EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023DC0024

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE Uusi eurooppalainen Bauhaus: tilannekatsaus

COM/2023/24 final

Bryssel 16.1.2023

COM(2023) 24 final

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

Uusi eurooppalainen Bauhaus: tilannekatsaus


Sisällysluettelo

1.    Tiivistelmä    

2.    Uuden eurooppalaisen Bauhausin rahoitus    

3.    Täytäntöönpano jäsenvaltioissa    

4.    Uuden eurooppalaisen Bauhausin vaikutus EU:n toimintaympäristöön    

4.1    Uusi eurooppalainen Bauhaus EU:n päätöksenteossa    

4.2    Komissio ryhtyy sanoista tekoihin    

5.    Koulutus ja osaaminen    

6.    Tukijoiden ja toteuttajien kasvava yhteisö    

6.1    Kumppanit    

6.2    Ystävät    

6.3    Korkean tason pyöreä pöytä    

6.4    Kansalliset yhteyspisteet    

7.    New European Bauhaus Lab (NEB Lab)    

7.1    Komission johtamat hankkeet    

7.2    Yhteisön johtamat hankkeet    

8.    Uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnot 2021 ja 2022    

9.    Viestintä, kansalaisten osallistuminen, tapahtumat    

9.1    Viestintä ja kansalaisten osallistuminen    

9.2    Uusi eurooppalainen Bauhaus -tapahtumat    

9.2.1 Uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaalit 2022    

9.2.2 Muita komission järjestämiä uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyviä tapahtumia    

9.2.3 Uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyvät tapahtumat Euroopan ulkopuolella    



1.Tiivistelmä

Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloite luotiin tukemaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa. Sen tarkoituksena on innoittaa konkreettisiin, arkeamme parantaviin muutoksiin, joilla pyritään vaikuttamaan niin rakennuksiin ja julkisiin tiloihin kuin myös esimerkiksi muotiin ja kalusteisiin. Aloitteen tavoitteena on luoda uutta elämäntapaa, jossa kestävä kehitys yhdistyy toimiviin design-ratkaisuihin, joka aiheuttaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä, johon kaikilla on varaa ja joka ei jätä ketään ulkopuolelle. Perusajatuksena on monimuotoisuuden kunnioittaminen niin Euroopassa kuin muuallakin.

Vain kaksi vuotta aloitteen käynnistämisen jälkeen uudesta eurooppalaisesta Bauhausista on tullut sosiaalista osallisuutta ja osallistamista tukeva tekijä vihreän kehityksen ohjelman ajamassa muutoksessa. Aloite on kasvanut liikkeeksi, jonka alati laajenevassa aktiivisessa tukijayhteisössä on jäseniä sekä EU-maista että niiden ulkopuolelta.

Eri EU:n ohjelmista saadun laajan rahoituksen ansiosta uusi eurooppalainen Bauhaus on alkanut saada aikaan konkreettisia muutoksia kentällä. Vuonna 2022 valittiin ja käynnistettiin ensimmäiset kuusi uusi eurooppalainen Bauhaus -esittelyhanketta. Vuonna 2023 valitaan seuraavat kymmenen käynnistettävää hanketta. Vaikka uuden eurooppalaisen Bauhausin käytössä ei ole erityistä EU:n ohjelmaa, aloitteen hankkeisiin on investoitu jo yli 100 miljoonaa euroa monivuotisen rahoituskehyksen ohjelmien, kuten Horisontti Eurooppa -puiteohjelman, Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR), Life-ohjelman, sisämarkkinaohjelman ja Digitaalinen Eurooppa ‑työohjelman, puitteissa. Uusi eurooppalainen Bauhaus keskittyy erityisesti pienempien aloitteiden ja hankkeiden tukemiseen muun muassa uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnoilla, joita on myönnetty jo 38 hankkeelle.

2023

Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteella on 600 virallista kumppaniorganisaatiota, joihin kuuluu muun muassa EU:n laajuisia verkostoja ja paikallisia aloitteita. Aloitteella on onnistuttu kokoamaan yhteen eri taustoista tulevia ihmisiä, kuten taide- ja muotoiluteollisuuden aloilla, kulttuuri- ja luovilla aloilla sekä kulttuuriperintöinstituutioissa työskenteleviä henkilöitä, opettajia, tutkijoita ja innovoijia, paikallis- ja alueviranomaisia sekä kansalaisaloitteiden parissa toimivia henkilöitä. Kaikki heistä ovat keskeisessä roolissa uuden eurooppalaisen Bauhausin toteuttamisessa. Ensimmäiset ystävät (yritykset ja julkisyhteisöt) tukevat aloitetta monin tavoin, myös yksityisillä investoinneilla. Kansallisten yhteyspisteiden verkosto levittää tietoa uudesta eurooppalaisesta Bauhausista suoraan paikan päällä. Esimerkkejä toteutuksesta jäsenvaltioissa löytyy vastaavasta luvusta.

Komission toteuttamien toimien, tapahtumien ja hankkeiden lisäksi uusi eurooppalainen Bauhaus on rohkaissut ja inspiroinut useita paikallisia, alueellisia ja kansallisia toimijoita luomaan omia uusi eurooppalainen Bauhaus -hankkeitaan. Niitä kaikkia on mahdotonta luetella tässä raportissa. Useimmat uusi eurooppalainen Bauhaus -hankkeet ja -yhteisöt on kuitenkin mainittu NEB dashboard -koontinäytöllä 1 , joka on vuorovaikutteinen ja muuttuu jatkuvasti yhteisön kasvaessa.

Uusi eurooppalainen Bauhaus on luonut aloitteen ympärille liikkeen ja inspiroinut lisäksi muita työskentelemään yhdessä aloitteen arvojen mukaisesti. Esimerkiksi Euroopan puualalla on perustettu Wood4Bauhaus 2 , joka on avoin alusta yhteydenpitoon rakennusteollisuuden ja kaikkien sen sidosryhmien kanssa. Äskettäin perustettu European Fashion Alliance 3 (eurooppalainen muotiliitto) on toinen esimerkki monikansallisesta aloitteesta, joka on saanut innoituksensa uudesta eurooppalaisesta Bauhausista. Se on johtavien eurooppalaisten luovan muodin järjestöjen allianssi, jonka tavoitteena on edistää menestyvää, kestävää ja osallistavaa eurooppalaista muodin ekosysteemiä.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten uusi eurooppalainen Bauhaus vaikuttaa taloutemme ja yhteiskuntiemme muutokseen ja ilmastotavoitteidemme saavuttamiseen. Uusi eurooppalainen Bauhaus tukee ja edistää myös muita komission poliittisia aloitteita, kuten rakennustuoteasetuksen tarkistamista ja monien ekosysteemien muutospolkuja. Vuonna 2023 uusi eurooppalainen Bauhaus aikoo Euroopan osaamisen teemavuoden kunniaksi aloittaa NEB Academy ‑hankkeen ja järjestää koulutusta kestävästä rakentamisesta, kiertotaloudesta ja biopohjaisista materiaaleista vauhdittaakseen alan muutosta.

Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteesta on tullut luotettava ja vaikuttava tarina muutoksesta, jossa ketään ei jätetä jälkeen. Se viestii kansalaisten kanssa suoraan eri kanavien kautta. Vuonna 2023 viestintää kehitetään entisestään perustamalla uuden eurooppalaisen Bauhausin oma Linkedin-tili.

Verkkosivusto

Muut verkkoalustat

Instagram

Tiedotteet

298 200 

kävijää

792 500 

sivunäyttöä

viimeisen vuoden aikana

[Julkaisusta lähtien:

624 000 kävijää

1 881 400 sivunäyttöä]

110 000

käyntiä vuoden 2022

uusi eurooppalainen Bauhaus -palkintoalustalla

49 910 

eri kävijää

uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaalien alustalla

kahden viikon sisällä

tapahtumasta

24 700 

seuraajaa

37 900 

vuorovaikutuskohtaamista

viimeisen vuoden aikana

272

vuorovaikutustapahtumaa

julkaisua kohti keskimäärin

27 300 

kuukausittaisen uutiskirjeen tilaajaa

1 000 

viikoittaisten yhteisöpäivitysten vastaanottajaa

Jotta uudesta eurooppalaisesta Bauhausista tulisi konkreettisempi, hankkeiden ja aloitteiden arviointiin tarvitaan selkeät kriteerit. Komissio julkaisee yhdessä tämän raportin kanssa uusi eurooppalainen Bauhaus -kompassin (NEB Compass). Se on ensimmäinen arviointiväline, jonka avulla hankekehittäjät voivat tarkistaa hankkeidensa uusi eurooppalainen Bauhaus -tason. Siinä selitetään, mitä uuden eurooppalaisen Bauhausin kolme arvoa, kestävyys, osallisuus ja kauneus, tarkoittavat ja miten ne voidaan integroida ja yhdistää osallistumista ja monialaisuutta tukeviin toimintaperiaatteisiin. Kompassin pohjalta kehitetään yksityiskohtaisempia arviointivälineitä. Kehittäminen aloitetaan rakennetun ympäristön arviointivälineestä. Ensimmäiset tulokset saataneen vuonna 2024.

Komissio jatkaa työtään poistaakseen esteitä, myös byrokraattisia ja oikeudellisia esteitä, jotka haittaavat paikallisia, kentällä toteutettavia aloitteita. Tähän liittyen NEB Labin sääntelyanalyysi tarjoaa ensimmäiset tulokset vuonna 2023 esimerkiksi biopohjaisia rakennusmateriaaleja käsittelevän työpajan osalta, joka linkittyy myös NEB Academy -hankkeeseen. Komissio etsii innovatiivisen rahoituksen NEB Lab -hankkeen avulla uusia rahoitusratkaisuja pienemmille organisaatioille, joiden on vaikea saada rahoitusta nykyisten EU:n rahoitusjärjestelmien kautta.

Uuden eurooppalaisen Bauhausin tarkoitus on innoittaa kansalaisia ja rohkaista kaikkia osallistumaan ja saattamaan äänensä kuuluviin. Näin ollen yksi uuden eurooppalaisen Bauhausin tärkeimmistä tehtävistä on pyrkiä yhdistämään tiiviimmin ne alueet ja maat, joissa on tähän mennessä vain vähän uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyvää toimintaa, sekä tavoittaa yhteisöissä aliedustetut alat ja ryhmät, kuten yhteisötalous ja nuoremmat sukupolvet. Uusi eurooppalainen Bauhaus pyrkii myös tekemään entistä enemmän yhteistyötä luovien alojen ja kulttuurialojen kanssa, sillä näillä aloilla on keskeinen rooli aloitteessa erityisesti kauneusarvon integroinnissa ja uusien merkityssisältöjen levittämisessä.

Komissio jatkaa uuden eurooppalaisen Bauhausin valtavirtaistamista EU:n ohjelmissa, myös yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa hallinnoitavan koheesiopolitiikan puitteissa, ja aloitteen rahoituksen lisäämistä. Uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyviin ehdotuspyyntöihin osoitetaan 106,3 miljoonaa euroa rahoitusta Horisontti Eurooppa -puiteohjelman missioista ja klustereista vuosina 2023 ja 2024. Euroopan osaamisen teemavuoden 2023 johdosta seuraavien uusi eurooppalainen Bauhaus -palkintojen teema keskittyy koulutukseen. Kilpailu laajenee kattamaan EU:n jäsenvaltioiden lisäksi Länsi-Balkanin alueen.

Uusi eurooppalainen Bauhaus pyrkii laajenemaan yhä kauemmas EU:n rajojen ulkopuolelle ja tavoittamaan kumppaneita myös muualta maailmasta.

Euroopan komissio jatkaa uuden eurooppalaisen Bauhausin edistämistä ja tukemista luottaen aloitetta tukevan yhteisön innokkuuden lisääntymiseen ja liikkeen luonnolliseen leviämiseen. Komissio luottaa myös siihen, että EU:n toimielimet ja kansalliset viranomaiset sitoutuvat tukemaan ja edistämään aloitteen kehittymistä. Tämä tukisi Euroopan vihreän kehityksen ohjelman viitoittamaa osallistavaa, kaunista ja vastuullista tulevaisuutta.

2. Uuden eurooppalaisen Bauhausin rahoitus

Yksi uuden eurooppalaisen Bauhausin suurimmista haasteista oli saada rahoitusta sellaisten innovatiivisten ja monialaisten hankkeiden tukemiseksi ja kannustamiseksi, jotka ilmentävät uuden eurooppalaisen Bauhausin arvoja ja mahdollistavat vihreän kehityksen ohjelman toteuttamisen kentällä. Aloitteessa on kiinnitetty huomiota erityisesti innovaatioon, kulttuurin ja teknologian väliseen yhteyteen sekä pienempien aloitteiden ja hankkeiden rahoitukseen.

Useat EU:n ohjelmat ovat yhdistäneet voimansa edistääkseen aloitteen toteutumista. Rahoituksen kaksi pääpilaria ovat Horisontti Eurooppa ja Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Myös sisämarkkinaohjelma, Digitaalinen Eurooppa -ohjelma ja Life-ohjelma 4 ovat olleet mukana rahoittamisessa. EU:n eri ohjelmien onnistuneen rahoituksen ansiosta uuden eurooppalaisen Bauhausin toteutusta tuettiin vuosina 2021 ja 2022 useilla kohdennetuilla ehdotuspyynnöillä, joiden yhteisarvo oli 106,3 miljoonaa euroa. Uusi eurooppalainen Bauhaus auttoi yhdistämään ja edistämään jo olemassa olevia rahoitusmekanismeja ja politiikkaohjelmia. Yhteenveto ehdotuspyynnöistä löytyy jäljempänä olevista taulukoista, jotka on ryhmitelty muutoskohteen mukaan 5 .

Uudesta eurooppalaisesta Bauhausista annetun tiedonannon mukaisesti aloite pyrkii luomaan konkreettisen muutoksen kentällä, muutoksia innovoinnille suotuisan ekosysteemin luomiseksi sekä tuotteita ja palveluja, jotka parantavat ihmisten elämänlaatua. Lisäksi se pyrkii vaikuttamaan ajattelutapojen muutokseen pitkällä aikavälillä. Nämä tavoitteet heijastuvat myös ensimmäisen sukupolven kohdennettujen ehdotuspyyntöjen tavoitteissa. Esimerkiksi kuusi uuden eurooppalaisen Bauhausin kärkiesittelyhanketta toteutetaan 14 paikassa: 12 EU-maassa (Alankomaat, Belgia, Italia, Kreikka, Kroatia, Latvia, Portugali, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Tanska ja Tšekki) sekä Norjassa ja Turkissa. Hankkeissa käsitellään muun muassa rakennusten kunnostamista, kiertotaloutta, taidetta, kulttuuriperintöä, koulutusta, älykkäitä kaupunkeja, rannikkoalueita sekä kaupunki- ja maaseutualueiden uudistamista. Niillä pyritään saamaan aikaan perusteellisia muutoksia ja konkreettisia tuloksia, joita voidaan mukauttaa ja käyttää hyödyksi muissa yhteyksissä. Näin voidaan luoda hyötyjä pitkällä aikavälillä.

Toisen sukupolven esittelyhankkeet ovat osa koheesiopolitiikan eurooppalaista kaupunkialoitetta. Syksyllä 2022 avattu 50 miljoonan euron ehdotuspyyntö rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta. Sillä tuetaan uuden eurooppalaisen Bauhaus -aloitteen mukaisia innovatiivisia ratkaisuja kaupunkien haasteisiin muun muassa seuraavilla aloilla: rakentaminen ja kunnostaminen kiertotalous ja hiilineutraalius huomioiden, kulttuuriperinnön säilyttäminen ja muuttaminen, kohtuuhintaisten asumisratkaisujen toteuttaminen rakennuksia mukauttamalla ja muuttamalla sekä kaupunkialueiden uudistaminen.

Lisäksi komissio ja Euroopan investointipankki julkaisivat heinäkuussa 2022 mallirahoitusvälineen, joka koskee uuden eurooppalaisen Bauhausin alueellista kehitystä. Tämä vapaaehtoinen väline auttaa EU:n jäsenvaltioiden koheesiopolitiikan hallintoviranomaisia perustamaan rahoitusvälineitä ja hyödyntämään koheesio-ohjelmia julkisten ja yksityisten varojen houkuttelemiseksi uuden eurooppalaisen Bauhausin hankkeiden tueksi.

Uuden eurooppalaisen Bauhausin paikallisten aloitteiden tukemista koskevalla ehdotuspyynnöllä koheesiopolitiikka vastaa tarpeeseen kehittää paikallisviranomaisten valmiuksia helpottaa paikallisia muutosprosesseja uuden eurooppalaisen Bauhausin kautta. Tässä ehdotuspyynnössä keskitytään lisäksi fyysisten tilojen muuntamiseen uuden eurooppalaisen Bauhausin periaatteiden mukaisesti myös maaseutualueilla. Nyt 20 pientä ja keskisuurta kuntaa saavat paikan päällä annettavaa räätälöityä tukea monialaiselta asiantuntijaryhmältä uuden eurooppalaisen Bauhausin mukaisten ideoidensa toteuttamiseksi. Kunnilla on erilaisia hankkeita aina uusista taidekeskuksista ja luovista työtiloista romanien osallistamiseen ja hylättyjen teollisuusalueiden uudistamiseen.

Uusi eurooppalainen Bauhaus -hankkeiden koheesiopolitiikan puitteissa tarjotun suoran rahoituksen lisäksi komissio on komission jäsen Ferreiran johdolla allekirjoittanut kumppanuussopimuksia ja ohjelmia vuosien 2021–2027 koheesiorahastojen käyttöönottamiseksi kaikkien 27 jäsenvaltion kanssa. Mukana on erityisiä viittauksia uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin kumppanuussopimuksien tai ohjelmien tasolla. Tämä jäsenvaltioiden lisääntynyt sitoutuneisuus uuden eurooppalaisen Bauhausin tukemiseen koheesiopolitiikan ohjelmien puitteissa tasoittaa tietä aloitteen valtavirtaistamiselle alueellisella ja paikallisella tasolla ohjelmakaudella 2021–2027. Tietyt toimintaohjelmat ovat jo valmiita tukemaan uusi eurooppalainen Bauhaus -hankkeita kentällä, kuten oikeudenmukaisen siirtymän rahasto yhdellä Saksan kivihiilialueista, Sachsen-Anhaltissa.

Toinen elintilojemme ja elämäntapojemme muutoksia koskeva tärkeä ulottuvuus liittyy teollisiin ekosysteemeihin. Uusi eurooppalainen Bauhaus tukee myös uusiin tuotteisiin ja palveluihin liittyviä innovaatioita, kuten digitaalisia ratkaisuja uudelle eurooppalaiselle Bauhausille. Uusi eurooppalainen Bauhaus -hankkeita tukevat digitaaliset ratkaisut ovat yhä tärkeämpiä. Niitä käsitellään digiNEB.eu-hankkeessa. Hankkeella pyritään edistämään digitaalisten ratkaisujen ja uusi eurooppalainen Bauhaus -yhteisöjen välisiä yhteyksiä sekä lisäämään kaikkien uusi eurooppalainen Bauhaus -sidosryhmien tietoisuutta EU:n digitaalisista ratkaisuista. Näin pyritään luomaan yleiseurooppalainen digitaalinen ekosysteemi uudelle eurooppalaiselle Bauhausille.

Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteella ei tueta ainoastaan uuteen tekniseen ja teknologiseen kehitykseen liittyvää innovaatiota. Sen puitteissa pyritään myös tutkimaan uusien ja perinteisten teknologioiden yhdistelymahdollisuuksia ja uusia tapoja mukauttaa paikallista käsityötä ja osaamista. Esimerkiksi Worth-kumppanuushanke II:n ensimmäinen ehdotuspyyntö omistettiin uudelle eurooppalaiselle Bauhausille. Sen puitteissa valittiin 65 liiketoimintakumppanuutta, joilla on uusia suunnitteluun pohjautuvia liikeideoita 6 . Toinen ehdotuspyyntö, EIT Community NEB Booster 2021, tarjosi 20 lupaavalle startup- ja nopeasti kasvavalle yritykselle tukea ja 50 000 euron suuruisen rahoituksen.

Uusi eurooppalainen Bauhaus tukee myös kansalaisten ja yhteisöjen aktiivisuutta vihreän siirtymän vauhdittamisessa paikallisella tasolla. Uusi eurooppalainen Bauhaus pyrkii osallistavalla lähestymistavallaan ottamaan kansalaisyhteiskunnan ja kaikenikäiset ihmiset kaikessa monimuotoisuudessaan mukaan toimintaan. Esimerkiksi kaksi EIT Community NEB:n käynnistämää uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin kohdennettua ehdotuspyyntöä keskittyivät pienimuotoisiin hankkeisiin ja yhteisöratkaisujen yhteiskehittämiseen kansalaisten kanssa. Ensimmäisen pilottihankkeen onnistuttua vuonna 2021 vuoden 2022 julkisten alueiden yhteiskehittämistä ja kansalaisten osallistamista koskevilla uusi eurooppalainen Bauhaus -ehdotuspyynnöillä valittiin 18 kansalaisosallistumishanketta 14 maasta.

Uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin kohdennettujen ehdotuspyyntöjen ja toimien lisäksi useat tukevat ehdotuspyynnöt ja toimet edistävät aloitetta sisältäen uuden eurooppalaisen Bauhausin kontekstina tai prioriteettina (ilman uudelle eurooppalaiselle Bauhausille osoitettuja määrärahoja). Tästä esimerkkinä on hiljattain käynnistettyyn korkealaatuista arkkitehtuuria ja rakennettua ympäristöä koskevaan vertaisoppimisjärjestelmään liittyvä ehdotuspyyntö tai tulevat Culture Moves Europe -ohjelman taiteilijaresidenssejä koskevat pyynnöt.

Lisäksi useat uusi eurooppalainen Bauhaus -toimet edistivät osaltaan Euroopan nuorison teemavuotta 2022: Komissio laittoi Erasmus+ Discover EU -aloitteen 7 puitteissa alulle uusi eurooppalainen Bauhaus -reitin auttaakseen 18-vuotiaita matkustamaan ympäri Eurooppaa ympäristöystävällisemmin.

Taulukko 1: Ympäristöjen muutoksen toteuttamista paikan päällä koskevat erityiset muutospyynnöt ja -toimet, jotka tukevat rakennetun ympäristön ja elintapojen muutosta paikallistasolla

Ehdotuspyyntö

Ohjelma

Talousarvio

Uuden eurooppalaisen Bauhausin kärkiesittelyhankkeiden käynnistämisen tukeminen Horisontti Eurooppa -puiteohjelman missioista

Horisontti Eurooppa

30 milj. euroa

Yhteistyöhön perustuvat paikallisen hallinnoinnin mallit kaupunkiympäristön merkittävän muutoksen vauhdittamiseksi sekä uuden eurooppalaisen Bauhausin ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden edistämiseksi

Horisontti Eurooppa

2 milj. euroa

Uusi eurooppalainen Bauhaus – vihreämmän ja oikeudenmukaisemman elämäntavan rakentaminen luovissa ja osallistavissa yhteiskunnissa arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen avulla

Horisontti Eurooppa 

6 milj. euroa

Sosiaalisten ja kohtuuhintaisten asuinalueiden esittelyhankkeet

Horisontti Eurooppa 

10 milj. euroa

Eurooppalaisen koordinoinnin ja tiedonvaihdon vahvistaminen sellaisten innovatiivisten ratkaisujen hyödyntämiseksi, joilla tuetaan kestävää kehitystä, laatua, kiertotaloutta ja sosiaalista osallisuutta rakennetussa ympäristössä ja edistetään siten uutta eurooppalaista Bauhausia (Built4People)

Horisontti Eurooppa

1 milj. euroa

Ehdotuspyyntö julkisten tilojen yhteiskehittämisestä kansalaisia osallistaen

Horisontti Eurooppa

0,27 milj. euroa

Eurooppalaisen kaupunkialoitteen ohjelmakauden 2021–2027 uusi eurooppalainen Bauhaus ‑ehdotuspyyntö

Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)

50 milj. euroa

Tekninen tuki viranomaisille: uuden eurooppalaisen Bauhausin mukaisten paikallisten aloitteiden tukeminen

Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)

2,5 milj. euroa

Kohtuuhintaista asumista koskeva aloite

Sisämarkkinaohjelma (SMP)

1,2 milj. euroa

Taulukko 2: Erityiset ehdotuspyynnöt ja toimet, joilla pyritään muuttamaan ympäristö innovoinnille suotuisaksi ja tukemaan kestävyyden, osallisuuden ja estetiikan integroimisen uusiin ratkaisuihin ja tuotteisiin mahdollistavaa innovointia

Ehdotuspyyntö

Ohjelma

Talousarvio

Uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyvien startup-yritysten tukeminen EIT:n tuella – EIT Community Booster

Horisontti Eurooppa

0,7 milj. euroa

Worth-kumppanuushanke II – 1. ehdotuspyyntö

COSME-ohjelma, sisämarkkinaohjelman edeltäjä

Noin miljoona euroa (ehdotuspyyntö on sisällytetty kokonaissopimukseen, jonka kokonaisarvo on 3,5 miljoonaa euroa)

Suurten ostajien joukkoäly ja toimintaohjelma (Big Buyers 3 – BB3)

Sisämarkkinaohjelma (SMP)

Ei ennalta vahvistettua määrää uudelle eurooppalaiselle Bauhausille

Digitaaliset ratkaisut uuden eurooppalaisen Bauhausin tueksi -aloite

Digitaalinen Eurooppa -ohjelma

1 milj. euroa 

Taulukko 3: Ehdotuspyynnöt ja toimet uusien merkityssisältöjen levittämiseksi ja estetiikan, kestävyyden ja osallisuuden ydinarvoihin liittyvien näkökulmien ja ajattelutapojen kyseenalaistamiseksi

Ehdotuspyynnöt

Ohjelma

Talousarvio

Kansalaisten osallistamistoimet – EIT Community New European Bauhaus (uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteeseen liittyvä EIT-yhteisö)

Horisontti Eurooppa

0,12 milj. euroa

Euroopan nuorisoyhteistyötä koskeva Erasmus+ ‑ehdotuspyyntö

Erasmus+ -ohjelma (ERASMUS)

Ei ennalta vahvistettua määrää uudelle eurooppalaiselle Bauhausille

Toimet

Ohjelma

Eurooppalainen innovatiivisen opetuksen palkinto 2022 (uuden eurooppalaisen Bauhausin vuosittainen teema)

Erasmus+ -ohjelma (ERASMUS)

eTwinning 2022 (uuden eurooppalaisen Bauhausin vuosittainen teema)

Erasmus+ -ohjelma (ERASMUS)

DiscoverEU 2022 (uusi eurooppalainen Bauhaus -reitti)

Erasmus+ -ohjelma (ERASMUS)

3. Täytäntöönpano jäsenvaltioissa

Yhä useammat jäsenvaltiot sisällyttävät uuden eurooppalaisen Bauhausin toimintaansa ja politiikkaansa. Tämä tapahtuu osittain kansallisten yhteyspisteiden kautta mutta myös jäsenvaltioiden muiden ministeriöiden sekä uusi eurooppalainen Bauhaus -kumppaneiden ja -ystävien kautta. Tässä luvussa annetaan muutamia esimerkkejä jäsenvaltioiden toimista:

·Suomen hallitus järjesti marraskuussa 2022 yhteistyössä Euroopan komission, Ruotsin hallituksen ja Viron hallituksen kanssa New European Bauhaus Goes Into the Woods 8 -nimisen korkean tason tapahtuman Espoossa. Tapahtumassa keskityttiin Euroopan metsien kestävään hoitoon ja biopohjaisten materiaalien potentiaaliin rakennusalan hiilineutraaliuteen siirtymisessä. Suomen ja Viron pääministerien sekä Ruotsin varapääministerin ja komission jäsenen Sinkevičiuksen läsnä ollessa komission puheenjohtaja von der Leyen ilmoitti New European Bauhaus Academy -hankkeen käynnistämisestä. Euroopan taitojen teemavuoteen 2023 liittyen tällä hankkeella pyritään edistämään vihreitä ja digitaalisia taitoja rakennusalalla.

·Ruotsin kestäviä kaupunkeja käsittelevä neuvosto ja kuusi pohjoisruotsalaista kaupunkia panivat alulle Visioner: i norr -hankkeen 9 . Siihen osallistui 11 luovaa tiimiä, jotka pyrkivät kehittämään uusi eurooppalainen Bauhaus -lähestymistapoja ilmastoneutraalimpiin ja kestävämpiin kaupunkeihin siirtymiseksi näiden kuuden kaupungin ainutlaatuisten lähtökohtien ja prosessien pohjalta.

·Espanjassa uusi eurooppalainen Bauhaus oli yksi kestävyyden, laadun, osallisuuden ja saavutettavuuden arvoja sisältävän uuden, korkealaatuista arkkitehtuuria koskevan lain 10 nopeaa hyväksymistä edistäneistä tekijöistä. Lainsäädäntöprosessia valmisteltiin osallistavalla prosessilla, joka toteutettiin samanaikaisesti uuden eurooppalaisen Bauhausin yhteissuunnitteluvaiheen kanssa ja jossa hyödynnettiin synergioita suhteessa EU:n aloitteeseen.

·Uusi eurooppalainen Bauhaus on sisällytetty toukokuussa 2022 julkaistuun Irlannin uuteen kansalliseen arkkitehtuuripolitiikkaan (Places for People) 11 .

·Uusi eurooppalainen Bauhaus toimi innoituksena myös Slovakian uudelle kulttuurialojen ja luovien alojen strategialle 2030 12 .

·Uusi eurooppalainen Bauhaus tarjosi Slovakian presidentin tuella järjestetylle Slovakian ja Itävallan Year of Climate Care 2022 13  -hankkeelle käsitteellisen taustan. Järjestäjänä toimi Mária Beňačková Rišková, uuden eurooppalaisen Bauhausin korkean tason pyöreän pöydän jäsen. Tapahtuma koostui useista tilaisuuksista, joissa käsiteltiin ilmastonmuutosta sekä sen vaikutuksia yhteisöihin ja luoviin aloihin.

·Kreikan hallitus on hiljattain perustanut uutta eurooppalaista Bauhausia käsittelevän monialaisen työryhmän hallitukseen. Monitasoiseen ryhmään kuuluu ympäristö- ja energiaministeriön sekä kulttuuriministeriön jäseniä, professoreja kaikista Kreikan arkkitehtikouluista, rakennusinsinöörejä, Kreikan teknisen järjestön ja Kreikan arkkitehtiliiton edustajia sekä paikallishallintojen edustajia.

·Saksassa Saksan ympäristövirasto (UBA) käynnisti sisäisen tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on laatia suosituksia kaupunkialueille. Hankkeen nimi on Advancing the New European Bauhaus: Sustainable Mobility and Resilient Urban Spaces for a Better Quality of Life (AdNEB) (uuden eurooppalaisen Bauhausin edistäminen: parempaa elämänlaatua kestävällä liikkumisella ja joustavilla kaupunkitiloilla) 14 .

·Ranskassa Ranskan kulttuuriministeriö ja asuntoministeriö esittivät ehdotuspyynnön tulevaisuuden asuntojen laatua koskevasta sitoumuksesta 15 . Sen puitteissa 97 rakennushankkeelle annettiin edullisen ja vastuullisen laatuasumisen huippuosaamismerkki uuden eurooppalaisen Bauhausin periaatteiden mukaisesti ja 20 hankkeelle myönnettiin räätälöityä tukea.

·Ranskan puheenjohtajakaudella maaliskuussa 2022 järjestetyssä asumisesta vastaavien EU:n ministerien epävirallisessa konferenssissa EU:n asuntoministerit ilmoittivat tukevansa uutta eurooppalaista Bauhausia ja muita komission toimia ja aloitteita (kuten rakennusten perusparannusaaltoa), joilla pyritään estämään liiallista maan ottamista infrastruktuurin käyttöön ja luomaan osallistavampia, esteettömämpiä ja tarkoituksenmukaisempia elinympäristöjä 16 .

·Lisäksi vuosien 2021–2027 koheesiopolitiikan ohjelmien käynnistämiseen vuonna 2022 sisältyi monissa jäsenvaltioissa korkean tason tapahtumia, joihin osallistui komission jäsen Ferreira, hallituksen edustajia sekä alue- ja paikallisviranomaisia. Näissä tapahtumissa korostettiin muun muassa uuden eurooppalaisen Bauhausin tavoitteita ja ideoita uudella ohjelmakaudella.

4. Uuden eurooppalaisen Bauhausin vaikutus EU:n toimintaympäristöön

4.1 Uusi eurooppalainen Bauhaus EU:n päätöksenteossa

Kuten uutta eurooppalaista Bauhausia koskevassa tiedonannossa todetaan, aloite pohjautuu useisiin EU:n toimintapolitiikkoihin. Uuden eurooppalaisen Bauhausin päämääränä ei ole säännösten luominen vaan pikemminkin muiden komission aloitteiden edistäminen sekä uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteen arvojen ja periaatteiden sisällyttäminen EU:n päätöksentekoon. Tämän mahdollistavat osaltaan EU:n ohjelmista tuleva rahoitus ja osaltaan tiivis yhteistyö uusi eurooppalainen Bauhaus -tiimin ja muiden komission palveluiden välillä. Yhteistyön edistämiseksi erityinen ohjauskomitea kokoaa yhteen yli 20 pääosastoa ja edustajia 15 komission jäsenen kabinetista.

Osana EU:n teollisuusstrategian jatkotoimia on tuotu julki tai valmistellaan useita siirtymäväyliä. Niissä viitataan uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin usein:

·Marraskuussa 2022 käynnistettiin lähipalveluiden ja yhteisötalouden siirtymäväylä 17 , jolla pyritään tekemään EU:n yhteisötaloudesta ja paikallisista yrityksistä kestävämpiä, vihreämpiä ja digitaalisempia. Yhteiskehittämisprosessiin osallistui yhteensä yli 400 ekosysteemiin kuuluvaa sidosryhmää – muun muassa uusi eurooppalainen Bauhaus -yhteisö, joka osallistui loppuasiakirjan laatimiseen – joko yksittäin tai keväällä 2022 järjestetyssä erityistyöpajassa. Siirtymäväylässä viitataan uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin aloitteena, jolla pyritään mobilisoimaan eri yhteisöjä ruohonjuuritasolla kestävien, rikastuttavien ja osallistavien hankkeiden kehittämiseksi. Sosiaalisiin infrastruktuureihin kohdistettujen investointien merkityksen osalta asiakirjassa viitataan kohtuuhintaista asumista koskevaan aloitteeseen 18 , joka on uuden eurooppalaisen Bauhausin lippulaivahanke. Lisäksi siirtymäväylä korostaa digitaalisen sosiaalisen innovoinnin ja Tech for Good -periaatteen 19 merkitystä sosiaalisiin tarkoituksiin perustuvien hankkeiden tukemisessa alhaalta ylöspäin suuntautuvan lähestymistavan mukaisesti.

·Maaliskuussa 2022 julkaistussa kestäviä ja kiertotalouteen perustuvia tekstiilejä koskevassa EU:n strategiassa 20 ehdotetaan tekstiilituotteiden koko elinkaareen liittyviä toimia ja tuetaan ekosysteemiä vihreässä ja digitaalisessa siirtymässä. Strategiassa uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin viitataan aloitteena, joka muuntaa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman konkreettisiksi hankkeiksi, joilla edistetään kestäviä elämäntapoja ja kestävää muotia, ja joka myös vastaa estetiikkaan ja osallistavuuteen liittyviin vaatimuksiin.

·Siirtymäväylä kestävämpään, vihreämpään ja digitaalisempaan rakennusekosysteemiin 21 tarjoaa lisämahdollisuuksia yhteistyöhön uuden eurooppalaisen Bauhausin kanssa. Komission yksiköiden valmisteluasiakirja yhteiskehittämisprosessin käynnistämisestä joulukuulta 2021 22  sisältää useita viittauksia uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin, kuten viittauksia pitkälle menevien perusparannusten määrän vuosittaisesta lisäämisestä. NEB Labiin viitataan mahdollisena välineenä rakentamisen häiriönsietokykyä, mukaan lukien strategisten riippuvuuksien käsittelemistä, tukevan toteutuskehyksen luomiseksi.

Lisäksi uusi eurooppalainen Bauhaus sisällytettiin yhtenä asiayhteytenä 23 – muiden vihreän kehityksen ohjelman tavoitteita tukevien komission uusien sääntelyaloitteiden muassa – ehdotukseen rakennusten energiatehokkuudesta annetun direktiivin tarkistamiseksi. Uusi eurooppalainen Bauhaus oli mukana myös rakennustuoteasetuksen tarkistamisessa.

Tavoitteenaan kehittää tulevaisuuteen suuntautuva tutkimus- ja innovaatio-ohjelma uudelle eurooppalaiselle Bauhausille komissio järjesti uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyvää tutkimusta ja innovointia koskevan korkean tason työpajan. Sen tuloksena julkaistiin helmikuussa 2022 raportti Horizon Europe-New European Bauhaus Nexus Report 24 . Työpaja kokosi yhteen arkkitehtuurin, rakennetun ympäristön, muotoilun, ilmaston ja energia-alan asiantuntijoita. Raportin suositukset ja ehdotukset edistävät uuden eurooppalaisen Bauhausin tavoitteita paremmin tukevien Horisontti Eurooppa -puiteohjelman työohjelmien kehittämistä. Raportti on innoittanut useita Horisontti Eurooppa -työohjelman 2023–2024 ehdotuspyyntöjä.

Toimielinten tasolla yksi tärkeimmistä kehityskohdista politiikan osalta olivat marraskuussa 2021 hyväksytyt neuvoston päätelmät kulttuurista, korkeatasoisesta arkkitehtuurista ja rakennetusta ympäristöstä uusi eurooppalainen Bauhaus ‑aloitteen keskeisinä osina 25 . Päätelmissä jäsenvaltioita kehotetaan edistämään aloitteen valtavirtaistamista sekä kiertotalouden periaatteita ja lähestymistapoja kansallisissa sosioekonomisissa ja alueellisissa kehittämisstrategioissaan. Äskettäin hyväksytty kulttuurialan työsuunnitelma 2023–2026 sisältää neuvoston päätelmien sekä EU:n jäsenvaltioiden asiantuntijoiden OMC-ryhmän laatiman, investoimista kaikille laadukkaaseen arkkitehtuuriin ja elinympäristöön (2021) koskevan kertomuksen mukaisesti erityistoimen, joka liittyy uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteen edistämiseen OMC:n jälkeisissä asiantuntijaverkostojen tiedonvaihdoissa ja Arkkitehtuuripolitiikan eurooppalaisten johtajien (EDAP) säännöllisissä kokouksissa. Niissä voidaan pohtia aloitteita laadukkaan elinympäristön luomiseksi kaikille, myös maaseudulla ja syrjäisimmillä alueilla asuville.

Lisäksi neuvosto antoi kesäkuussa 2022 suosituksen ympäristökestävyyttä koskevasta oppimisesta 26 . Suosituksessa viitataan nimenomaisesti kulttuurisiin ja luoviin ulottuvuuksiin, joita uusi eurooppalainen Bauhaus tuo Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan. Siinä suositellaan investointeja vihreisiin ja kestäviin laitteisiin, resursseihin ja infrastruktuuriin (rakennuksiin, perustuksiin ja teknologiaan) oppimisen, sosiaalisen kanssakäymisen ja virkistyksen aloilla terveellisten ja kestävien oppimisympäristöjen varmistamiseksi.

Euroopan parlamentti hyväksyi syyskuussa 2022 mietintönsä uudesta eurooppalaisesta Bauhausista 27 . Parlamentin mietinnössä ilmaistaan kannatusta aloitteelle ja kehotetaan erityisesti lisäämään aloitteen rahoitusta. Myös Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) 28 ja alueiden komitea (AK) 29 antoivat myönteisiä lausuntoja.

4.2 Komissio ryhtyy sanoista tekoihin

Euroopan komissio pyrkii toteuttamaan uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteita myös osana omaa kiinteistöstrategiaansa ja ottamaan vastuuta tärkeänä toimijana Brysselissä sijaitsevassa EU-korttelissa. Komissio on helmikuusta 2021 lähtien toteuttanut uutta pitkän aikavälin kiinteistöstrategiaansa. Strategiaan kuuluvat komission tiedonanto ja toimintasuunnitelma komission viherryttämisestä 30 . Niihin sisältyvät vihreän kehityksen ohjelman periaatteet sekä maailmanlaajuisesta pandemiasta seuranneista uusista hybridityötavoista saadut kokemukset. Tiedonannolla komissio laatii toimielimelle etenemissuunnitelman ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Uusi eurooppalainen Bauhaus on osa tätä uutta strategiaa. Se tarjoaa uuden vuorovaikutuskanavan komission ja Brysselin paikallisten kumppaneiden välille sekä alueen että kaupungin tasolla. Osallistuminen on aina keskeisellä sijalla uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyvässä toiminnassa. Brysselin alueen kehittäessä uutta suunnitelmaa EU-korttelille uusi eurooppalainen Bauhaus järjesti asiaan liittyvän työpajan. Sillä haluttiin selvittää, mitä naapurustossa asuvat odottavat komission kaltaiselta julkiselta toimijalta.

Uusi eurooppalainen Bauhaus innoitti myös Charlemagne-rakennukseen sijoitetun komission uuden vierailukeskuksen suunnittelua. Siellä käytettiin kiertotalouden periaatteiden mukaisia ja vastuullisia materiaaleja ja toteutettiin ihmiskeskeisempää suunnittelua.

Euroopan komission Yhteisen tutkimuskeskuksen (JRC) uusi toimipaikka Sevillassa on ensimmäinen Euroopan komission rakennus, joka perustuu kokonaan ja alusta lähtien uuden eurooppalaisen Bauhausin kokonaiskonseptiin 31 . Euroopan komissio valitsi tulevan kohteen konseptisuunnitelman kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa. Rakennuksessa koko Yhteisen tutkimuskeskuksen alue katetaan Sevillalle tyypillisiä lehtikujia muistuttavilla aurinkokatoksilla, jotka suojaavat alla olevaa aukiota, puutarhaa ja tutkimusrakennusta.

STREET VIEW © PLAYTIME

Nämä esimerkit ovat vasta alkua uudelle, kestävälle lähestymistavalle. Nykyinen rakennuskanta ja käynnissä olevat EU-kortteliin kohdistuvat hankkeet huomioon ottaen muutos jatkuu tulevina vuosina.

5. Koulutus ja osaaminen

Uuden eurooppalaisen Bauhausin yhteiskehittämisvaiheessa on käynyt selväksi, että taidot ja tiedot ovat keskeisessä asemassa yhteiskuntiemme ja taloutemme muutoksen vauhdittamisessa. Ne tarjoavat Euroopan vihreän kehityksen ohjelman edistäjille mahdollisuuksia sekä jäsenvaltioiden että EU:n tasolla. Uuden eurooppalaisen Bauhausin puitteissa on kehitetty useita taitoihin ja osaamiseen liittyviä hankkeita. Komissio aikoo jatkossakin keskittyä tähän osa-alueeseen – myös Euroopan osaamisen teemavuoden yhteydessä vuonna 2023. Kuten puheenjohtaja von der Leyen ilmoitti Bauhaus Into the Woods -konferenssissa marraskuussa 2022, aiomme aloittaa NEB Academy ‑hankkeen. Siinä tarjotaan kestävään rakentamiseen, biopohjaisiin materiaaleihin ja kiertotalouteen keskittyvää koulutusta ja tietämyksen jakamista. Euroopan kiertotaloutta ja biopohjaisia ratkaisuja edistävä yhteisyritys tukee hanketta miljoonan euron avustuksella.

Jo nyt useat oppilaitokset joko ovat ehdottaneet uuden eurooppalaisen Bauhausin arvoihin perustuvia uusia opetussuunnitelmia tai palkkaavat nuoria tutkijoita edistämään uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyviä hankkeita. Delftin teknillinen yliopisto avasi nuoremman tutkijan paikan uuden eurooppalaisen Bauhausin NEB STAR -kärkihankkeessa. Irlannin tutkimusneuvoston University College Dublin -yliopiston tutkijalle myöntämässä tohtorin apurahassa tarkastellaan uuden eurooppalaisen Bauhausin mahdollisuuksia edistää oikeudenmukaista vähähiilistä siirtymää Irlannin kaupungeissa. Muut uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin perustuvat University College Dublin ‑yliopiston yhteistyössä paikallisviranomaisten ja teollisuuden kanssa toteuttamat tutkimushankkeet käsittelevät muun muassa kulttuuriperintöä, käyttämättömien uskonnollisten rakennusten uudelleenkäyttöönottamista, vähähiilistä suunnittelua ja ilmastokestävien asuinalueiden yhteissuunnittelua. Myös Norjan teknis-luonnontieteellinen yliopisto avasi uudelle eurooppalaiselle Bauhausille omistetun taiteen tutkimukseen keskittyvän tohtorintutkinnon suorittamispaikan. Euroopan luovien alojen yhdistys (European Association of Creative Industries) valmistelee parhaillaan uuden eurooppalaisen Bauhausin periaatteet sisältävää eurooppalaista maisterin tutkintoa. Yhdistyksen tavoitteena on tuoda uuden eurooppalaisen Bauhausin ideat suuriin muotiyrityksiin sekä työstää vihreää ja digitaalista innovointia. Uusi eurooppalainen Bauhaus on puheenaiheena myös eCAADe:ssä (Education and Research in Computer-Aided Architectural Design in Europe). Kyseessä on Euroopan tärkein arkkitehtuurin digitaaliseen muutokseen keskittyvä koulutus- ja tutkimusyhteisö. Tämän vuoden vuosikokousta isännöi KU Leuven Gentissä. Kokouksessa keskityttiin aiheeseen ”Tulevaisuus yhteiskehittämällä: osallistaminen suunnittelussa ja sen kautta”, ja siihen sisältyi uutta eurooppalaista Bauhausia käsittelevä osio 32 . Uudesta eurooppalaisesta Bauhausista on tulossa myös yhä kiinteämpi osa Euroopan arkkitehtuurikoulutusohjelmaa. Tämän vuoden Euroopan arkkitehtikoulutusyhdistyksen (European Association for Architectural Education) Madridissa pidetty vuotuinen konferenssi aiheesta ”Kohti uutta eurooppalaista Bauhausia” 33 oli omistettu täysin liikkeelle. Koulutukseen ja ammatteihin liittyvää akateemista keskustelua ohjaavat nyt ilmastonmuutoksen torjunta ja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen. Myös Bauhaus goes South -niminen NEB Lab -hanke pyrkii kehittämään uusi eurooppalainen Bauhaus -opetussuunnitelmaa yliopistoihin.

Keväällä 2022 NEB Lab julkaisi ehdotuspyynnön aiheesta oppimispaikkojen muuttaminen. Ehdotuspyynnöllä pyritään edistämään uusia tapoja elää yhdessä ympäristöä vahingoittamatta, tekemään pienistä hankkeista näkyvämpiä osana uusi eurooppalainen Bauhaus ‑aloitetta ja luomaan samantyylisten hankkeiden toteuttajien ja potentiaalisten kumppaneiden kansainvälinen verkosto. Tätä varten tulevien sukupolvien täytyy oppia kunnioittamaan ja suojelemaan luonnon monimuotoisuutta. Meidän kaikkien tulee olla valmiita oppimaan pois haitallisista käyttäytymistavoistamme ja muuttamaan omia ajatusmallejamme. Oppilaitoksillamme on tässä tärkeä rooli. Ehdotuspyynnöllä pyritään yhdistämään aloitteita, jotka vaikuttavat siihen, missä ja miten ihmiset oppivat – luokkahuoneista kaduille, leikkikentille ja kirjastoihin 34 . Ehdotuspyyntö käynnistettiin yhdessä ilmastoasioita edistävän koulutuksen koalition kanssa helmikuussa 2022, ja se päättyi vuoden 2022 lopussa 35 . Se mobilisoi yli 190 osallistujaa EU:n lisäksi myös sen ulkopuolelta, esimerkiksi Meksikosta, Turkista ja Ukrainasta. Hankkeet ovat mittakaavaltaan ja luonteeltaan hyvin erilaisia, ulottuen yliopistoista, jotka pyrkivät ottamaan opiskelijoita mukaan kampuksensa peruskorjaukseen, aina taiteilijoihin, jotka perustavat lapsille ilmastokasvatustyöpajoja.

Yksi ehdotuspyyntöön esitetyistä hankkeista, Koulu pakolaisille, on osa Puolan Otwieramy szkoły ‑hanketta (’ avaamme kouluja’). Hanke koostuu joukosta sosiaalisia toimia, joilla pyritään ratkaisemaan nykyisiä koulutusongelmia suunnittelun avulla 36 . Hankkeen tavoitteena on antaa Ukrainan pakolaislapsille jälleen turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunne. Lokakuussa 2022 koulussa vieraili Ukrainan presidentin puoliso, Olena Zelenska. Lisäksi koulu palkittiin Puolan arkkitehtiliiton näyttelyssä kriisihaasteisiin vastaavana hankkeena yhdessä muun muassa japanilaisen arkkitehdin Shigeru Banin paperiväliseinäjärjestelmän kanssa (ks. myös NEB Labin Ukrainaan liittyvät toimet – Actions for Ukraine).

6.Tukijoiden ja toteuttajien kasvava yhteisö

Uusi eurooppalainen Bauhaus on jo tavoittanut useita miljoonia ihmisiä kaikkialla EU:ssa, mutta sillä on yhä valtavaa potentiaalia kasvuun. Yhteisön tehtävä on ollut viedä eteenpäin uutta eurooppalaista Bauhausia koskevia viestejä, siirtää tietoa yhteisöön ja kehittää ratkaisuja yhdessä. Paikalliset ja kansainväliset järjestöt esimerkiksi kulttuurin, koulutuksen, arkkitehtuurin, kulttuuriperinnön, metsätalouden, rakentamisen ja asumisen tai muodin aloilta eri puolilta Eurooppaa kokoontuvat esittelemään työtään ja pohtimaan tapoja yhdistää voimansa. Samanmielisten – vaikkakin eri aloilta, lähtökohdista ja kokoluokista tulevien – organisaatioiden verkosto voi viedä agendaa eteenpäin nopeammin kuin erilliset organisaatiot yksinään.

600+

80+

19

99

27

100+

6.1Kumppanit

Kumppanit ovat voittoa tavoittelemattomia järjestöjä. Niihin kuuluu kansalaisjärjestöjä, säätiöitä sekä koulutus- ja tutkimustahoja, kuten yliopistoja ja korkeakouluja. Kumppanit ovat alusta asti toimineet aloitteen palauteryhmänä ja lähettiläinä. Ne ovat olleet eturivin toimijoita uuden eurooppalaisen Bauhausin yhteiskehittämisprosessissa. Ajan mittaan kumppaneita on pyydetty osallistumaan aloitteen tärkeiden välineiden laatimiseen. Tästä esimerkkinä on NEB Lab, jossa kumppanit johtavat useita, temaattisilta painopisteiltään erilaisia uusi eurooppalainen Bauhaus ‑hankkeita. Kumppanit ovat myös osallistuneet uusi eurooppalainen Bauhaus -kompassin suunnitteluun (ks. liite) ja tärkeisiin tapahtumiin, kuten uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaaleille.

Kumppaniorganisaatioita on kaikista jäsenvaltioista, ja ne tavoittavat miljoonia ihmisiä. Verkostoon on liittynyt myös useita tahoja EU:n ulkopuolisista maista, kuten Ukrainasta, Yhdysvalloista ja Turkista. Osa kumppaneista edustaa suuria verkostoja, osa ruohonjuuritason aloitteita. Uutta eurooppalaista Bauhausia koskevan, syyskuussa 2021 annetun tiedonannon julkaisemisen jälkeen kumppanien määrä on yli kaksinkertaistunut.

Uusi eurooppalainen Bauhaus -kumppaneiden määrä 37

Esimerkiksi Belgiassa, Saksassa, Espanjassa ja Italiassa uusi eurooppalainen Bauhaus ‑kumppaniorganisaatioiden verkosto on levittäytynyt muita Euroopan maita nopeammin. Monet Belgiassa toimivat kumppanit ovat eurooppalaisia verkostoja.

Yksi uuden eurooppalaisen Bauhausin tärkeistä tehtävistä on lisätä liikkeen läsnäoloa alueilla ja maissa, myös maaseutualueilla 38 , joilla uusi eurooppalainen Bauhaus -kumppanuustoiminta on toistaiseksi ollut vähäistä. Kumppaneiden vähäinen määrä ei automaattisesti tarkoita vähäistä uusi eurooppalainen Bauhaus -toimintaa. Osassa jäsenvaltioita uusi eurooppalainen Bauhaus on hyvin suosittu, mutta kumppaniorganisaatioita on vähän. Tästä hyvä esimerkki on Viro.

Uusi eurooppalainen Bauhaus -kumppaneiden alkuperämaa (9.10.2022)

Uusi eurooppalainen Bauhaus on luonut aloitteen ympärille liikkeen ja inspiroinut lisäksi muita työskentelemään yhdessä aloitteen arvojen mukaisesti. Esimerkiksi Euroopan puualalla on perustettu Wood4Bauhaus 39 , joka on avoin alusta yhteydenpitoon rakennusteollisuuden ja kaikkien sen sidosryhmien kanssa. Äskettäin perustettu European Fashion Alliance 40 (eurooppalainen muotiliitto) on toinen esimerkki monikansallisesta aloitteesta, joka on saanut innoituksensa uudesta eurooppalaisesta Bauhausista. Saksassa maaliskuussa 2022 järjestetyssä kaksipäiväisessä muodin huippukokouksessa Uusi eurooppalainen Bauhaus -kumppani Fashion Council Germany kokosi yhteen Euroopan johtavat muotijärjestöt. Tarkoituksena oli muodostaa muutoskoalitio, jossa keskitytään Euroopan muodin tulevaisuuteen kestävyyden ja luovuuden näkökulmasta. Yhteenliittymään liittyi 25 eurooppalaista muotijärjestöä tavoitteenaan edistää kukoistavaa, kestävää ja osallistavaa eurooppalaista muodin ekosysteemiä.

Uusi eurooppalainen Bauhaus -kumppanit tekevät konkreettisia muutoksia paikan päällä myös paikallisella tasolla. Tekniikan ja kehityksen keskus käynnisti NEBbyAYR-liikkeen 41 Matosinhosin kaupungissa (Portugali). Keskus ottaa nuoret sukupolvet mukaan innovatiivisten kaupunkiratkaisujen suunnitteluun, prototyyppien laatimiseen ja käyttöönottoon varhaisessa vaiheessa. Se voitti vuoden 2021 uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnon.

Espanjassa Galician terveydenhuoltopalvelu käyttää uuden eurooppalaisen Bauhausin narratiivia ja asemaansa virallisena uusi eurooppalainen Bauhaus -kumppanina päästäkseen johtavaan asemaan koko alueen kattavassa hankkeessa, jossa terveysala nostetaan kestävään kehitykseen perustuvan kulttuurisen ja sosiaalisen muutoksen liikkeellepanevaksi voimaksi. Ranskassa Unisson(s)-liikkeen 42 tavoitteena on käynnistää uusi monitieteellinen arkkitehtuurisuuntaus uuden eurooppalaisen Bauhausin hengessä. Sen tavoitteena on saada aikaan yhteinen halu muuttaa käytäntöjä matalahiilisemmän ja orgaanisemman arkkitehtuurin suuntaan. Useat alankomaalaiset uusi eurooppalainen Bauhaus -kumppanit ovat yhdessä Alankomaissa toimivien ukrainalaisten suunnittelijoiden kanssa perustaneet aluesuunnitteluverkoston Ukrainan jälleenrakentamista varten 43 . Verkosto keskittyy valmiuksien kehittämiseen ukrainalaisten työllistämisen, luentojen, konferenssien, tapaamisten ja studiovierailujen muodossa.

6.2    Ystävät

Yhteisön perustan luomisen jälkeen kävi hyvin selväksi, että uusi eurooppalainen Bauhaus hyötyisi myös liikeyritysten ja viranomaisten, erityisesti alue- ja kaupunkiviranomaisten, aktiivisemmasta osallistumisesta. Keväällä 2022 avattiin uusi, pysyvä uuden eurooppalaisen Bauhausin ystäviä (Friends of the New European Bauhaus) koskeva haku. Tämän jälkeen ystäväverkostoon on liittynyt yli 80 tahoa. Ystävillä on yhteisössä tärkeä rooli. Ne voivat tarjoutua uuden eurooppalaisen Bauhausin hankkeiden isänniksi tai sponsoreiksi. Ne joko rahoittavat hankkeita tai tuovat ne kaupunkiinsa tai alueelleen ja auttavat niiden toteuttamisessa.

Esimerkiksi suunnittelijayhteisö Arup on tarjonnut uusi eurooppalainen Bauhaus -kumppanille Concomitentesille apua hankkeeseen, jossa keskitytään kestävyyteen ja kansalaisten osallistamiseen liittyviin taiteellisiin ja kulttuurisiin käytäntöihin. Kiinteistöalan merkittävä toimija Drees&Sommers käynnisti Re-Building Europe -aloitteen, johon osallistuu suuri joukko elinkeinoelämän edustajia. Useissa työpajoissa joukko yhtiöitä, sijoittajia, kiinteistöyhtiöitä, arkkitehtejä, insinöörejä, kuntia ja asukkaita pohtii ratkaisuja, joiden avulla Eurooppa voi nousta kestävyyden, digitalisaation ja varautumisen johtajaksi ja innovaattoriksi.

Ystävät pyrkivät myös kokoamaan ja aktivoimaan sidosryhmien paikallisia yhteisöjä esimerkiksi suomalaisen uusi eurooppalainen Bauhaus -ystävän, Maptionnairen, järjestämien aamiaistapaamisten kaltaisten aloitteiden kautta. Nämä tapaamiset toimivat alustana, jonka puitteissa suomalaiset uusi eurooppalainen Bauhaus -sidosryhmät voivat vaihtaa tietoja yhteisöllisen toiminnan käytännöistä 44 .

Uusi eurooppalainen Bauhaus pyrkii saamaan aikaan konkreettisia muutoksia paikan päällä, ja suuri osa tästä muutoksesta tapahtuu paikallis- ja aluetasolla. Näin ollen maaseudulla, kaupungeilla ja alueilla on keskeinen rooli uuden eurooppalaisen Bauhausin tavoitettavuuden parantamisessa ja kansalaisten mukaan ottamisessa muutosprosessiin. Uusi eurooppalainen Bauhaus -yhteisöön ystäviksi liittyneitä julkisyhteisöjä ovat muun muassa Bolzanon autonominen maakunta, joka koordinoi NEB Labin NEB of the Mountains -hanketta, sekä Hauts-de-Francen alue, joka toteuttaa koheesiopolitiikan eurooppalaista kaupunkialoitetta 45 . Useampien alueiden ja paikallisten julkisten toimijoiden ystäviksi liittyminen on ratkaisevan tärkeää, jotta paikalliset uusi eurooppalainen Bauhaus -hankkeet leviävät kaikkialle Eurooppaan ja niihin liittyvät yhteisöt voivat kukoistaa. 

Ystävien maantieteellinen levinneisyys on samankaltainen kuin kumppaneiden levinneisyys. Puolet ystävistä tulee neljästä jäsenvaltiosta (Saksa, Espanja, Ranska ja Italia). Monet ystävät ovat aktiivisia arkkitehtuurin, muotoilun ja kaupunkikehityksen aloilla. Ystävien maantieteellisen levinneisyyden monipuolistaminen ja yhteisön laajentaminen niin, että se kattaisi enemmän paikallisia ja alueellisia tahoja sekä nuorison, osallisuuden, taiteen ja kulttuurin parissa toimivia tahoja, on haaste lähitulevaisuudessa. Uusi eurooppalainen Bauhaus kehittää myös keinoja aktiivisempaan vaihtoon ja verkostoitumiseen yhteisön jäsenten kesken.

6.3Korkean tason pyöreä pöytä

Aloite on suunnitteluvaiheestaan lähtien ja halki koko toteutusvaiheensa hyötynyt suuresti korkean tason pyöreän pöydän 19 jäsenen panoksesta. Pyöreän pöydän tavoitteena on edistää aloitetta siellä, minne EU:n politiikan välineet eivät ulotu 46 . Sen erilaiset kulttuuriset ja maantieteelliset tulosuunnat Euroopasta, Aasiasta ja Afrikasta tuovat arvokkaita näkökulmia uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin. Jäsenillä on erilaisia rooleja ja tehtäviä. He osallistuivat ryhmänä uuden eurooppalaisen Bauhausin yhteiskehittämisvaiheeseen laatimalla raportin. Heillä oli tärkeä rooli myös uutta eurooppalaista Bauhausia koskevan, syyskuussa 2021 annetun tiedonannon laatimisessa. He toimivat komission puheenjohtajan ja jäsenten palautteenantajina, jotta nämä voivat testata ajatuksia ja viedä aloitetta eteenpäin.

Yksittäin jäsenet toimivat uuden eurooppalaisen Bauhausin lähettiläinä omissa maissaan ja yhteisöissään sekä osallistuvat uuden eurooppalaisen Bauhausin toimiin ja tapahtumiin. Esimerkkinä voidaan mainita vuoden 2022 uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaalit, joille monet jäsenet osallistuivat aktiivisesti puhujina tai oheistapahtumien järjestäjinä. Korkean tason pyöreän pöydän jäsenet osallistuvat aktiivisesti myös NEB Lab -hankkeisiin. Viime aikoina jäsenet ovat aloittaneet omien työryhmiensä perustamisen uusi eurooppalainen Bauhaus -yhteisössä. Esimerkiksi Pia Maier Schriever kehittää uuden eurooppalaisen Bauhausin kauneusnäkökulmaa eri taustoista tulevien asiantuntijoiden kanssa.

Korkean tason pyöreän pöydän jäsenet, puheenjohtaja Ursula von der Leyen, komission jäsen Mariya Gabriel ja komission jäsen Elisa Ferreira © Euroopan unioni 2021

6.4 Kansalliset yhteyspisteet 

Kaikki jäsenvaltiot ovat nimenneet uudelle eurooppalaiselle Bauhausille kansalliset yhteyspisteet. Niiden tarkoitus on yhdistää ja koordinoida aloitteeseen liittyviä toimia kansallisella tasolla. Kansalliset yhteyspisteet keräävät tietoa merkityksellisestä kehityksestä kansallisella alueella ja osallistuvat EU:n laajuisen epävirallisen verkoston tietojen ja kokemusten vaihtoon. Ne ovat ratkaisevan tärkeitä uutta eurooppalaista Bauhausia koskevan tiedon levittämisessä jäsenvaltioiden sisällä.

Tämä uusi rooli on annettu erityyppisille tahoille aina kansallisista innovaatiokeskuksista ja arkkitehtuurikeskuksista kulttuuri- ja urheiluministeriöille, ympäristö- ja energiaministeriöille ja sisäministeriölle. Tämä institutionaalinen monimuotoisuus heijastaa hyvin aloitteen monialaista luonnetta ja rikastuttaa verkoston laajuista vaihtoa. Kansalliset yhteyspisteet kokoontuvat säännöllisesti verkossa ja kerran puheenjohtajakauden aikana puheenjohtajamaassa. Ensimmäisen, Pariisissa pidetyn onnistuneen kokouksen jälkeen seuraava kokous pidetään Malmössä kesäkuussa 2023 Ruotsin puheenjohtajakaudella. Puheenjohtajamaa Ruotsi sisällyttää myös uusi eurooppalainen Bauhaus -tapahtuman maan suurimpaan kulttuuripoliittiseen tapahtumaan People and culture. Tšekin puheenjohtajakaudella järjestettiin useita uusi eurooppalainen Bauhaus -tapahtumia, muun muassa kaksi tapahtumaa Brnossa.

Uusi eurooppalainen Bauhaus – kansalliset yhteyspisteet © Euroopan unioni 2021

7.New European Bauhaus Lab (NEB Lab)

NEB Lab on aloitteen ajatus- ja toimintahautomo. Sen puitteissa on tarkoitus luoda yhteiskehittämisen keinoin, kehittää prototyyppiasteelle ja testata välineitä, ratkaisuja ja poliittisia toimia, jotka helpottavat haluttua muutosta kentällä.

NEB Lab -hankkeita ehdottavat ja johtavat joko komissio tai uusi eurooppalainen Bauhaus -yhteisön eri jäsenistä muodostuvat konsortiot 47 . Hankekumppanuuksissa on yhdisteltävä eri tieteenaloja ja asiaankuuluvia pätevyyksiä sekä otettava mukaan osallistujia eri EU-maista. Hankkeiden odotetaan käynnistävän muutosprosessin. Niiden olisi tuloksillaan vaikutettava päätöksentekoon sekä tarjottava avoimen lähdekoodin oppimismahdollisuuksia uusi eurooppalainen Bauhaus -yhteisön jäsenille. Lisäksi niitä olisi voitava testata ja toistaa eri yhteyksissä.

New European Bauhaus Lab ei tarjoa suoraa rahoitusta vaan tukee hankkeiden kehitystä ja mahdollistaa yhteydet mahdollisesti kiinnostuneisiin tahoihin (esim. komission yksiköt, alue- tai paikallisviranomaiset, yritykset, asiantuntijat).

Marraskuussa 2022 NEB Lab oli mukana viidessä komission johtamassa ja kolmessa yhteisön johtamassa hankkeessa.

NEB Lab -hankkeet © Euroopan unioni 2022

7.1Komission johtamat hankkeet 

Komission johtamista hankkeista on päätetty yhteiskehittämisvaiheen tulosten perusteella. Yhteisö määritteli tärkeiksi rakennetun ympäristön muutoksen ja uusi eurooppalainen Bauhaus -hankkeiden toteuttamisen mahdollistajiksi rahoituksen, sääntelyn, osaamisen/koulutuksen ja merkinnän.

Tässä luvussa keskitytään komission vetämistä hankkeista kolmeen aloitteeseen, jotka ovat tuottaneet tuloksia jo vuonna 2022: Merkintästrategia on hanke, jolla pyritään kehittämään välineitä uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteiden ominaisuuksien määrittelyyn ja kuvailuun. Se voi olla esimerkiksi innovatiivisia rahoitusratkaisuja koskeva hanke tai hanke Ukrainan kriisitilanteen ratkaisemiseksi 48 . Ukrainaa koskeva hanke lisättiin New European Bauhaus Labiin Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Siinä ilmaistaan uusi eurooppalainen Bauhaus -yhteisön valmius Ukrainan tukemiseen.

Merkintästrategia kehitettiin selventämään uusi eurooppalainen Bauhaus -hankkeiden ja -aloitteiden valinta- ja arviointiperusteita 49 . Strategiaa toteutetaan Euroopan parlamentin uusi eurooppalainen Bauhaus -tietämyksenhallintafoorumia koskevan valmistelutoimen puitteissa. Merkintästrategiassa on kaksi tasoa. Ensimmäinen on uusi eurooppalainen Bauhaus -kompassi. Se on puiteasiakirja, jossa määritellään selkeästi kolme uusi eurooppalainen Bauhaus -arvoa sekä -periaatteet, joita voidaan käyttää eri aloihin liittyvissä hankkeissa. Toisen tason muodostavat yksityiskohtaiset perusteet tietyille hankeryhmille, kuten rakennetulle ympäristölle tai tekstiileille.

Uusi eurooppalainen Bauhaus -kompassi 50 julkaistaan tämän raportin liitteenä. Siinä määritellään hankkeensa alussa olevien aloitteiden tavoitetasot ja tarjotaan konkreettinen, aidosti osallistava ja monialainen ohjauskehys päätöksentekijöille, jotka haluavat soveltaa uuden eurooppalaisen Bauhausin ajattelutapaa alueellaan. Kompassissa otetaan huomioon uuden eurooppalaisen Bauhausin arvoja ja periaatteita koskeva tuore kirjallisuus. Lisäksi huomioidaan arvojen ja periaatteiden käyttö muissa EU:n ohjelmissa, julkaisuissa ja sitoumuksissa, kuten avoin koordinointimenetelmä raportissa Towards a shared culture of architecture: Investing in a high-quality living environment for everyone 51 (Kohti yhteisen arkkitehtuurin kulttuuria: investointi laadukkaisiin elinympäristöihin kaikkia varten), Davosin julistuksessa tai Euroopan vihreän sopimuksen monissa pilareissa, erityisesti rakennusten perusparannusaallossa. Määritelmiä täydennetään esimerkeillä, ohjaavilla periaatteilla ja arviointityökaluilla. Uusi eurooppalainen Bauhaus -kompassin tavoitteena on myös helpottaa uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyvien julkisten politiikkojen ja rahoitusaloitteiden kehittämistä sekä EU:n tasolla että jäsenvaltioissa.

Tulevina vuosina kompassin pohjalta tullaan kehittämään tarkempia arviointikehyksiä. Ensin rakennuksille ja rakennetulle ympäristölle kehitetään kriteerit, joissa otetaan huomioon uuden eurooppalaisen Bauhausin kolme ulottuvuutta – kestävyys, kauneus ja osallisuus. Toisessa vaiheessa keskitytään tekstiilialaan. Näitä uusi eurooppalainen Bauhaus -merkintöjä kehitetään tiiviissä yhteydessä olemassa olevien kehysten, kuten Level(s)-menetelmän tai kestävän tekstiilimerkinnän, kanssa. Ensimmäiset tulokset olisi saatava ennen nykyisen komission toimikauden päättymistä.

Vuonna 2022 valmistui NEB Lab -hankkeen ensimmäinen vaihe Innovatiiviset rahoitusratkaisut. Hankkeen tavoitteena oli tarjota taloudellista tukea pienille eurooppalaisille tuensaajille, joiden on vaikea saada EU:n rahoitusta tavallisten, usein monimutkaisten EU:n ehdotuspyyntöjen ja ohjelmien kanavien kautta. Vuonna 2023 kehitetään uusi NEB Funding Solutions Hub -keskus, joka kattaa sekä hyväntekeväisyyden että joukkorahoituksen. Se toimisi keskitettynä palvelupisteenä sekä hyväntekeväisyysjärjestöille että hankevastaaville ja tehostaisi alan toimintaa ja siihen keskittymistä.

Venäjän hyökkäyksen myötä kehitettiin NEB Lab -hanke Actions for Ukraine. Osana Ukrainan auttamiseen pyrkivien eurooppalaisten ohjelmien ekosysteemiä uuden eurooppalaisen Bauhausin ensimmäinen tehtävä on ollut käynnissä olevien aloitteiden yhdistäminen vahvaa verkostoaan ja kollektiivista älykkyyttään hyödyntäen. Hanketta kehitettiin NEB Labissa yhteistyössä ukrainalaisten kumppaneiden kanssa. Siinä on kolme pääpainopistettä: asuntokriisi, kiertotalouden mukainen asuminen ja valmiuksien kehittämisen verkkoseminaarit. 

Ensimmäisenä pilottitoimena korkean tason pyöreän pöydän jäsenet Shigeru Ban (Japani), Hubert Trammer (Puola) ja Mária Beňačková Rišková (Slovakia) ovat yhdessä uusi eurooppalainen Bauhaus ‑kumppaneiden kanssa ottaneet käyttöön paperiväliseinäjärjestelmän . Se on yksinkertainen mutta tehokas ratkaisu yksityisyyden lisäämiseksi väliaikaisissa majoituskeskuksissa (esim. julkisissa rakennuksissa tai urheilukeskuksissa).

Seuraavaksi Ukrainaan liittyen NEB Lab jatkaa valmiuksien kehittämistä paikallisissa kunnissa yhdessä sidosryhmiensä kanssa. Ensimmäiset kiireellisimpiä prioriteetteja koskevat asiantuntija-arvioinnit ovat osoittaneet, että esimerkiksi kestävän jälleenrakentamisen, energiatehokkuuden sekä osallistavien prosessien ja kaupunkisuunnittelun osalta tiedon ja asiantuntemuksen vaihdolle ja mukauttamiselle on tarvetta. Keväällä 2023 Ukrainan kunnille järjestetään webinaareja jälleenrakentamisen eri osa-alueista.

Komission vetämien hankkeiden lisäksi uusi eurooppalainen Bauhaus -yhteisö johtaa kolmea NEB Lab -hanketta. Näissä hankkeissa uusi eurooppalainen Bauhaus -yhteisön jäsenet järjestäytyvät omatoimisesti saadakseen aikaan muutoksia tietyissä paikoissa tai tietyissä yhteyksissä.

7.2 Yhteisön johtamat hankkeet

·NEB goes South 52 on kuuden eteläeurooppalaisen arkkitehtikoulun (Porto, Valencia, Toulouse, Bologna, Zagreb, Ateena) käynnistämä hanke. Aloitteessa keskustellaan ongelmista ja reagointitarpeista, joita Etelä-Euroopan alueet kohtaavat ympäristö- ja yhteiskunnallisiin kriiseihin liittyen, sekä inspiroidaan muutoksiin opetussuunnitelmissa tueksi uudelle ammattikulttuurille, joka edistää kestävämpää rakennettua ympäristöä uuden eurooppalaisen Bauhausin arvojen mukaisesti.

·Nordic carbon neutral Bauhaus 53 -aloite pyrkii vapauttamaan luovaa voimaa, jonka avulla voidaan visioida tulevaisuuden rakennettua ympäristöä ja kaupunkeja. Aloite on viiden pohjoismaisen hallituksen (Tanska – ja Färsaarten itsehallintoalue – Suomi, Ruotsi, Islanti ja Norja) käynnistämä. Viro liittyi pohjoismaiseen Bauhausiin marraskuussa 2022.

· New European Bauhaus of the mountains 54 -aloitteen tavoitteena on panna uusi eurooppalainen Bauhaus täytäntöön alueellisella tasolla, erityisenä fokuksenaan Etelä-Tiroli. Hankkeella edistetään vuoristoalueiden paikkojen, julkisten tilojen ja rakennusten muutosta.

Muut uusi eurooppalainen Bauhaus -yhteisön käynnistämät hankkeet lisätään NEB Labiin vuoden 2023 alussa. Aliedustettuina olevista jäsenvaltioista tulevia yhteisöjä kannustetaan osallistumaan NEB Lab -hankkeisiin.



8. Uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnot 2021 ja 2022

Uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnot ovat erityinen tapa tukea paikan päällä toteutettavia aloitteita. Kilpailu luotiin toteutuneiden saavutusten tunnustamiseksi ja juhlistamiseksi sekä nuorempien sukupolvien uusien konseptien ja ideoiden tukemiseksi. Ne antavat näkyvyyttä esimerkeille ja käsitteille, jotka havainnollistavat, että alueillamme, yhteisöissämme ja toimintatavoissamme on kauneutta, kestävyyttä ja osallistavuutta, ja jotka tasoittavat tietä tulevalle.

The Rivers of Sofia © European Union 2022

Blue Economy Happy School Skabrnja, Kroatia 
© Euroopan unioni 2022

Uusi eurooppalainen Bauhaus -palkintojen kaksi kierrosta vuosina 2021 ja 2022 (joihin saatiin yhteensä yli 3 000 hakemusta) kuuluvat tähän mennessä aloitteen näkyvimpiin ja konkreettisimpiin toimiin 55 . Uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnoilla nostetaan esiin hankkeita ja ideoita, jotka ovat linjassa uuden eurooppalaisen Bauhausin periaatteiden kanssa ja joilla on vaikutus paikallisyhteisöissä eri puolilla EU:ta, myös maaseutualueilla. Uusi eurooppalainen Bauhaus -palkintojen kahdella kierroksella palkittiin yhteensä 38 voittajaa. Palkintojen yhteenlaskettu summa oli 795 000 euroa. Molemmilla kierroksilla myönnettiin NEB Awards -palkintoja toteutuneille hankkeille sekä New European Bauhaus Rising Stars -palkintoja enintään 30-vuotiaiden nuorten taitajien konsepteille ja ideoille. Vuonna 2022 palkintojen käsite sovitettiin yhteen uuden eurooppalaisen Bauhausin suunnitteluvaiheessa määriteltyjen keskeisten, uuden eurooppalaisen Bauhausin tiedonannossa kuvattujen temaattisten toimintalinjojen kanssa. Ne ovat luontoyhteyden palauttaminen, yhteenkuuluvuuden tunteen palauttaminen, kipeimmin muutosta kaipaavien alueiden ja ihmisten priorisointi sekä tarve pitkän aikavälin elinkaariajattelulle teollisuuden ekosysteemeissä. Samalla kannustettiin voittajien maantieteellisen edustuksen tasapainottamiseen. Vuonna 2022 yksi kansanäänestyksen voittajista oli Kyproksella toteutettu hanke. Tämä osoittaa, että uuden eurooppalaisen Bauhausin tavoittavuus ja tunnistaminen ovat leviämässä myös pienempiin jäsenvaltioihin.

Monille finalisteille ja palkintojen voittajille palkinto oli kannustin uuden eurooppalaisen Bauhausin arvojen mukaisiin jatkotoimiin. Erinomainen esimerkki on Itävallan vuoden 2022 uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnon saaneen tiimin (Gleis 21, einszueins architektur & Schwarzatal) vuoden 2022 uusi eurooppalainen Bauhaus -palkintojen 52 finalistille tarjoama Bauhaus in Residence Vienna 2023 Programme -ohjelma. Ohjelmassa neljä vuoden 2022 uusi eurooppalainen Bauhaus -palkintojen finalistia kutsutaan Wieniin kuukauden ajaksi työskentelemään ”kaunista, kestävää, yhdessä” -aiheen parissa. Myös kreikkalainen Odyssea Academy, joka voitti palkinnon vuonna 2022 haavoittuvassa asemassa olevien ihmisryhmien ammatillista integroitumista edistävällä hankkeellaan, aikoo kutsua Kreikkaan muita uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnon saajia ja isännöidä heitä.

Yksi vuoden 2021 voittajahankkeista, Espanjan NEST-hanke, joka voitti kategoriassa Ratkaisut rakennetun ympäristön ja luonnon rinnakkaiskehitykseen, on valittu Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin startup-yrityskiihdyttämöön. Tämä osoittaa alkua uuden eurooppalaisen Bauhausin lähestymistavalle ideoista liiketoimintaan ja startup-yrityksistä kasvuyrityksiksi sekä luo synergioita EU:n välineiden kanssa.

Monet ensimmäisten kahden uusi eurooppalainen Bauhaus -palkintokierroksen palkituista vahvistivat, että palkinnon saaminen vaikutti myönteisesti ja pitkäkestoisesti heidän hankkeisiinsa. He korostivat, että on hyödyllistä olla osana samat arvot jakavaa yhteisöä ja että uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnot ja niihin liittyvä rahoitus ovat johtaneet ensimmäisiin näkyviin muutoksiin kentällä. Uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnon saajat ovat ennen kaikkea edelläkävijöitä. He osoittavat esimerkillään, että laadukkaat, kestävät ja osallistavat ratkaisut ovat mahdollisia, ja innostavat monia muita seuraamaan esimerkkiään.

Komission jäsenet Mariya Gabriel, Elisa Ferreira ja vuoden 2022 palkintokilpailun finalistit uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaaleilla kesäkuussa 2022 järjestetyssä palkintotilaisuudessa © Euroopan unioni 2022

Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteen muuttaessa elinympäristöämme ja toimintatapaamme uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnot mukautuvat vastaamaan tätä muutosta. Vuoden 2023 uusi eurooppalainen Bauhaus -palkintokierroksella palkintojenjaon maantieteellinen soveltamisala laajennetaan ensimmäistä kertaa kattamaan EU:n lisäksi Länsi-Balkanilla toteutetut hankkeet uuden eurooppalaisen Bauhausin pitkän aikavälin tavoitteen mukaisesti. Muutoksella pyritään siirtymään kohti maailmanlaajuista keskustelua, lisäämään yhteistyötä ja oppimaan toisilta globaaleihin haasteisiin vastaavien paikallisten ratkaisujen toteuttamista. Euroopan taitojen teemavuonna toteutetuille hankkeille myönnettävän New European Bauhaus Champions -palkinnon ja erinomaisille ideoille myönnettävän New European Bauhaus Rising Stars -palkinnon lisäksi koulutukseen ja oppimiseen keskittyville aloitteille on jaossa New European Bauhaus Education Champions ‑lisäpalkinto 56 . Näissä kolmessa kategoriassa 15:lle palkinnon saajalle jaetaan yhteensä 345 000 euroa, jolla tuetaan hankkeiden ja konseptien kehittämistä ja tunnetuksi tekemistä. Voittajat julkistetaan komission järjestämässä virallisessa palkintoseremoniassa kesäkuussa 2023.

9. Viestintä, kansalaisten osallistuminen, tapahtumat

9.1 Viestintä ja kansalaisten osallistuminen

Uusi eurooppalainen Bauhaus edistää kollektiivisia monitasoisia toimia ja kansalaisten osallistumista kauniimman, kestävämmän ja osallistavamman tulevaisuuden rakentamiseksi. Aloitteen pyrkimyksissä edistää kansalaisten osallistumista keskeisessä asemassa on alusta lähtien ollut viestintä.

Vuonna 2022 uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyvällä viestinnällä pyrittiin

1.lisäämään tietoisuutta aloitteesta ja innostamaan ihmisiä tarinankerronnan keinoin sekä näyttämällä paikallisia esimerkkejä myönteisestä muutoksesta 57

2.luomaan yhteyksiä alan ammattilaisiin, jotka haluavat liittyä aloitteen kasvavaan yhteisöön

3.jakamaan hyödyllistä sisältöä ja tietoa tuen saamisesta hankkeille käytettävissä olevien rahoitusmahdollisuuksien kautta. 

Vuoden aikana keskeisiä viestejä levitettiin asiaankuuluville toimijoille, yhteisön jäsenille ja kansalaisille lehdistön 58 , digitaalisen median (verkkosivusto 59 , uutiskirjeet 60 , Instagram 61 ) sekä verkossa ja käytännössä toteutettujen tapahtumien 62 kautta.

Vuoden 2022 kaksi merkittävintä ja vaikuttavinta kampanjaa olivat uusi eurooppalainen Bauhaus ‑palkinnot (tammi–heinäkuu) ja uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaalit (helmi–kesäkuu). Kumpikin kampanja oli monikanavainen ja monikielinen.

Vuoden kohokohtia olivat muun muassa NEB Labin lanseeraus ja yhteisön huhtikuinen laajentuminen 63 , jossa mukaan otettiin myös yritykset ja viranomaiset. Myös uuden eurooppalaisen Bauhausin innoittaman, 400 tutkijalle tarkoitetun komission yhteisen tutkimuskeskuksen uuden rakennuksen suunnitteluun tähtäävän kansainvälisen arkkitehtikilpailun voittajan julistaminen 64 herätti paljon huomiota. Lisäksi rahoitusmahdollisuuksiin ja uuden eurooppalaisen Bauhausin ehdotuspyyntöjen tuloksiin liittyvät ilmoitukset saivat aikaan suurta kiinnostusta koko vuoden ajan. Esimerkkejä näistä ovat maaliskuun avoimet ehdotuspyynnöt kansalaisten ja kaupunkien tukemiseksi 65 , toukokuun kärkiesittelyhankkeet 66 , syyskuun 60 Craft-kaupunkia 67 ja lokakuun uuden eurooppalaisen Bauhausin kaupunkialueiden innovatiivisia toimenpiteitä koskeva avoin ehdotuspyyntö 68 .

9.2 Uusi eurooppalainen Bauhaus -tapahtumat

Viime vuoden aikana uusi eurooppalainen Bauhaus -yhteisön järjestämät ja yhteisöä varten järjestetyt tapahtumat tarjosivat monia tilaisuuksia vaihtaa ajatuksia, herättää keskustelua uutta eurooppalaista Bauhausia koskevista aiheista ja tutustua yhteistyömahdollisuuksiin. Uusi eurooppalainen Bauhaus ‑tapahtumat voivat myös tuoda aloitteen näkyvämmäksi sellaisille ihmisille, jotka eivät vielä tiedä siitä. Lisäksi tapahtumissa voidaan esitellä parhaillaan tehtävää työtä ja luoda yhteyksiä eri alojen ja yhteisöjen välille. Komission tietojen mukaan marraskuun 2021 ja marraskuun 2022 välisenä aikana järjestettiin yli 120 hajautettua/riippumatonta uusi eurooppalainen Bauhaus -tapahtumaa. Monissa niistä keskityttiin hyvien käytäntöjen jakamiseen yhteisön jäsenten välillä yli rajojen ja tieteenalojen 69 . Myös EU-maissa olevat komission edustustot järjestivät uusi eurooppalainen Bauhaus -tapahtumia ja tekivät yhteistyötä paikallisten ja kansallisten sidosryhmien ja organisaatioiden kanssa.

9.2.1 Uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaalit 2022

Ensimmäiset uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaalit (9.–12. kesäkuuta 2022) olivat suurin uusi eurooppalainen Bauhaus -yhteisön tapahtuma aloitteen käynnistämisen jälkeen. Ne kokosivat yhteen yli 200 000 ihmistä verkossa ja paikan päällä sekä Brysselissä että EU-maissa 70 . Festivaalien päätavoitteena oli viestiä, juhlia ja keskustella kasvokkain käytännöistä, joilla asuintiloistamme ja päivittäisistä kokemuksistamme voidaan tehdä kauniimpia, kestävämpiä ja osallistavampia. Tapahtuma suunniteltiin kolmen pääpilarin ympärille: FAIR (uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteiden näyttely), FEST (kulttuuriohjelma) ja FORUM (keskustelut uusi eurooppalainen Bauhaus -aiheista).

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen avasi festivaalit virallisesti Roomasta käsin. Komission jäsenet Mariya Gabriel ja Elisa Ferreira taas olivat mukana tapahtumassa Brysselissä yhdessä osallistujien kanssa ja päättivät tapahtuman jakamalla vuoden 2022 uusi eurooppalainen Bauhaus ‑palkinnot.

Jo pelkkä festivaalin avajaistilaisuus ja uusi eurooppalainen Bauhaus -palkintojen esittely houkuttelivat paikalle ja verkkoon yli 2 000 osallistujaa. Kaiken kaikkiaan lavalle astui yli 100 puhujaa ja taiteilijaa. Lukuisia tapahtumia ja esityksiä seurasi noin 200 000 henkilöä.

Festivaalit osoittautuivat erinomaiseksi mahdollisuudeksi verkostoitua, vaihtaa tietoja ja juhlistaa eri aloja aina tieteestä taiteeseen, muotoilusta politiikkaan ja arkkitehtuurista teknologiaan. Huomattava esimerkki yhteisön paneutuneisuudesta oli European State Architect Network -verkoston perustaminen. Verkosto sai alkunsa festivaaleilla neljän valtionarkkitehdin (Irlannista, Alankomaista, Ruotsista ja Belgian Flanderin alueelta) sekä kahden kaupunkiarkkitehdin (Brysselistä ja Groningenista) välisen verkostoitumisen seurauksena 71 .

Esityslistalle otettiin myös uusia aiheita, kuten Ukrainan vakava tilanne. Uusi eurooppalainen Bauhaus -tiimi järjesti useita tapaamisia festivaaleilla läsnä olleen Ukrainan uusi eurooppalainen Bauhaus ‑yhteisön kanssa.  

Uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaalit © Euroopan unioni 2022

Brysselissä järjestettyjen kohtaamisten lisäksi juhliin kuului yli 200 oheistapahtumaa, jotka järjestettiin eri puolilla Eurooppaa. Osassa tapahtumista oli yli tuhat osallistujaa, mutta mukaan mahtui myös pienempiä tapahtumia, joilla oli suora vaikutus yhteisöihin.

Osa oheistapahtumista oli itsessään pieniä festivaaleja. World Human Forumin järjestämät Kreikan uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaalit pidettiin Ellinikonissa Ateenan Rivieralla, joka on Euroopan suurin kaupunkikehityshanke. ECO-building the Future -teemalla järjestettyyn tapahtumaan kokoontui korkean tason poliittisia päättäjiä sekä merkittäviä kansainvälisiä puhujia ekologian, kaupunkikehityksen, matkailun, uudistavan kaupunkikehityksen ja kestävyyden aloilta. Useissa teemakohtaisissa istunnoissa esiteltiin uusia tai innovatiivisia esimerkkejä uuden eurooppalaisen Bauhausin kolmesta ydinarvosta: kaunista, kestävää, yhdessä.

© World Human Forum 2022

Historialliseen Bauhausiin liittyvässä, Saksan Dessaussa järjestetyssä The Culture of Transformation ‑oheistapahtumassa selvitettiin, miten kulttuuritapahtumat voivat vahvistaa rakennemuutosta 72 . Tapahtumassa keskityttiin konkreettiseen esimerkkiin Zeitzin kaupungista, Dessaun lähellä sijaitsevasta maaseutualueesta, jossa on toteutettu suuria taloudellisia ja sosiaalisia muutoksia Berliinin muurin murtumisen jälkeen ja joka on uusien haasteiden edessä suunnitellun kivihiilen käytöstäpoiston vuoksi.

Komissio järjesti uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaalien aikana älykkäitä kaupunkeja koskevaan haastealoitteeseen 73 liittyvän oheistapahtuman, joka edistää uuden eurooppalaisen Bauhausin tavoitteiden saavuttamista tuomalla luovilla ratkaisuilla kiertotaloutta paikallisyhteisöille 136 kaupungissa. Viisi kaupunkia esitteli aloitteensa istunnossa, jonka aiheena oli kiertotalous- ja jakamistalouskäytäntöjen kehittäminen kaupungeissa 74 . Uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaalit olivat kaupunkien edustajille oivallinen tilaisuus kokoontua ja tehdä yhteistyötä skaalautuvien ja kestävien ratkaisujen luomiseksi.

Seuraavat uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaalit on tarkoitus järjestää huhtikuussa 2024.

9.2.2 Muita komission järjestämiä uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyviä tapahtumia

Uusi eurooppalainen Bauhaus pyrkii pääsemään esille EU:n eri politiikoissa. Tämän vuoksi aloite on ollut näkyvästi esillä myös useissa muissa komission järjestämissä tapahtumissa ja konferensseissa:

·Uusi eurooppalainen Bauhaus -yhteisön ensimmäinen suuri kokoontuminen tiedonannon julkaisemisen jälkeen oli LIFE in the New European Bauhaus -tapahtumassa. Kolmipäiväisessä konferenssissa esiteltiin esimerkkejä Life- ja Horisontti 2020 -ohjelmista rahoitetuista hankkeista, joita oli toteutettu uuden eurooppalaisen Bauhausin hengessä ja jotka tarjosivat esimakua uuden eurooppalaisen Bauhausin toiminnasta. Lisäksi tavoitteena oli tarjota ideoita uuden eurooppalaisen Bauhausin periaatteiden toteuttamiseen tulevissa hankkeissa.

·Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikolla (lokakuu 2021) keskityttiin uutta eurooppalaista Bauhausia koskevaan komission tiedonantoon ja yhteisön osallisuuteen.

·EU:n kestävän energian teemaviikolla (lokakuu 2021) keskityttiin uutta eurooppalaista Bauhausia koskevaan tiedonantoon ja yhteisön osallisuuteen.

·Työpaja aiheesta New European Bauhaus: collaboration, community and culture for innovation järjestettiin T&I-päivillä (syyskuu 2022).

·Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikolla (lokakuu 2022) järjestettiin työpajoja alueiden ja kuntien roolista uudessa eurooppalaisessa Bauhausissa, ensimmäisestä Euroopan kaupunkialoitteen ja uuden eurooppalaisen Bauhausin mukaisesta innovatiivisia toimenpiteitä koskevasta ehdotuspyynnöstä sekä vihreän kehityksen ohjelmasta alueillamme ja kaupungeissamme.

·Europeana-aloite, joka pyrkii lisäämään kulttuuriperintölaitosten vaikutusmahdollisuuksia digitalisaatiossa, toi esiin 75 uutta eurooppalaista Bauhausia useissa blogikirjoituksissa, näyttelyissä ja gallerioissa.

·Komission edustustot jäsenvaltioissa järjestivät tapahtumia eri puolilla Eurooppaa yhteistyössä paikallisten ja kansallisten tahojen kanssa. Esimerkkinä voi mainita Euroopan komission Viron edustuston yhdessä Viron arkkitehtiliiton kanssa järjestämän konferenssin Green Challenges in Spatial Practice. Tallinnassa järjestetyssä konferenssissa pohdittiin uuden eurooppalaisen Bauhausin hengessä, miten kaupunkeja, rakennuksia ja julkisia tiloja voidaan suunnitella kestävämmillä ja osallistavammilla tavoilla. Euroopan komission Itävallan ja Tšekin edustustot järjestivät Bauhaus Villa Tugendhatissa Tšekin Brnossa korkean tason rajatylittävän tapahtuman edistääkseen uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitetta. Tapahtuma oli nimeltään The New European Bauhaus: beauty, sustainability and cultural heritage through the prism of Villa Tugendhat. Tapahtumaan kuului keskustelu komission jäsenen Mariya Gabrielin, tšekkiläisen Euroopan parlamentin jäsenen Martina Dlabajován, Tšekin kulttuuriasioista vastaavan varaministerin Vlastislav Ourodan ja konservaattori Ivo Hammerin sekä arkkitehtuuri-, kaupunkisuunnittelu-, rakennus- ja kulttuurialojen poliitikkojen ja virkamiesten välillä.

LIFE in the New European Bauhaus -tapahtuma © Euroopan unioni 2021

9.2.3 Uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyvät tapahtumat Euroopan ulkopuolella

Kansainvälistä ulottuvuuttaan lisäämään pyrkivä uusi eurooppalainen Bauhaus oli läsnä myös kansainvälisillä näyttämöillä:

·digitaalisesti EXPO Dubaissa, jossa esiteltiin vuoden 2021 uusi eurooppalainen Bauhaus ‑palkinnon voittaneita hankkeita ja ideoita

·COP26-konferenssissa järjestetyssä EU:n oheistapahtumassa, jossa keskityttiin uuden eurooppalaisen Bauhausin maailmanlaajuiseen ulottuvuuteen

·uutta eurooppalaista Bauhausia koskevassa istunnossa World Urban Forumissa, jonka järjesti uusi eurooppalainen Bauhaus -kumppani YK:n asuinyhdyskuntaohjelma (Habitat).

(1)

Koontinäyttö: https://web.jrc.ec.europa.eu/dashboard/NEB/  

(2)

  https://wood4bauhaus.eu/  

(3)

  https://www.europeanfashionalliance.org/  

(4)

Muut EU:n ohjelmat – Luova Eurooppa, Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot – tuovat uutta eurooppalaista Bauhausia esiin lisäkontekstina tai lisäprioriteettina, jotta kiinnostuneet hakijat voivat yhdistää hankkeensa aloitteeseen.

(5)

Tarkemmat tiedot uuden eurooppalaisen Bauhausin vuosien 2021 ja 2022 ehdotuspyynnöistä sekä ennuste vuosina 2023 ja 2024 käytettävissä olevasta rahoituksesta löytyvät liitteestä 1.

(6)

 Lisätietoja valituista hankkeista ja liiketoimintakumppanuuksista on saatavilla osoitteessa https://worth-partnership.ec.europa.eu/worth-partnership-projects/worth-ii-partnership-projects_en

(7)

  https://youth.europa.eu/discovereu_fi  

(8)

  https://www.nordicbauhaus.eu/into-the-woods#/page=1  

(9)

  https://arkdes.se/slutevenemang-visioner-i-norr/  

(10)

  https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2022-9837  

(11)

  https://www.gov.ie/en/publication/f9879-places-for-people-national-policy-on-architecture/  

(12)

  https://www.culture.gov.sk/ministerstvo/strategia-kultury-a-kreativneho-priemyslu-2030/  

(13)

  https://yearofclimate.care/en  

(14)

  https://www.umweltbundesamt.de/en/research-project-adneb-advancing-the-new-european  

(15)

  https://www.culture.gouv.fr/en/Thematiques/Architecture/Actualites-de-l-architecture/Appel-a-Manifestation-d-Interet-Engages-pour-la-qualite-du-logement-de-demain  

(16)

  https://presidence-francaise.consilium.europa.eu/en/news/the-27-member-states-the-european-commission-and-stakeholders-in-housing-are-committed-to-supporting-the-ecological-transition-in-construction-for-quality-affordable-and-environmentally-friendly-housing/  

(17)

  https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/proximity-and-social-economy/proximity-and-social-economy-transition-pathway_en  

(18)

  Affordable housing initiative (europa.eu).

(19)

Tech for Good kattaa teknologiaan perustuvia, kohtuuhintaisia ja luotettavia ratkaisuja ja palveluja, jotka edistävät hyviä sosiaalisia ja ympäristöön liittyviä tarkoitusperiä.

(20)

  https://environment.ec.europa.eu/publications/textiles-strategy_en  

(21)

  https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/construction/construction-transition-pathway_en  

(22)

  https://ec.europa.eu/docsroom/documents/47996  

(23)

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX:52021PC0802  

(24)

  https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/9f9acd60-8aec-11ec-8c40-01aa75ed71a1/language-en  

(25)

  https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14534-2021-INIT/fi/pdf  

(26)

  https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-9242-2022-INIT/fi/pdf  

(27)

  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2022-0213_FI.html#_section2  

(28)

  https://www.eesc.europa.eu/en/our-work/opinions-information-reports/opinions/new-european-bauhaus  

(29)

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:52021IR5640  

(30)

  https://commission.europa.eu/about-european-commission/organisational-structure/people-first-modernising-european-commission/people-first-greening-european-commission_fi  

(31)

  https://new-european-bauhaus.europa.eu/new-european-bauhaus-inspired-future-jrc-site-seville_en  

(32)

  https://kuleuven.ecaade2022.be/  

(33)

  Home — EAAE (eaaemadrid2022.es).

(34)

  https://europa.eu/new-european-bauhaus/get-inspired/inspiring-projects-and-ideas/neb-lab-transformation-places-learning_en  

(35)

  https://education-for-climate.ec.europa.eu/_fi  

(36)

  https://otwieramyszkoly.pl/  

(37)

Avoin kumppanihaku keskeytettiin väliaikaisesti kesän ajaksi vuosina 2021 ja 2022.

(38)

Synergioita voidaan tutkia esimerkiksi EU:n maaseutualueita koskevan pitkän aikavälin vision mukaisesti perustetun Rural Pact Community -yhteisön kanssa, johon kuuluu yli 1 200 jäsentä maaseutualueilta eri puolilta Eurooppaa: https://rural-vision.europa.eu/index_en  

(39)

  https://wood4bauhaus.eu/  

(40)

  https://www.europeanfashionalliance.org/  

(41)

  https://www.ceiia.com/ayr  

(42)

  https://www.construction21.org/france/data/sources/users/19148/20220810143309-mouvement-unissons---manifeste-anglais.pdf  

(43)

  https://unun.nu/  

(44)

  https://new-european-bauhaus.europa.eu/get-involved/events/independent-event-building-better-places-people-examples-efficient-stakeholder-engagement-and-2022-10-13_en  

(45)

  Eurooppalainen kaupunkialoite | https://www.urban-initiative.eu/

(46)

  https://new-european-bauhaus.europa.eu/about/high-level-roundtable_en  

(47)

NEB Labiin lisättäviä hankkeita voivat ehdottaa uusi eurooppalainen Bauhaus -kumppanit , korkean tason pyöreän pöydän jäsenet , uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnon voittajat ja finalistit , uuden eurooppalaisen Bauhausin kansalliset yhteyspisteet ja uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyvien EU:n rahoituspyyntöjen edunsaajat. Uusi eurooppalainen Bauhaus -ystävät voivat tuoda esille idean tai ehdotuksen ja osallistua hankkeisiin järjestäjinä tai rahoittajina, mutta heillä ei ole oikeutta ehdottaa hankkeita. 

(48)

Luvussa 5 ”Koulutus ja osaaminen” ja tiedonannon tiivistelmässä viitataan kahteen muuhun hankkeeseen, jotka keskittyvät oppimispaikkojen muuttamiseen, sekä sääntelykehyksen analyysiin.

(49)

  https://europa.eu/new-european-bauhaus/get-inspired/inspiring-projects-and-ideas/neb-lab-labelling-strategy_en  

(50)

Kompassin täydelliset asiakirjat ovat tämän raportin liitteenä. Ne ovat saatavilla myös osoitteessa https://new-european-bauhaus.europa.eu/document/405245f4-6859-4090-b145-1db88f91596d_en  

(51)

  https://op.europa.eu/fi/publication-detail/-/publication/bd7cba7e-2680-11ec-bd8e-01aa75ed71a1/language-en  

(52)

  https://www.up.pt/neb-goes-south/  

(53)

  https://www.nordicbauhaus.eu/#/page=1  

(54)

  http://mountainbauhaus.eu/  

(55)

  https://new-european-bauhaus.europa.eu/get-involved/2022-prizes_en  

(56)

Tuleville palkintokierroksille voidaan lisätä muita temaattisia aihe-alueita.

(57)

  https://new-european-bauhaus.europa.eu/get-inspired/inspiring-projects-and-ideas_en  

(58)

  https://new-european-bauhaus.europa.eu/press-media_en  

(59)

  https://new-european-bauhaus.europa.eu/index_en  

(60)

  https://europa.eu/new-european-bauhaus/stay-touch/e-zine_en  

(61)

  https://www.instagram.com/neweuropeanbauhaus/  

(62)

  https://new-european-bauhaus.europa.eu/get-involved/events_en  

(63)

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_2285  

(64)

  https://new-european-bauhaus.europa.eu/new-european-bauhaus-inspired-future-jrc-site-seville_en  

(65)

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_2141  

(66)

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_2780  

(67)

  https://craft-cities.eu/wp-content/uploads/2022/09/Sixty-cities-join-CrAFt_-press-release-29.09.22.pdf  

(68)

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_6003  

(69)

Yleiskatsaus riippumattomista tapahtumista löytyy osoitteesta https://new-european-bauhaus.europa.eu/get-involved/events_en . Tähän listaan eivät sisälly uusi eurooppalainen Bauhaus ‑festivaalien yhteydessä kesäkuussa 2022 järjestetyt oheistapahtumat, joita oli yli 200.

(70)

  https://new-european-bauhaus-festival.eu/home  

(71)

  https://english.collegevanrijksadviseurs.nl/projects/new-european-bauhaus/state-architect-network/start-of-european-state-architect-network  

(72)

  https://new-european-bauhaus-festival.eu/side-events/TPp2GonPu07ym1XoARpkW  

(73)

  https://www.intelligentcitieschallenge.eu/

(74)

  https://www.intelligentcitieschallenge.eu/news/icc-cities-share-circular-solutions-festival-new-european-bauhaus  

(75)

  https://www.europeana.eu/en/new-european-bauhaus  

Top

Bryssel 16.1.2023

COM(2023) 24 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

Uusi eurooppalainen Bauhaus: tilannekatsaus


Uuden eurooppalaisen Bauhausin EU-rahoitus ja siihen liittyvät EU:n toimet 1

1.Paikan päällä toteutettaviin muutoksiin liittyvät toimet

Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteessa pyritään tukemaan hankkeita, joilla saadaan aikaan konkreettista muutosta paikan päällä, ulottuen kodeista ja asuinalueista kaupunki- ja maaseutualueisiin sekä fyysisiin ja virtuaalisiin kokoontumispaikkoihin. Vuosina 2021 ja 2022 toteutettiin seuraavat toimet:

1)Näkyvin hanke on tähän mennessä ollut Horisontti Eurooppa -puiteohjelman useita missioita koskenut aihe uuden eurooppalaisen Bauhausin kärkiesittelyhankkeista 2 . Hanke päättyi 25. tammikuuta 2022. Kuusi esivalittua hanketta – Cultuurcampus, NEB-STAR (New European Bauhaus STAvangeR), NEBourhoods, Desire (Designing the Irresistible Circular Society), Ehhur (Eyes Hearts Hands Urban Revolution) ja Bauhaus of the Seas Sails – saa kukin noin viiden miljoonan euron rahoituksen suunnitelmiensa täytäntöön panemiseksi 12 jäsenvaltiossa (Alankomaat, Belgia, Italia, Kreikka, Kroatia, Latvia, Portugali, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Tanska ja Tšekki) sekä Norjassa ja Turkissa. Hankkeissa käsitellään muun muassa rakennusten kunnostamista, kiertotaloutta, taidetta, kulttuuriperintöä, koulutusta, älykkäitä kaupunkeja, rannikkoalueita sekä kaupunki- ja maaseutualueiden uudistamista.

2)Uuden eurooppalaisen Bauhausin kärkiesittelyhankkeita tuetaan koordinointi- ja tukitoimesta nimeltä Craft (CReating Actionable FuTures) 3 . Se on kahden miljoonan euron hanke, joka valittiin uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin keskittyvässä aiheessa osana ilmastoneutraaleja ja älykkäitä kaupunkeja koskevaa EU:n missiota. Hankkeessa keskitytään kaupunkiympäristön kunnostamista koskeviin paikallishallinnon yhteistyömalleihin. Horisontti Eurooppa -puiteohjelman ehdotuspyyntöön aiheesta ”vihreämmän ja oikeudenmukaisemman elämäntavan rakentaminen luovissa ja osallistavissa yhteiskunnissa arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen avulla” saaduista hanke-ehdotuksista on valittu kaksi, joiden avustussopimuksen valmisteluprosessi on meneillään. Hankkeiden toiminnan on määrä alkaa vuoden 2023 alkupuoliskolla.

3)Komissio pyrkii antamaan lisää näkyvyyttä sosiaalisia, kohtuuhintaisia ja kestäviä asuinalueita koskevalle tavoitteelle. Kohtuuhintaisuus on keskeinen elementti, jota komissio haluaa kehittää asumisessa erityisesti näinä taloudellisen epävakauden, kohoavan inflaation, ilmastohätätilan sekä energia- ja asuntokriisin aikoina Euroopassa. Tätä taustaa vasten sosiaalisten ja kohtuuhintaisten asuinalueiden rakentaminen ja kunnostaminen on äärimmäisen tärkeää. Komissio vastaa tähän haasteeseen osaltaan uudella eurooppalaisella Bauhausilla. ”Kipeimmin muutosta kaipaavien alueiden ja ihmisten priorisointi” on yksi temaattisista toimintalinjoista, joita uuden eurooppalaisen Bauhausin täytäntöönpanossa noudatetaan tulevina vuosina. Yhden uuden eurooppalaisen Bauhausin kärkihankkeen, kohtuuhintaista asumista koskevan aloitteen 4 , tavoitteena on edistää Euroopan vihreän kehityksen ohjelman ja rakennusten perusparannusaallon tavoitteita kohdistamalla painopiste ihmisiin ja innovointiin. Eräässä maaliskuussa 2022 käynnistetyssä aloitteessa, joka on saanut 1,2 miljoonaa euroa tukea sisämarkkinaohjelmasta, pyritään perustamaan eurooppalainen kohtuuhintaisen asumisen konsortio 5 ja pilotoimaan 20:tä kunnostamisen ja rakentamisen kärkialuetta. Kolme muuta esittelyhanketta – Supershine, ProLight ja drOp 6 –, joita tuetaan Horisontti Eurooppa -puiteohjelmasta kymmenellä miljoonalla eurolla, käynnistettiin loka–marraskuussa 2022. Hankkeiden avulla pyritään tehostamaan innovointia sekä kokeilemaan ja ottamaan käyttöön uusia lähestymistapoja ja menetelmiä kohtuuhintaisten asuntojen perusparannus- ja rakennushankkeissa. Hankkeet liittyvät muun muassa yhteisön osallistumiseen, asuinalueiden uudistamiseen ja asukkaiden hyvinvointiin, monen toimijan väliseen yhteistyöhön ja rahoitukseen, digitaaliteknologian käyttöön sekä tulosten jakamiseen. Kahdessa ensimmäisessä uutta eurooppalaista Bauhausia koskevassa ehdotuspyynnössä, joissa keskitytään sosiaalisten ja kohtuuhintaisten asuntojen perusparannukseen ja rakentamiseen, noudatetaan yhdennettyä ja älykästä kaupunginosapohjaista lähestymistapaa. Tämä mahdollistaa esimerkiksi sen, että uusiutuvan energian, arkkitehtuurin ja vihreän infrastruktuurin näkökohtia pohditaan yhdessä. Samalla lähestymistavassa painotetaan asuinalueiden taloudellisen uudistumisen tärkeyttä. Näissä hankkeissa tuodaan esille perusparannuspilotteja, joita kohtuuhintaista asumista koskevassa aloitteessa kutsutaan ”kärkialueiksi”, ja laaditaan suunnitelmat niiden toistamiseksi. Piloteissa painotetaan asumiskelpoisuutta sekä viimeisimpiä teknologisia ja sosiaalisia innovaatioita. Hankkeissa sovelletaan usean toimijan lähestymistapaa ja otetaan käyttöön monialaisia teollisia paikallistason kumppanuuksia. Niiden avulla voidaan kehittää, mukauttaa ja suunnitella uusia prosesseja ja teknologioita (esim. energiatehokkuus, kiertomateriaalit, modulaariset rakennukset, älykäs asuminen, ekosuunnittelu ja avustavat kotiautomaatiojärjestelmät) sosiaalisten ja kohtuuhintaisten asuntojen kunnostamiseksi ja rakentamiseksi aluetasolla.

4)Komissio on tarkistamassa EU:n ympäristöä säästävien julkisten hankintojen kriteereitä toimistorakennusten osalta. Työssä käytetään pohjana rakennusten kestävyyden arvioinnin EU-kehystä, Level(s)-menetelmää. Tämä toimi on osa perusparannusaaltoa. Se edistää osaltaan ympäristökestävyyteen liittyviä uuden eurooppalaisen Bauhausin arvoja, jotka ovat keskeinen osa kriteeristöä. Level(s)-menetelmään kuuluvien verkko-oppimisen ja arvioinnin digitaalisten välineiden, jotka tukevat menetelmän käyttöä, kehittäminen valmistui vuonna 2022. Välineet ovat saatavilla useilla kielillä.

5)Komissio on valmistellut ilmastokestäviä rakennuksia koskevia EU-tason ohjeita. Ohjeet julkaistaan vuoden 2023 alkupuoliskolla.

6)Tähän liittyen uuden eurooppalaisen Bauhausin keskeiset arvot sisältyvät myös Horisontti Eurooppa -puiteohjelman tehokasta, kestävää ja osallistavaa energiankäyttöä koskevan päämäärän (klusteri 5, rakennuksia koskeva päämäärä 4) aiheisiin. Arvot käyvät ilmi myös ohjelmien yhteisen Built4People-kumppanuuden visiosta ja tavoitteesta. Esimerkiksi parhaillaan toteutetaan miljoonan euron rahoituksen saanutta Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman työohjelman 2021–2022 aihetta, jolla yhdistetään uusi eurooppalainen Bauhaus ja Built4People. Nebula-hankkeen tavoitteena on tehdä yhteistyötä rakennettuun ympäristöön keskittyvien innovointiklusterien kanssa. Hankkeessa selvitetään muun muassa yhteisrahoituksen saatavuutta, vertaisoppimista ja rajatylittävää yhteistyötä.

7)Koheesiopolitiikassa jatkettiin vuonna 2022 uuden eurooppalaisen Bauhausin tavoitteiden toteuttamista seuraavin keinoin:

·uuden eurooppalaisen Bauhausin valtavirtaistaminen jäsenvaltioiden sosioekonomisissa ja alueellisissa kehitysstrategioissa

·uusien aloitteiden käynnistäminen konkreettisten uuden eurooppalaisen Bauhausin hankkeiden toteuttamisen tukemiseksi

·joidenkin uuden eurooppalaisen Bauhausin kaltaisten parhaiden käytäntöjen korostaminen (uuden eurooppalaisen Bauhausin palkinnoilla ja muilla aloitteilla).

Komissio sai pääosin lisättyä jäsenvaltioiden sitoutumista uuden eurooppalaisen Bauhausin tukemiseen koheesiopolitiikan ohjelmissa. Näin tasoitettiin tietä sen täytäntöönpanon valtavirtaistamiselle kaudella 2021–2027. Kaikki jäsenvaltiot ovat sisällyttäneet tämän kauden ohjelmiinsa viittauksia uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteeseen.

Erityisiin sitoumuksiin tukea uutta eurooppalaista Bauhausia lukeutuu muun muassa uuden eurooppalaisen Bauhausin arvojen sisällyttäminen energiatehokkuutta tai kestävää kaupunkialueiden kehittämistä koskeviin toimiin.

Tämän lisäksi komissio on esitellyt useita käytännön tapoja, joilla voidaan tukea hallintoviranomaisia uutta eurooppalaista Bauhausia koskevien investointien kehittämiseksi kentällä.

Heinäkuussa 2022 valittiin 20 pientä ja keskikokoista kuntaa ehdotuspyyntömenettelyssä, jonka aiheena oli uutta eurooppalaista Bauhausia koskevien paikallisten aloitteiden tukeminen 7 . Näille kunnille on nyt paikan päällä tarjolla räätälöityä monialaista asiantuntijatukea, jonka avulla niiden uutta eurooppalaista Bauhausia koskevat ideat pyritään muuttamaan konkreettisiksi hankkeiksi. Tukemisen ajalta saadut tietämys ja kokemukset kootaan hankkeiden ”työkalupakiksi”, jota voidaan jakaa muille kunnille sekä laajemmalle yleisölle, joka on kiinnostunut uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyvien uusien hankkeiden kehittämisestä.

Komissio ja Euroopan investointipankki julkaisivat heinäkuussa 2022 rahoitusvälineen mallin. Kyseessä on uuden eurooppalaisen Bauhausin alueellisen kehityksen malli 8 . Tämä vapaaehtoinen väline auttaa hallintoviranomaisia perustamaan rahoitusvälineitä ja hyödyntämään koheesio-ohjelmia julkisten ja yksityisten varojen houkuttelemiseksi uuden eurooppalaisen Bauhausin hankkeiden tueksi.

Ensimmäinen ehdotuspyyntö uutta eurooppalaista Bauhausia tukevien kaupunkialueiden innovatiivisten toimenpiteiden etsimiseksi käynnistettiin 11. lokakuuta 2022 osana eurooppalaista kaupunkialoitetta 9 . Ehdotuspyyntömenettelyssä myönnetään rahoitusta enintään 50 miljoonaa euroa. Sillä tuetaan suoraan sellaisten edelläkävijähankkeiden toteuttamista, joilla muutetaan kaupunkikohteita uuden eurooppalaisen Bauhausin arvojen ja periaatteiden mukaisesti.

Komissio on myös järjestänyt jo kaksi uuden eurooppalaisen Bauhausin palkinnonjakotilaisuutta 10 . Ensimmäinen järjestettiin vuonna 2021 ja toinen vuonna 2022. Uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnoissa esitellään hankkeita ja ideoita, jotka ovat linjassa uuden eurooppalaisen Bauhausin periaatteiden kanssa ja joilla on merkitystä paikallisyhteisöissä. Ne voivat toimia inspiraation lähteinä kansalaisille ja paikallishallinnoille koheesiopolitiikan kaudella 2021–2027. Vuoden 2021 palkinnonjakotilaisuudessa palkittiin 20 osallistujaa, joille jaettiin palkintoina yhteensä 450 000 euroa. Vuoden 2022 tilaisuudessa puolestaan jaettiin 345 000 euroa yhteensä 18 palkitulle. Euroopan osaamisen teemavuoden 2023 vuoksi seuraavien uusi eurooppalainen Bauhaus -palkintojen teema keskittyy koulutukseen. Lisäksi kilpailu laajenee maantieteellisesti Länsi-Balkanille. Kilpailussa jaetaan 15 aloitteelle yhteensä 345 000 euroa. Palkinnoilla autetaan voittajia kehittämään edelleen hankkeitaan ja konseptejaan ja tekemään niitä tunnetuiksi. Voittajat julistetaan komission järjestämässä virallisessa palkintoseremoniassa.

2. Toimet, jotka liittyvät muutoksiin innovoinnille suotuisan ympäristön luomiseksi

Innovoinnilla – myös muulla kuin teknologiaan ja markkinaperusteisiin lähestymistapoihin liittyvällä innovoinnilla – on keskeinen rooli uuden eurooppalaisen Bauhausin tavoitteiden toteuttamisessa. Vuosina 2021 ja 2022 toteutettiin seuraavat toimet, joilla edistettiin muutoksia innovoinnille suotuisan ympäristön luomiseksi:

1)Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti (EIT) perusti vuonna 2021 EIT Community NEB:n, joka tuo yhteen viisi osaamis- ja innovaatioyhteisöä. Se on julkaissut uuden eurooppalaisen Bauhausin tukemiseksi muun muassa seuraavat ehdotuspyynnöt:

·EIT Community Booster 2021 -ehdotuspyynnöllä pyrittiin kasvattamaan 20 innovatiivisen yrityksen ja startup-yrityksen mittakaavaa, jotta niiden toiminnan kestävyyttä, estetiikkaa ja osallistavuutta voidaan parantaa. EIT Community Booster julkisti 5. huhtikuuta 2022 valitut 20 uuden eurooppalaisen Bauhausin yritystä. Nämä erittäin innovatiiviset eurooppalaiset startup-yritykset ja nopeasti kasvavat yritykset valittiin laajasta 1 029 hakijan joukosta. Kullekin voittajalle myönnetään 50 000 euron arvosta liiketoiminnan kasvu- ja tukipalveluja.

·Julkisten tilojen yhteiskehittämistä koskevalla ehdotuspyynnöllä (käynnistettiin 30. maaliskuuta 2022 ja päättyi 29. toukokuuta 2022) pyrittiin ratkaisemaan niin kaupunkien kuin kasvukeskusten ulkopuolisten alueiden ja maaseutualueiden haasteita keskittyen uuden eurooppalaisen Bauhausin temaattisiin toimintalinjoihin. Tavoitteena oli lisätä innovointia ja toimintaa julkisissa tiloissa kansalaisten osallistumisen avulla. Niinpä haettiin ehdotuksia, jotka osoittivat syvää ymmärrystä paikallisesta ekosysteemistä (ml. sidosryhmät, kulttuuri ja sosiaalinen dynamiikka) sekä asiantuntemusta kansalaisten osallistumiseen liittyvistä toimista, innovoinnista ja toiminnasta. Ehdotuspyyntö julkaistiin samana päivänä kuin kansalaisten osallistamistoimia koskeva ehdotuspyyntö. Sen tavoitteena oli antaa kansalaisille ja loppukäyttäjille mahdollisuuksia olla mukana kehittämässä mahdollisia ratkaisuja uuden eurooppalaisen Bauhausin lähestymistavan pohjalta. 11

EIT Community NEB:n kumppanit järjestivät syys–lokakuussa 2022 seuraavat kuusi hackathonia, joissa haettiin innovatiivisia ratkaisuja keskeisiin eurooppalaisten yhteisöjen kohtaamiin haasteisiin: 

·Impact Hub Vienna (Itävalta) 20.–21. syyskuuta

·Cirka Cph (Tanska) 29. syyskuuta ja 6. lokakuuta

·Katalonian teknisen yliopiston teknologisen innovoinnin säätiö & Vitoria-Gasteizin kaupunginvaltuusto (Espanja) 30. syyskuuta – 2. lokakuuta

·Varsovan yliopisto (Puola) 4.–5. lokakuuta 

·Regea – Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (Kroatia) 3.–4. lokakuuta 

·Torinon yliopisto (Italia) 20.–21. lokakuuta.

Keskeinen EIT:n tapahtuma Uuden eurooppalaisen Bauhausin rakentaminen järjestettiin Berliinissä 23. syyskuuta INNOVEIT-viikoilla. Tapahtumassa käsiteltiin sitä, kuinka politiikka, instituutiot ja yritykset voivat auttaa muutoksia edistävien piirteiden tukemisessa.

Myös EIT:n kulttuuria ja luovuutta koskeva kumppanuus 12 on keskeinen osa uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin liittyvien aiheiden tukemista.

2)Worth-kumppanuushanke II on EU:n suurin yrityshautomo-ohjelma. Se on suunnattu lifestyle-alojen suunnittelijoille ja luoville työntekijöille. Ohjelmassa suunnittelijat, pk-yritykset, valmistajat ja teknologian tuottajat tekevät yhteistyötä ja kehittävät innovatiivisia, suunnitteluun pohjautuvia liiketoimintaideoita. Ne lisäävät innovointivalmiuksiaan ja tekevät valintoja, joilla pystytään tuomaan ohjelmassa mukana olevia yrityksiä lähemmäs ilmastoneutraaliutta ja digitaalista johtajuutta. Kun uusista tuotteista ja palveluista pyritään tekemään entistä kestävämpiä, esteettisempiä ja osallistavampia, keskeisessä asemassa on suunnittelu. Siksi yhdessä kolmesta Worth-kumppanuushankkeen II vuosien 2021–2022 kiinnostuksenilmaisupyynnöstä keskityttiin uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin. Yhteensä 65 kumppanuudelle, joilla oli innovatiivisia liiketoimintaideoita, annettiin mahdollisuus osallistua yrityshautomo-ohjelmaan. Ohjelmassa kumppanuudet a) saavat taloudellista tukea, b) saavat liiketoimintastrategiaa ja teknologian kehittämistä koskevaa valmennusta, c) saavat teollis- ja tekijänoikeuksia ja niiden suojaamista koskevaa oikeudellista neuvontaa, d) voivat osallistua näyttelyihin sekä e) voivat verkostoitua ja luoda ammatillisia yhteyksiä.

Kaikissa 65 hankkeessa noudatetaan uuden eurooppalaisen Bauhausin kolmea keskeistä arvoa eli esteettisyyttä, kestävyyttä ja osallisuutta. Hankkeiden yrityshautomoprosessi päättyy kesäkuussa 2023. 13

Vaikka ukrainalaiset luovat työntekijät ja yritykset elävät äärimmäisen vaikeita ja haastavia aikoja, tuen saajiksi valittiin kaksi kumppanuutta, joissa on mukana kolme ukrainalaista osallistujaa. Tämä on osoitus siitä, että EU seisoo ukrainalaisten luovan alan ammattilaisten ja pk-yritysten rinnalla.

3)Osana Digitaalinen Eurooppa -ohjelmaa on käynnistetty hanke, jossa pyritään luomaan digitaalinen ekosysteemi uutta eurooppalaista Bauhausia koskevalle aloitteelle. DigiNEB.eu edistää digitaalisia ratkaisuja, jotka vauhdittavat lisääntyvää liikehdintää uuden eurooppalaisen Bauhausin ympärillä. Se yhdistää digitaalisen yhteisön ja uuden eurooppalaisen Bauhausin yhteisön. Se myös kasvattaa kaikkien uuden eurooppalaisen Bauhausin sidosryhmien tietoisuutta EU:n digitaalisista ratkaisuista ja muodostaa yleiseurooppalaisen digitaalisen ekosysteemin. DigiNEB.eu:hun osallistuu uuden eurooppalaisen Bauhausin yhteisön jäseniä ja muita osallistujia Italiasta, Alankomaista, Ruotsista ja Belgiasta. Neuvonantajina hanketta on ohjaamassa myös joitakin korkean tason pyöreän pöydän ryhmän jäseniä.

4)Paikkojen muuttaminen uuden eurooppalaisen Bauhausin periaatteiden mukaisesti edellyttää myös liiketoimintamallien mukauttamista ja uusien lähestymistapojen kehittämistä. Tässä yhteydessä lähipalveluiden ja yhteisötalouden ekosysteemi voi antaa merkittävän panoksen aloitteeseen.

Osana vuoden 2021 sisämarkkinaohjelmaa käynnistettiin ehdotuspyyntö, jonka aiheena oli Yhteisötalous ja paikalliset vihreän kehityksen ohjelmat, joilla tuetaan pk-yrityksiä niiden selviytymiskyvyn parantamiseksi. Tavoitteena oli tukea alueiden ja kaupunkien välisten kumppanuuksien luomista paikallisten vihreän kehityksen ohjelmien ja yhteisötalouden osalta. Näin voidaan parantaa alueellista selviytymiskykyä ja edistää paikallisen talouskasvun uudelleensuunnittelua rinnakkaisten siirtymien periaatteen mukaisesti. Useissa hankkeissa, joissa pyritään kehittämään kaupunkien/paikallisviranomaisten ja yhteisötalouden yritysten valmiuksia sekä osallistamaan ja voimaannuttamaan kansalaisia, painopisteeksi valittiin uusi eurooppalainen Bauhaus. 14  

5)Komission täytäntöön panemaan älykkäitä kaupunkeja koskevaan haastealoitteeseen 15 osallistuu elinvoimainen yhteisö: 21 maasta yhteensä 136 EU-kaupunkia, jotka edustavat 34:ää miljoonaa EU-kansalaista. Aloitteessa edistetään vihreää ja digitaalista elpymistä sekä sosiaalista selviytymiskykyä hyödyntämällä huipputeknologiaa. Aloitteella on selkeä tavoite: ympäristön kannalta kestävä, sosiaalisesti oikeudenmukainen ja tietämysintensiivinen teollinen kehittäminen. Aloitteessa tarjotaan strategista neuvontaa kestävän ja osallistavan paikallisen kehityksen tueksi sekä välineitä valmiuksien kehittämiseen (esim. paikallisten vihreän kehityksen ohjelmien malli, täydennys- ja uudelleenkoulutuksen opas kaupungeille sekä Tech4Good-markkinapaikka ratkaisuille, joilla edistetään sosiaalisia, ympäristöä koskevia ja taloudellisia tavoitteita).

6)Yritys-Eurooppa-verkosto 16 on markkinoinut uutta eurooppalaista Bauhausia koskevaa aloitetta pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka toimivat rakennusalalla EU:ssa ja muissa osallistuvissa maissa. Verkosto on järjestänyt aloitetta koskevia tiedotustilaisuuksia osana verkoston kestävyysneuvonantajien ja innovointineuvonantajien tarjoamia palveluja.

7)Euroopan klusteriyhteistyöfoorumi 17 on tehnyt uutta eurooppalaista Bauhausia koskevaa aloitetta tunnetuksi erityisesti rakennusalalla, digitaalisella alalla, kulttuurialalla ja luovilla aloilla sekä uusiutuvan energian ekosysteemien parissa työskenteleville klustereille. Klusteriorganisaatiot auttavat näin pk-yrityksiä hyödyntämään mahdollisuuksia ja tekemään yhteistyötä. Niinpä pk-yritykset voivat kehittää sellaisia uusia tuotteita, palveluja ja hankkeita, jotka vastaavat uuden eurooppalaisen Bauhausin päämääriä. Eri teollisuudenalojen ekosysteemien klusteriorganisaatioita yhdistävät Eurocluster-hankkeet. Hankkeiden avulla organisaatiot voivat ideoida yhdessä. Niitä myös tuetaan verkostoitumisessa, innovoinnissa sekä sellaisten prosessien ja teknologioiden käyttöönotossa, jotka edistävät siirtymistä nykyistä vihreämpään ja digitaalisempaan talouteen. Esimerkiksi Sustain Eurocluster -hankkeessa on viisi jäsentä kolmesta EU-maasta. Hankkeen tavoitteena on edistää energiatehokkuustoimenpiteitä ja innovointia rakennusalalla.

8)Life-ohjelman ehdotuspyynnöstä (LIFE-2021-SAP-ENV-ENVIRONMENT) tavoiteltiin 13 miljoonan euron rahoitusta, mutta hakemukset eivät läpäisseet arviointia.



3. Toimet, jotka liittyvät uusien merkityssisältöjen levittämiseen

Uusien merkityssisältöjen levittäminen on muuttamisen kolmas taso sen jälkeen, kun kohdennetut toimet on toteutettu. Muutoksen käynnistävä voima ovat arvot. On tärkeää tehdä yhteistyötä sellaisten tahojen kanssa, jotka käsittelevät, tutkivat ja edustavat arvojamme – kuten taiteilijoiden, yhteiskuntatieteilijöiden, kouluttajien, oppilaitosten ja nuorisojärjestöjen kanssa. Vuosina 2021 ja 2022 toteutettiin seuraavat toimet:

1)Luova Eurooppa -ohjelman vuoden 2022 työohjelmaan kuuluneet ehdotuspyynnöt sisälsivät uuden eurooppalaisen Bauhausin kannalta merkityksellisiä aiheita ja temaattisia painopisteitä. Eurooppalaisten yhteistyöhankkeiden tukemista koskeva ehdotuspyyntö avattiin helmikuun 2022 alussa. Hakemuksia lähetettiin ennätysmäärä, lähes 700 kappaletta. Tämä osoittaa, että kulttuurialalla ja luovilla aloilla on suurta kiinnostusta yhteistyöhön ja että niillä tarvitaan taloudellista tukea. Rahoituksen saajiksi valituista hankkeista noin 20 on saanut vahvasti innoitusta uuden eurooppalaisen Bauhausin periaatteista.

2)Myös vuoden 2022 lopussa käynnistetyn taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden uuden liikkumisohjelman odotetaan edistävän osaltaan uuden eurooppalaisen Bauhausin painopisteitä. Culture Moves Europe -ohjelmassa tuetaan taiteilijaresidenssejä ja muuntyyppistä paikkasidonnaista toimintaa. Yksi painopisteistä, jonka residenssien ylläpitäjät voivat valita, on yhteiskunnallisten muutosten edistäminen uuden eurooppalaisen Bauhausin periaatteiden ja arvojen mukaisesti. Residenssien haku julkaistaan vuonna 2023.

3)Joulukuussa 2022 julkaistiin tarjouspyyntö uutta eurooppalaista Bauhausia koskevassa komission tiedonannossa 18 mainitun vertaisoppimiseen keskittyvän toimen kehittämiseksi. Sen tavoitteena on auttaa paikallisviranomaisia integroimaan ja panemaan täytäntöön rakennettua ympäristöä koskevat laatuperiaatteet. Ne on laadittu Davosin-prosessin ja Euroopan uuden kulttuuriohjelman puitteissa perustetun korkeatasoista arkkitehtuuria ja rakennettua ympäristöä kaikille käsittelevän jäsenvaltioiden asiantuntijaryhmän työn pohjalta.

4)Erasmus+ -ohjelman vuoden 2022 yleisessä ehdotuspyynnössä sekä korkeakoulualaa että ammatillisen koulutuksen alaa kannustetaan ehdottamaan innovaatioyhteenliittymiä, jotka edistäisivät uutta eurooppalaista Bauhausia koskevan aloitteen tavoitteita ja lisäisivät innovatiivisia, luovia ja kestäviä toimintatapoja koulutusalalla.

5)Euroopan solidaarisuusjoukkojen vuoden 2022 työohjelmassa 19 , joka hyväksyttiin 8. marraskuuta 2021, ja ehdotuspyynnössä 20 , joka käynnistettiin 17. marraskuuta 2021, kannustetaan nuorille vapaaehtoisille suunnattuihin hankkeisiin, joissa keskitytään ympäristökestävyyteen ja uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin.

6)Erasmus+ -ohjelman European Youth Together -toiminnon vuoden 2022 ehdotuspyynnössä haetaan hankkeita, joilla tuetaan nuorisojärjestöjen kansainvälisiä kumppanuuksia sekä edistetään Euroopan vihreän kehityksen ohjelman ja uuden eurooppalaisen Bauhausin täytäntöönpanoa.

7)Osana Erasmus+ -ohjelman vuoden 2022 DiscoverEU-toimia kehitetään uuden eurooppalaisen Bauhausin reittiä 18-vuotiaille Euroopassa matkusteleville. Reitti on määrä avata vuoden 2023 alkupuolella.

8)Vuoden 2022 eurooppalaisen innovatiivisen opetuksen palkinnolla 21 haluttiin osoittaa arvostusta Euroopan koulutusjärjestelmien opettajien ja opiskelijoiden intohimoa ja huolellisuutta kohtaan. Eurooppalaisen innovatiivisen opetuksen palkinnon toisena vuonna palkittiin 98 hanketta seuraavissa neljässä kilpailusarjassa: varhaiskasvatus ja päivähoito, alempi perusaste, ylempi perusaste ja ammatilliset oppilaitokset. Tämän vuoden palkinnon teema liittyy uutta eurooppalaista Bauhausia koskevaan aloitteeseen: Opitaan yhdessä luovuutta ja kestävyyttä edistäen.

9)Vuoden 2022 eTwinning-hankkeen vuotuinen teema on ”Kaunis, kestävä ja osallistava tulevaisuus: koulut ja uusi eurooppalainen Bauhaus: luovan oppimisympäristön luominen vihreissä ja osallistavissa kouluissa”. Opettajia ja koulujen henkilöstöä pyydetään kertomaan oppilaidensa kanssa visiostaan ihanteellisesta koulusta (kaunis, kestävä, yhdessä).

ETwinning-viikot-kampanja järjestettiin 26. syyskuuta – 20. lokakuuta 2022. Sen tavoitteena oli kannustaa eTwinningiin osallistuvia kehittämään uusia, laadukkaita hankkeita vuotuisen teeman pohjalta. Kampanja järjestettiin kohdennetulle ryhmälle (ainoastaan eTwinningiin osallistuville). Siinä tuettiin osallistujia useilla teemaan liittyvillä toimilla, kuten vuorovaikutteisilla webinaareilla, kumppanimessuilla, hanketoimintojen esittelyllä sekä kysymys- ja vastausalustalla.

Vuotuinen eTwinning-konferenssi järjestettiin 20.–22. lokakuuta 2022. Tapahtuman tavoitteena oli lisätä osallistujien tietoisuutta siitä, kuinka eTwinning voi auttaa opettajia ottamaan vuoden teeman, uuden eurooppalainen Bauhausin, käyttöön kouluissaan sekä antaa heille koulutusta aiheesta ja osallistaa heitä siihen.

10)Oppimispaikkojen muuttamista koskeva ehdotuspyyntö päättyi 31. joulukuuta 2022. Siinä etsittiin oppimispaikkojen muuttamiseen keskittyviä hankkeita, joissa fyysiset tilat nivoutuvat innovatiivisiin pedagogisiin menetelmiin ja paikallisyhteisöön. Komissio oli kiinnostunut saamaan hakemuksia koulutukseen, nuorisotoimeen ja tiedon jakamiseen liittyvistä käynnissä olevista tai uusista hankkeista, jotka heijastivat uuden eurooppalaisen Bauhausin arvoja (kestävyys, estetiikka ja osallisuus) ja joiden tavoitteena oli muuttaa

·fyysisiä koulutus- ja tiedon jakamisen tiloja

·tapoja oppia tai hankkia tietoa ja/tai koulutuksen ja pedagogiikan painopistettä

·suhdetta paikallisyhteisöön.



4. Uuden eurooppalaisen Bauhausin EU-rahoitus – yhteenvetotaulukot

Aloitteelle osoitettu rahoitus, pääasiassa uutta eurooppalaista Bauhausia koskevista ehdotuspyynnöistä kaudella 2021–2022

·Tähän saakka aloitteelle osoitettu EU-rahoitus on kanavoitu olemassa olevien EU-ohjelmien kautta. Tämä uuden eurooppalaisen Bauhausin valtavirtaistamisen prosessi on johtanut siihen, että jotkin ehdotuspyynnöt on omistettu täysin aloitteelle (ks. yhteenveto jäljempänä olevassa taulukossa).

EU-ohjelma

Rahoitus 2021–2022 (uutta eurooppalaista Bauhausia koskevat ehdotuspyynnöt)

Lisätietoja

Horisontti Eurooppa

50,5 miljoonaa euroa

Rahoitus klustereista, missioista ja eri osaamis- ja innovaatioyhteisöjen yhteisestä aloitteesta EIT Community NEB.

Koheesiopolitiikka (EAKR)

52,5 miljoonaa euroa

Rahoitus teknisestä avusta ja eurooppalaisesta kaupunkialoitteesta.

Luku ei sisällä vuosittaiselle uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnolle myönnettyä rahoitusta.

Life-ohjelma

0,15 miljoonaa euroa

Rahoitus, joka kattaa tiedonjakofoorumitapahtuman (LIFE in the New European Bauhaus).

Life-ohjelman ehdotuspyynnöstä tavoiteltiin 13 miljoonan euron rahoitusta, mutta hakemukset eivät läpäisseet arviointia.

Sisämarkkinaohjelma, mukaan luettuna COSME-ohjelma

2,2 miljoonaa euroa

Rahoitus kohtuuhintaista asumista koskevasta aloitteesta ja Worth-kumppanuushankkeesta II.

Digitaalinen Eurooppa -ohjelma

1 miljoona euroa

Rahoitus Digitaalinen Eurooppa -ohjelman monivuotisesta työohjelmasta vuosiksi 2021–2022.

Uutta eurooppalaista Bauhausia koskevat ehdotuspyynnöt 2021–2022 YHTEENSÄ

106,35 miljoonaa euroa

Aloitteen viitteellinen rahoitus, pääasiassa uutta eurooppalaista Bauhausia koskevista ehdotuspyynnöistä kaudella 2023–2024

·Uuden eurooppalaisen Bauhausin valtavirtaistaminen jatkuu vuosina 2023–2024. Suurin osa tällä hetkellä saatavilla olevista tiedoista koskee Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelmaa (ks. taulukko jäljempänä).

EU-ohjelma

Rahoitus 2023–2024 (uutta eurooppalaista Bauhausia koskevat ehdotuspyynnöt)

Lisätietoja

Horisontti Eurooppa

106,3 miljoonaa euroa

Rahoitus klustereista ja missioista.

Rahoitusta eri osaamis- ja innovaatioyhteisöjen yhteisestä aloitteesta EIT Community NEB ei ole vielä vahvistettu (osaamis- ja innovaatioyhteisöjen aloitteiden tukemista koskeva EIT:n ehdotuspyyntö on vielä käynnissä).

Muu rahoitus uutta eurooppalaista Bauhausia edistävistä ehdotuspyynnöistä

·Uutta eurooppalaista Bauhausia edistävät ehdotuspyynnöt tukevat aloitetta osaltaan ottamalla aloitteen ehdotuspyyntöihin joko painopisteeksi tai muodostamaan kontekstin muille aiheille (aloitteelle ei erityistä määrärahaa).

·Horisontti Eurooppa -puiteohjelman lisäksi tällaisia ehdotuspyyntöjä on vuonna 2023 odotettavissa Erasmus+ -ohjelmassa, Luova Eurooppa -ohjelmassa, Euroopan solidaarisuusjoukoissa ja Life-ohjelmassa (ks. taulukko jäljempänä).

EU-ohjelma

Lisätietoja

Life-ohjelma

Vuoden 2022 tapaan uusi eurooppalainen Bauhaus on yksi Life-ohjelman vuoden 2023 ehdotuspyynnön tavoitteista, mutta sille ei ole osoitettu erikseen määrärahoja. Ehdotuspyyntöön varataan määrärahoja yhteensä noin 92 miljoonaa euroa.

Ehdotuspyyntö käynnistetään huhtikuussa 2023, ja siinä käytetään kaksivaiheisia hakemuksia. Tuloksia on odotettavissa vuoden 2023 lopussa tai vuoden 2024 alussa.

Luova Eurooppa

Luova Eurooppa -ohjelman vuotuinen työohjelma vuodeksi 2023 hyväksyttiin 31. elokuuta 2022. Kulttuurin toimintalinjassa ja monialaisessa toimintalinjassa useat toimet, kuten uusi liikkuvuusohjelma taiteilijoille ja kulttuuritoimijoille residenssien ja paikkasidonnaisten kulttuuriohjelmien kautta, edistävät osaltaan uuden eurooppalaisen Bauhausin aiheita. Myös yhteistyöhankkeiden ja innovointikokeilujen toimien kuvauksissa viitataan suoraan uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin.

Erasmus+ -ohjelma

Erasmus+ -ohjelman vuotuinen työohjelma vuodeksi 2023 hyväksyttiin 25. elokuuta 2022.

Vuoden 2022 tapaan työohjelmassa uutta eurooppalaista Bauhausia koskeva aloite on vihreänä painopisteenä, yhtenä neljästä Erasmus+ -ohjelman yleispainopisteestä. Tämä tarkoittaa, että tämä näkökulma suositellaan sisällyttämään ohjelman kaikkiin hankkeisiin kaikilla aloilla.

Ohjelman joissakin toimissa, joissa se on nähty erityisen tarpeelliseksi, yhteys uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin tuodaan esiin tätäkin selvemmin. Näin on tehty seuraavien kohdalla: ammatillisen koulutuksen huippuyksiköt (ammatillisen koulutuksen hankkeita, jotka tuovat yhteen paikallisia/alueellisia kumppaneita eri maista kehittämään erityyppisiä toimia, joilla pyritään luomaan osaamisen ekosysteemejä), innovaatioyhteenliittymät (joilla pyritään tehostamaan innovointia yhteistyön avulla korkeakoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä laajemmin sosioekonomisessa ympäristössä), European Youth Together -toiminto, jolla tuetaan kansalaisjärjestöjen välistä yhteistyötä, sekä urheilu (Share-aloite (SportHub: Alliance for Regional development in Europe), jolla lisätään tietoisuutta urheilun ja fyysisen aktiivisuuden merkityksestä taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kehityksen välineenä, jolla voidaan lisätä yhteisöjen terveyttä ja aktiivisuutta ja jolla mahdollistetaan terveitä elintapoja edistäviä tiloja).

Euroopan solidaarisuusjoukot

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vuoden 2023 työohjelman valmistelutyö kesti koko kevään 2022. Siihen liittyvä täytäntöönpanopäätös tehtiin elokuun lopussa, ja sen myötä pystyttiin aloittamaan vuoden 2023 yleisen ehdotuspyynnön valmistelu. Ehdotuspyyntö julkaistiin 24. marraskuuta 2022.

Vuoden 2023 työohjelman toimintapoliittisissa painopisteissä on ympäristökestävyyden ja ilmastotavoitteiden osalta seuraava viittaus uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin: Kannustetaan vahvasti toimiin, joilla edistetään muita olemassa olevia ympäristökestävyyden alan EU-aloitteita (esim. uusi eurooppalainen Bauhaus, EU:n metsästrategia – tarkemmin niin kutsuttu kolmen miljardin puun aloite – ja EU:n ilmastomissiot).

Muu rahoitus – valmistelutoimet (Euroopan parlamentin ehdottama)

EU:lta saatava rahoitus

Talousarvio

Lisätietoja

Pilottihankkeet ja valmistelutoimet

2 miljoonaa euroa

Eräs komission johtaman New European Bauhaus Lab -laboratorion hankkeista keskittyy sellaisten välineiden kehittämiseen, joilla voidaan kuvailla ja tunnistaa, mikä tekee tosiasiallisesta aloitteesta uutta eurooppalaista Bauhausia koskevan aloitteen. Tämä niin sanottu merkintästrategia toteutetaan uusi eurooppalainen Bauhaus ‑tietämyksenhallintafoorumia koskevan valmistelutoimen puitteissa.

(1)

 Tämän liitteen tarkoituksena on luoda yleiskatsaus toimiin, joilla pannaan toimeen tai tuetaan uutta eurooppalaista Bauhausia – erityisesti niihin toimiin, jotka saavat rahoitusta EU:lta. Liitteessä ei ole tarkoitus luetella tyhjentävästi kaikkia tällaisia toimia vaan esitellä niistä tärkeimmät sekä antaa mielenkiintoisia ja edustavia esimerkkejä muista toimista.

(2)

Horisontti Eurooppa -puiteohjelman vuosien 2021–2022 työohjelman klustereihin 2, 4, 5 ja 6 sekä missio-osaan sisältyi useita aiheita, jotka edistävät suoraan uuden eurooppalaisen Bauhausin toteuttamista. Nämä aiheet alkavat tuottaa tuloksia lähivuosina. Uuteen eurooppalaiseen Bauhausiin kohdentuu niistä 44 miljoonan euron rahoitus. Määrään eivät sisälly aiheet, joissa uusi eurooppalainen Bauhaus muodostaa kontekstin muille aiheille. Niiden arvo on 123 miljoonaa euroa.

(3)

  https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/eu-missions-horizon-europe/climate-neutral-and-smart-cities_en

(4)

  https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/proximity-and-social-economy/social-economy-eu/affordable-housing-initiative_en

(5)

  https://shape-affordablehousing.eu/  

(6)

https://cordis.europa.eu/

(7)

  https://c.ramboll.com/local-support-new-european-bauhaus?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=twit1  

(8)

  https://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/publications/communications/2022/new-european-bauhaus-territorial-development-model-neb-tdm-financial-instrument  

(9)

  https://www.urban-initiative.eu/new-european-bauhaus-topic-first-call  

(10)

  https://new-european-bauhaus.europa.eu/get-involved/2022-prizes_en  

(11)

Näissä ehdotuspyyntömenettelyissä valittuihin 18 hankkeeseen voi tutustua osoitteessa https://eit.europa.eu/news-events/news/eit-community-announces-new-european-bauhaus-citizen-engagement-projects

(12)

  https://eit.europa.eu/news-events/news/multi-million-euro-partnership-culture-and-creativity-launched-eit-culture  

(13)

Lisätietoja valituista hankkeista ja liiketoimintakumppanuuksista on saatavissa ohjelman verkkosivulta: Worth-kumppanuushanke (europa.eu) .

(14)

 Esimerkiksi SEA4NEB-hanke: Rahoitus ja tarjouskilpailut (europa.eu) ja eLabHauSE-hanke: Rahoitus ja tarjouskilpailut (europa.eu) .

(15)

  https://www.intelligentcitieschallenge.eu/  

(16)

  https://een.ec.europa.eu/  

(17)

  https://clustercollaboration.eu/  

(18)

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/IP_21_4626  

(19)

  https://www.solidaritaetskorps.at/wp-content/uploads/2021/11/2022-annual-work-programme_esk.pdf  

(20)

  https://europa.eu/youth/sites/default/files/european_solidarity_corps_guide_2022.pdf  

(21)

  https://innovative-teaching-award.ec.europa.eu/european-innovative-teaching-award-2022_en  

Top

Bryssel 16.1.2023

COM(2023) 24 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

Uusi eurooppalainen Bauhaus: tilannekatsaus


Uusi eurooppalainen Bauhaus

Kompassi



Uusi eurooppalainen Bauhaus

Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloite (NEB) on yksi yhteiskuntiemme ja taloutemme vihreän siirtymän mahdollistajista. Aloitteessa kaikkia eurooppalaisia kehotetaan yhdessä kuvittelemaan ja rakentamaan kestävää ja osallistavaa tulevaisuutta, jossa rakennettu ympäristö on kaunis ja tuo hyvää oloa mielelle ja sielulle. Aloitteen tavoitteena on muuttaa talouden eri aloja ja erityisesti rakennettua ympäristöä, jotta niillä edistettäisiin ilmastotavoitteiden saavuttamista ja kaikkien kansalaisten elämänlaadun parantamista.

Uusi eurooppalainen Bauhaus aktivoi eri toimijoita eri tasoilla suurista yrityksistä kansalaisten aloitteisiin ja kansallisista hallituksista kaupunginvaltuustoihin. Hankkeen keskiössä ovat toivo ja tulevaisuudennäkymät, jotka tuovat Euroopan ilmastopoliittiseen vihreän kehityksen ohjelmaan kulttuurisen ja luovan ulottuvuuden kestävän innovoinnin, teknologian ja talouden edistämiseksi. Hankkeessa nostetaan esiin vihreän siirtymän hyödyt paikallistasolla saatujen konkreettisten kokemusten avulla. Se tarjoaa tilaa luovalle kokeilemiselle, joka rakentuu seuraavien periaatteiden varaan:

·estetiikka – toiminnallisuuden lisäksi huomioidaan tyyli ja kokemuksen laatu

·kestävyys – huomioidaan ilmastotavoitteet, kiertotalous, saasteettomuus ja luonnon monimuotoisuus

·osallisuus – arvostetaan monimuotoisuutta ja tasa-arvoa, varmistetaan saavutettavuus ja kohtuuhintaisuus.

Kaunista, kestävää, yhdessä

Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden saavuttaminen ja siirtyminen kohti kestävää yhteiskuntaa edellyttävät perustavanlaatuista muutosta monilla tasoilla.

Kestävä yhteiskunta voidaan saavuttaa vain toimijoiden yhteisin ponnistuksin.

Yhteiskunnallisella tasolla ympäristöinnovaatiot tapahtuvat vasta, kun taloudellisissa puitteissa tai valtasuhteissa tapahtuu muutoksia. Teknologian muutosta on tuettava syvemmillä muutoksilla, joilla vaikutetaan käyttäytymiseen, maailmankatsomuksiin ja ajattelutapoihin.

Yksilötasolla kestävyys riippuu ratkaisevasti myötätunnosta, empatiasta, yhtenäisyydestä, luovuudesta ja kyvystä muuttaa totuttuja ajattelutapoja. Ihmiset hyväksyvät tai edistävät muutosta, kun he näkevät sen. Elinympäristömme laadukkuus on olennaisen tärkeää, ja taiteella ja kulttuurilla on keskeinen rooli sen parantamisessa. Sen vuoksi tukeudumme tässä työssä jo olemassa oleviin kehyksiin, kuten Davosin Baukultur-laatujärjestelmään.

Toiveista tavoitteisiin

Jotta voimme rakentaa hyvää tulevaisuutta yhdessä, meidän on muutettava toiveemme selviksi tavoitteiksi ja luotava johdonmukainen polku, jota seuraamalla tavoitteet saavutetaan. Euroopan komissio ilmoitti vuonna 2021 uudesta eurooppalaisesta Bauhausista antamassaan tiedonannossa kehittämisvälineistä, joiden avulla voitaisiin selvittää, miten aloitteen arvot ja periaatteet voidaan muuntaa konkreettisiksi hankkeiksi. Uuden eurooppalaisen Bauhausin merkintästrategia, joka on komission johtama New European Bauhaus Lab ‑hanke, lunastaa tämän lupauksen tarjoamalla joukon välineitä, joiden avulla voidaan tunnustaa, luonnehtia ja arvioida laatua uuden eurooppalaisen Bauhausin puitteissa. Merkintästrategia toimii kahdella tasolla, jotka liittyvät toisiinsa: uusi eurooppalainen Bauhaus -kompassi ja (itse)arviointivälineet.

·Kompassissa esitetään esimerkillisten uusi eurooppalainen Bauhaus ‑hankkeiden keskeiset ominaisuudet. Niitä voidaan soveltaa monenlaisiin asioihin, kuten rakennuksiin, tuotteisiin, palveluihin ja koulutusmalleihin. Kompassissa esitetään myös mahdollisia muutossuuntia, joissa on kolme voimistuvaa tavoitetta. Lisäksi siinä tuetaan päätöksentekijöitä ja hankkeiden toteuttajia heidän toimintansa alkuvaiheessa.

·(Itse)arviointivälineillä lisätään tämän kehyksen yksityiskohtaisuutta ja otetaan käyttöön erityiset luettelot mitattavissa olevista kriteereistä tietyntyyppisille hankkeille.

Tämä asiakirja on näin ollen ensimmäinen askel, joka auttaa päätöksentekijöitä ja hankkeiden toteuttajia tarkastelemaan hankettaan monista näkökulmista ja määrittämään, miten sen tavoitteita voitaisiin vahvistaa.

Mikä uusi eurooppalainen Bauhaus -kompassi on?

Uusi eurooppalainen Bauhaus -kompassi on ohjaava kehys päätöksentekijöille ja hankkeiden toteuttajille, jotka haluavat soveltaa toiminnassaan uuden eurooppalaisen Bauhausin periaatteita ja kriteerejä. Kompassissa ehdotetaan suuntaviivoja hankkeiden kehittämiseksi ja luodaan perusta yksityiskohtaisemmille arviointivälineille.

Kompassissa kuvataan aloitteen kolmea keskeistä arvoa ja osoitetaan, miten hanke voi todella olla uuden eurooppalaisen Bauhausin mukainen. Tämän saavuttamiseksi kompassissa esitetään myös kolme toimintaperiaatetta, jotka läpäisevät koko arvojärjestelmän.

Tarkemmin sanottuna uusi eurooppalainen Bauhaus -kompassi

·havainnollistaa, mitä ”kaunista, kestävää ja yhdessä” tarkoittaa kolmella tavoitetasolla

·laajentaa niitä kolmea keskeistä periaatetta, jotka määrittävät uudelle eurooppalaiselle Bauhausille ominaisen työskentelytavan: osallistava prosessi, monitasoinen toiminta ja monialainen lähestymistapa

·keskittyy uuden eurooppalaisen Bauhausin hankkeiden kykyyn testata ja edistää uusia visioita ja prosesseja seuraten samalla pitkän aikavälin visiota

·pohjaa olemassa oleviin teorioihin ja malleihin mutta on kuitenkin avoin muutokselle aloitteen kokeellisen luonteen mukaisesti

·testataan vuorovaikutuksessa uuden eurooppalaisen Bauhausin ympärille syntyneen yhteisön kanssa; uudessa eurooppalaisessa Bauhausissa on alusta alkaen sitouduttu ottamaan oppia kokemuksista ja parantamaan toimintaa ajan mittaan

·ei korvaa rahoituspyyntöjä koskevia kriteerejä.

Miten uusi eurooppalainen Bauhaus -kompassi toimii?

Kunkin arvon ja toimintaperiaatteen osalta kompassissa esitetään kolme tavoitetasoa, joiden tarkoituksena on innostaa ja ohjata hankkeen suunnittelua sen ensimmäisistä vaiheista alkaen. Tämä tapahtuu pääasiassa kysymysten ja esimerkkien avulla. Kompassilla pyritään luomaan toimiva ja selkeä viitekehys, jossa erotetaan toisistaan enemmän ja vähemmän kunnianhimoisia toimia. Kaikki päättäjät ja hankkeiden toteuttajat voivat testata uuden eurooppalaisen Bauhausin mukaisia tavoitteitaan hanke-esimerkkien valossa ja käyttäen ohjaavia kysymyksiä viitteenään.

Ensimmäisellä tavoitetasolla määritetään perustaso. Tällä tasolla kompassissa esitetään uuden eurooppalaisen Bauhausin hankkeiden peruspiirteet. Hanke voi olla uuden eurooppalaisen Bauhausin suuntainen vain, jos tämä taso saavutetaan. Toinen ja kolmas tavoitetaso rakentuvat näiden peruspiirteiden päälle ja laajentavat niitä yhä kunnianhimoisempien tavoitteiden suuntaan. Mitä kunnianhimoisempi tavoite on, sitä enemmän hankkeen arvot ja toimintaperiaatteet liittyvät toisiinsa ja ovat päällekkäisiä.

Korkeimmat tavoitetasot osoittavat, mikä arvon tai periaatteen ihanteellinen lopputila on. Kullakin hankkeella on omat tavoitteensa, jotka riippuvat kontekstista ja käytettävissä olevista resursseista.

Jokaista arvojen ja periaatteiden tavoitetasoa varten on kehitetty ohjaavia kysymyksiä. Osa niistä on olennaisia vain hankkeen alussa, mutta suurinta osaa voidaan soveltaa myös jo kehitteillä oleviin tai jopa toteutettuihin hankkeisiin. Hankkeen luonteesta riippuen voidaan esittää myös muita kysymyksiä, jotka perustuvat kuvailtuihin arvoihin ja periaatteisiin. Kysymyksiin ei pitäisi vastata vain kyllä tai ei, vaan niiden on tarkoitus rohkaista pohtimaan, miten tavoite voidaan saavuttaa.

Esimerkkien voima 

Eri tasojen ymmärtämiseksi jokaiseen tavoitekuvaukseen on liitetty esimerkkihanke, joka on joko uusi eurooppalainen Bauhaus ‑palkintojen finalisti tai muu uusi eurooppalainen Bauhaus ‑hankkeelleen tukea saanut taho. Nämä otteet on valittu, koska ne kuvaavat parhaiten tietyn arvon tai periaatteen käytännön soveltamista tietyllä tavoitetasolla. Lisäksi analysoidaan kuutta hanketta kaikkien arvojen ja periaatteiden valossa. Näin osoitetaan, miten kompassia voidaan soveltaa hankkeeseen. Uusi eurooppalainen Bauhaus ‑aloitteen tavoin kompassi liittyy useisiin politiikan välineisiin ja lainsäädäntöön. Asiakirjan lopussa on yleiskatsaus näistä viittauksista sekä luettelo tieteellisistä lähteistä, joita on käytetty laadittaessa systemaattista yleiskuvaa tavoitetasoista.

Arvojen ja periaatteiden integrointi

 

Kaikki arvot ja periaatteet eivät sinänsä ole uusia, mutta uuden eurooppalaisen Bauhausin tavoitteena on, että kaikki kuusi arvoa ja periaatetta integroitaisiin hankkeisiin ainakin perustasolla.

Kunkin arvon ja periaatteen korkeimmalta tavoitetasolta löytyy aina sana ”muutos”. Kestävyyden kohdalla kyseessä on ajattelutavan muutos kohti uudistamista ja uuden myönteisen luontosuhteen luomista. Kauneuden kohdalla on kyse mielekkäistä kokemuksista, joiden avulla pyritään laajempaan ymmärrykseen ”meistä” – pyrimme yhdessä purkamaan paikallista ja maailmanlaajuista epäoikeudenmukaisuutta ja vanhentuneita sosiaalisia toimintamalleja.

Toimintaperiaatteissa annetaan ohjeita muutoshankkeiden täytäntöönpanosta. Hankkeet, joiden tärkeänä tavoitteena on osallisuus, antavat yhteisöille mahdollisuuden tehdä päätöksiä ja hallinnoida toimia itse. Monialaisissa aloitteissa tietämyksen luomiseen sovelletaan yhteistyöhön perustuvaa lähestymistapaa paikallisen, perinteisen ja akateemisen tiedon haltijoiden välillä. Aloitteet toimivat monitasoisesti ja yhdistävät paikalliset paikkalähtöiset strategiat maailmanlaajuiseen toimijoiden verkostoon ottaen samalla huomioon aloitteiden laajemman maailmanlaajuisen vaikutuksen.

Kompassi on jäsennelty siten, että kun yhdistetään kunkin arvon ja periaatteen korkein tavoitetaso, käynnistetään perinpohjainen muutos tavassa, jolla yhteiskuntamme on järjestetty. Eri arvojen ja periaatteiden välillä ei ole mahdollista tehdä toisen pois sulkevia kompromisseja. Ne pikemminkin vahvistavat toisiaan kohti uutta elämäntapaa, jossa otetaan huomioon kaikki näkökohdat. Tällä voi olla vaikutuksia taloudellisiin malleihin, hallintorakenteisiin ja ajattelutapoihin, joita monissa hankkeissa käsitellään.

Se merkitsee muutosta riistäviin, saastuttaviin ja hyväksikäyttäviin käytäntöihin ja ajattelutapoihin sekä suuntaa kohti yhteistä, oikeudenmukaista yhteiskuntaa, joka kunnioittaa maapallomme kestokykyä. Meidän on kiireesti löydettävä ratkaisuja ilmastokriisin kohtaamiseen, luonnon monimuotoisuuden kaventumiseen, kasvavaan maailmanlaajuiseen eriarvoisuuteen, konflikteihin ja sotiin, jotka vaikuttavat yhteiskuntiemme heikoimpiin, sekä vastattava moninaisiin, toisiinsa kietoutuneisiin kriiseihin. Kompassi ohjaa kohti toivottua, myönteistä muutospolkua, jossa kolme arvoa – kestävyys, kauneus ja yhteenkuuluvuus – vahvistavat toisiaan uuden elämäntavan rakentamisessa.

Monissa aloitteissa, jotka on kahden viime vuoden aikana jaettu eri tahojen kesken, löydettiin tapoja muuttaa paitsi omaa hanketta myös sen ympärillä olevia organisaatioita ja kumppaneita – ja joissakin tapauksissa jopa koko yhteiskuntaa – etsimällä uusia pankkitoiminnan muotoja, jotka kunnioittavat niitä eniten tarvitsevia ihmisiä, järjestämällä joukkorahoitteisia hankkeita, jotka todella rakentuvat alhaalta ylöspäin, etsimällä luontopohjaisia ratkaisuja, jotka parantavat kaupunkirakenteiden häiriönsietokykyä,

tai arvioimalla uusin silmin sitä, mikä on arvokasta.

Kompassi innoittaa meitä kulkemaan eteenpäin, jotta voimme tehdä uuden eurooppalaisen Bauhausin arvoista ja periaatteista todellisuutta edistämällä muutosta, joka luo kauneutta ja kestävyyttä sekä tuo yhteen ihmisiä ja yhteisöjä.



Kaunista

Mikä tekee palvelusta, verkkoalustasta, kadusta tai veistoksesta kauniin?

Taiteella ja kulttuurilla on kaikessa moninaisuudessaan tärkeä rooli, kun pyritään tekemään elämästä kaunista ja mielekästä. Kompassissa kauniille hankkeelle asetetaan kolme kumulatiivista tavoitetta: aktivoidaan (uudelleen) tietyn ympäristön ominaisuudet niin, että samalla edistetään fyysistä ja henkistä hyvinvointia, yhdistetään erilaisia paikkoja ja ihmisiä ja edistetään yhteenkuuluvuuden tunnetta mielekkäiden kollektiivisten kokemusten avulla sekä integroidaan uusia kestäviä kulttuurisia ja sosiaalisia arvoja luovan työn avulla.

Henkilökohtaisten mieltymysten lisäksi uusi eurooppalainen Bauhaus asettaa hankkeen ytimeen luovan prosessin. Kauniita hankkeita syntyy, kun niiden laatijat käyttävät kollektiivista herkkyyttä, älykkyyttä ja osaamista luodakseen ihmisille myönteisiä, rikastuttavia kokemuksia – toiminnallisuuden lisäksi. Toimintaympäristönsä ja käyttäjänsä aidosti huomioon ottava hanke, joka kannustaa keskinäiseen huolenpitoon, voi olla voimakas muutosvoima.

Kaunista

TAVOITE I: aktivoida

Ympäristön uudelleenaktivointi • Aistikokemus • Estetiikka

Kauniilla hankkeella parannetaan ihmisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia ottamalla heidän tarpeidensa lisäksi huomioon heidän aistinsa ja tunteensa. Tällainen hanke aktivoi paikan kulttuurisia, sosiaalisia ja luonnollisia ominaisuuksia luoden ainutlaatuisia ja myönteisiä kokemuksia. Hankkeella lisätään tietoisuutta paikasta ja kulttuuriperinnöstä kaikessa moninaisuudessaan samalla, kun se löytää oman esteettisen kielensä.

ESIMERKKI

Miten arkkitehtuurin olisi vastattava maisemaan, jossa on valtava esteettinen voima ja jylhää kauneutta? Caño de Hierron [Espanja] luolat olivat hautautuneet raunioiden ja kasvuston alle vuosikymmeniksi. Caño de Hierron hanke on osa toimia, joiden tavoitteena on palauttaa Hornachuelosin kulttuuriperintö paikallisille asukkaille ja tuoda esiin kaupungin valtava luonnollinen, historiallinen ja arkkitehtoninen rikkaus. Hankkeessa on ehdotettu kävelyreitin rakentamista. Kohteessa on käytetty hyväksi ruokojen luonnollista muotoa, joka toistaa luolien epäsäännöllisyyttä. Väri on yhdenmukainen kallion värin kanssa.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET: 

·Otetaanko hankkeessa huomioon sen käyttäjien mukavuus (esim. materiaalien, valon, ilman tai melun suhteen)? Miten nämä asiat on integroitu hankkeeseen?

·Otetaanko hankkeessa huomioon aistihavainnot (näkö-, kuulo-, kosketus- ja hajuaistit) ja tunteet? Mitä kokemuksia se tarjoaa?

·Heijastaako hanke alueellisia/paikallisia erityispiirteitä, ja hyödynnetäänkö siinä paikallisia materiaaleja ja taitoja? Miten?

·Tehdäänkö hankkeessa itsenäisiä esteettisiä valintoja (esim. asettelun, värien, tasapainon tai materiaalin yhteensopivuuden osalta)? Miten?

_______________________________________

TAVOITE II: yhdistää

Yhteys ympäristöjen välillä • Kollektiivinen kokemus • Yhteenkuuluvuuden tunne

Kauniilla hankkeella parannetaan mahdollisuuksia merkitykselliseen sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja kollektiivisiin kokemuksiin. Tällainen hanke vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja rikastuttaa elämää yhdistämällä paikkoja ja ihmisiä. Hankkeen myötä syntyvät uudet suhteet edistävät avoimuutta ja keskinäistä huolenpitoa.

ESIMERKKI

Multisensory Museum [Alankomaat] on tutkimuksen ja arkkitehtuurin rajapintaan asettuva hanke. Hankkeessa arkkitehtuuriprosesseja on muokattu sosiaalisen innovoinnin kautta kehittämällä yhteissuunnittelumenetelmää, jossa vammaiset henkilöt ja arkkitehdit osallistuvat yhdessä luovaan työhön. Tuloksena on kiehtova tila, joka houkuttelee kävijän sisään vetoamalla kaikkiin aisteihin (ääni, kosketus, tuoksu, näkö, liike). Se antaa arkkitehtonisen ilmenemismuodon osallisuudelle ja vuoropuhelulle tarjoamalla uuden tavan kokea museo.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Tarjoaako hanke houkuttelevia ja miellyttäviä tiloja, jotka tuovat ihmisiä yhteen erilaisissa ympäristöissä? Miten?

·Luoko hanke yhteenkuuluvuuden tunnetta sellaisten ihmisten välille, joilla on erilaiset taustat ja näkökulmat? Miten hanke vahvistaa yhteisöllisyyttä?

·Tarjoaako hanke mahdollisuuksia oppia uusista ajatuksista, paikoista tai ihmisistä? Miten?

·Onko hanke interaktiivinen? Tarjoaako se mahdollisuuksia kohtaamiseen tai uusien kokemusten löytämiseen? Miten osallistujat voivat olla vuorovaikutuksessa hankkeen kanssa?

_______________________________________

 

TAVOITE III: integroida

Luomisen mahdollistaminen • Arvojen uudelleenjäsentely • Pitkäkestoinen vaikutus

Kaunis hanke mahdollistaa meille tärkeiden paikkojen, elämäntapojen ja yhteisöjen kollektiivisen luomisen ja uudistamisen. Siinä yhdistyvät uudet kulttuuriset ja sosiaaliset arvot, erityisesti merkityksellinen ja laajempi kokemus ”meistä” (joka kattaa myös muut kuin ihmiset). Näin tällainen hanke pyrkii ennakoimaan tulevia muutoksia ja voi saada aikaan pitkäkestoisia vaikutuksia.

ESIMERKKI

Baubotanik [Saksa] on innovatiivinen kestävän arkkitehtuurin muoto, jossa tekniset rakennusmateriaalit korvataan osittain elävillä, kasvavilla puilla. Baubotanik-rakenteet jatkavat kasvuaan koko elinkaarensa ajan. Ne kehittyvät yhdessä luonnon kanssa ja häivyttävät rakennetun ja elävän ympäristön välisen kahtiajaon. Tässä yhteydessä hoito ja ylläpito ymmärretään luovaksi, yhteistyöhön perustuvaksi prosessiksi, joka muovaa tulevaa kehitystä. Ihmisen toiminnan ja kasvien kasvun vuorovaikutus vahvistaa yhteisöllisyyden tunnetta ja antaa arvon luonnon estetiikalle: ulkonäölle, tuoksuille, äänille ja tuntumalle.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Voivatko osallistujat kyseenalaistaa elämäntapansa ja nähdä sen uudessa valossa hankkeen kautta? Miten tämä tapahtuu?

·Luoko hanke uusia merkityksellisiä tottumuksia? Mitä nämä tottumukset ovat, ja miten ne syntyvät?

·Pohditaanko hankkeen käyttäjien tulevia tarpeita? Miten hanke voisi lähestyä tällaista pitkän aikavälin pohdiskelua?

·Edistääkö hanke myönteistä muutosta osallistujien elämässä? Miten hanke muuttaa osallistujien elämää?

Kestävää

Kompassissa keskitytään saavutettaviin lopputavoitteisiin ja kestävyyteen ympäristön kannalta, koska kestävyyden sosiaalista ulottuvuutta käsitellään myös uuden eurooppalaisen Bauhausin kolmannessa arvossa (yhdessä).

Näin kompassi seuraa EU:n kestävää kehitystä koskevan osaamiskehyksen (GreenComp) määritelmää: ”Kestävyydellä tarkoitetaan kaikkien elämänmuotojen ja maapallon tarpeiden asettamista etusijalle varmistamalla, ettei ihmisen toiminta ylitä maapallon riskirajoja.”

Kompassin perustason kestävyystavoitteet liittyvät perinteisiin ominaisuuksiin, kuten kykyyn säilyttää tai pidentää käytettävyyttä, ja seuraavalla tasolla tarkastellaan hankkeen koko järjestelmää. Kaikkein kunnianhimoisin tavoite on elvyttää luontoa ja löytää uudelleen yhteys siihen.

Näistä kolmen arvon noudattamisen vaikutuksista (esim. vaikutus elämäntapoihin, suhteisiin ja talouteen, jotka joskus sisältyvät myös laajempaan kestävän kehityksen määritelmään) kerrotaan asiakirjan lopussa, jossa arvot sidotaan yhteen.

Kestävää

TAVOITE I: muuttaa käyttötarkoitusta

Säilyttäminen • Korjaaminen, uudelleenkäyttö, vähentäminen • Päivittäminen, uudistaminen

Kestävällä hankkeella pyritään muuttamaan käyttötarkoitusta. Näin voidaan välttää ja vähentää ympäristövaikutuksia sekä edistää kestävyyttä, sopeutumiskykyä ja kierrätettävyyttä. Tällaisen hankkeen tavoitteena on miettiä uudelleen palveluja, tuotteita ja paikkoja saastumisen ja hiilivaikutusten vähentämiseksi sekä resurssien, materiaalien ja energian käytön minimoimiseksi. Hankkeessa tarkastellaan tuotteiden elinkaaria. Hankkeissa, joissa muutetaan käyttötarkoitusta, ollaan tietoisia aloitteen ympäristövaikutuksista ja pyritään pienentämään ympäristöjalanjälkeä.

ESIMERKKI

Buga Wood Pavilion [Saksa] tuo esiin uutta näkökulmaa digitaaliseen puurakentamiseen. Näyttävä puukatto kattaa 30 metrin matkan yleisötapahtuma-alueen yllä. Katteessa on käytetty mahdollisimman vähän materiaalia, mutta silti on saatu luotua ainutlaatuinen arkkitehtoninen tila. Innovatiivisen rakennusjärjestelmänsä ansiosta katto voidaan koota uudelleen johonkin toiseen paikkaan ja kierrättää elinkaarensa lopussa.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Miten hankkeen tarpeet voitaisiin toteuttaa vähemmän materiaaleja kuluttavalla tavalla, esimerkiksi resursseja jakamalla?

·Voidaanko käyttöikää jatkaa esimerkiksi uudistamalla kattoa tai tekemällä siitä korjattava tai päivitettävä? Miten tämä tapahtuisi?

·Voidaanko hankkeen ympäristövaikutuksia vähentää esimerkiksi vähentämällä energian ja veden kulutusta tai haitallisia aineita, kuten torjunta-aineita ja hiilidioksidia? Miten?

·Voidaanko osia tai elementtejä korvata luonnonmateriaaleilla tai muilla vähemmän haitallisilla materiaaleilla? Miten?

·Voidaanko etusijalle asettaa luonnon monimuotoisuutta edistävät uusiutuvan energian ratkaisut? Miten?

_______________________________________

 

TAVOITE II: sulkea kehä

(Teollisuuden) järjestelmät • Kiertotalous • Jätteen muuntaminen

Kestävällä hankkeella pyritään sulkemaan materiaalikierron kehä ja vähentämään lineaarisia prosesseja tai muuntamaan ne kiertäviksi prosesseiksi, joilla pyritään saasteettomuuteen. Tällaisessa hankkeessa tarkastellaan (teollisen) järjestelmän laajuutta. Kierron kehän sulkemiseen tähtäävissä hankkeissa otetaan aktiivisesti mukaan kaikki toimijat aloitteen suunnittelu-, tuotanto-, käyttö- ja poistovaiheessa.

ESIMERKKI

Vivihousen [Itävalta] modulaarinen rakennusjärjestelmä avaa rakentamisen maailmaa laajemmalle yleisölle. Tämä pitkäikäinen, mukautuva rakennuskokonaisuus koostuu modulaarisista puukehyksistä, jotka kootaan käyttäen kestäviä materiaaleja, kuten olkipaaleja eristämiseen. Hankkeessa rohkaistaan käyttäjiä, suunnittelijoita, käsityöläisiä ja yrityksiä ottamaan käyttöön tämä modulaarinen järjestelmä ja tutkimaan yhdessä uusia kaupunkirakentamisen muotoja kiertotaloudessa.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Noudattaako aloite kiertotalouden periaatteita, kuten koko materiaalikierron sulkemiseen tai jätteen muuntamiseen tähtääviä periaatteita? Miten?

·Tekevätkö kaikki materiaalikierron sidosryhmät yhteistyötä? Millä tavoin?

·Onko hankkeessa tehty yleisarvio sen hiilivaikutuksista ja materiaali-, energia- tai jätevesivirroista ennen tuotteen, rakennuksen tai toimenpiteen käyttöä, sen aikana ja sen jälkeen? Miten?

·Onko hankkeessa tehty saasteettomuustoimintasuunnitelma esimerkiksi ilmaa, vettä ja maaperää ajatellen? Miten se toimii käytännössä?

·Tarkastellaanko hankkeessa välillisiä vaikutuksia eri aikoina ja paikoissa sekä eri kestävyystoimenpiteiden välisiä tasapainotuksia hyötyjen suhteen (trade-offs)? Miten hankkeessa käsitellään näitä kysymyksiä?

_______________________________________

 

TAVOITE III: elvyttää

Hiilen varastointi • Luonnon monimuotoisuuden parantaminen • Luonnonmaisemien ennallistaminen ja laajentaminen • Ajattelutavan muutos, käyttäytymisen muutos

Kestävän hankkeen tavoitteena on antaa takaisin enemmän kuin ottaa, edistää luonnon monimuotoisuutta sen köyhdyttämisen sijaan sekä kannustaa luonnon ennallistamiseen ja laajentamiseen.

Elvyttävässä kestävyydessä tarkastellaan myös sitä, miten eri asiayhteydet ja ympäristöt vaikuttavat maailmankatsomuksiin, ajattelutapoihin ja käyttäytymiseen. Hankkeessa tarkastellaan ekosysteemin laajuutta.

Tämän ulottuvuuden aloitteissa ollaan tietoisia koko ekosysteemistä, jossa ne toimivat, sekä hankkeen vaikutuksesta luonnon monimuotoisuuteen ja luonnonvaroihin eri aikoina ja eri paikoissa.

ESIMERKKI

Rantadyynejä ennallistava hanke [Espanja] kohdistuu Barcelonaan ja sen ympäristössä sijaitseviin rantoihin. Nämä rannat ovat osa tiheään asuttua aluetta, johon kohdistuu suurta painetta, sillä alue on merkittävä logistiikalle, kaupunkiasutukselle ja matkailulle. Hankkeen tavoitteena on suojella ja ennallistaa rantadyynejä erilaisilla toimilla, joilla lisätään tietoisuutta dyynien merkityksestä ympäristölle. Se liittyy myös infrastruktuurin ja rantojen käyttömahdollisuuksien parantamiseen, jotta kaikki voisivat nauttia näistä arvokkaista luonnonalueista.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Annetaanko aloitteessa enemmän takaisin kuin otetaan, esimerkiksi varastoimalla hiiltä rakennuksiin? Miten?

·Onko hankkeen toimijoilla käsitys (luonnon) ekosysteemin sisäisestä toiminnasta, joka voi edistää maiseman elpymistä tai luonnon monimuotoisuutta? Miten hanke vaikuttaa tähän?

·Onko hankkeen toimijoilla visio yhteiskunnallisesta muutoksesta, joka tapahtuu käyttäytymisen tai ajattelutavan muuttumisen kautta? Miten tätä edistetään?

Yhdessä

Uuden eurooppalaisen Bauhausin kolmas keskeinen arvo perustuu osallisuuden käsitteeseen ja rikastuttaa sitä vielä tasa-arvon, saavutettavuuden ja kohtuuhintaisuuden käsitteillä. Näiden peruspiirteiden lisäksi kompassissa määritellään vielä korkeamman tason tavoitteita. Siinä keskitytään ajatukseen yhtäläisten mahdollisuuksien ja resurssien myöntämisestä ja turvaamisesta kaikille sekä kulttuurien, sukupuolten ja ikäryhmien välisen vuorovaikutuksen edistämisestä.

Kompassissa noudatetaan yhteenkuuluvuuden henkeä kunnioittaen positiivista, avointa ja syrjimätöntä lähestymistapaa, joka tarkoittaa muutakin kuin sosiaalisten ryhmien luettelointia tai luokittelua niiden erojen perusteella. Näin ollen kompassissa ei nimenomaisesti viitata yhteenkään ryhmään.

Yhdessä

TAVOITE I: osallistaa

Tasa-arvo • Esteettömyys • Heikommassa asemassa olevien asettaminen etusijalle

Osallistava hanke takaa esteettömyyden (esim. fyysisen, kognitiivisen tai psykologisen) ja kohtuuhintaisuuden kaikille sukupuolesta, rodusta tai etnisestä alkuperästä, uskonnosta tai vakaumuksesta, kyvyistä, iästä tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Yhdenvertainen kohtelu ja yhtäläiset mahdollisuudet ovat olennaisen tärkeitä, mutta niitä ei voida pitää itsestäänselvyytenä. Tästä syystä on tärkeää asettaa etusijalle vähemmän edustettuina olevat henkilöt, ryhmät ja yhteisöt.

ESIMERKKI

Cristobal de Moura Green Street [Espanja] on barcelonalainen puistohanke. Hankkeeseen sisältyy kohtuuhintaisia julkisia asuntoja, mikä antaa myös sellaisille ihmisille, joilla on vähemmän taloudellisia resursseja, mahdollisuuden elää puistoympäristössä. Hankkeeseen kuuluu myös päiväkoteja, sosiaalikeskuksia, julkinen kuntosali, yhteisöllisiä työtiloja sekä muita sosiaalisen ja kulttuurisen elämän ja oppimisen välineitä, joita eri ryhmät voivat hyödyntää.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Onko hanke helposti ja yhtäläisesti saavutettavissa? Missä mielessä näin on?

·Onko hanke kohtuuhintainen? Miten hankkeesta voisi tehdä edullisemman?

·Otetaanko hankkeessa huomioon vähemmän edustettujen yhteisöjen tarpeet? Mitkä yhteisöt on otettu huomioon? Miten?

_______________________________________

 

TAVOITE II: yhdentää

Eriytymisen torjuminen • Edustus ja yhteiskunnallinen vakaus • Resurssien ja mahdollisuuksien jakaminen

Osallistavalla hankkeella edistetään ja tasataan käyttäjien ja/tai yhteisöjen välisiä suhteita sekä turvataan yhdenvertaisen kohtelun periaate ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus ajan mittaan. Osallisuus ja palvelujen avoin saatavuus varmistetaan virallisilla rakenteellisilla mekanismeilla, kuten rahoitusvälineillä, liiketoimintamalleilla, suunnittelulla, toimintapolitiikoilla, säännöksillä ja muilla vakiinnuttamisprosesseilla.

ESIMERKKI

Borlängen kunnan arkkitehtuurikoulu [Ruotsi] on demokratian väline. Arkkitehtuurikoulussa lapset ja nuoret oppivat sekä fyysisestä ympäristöstä että yhteisöjen rakentamisen prosesseista. Koulun lapsista tulee myös asiantuntijaryhmän jäseniä, jotka auttavat suunnittelijoita rakentamaan kuntaa. Tämän menetelmän kautta suunnittelussa otetaan huomioon lapsinäkökulma. Se edistää myös jokaisen lapsen oikeutta ilmaista vapaasti mielipiteensä kaikista häneen vaikuttavista asioista, kuten rakennetusta ympäristöstä.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Varmistetaanko hankkeella sosiaalinen oikeudenmukaisuus ajan mittaan? Miten?

·Tarjoaako hanke yhtäläiset resurssit ja mahdollisuudet? Millä tavoin?

·Auttaako hanke torjumaan eri yhteisöjen välistä eriytymistä? Millaisia välineitä voidaan ottaa käyttöön tämän tavoitteen saavuttamiseksi?

_______________________________________

TAVOITE III: saada aikaan muutosta

Yhteisten sosiaalisten arvojen edistäminen • Yhteiskunnallinen kehitys ja kollektiivinen kasvu • Uudet tavat elää yhdessä

Osallisuus innostaa löytämään uusia solidaarisuuteen ja yhteistyöhön perustuvia tapoja elää yhdessä, ja sen kautta lisääntyy tietoisuus

syrjinnästä ja epäoikeudenmukaisuudesta. Osallistava hanke on esimerkillinen ja toistettavissa. Se antaa mahdollisuuksia murtaa vanhentuneita sosiaalisia malleja, luoda arvoa ja tuottaa muutoshyötyjä yhteiskunnan tasolla sekä vaikuttaa maailmankatsomuksiin, ajattelutapoihin ja sosiaaliseen käyttäytymiseen.

ESIMERKKI

Borgo Sostenibile Figino [Italia] on yksi ensimmäisistä sosiaalisista ja yhteistyöhön perustuvista asuntohankkeista Italiassa. Kokeilu, joka toteutettiin hankkeen hyvän suunnittelun ansiosta, auttoi sosiaalisen asuntotuotannon muodostumisessa Milanossa. Hankkeessa ei ainoastaan luotu kohtuuhintaisia asuinalueita vaan myös kannustettiin yhteistyöhön perustuvien, kestävien yhteisöjen kehittämiseen. Yhteiset tilat ja palvelut antavat asukkaille mahdollisuuden järjestää ja jakaa päivittäisiä toimintojaan naapureidensa kanssa. Tämä tekee asukkaista aktiivisia toimijoita omien elinolojensa ja toimintaympäristönsä parantamisessa.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Edistääkö hanke uusia tapoja elää yhdessä? Millaisia välineitä voidaan ottaa käyttöön tämän tavoitteen saavuttamiseksi?

·Pyritäänkö hankkeella murtamaan vanhentuneita ja epäoikeudenmukaisia sosiaalisia malleja? Miten tämä on tarkoitus tehdä?

Toimintaperiaatteet

Uuden eurooppalaisen Bauhausin hankkeissa tulee noudattaa kolmea toimintaperiaatetta: osallistava prosessi, monitasoinen osallistuminen ja monialainen lähestymistapa. Nämä periaatteet kuvaavat prosessia, johon hankkeiden toiminnan tulisi perustua ja jonka kautta pyritään saavuttamaan korkein tavoitetaso näiden kolmen arvon kohdalla.

Hankkeessa toimitaan eri tieteenalojen, toimialojen ja hallinnon tasojen välillä sekä osallistetaan kaikkia avoimesti ja yhdenvertaisesti. Näin varmistetaan, että hankkeella edistetään oikeudenmukaista muutosta, joka on paitsi kaikkien hyväksymä myös hyödyksi kaikille. Siinä otetaan huomioon monimutkaisten sosiaalisten, ympäristöön liittyvien ja rakenteellisten tekijöiden väliset systeemiset ja tiiviit suhteet.

Hankkeen olisi yhdessä näiden kolmen periaatteen kanssa tuotettava myös tietämystä ja näkemyksiä, jotka voidaan siirtää muihin hankkeisiin tai muille osaamisaloille.

Osallistava prosessi

Tällä periaatteella tarkoitetaan sitä, missä määrin yhteisöt, joihin hanke vaikuttaa, ovat mukana hankkeen suunnittelu-, päätöksenteko- ja toteutusvaiheissa. Lähtökohtana on, että uuden eurooppalaisen Bauhausin hankkeisiin osallistuu aina kansalaisyhteiskunnan tai sosiaalisten ryhmien edustajia (”sidosryhmät”) erittäin merkittävässä roolissa.

Prosessissa olisi edistettävä tasavertaisuutta hankkeen määrittelyssä ja toteuttamisessa. Paikallisyhteisölle olisi annettava mahdollisuus hallinnoida keskeisiä prosesseja tai tuloksia tai käynnistää ja hallinnoida itse tulevia toimia pidemmällä aikavälillä.

Osallistava prosessi

TAVOITE I: kuulla

Tiedotus • Vuoropuhelu • Kuuleminen

Osallistavaan hankkeeseen kuuluvat jo vakiintuneet viestintäkanavat ja sidosryhmien osallistuminen. Tällä ensimmäisellä tavoitetasolla osallistuminen vaihtelee hankkeesta tiedottamisesta kuulemiseen päätöksenteossa. Tiedonkulku on staattista ja enimmäkseen yksipuolista: tiedot siirtyvät hankkeen toteuttajalta yleisölle ja takaisin.

ESIMERKKI

Weimar Bauhaus ‑kampuksen [Saksa] avointen tilojen uudelleensuunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota opiskelijoiden eli tilojen käyttäjien erilaisten tarpeiden huomioon ottamiseen järjestämällä viikoittaisia kuulemisia tietojen jakamiseksi avoimesti rakennusprosessin aikana.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Pidetäänkö hankkeen sidosryhmät ajan tasalla? Miten?

·Tiedostetaanko, mitkä ryhmät ovat vaarassa jäädä projektin ulkopuolelle? Jos tällaisia ryhmiä on, keitä he ovat?

·Missä määrin hanke mahdollistaa sidosryhmien kuulemisen?

_______________________________________

TAVOITE II: kehittää yhdessä

Ajatustenvaihto • Yhteiset hankevaiheet • Kehittäminen yhdessä

Osallistavassa hankkeessa sidosryhmät otetaan mukaan sääntöjen ja tavoitteiden määrittelyyn ja/tai luomiseen keskeisinä kumppaneina ja neuvonantajina. Hankkeen toteuttajat ja sidosryhmät kehittävät uusia ideoita yhteistyössä. Tietovirta on dynaamista, ajatustenvaihto on tasavertaista ja tieto suunnitellaan yhdessä.

ESIMERKKI

Rivalta Ducal Palacen [Italia] tulevaisuutta pohtivassa yhteissuunnitteluhankkeessa luotiin osallistavia prosesseja, jotka ulottuvat perinteisiä kuulemisia pidemmälle ja joissa on mukana laaja joukko sidosryhmiä ja asiantuntijoita. Prosessin taustalla olivat poliittisten päättäjien ja tutkijoiden rinnakkaiset yhteissuunnitteluprosessit.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Osallistuvatko sidosryhmät hankkeeseen? Miten?

·Osallistuvatko ne, joihin hanke vaikuttaa, päätöksentekoon? Miten ja millä keinoin?

·Pyritäänkö hankkeessa tekemään yhteistyötä sidosryhmien kanssa? Miten?

·Pyritäänkö hankkeessa tavoittamaan henkilöitä, jotka eivät kuulu sidosryhmiin? Miten hankkeessa aiotaan toteuttaa tämä?

_______________________________________

TAVOITE III: tehdä päätöksiä itsenäisesti

Kumppanuus • Yhteinen toiminta • Yhteisön itsenäinen päätöksenteko

Osallistavalla hankkeella pyritään antamaan sidosryhmille mahdollisuus neuvotella ja sopia ratkaisuista vallanpitäjien kanssa hankkeen elinkaaren kaikissa vaiheissa (suunnittelu, hallinnointi, toteutus, seuranta ja arviointi) sekä yhteisölle mahdollisuus tehdä päätöksiä ja hallinnoida hanketta.

ESIMERKKI

Arkkitehtuurikoulu Arkin osallistuvan oppimisen malli [Suomi] pyrkii antamaan lapsille mahdollisuuden muuttaa ympäristöään myönteisesti. Malli tekee kaupunkisuunnittelun prosessista demokraattisempaa. Hankkeen yllättävin tulos oli se, että jotkut lapset päättivät jatkaa ideointia, mallien rakentamista ja esittelyä sekä

rahoituksen etsimistä ideoiden toteuttamiseksi omassa ympäristössään. He hyödynsivät oppimaansa esitellessään ideoitaan poliittisille päättäjille ja saivat hankkeelleen poliittista ja rahallista tukea.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Mahdollistaako hanke ruohonjuuritason aloitteiden jatkumisen myös hankkeen toteuttamisen jälkeen? Miten?

·Onko hankkeen tarkoituksena omistajuuden (ja myös laillisen omistusoikeuden) siirtyminen sidosryhmille? Miten?

·Pyrkivätkö hankkeen toteuttajat tekemään itsensä tarpeettomiksi antaen yhteisölle tilaa tulla aktiiviseksi toimijaksi? Millä tavalla?

·Millä toimenpiteillä hankkeessa otetaan mukaan henkilöt, joihin jokin suunnitelma vaikuttaa, ja varmistetaan heidän edustuksensa päätöksenteossa?

Monitasoinen osallistuminen

Tarvitaan monitasoista osallistumista eri mittakaavoissa, eri aloilla ja eri aikoina, jotta voidaan ennakoida maailmanlaajuisten kysymysten mahdollisia paikallisia vaikutuksia ja päinvastoin (esim. kansallisten ilmanlaatua koskevien säännösten vaikutukset paikallisiin ympäristöihin, paikallisen valtamerten puhdistamiseen liittyvän toiminnan yleinen vaikutus).

Monitasoisessa hankkeessa tulisi tukea tehokasta ajatustenvaihtoa sekä horisontaalisesti (vertaisten kanssa) että vertikaalisesti (muiden kanssa, jotka toimivat eri mittakaavassa) ja edettävä sitten määriteltyyn yhteistyömalliin, jossa nämä kaksi yhdistyvät. Monitasoisen uusi eurooppalainen Bauhaus ‑hankkeen korkeimman tason tavoite on löytää keinoja saada aikaan muutosvaikutuksia, jotka ulottuvat alkuperäistä mittakaavaa pidemmälle, sekä yhdistää paikallinen ja maailmanlaajuinen ulottuvuus niin, että sidosryhmät, jotka toimivat eri tasoilla mutta joilla samanlaisia tavoitteita, voivat löytää toisensa. Tällaisessa toiminnassa yhdistyvät paikkalähtöinen lähestymistapa ja systeeminen ajattelu.

Tehokkaalla monitasoisella yhteistyöllä tulisi saavuttaa siirrettäviä ja skaalautuvia ratkaisuja osaamisen jakamiseksi monialaisella tavalla ja käynnistää rajatylittäviä kokeiluja uusin ideoin.

Monitasoinen osallistuminen

TAVOITE I: työskennellä paikallisesti

Kuntien välinen yhteistyö • Verkostot, koalitiot • Epävirallinen yhteistyö

Monitasoinen hanke yhdistää horisontaalisesti epäviralliset verkostot (esim. yksilöt, asuinalueet) ja/tai viralliset instituutiot (esim. alakohtaiset ministeriöt, poliittiset ryhmät) ja/tai tekee yhteistyötä niiden kanssa vaikuttaakseen paikalliseen elinympäristöön paikkalähtöisellä lähestymistavalla.

ESIMERKKI

Sosiaali-, koulutus- ja kulttuuritoiminnoista vastaavat yksiköt kehittivät Santa Maria da Feira Community Arts Network ‑hankkeen [Portugali]. Sen tavoitteena oli saada paikalliset yksiköt ja palvelut, kansalaisyhteiskunnan organisaatiot, paikallisyhteisöt ja monet muut sidosryhmät mukaan osallistavaan paikallishallintoverkostoon, jossa taidetta tuodaan helpommin kaikkien ulottuville yhteistyön kautta.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET:

·Onko hanke vuorovaikutuksessa paikallisten verkostojen ja kollektiivien kanssa? Mitkä hankkeen toimet edistävät tätä tavoitetta?

·Pyritäänkö hankkeella vaikuttamaan paikalliseen elinympäristöön? Miten?

·Käytetäänkö hankkeessa paikkalähtöistä lähestymistapaa? Miten tämä näkyy?

______________________________________

TAVOITE II: työskennellä eri tasojen välillä

Ylikansalliset instituutiot • EU:n jäsenvaltiot • Paikallis- ja alueviranomaiset

Monitasoisessa hankkeessa yhdistetään vertikaalisesti epävirallisia verkostoja (esim. yksilöt, asuinalueet) ja/tai virallisia instituutioita (esim. hallinto) eri mittakaavoissa (esim. yksittäiset kunnat yhdessä alueviranomaisten kanssa, paikalliset tutkimukset kansainvälisten tutkimusohjelmien kanssa). Näin tehdään yhteistyötä, jolla voidaan rohkaista yhden mittakaavan aloitteita toimimaan oman ulottuvuutensa (esim. paikallinen, alueellinen, valtakunnallinen) ulkopuolella.

ESIMERKKI

Immaginario Scientifico Science Centre [Italia] on uusi museo. Sen tavoitteena on saada kansalaiset mukaan kansainvälisen yhteisön toimintaan, joka on tehnyt Triestestä ”tiedekaupungin”. Hankkeen suunnitteluun ja perustamiseen osallistuivat tiiviisti alueelliset ja kunnalliset elimet sekä Italian yliopisto- ja tutkimusministeriö.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Onko hanke vuorovaikutuksessa sellaisten verkostojen ja/tai instituutioiden kanssa, jotka toimivat suuremmassa mittakaavassa kuin hanke itse (esim. paikallisesta alueelliseen, kansallisesta kansainväliseen)? Millä toimilla tätä toteutetaan?

·Toimiiko hanke eri tasoilla (esim. naapurusto/kaupunki, yksi koulu / kansallisten koulujen verkosto)? Miten tämä mahdollistetaan?

·Pyritäänkö hankkeella vaikuttamaan eri tasoilla? Miten hankkeessa aiotaan toteuttaa tämä?

TAVOITE III: työskennellä maailmanlaajuisesti

Monitasoinen vaikutus • Monialainen yhteistyö • Globaalin pohjoisen ja globaalin etelän väliset suhteet

Maailmanlaajuisesti toimivalla monitasoisella hankkeella on laajempi muutosvoimainen vaikutus kuin vain sen alkuperäinen paikallinen soveltamisala. Se yhdistää verkostoja ja/tai (hallitustenvälisiä) instituutioita, joilla on eri tasoilla samanlaisia tavoitteita koko ekosysteemin tulevaisuutta silmällä pitäen.

ESIMERKKI

VITA Erasmus+ [Romania] on kolmen Romaniassa, Italiassa ja Norjassa sijaitsevan yliopiston väliseen kansainväliseen yhteistyöhön perustuva hanke. Sen tavoitteena on edistää oppimista kulttuurien välisistä muutoksista ja käsitellä eri kulttuurien erilaisia koulutusperinteitä. Hankkeeseen on osallistunut useita alueellisia ja kansallisia elimiä. Lisäksi hankkeessa on koottu verkosto Euroopan maista, joilla on samanlaisia ongelmia, tekemään yhteistyötä hankkeen parissa. Hankkeella pyritään myös jakamaan saatuja tuloksia ja menetelmiä kaikkialle Eurooppaan – myös muille aloille ja sektoreille.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Pyritäänkö hankkeella saamaan aikaan maailmanlaajuinen muutosvaikutus? Miten?

·Huomioidaanko hankkeessa paikallinen vaikutus suhteessa koko ekosysteemin tulevaisuuteen? Mitä toimia hankkeessa aiotaan toteuttaa tämän osalta?

Monialainen lähestymistapa

Uuden eurooppalaisen Bauhausin hankkeissa olisi pyrittävä kokoamaan yhteen eri alojen tietämystä ja toimijoita. Näin pystytään löytämään ratkaisuja, jotka vaikuttavat hankkeen eri osa-alueisiin, kuten sosiaalisiin, taloudellisiin, kulttuurisiin, taiteellisiin, arkkitehtonisiin ja ekologisiin näkökohtiin. Monialaiset työskentelytavat kannustavat keksimään ratkaisuja, joita voidaan soveltaa eri tieteenaloilla ja jotka eivät rajoitu vain yhteen osa-alueeseen.

Hankkeen, joka alkaa monialaisena yhteistyönä, olisi edettävä kohti eri tieteenaloilta saatujen tulosten integrointia. Viime kädessä hankkeen olisi kiedottava tieteellinen asiantuntemus yhteiskuntaan hyödyntämällä muiden kuin akateemisen maailman edustajien, myös suuren yleisön, tietämystä.

Monialainen lähestymistapa

TAVOITE I: toimia monialaisesti

Tieteenalojen moninaisuus • Monipuoliset koulutustaustat • Yhteinen ongelmanmäärittely

Monialaisella hankkeella pyritään ratkaisemaan yhteinen ongelma jollakin tietyllä tietämyksen alalla. Monialainen työskentely tarkoittaa itsenäistä työskentelyä muiden samanlaisia aiheita käsittelevien tieteenalojen rinnalla.

ESIMERKKI

Hankkeessa, jonka tavoitteena on muuttaa 1960-luvun asuinrakennus Papagosissa [Kreikka], edistetään Kreikan passiivirakentamisen instituutin (HPHI) johtohenkilöiden, sertifioitujen passiivirakennusten suunnittelijoiden, insinöörien ja eri alojen teknikoiden sekä yritysten kaupallisten ja teknisten osastojen yhteistyötä.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Toimiiko hanke yhteistyössä eri alojen kanssa? Miten siinä tuodaan aloja yhteen?

·Käsitelläänkö hankkeessa yhdessä määriteltyä ongelmaa, josta myös sidosryhmät ovat yhtä mieltä? Miten tämä on saavutettu?

·Kuinka monta erilaista koulutustaustaa on edustettuna? Voisiko erilaisia taustoja olla enemmän?

·Mikä on tieteenalojen välinen etäisyys, esimerkiksi arkkitehdit työskentelemässä kaupunkisuunnittelijoiden kanssa (pieni etäisyys) tai taiteilijat työskentelemässä biologien kanssa (suuri etäisyys)? Mitä hankkeessa tehdään eri alojen tuomiseksi yhteen? 

_______________________________________

TAVOITE II:    toimia tieteenalojen välillä

Tietämyksen lisääminen • Viestinnän intensiivisyys • Tulosten integrointi

Monitieteisessä hankkeessa pyritään pureutumaan yhteiseen ongelmaan tai kysymykseen, joka koskee kahta tai useampaa

tieteen- tai tietämyksen alaa. Monitieteisellä työskentelyllä tarkoitetaan yhteistyötä muiden tieteenalojen kanssa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

ESIMERKKI

Barcelonan Superblocks-hankkeessa [Espanja] hallintoa koordinoitiin eri osastojen ja monitieteisten ryhmien kesken. Siihen osallistui kaupunkisuunnittelun, viheralueiden, liikkumisen, maantieteen, tekniikan, taiteiden ja arkkitehtuurin asiantuntijoita.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Kuinka intensiivistä viestintä on? Miten viestintää hoidetaan?

·Luodaanko hankkeessa uutta tietoa?

·Integroidaanko tuloksia keskenään? Miten? 

_______________________________________

TAVOITE III:    toimia tieteenalojen yli

Muut kuin akateemiset kumppanuudet • Vuorovaikutus muiden kuin akateemisten toimijoiden kanssa • Julkinen osallistuminen • Yhteistyöprosessi • Vuorovaikutuksen taso(t)

Tieteenalojen yli kurottavassa uuden eurooppalaisen Bauhausin hankkeessa pyritään yhdistämään sekä formaalia että ei-formaalia tietämystä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Hankkeen tavoitteena on tuoda yhteen politiikan, yhteiskunnan ja talouden edustajia sekä kansalaisia pohtimaan mahdollisuuksia ja toteuttamaan uusia narratiiveja. Siinä hyödynnetään sekä paikallista että perinteistä tietämystä ja kulttuurisia normeja ja arvoja. Näin tieteellisiä oivalluksia pyritään täydentämään ja muokkaamaan yhteiskunnan hyödyksi.

ESIMERKKI

Wienin taideteollisen korkeakoulun [Itävalta] kestävän kehityksen kansainvälisten ohjelmien (IPSD) osaston tarjoamien kansainvälisten ja monitieteisten maisteriohjelmien tavoitteena on kouluttaa opiskelijoita lähestymään maailmanlaajuisia haasteita monitieteisellä etenemistavalla, jossa yhteistyökumppaneiksi ja sidosryhmiksi otetaan muitakin kuin akateemisia toimijoita kaikista yhteiskunnallisista ryhmistä hankkeen alusta alkaen.

MAHDOLLISET OHJAAVAT KYSYMYKSET

·Osallistuvatko epäviralliset kumppanit tiedon tuottamiseen? Miten?

·Annetaanko viralliselle ja epäviralliselle tiedolle sama arvo? Miten?

·Onko hankkeessa yhteinen tavoite? Millaisia suunnitelmia on tehty tämän saavuttamiseksi yhdessä?

·Onko käytössä yhteistyöprosessi, joka helpottaa eri osaamisalojen yhdistämistä? Miten prosessi toimii?



Kompassin soveltaminen

Kutakin uusi eurooppalainen Bauhaus -kompassissa määriteltyä arvoa ja toimintaperiaatetta voidaan soveltaa monenlaisiin muutostoimiin. Tämän välineen – kuten myös uuden eurooppalaisen Bauhausin – erityispiirteenä on kuitenkin kaikkien kolmen arvon ja toimintaperiaatteen yhdistelmä. Kattavan uusi eurooppalainen Bauhaus ‑hankkeen on sisällettävä kaikki kolme arvoa ja toimintaperiaatetta vähintään tasolla 1.

Seuraavilla sivuilla esitellään useita esimerkkitapauksia, jotka ovat keskenään erilaisia sekä luonteeltaan (rakennettu ympäristö, tuote, koulutusmalli, yhteisöjen osallistuminen), mittakaavaltaan että kehitysvaiheeltaan. Hankkeet sijoitetaan kompassiin niiden tekijöiden eri kanavissa (esim. sovellus, lehdistötiedote) jakamien tavoitteiden perusteella. Korkeimmat tavoitetasot käsittävät aina alempien tasojen ominaisuudet. Hanke ei sen vuoksi voi saavuttaa kolmatta tavoitetasoa, ellei tasojen 1 ja 2 haasteisiin ole vastattu. Kunkin esimerkkitapauksen kohdalla lyhyt teksti osoittaa, miten nämä kolme tavoitetasoa on (tai ei ole) saavutettu hankkeessa. Hankkeen sijainti kompassissa esitetään kompassin muuntuvan logon kautta.


Korzo Zálesie

”Pikku-Tonavan” pengerryksen ennallistaminen

virkistyskäyttöön

Slovakia (2022)

Hankekuvaus

Korzo Zálesie on tarina siitä, kuinka ”Pikku-Tonava” tuodaan uudelleen ihmisten tietoisuuteen Zálesien kylässä. Kyseessä on monivuotinen hanke, jossa laiminlyöty jokipengerrys muutetaan eloisaksi virkistysreitiksi. Pengerrykselle tehdään tilaa luontoretkille, eläinten ja kasvien havainnoimiselle, melojille, matkailijoille, pyöräilijöille ja paikallisille asukkaille. Entisestä romujen täyttämästä joutomaasta tehdään houkutteleva alue. Hankkeessa tehdyt muutostyöt sulautuvat ajan myötä osaksi ympäröivää luontoa.

Kuvat: Korzo Zálesie © Euroopan unioni, 2022


Korzo Zálesie

”Pikku-Tonavan” pengerryksen ennallistaminen

virkistyskäyttöön

Slovakia (2022)

Kaunista

TAVOITE III: integroida

Erilaisten arkkitehtonisten elementtien yhdistelmä luo synergisen vaikutuksen. Niinpä virkistysreitistä on tullut vetovoimainen nähtävyys, joka houkuttelee jatkuvasti uusia kävijöitä nauttimaan ja rentoutumaan [tavoite I]. Hankkeen tärkeänä tavoitteena oli tehdä virkistysreitistä visuaalisesti ja esteettisesti joen luonnollisen luonteen mukainen ja antaa ihmisille mahdollisuus kokea luontoa yhdessä ja nauttia sen koskemattomasta kauneudesta[II]. Joen pengerryksen ennallistaminen on parantanut sen ulkonäköä ja laatua sekä luonut alueelle uutta merkitystä. Se mahdollistaa myös kulttuuritapahtumien (näyttelyt, konsertit, ympäristökasvatus) järjestämisen [III].

Kestävää

TAVOITE I: muuttaa käyttötarkoitusta

Pikku-Tonava-hankkeen ensisijainen tavoite on luonnon suojelu. Päätavoitteena on luoda kylän ja luonnon välille pitkän aikavälin kestävä, sopusointuinen suhde, joka perustuu alueen ennallistamiseen vuosia kestäneen hävityksen ja laiminlyönnin jälkeen [I].

 

Yhdessä

TAVOITE I: osallistaa

Kohde on esteetön, ja se on suunniteltu olemaan vapaasti ja avoimesti eri ihmisryhmien käytettävissä. Erityistä huomiota on kiinnitetty lasten ja ikääntyneiden osallistamiseen [I]. Hankkeella pyritään myös luomaan elävä yhteisö, jossa eri ryhmät voivat rauhanomaisesti tavata ja olla vuorovaikutuksessa [III]. Hankkeeseen sisältyy myös innovatiivisia tapoja ajatella ihmisten ja luonnon eli kylän ja suojelualueen välistä suhdetta. Hanke herättää yhteisön ajattelemaan vastuutaan ympäristön tilasta ja luo myönteisen, helposti seurattavan esimerkin maa-alueen ennallistamisesta [III].

Korzo Zálesie

”Pikku-Tonavan” pengerryksen ennallistaminen

virkistyskäyttöön

Slovakia (2022)

Osallistava prosessi

TAVOITE III: tehdä päätöksiä itsenäisesti

Hankkeessa käytetään aktiiviseen osallistumiseen perustuvaa järjestelmää, jonka ensimmäinen osa ovat Zálesien kylän asukkaat. Aluksi aktiiviset ja luovat toimijat innovoivat hankkeen sisällön, tekevät yhteistyötä yhteisön kanssa [I], hakevat yhdessä kunnalta tukea, etsivät taloudellisia resursseja [II], huolehtivat yhteisistä toimistaan yhteisössä [III] ja kehittävät muita hankkeita.

Monitasoinen osallistuminen

TAVOITE II: työskennellä eri tasojen välillä

Alussa paikalliset vapaaehtoiset aktivistit toteuttavat asettamiaan tavoitteita [I]. Sen jälkeen hanketta hallinnoidaan yhteistyössä asiantuntijoiden, valtion, ammatillisten järjestöjen sekä kylien ja itsehallintoalueen edustajien kanssa [III]. Hanke saa rahoitusta useista valtion ohjelmista, säätiöistä, lahjoittajilta ja EU:n lähteistä (Interreg-ohjelma) [II].

Monialainen lähestymistapa

TAVOITE III: toimia tieteenalojen yli

Hankkeen ympärille muodostuu vakaa kaikenikäisten aktiivisten ihmisten yhteisö, jossa on erilaisia tietoja, kokemuksia ja taitoja [II]. Hankkeessa yhteisö, kulttuuri, luonnonsuojelu, koulutus ja matkailu yhdistyvät innovatiivisesti yhdenmukaiseksi kokonaisuudeksi [III].



Hal5

Naapuruston monitoimikeskus

Belgia (2017)

Hankekuvaus

Hal5 on taloudellisesti omavarainen hanke, jossa käyttämätön mutta suojeltu rautatierakennus kunnostetaan väliaikaisesti. Hankkeen käynnistäjänä oli naapurusto. Rakennus tarjoaa kohtuuhintaisen tilan ja kannustaa vuorovaikutukseen sosiaalisten organisaatioiden, yrittäjien ja naapuruston asukkaiden välillä. Hankkeeseen sisältyvät ruokatori, jossa on myös baari, sosiaalinen ruokakauppa, tapahtumatiloja, aikuisille ja lapsille tarkoitetut parkour-tilat, sosiaalialan järjestöjen tiloja, kahvipaahtimo, lyhyen toimitusketjun leipomo, tilaa kaupunkiviljelylle ja kukkapuutarha. ​

Hal5

Naapuruston monitoimikeskus

Belgia (2017)

Kaunista

TAVOITE III: integroida

Hanke tarjoaa lämpimän, hyväksyvän ja kauniin kaupunkiympäristön, vaikka sen kehittämiseen on ollut käytettävissä vain vähän varoja [I]. Arkkitehtuurin tehtävänä on tarjota ihmisille hyväksyvä, yhteinen tila [II], tunnistaa ja tuoda esiin sen mahdollisuuksia, tehdä rakennuksesta asuinkelpoinen, integroida se osaksi kaupunkia ja tehdä sen käytöstä avointa. Kyseessä on kunnianosoitus kaupunkielämän laadulle [III].

Kestävää

TAVOITE III: elvyttää

Ympäristönäkökulmasta hankkeessa hyödynnettiin pääasiassa uudelleenkäytettyjä materiaaleja (esim. tiilet, säiliöt). Uusien lämpöpumppujen ansiosta sähkön ja kaasun kokonaiskulutus on alle keskiarvon [I]. Lisäksi katolta peräisin olevaa vettä käytetään uudelleen kaupunkiviljelyssä ja kukkapuutarhassa [II]. Tämä myös parantaa aktiivisesti naapuruston luonnon monimuotoisuutta [III].

 

Yhdessä

TAVOITE III: saada aikaan muutosta

Hankkeen tavoitteena on tarjota kohtuuhintaisia tiloja ja palveluja [I] monenlaisille kaupunkilaisille (paikalliset ihmiset, yrittäjät, vapaaehtoiset), joilla on keskenään erilainen tulotaso (”hipsterit”, avun tarpeessa olevat perheet), ja luoda uutta tapaa elää yhdessä [III]. Osa rakennuksessa toteutettavista toiminnoista (ruokakauppa, urheiluseurat, kulttuurikeskukset) tarjoavat mahdollisuuksia muita heikommassa asemassa oleville käyttäjille ja esimerkiksi veloittavat eri hinnan eri asiakasryhmiltä. Sosiaalialan järjestön työllistämisohjelmat ovat auttaneet paikallisia nuoria, joilla on vaikeuksia tavanomaisilla työmarkkinoilla, löytämään töitä Hal5-hankkeesta [II].

Hal5

Naapuruston monitoimikeskus

Belgia (2017)

Osallistava prosessi

TAVOITE III: tehdä päätöksiä itsenäisesti

Hanke käynnistyi kansalaisyhteiskunnan osallistumisen kautta. Voittoa tavoittelematon järjestö kokoontui yhteisten tavoitteiden äärelle ja kokosi yhteen vuokralaiset ja muut sidosryhmät (sosiaaliset ja kulttuuriset yhteistyökumppanit, yrittäjät ja naapuruston). Näin luotiin vahva verkosto, jolla on oikeudellinen status. Sitä on laajennettu ja vahvistettu viime vuosina tuomalla mukaan investoijia, toimeksisaajia ja uusia kumppaneita, muun muassa luomalla kumppanuus paikallisviranomaisiin. Hal5-hankkeen myötä arkkitehtien, asiakkaiden ja rakennuttajan väliset rajat ovat hälventyneet.

Monitasoinen osallistuminen

TAVOITE II: työskennellä eri tasojen välillä

Tämän hankkeen käynnisti paikallisten asukkaiden ryhmä [I]. He näkivät paikan potentiaalin. Heillä oli myös tarpeeksi mielikuvitusta, suunnitteluun tarvittavaa tietoa ja vaikutusvaltaa koota asukkaat, yhdistykset ja viranomaiset yhteen. Kulttuurin kehittämisen alalla Hal5-hanke ja Leuvenin kaupunki tekivät yhteistyötä myös tarjotakseen paikallisille organisaatioille kohtuuhintaisia tapahtumatiloja [II]. Kansalaisyhteiskunnan (ja paikallishallinnon) aktiivisella osallistumisella luotiin tuki- ja tietopohja tämän suojellun rakennuksen jatkuvaa uudelleenkehittämistä varten. Mallia voidaan mahdollisesti toisintaa myös muualla Euroopassa [III].

Monialainen lähestymistapa

TAVOITE III: toimia tieteenalojen yli

Hankkeen onnistuminen perustuu eri ammattilaisten väliseen yhteistyöhön. Näihin ammattilaisiin kuuluu muun muassa kansalaisia, arkkitehtejä, yrittäjiä, opettajia, muusikoita ja ruoantuottajia. Tämä heterogeeninen ryhmä onnistui soveltamaan virallista ja epävirallista tietämystään yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi [III].



MadreProject

Koulu, jossa leivänvalmistus ja paikka kohtaavat

Italia (2021)

Hankekuvaus

MadreProject on lajissaan ainutlaatuinen koulu, jossa osallistujia rohkaistaan lähestymään leivänvalmistusta keinona luoda yhteyksiä paikallisyhteisöihin ja sen paikkoihin ja elämäntapaan. Ajatuksena on kouluttaa yhteisön jäseniä huolehtimaan ympäristöstä, tulevia yrittäjiä, jotka voivat saada aikaan sosiaalisia vaikutuksia ja käydä vuoropuhelua toimintaympäristönsä kanssa, sekä leivänvalmistajia, jotka ovat tietoisia verkostostaan ja kokonaisvaltaisen lähestymistavan eduista.


MadreProject

Koulu, jossa leivänvalmistus ja paikka kohtaavat

Italia (2021)

Kaunista

TAVOITE III: integroida

MadreProject-hanke aktivoi (uudelleen) paikkojen ekosysteemin Chiaravallessa [I] sijoittamalla koulun toiminnot kunnostettuihin ja muunnettuihin rakennuksiin (esim. entinen maatila, Padiglioni-muistomerkki). Se kokoaa osallistujat yhteen [II] kokemaan luovan, yhteisöllisen tavan lähestyä leivänvalmistusta [III], kannustaa heitä olemaan yhteydessä kulttuuriseen, sosiaaliseen ja luonnonympäristöön sekä edistää osallistujien yhteenkuuluvuuden tunnetta [II]. Hanke on lisäksi osallistava taiteellinen esitys, joka antaa oppilaille mahdollisuuden luoda yhdessä (esim. pop-up-leipomon) [III].

Kestävää

TAVOITE III: elvyttää

MadreProject ehdottaa koulutusmallia, jossa ihmisiä koulutetaan säilyttämään [I] ympäristöänsä. Hanke menee kuitenkin pidemmälle ottaen opetukseen mukaan systeemistä ajattelua ja ihmisekologiaa. Yhdessä konkreettisten toimien kanssa se voi muuttaa osallistujien maailmankatsomusta ja käyttäytymistä [III]. Lisäksi hankkeeseen sisältyy suunnitelma 10 hehtaarin suuruisen hylätyn maatalousmaan ennallistamisesta [III], mikä lyhentäisi toimitusketjua [II] ja parantaisi työllistymismahdollisuuksia Chiaravallen (Milano) maaseutualueella.

 

Yhdessä

TAVOITE II: yhdentää

Hanke perustuu solidaarisuuteen ja yhteistyöhön [I] tavoitteidensa saavuttamiseksi. Joukkorahoituskampanjan käynnistäminen auttaa lopulta avaamaan leipomokoulun, jolla on mahdollisuus aktivoida lähialuetta uudelleen niin kulttuurisesti kuin sosiaalisestikin. Kerätyistä varoista annetaan myös apurahoja muita heikommassa asemassa olevien opiskelijoiden houkuttelemiseksi [II].

MadreProject

Koulu, jossa leivänvalmistus ja paikka kohtaavat

Italia (2021)

Osallistava prosessi

TAVOITE III: tehdä päätöksiä itsenäisesti

MadreProject kokosi pilottiviikon aikana osallistujia yhteiseen kehittämisprosessiin [II] osoittaakseen suunnan yhteisöllisestä tiedosta ammentavalle koululle. Tarkoituksena on, että jokainen oppija rakentaa oman koulutuspolkunsa omien tarpeidensa ja kiinnostuksen kohteidensa pohjalta [II]. Koulu katsoo edustavansa horisontaalista, itsereflektoivaa koulutusmallia [III]. MadreProject-hanketta tuettiin myös Milanon kaupungin joukkorahoituskampanjalla. Se on innovatiivinen rahoitusmekanismi alhaalta ylöspäin suuntautuville hankkeille, joihin osallistuu voittoa tavoittelemattomia toimijoita ja alueen asukkaita. Joukkorahoituskampanjaan osallistui 360 rahoittajaa, minkä ansiosta hanke oli mahdollista toteuttaa [III].

Monitasoinen osallistuminen

TAVOITE I: työskennellä paikallisesti

MadreProject-hanke perustuu monimuotoiseen yhteistyöhön paikallis-, alue- ja valtiotason toimijoiden (voittoa tavoittelemattomat toimijat, startup-kiihdyttämö) kesken. Milanon kaupunki valitsi hankkeen osallistumaan innovatiiviseen rahoitusmekanismiin, vaikka hanke olikin vahvasti sidoksissa paikallistasoonsa Chiaravallessa. Hanketta tukeneet 360 rahoittajaa ja monet hankkeeseen osallistuneet organisaatiot muodostavat lähtökohdiltaan paikallisen virallisen ja epävirallisen verkoston [I].

Monialainen lähestymistapa

TAVOITE III: toimia tieteenalojen yli

Hanke syntyi (...) kulttuurin avulla tapahtuvaan elvyttämiseen erikoistuneen, voittoa tavoittelemattoman organisaation, sosiaalisia vaikutuksia luovien startup-yritysten kiihdyttämön sekä mestarileipurin, viljanviljelijän ja PAU:n (Panificatori Agricoli Urbani) perustajan yhteisten ponnistelujen kautta. Nämä tahot yhdistävät ja siirtävät eteenpäin monialaista asiantuntemustaan [II] yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi [II]. Eri taustoista tulevien ja leiväntekoa eritasoisesti tuntevien opiskelijoiden osallistuminen hankkeeseen mahdollistaa vertaisoppimisen ja sekä virallisen että epävirallisen tiedon hyödyntämisen [III].



Flaux

Flower Matter

Saksa (2022)

Hankekuvaus

Kukkajätteestä valmistettu innovatiivinen tekstiiliaine tarjoaa ratkaisun kukkiin liittyvän jätteen vähentämiseen. Tämä tapahtuu ohjaamalla kukkajäte kaatopaikoilta ympäristön kannalta vastuullisiin materiaaleihin, ohjaamalla kukkien mukana tuleva kierrätettävä jäte niiden asianmukaisiin kierrätysprosesseihin, tarjoamalla vaihtoehtoja kestämättömille materiaaleille ja mahdollistamalla materiaalikierto teollisuudessa.


Flaux

Flower Matter

Saksa (2022)

Kaunista

TAVOITE I: aktivoida

Flaux – Flower Matter ‑hankkeessa pyritään luomaan käyttäjille ainutlaatuinen kokemus [I] käyttämällä suunnittelussa luonnollisia prosesseja ja materiaaleja.

Kestävää

TAVOITE II: sulkea kehä

Hankkeella pyritään vähentämään kukkajätettä kiertotalouden ja ”kehdosta kehtoon” ‑lähestymistavan kautta sekä torjumaan luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä. Ekosysteemien elvyttämisen sijaan hankkeella pyritään lieventämään ja vähentämään kielteisiä vaikutuksia, joita aiheutuu, kun kukkajätteen sijasta käytetään kestämättömiä vaihtoehtoja [II].

Yhdessä

TAVOITE I: osallistaa

Hankkeella pyritään lisäämään tietoisuutta ja parantamaan sukupuolten tasa-arvoa startup-yritysten ekosysteemissä tällä hetkellä aliedustettujen, etnisistä vähemmistöistä tulevien liikenaisten keskuudessa [II]. Perustajat ovat myös tietoisia lapsityövoiman ja pakkotyön käytöstä muualla maailmassa. Tavoitteena on luoda yritysrakenne, joka varmistaa tasa-arvon, avoimuuden ja prosessin jäljitettävyyden.

Flaux

Flower Matter

Saksa (2022)

Osallistava prosessi

TAVOITE I: kuulla

Tällä hetkellä hanke on laajentamassa konseptia ja liiketoimintamallia, jotka sillä pyritään luomaan [I]. Hankkeella pyritään kuitenkin rakentamaan paikallisten leikkokukkatuottajien ympärille vahva yhteisö, jonka kaikki osapuolet osallistuvat tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti uusiokäytön järjestämiseen.

Monitasoinen osallistuminen

TAVOITE III: työskennellä maailmanlaajuisesti

Hankkeen tavoitteena on ensimmäisessä vaiheessa kokeilla konseptia Thaimaassa, sitten soveltaa samaa Eurooppaan ja luoda sidosryhmien verkosto. Siihen sisältyvät yhteydet kukkamarkkinoihin sekä mahdollisiin sijoittajiin ja tukijoihin pilottihankkeen raportoinnin avulla.

Monialainen lähestymistapa

TAVOITE I: toimia monialaisesti

Hanke toimii toimialojen ja tieteenalojen sisällä. Sitä johtaa kaksi tulevaa yrittäjää, teollisuuden asiantuntijoita, kansalaisjärjestö ja yrityshautomoja, jotka toimivat samalla toimialalla.



Buga Wood Pavilion

ICD/ITKE & Stuttgartin yliopisto

Saksa (2019)

Hankekuvaus

Buga Wood Pavilion tuo uuden lähestymistavan digitaaliseen puurakentamiseen. Näyttävä puukatto kattaa 30 metrin matkan yleisötapahtuma-alueen yllä. Rakenteessa on käytetty mahdollisimman vähän materiaalia. Samalla on saatu luotua ainutlaatuinen arkkitehtoninen tila. Paviljongin kehitti arkkitehdeistä, insinööreistä, tutkijoista, käsityöläisistä ja julkisista sidosryhmistä koostuva monitieteinen ryhmä. Innovatiivisen rakennusjärjestelmän ansiosta paviljonki voidaan koota johonkin toiseen paikkaan ja kierrättää kokonaan elinkaarensa lopussa.


Buga Wood Pavilion

ICD/ITKE & Stuttgartin yliopisto

Saksa (2019)

Kaunista

TAVOITE III: integroida

Paviljonki on suunniteltu siten, että se tarjoaa käyttäjille positiivisen aistikokemuksen, kiinnittäen erityistä huomiota valoon, akustiikkaan, tunnelmaan ja tilojen laatuun [I]. Rakenteeseen on saatu inspiraatiota merisiilin kuoresta. Koska paikan käyttömahdollisuudet ovat joustavat, se soveltuu suurten ihmisryhmien kokoontumispaikaksi ja tarjoaa laadukkaita kollektiivisia kokemuksia [II]. Lisäksi paviljongin arkkitehtuuria voidaan pitää ”kulttuurin välineenä”, joka tarjoaa mahdollisuuden oppia lisää suunnittelussa käytetystä elinkaariajattelusta ja uudelleenkäytöstä [III].

Kestävää

TAVOITE II: elvyttää

Paviljongin suunnittelussa otetaan huomioon kierrätettävyys [I] mutta myös uudelleenkäytön ja kiertotalouden periaatteet [II]: se voidaan joko purkaa ja pystyttää uuteen paikkaan useita kertoja tai käyttää uuden energian tuottamiseen lämmön talteenoton avulla. Rakenteen muodostavat elementit on valmistettu puusta vastuullisesti niin, että niiden hiilijalanjälki on negatiivinen [III].

 

Yhdessä

TAVOITE I: osallistaa

Paviljonki on tarkoituksellisesti inklusiivinen: se ei sisällä fyysisiä esteitä, ja se on kaikille avoin julkinen paikka ilman minkäänlaista erottelua [I].

Buga Wood Pavilion

ICD/ITKE & Stuttgartin yliopisto

Saksa (2019)

Osallistava prosessi

TAVOITE I: kuulla

Hankeryhmä kävi jatkuvaa vuoropuhelua yleisön kanssa ja tiedotti aktiivisesti suunnittelun edistymisestä esitelmien, julkaisujen ja keskustelujen avulla [I]. Paviljonki kehitettiin alusta alkaen yhdessä yleisön edustajien, paikallisten puuseppien ja robottijärjestelmien integroijien kanssa.

Monitasoinen osallistuminen

EI SELKEÄÄ VIITTAUSTA

Hankkeen kuvauksessa ei viitata selkeästi monitasoisen osallistumisen ulottuvuuksiin uusi eurooppalainen Bauhaus -kompassissa määritellyin tavoin.

Monialainen lähestymistapa

TAVOITE III: toimia tieteenalojen yli

Hanke kokoaa yhteen akateemisten alojen ja teollisuuden edustajia sekä paikallisia käsityöläisiä innovatiivisen yhteissuunnittelumallin avulla. Siinä digitaalinen tuotanto integroidaan perinteiseen käsityöläiseen rakennuskulttuuriin [III]. Robottien ja ihmisten välinen yhteistyö tarjoaa uusia mahdollisuuksia suunnitteluun, rakentamiseen ja valmistukseen.



Arkki:
osallistuva oppiminen

Suomi (2007)

Hankekuvaus

Arkin osallistuvan oppimisen malli on suomalainen osallistava koulutusmalli. Sen tarkoituksena on antaa lapsille mahdollisuus osallistua kaupunkisuunnitteluprosessiin. Mallia on testattu Vietnamissa (2018) ja Bangkokissa (2020). Siinä on otettu lapset mukaan kehittämään lapsiystävällisiä ideoita kaupunkiympäristöön.


Arkki:
osallistuva oppiminen

Suomi (2007)

Kaunista

TAVOITE III: integroida

Hankkeen tavoitteena on yhdistää eettisiä, sosiaalisia ja ekologisia kysymyksiä oppimisprosessissa suunnitteluideoiden avulla. Tässä prosessissa osallistujat arvioivat, mikä on heille elämässä tärkeää. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on tukea lasten kehitystä kohti yhteiskunnan ja ihmiskunnan eettisesti vastuullista jäsenyyttä [III]. Lisäksi hanke kannustaa luovuuteen ja pohdintaan siitä, miten ympäristön muokkaaminen vaikuttaa ihmisten elämään. Tavoitteena on luoda yhteinen kokemus aikuisten ja lasten yhteistyön kautta [II] sekä kehittää henkilökohtaista ja yhteisön käsitystä kauneudesta vuorovaikutuksen kautta.

Kestävää

TAVOITE I: muuttaa käyttötarkoitusta

Hankkeen kestävyysnäkökulmaa ei ole määritelty selvästi, mutta siinä on viitteitä kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta kaupunkien kestäviin prosesseihin ja ratkaisuihin. Hankkeeseen osallistuvat lapset oppivat ja ehdottavat innovatiivisia, toteuttamiskelpoisia ratkaisuja, jotka liittyvät materiaaleihin, aurinkoenergiaan ja julkiseen liikenteeseen.

Yhdessä

TAVOITE II: yhdentää

Osallisuuteen liittyvät keskeiset tavoitteet ovat lasten äänen ja ehdotusten sisällyttäminen kaupunkisuunnitteluun alusta alkaen [I], sellaisten taitojen kehittäminen, joiden avulla lapsista voi tulla aktiivisia kansalaisia [II], sekä rakennetun ympäristön ymmärtäminen siihen liittyvine keskeisine toimi- ja tieteenaloineen.

Arkki:
osallistuva oppiminen

Suomi (2007)

Osallistava prosessi

TAVOITE III: tehdä päätöksiä itsenäisesti

Mallin ytimessä on luoda ja testata osallistavaa lähestymistapaa, jossa lapset otetaan mukaan kaupunkisuunnittelun kaikkiin vaiheisiin [I] suunnittelemaan hankkeita sekä oppimaan kansalaistaitoja ja vaikuttamista. Lapsia ei ainoastaan kuulla, vaan heidät otetaan mukaan yhteissuunnitteluvaiheeseen. He ehdottavat omia ratkaisujaan, ja heidän ideansa toteutetaan [II]. Opit ja kokemukset rohkaisivat joitakin lapsia ideoimaan muutoshankkeen naapurustossaan, esittelemään sen päätöksentekijöille ja keräämään rahaa sen toteuttamiseksi [III]. ​

Monitasoinen osallistuminen
TAVOITE III: työskennellä maailmanlaajuisesti

Hanke toimii eri mittakaavoissa ja yhteistyössä useiden sidosryhmien kanssa. Siinä pannaan onnistuneesti täytäntöön keskeisiä periaatteita ja oppeja muista hankkeista, jotka toteutettiin Vietnamissa, Thaimaassa ja Kreikassa. Mallia on sovellettu 20 vuoden ajan yhteistyössä kyseisten maiden paikallisviranomaisten, koulujen ja yhteisöjen sekä kansainvälisten järjestöjen, kuten Unicefin ja Pelastakaa Lapset ry:n, kanssa. ​

Monialainen lähestymistapa

TAVOITE III: toimia tieteenalojen yli

Arkin oppimismalli toimii tieteenalojen yli. Siinä tarkastellaan arkkitehtuuria ja kaupunkisuunnittelua monialaisina ilmiöinä, yhdistetään STEAM-aineita (tiede, teknologia, insinööritieteet, taide ja matematiikka) kokonaisvaltaisesti humanistisiin tieteisiin ja yhteiskuntatieteisiin sekä vahvistetaan ainerajat ylittävää oppimista [II]. Lisäksi hanke perustuu tosielämän prosesseihin ja yhteisöjen, lasten, eri käyttäjäryhmien [III] ym. tietämykseen ja näkemyksiin.



Krater Creative Laboratory

Slovenia (2021)

Hankekuvaus

Krater on yhteisölähtöinen tuotantotila ekososiaalisille toimijoille, jotka ovat löytäneet paikkansa Ljubljanan kaupungin keskustan lähellä sijaitsevalta laiminlyödyltä, kraatterimaiselta rakennustyömaalta. Kohteen tuotantopajat – paperityöpaja, puutyöpaja, yhteissuunnittelulaboratorio ja hylättyjen ruukkukasvien suojapaikka – tuottavat ympäristötietoisia materiaaleja, käytäntöjä ja liittoutumia, jotka kannustavat kaupunkiyhteisöjä avaamaan silmänsä maalle ja toisilleen.


Krater Creative Laboratory

Slovenia (2021)

Kaunista

TAVOITE II: yhdistää

Krater-hankkeessa pyritään luomaan visuaalisesti houkuttelevia tiloja, jotka muuntavat olemassa olevaa ympäristöä. Hankkeessa suunnittelija- ja arkkitehtikumppanit neuvottelivat luovista ehdotuksistaan, jotka liittyivät jätteettömyyteen, matalan teknologian ratkaisuihin, osallistumiseen ja permakulttuuriin. Hylätyllä rakennustyömaalla työskentely ja infrastruktuuriin liittyvien toimien suunnittelu käyttämällä kierrätettyjä esineitä tai jäännösmateriaaleja haastoi Kraterin kehittämään vahvan esteettisen kielen, joka voisi vaikuttaa kohdeyleisöjen stereotyyppisiin käsityksiin urbaanista joutomaasta [I]. Krater-hanke liittyi osaksi zoonoottista liikettä [II]. Näin varmistettiin, että uusissa tilaa koskevissa toimissa otetaan huomioon muidenkin kuin tilan ihmisten etu.

Kestävää

TAVOITE III: elvyttää

Krater-hankkeen päätavoitteena on esitellä uusia polkuja ekologiseen materiaalikulttuuriin kaupunkiympäristöissä. Hylätyn rakennustyömaan uudistaminen toi esiin sen potentiaalin kestävässä materiaalin hankinnassa [I] ja prosessoinnissa [II] sekä biokulttuurin elvyttämisessä. [III] Lisäksi perustettiin uusia tuotantoyksikköjä esimerkiksi ohjaamaan ihmisiä tuotantosykleihin, joista he ovat normaalisti vieraantuneet, tutkimaan ja kehittämään kestäviä prosesseja, kun suunnitellaan kuidun, puun ja maaperän työstämistä, sekä työstämään haitallisia vieraskasvilajeja paperimassaksi, jota käytetään käsintehdyn paperin valmistuksessa, tai tuottamaan istutusruukkuja.

Yhdessä

TAVOITE II: yhdentää

Krater on keskittynyt kaupunkiympäristöjen yhteishyödykkeisiin. Päätöksentekoprosesseja johtaa paikallisista ryhmistä koostuva ryhmä, joka koordinoi tilan päivittäistä toimintaa [II]. Koska Krater-hankkeeseen osallistuu monenlaisia ihmisiä, se pystyy myös helposti houkuttelemaan eri käyttäjäryhmiä osallistumaan julkiseen toimintaansa. Luovan toiminnan työpajat, avoimet ovet, keskustelut ja kokoontumiset Krater-tilassa ovat maksuttomia ja siten täysin yleisölle avoimia. Krater tarjoaa pyörien säilytyspaikan ja rampin, jonka avulla liikuntarajoitteiset pääsevät helposti alueelle. [I] Krater-hankkeesta on tiedotettu erilaisten viestintäkanavien kautta, jotta sen toiminta olisi monenlaisten käyttäjien, kuten ikääntyneiden, paikallisten asukkaiden ja nuorten, ulottuvilla.

Krater Creative Laboratory

Slovenia (2021)

Osallistava prosessi

TAVOITE II: kehittää yhdessä

Krater-hanke on tulosta Trajnan viisivuotisesta osallistavasta tutkimushankkeesta. Sen tavoitteena oli pohtia uudelleen haitallisten vieraslajien hallintaa kaupunkiympäristössä. Hankkeen mahdollistivat onnistuneet kumppanuudet. Tuloksena syntyi joukko yksilöitä ja yhteisöjä, jotka halusivat kokoontua tukemaan ja jakamaan poikkitieteellisiä käytäntöjään. Krater-hankkeessa järjestettiin yhteistyössä sidosryhmien, Slovenian permakulttuuriyhdistyksen ja Prostorož-studion kanssa paikannus- ja tilasuunnittelutilaisuuksia sekä yli 15 yhteisrakentamiseen keskittyvää työpajaa [II]. Viikoittaiset tilaisuudet ovat avoimia yleisölle. Ne on tarkoitettu houkuttelemaan kohteen tulevia käyttäjiä tulemaan mukaan. Tilaisuudet ovat sisältäneet muun muassa kävelyreittien tekemistä, ulkokalusteiden suunnittelua ja jätevedenpuhdistamon rakentamista.

Monitasoinen osallistuminen
TAVOITE II: työskennellä eri tasojen välillä

Testaamalla maankäyttöön liittyviä osallistavia prosesseja Krater-hankkeessa koottiin yhteen päätöksentekijöitä, asukkaita, luovia toimijoita, tutkijoita ja kansalaisjärjestöjä [I] etsimään uusia lähestymistapoja kaupunkiympäristötyöskentelyyn. Krater-hankkeen esimerkin mukaisesti paikallishallinnot pystyivät leikkaamaan ylläpitokulujaan avaamalla käyttämättömiä viheralueita organisaatioille, jotka olivat kiinnostuneita ottamaan käyttöön niiden materiaalisen ja ekologisen potentiaalin.

Monialainen lähestymistapa

TAVOITE III: toimia tieteenalojen yli

Hankekumppaneita kannustetaan siirtämään alojensa tietämystä uuteen toimintaan ja luomaan rajoja rikkovia menetelmiä, jotka näkyvät myös hankkeen tuloksissa. Kun otetaan huomioon nykyiset maailmanlaajuiset haasteet, jotka edellyttävät yhteiskunta- ja luonnontieteiden yhteistyötä [II], Krater on luomassa tilaa vuoropuhelulle eri tieteenalojen tietämyksen ja lähestymistapojen välillä. Hankkeen suunnittelijat eivät toimi ainoastaan tieteellisten tulosten toimeenpanijoina vaan myös tutkimuksen ja innovatiivisten ideoiden aktiivisina toteuttajina [III].
Työskentelytavat

Kompassi toteutettiin kolmessa vaiheessa:

1. vuoden 2021 uusi eurooppalainen Bauhaus ‑palkintohakemusten satunnaisotoksen tarkastelu, jotta hankkeiden eri näkökulmista voitaisiin löytää tavoitetasoja, jotka voidaan liittää yksilöimiimme arvoihin, toimintaperiaatteisiin ja ulottuvuuksiin

2. kolmen tavoitetason määrittely kullekin arvolle ja periaatteelle vertaamalla käsitteellistä perustaa olemassa oleviin tieteellisiin malleihin ja kirjallisuuteen sekä selkeyttämällä eri osa-alueita

3. arvojen ja periaatteiden käsitteellisen kehyksen vertaaminen vuoden 2021 uutta eurooppalaista Bauhausia koskevan tiedonannon strategisiin toimintapoliittisiin asiakirjoihin sekä kielen ja käsitteiden mukauttaminen tarvittaessa olemassa oleviin toimintapoliittisiin ehtoihin tai periaatteisiin.






Kaunista

TIETEELLISET ARTIKKELIT JA RAPORTIT

 

Beardsley, Monroe 1982: The Aesthetic Point of View. Ithaca, N.Y, Cornel University Press.

Davosin julistus 2018: https://davosdeclaration2018.ch/.

Fisher, Berenice & Tronto, Joan 1990: Towards a Feminist Theory of Care, teoksessa E. Abel & M. Nelson, toim., Circles of Care. Albany, N.Y., State University of New York Press.

Kennedy-Reid, Sherry 2014: Towards Redefining Individual-Collective Transformative Learning: A Duality Approach.

Kenrick, Douglas T. ym. 2010: Renovating the Pyramid of Needs: Contemporary Extensions Built Upon Ancient Foundations. Julkaisussa Perspectives on psychological science: a journal of the Association for Psychological Science, Vol. 5,3: 292–314. doi:10.1177/1745691610369469.

Koltko-Rivera, M.E. 2006: Rediscovering the Later Version of Maslow’s Hierarchy of Needs: Self-Transcendence and Opportunities for

Theory, Research, and Unification. Review of General Psychology, 2006; 10(4): 302–317. doi:10.1037/1089-2680.10.4.302.

Lambert, N.M., Stillman, T.F., Hicks, J.A., Kamble, S., Baumeister, R.F. & Fincham, F.D. To Belong Is to Matter: Sense of Belonging Enhances

Meaning in Life. Julkaisussa Personality and Social Psychology Bulletin, 1418–1427. doi:10.1177/0146167213499186.

Marković, Slobodan 2012: Components of aesthetic experience: aesthetic fascination, aesthetic appraisal, and aesthetic emotion. Julkaisussa i-Perception, Vol. 3,1: 1–17. doi:10.1068/i0450aap.

Osman, Mariana, Abu Bakar, Aisyah, Bachok, Syahriah, Ibrahim, Mansor & Abdullah, Alias 2015: Sustainable Wellbeing Objective Indicators: Basic Necessities, Complimentary Needs and Desired Opportunities.

Pallasmaa, Juhani 2019: Design for Sensory Reality, From Visuality to Existential Experience. Julkaisussa Architectural Design, Special Issue: The Identity of the Architect: Culture & Communication, Vol. 89, 6: 22–27.

 

Panksepp, Jaak & Panksepp, Jules 2013: Toward a cross-species understanding of empathy. Julkaisussa Trends in neurosciences, Vol. 36, 8: 489–496. doi: 36. 10.1016/j. tins.2013.04.009.

Rural Urban Framework & 51N4E 2021: The Things Around Us: 51N4E and Rural Urban Framework. (CCA/JOVIS Verlag).

Santayana, Georges 1896: The Sense of Beauty.

Shusterman, Richard 2004: Complexities of Aesthetic Experience: Response to Johnston. Julkaisussa The Journal of Aesthetic Education, vol. 38, 4: 109–112.

Starr, G. Gabriella 2015: Feeling Beauty. The Neuroscience of Aesthetic Experience. Cambridge Mass.: MIT Press.

Tronto, Joan C. 1998: An Ethic of Care. Julkaisussa Generations, 22: 3.

Wong, Paul 2021: From Viktor Frankl’s Logotherapy to the Four Defining Characteristics of Self-Transcendence (ST). doi:10.31234/osf.io/76bm9.

Wu, Susie, Fan, Peilei & Chen, Jiquan 2015: Incorporating Culture into Sustainable Development: A Cultural Sustainability Index Framework for Green Buildings. Sustainable Development. 24. 10.1002/sd.1608.

Wuthnow, Robert 1978: Peak Experiences: Some Empirical Tests. Julkaisussa Journal of Humanistic Psychology, Vol. 18: 59–76.

Zumthor, Peter 2006: Atmospheres: Architectural Environments, Surrounding Objects, Birkhäuser.

Dimitrova, Elena, Lavenir, Marie-Laure, McMahon, Paul, Mūrniece, Baiba, Musso, Stefano Francesco, Nagy, Gergely, Rauhut, Christoph, Rourke, Grellan D., Sciacchitano, Erminia & Selfslagh, Bénédicte (tarkistettu laitos, marraskuu 2020): European Quality Principles for EU-funded Interventions with potential impact upon Cultural Heritage.

Euroopan komissio, koulutuksen, nuorisoasioiden, urheilun ja kulttuurin pääosasto 2021: Towards a shared culture of architecture: investing in a high-quality living environment for everyone: report of the OMC (Open Method of Coordination) group of EU Member State experts. 2021, Euroopan unionin julkaisutoimisto.

Kestävää

TIETEELLISET ARTIKKELIT JA RAPORTIT

Bakker, C., den Hollander, M, van Hinte, E., Zijlstra, Y. (2019). Products that Flow. BIS Publishers.

Brown, M., Haselsteiner, E., Apró, D., Kopeva, D., Luca, E., Pulkkinen, K. & Vula Rizvanolli, B. (toim.) 2018: Sustainability, Restorative to Regenerative. COST Action CA16114 RESTORE, Working Group One.

Euroopan komissio, tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto 2021: Evaluating the impact of nature-based solutions: a handbook for practitioners. Luxemburg, Euroopan unionin julkaisutoimisto.

Euroopan komissio, tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto, Schellnhuber, H., Widera, B., Kutnar, A., Organschi, A., Hafner, A., Hillebrandt, A., Murphy, O. & Nakicenovic, N. 2022: Horizon Europe and New European Bauhaus NEXUS report: conclusions of the High-Level Workshop on ‘Research and Innovation for the New European Bauhaus’, jointly organised by DG Research and Innovation and the Joint Research Centre. Luxemburg, Euroopan unionin julkaisutoimisto.

Gibbons, L. V. 2020: Regenerative – The New Sustainable? Julkaisussa Sustainability, 12, 13: 5483. https://doi.org/10.3390/su12135483.

Haffmans, S., van Gelder, M., van Hinte, E., Zijlstra, Y. (2018). Poducts that Last. BIS Publishers.

Mang, P. & Bill Reed, B. 2017: Update Reneregative Development & Design.

Ympäristön ja kehityksen maailmankomissio 1987: Our common future. Oxford, Oxford University Press.

Dodd, N., Cordella, M., Traverso, M. & Donatello, S. 2017: Level(s) – A common EU framework of core sustainability indicators for office and residential buildings: Part 3: How to make performance assessments using Level(s) (Beta v1.0). EUR 28898 EN. Euroopan unionin julkaisutoimisto, Luxemburg, 2017. ISBN 978-92-79-76907-8. doi:10.2760/95143, JRC109286.



Yhdessä

TIETEELLISET ARTIKKELIT JA RAPORTIT

Collins-Foley, J., Ghorkhmazyan, M., Godfrey, L. & Whatley, J. 2018: TAAP toolkit and guide for inclusive development. Washington, DC, World Learning.

Gardner, J., Marpillero-Colomina, A. & Begault, L. – Gehl Institute 2019: Inclusive Healthy Places. A Guide to Inclusion & Health in Public Space: Learning Globally to Transform Locally.

Gidley, J., Hampson, G., Wheeler, L. & Bereded-Samuel, E. 2010: Social inclusion: Context, theory and practice. Community Interventions. Haettu 7.4.2022 osoitteesta https://ctb.ku.edu/en/table-of-contents/ analyze/where-to-start/participatory-approaches/main.

Logie, C.H, Lacombe-Duncan, A., Lee-Foon, N., Ryan, S. & Ramsay, H. 2016: It’s for us – newcomers, LGBTQ persons, and HIV-positive persons. You feel free to be: a qualitative study exploring social support group participation among African and Caribbean lesbian, gay, bisexual and transgender newcomers and refugees in Toronto, Canada.

Meha, V. 2013: Evaluating Public space.

Mey, E. 2021: Using an ecological approach to grasp the complexity of social inclusion around a person with a disability.

Ravindran, K., Kawale, K., Sinha, S. & NaiduIndia, M. – Smart Cities Fellowship 2019: Design and Assessment Tool for Public Space. A citizen based platform to score & co-create public spaces – Project Report. Julkaisussa Systems, Vol. 75: 229–243.

West Sussexin kreivikunnanvaltuusto 2021: West Sussex Inclusion Framework. Julkaisussa Ambio, Vol. 48: 515–528. https://doi.org/10.1007/s13280-018-1109-9.

Zhou Stella, L. 2019: Understanding Inclusiveness in Public Space: Learning from Existing Approaches.



Toimintaperiaatteet

TIETEELLISET ARTIKKELIT JA RAPORTIT

Apostel, L., Berger, G. Briggs, A. & Michaud, G. 1972: Interdisciplinarity: Problems of Teaching and Research in Universities. Pariisi, OECD:n julkaisut.

Arnstein, S. R. 1969: Ladder of Citizen Participation. Julkaisussa American Institute of Planners, Vol. 35, 4: 216–224.

Community Tool Box 1994: Analyzing Community Problems and Designing and Adapting Community Interventions, luku 18. Deciding Where to Start, osa 2. Participatory Approaches to Planning Community Interventions. Haettu 7.4.2022 osoitteesta https://ctb. ku.edu/en/table-of-contents/analyze/where-to-start/participatory- approaches/main.

Connor, D. M. 1988: A New Ladder of Citizen Participation in National Civic Review, Vol. 77, 3: 249–257.

Darbellay, F. 2015: Rethinking inter- and transdisciplinarity: Undisciplined knowledge and the emergence of a new thought style. Julkaisussa Futures, Vol. 65: 163–174.

Ford, A., Barra, R., Dawson, R., Virgoa, J., Batty, M. & Hall, J. 2019: A

multi-scale urban integrated assessment framework for climate change studies: a flooding application. Julkaisussa Computers, Environment and Urban Systems, Vol. 75: 229–243.

Glaas, E., Hjerpe, M., Storbjork, S., Neset, T., Bohman, A., Muthumanickam, P. & Johansson, J. 2019: Developing transformative capacity through system assessment and visualisation of urban climate transitions. Julkaisussa Ambio, Vol. 48: 515–528. https://doi.org/10.1007/s13280-018-1109-9.

Hassenforder, E., Smajgl, A. & Ward, J. 2015: Towards understanding participatory processes: Framework, application and results. Julkaisussa Journal of Environmental Management, Vol. 157: 84–95.

OECD 2010: Multi-level Governance: A Conceptual Framework. Julkaisussa Cities and Climate Change. OECD:n julkaisut, Pariisi. https://doi.

org/10.1787/9789264091375-11-en. https://doi.org/10.1007/s11625- 021-01080-0.

 

OECD 2020: Addressing societal challenges using transdisciplinary research. OECD Science, Technology and Industry Policy Papers, No. 88, OECD:n julkaisut, Pariisi. https://doi.org/10.1787/0ca0ca45-en.

Parés, M., & March, M. 2013: Guide to Evaluating Participatory Processes. Generalitat de Cataluna.

Purvis, B., Mao, Y. & Robinson, D. 2022: A multi-scale integrated assessment model to support urban sustainability. Julkaisussa Sustainability Science, Vol. 17: 151–169. https://doi.org/10.1007/s11625-021-01080-0.

Stember, M. 1991: Advancing the social sciences through the interdisciplinary enterprise. Julkaisussa The Social Science Journal, Vol. 28(1): 1–14.

Toomey, A. H., Markusson, N., Adams, E. & Brockett, B. 2015: Inter- and Trans-disciplinary Research: A Critical Perspective. Julkaisussa GSDR 2015 Brief.

van der Bijl, M. 2018: Transdisciplinary Innovation and Design. Medium.com.

Visseren-Hamakers, I. J. ym. 2021: Transformative governance of biodiversity: insights for sustainable development. Julkaisussa Current Opinion in Environmental Sustainability, Vol. 53: 20–28.

Top