Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE0796

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivien 2003/71/EY ja 2009/138/EY muuttamisesta Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen sekä Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen valtuuksien osalta” KOM(2011) 8 lopullinen – 2011/0006 COD

    EUVL C 218, 23.7.2011, p. 82–86 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    23.7.2011   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 218/82


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivien 2003/71/EY ja 2009/138/EY muuttamisesta Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen sekä Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen valtuuksien osalta”

    KOM(2011) 8 lopullinen – 2011/0006 COD

    2011/C 218/15

    Esittelijä: Joachim WUERMELING

    Euroopan parlamentti päätti 3. helmikuuta 2011 ja neuvosto 2. maaliskuuta 2011 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivien 2003/71/EY ja 2009/138/EY muuttamisesta Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen sekä Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen valtuuksien osalta

    KOM(2011) 8 lopullinen – 2011/0006 COD.

    Asian valmistelusta vastannut ”yhtenäismarkkinat, tuotanto ja kulutus” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 5. huhtikuuta 2011.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 4.–5. toukokuuta 2011 pitämässään 471. täysistunnossa (toukokuun 5. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 111 ääntä puolesta ja 1 vastaan 4:n pidättyessä äänestämästä.

    1.   Päätelmät ja suositukset

    1.1

    ETSK suhtautuu erittäin myönteisesti Euroopan komission ehdotukseen direktiiviksi direktiivien 2003/71/EY ja 2009/138/EY muuttamisesta. Se tukee komission pyrkimyksiä alakohtaisen lainsäädännön muuttamiseksi, jotta Euroopan finanssivalvojien järjestelmä voisi toimia tehokkaasti. Komitea toistaa tukevansa voimakkaasti vakuutusalaan sovellettavia uusia valvontasääntöjä (Solvenssi II) erityisesti äskettäisestä rahoituskriisistä saatujen kokemusten takia.

    1.2

    Vankkojen vakavaraisuusstandardien tavoittelussa tulisi ottaa huomioon tarve varmistaa vakuutusmarkkinoiden kyky vastata asiakkaidensa riskeistä ja hoitaa tehtäväänsä yhteisöjen ja kaikenkokoisten yritysten rahoittajana.

    1.3

    ETSK suhtautuu myönteisesti lisämuutoksiin, joita Solvenssi II -direktiiviin tehdään siirtymämääräysten osalta, sekä täytäntöönpanolle asetetun määräajan pidentämiseen kahdella kuukaudella.

    1.4

    ETSK korostaa, että tarvitaan periaate, jota noudattaen siirrytään nykyisestä järjestelmästä (Solvenssi I) uuteen järjestelmään (Solvenssi II). Siirtymisen uuteen järjestelmään olisi tapahduttava sujuvasti. Markkinahäiriöt olisi vältettävä soveltamalla lähestymistapaa, jossa valvontatoimenpiteet yhdistetään siirtymämääräyksiin johdonmukaisella tavalla. Solvenssi II -järjestelmä ei saisi johtaa markkinoiden keskittymiseen etenkään pienten ja keskisuurten vakuutuksenantajien osalta.

    1.5

    Nykyisessä ehdotuksessa esitettyjen siirtymäkauden toimenpiteiden tulisi mahdollistaa vaiheittainen käyttöönotto-/käytöstäpoistamisprosessi, jossa otetaan huomioon yritysten valmiudet muutosten toteuttamiseen. Sen enimmäisajaksi vahvistetaan siirtymävaiheen kesto, jota komissio voi lyhentää, jos vankat todisteet puhuvat sen puolesta. On selvää, että siirtymäkaudet vaihtelevat aloittain.

    1.6

    Täytäntöönpanon aikataulussa tulisi ottaa realistisesti huomioon sekä valvontaviranomaisten että vakuutusyritysten – myös pienten yritysten – kyky saavuttaa Solvenssi II -direktiivissä asetetut tavoitteet. ETSK kehottaa komissiota ja Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaista (EVLEV) varmistamaan, ettei uusi järjestelmä johda hallinnon ylikuormittumiseen ja ole monimutkaisuutensa takia vaikeasti hallittavissa, millä saattaisi olla kielteinen vaikutus kuluttajille tarjottavaan palveluun.

    1.7

    ETSK tukee vakuutuksenantajia koskevan tulevan eurooppalaisen säännöstön (yhteinen ohjeisto) demokraattisen legitiimiyden vahvistamista. Olisi myös harkittava teknisten standardien asianmukaisen soveltamisalan määrittelemistä siten, että kyseisiä standardeja voidaan käyttää apuna valvontatoimien lähentämisessä ja yhteisen ohjeiston kehittämisessä.

    1.8

    ETSK katsoo, että olisi erotettava toisistaan selkeästi puhtaasti tekniset kysymykset ja toisaalta poliittiset kysymykset, jotka kuuluvat poliittisen valtuutuksen saaneille yhteisön toimielimille.

    1.9

    ETSK korostaa kuitenkin EVLEV:n asemaa itsenäisenä elimenä. Osallistuessaan yhteisen ohjeiston laatimiseen EVLEV toimii poliittisesti vastuussa olevien lainsäädäntäelinten sille antamien toimeksiantojen puitteissa.

    1.10

    ETSK katsoo, että vakuutusalan on jatkossakin tarjottava kuluttajille pitkäaikaisia takuueläkkeitä ja säilytettävä asemansa vanhuuseläketurvasta huolehtivana luotettavana kumppanina. Siksi asiaankuuluva koron aikakäyrä on vakavaraisuuspääoman laskemisen välttämätön edellytys. ETSK kannattaa ratkaisua, jonka avulla voidaan varmistaa, että tällaiset tuotteet ovat jatkossakin taloudellisesti kannattavia.

    1.11

    ETSK suosittelee myös, ettei tällaisissa laskelmissa käytettäviin menetelmiin suhtauduttaisi yksinomaan teknisenä kysymyksenä, vaan että ne määriteltäisiin parlamentin ja neuvoston valvonnassa siten, että otetaan huomioon poliittiset vaikutukset, joita tällaisten menetelmien vahvistamisella saattaa olla siihen, miten kansalaiset varautuvat yleisesti elinajanodotteen pitenemiseen ja nuorempien sukupolvien matalaan korvausasteeseen.

    1.12

    ETSK korostaa, että on tärkeää kuulla jatkuvasti EVLEV:n sidosryhmiä, joihin kuuluu vakuutusalan ammattijärjestöjen edustajia, rahoituspalveluasiakkaita sekä sääntelyn ja valvonnan alan tutkijoita.

    2.   Taustaa ja yleisiä huomautuksia

    2.1

    Komissio teki 19. tammikuuta 2011 ehdotuksen direktiiviksi kahden, rahoituspalvelualan toiminnasta aiemmin annetun direktiivin, esitedirektiivin ja Solvenssi II -direktiivin muuttamisesta. Ehdotus on nimeltään toinen koontidirektiivi (Omnibus II), koska se on järjestyksessä toinen direktiivi, jossa kootaan yhteen asiakirjaan useita voimassa oleviin direktiiveihin tehtyjä muutoksia, jotta se voidaan mukauttaa Euroopan uuteen finanssivalvontajärjestelmään.

    2.2

    Solvenssi II -direktiivin soveltamisalaan kuuluvat vakuutus- ja jälleenvakuutustoiminnan aloittaminen ja harjoittaminen. Perinpohjaisesti valmistellun Euroopan vakuutusvalvontauudistuksen tavoitteena on vahvistaa vakuutusalaa kestävällä tavalla ja parantaa sen kilpailukykyä: vakuutuksenantajia koskevia pääomavaatimuksia muutetaan huomattavasti riskilähtöisemmiksi (ensimmäinen pilari). Myös riskienhallinnan laatunäkökohtia (toinen pilari) ja vakuutuksenantajien raportointia (kolmas pilari) koskevat vaatimukset ajanmukaistetaan.

    2.3

    Omnibus II -direktiivin tarkoituksena on mukauttaa eurooppalaisia valvontajärjestelyjä Jacques de Larosièren johtaman korkean tason asiantuntijaryhmän päätelmien ja komission toukokuussa 2009 antaman tiedonannon johdosta. Tiedonannossa ehdotettiin Euroopan finanssivalvojien järjestelmän (EFVJ) perustamista; siinä finanssialan kansalliset valvontaviranomaiset verkottuvat uusien tahojen, Euroopan valvontaviranomaisten, kanssa.

    2.4

    ETSK antoi lausuntoja (muun muassa asiakirjat CESE 100/2010 ja 446/2010) uudesta valvontarakenteesta, ilmaisi laajan tukensa uudistuksille ja korosti teknisten seikkojen ja poliittisten kysymysten välille tehtävää eroa: poliittisten kysymysten katsottiin kuuluvan yhteisön toimielimille, joilla on poliittinen mandaatti. ETSK:n lausunnoissa korostettiin, että uusien viranomaisten on käytävä vuoropuhelua rahoituspalvelualan edustuselinten, ammattijärjestöjen ja rahoituspalveluasiakkaiden samoin kuin Euroopan unionin järjestäytynyttä kansalaisyhteiskuntaa edustavan ETSK:n kanssa.

    2.5

    ETSK ilmaisi yleisen tukensa komission työlle, jonka tavoitteena on antaa äskettäin perustetuille viranomaisille valtuudet vahvistaa teknisiä standardeja ja ratkaista kansallisten valvontaelinten erimielisyyksiä. Nykyisellä ehdotuksella on sama tavoite arvopaperialalla sekä vakuutus- ja työeläkealalla.

    2.6

    ETSK kannattaa direktiivin yleistavoitteita eli rahoituspalveluasiakkaiden suojelua ja markkinavakauden turvaamista joustavan lähestymistavan avulla, direktiivissä annettua sitoumusta tarpeellisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden noudattamisesta valvontatoimien lähentämistavoitteen saavuttamiseksi sekä yhteisen ohjeiston kehittämistä. Nämä tavoitteet voivat edistää yhtenäismarkkinoiden toteutumista ja Euroopan unionin johtoaseman säilyttämistä kansainvälisten standardien alalla katkaisematta yhteyttä kansainvälisiin rahoituspalvelumarkkinoihin.

    2.7

    Omnibus II -direktiivillä muutetaan pääasiassa Solvenssi II -direktiiviä säätämällä sitovia teknisiä standardeja koskevista uusista valtuuksista ja yhdenmukaistamalla toimenpiteiden täytäntöönpanomenettelyjä Lissabonin sopimuksen kanssa. Ehdotukseen sisältyy useimpia rahoitusalan alakohtaisia säädöksiä koskevia yleisiä muutoksia, joita Omnibus I -direktiiviin myötä on tehty ja jotka ovat välttämättömiä, jotta säädökset toimisivat, kun uudet valvontaviranomaiset perustetaan. Euroopan vakuutus- ja lisäeläkevalvontaviranomaisten komitea (CEIOPS) on esimerkiksi nimetty uudelleen EVLEV:ksi, ja lisäksi on varmistettu, että käytössä on tarkoituksenmukaisia tiedonvaihtokanavia.

    2.8

    Siinä myös mukautetaan nykyiset täytäntöönpanovaltuudet (2. taso) Lissabonin sopimukseen. Solvenssi II -direktiivi tuli voimaan ennen uutta perussopimusta. Siksi nykyiset 2. tason valtuutukset on välttämätöntä muuttaa valtuuksiksi antaa delegoituja säädöksiä, määrittää täytäntöönpanotoimenpiteitä tai teknisiä sääntelystandardeja. On suunniteltava tarkoituksenmukaiset valvontamenettelyt.

    2.9

    Solvenssi II -direktiivissä otetaan käyttöön myös siirtymäjärjestelyjä. Tämä on tarpeen, jotta siirtyminen uuteen järjestelmään tapahtuisi ongelmitta. On vältettävä markkinahäiriöt ja pystyttävä ottamaan huomioon tärkeiden vakuutustuotteiden valikoimaan kohdistuvat vaikutukset.

    3.   Solvenssi II -direktiiviin tehdyt muutokset

    3.1

    Solvenssi II -direktiivistä antamassaan lausunnossa (CESE 976/2008) ETSK suhtautui myönteisesti vakuutusalan vahvistamista koskeviin perusteellisiin toimiin ja alan kilpailukyvyn lisäämiseen pääoman paremman kohdentamisen, paremman riskinhallinnan ja paremman raportoinnin avulla. Tältä osin Solvenssi II -direktiivi merkitsee ETSK:n näkemyksen mukaan järkevää ratkaisua myös äskettäisestä rahoituskriisistä saatujen kokemusten takia. Komitea tukee komission lähestymistapaa, jossa Solvenssi II –direktiiviin ei tehdä olennaisia muutoksia. Silloin kun täytäntöönpanotoimenpiteiden mukauttaminen osoittautuu epätarkoituksenmukaiseksi, saattaa olla tarpeen tehdä enemmän muutoksia sellaisilla erityisaloilla, joiden soveltamisala on suppea.

    3.2

    Kun luottojohdannaiskaupan aiheuttama kriisi antoi ajan mittaan aihetta epäillä koko rahoitustoiminnan vakautta, heräsi pelkoja siitä, että taipuvaisuus riskinoton äärimmäiseen välttämiseen johtaisi olettamuksiin, jotka haittaisivat vakuutustoimintaan sovellettavien vakavaraisuusstandardien viimeistelyä. ETSK hyväksyy komission antamat julkilausumat, joissa se vakuuttaa sitoutuvansa näitä standardeja koskevaan tasapuoliseen näkemykseen. Komitea vaatii komissiota välttämään volatiliteettiongelmien aiheuttamista alalla, jossa pitkäaikaiset sitoumukset ovat yleinen sääntö.

    3.3

    Solvenssi II -uudistusprosessin jälkeen kvantitatiivisia vaikutustutkimuksia on toteutettu useammassa osassa, joista viimeisin tunnetaan nimellä QIS5 ja joka koskee noin kahta kolmasosaa Euroopan vakuutusmarkkinoista. EVLEV julkaisi hiljattain sen tulokset, joita on vielä analysoitava perusteellisemmin. Toteutettujen vaikutustutkimusten avulla on kuitenkin selvinnyt, että uuteen järjestelmään siirtymisen aikataulu ja laajuus saattavat vaikuttaa merkittävästi vakuutusten saatavuuteen ja niiden kohtuuhintaisuuteen yhteisöjen, yritysten ja yksityisten kotitalouksien kannalta sekä vakuutusyritysten toimintaedellytyksiin.

    3.4

    Komitea toistaa aiemmin ilmaisemansa tuen suhteellisuus- ja joustavuusperiaatteille. Se vaati, että tämän johdosta vaatimusten pitäisi olla selkeitä ja riittäviä, ja samanaikaisesti vakuutusmarkkinoiden monimuotoisuuteen olisi sekä vakuutusyritysten koon että luonteen takia perusteltua kiinnittää asianmukaista huomiota. Tässä vaiheessa ETSK on huolissaan siitä, että Solvenssi II -direktiivin täytäntöönpano mutkistaa tilannetta niin, etteivät pienet ja keskisuuret vakuutusyhtiöt selviydy siitä.

    3.5

    Solvenssi II -järjestelmää koskevien siirtymämääräysten ja EU:n rahoitusvalvonnan asianmukainen suunnittelu on välttämätöntä vakuutusmarkkinoiden vakauden turvaamiseksi. Nämä tavoitteet vaarantuvat, ellei toiminnalle nyt vahvisteta oikeaa suuntaa.

    Määräajan pidentäminen 1:een tammikuuta 2013 saakka

    3.6

    ETSK hyväksyy Solvenssi II -direktiivin täytäntöönpanolle asetetun määräajan pidentämisen kahdella kuukaudella; direktiivi tulee voimaan 1. tammikuuta 2013.

    3.7

    ETSK on komission kanssa yhtä mieltä siitä, että on uuden Solvenssi II -järjestelmän ja sen uusien laskenta- ja raportointivelvoitteiden sekä muiden velvoitteiden soveltamisen aloittaminen on parempi ajoittaa yhteen useimpien vakuutusyritysten tilikauden tavanomaisen alkamisajankohdan kanssa (1. tammikuuta) kuin aloittaa järjestelmä kesken tilikauden, kuten Solvenssi II -direktiivissä ehdotetaan. Näin ollen Solvenssi II -direktiivissä asetettuja muita määräaikoja, jotka koskevat etenkin siirtymämääräyksiä ja tarkistuslauseketta, on myös pidennettävä kahdella kuukaudella, kuten toisessa koontidirektiivissä (Omnibus 2) säädetään.

    Siirtymäjärjestely

    3.8

    Komission ehdotus on vastaus vaatimukseen, jonka mukaan siirtymisen Solvenssi I -direktiivin tarkistetuista standardeista Solvenssi II -direktiivin mukaisiin standardeihin on sujuttava ongelmitta, jotta vältetään markkinahäiriöt. Sekä EU:ssa että sen ulkopuolella toimivien ryhmien pitäisi voida hallita tehokkaammin liiketoimintansa kehitystä.

    3.9

    On tärkeää, että siirtymävaihe kattaa Solvenssi II -järjestelmän kaikki kolme pilaria: ETSK on komission kanssa yhtä mieltä siitä, että laskelmia, hallinnointia ja raportointia koskevien siirtymämääräysten pitäisi olla mahdollisia. Kansallisilla markkinoilla tärkeiden vakuutustuotteiden valikoimaan kohdistuvat vaikutukset on otettava huomioon. Viidettä kvantitatiivista vaikutustutkimusta (QIS5) olisi pidettävä siirtymäkauden vaatimuksia koskevana ensisijaisena tietolähteenä. QIS5:tä ilmenee, että tarvitaan kiireesti johdonmukainen siirtymävaiheen malli (vaiheittainen käyttöönotto / käytöstä poistaminen), jotta yhtiöillä ja valvontaviranomaisilla on riittävästi aikaa valmistautua sen mukaisesti.

    3.10

    ETSK suosittelee, että tehtäisiin asianmukainen arvio siitä, miten siirtymämääräykset voidaan johdonmukaisesti yhdistää valvontatoimiin, ellei uusia määräyksiä noudateta. Ongelmattomassa siirtymisessä olisi otettava huomioon myös valvontatoimien nykyinen taso ja siten varmistettava, ettei vakuutuksenottajien suoja heikkene nykyisestä.

    3.11

    ETSK suosittelee, että siirtymävaiheessa olisi tukeuduttava nimenomaisesti tarkistettuihin Solvenssi I -standardeihin (vapaaehtoisena) vähimmäistasona.

    3.12

    Raportoinnin osalta ETSK suosittelee suunnittelemaan yksityiskohtaisemmin paitsi raportointimenetelmät myös sen sisällön ja aikataulun siirtymäkauden aikana. Koska neljännesvuosittain annettavien raporttien ja jopa alkulausunnon sisällöstä on epävarmuutta, vaikuttaa paremmalta vaihtoehdolta jättää tilaa raportointivaatimusten muutoksille 1. tammikuuta 2013 jälkeen. Tämä on olennaista pienille ja keskisuurille yrityksille. Etenkään keskinäisiä vakuutusyhtiöitä ja muita vakuutuksenantajia, jotka eivät voi listautua pörssiin, ei pitäisi vaatia täyttämään samoja raportointivelvoitteita kuin kansainvälisten pörssiyhtiöiden, jotka ovat laatineet IFRS-tilinpäätöksiä alusta alkaen, eikä noudattamaan samoja tiukkoja aikatauluja.

    Eläkkeiden turvaaminen pitkällä aikavälillä

    3.13

    ETSK on viimeksi korostanut järkevän ja hyvin hallinnoidun eläkevakuutuksen sekä muiden vanhuuseläketurvan muotojen merkitystä Euroopan väestön ikääntymistä ajatellen riittävien, kestävien ja turvattujen eurooppalaisten eläkejärjestelmien kehittämistä koskevasta komission vihreästä kirjasta antamassaan lausunnossa (CESE 72/2011).

    3.14

    Eläkkeiden korkokantalaskentaa koskevien toimintaohjeiden laatiminen on ensiarvoisen tärkeää niiden ehtojen kannalta, joiden mukaisesti kuluttajat ovat oikeutettuja tällaiseen turvaan. ETSK on huolestunut koron aikakäyrästä, josta käydään parhaillaan neuvotteluja. Se johtaa todennäköisesti eläketuotteiden tarjonnan romahtamiseen ja nostaa niiden kustannuksia.

    3.15

    Tältä osin ETSK suhtautuu kriittisesti siihen, että Omnibus II -asetusta koskevan komission ehdotuksen mukaan lainsäädäntöelimet eivät määrittele koron aikakäyrää ja epälikvidisyyspreemiota. Koron aikakäyrä ja korkoriski ovat ratkaisevia tekijöitä yksityisen vanhuuseläketurvan tulevaisuuden kannalta. Näin tärkeää poliittista päätöstä eivät voi tehdä pelkästään EVLEV:n hallintoelimet.

    EVLEV:n haasteet

    3.16

    Koska sekä tämä ehdotus että täytäntöönpanotoimenpiteet ovat vielä hyväksymättä, vaikuttaisi Solvenssi II -järjestelmän käynnistämisaikataulu asettavan erityisiä haasteita. Vakuutusyhtiöitä ei voida asettaa vastuuseen ohjeista, jotka julkaistaan aikataulusta myöhässä. Siksi ETSK kehottaa komissiota antamaan tällaiset ohjeet pikaisesti tai mahdollistamaan kohtuulliset mukautumisehdot.

    3.17

    Samoin ETSK tunnustaa EVLEV:n itselleen ottaman huomattavan työtaakan, etenkin kun sen laajentuminen on vielä kesken eikä sen henkilöstön määrä ole halutulla tasolla. Siksi ETSK katsoo, että tarkasteltavana oleva ehdotus saattaa ylittää EVLEV:n käytettävissä olevan kapasiteetin, ja odottaa komission tasapainottavan asetettavat painopisteet asianmukaisesti.

    3.18

    ETSK katsoo, että olisi harkittava huolellisesti, riittävätkö EVELV:n resurssit sille toisessa koontidirektiivissä annettuihin valtuuksiin ja tehtäviin nähden etenkin teknisten tietojen ja sitovan sovittelun osalta, kun Solvenssi II-direktiivi tulee voimaan. Ehdotus, jonka mukaan EVLEV laatii luonnokset täytäntöönpanotoimenpiteiksi viimeistään 31. joulukuuta 2011 mennessä, vaikuttaa jokseenkin kunnianhimoiselta.

    3.19

    ETSK on tietoinen siitä, että EVLEV kehittää parhaillaan henkilöstöään ja osaamistaan. Häiriöiden välttämiseksi siirtymäkauden järjestelyissä pitäisi ottaa huomioon EVLEV:lle myönnetyt resurssit. Resurssit tulisi lisäksi mukauttaa toimivallan ja tehtävien mukaan.

    3.20

    Tämä voi vaikuttaa tehtävien tasapainottamiseen jäsenvaltioiden niiden valvontaelinten kesken, joiden pitäisi huolehtia johdonmukaisesti vastuualueeseensa kuuluvien yhtiöiden jokapäiväisestä valvonnasta, sekä uuteen viranomaiseen.

    3.21

    Erityisesti ETSK katsoo, että ryhmävalvonnasta vastaavalle viranomaiselle on vahvistettava johtava asema ryhmän laajuisten sisäisten mallien hyväksymisessä ja että direktiivissä pitäisi määritellä selvästi kullekin kuuluvat valtuudet ja vastuualueet.

    3.22

    ETSK katsoo, että komission on järkevää käsitellä kansallisten valvontaviranomaisten ja EU:n vakuutusalan uuden valvontaviranomaisen, EVLEV:n, useita erilaisia rooleja. On tärkeää ottaa tarkoituksenmukaisella tavalla huomioon EVLEV:n mahdollisuus ratkaista erimielisyyksiä tasapainoisella tavalla niillä aloilla, joiden yhteisistä päätöksentekomenettelyistä on jo säädetty Solvenssi II -direktiivissä tai muussa alakohtaisessa lainsäädännössä.

    Täytäntöönpanovalta

    3.23

    ETSK katsoo, että varainhoitoasetuksen täytäntöönpanoon eri lainsäädäntötasoilla perustuvan Lamfalussy-järjestelmän toiminta edellyttää johdonmukaista vaiheittaista järjestelmää. Näin voidaan varmistaa, että tekniset standardit perustuvat täytäntöönpanotoimenpiteisiin, jotta kaikkien säänneltävien kysymysten perustana on poliittinen vastuu, etenkin ajatellen toissijaisuusperiaatetta, ja että täytäntöönpanotoimenpiteet kohdennetaan yhdenmukaisesti ja selkeästi.

    3.24

    ETSK panee merkille sitovia teknisiä standardeja koskevan komission ehdotuksen (3. taso) aloilla, joiden täytäntöönpanotoimenpiteistä (2. taso) on jo säädetty. Uusien sitovien teknisten standardien soveltamisalan pitäisi olla suppea. Olisi suotavaa, että EU:n toimielinten välinen tuleva tasapaino, joka saavutetaan toimivaltaa delegoimalla, olisi nykyistä selkeämpi.

    3.25

    ETSK:n mielestä sitovien teknisten standardien asettaminen etusijalle saattaa olla ratkaisevaa yhdenmukaistetun säännöstön laadunvarmistuksen kannalta. Jotkin tekniset täytäntöönpanostandardit saattavat olla Solvenssi II -hankkeen alkuvaiheessa tarpeettomia, ja EVLEV saisi enemmän aikaa kehittää niitä vakuutusalan käytännöt ja valvontaviranomaisten kokemukset huomioon ottaen. Muita teknisiä täytäntöönpanostandardeja voidaan pitää vapaaehtoisina (”saattaa”), ja ne pitäisi ottaa käyttöön vain jos yhdenmukaistaminen on tulevaisuudessa tarpeen.

    3.26

    Olisi harkittava perusteellisesti teknisten standardien soveltamisalaa. On syytä tarkastella sitä, onko suunniteltu EU:n tason sääntely määrältään tosiaan toissijaisuusperiaatteen mukaista. Jos asiasta on epävarmuutta, yksittäisiä täytäntöönpanotoimenpiteitä (2. taso) varten ei pitäisi säätää uusia teknisiä standardeja (3. taso); 3. taso ei esimerkiksi näyttäisi olevan välttämätön riski- ja vakavaraisuusarvion, oman varallisuuden luokituksen tai korvamerkittyjen rahastojen osalta.

    3.27

    Useita tasoja koskevat säännöt eivät olisi avoimia. Lisäksi on mahdollista, että samoista aiheista annetuista säädöksistä tehdään kansallisia poikkeuksia. Tämä mutkistaisi asioita liikaa – etenkin pk-yritysten kannalta. Yksi huolellista harkintaa edellyttävä näkökohta on myös ehdotus tiettyjen sisältöä koskevien täytäntöönpanotoimenpiteiden määräajan jatkamisesta.

    Bryssel 5. toukokuuta 2011

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

    Staffan NILSSON


    Top