Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(23)

Kertomus Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014 sekä keskuksen vastaus

EUVL C 409, 9.12.2015, p. 206–215 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.12.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 409/206


KERTOMUS

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014 sekä keskuksen vastaus

(2015/C 409/23)

JOHDANTO

1.

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus (jäljempänä ”keskus”) perustettiin neuvoston asetuksella (ETY) N:o 302/93 (1). Lissabonissa sijaitsevan keskuksen päätehtävänä on kerätä, analysoida ja levittää tietoja huumausaineista ja niiden väärinkäytöstä sekä laatia ja julkaista puolueettomia, luotettavia ja vertailukelpoisia tietoja eurooppalaisella tasolla. Tietojen avulla on tarkoitus analysoida huumekysyntää ja sen vähentämiseen tähtääviä keinoja sekä yleisesti huumekauppaan (2) liittyviä ilmiöitä.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja keskuksen valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

keskuksen tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (3) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (4)31. joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

4.

Toimiva johto vastaa keskuksen tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (5).

a)

Keskuksen tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen (6) mukaisesti sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa keskuksen tilinpäätöksen sen jälkeen, kun keskuksen tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan keskuksen taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin perusteettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko keskuksen tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

6.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen. EU:n varainhoitoasetuksen 208 artiklan 4 kohdassa säädetyn mukaisesti (8) tilintarkastustuomioistuin ottaa tätä kertomusta ja tarkastuslausumaa laatiessaan huomioon riippumattoman ulkopuolisen tarkastajan keskuksen tilien osalta suorittaman tarkastustyön.

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että keskuksen taloudellinen asema 31 päivänä joulukuuta 2014 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein keskuksen varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että keskuksen 31 päivänä joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

10.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

11.

Seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli suuri osastossa 2 (hallintomenot): niiden määrä oli 6 73  534 euroa eli 26 prosenttia (vuonna 2013 siirrettiin 2 17  061 euroa eli yhdeksän prosenttia määrärahoista). Siirrot liittyvät lähinnä monivuotisen TVT-strategian nopeutettuun täytäntöönpanoon. Kyseiset varat oli alun perin suunniteltu käytettäviksi palkkojenkorotuksiin, mutta Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksen myötä niitä ei enää tarvittu siihen.

AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

12.

Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka keskus on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLIN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 8. syyskuuta 2015 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EUVL L 36, 12.2.1993, s. 1. Asetus ja siihen tehdyt muutokset kumottiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1920/2006 (EUVL L 376, 27.12.2006, s. 1).

(2)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto keskuksen vastuualueista ja toiminnasta.

(3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(5)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

(6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(7)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012 (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1).


LIITE I

Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimenpiteen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

2012

Keskus myönsi vuonna 2012 jäsenvaltioiden kansallisille huumausaineiden seurantakeskuksille (edunsaajille) avustuksia Reitox-tietoverkossa tehtävää yhteistyötä varten (1). Vuonna 2012 avustusmenojen kokonaismäärä oli 2,6 miljoonaa euroa; niiden osuus kaikista toimintamenoista oli 16 prosenttia. Ennen kuin keskus korvaa edunsaajien ilmoittamat kulut, se toimittaa ennakkotarkastuksia, joissa tarkastetaan asiakirjojen perusteella menoilmoitukset ja edunsaajien palkkaamien ulkoisten tarkastajien antamat tarkastuslausunnot. Keskus ei yleensä saa edunsaajilta minkäänlaisia ilmoitettujen kulujen tukikelpoisuuden ja oikeellisuuden vahvistavia asiakirjoja. Kulut tarkastetaan jälkikäteen edunsaajan tasolla paikan päällä harvoin (2). Keskuksen toimiva johto saa täten nykyisten kontrollien avulla vain rajallisen varmuuden edunsaajien ilmoittamien kulujen tukikelpoisuudesta ja oikeellisuudesta. Keskus hankki tilintarkastustuomioistuimen tarkastamista tapahtumista todentavat asiakirjat tilintarkastustuomioistuimen puolesta; tapahtumien laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta saatiin todentavien asiakirjojen perusteella kohtuullinen varmuus. Varmuutta voitaisiin lisätä huomattavasti tarkastamalla todentavia asiakirjoja satunnaismenetelmällä ja lisäämällä paikalla tarkastettavien edunsaajien määrää.

Toteutettu

2012

Avustuksia lukuun ottamatta vuoden 2008 jälkeisiä tapahtumia ei ole tarkastettu jälkeenpäin.

Toteutettu

2011 ja 2012 (yhdistetty)

Keskukselle aiheutuu nykyisin noin 2 00  000 euron vuotuiset kulut (vuonna 2011 kuluja oli 2 75  000 euroa) käyttämättömistä toimistotiloista, jotka sijaitsevat sen entisessä rakennuksessa ja uudessa keskustoimipaikassa. Keskuksen olisi yhdessä komission ja kansallisten viranomaisten kanssa pyrittävä asianmukaisesti ratkaisemaan käyttämättömiin toimistotiloihin liittyvä ongelma.

Toteutettu

2013

Keskus käynnisti hankintamenettelyn, jonka tarkoituksena oli kopiokoneiden vuokraaminen neljän vuoden ajaksi. Hankinnan enimmäismääräksi oli asetettu 1 60  000 euroa. Teknisiä vaatimuksia muutettiin huomattavasti menettelyn aikana. Muutoksen jälkeen julkaistiin muutettu hankintailmoitus, jonka avulla jatkettiin tarjousten esittämiselle asetettua määräaikaa. Teknisiin vaatimuksiin tehtyjä muutoksia ei kuitenkaan osoitettu selkeästi. Teknisiä vaatimuksia muutettiin uudelleen sopimuksen tekoa varten. Muutokset mukailivat julkaistussa hanke-eritelmässä ilmoitettua vaihtoehtoa. Muutosten myötä sopimuksen arvo laski 35 prosentilla. Sopimuksen hinnoittelurakenteesta julkaistut tiedot eivät olleet riittävän selkeitä, minkä seurauksena yksi tarjoaja tulkitsi ehtoja virheellisesti ja sillä oli heikommat mahdollisuudet voittaa hankintamenettely. Myöskään arviointiperusteet eivät olleet riittävän täsmällisiä täyden avoimuuden ja tarjoajien yhtäläisen kohtelun varmistamisen kannalta. Edellä kuvatut puutteet heikensivät tämän hankintamenettelyn tehokkuutta ja vaikuttavuutta ja haittasivat samalla mahdollisesti myös kilpailua.

Ei relevantti


(1)  Keskus kerää huumausaineista maakohtaisia tietoja kansallisilta huumausaineiden seurantakeskuksilta huumausaineita ja niiden väärinkäyttöä koskevan eurooppalaisen tietoverkon (Reitox) kautta.

(2)  Vuonna 2011 toimitettiin kaksi jälkitarkastusta kahdessa jäsenvaltiossa. Vuonna 2012 jälkitarkastuksia ei ole toimitettu lainkaan.


LIITE II

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus (Lissabon)

Vastuualueet ja toiminta

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 168 ja 114 artikla)

Unioni täydentää huumausaineiden aiheuttamien terveyshaittojen vähentämiseen tähtäävää jäsenvaltioiden toimintaa, johon kuuluu tiedotus- ja ehkäisemistoimia.

Keskuksen toimivaltuudet

(Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1920/2006)

Tavoitteet

Toimittaa unionille ja sen jäsenvaltioille faktapohjaisia, puolueettomia, luotettavia ja vertailukelpoisia tietoja unionin tasolla huumausaineiden ja niiden väärinkäytön ilmiöstä ja niiden seurauksista.

Seurantakeskuksen tulisi keskittyä työssään seuraaviin ensisijaisiin aloihin:

1)

huumausainetilanteen seuranta sekä uusien suuntausten, erityisesti sekakäyttöön liittyvien suuntausten seuranta

2)

ongelmien ratkaisemiseksi toteutettavien toimien seuranta ja parhaista käytännöistä tiedottaminen

3)

uusiin psykoaktiivisiin aineisiin liittyvien riskien arviointi ja sellaisen järjestelmän ylläpito, jonka avulla voidaan nopeasti vaihtaa tietoja

4)

sellaisten välineiden kehittäminen, joiden ansiosta jäsenvaltioiden on helpompi valvoa ja arvioida kansallista politiikkaansa ja komission valvoa ja arvioida unionin politiikkaa.

Tehtävät

kerätä ja analysoida tietoja

parantaa tietojen vertailumenetelmiä

levittää tietoja

tehdä yhteistyötä eurooppalaisten ja kansainvälisten elinten ja järjestöjen sekä kolmansien maiden kanssa

havaita uudenlaista kehitystä ja muuttuvia suuntauksia.

Hallinto

Hallintoneuvosto

Muodostuu yhdestä kunkin jäsenvaltion edustajasta, kahdesta komission edustajasta ja kahdesta riippumattomasta asiantuntijasta, joilla on huumausainealan asiantuntemusta ja jotka Euroopan parlamentti nimeää.

Hallintoneuvosto hyväksyy toimintasuunnitelman ja yleisen toimintakertomuksen sekä vahvistaa talousarvion ja antaa lausunnon tilinpäätöksestä.

Johtokomitea

Kokoonpano

Hallintoneuvoston puheenjohtaja.

Hallintoneuvoston varapuheenjohtaja.

Kaksi muuta jäsenvaltioita edustavaa jäsentä hallintoneuvostosta.

Kaksi komission edustajaa.

Johtaja

Hallintoneuvosto nimittää komission ehdotuksesta.

Tieteellinen komitea

Antaa lausuntoja. Koostuu enintään 15 tunnetusta tiedemaailman edustajasta, jotka hallintoneuvosto nimittää heidän saavutustensa perusteella sen jälkeen, kun on julkaistu kiinnostuksenilmaisupyyntö. Hallintoneuvosto voi myös nimittää laajennettuun tiedekomiteaan asiantuntijapaneelin uusia psykoaktiivisia aineita koskevan riskin arvioimiseksi.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Sisäinen tarkastus

Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

Keskuksen resurssit vuonna 2014 (2013)

Talousarvio

15,85 (16,31) miljoonaa euroa. Unionilta saatu tuki: 93,4 prosenttia (95,4 %)

Henkilöstö 31. joulukuuta 2014

Toimien määrä henkilöstötaulukossa: 84 (84)

Täytetyt toimet: 76 (76) + 26 (24) muun henkilöstön toimea (työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat, sopimussuhteinen henkilöstö ja tilapäistyöntekijät)

Henkilöstön määrä yhteensä: 102 (100)

Täytetyt toimet jakautuvat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 63 (61)

hallinnolliset tehtävät ja IT-tuki: 28,5(28,5)

sekalaiset tehtävät: 10,5 (10,5)

Tuotteet ja palvelut vuonna 2014 (2013)

Verkko

Keskus ylläpitää tietojen keruuta ja tietojen vaihtoa varten tietokoneverkkoa, joka on nimeltään ”huumausaineita ja niiden väärinkäyttöä koskeva eurooppalainen tietoverkko” (Reitox). Verkko yhdistää toisiinsa kansalliset huumausainealan tietoverkot, jäsenvaltioiden erikoistuneet keskukset ja keskuksen kanssa työskentelevien kansainvälisten järjestöjen tietojärjestelmät.

Julkaisut

Raportti huumeongelmasta Euroopan unionissa – Suuntaukset ja kehitys (23 kieliversiota), julkaisu ja interaktiivinen internetsivusto.

Perspectives on drugs (PODs) – 6 (11), englanninkielinen interaktiivinen internetsivusto.

Tilastotiedote ja interaktiivinen internetsivusto, vuosittain julkaistava yleinen toimintakertomus, englanninkielinen.

A year in review: Highlights from the EMCDDA's General Report of Activities 2013 – vuotuinen, englanninkielinen.

Drugnet Europe -tiedote: 4 (4) numeroa, englanninkielinen.

Centre Insights – 2 (1), englanninkielisiä

Käsikirjat: 0 (1), englanninkielisiä

Keskuksen aihekohtaiset julkaisut – 0 (2) – tämä vanha EMCDDA-sarja ei ole enää tuotannossa.

EMCDDA Papers – 9 (4), englanninkielisiä (yksi myös slovakinkielinen).

Toimintapoliittiset profiilit – 2 (1), englanninkielisiä.

Yhteisjulkaisut – 1 (1), englanninkielinen.

Outputs linked to the implementation of the Council Decision on new psychoactive substances (2005/387/YOS) – 15 (2), englanninkielisiä.

Drug profiles – 0 uutta (0) ja 0 päivitettyä (0).

Teknisiä ja tieteellisiä selvityksiä sekä artikkeleita ja tieteellisiä yhteenvetoja: 24 (28).

Yksittäiset julkaisut – 0 (1), englanninkielinen.

Esitteet – 2 (1), englanninkielisiä.

Työohjelmat ja strategiat – 1 (3), englanninkielisiä

Tietojen keruu-, validointi-, taltiointi- ja hakujärjestelmä (Fonte).

Muut internetsivustot

Keskuksen julkisen internetsivuston uudelleenjärjestely / päivittäminen / sisällön tuottaminen:

Maakatsaukset.

Huumevieroitusta koskevat katsaukset, terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelutoimia koskevat profiilit, ehkäisevän toiminnan profiilit.

Uusia huumausaineita koskeva eurooppalainen tietokanta.

Euroopan huumausaineita koskeva oikeustietokanta.

Arviointivälinepankki.

Parhaiden käytäntöjen portaali (huumekysynnän vähentämistoimia koskevien tietojen vaihto, haittojen vähentäminen ja hoitomoduulit).

Aihekohtaiset sivut.

Julkaisutietokanta.

Esitteet

Konferenssimateriaali – 1 (4), englanninkielisiä.

Mediatuotteet: 9 (12) tiedotetta ja 12 (13) informaatioesitettä, englanninkielisiä.

Osallistuminen kansainvälisiin konferensseihin ja teknisiin ja tieteellisiin kokouksiin: 291 (285).

Lähde: Keskuksen toimittama liite.


KESKUKSEN VASTAUS

11.

Tilintarkastustuomioistuimen havainnon mukaisesti tämä tarve eteenpäin siirtämiseen johtui ulkoisista tekijöistä, eli odottamattomasta EU:n tuomioistuimen päätöksestä, joka koski EU:n henkilöstön palkkojen takautuvaa tarkistamista vuosien 2011, 2012 ja 2013 osalta. Eteenpäin siirtäminen oli seurausta hyvin perustellusta ja suunnitellusta menettelystä, jonka tavoitteena oli varmistaa näiden toimien moitteeton hoitaminen. EMCDDA on osoittanut voivansa käyttää eteenpäin siirretyt määrärahat (C8) asianmukaisesti, mikä näkyy siitäkin, että tällaisten määrärahojen käyttöaste on jatkuvasti ollut yli 95 prosenttia.


Top