Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0382

    Suositus NEUVOSTON PÄÄTÖS Belgialle esitettävästä vaatimuksesta toteuttaa liiallisen alijäämän tilanteen korjaamiseksi tarpeellisina pidettäviä alijäämää pienentäviä toimenpiteitä

    /* COM/2013/0382 final - 2013/ () */

    52013PC0382

    Suositus NEUVOSTON PÄÄTÖS Belgialle esitettävästä vaatimuksesta toteuttaa liiallisen alijäämän tilanteen korjaamiseksi tarpeellisina pidettäviä alijäämää pienentäviä toimenpiteitä /* COM/2013/0382 final - 2013/ () */


    .

    Suositus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Belgialle esitettävästä vaatimuksesta toteuttaa liiallisen alijäämän tilanteen korjaamiseksi tarpeellisina pidettäviä alijäämää pienentäviä toimenpiteitä

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 126 artiklan 9 kohdan,

    ottaa huomioon Euroopan komission suosituksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)       Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 126 artiklan mukaan jäsenvaltioiden on vältettävä liiallisia julkisen talouden alijäämiä.

    (2)       Vakaus- ja kasvusopimuksen tavoitteena on terve julkinen talous, jolla pyritään vahvistamaan hintavakauden edellytyksiä ja saavuttamaan uusien työpaikkojen syntyä edistävä vahva ja kestävä kasvu.

    (3)       Neuvosto teki 2 päivänä joulukuuta 2009 SEUT-sopimuksen 126 artiklan 6 kohdan mukaisesti päätöksen[1], jossa se katsoi, että Belgialla on liiallinen alijäämä, ja antoi SEUT-sopimuksen 126 artiklan 7 kohdan ja liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn täytäntöönpanon nopeuttamisesta ja selkeyttämisestä 7 päivänä heinäkuuta 1997 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1467/97[2] 3 artiklan mukaisesti suosituksen, jonka mukaan liiallinen alijäämä olisi korjattava viimeistään vuonna 2012. Jotta julkisen talouden alijäämä saataisiin alle 3 prosenttiin suhteessa BKT:hen uskottavalla ja kestävällä tavalla, suositeltiin, että Belgian viranomaisten olisi a) toteutettava vuoden 2010 talousarvioesitykseen sisältyvät alijäämää vähentävät toimenpiteet vuonna 2010 ja vahvistettava suunniteltuja julkisen talouden toimia vuosina 2011 ja 2012; b) varmistettava, että julkisen talouden toimien vaikutus on vuosina 2010–2012 vuosittain keskimäärin ¾ prosenttia suhteessa BKT:hen, minkä pitäisi myös vaikuttaa julkisen talouden bruttovelkasuhteen saattamiseen takaisin lasku-uralle, joka lähestyy viitearvoa tyydyttävää vauhtia, palauttamalla perusylijäämä riittävälle tasolle; c) täsmennettävä toimenpiteet, joita tarvitaan liiallisen alijäämän korjaamiseksi viimeistään vuonna 2012, mikäli suhdannekehitys sen sallii, ja nopeutettava alijäämän supistumista, jos taloudelliset tai finanssipoliittiset edellytykset osoittautuvat paremmiksi kuin mitä liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyviä suosituksia annettaessa odotettiin; ja d) parannettava seurantamekanismeja sen varmistamiseksi, että finanssipoliittisia tavoitteita noudatetaan. Suosituksissaan neuvosto vahvisti 2 päivän kesäkuuta 2010 määräajaksi, johon mennessä tuloksellisia toimia on toteutettava asetuksen (EY) N:o 1467/97 3 artiklan 4 kohdan säännösten mukaisesti.

    (4)       Neuvosto päätti SEUT-sopimuksen 126 artiklan 8 kohdan määräysten mukaisesti [21 päivänä kesäkuuta 2013], että joulukuussa 2009 annettu suositus ei mainitussa suosituksessa asetetussa määräajassa johtanut tuloksellisiin toimiin Belgiassa.

    (5)       Asetuksen (EY) N:o 1467/97 10 artiklan 3 kohdassa säädetään, että jos asetuksen (EY) N:o 479/2009 nojalla annetut seurantatiedot osoittavat, että osallistuva jäsenvaltio ei ole korjannut liiallista alijäämäänsä määräajassa, joka on asetettu 126 artiklan 7 kohdan mukaisesti annetuissa suosituksissa, neuvosto tekee välittömästi päätöksen 126 artiklan 9 kohdan mukaisesti, eli vaatii jäsenvaltiota määräajassa toteuttamaan sellaisia allijäämää pienentäviä toimenpiteitä, joita neuvosto pitää tarpeellisina tilanteen korjaamiseksi.

    (6)       Komission yksiköiden kevään 2013 talousennusteen perusteella reaalinen BKT pysyy muuttumattomana vuonna 2013, ja kotimaisen kysynnän vuonna 2012 alkanut supistuminen jatkuu. Kotitalouksien kulutuksen odotetaan pysyvän samalla tasolla, mutta investointien arvioidaan vähenevän, mihin vaikuttavat koko kansantaloudessa vallitseva luottamuspula, rakennusalan taantuma, tiukentuneet luottoehdot sekä se, että teollisuudessa on paljon vapaata kapasiteettia. Yksityisen kulutuksen ja investointien odotetaan piristyvän vasta vuodesta 2014 alkaen, jolloin reaalisen BKT:n kasvu olisi 1,2 prosenttia pääasiassa kotimaisen kysynnän elpymisen ansiosta. Kotimaisen kysynnän vahvistuessa tuonnin arvioidaan lisääntyvän viennin kasvua vastaavasti. Tämä vähentäisi nettoviennistä saatavaa etua vuonna 2014 verrattuna vuoteen 2013, jolloin ulkomaisen kysynnän nettokasvun odotetaan ehkäisevän BKT:n supistumista.

    (7)       Komission kevään 2013 talousennusteen mukaan julkisen talouden alijäämän ennustetaan vuonna 2013 supistuvan 2,9 prosenttiin suhteessa BKT:hen. Vuoden 2013 alustavassa talousarviossa asetettiin nimellistä alijäämää koskevaksi tavoitteeksi 2,15 prosenttia suhteessa BKT:hen. Talousarvion laatimisen jälkeen sen perustana olleita virallisia kasvuennusteita (+0,7 prosenttia komission syksyn 2012 talousennustetta vastaavasti) on kuitenkin korjattu merkittävästi alaspäin 0,2 prosenttiin vuoden 2013 vakausohjelmassa ja 0,0 prosenttiin kevään talousennusteessa. Hallitus luopui sen vuoksi nimellisen alijäämän tavoitteesta ja korvasi sen sitoumuksella parantaa rakenteellista rahoitusasemaa 1,0 prosentilla suhteessa BKT:hen. Komission yksiköiden kevään 2013 talousennusteessa on otettu huomioon se, että maaliskuussa 2013 hallitus toteutti lisätoimenpiteitä, joiden vaikutus oli 0,2 prosenttia suhteessa BKT:hen, niiden toimien lisäksi, jotka sisältyivät vuoden 2013 alustavaan talousarvioon ja joiden vaikutus oli 0,75 prosenttia suhteessa BKT:hen. Ennusteen mukaan rakenteellinen rahoitusasema paranee ¾ prosenttia suhteessa BKT:hen vuonna 2013, mistä ¼ prosenttiyksikköä johtuu korkomenojen pienenemisestä.

    (8)       Komission yksiköiden kevään 2013 talousennusteessa arvioidaan, että ennakoidusta kasvupotentiaalista huolimatta alijäämä kasvaa ilman politiikan muutoksia jälleen vuonna 2014 viitearvon yläpuolelle 3,1 prosenttiin suhteessa BKT:hen. Uusi kasvu johtuu sosiaalisten tulonsiirtojen autonomisesta kasvusuuntauksesta ja siitä, että vuoden 2013 talousarvioon sisältyi myös kertaluonteisia ja tilapäisiä tulovaikutuksia, kuten veroarmahdus, teletoimintalisenssien myynti ja harvinaisen suuret osingot Belgian keskuspankilta, joiden vaikutus oli noin 0,4 prosenttia suhteessa BKT:hen.

    (9)       Julkisen velan määrä, joka vuonna 2007 oli noin 84 prosenttia suhteessa BKT:hen, nousi lähes 100 prosenttiin vuonna 2012. Noin 6,5 prosenttiyksikköä kasvusta johtuu alijäämän ja BKT:n dynamiikasta ja noin 9 prosenttiyksikköä ulkoisista tekijöistä, ennen kaikkea rahoitussektorilla pääomalisäysten muodossa suoritetuista pelastusoperaatioista. Komission kevään 2013 talousennusteen mukaan vuonna 2014 velan määrän ennustetaan olevan yli 102 prosenttia suhteessa BKT:hen. Belgian hallitus aikoo myydä rahoitusomaisuutta pitääkseen velan määrän alle 100 prosentissa suhteessa BKT:hen vuonna 2013. Tässä yhteydessä Belgian hallitus ilmoitti myyvänsä Royal Park Investments -yhtiön (joka on Fortis-pankin pelastusoperaation yhteydessä luotu erillisyhtiö), mikä pienentäisi velkatasoa 0,2 prosentilla suhteessa BKT:hen.

    (10)     Komission laatiman, julkisen talouden kestävyyttä koskevan vuoden 2012 kertomuksen mukaan Belgiaa ei lyhyellä aikavälillä uhkaa julkisen talouden rahoituspaine. Julkisen talouden kestävyyteen kohdistuu kuitenkin suuri riski keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Väestön ikääntymisen talousarviovaikutukset ovat Belgiassa pitkällä aikavälillä huomattavasti EU:n keskiarvoa suuremmat, mikä johtuu pääasiassa eläkemenojen nopeasta kasvusta BKT:hen suhteutettuna tulevien vuosikymmenien aikana. Vuoden 2011 joulukuussa tehty eläkeuudistus oli merkittävä positiivinen askel, mutta lisätoimenpiteet näyttävät olevan tarpeen julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyden palauttamiseksi täysimittaisesti.

    (11)     Vuoden 2013 alustavaan talousarvioon sisältyvien ja maaliskuussa 2013 tehdyn tarkastuksen yhteydessä päätettyjen toimenpiteiden arvioidaan alentavan vajeen alle 3 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 2013. Komission yksiköiden kevään 2013 talousennusteen mukaan turvamarginaali perussopimuksessa asetettuun viitearvoon on kuitenkin erittäin pieni. Lisäksi korjaus ei ole vielä kestävällä pohjalla.

    (12)     Kun otetaan huomioon talouden ja julkisen talouden kehitykseen liittyvät suuret epävarmuustekijät, julkisen talouden tavoite korjausjakson viimeiseksi vuodeksi olisi asetettava viitearvoa selvästi alhaisemmalle tasolle, jotta varmistetaan korjaustavoitteen tuloksellinen ja pysyvä saavuttaminen pyydetyssä määräajassa.

    (13)     Siksi on aiheellista pienentää alijäämä 2,7 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 2013, mikä on johdonmukaista sen kanssa, että rakenteellinen rahoitusasema kohenee 1 prosentin suhteessa BKT:hen vuonna 2013. Siksi ja myös mahdollisten negatiivisten kerrannaisvaikutusten vuoksi pidetään tarpeellisena toteuttaa lisätoimenpiteitä, joiden arvioitu vaikutus on ¼ prosenttia suhteessa BKT:hen.

    (14)     Belgia sitoutui vakausohjelmassaan pääsemään tasapainoiseen julkisen talouden rakenteelliseen rahoitusasemaan vuonna 2015 ja saavuttamaan keskipitkän aikavälin tavoitteena olevan 0,75 prosentin rakenteellisen ylijäämän suhteessa BKT:hen vuonna 2016. Sittemmin 28 päivänä toukokuuta 2013 komissiolle lähettämässään kirjeessä Belgian viranomaiset nostivat julkisen talouden toimien tavoitteen ¾ prosenttiin suhteessa BKT:hen vuodelle 2014. Kun velkataso on korkea, tämä on asianmukainen taso, ja se tukee velan supistamiselle asetetun vertailuarvon noudattamista. Tämän jälkeen Belgian olisi huolehdittava riittävästä edistymisestä kohti keskipitkän aikavälin tavoitetta, johon kuuluu menojen kasvulle asetetun vertailuarvon saavuttaminen, sekä kohti velan supistamiselle asetettua vertailuarvoa.

    (15)     Lisäksi Belgian olisi vahvistettava eläke- ja sosiaaliturvajärjestelmien pitkän aikavälin kestävyyttä. Tässä yhteydessä tarvitaan lisätoimenpiteitä lakisääteisen ja todellisen eläkeiän välisen kuilun kuromiseksi umpeen, minkä lisäksi tarvitaan myös toimenpiteitä lakisääteisen eläkeiän sovittamiseksi eliniänodotteen kehityksen mukaiseksi, jotta voitaisiin turvata eläkejärjestelmän kestävyys pitkällä aikavälillä.

    (16)     Lisäksi Belgian olisi hyväksyttävä nimenomaiset koordinointijärjestelyt sen varmistamiseksi, että julkisen talouden tavoitteet sitovat sekä liittovaltiotasolla että alemmilla hallintotasoilla keskipitkällä suunnitteluvälillä esimerkiksi hyväksymällä nopeasti sellainen julkisen talouden rahoitusasemaa/ylijäämää koskeva sääntö, joka vastaa talous- ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta tehdyn sopimuksen vaatimuksia.

    (17)     Jotta julkisen talouden vakauttamisstrategian onnistuminen voitaisiin varmistaa, olisi lisäksi tärkeää tukea julkisen talouden vakauttamista kattavilla rakenteellisilla uudistuksilla niiden suositusten mukaisesti, jotka neuvosto on antanut Belgialle EU-ohjausjakson ja erityisesti makrotalouden epätasapainoa koskevan menettelyn yhteydessä,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    1.           Belgian on lopetettava nykyinen julkisen talouden liiallisen alijäämän tilanne viimeistään vuonna 2013.

    2.           Belgian on alennettava julkisen talouden alijäämä 2,7 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 2013. Tämä nimellinen parannus vastaa komission yksiköiden kevään 2013 talousennusteen mukaista rakenteellisen rahoitusaseman paranemista 1 prosentilla suhteessa BKT:hen vuonna 2013.

    3.           Belgian on hyväksyttävä ja pantava kokonaisuudessaan täytäntöön kaikki vuoden 2013 talousarvioon sisältyvät vakauttamistoimenpiteet sekä toteutettava rakenteellisia lisätoimenpiteitä, jotta vuodeksi 2013 suositetut rakenteelliset vaikutukset voidaan saavuttaa.

    4.           Belgian on oltava valmis hyväksymään uusia toimenpiteitä, jos julkisen talouden suunnitelmiin liittyvät riskit toteutuvat. Julkisen talouden vakauttamistoimenpiteillä olisi varmistettava julkisen talouden rakenteellisen rahoitusaseman paraneminen pysyvällä ja kasvua edistävällä tavalla.

    2 artikla

    1.           Belgian on viimeistään 21 päivänä syyskuuta 2013 toimitettava komissiolle kertomus tämän päätöksen noudattamiseksi toteutetuista toimenpiteistä. Komissio tarkastelee kertomusta arvioidakseen edistymistä liiallisen alijäämän korjaamiseksi.

    2.           Belgian on lisäksi toimitettava komissiolle neljännesvuosittain kertomus, jossa tarkastellaan edistymistä tämän päätöksen noudattamisessa.

    3.           Belgian on 31 päivään joulukuuta 2013 mennessä toimitettava kertomus siitä, miten ensimmäinen EU-ohjausjakson yhteydessä annettu suositus nimenomaisten koordinointijärjestelyjen hyväksymisestä sen varmistamiseksi, että julkisen talouden tavoitteet sitovat sekä liittovaltiotasolla että alemmilla hallintotasoilla keskipitkällä suunnitteluvälillä, aiotaan panna täytäntöön.

    4.           Belgian on esitettävä vuotta 2014 varten sellaisia rakenteellisia toimenpiteitä, joilla varmistetaan liiallisen alijäämän korjaantuminen kestävällä tavalla ja asianmukainen eteneminen kohti keskipitkän aikavälin tavoitteen saavuttamista.

    3 artikla

    Tämä suositus on osoitettu Belgian kuningaskunnalle.

    Tehty Brysselissä

                                                                           Neuvoston puolesta

                                                                           Puheenjohtaja

    [1]               Kaikki asiakirjat, jotka liittyvät Belgian liiallista alijäämää koskevaan menettelyyn, ovat osoitteessa   http://ec.europa.eu/economy_finance/economic_governance/sgp/deficit/countries/belgium_en.htm

    [2]               EYVL L 209, 2.8.1997, s. 6.

    Top