustuu EU:n työsuunnitelman keskeisillä toiminta-aloilla saavutettua edistymistä koskevaan arviointiin. Siinä tarkastellaan suunniteltujen toimien toteuttamista sekä välineiden ja työmenetelmien vaikuttavuutta. Se sisältää suosituksia tulevista toimista ja yhteistyöstä urheilun alalla. Kertomuksessa arvioidaan myös terveyttä edistävää liikuntaa koskevan suosituksen täytäntöönpanoa eri sektoreilla.
B.ARVIOINTI/RAPORTOINTI
1.Työmenetelmät
EU:n urheilualan työsuunnitelman täytäntöönpanossa käytettiin useita vakiintuneita työskentelymuotoja ja raportointimekanismeja, joita on hiottu ja kehitetty kolmen viime vuoden aikana. Näitä ovat muun muassa neuvoston päätelmät, keskustelut, asiantuntijaryhmät, vertaisoppimistoimet, konferenssit ja seminaarit, EU:n urheilusta vastaavien pääjohtajien kokoukset ja tutkimukset.
Täytäntöönpanoa varten perustettiin kaksi asiantuntijaryhmää, jotka käsittelivät vihreän kehityksen urheilua sekä urheilualan elpymistä ja palautumiskykyä covid-19-pandemian aikana ja sen jälkeen. Näiden ryhmien puheenjohtajana toimi komissio, ja niihin osallistui aktiivisesti jäsenvaltioiden viranomaisia sekä urheiluliikkeen tarkkailijoita ja asiantuntijoita. Asiantuntijaryhmät laativat raportteja ja antoivat suosituksia sekä tarjosivat foorumin asiantuntemuksen ja parhaiden käytäntöjen vaihtoa varten.
Vertaisoppimistoimet, joiden avulla jäsenvaltiot voivat vaihtaa tietoja ja kokemuksia tietyistä aiheista, kehittyivät merkittävästi EU:n työsuunnitelman kattaman ajanjakson aikana. Korkean tason kokoukset ja konferenssit, kuten EU:n urheilusta vastaavien pääjohtajien epäviralliset kokoukset, sekä neuvostossa käydyt periaatekeskustelut olivat keskeisessä asemassa yhteisiin haasteisiin liittyvien toimintapolitiikkojen edistämisessä.
Komissio teki tutkimuksia aihekohtaisista kysymyksistä ja kehitti edelleen aloitteita ja kampanjoita, kuten Euroopan urheilufoorumia, Euroopan urheiluviikkoa, HealthyLifestyle4All-kampanjaa ja SHARE-aloitetta. Näillä tutkimuksilla ja kampanjoilla pyrittiin auttamaan jäsenvaltioita ja muita sidosryhmiä kehittämään ja toteuttamaan urheilupolitiikkaa ja -toimintaa.
Urheiluliitoilla ja -yhdistyksillä sekä muilla urheilualan sidosryhmillä on keskeinen rooli urheilupolitiikan toteuttamisessa, ja niiden näkemykset ovat keskeinen osa poliittisia keskusteluja. Tässä hengessä urheiluliike osallistui aktiivisesti vuotuiseen Euroopan urheilufoorumiin ja muihin konferensseihin. Se seurasi myös tiiviisti asiantuntijaryhmien työtä.
Komissio teki myös yhteistyötä kansainvälisten hallitustenvälisten ja valtiosta riippumattomien järjestöjen, kuten Euroopan neuvoston, Maailman terveysjärjestön (WHO), Yhdistyneiden kansakuntien huumausaine- ja kriminaalipolitiikan toimiston (UNODC), Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön (Unesco) ja Maailman antidopingtoimiston (WADA), kanssa.
Nämä työmenetelmät ovat auttaneet vahvistamaan jäsenvaltioiden, neuvoston, komission ja urheilualan sidosryhmien välistä yhteistyötä. Ne ovat parantaneet EU:n koordinointia ja mahdollistaneet arvokkaan asiantuntemuksen ja kokemusten vaihdon edistettäessä EU:n työsuunnitelmaa. Samalla toimien suunnitteluun saattaa olla tarpeen tehdä joitakin mukautuksia, jotta voidaan varmistaa, että tuloksista tiedotetaan säännöllisemmin ja että tuotokset ovat helposti toistettavia.
2.Toimet ja tuotokset
2.1. Asiantuntijaryhmät
Vihreän kehityksen urheilua käsittelevässä asiantuntijaryhmän raportissa tarkasteltiin, miten eurooppalainen urheilujärjestelmä voisi parhaiten edistää ympäristökestävyyttä, ja esitettiin suosituksia, jotka oli osoitettu ensisijaisesti viranomaisille ja kansallisille urheilujärjestöille. Niissä muun muassa kehotettiin urheilun ja kestävyysasioiden parissa toimivia edistämään vihreän kehityksen urheilua ja tietoa vaihtavien elinten perustamista sekä kehotettiin tarjoamaan kansallisella ja Euroopan tasolla rahoitusta vihreämpään urheiluun siirtymisen tukemiseksi. Raportissa todettiin, että urheilu on hyvin riippuvainen muista aloista ja että sen ilmastovaikutukset aiheutuvat pääasiassa kannattajien ja osallistujien matkustamisesta kilpailuihin.
Elpymistä ja palautumista käsittelevässä asiantuntijaryhmän raportissa kuvattiin covid-19-pandemian merkittäviä vaikutuksia urheilualaan. Raportissa kuvattiin myös myöhempien kriisien vaikutuksia, jotka liittyvät erityisesti Venäjän Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan ja energiakustannusten nousuun. Kriisien suorien vaikutusten ja vastatoimien lisäksi raportissa tarkasteltiin, miten nämä liittyivät laajempiin kysymyksiin, kuten kestävyyteen ja hallintoon. Näin ollen raportissa korostettiin, että urheilujärjestöjen on tärkeää laatia riskistrategioita ja varautumissuunnitelmia.
2.2. Puheenjohtajavaltioiden järjestämät tapahtumat ja vertaisoppimistoimet
EU:n puheenjohtajavaltiot järjestivät konferensseja, seminaareja ja EU:n urheilusta vastaavien pääjohtajien kokouksia. Nämä tapahtumat tuottivat runsaasti asiantuntemusta ja antoivat poliittista suuntaa urheiludiplomatian, innovoinnin, kestävyyden, integriteetin ja tasa-arvon kaltaisilla aloilla.
Lisäksi vertaisoppimistoimet ovat osoittautuneet yhä suositummaksi menetelmäksi, jonka avulla jäsenvaltiot järjestävät ja jakavat tietämystä syvällisesti rajatummilla aloilla.
Täydellinen luettelo puheenjohtajavaltioiden järjestämistä tapahtumista ja muista toimista on liitteessä I. Vaikka EU:n työsuunnitelman kattama kausi on edelleen kesken, lähes kaikki kyseisessä liitteessä esitetyt toimet ja tapahtumat on toteutettu onnistuneesti. Tämä yhteinen saavutus heijastaa jäsenvaltioiden, puheenjohtajavaltioiden, neuvoston, komission ja kaikkien muiden sidosryhmien vahvaa sitoutumista EU:n työsuunnitelman edistämiseen ja sen puitteissa tehtävään yhteistyöhön.
2.3. Muut EU:n työsuunnitelmaa tukevat aloitteet
Painopistealueiden vaikutusten lisäämiseksi ja EU:n työsuunnitelmaa ohjaavien tavoitteiden saavuttamiseksi komissio toteutti useita asiaan liittyviä toimia toimenpiteiden ja tarkoitusten täydentämiseksi.
Yksi suunnitelman ohjaavista tavoitteista on vuoropuhelun ja yhteistyön tiivistäminen. Euroopan urheilufoorumi on tärkein julkinen foorumi, jossa urheilualan sidosryhmät käyvät poliittista vuoropuhelua keskeisistä haasteista ja aloista, joilla tehdään yhteistyötä osana EU:n työsuunnitelmaa. Foorumi järjestetään vuosittain, ja se kerää yhteen jopa 400 osallistujaa eri puolilta Eurooppaa: urheiluliittojen ja seurojen edustajia, kansallisia ja alueellisia viranomaisia, akateemisen maailman edustajia, urheilijoita ja kansalaisjärjestöjen edustajia.
Lisäksi komissio käynnisti vuonna 2020 sukupuolten tasa-arvoa urheilussa käsittelevän korkean tason työryhmän, johon kuuluu 15 eri taustoista tulevaa asiantuntijaa ja joka aloitti työnsä vuonna 2021. Ryhmän laatima raportti sukupuolten tasa-arvosta urheilussa sisälsi toimintasuunnitelman, jossa annettiin komissiolle, jäsenvaltioille, kansallisille ja kansainvälisille urheilualan elimille sekä ruohonjuuritason järjestöille eri aihealueita koskevia suosituksia. Suositukset liittyivät muun muassa urheilun harrastamiseen, yhdenvertaiseen kohteluun, johtamiseen ja toimenpiteisiin urheilun turvallisuuden varmistamiseksi.
Urheilun ja terveyttä edistävän liikunnan harrastamisen lisäämistä koskevaa painopistealuetta edistettiin vuosina 2021–2023 käynnissä olleella HealthyLifestyle4All-kampanjalla. Sillä pyrittiin edistämään terveellisiä elintapoja kaikissa sukupolvissa ja yhteiskunnallisissa ryhmissä yhdistämällä urheilu ja aktiiviset elämäntavat terveys-, ruoka- ja muiden alojen politiikkaan. Aloitteeseen pyydettiin sidosryhmien panoksia, ja siihen saatiinkin 102 lupausta urheilualan sidosryhmiltä. Näihin kuuluivat komissio itse, jäsenvaltiot, paikallisviranomaiset, urheiluliitot, ruohonjuuritason urheilujärjestöt ja kansalaisyhteiskunnan järjestöt. Terveellisten elintapojen kartoituksesta laadittu julkaisu antaa yleiskuvan tuloksista ja tarjoaa rahoitusoppaan hankkeita varten.
Euroopan urheiluviikko on toinen väline, jolla pyritään käynnistämään toimia urheilun harrastamisen edistämiseksi. Urheiluviikon mittakaava on jatkuvasti kasvanut, ja sen avulla urheilujärjestöt, yhteisöt ja muut toimijat eri puolilta EU:ta ja sen lähialueilta voivat edistää liikunnan ja urheilun harrastamista kansalaisten keskuudessa. Urheiluviikko on keskeinen osa komission vuotuista #BeActive-kampanjaa, jolla edistetään EU:n työsuunnitelmaa ja urheilua laajasti kaikkialla EU:ssa. Se on jatkanut toimintaansa covid-19-pandemiasta huolimatta #BeActive@Home-komponenttinsa kautta. Vuoden 2022 urheiluviikon yhteydessä järjestettiin poikkeuksellisen paljon tapahtumia, joihin osallistui yhteensä yli 13 miljoonaa ihmistä 40 maassa ja alueella. Vuonna 2023 järjestettiin 36 000 tapahtumaa, joihin osallistui lähes 11 miljoonaa ihmistä. Vuodesta 2022 lähtien komissio on jakanut osana kampanjaa #BeActive Awards -palkintoja neljässä kategoriassa – koulutus, työ, arjen sankari ja sukupolvien yhdistäjä.
Erasmus+ -ohjelman urheiluun liittyvillä toimilla edistetään urheilun, liikunnan ja vapaaehtoistoiminnan harrastamista. Nämä toimet muodostavat taloudellisen tukensa avulla merkittävän perustan eurooppalaisen yhteistyön edistämiselle. Ne on suunniteltu vastaamaan sekä yhteiskunnallisiin että urheiluun liittyviin haasteisiin, ja niiden painopisteet ovat yhdenmukaisia EU:n työsuunnitelman painopisteiden kanssa. Toimien budjetti on kaksinkertaistunut edelliseen ohjelmakauteen verrattuna ja on 470 miljoonaa euroa kaudella 2021–2027. Mahdollisuudet osallistua kumppanuuksiin ovat yhä suositumpia, ja pienimuotoisten kumppanuuksien käyttöönotto on mahdollistanut yhä useamman ruohonjuuritason järjestön osallistumisen yhteistyöhön. Esimerkiksi vuonna 2023 komissio sai ennätykselliset 1 500 ehdotusta, mikä oli 17 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Vuonna 2023 oli ensimmäistä kertaa mahdollista toteuttaa urheiluvalmentajien koulutuksellista liikkuvuutta koskevia hankkeita.
Komissio oli aktiivinen myös muilla urheilun ja liikunnan valtavirtaistamista edistävillä aloilla. Se järjesti 30. toukokuuta 2023 urheilua ja innovointia käsittelevän huippukokouksen, joka keräsi yhteen tutkijoita, yrityksiä ja päätöksentekijöitä keskustelemaan mahdollisuuksista ja luomaan uusia kumppanuuksia urheilijoiden suorituskyvyn, kestävyyden ja digitalisaation alalla. #BeInclusive EU Sport Awards ‑palkinnoilla annetaan tunnustusta organisaatioille, jotka käyttävät urheilua sosiaalisen osallisuuden lisäämiseen. Eri kategorioissa on vuodesta 2022 lähtien annettu tunnustusta hankkeille, jotka tarjoavat keinoja esteiden poistamiseen, joilla edistetään sukupuolten tasa-arvoa ja joissa tuodaan esiin urheilun arvoa EU:n arvojen ja rauhan edistämiselle esimerkiksi Ukrainasta tulevien pakolaisten kotouttamiseen liittyen.
Osana EU:n työsuunnitelmaa komissio edisti näyttöön perustuvaa politiikkaa keräämällä tietoja tutkimuksilla ja kyselytutkimuksilla, mukaan lukien vuonna 2021 tehty tutkimus anabolisten steroidien ja kasvuhormonien torjunnasta urheilussa EU:ssa ja vuonna 2022 tehty tutkimus eurooppalaisesta urheilumallista. Vuonna 2023 käynnistettiin urheilijoiden oikeuksia suurissa urheilutapahtumissa ja niiden ympärillä koskeva tutkimus, jonka loppuraportti on tarkoitus julkaista vuonna 2024. Lisäksi urheilua ja liikuntaa koskeva vuoden 2022 Eurobarometri-kyselytutkimus tarjosi kvantitatiivista tietoa urheilun ja liikunnan yleisyydestä EU:ssa ja useista asiaan liittyvistä kysymyksistä, kuten vapaaehtoistoiminnasta urheilussa, kestävyydestä ja tasa-arvosta. Sitä, miten usein eurooppalaiset harrastavat urheilua, käytetään myös urheilupolitiikan keskeisenä indikaattorina.
2.4. Yhteistyö kansainvälisten elinten kanssa
EU:lla ja Euroopan neuvostolla on yhteisiä pyrkimyksiä urheilun alalla. Tavoitteena on erityisesti, että urheilu olisi julkishyödyke, joka edistää ihmisoikeuksia ja eurooppalaisia arvoja. Tämä luo perustan EU:n ja Euroopan neuvoston yhteisille hankkeille, joissa keskitytään vihapuheen torjumiseen urheilussa, lastensuojeluun ja lasten hyvinvoinnin turvaamiseen sekä sukupuolten tasa-arvoon.
Komissio tekee yhteistyötä WADAn kanssa dopingin torjumiseksi urheilussa. Neuvoston urheilutyöryhmä on jatkanut EU:n toimeksiannon valmistelua jäsenvaltioiden edustusta WADAn hallintoneuvostossa ja jäsenvaltioiden kantojen koordinointia ennen WADAn kokouksia koskevan jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätöslauselma mukaisesti. Neuvoston päätöslauselmaa päivitettiin vuonna 2023 muuttuvien käytäntöjen ja oikeudellisen kehityksen huomioon ottamiseksi.
Komissio ja UNODC tekevät yhteistyötä, joka koskee korruptiontorjuntaa, rahanpesun torjuntaa ja varojen takaisin perimistä Aasiassa ja Tyynenmeren alueella, Afrikassa ja kansainvälisellä tasolla, tukeakseen korruption vastaisen Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksen tarkistusmekanismia.
Komissio ylläpitää hyviä suhteita myös WHO:hon ja Unescoon EU:n työsuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi. Komissio on myös allekirjoittanut viralliset yhteistyöjärjestelyt Euroopan jalkapalloliiton (UEFA) ja Euroopan olympiakomitean (EOC) kanssa.
2.5 Monialaista terveyttä edistävää liikuntaa koskeva yhteistyö
Neuvoston suosituksessa monialaisesta terveyttä edistävän liikunnan lisäämisestä kannustetaan jäsenvaltioita kehittämään kansallisia strategioita ja toimintasuunnitelmia liikunnan edistämiseksi tehden yhteistyötä keskenään ja komission kanssa. Suosituksessa kehotetaan tukemaan WHO:ta tietojen keräämisessä ja maakohtaisten katsausten laatimisessa. Edistymistä seurataan 23 indikaattorista koostuvan kehyksen perusteella.
Kaiken kaikkiaan WHO:n ja komission välisen jäsennellyn yhteistyön voidaan arvioida onnistuneen. Jäsenvaltioiden 23 indikaattorin osalta saavuttamat täytäntöönpanotulokset nousivat 64,7 prosentista vuonna 2015 74,5 prosenttiin vuonna 2018 ja 75,7 prosenttiin vuonna 2021. Vain kahdessa indikaattorissa on jääty jälkeen: indikaattori 7 (terveyttä edistävät liikuntaseurat) ja indikaattori 18 (eurooppalaiset suuntaviivat vapaa-ajan liikunnan infrastruktuurin parantamiseksi).
Useimmat jäsenvaltiot ja sidosryhmät pitävät suositusta ja sen indikaattoreita sekä tuotoksia ja tietoja edelleen merkityksellisinä (ks. lisätiedot liitteessä II).
3.Palaute EU:n urheilualan työsuunnitelman täytäntöönpanosta
Jäsenvaltioilta ja sidosryhmiltä kerättiin palautetta EU:n työsuunnitelman täytäntöönpanosta avoimella verkkokyselyllä sekä vastaajille tarkoitetussa sidosryhmätapaamisessa käydyissä keskusteluissa.
Analyysi osoitti, että painopisteiden, tietämyksen ja kokemusten vaihdon sekä työmenetelmien hyväksyminen oli korkealla tasolla. Suurin osa vastaajista piti asiantuntijaryhmiä, tutkimuksia ja tapahtumia erittäin tarkoituksenmukaisina. Myös vertaisoppimistoimet saivat myönteisen arvion.
Samalla vastaajat ehdottivat keinoja parantaa täytäntöönpanoa ja tulosten vaikutusta esimerkiksi parantamalla tuotosten esittämistä ja tiedonkulkua sekä laajentamalla mahdollisuuksia kokemusten jakamiseen. Useat vastaajat ilmaisivat suosivansa henkilökohtaista yhteydenpitoa ja verkostoitumista. Myös jatkuvuutta ja aiemmin tehdyn työn hyödyntämistä korostettiin.
Palaute tulevaa varten pähkinänkuoressa
Kuulemiseen vastanneet jäsenvaltiot ja muut sidosryhmät korostivat seuraavia aiheita:
Ammattiurheilu – integriteetti ja arvot urheilussa
ØEdistetään ja kehitetään edelleen eurooppalaista urheilumallia
ØPainotetaan urheilun rehellisyyden, dopingin torjunnan, korruptiontorjunnan ja hyvän hallinnon arvoja
Urheilun sosioekonomiset ja ympäristöön liittyvät ulottuvuudet
ØNoudatetaan kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa suhteessa yhdenvertaisiin ja oikeudenmukaisiin mahdollisuuksiin harrastaa urheilua
ØJatketaan sukupuolten tasa-arvon ja osallisuuden edistämistä ja parantamista kautta linjan aina hallintorakenteista ruohonjuuritason harrastamiseen
ØKeskitytään urheilun kestävyyteen (ympäristökestävyys ja taloudellinen kestävyys)
Ruohonjuuritason urheilu – urheilun ja terveyttä edistävän liikunnan harrastaminen
ØEdistetään ruohonjuuritason urheilun harrastamista ja keskitytään erityisesti ruohonjuuritason ja paikallisten järjestöjen tarpeisiin
ØPainotetaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa terveellisiin elintapoihin
ØKorostetaan vapaaehtoistoiminnan merkitystä urheilussa
ØTurvataan nuorten ja alaikäisten hyvinvointi urheilussa, myös ruohonjuuritasolla
Välineet – työmenetelmät
ØEdistetään henkilökohtaisia tapaamisia ja hyvien käytäntöjen vaihtoa
ØVarmistetaan tuotosten parempi levittäminen sekä tietojen, datan ja raporttien saatavuus
ØHelpotetaan vuoropuhelua ja yhteistyötä joustavasti
|
C.
TULEVAT TOIMET
Komissio suhtautuu myönteisesti jäsenvaltioiden ja sidosryhmien antamaan palautteeseen. Toteuttaessaan EU:n urheilualan työsuunnitelmaa komissio on yleisesti ollut sitä mieltä, että työmenetelmät toimivat hyvin. Komissio katsoo, että tietämyksen ja kokemusten vaihdon tukeminen on edelleen erittäin arvokasta ja että sillä on valmiudet toimia koordinoivassa roolissa tällä osa-alueella. Komissio on valmis käsittelemään joissakin kokoonpanoissa ja tapahtumissa esiin tuotuja kysymyksiä ja on sitoutunut niiden jatkuvaan parantamiseen.
Kokonaisarviointi sekä jäsenvaltioiden ja sidosryhmien antama palaute osoittavat, että politiikan painopisteet ovat asianmukaisia mutta niitä on ehkä tarkasteltava uudelleen ottaen huomioon nykyinen ja tulevaa kehitys, kuten Venäjän hyökkäysota Ukrainassa, EU:n laajentuminen tai maailmanlaajuinen kiinnostus eurooppalaista urheilua kohtaan. Tietämyksen ja kokemusten vaihtoon sekä verkostoitumiseen ollaan yleisesti tyytyväisiä. Komissio yhtyy tähän arvioon.
Kertomuksen tulokset antavat yleiskuvan osa-alueista, joihin olisi keskityttävä tulevaisuudessa. Yleisesti ottaen nämä voidaan ryhmitellä muun muassa seuraaviin aiheisiin: i) eurooppalaisen urheilumallin edistäminen, ii) urheilun arvoihin perustuvan hallinnon ja Euroopassa järjestettävien suurtapahtumien suunnittelu, iii) rahoituksen kestävyys, iv) korkean integriteettitason ylläpitäminen, v) uraansa luovien urheilijoiden oikeuksien ylläpitäminen, vi) tasa-arvon ja edustuksen varmistaminen sekä vii) ruohonjuuritason urheilun ja vapaaehtoistoiminnan arvostuksen lisääminen.
On nähtävissä selvää poliittista tahtoa sekä tarvetta keskittyä edelleen kestävään kehitykseen tarkastellen paitsi taloudellista elinkelpoisuutta myös ilmastonmuutoksen vaikutusta urheiluun sekä vihreitä, innovatiivisia ja osallistavia ratkaisuja, joita sen parissa voidaan kehittää. Suunnitelmassa saatetaan myös joutua ottamaan huomioon teknologian ja tekoälyn kehityksen aiheuttamat muutokset ja niiden vaikutus urheiluun.
Tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden varmistaminen kaikille, jotka haluavat harrastaa urheilua, on edelleen tärkeässä asemassa asialistalla. On edelleen selvästi tarpeen pyrkiä huomioimaan urheilussa aliedustettujen ryhmien, kuten naisten, heikommista lähtökohdista tulevien ihmisten ja yhä lukuisampien ikääntyneiden ja kroonisesta sairaudesta tai vammasta kärsivien ihmisten, tarpeet ja haasteet.
EU:n työsuunnitelman täytäntöönpanon laajemmasta kontekstista saatuja kokemuksia olisi hyödynnettävä sekä harkittava myös voimakkaampaa keskittymistä urheilun ulkosuhdepoliittisiin ja diplomaattisiin näkökohtiin, mukaan lukien eurooppalaisten arvojen edistäminen.
Näiden painopistealueiden taustalla on urheilun integriteetin ja arvojen ylläpitämisen ja edistämisen tärkeys. Nämä voidaan saavuttaa esimerkiksi torjumalla korruptiota, dopingia, syrjintää, väkivaltaa ja suvaitsemattomuutta (esim. vihapuhetta) ja edistämällä ja puolustamalla sosiaalista osallisuutta, tasa-arvoa, suvaitsevaisuutta ja ihmisoikeuksia. Urheilun pitäisi tarjota turvallinen ympäristö, jossa ihmiset voivat oppia taitoja ja muodostaa myönteisiä sosiaalisia yhteyksiä. Tämä on olennaisen tärkeää sen varmistamiseksi, että urheilu voi jatkossakin täyttää Euroopassa kaikilta osin roolinsa yhteiskuntiemme, yhteisöjemme ja talouksiemme yhdistävänä, koossapitävänä ja voimaannuttavana tekijänä.
Euroopan parlamenttia, neuvostoa, Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa sekä alueiden komiteaa kehotetaan panemaan merkille tämä kertomus.
Neuvostoa pyydetään tarkastelemaan tässä kertomuksessa esitettyä tulevan työn painopisteitä ja työmenetelmiä koskevaa palautetta osana EU:n seuraavaa urheilualan työsuunnitelmaa.
Puheenjohtajavaltiota kehotetaan käyttämään tätä kertomusta lähtökohtana EU:n seuraavan urheilualan työsuunnitelman laatimisessa vuoden 2024 ensimmäisen puolen vuoden aikana.