52013PC0382

Rekommendation till RÅDETS BESLUT med föreläggande för Belgien att vidta de åtgärder för att minska underskottet som anses nödvändiga i syfte att komma till rätta med situationen med ett alltför stort underskott i de offentliga finanserna /* COM/2013/0382 final - 2013/ () */


Rekommendation till

RÅDETS BESLUT

med föreläggande för Belgien att vidta de åtgärder för att minska underskottet som anses nödvändiga i syfte att komma till rätta med situationen med ett alltför stort underskott i de offentliga finanserna

EUROPEISKA UNIONENS RÅD UTFÄRDAR DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 126.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens rekommendation, och

av följande skäl:

(1)       Enligt artikel 126 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt ska medlemsstaterna undvika alltför stora underskott i sina offentliga finanser.

(2)       Stabilitets- och tillväxtpakten grundas på målet om sunda offentliga finanser, som ett sätt att stärka förutsättningarna för prisstabilitet och stark varaktig tillväxt som kan bidra till ökad sysselsättning.

(3)       Den 2 december 2009 fastslog rådet[1] i enlighet med artikel 126.6 i EUF-fördraget att det förelåg ett alltför stort underskott i Belgien och avgav en rekommendation, i enlighet med artikel 126.7 i EG-fördraget och artikel 3 i rådets förordning (EG) nr 1467/97 av den 7 juli 1997 om påskyndande och förtydligande av tillämpningen av förfarandet vid alltför stora underskott[2], för att korrigera det alltför stora underskottet senast 2012. För att få ned det offentliga underskottet till under 3 % av BNP på ett trovärdigt och hållbart sätt, rekommenderades de belgiska myndigheterna att a) under 2010 genomföra de underskottminskande åtgärder som planerats i utkastet till budgeten för 2010 och öka den planerade finanspolitiska ansträngningen under 2011 och 2012, b) under perioden 2010–2012 åstadkomma en finanspolitisk ansträngning på i genomsnitt ¾ % av BNP per år, vilket också torde bidra till att den offentliga bruttoskuldkvoten åter börjar minska och genom tillräckliga primära överskott närmar sig referensvärdet i tillfredsställande takt,  c) närmare ange vilka åtgärder som krävs för att, om konjunkturen så tillåter, korrigera det alltför stora underskottet senast 2012 samt minska underskottet snabbare, om de ekonomiska eller finanspolitiska villkoren blir bättre än väntat vid den tidpunkt då rekommendationerna vid alltför stora underskott, och d) stärka övervakningsmekanismerna för att se till att de finanspolitiska målen efterlevs. I sina rekommendationer fastställde rådet den 2 juni 2010 som tidsfrist för att vidta effektiva åtgärder i enlighet med bestämmelserna i artikel 3.4 i förordning (EG) nr 1467/97.

(4)       I enlighet med artikel 126.8 i EUF-fördraget beslutade rådet den [21 juni 2013] att Belgien inte vidtagit effektiva åtgärder som svar på rådets rekommendation i december 2009 inom den tidsfrist som fastställts i den rekommendationen.

(5)       I artikel 10.3 i rådets förordning (EG) nr 1467/97 föreskrivs att om utfallsdata enligt förordning (EG) nr 479/2009 visar att ett alltför stort underskott inte har korrigerats av en deltagande medlemsstat inom den tidsfrist som fastställs i en rekommendation enligt artikel 126, skall rådet omedelbart fatta ett beslut enligt artikel 126, det vill säga förelägga medlemsstaten att inom en fastställd tidsfrist vidta de åtgärder för att minska underskottet som rådet anser nödvändiga för att komma till rätta med situationen.

(6)       I kommissionens vårprognos 2013 beräknas den reala BNP att förbli närmast noll under 2013, och den inhemska efterfrågan kommer att fortsätta att minska liksom redan under 2012. Medan hushållens konsumtion sannolikt kommer att stagnera förväntas investeringarna minska, till följd av bristande tillförsikt i hela ekonomin, depressionen i byggsektorn, svårare kreditvillkor och en industri med omfattande ledig kapacitet. Både den privata konsumtionen och investeringarna förväntas få fart igen först 2014, när den inhemska efterfrågan kan bli den främsta drivkraften bakom en tillväxttakt på 1,2 % för den reala BNP. Mot bakgrund av en sådan kraftigare inhemsk efterfrågan förväntas importtillväxten komma i kapp exporttillväxten. Detta skulle ytterligare begränsa vinsterna från nettoexporten under 2014, i motsats till 2013, då positiv tillväxt av den utländska efterfrågan väntas förhindra att BNP krymper.

(7)       Enligt kommissionens vårprognos 2013 beräknas det allmänna offentliga underskottet minska till 2,9 % av BNP under 2013. I 2013 års ursprungliga budget planerades ett nominellt underskott på 2,15 % av BNP. Sedan budgeten utarbetades har emellertid de officiella tillväxtprognoser som ligger till grund för budgeten (+ 0,7 %, i linje med kommissionens höstprognos 2012) förändrats avsevärt nedåt till 0,2 % i 2013 års stabilitetsprogram och 0,0 % i vårprognosen. Därför har regeringen övergivit det nominella underskottsmålet och ersatt det med ett åtagande att förbättra det strukturella saldot med 1,0 % av BNP. I mars 2013 beslutade regeringen om ytterligare åtgärder på 0,2 % av BNP ovanpå åtgärder på cirka 0,75 % av BNP som vidtagits i 2013 års ursprungliga budget, och som har beaktats i kommissionens vårprognos 2013. Enligt prognosen kommer vi att se en strukturell förbättring på ¾ % av BNP 2013, inklusive ett bidrag på ¼ procentenhet från lägre ränteutgifter.

(8)       Med antagande om oförändrad politik beräknas det i kommissionens vårprognos 2013 att underskottet kommer att öka igen och hamna över referensvärdet under 2014, nämligen till 3,1 % av BNP, trots att tillväxten beräknas ligga över potentialen. Denna nya ökning beror på en självständig uppåtgående trend i sociala transfereringar och det faktum att 2013 års budget också omfattade omkring 0,4 % av BNP av engångsåtgärder och tillfälliga intäkter, såsom en skatteamnesti, försäljning av telekomlicenser och ovanligt hög utdelning från centralbanken.

(9)       Den offentliga skulden ökade från 84 % av BNP 2007 till nästan 100 % av BNP under 2012. Dynamiken bakom underskottet och BNP står för omkring 6,5 % av ökningen, medan yttre faktorer uppgår till ungefär 9 procentenheter, främst på grund av räddningsinsatser i form av kapitaltillskott inom finanssektorn. Enligt kommissionens vårprognos 2013 förväntas skulden öka till över 102 % av BNP 2014. Belgien avser att sälja finansiella tillgångar i syfte att hålla skulden under 100 % av BNP under 2013. I detta sammanhang har Belgien nyligen tillkännagivit försäljning av Royal Park Investment (ett specialföretag som skapats i samband med räddningsinsatsen för Fortis), vilket skulle minska skuldnivån med 0,2 % av BNP.

(10)     Europeiska kommissionens rapport om de offentliga finansernas hållbarhet 2012 visar att Belgien inte verkar hotas av finanspolitiska påfrestningar på kort sikt. Däremot är risken avseende finanspolitisk hållbarhet hög på medellång till lång sikt. I Belgien ligger de långsiktiga effekterna av befolkningens åldrande på de offentliga finanserna klart över EU-genomsnittet, vilket huvudsakligen beror på den snabba ökningen av pensionsutgifternas andel av BNP under de kommande årtiondena. Även om pensionsreformen i december 2011 var ett viktigt framsteg krävs ytterligare åtgärder för att till fullo återställa de offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet.

(11)     Åtgärder som vidtagits i den ursprungliga budgeten för 2013 och budgetkontrollen i mars 2013 förväntas för närvarande få ned underskottet under 3 % av BNP under 2013. Enligt kommissionens vårprognos 2013 är säkerhetsmarginalen mot överskridande av fördragets referensvärde mycket snäv. Dessutom är korrigeringen ännu inte hållbar.

(12)     Mot bakgrund av de stora osäkerheterna kring den ekonomiska och finanspolitiska utvecklingen bör det budgetmål som rekommenderas för det sista året av korrigeringsperioden fastställas till en nivå klart under referensvärdet, för att garantera en effektiv och varaktig korrigering inom den begärda tidsfristen.

(13)     Därför är en ytterligare minskning av underskottet för 2013 till 2,7 % av BNP påkallad, vilket är förenligt med en strukturell förbättring på 1 % av BNP under 2013. I detta syfte skulle kompletterande åtgärder med en uppskattad effekt på ¼ % av BNP anses nödvändiga, även med tanke på eventuella negativa indirekta effekter.

(14)     Belgien har i sitt stabilitetsprogram åtagit sig att uppnå en balanserad budget i strukturella termer år 2015, innan de når sitt medelfristiga mål på ett överskott på 0,75 % av BNP i strukturella termer år 2016. Senare åtog sig Belgien, i en skrivelse till kommissionen av den 28 maj 2013, att vidta en större finanspolitisk ansträngning på ¾ % av BNP under 2014. Även med tanke på den höga skuldnivån är detta en rimlig ansträngning, som kommer att vara förenligt med skuldminskningsriktmärket. Därefter bör Belgien fortsätta att göra tillräckliga framsteg mot det medelfristiga målet, bland annat för att nå riktmärket för utgifter, och mot riktmärket för skuldminskning.

(15)     Belgien bör vidare stärka pensions- och socialförsäkringssystemens långsiktiga hållbarhet. I detta avseende behövs det ytterligare insatser för att överbrygga klyftan mellan den faktiska och den lagstadgade pensionsåldern, samtidigt som det krävs åtgärder för att koppla den lagstadgade pensionsåldern till utvecklingen av medellivslängden för att värna om pensionssystemets hållbarhet på lång sikt.

(16)     Dessutom bör Belgien anta tydliga samordningsåtgärder för att se till att de finanspolitiska målen är bindande på federal nivå och på lägre nivåer inom ett medelfristigt planeringsperspektiv, bland annat genom ett snabbt antagande av en regel om de offentliga finansernas saldo/överskott som uppfyller kraven i fördraget om stabilitet, samordning och styrning i den ekonomiska och monetära unionen.

(17)     För att säkerställa att strategin för finanspolitisk konsolidering kröns av framgång kommer det slutligen också att vara viktigt att stödja denna med omfattande strukturreformer, i linje med rådets rekommendationer till Belgien inom ramen för den europeiska planeringsterminen, inte minst de som rör förfarandet vid alltför stora obalanser,

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.           Belgien ska få den rådande situationen med ett alltför stort underskott i de offentliga finanserna att upphöra senast år 2013.

2.           Belgien ska minska det nominella underskottet till 2,7 % av BNP år 2013. Denna nominella förbättring är förenlig med en förbättring av det strukturella saldot med 1 % av BNP 2013, baserat på kommissionens vårprognos 2013.

3.           Belgien ska anta och till fullo genomföra alla de konsolideringsåtgärder som förts in i budgeten för 2013 samt ytterligare åtgärder av strukturell art för att uppnå den rekommenderade strukturella korrigeringen för 2013.

4.           Belgien ska vara redo att vidta ytterligare åtgärder, om det skulle uppstå risker för budgetplanerna. De finanspolitiska konsolideringsåtgärderna ska på ett tillväxtfrämjande sätt säkerställa en varaktig förbättring av det strukturella saldot i de offentliga finanserna.

Artikel 2

1.           Belgien ska senast den 21 september 2013 lämna en rapport till kommissionen med beskrivning av de åtgärder som vidtagits för att följa detta beslut. Kommissionen kommer att utvärdera denna rapport för att göra en bedömning av hur korrigeringen av det alltför stora underskottet framskrider.

2.           Belgien ska lämna in ytterligare kvartalsvisa rapporter till kommissionen, med en redogörelse för vilka framsteg som gjorts för att följa detta beslut.

3.           Belgien ska senast den 31 december 2013 lägga fram en rapport om det planerade genomförandet av den första rekommendationen som utfärdades inom ramen för den europeiska planeringsterminen beträffande tydliga samordningsåtgärder för att se till att de finanspolitiska målen blir bindande på federal nivå och på lägre nivåer inom ett medelfristigt planeringsperspektiv.

4.           Belgien ska lägga fram strukturåtgärder för 2014 som ska säkerställa en varaktig korrigering av det alltför stora underskottet och tillräckliga framsteg för att uppnå det medelfristiga målet.

Artikel 3

Detta beslut riktar sig till Konungariket Belgien.

Utfärdat i Bryssel den

                                                                       På rådets vägnar

                                                                       Ordförande

[1]               Alla handlingar som rör förfarandet vid alltför stora underskott i fråga om Belgien finns tillgängliga på följande webbplats: http://ec.europa.eu/economy_finance/economic_governance/sgp/deficit/countries/belgium_en.htm

[2]               EGT L 209, 2.8.1997, s. 6.