Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000AR0086

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle Periaatteita ja suuntaviivoja yhteisön audiovisuaalipolitiikalle digitaaliaikaa varten"

    EYVL C 317, 6.11.2000, p. 25–27 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52000AR0086

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle Periaatteita ja suuntaviivoja yhteisön audiovisuaalipolitiikalle digitaaliaikaa varten"

    Virallinen lehti nro C 317 , 06/11/2000 s. 0025 - 0027


    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle Periaatteita ja suuntaviivoja yhteisön audiovisuaalipolitiikalle digitaaliaikaa varten"

    (2000/C 317/08)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle "Periaatteita ja suuntaviivoja yhteisön audiovisuaalipolitiikalle digitaaliaikaa varten" KOM(1999) 657 lopullinen,

    ottaa huomioon komission 20. joulukuuta 1999 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta komitean lausunto,

    ottaa huomioon työvaliokuntansa 2. kesäkuuta 1999 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu valiokunta 3:n "Euroopan laajuiset verkot, liikenne, tietoyhteiskunta" tehtäväksi,

    ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle "Televiestinnän, tiedotusvälineiden ja tietotekniikan lähentyminen sekä sen vaikutukset sääntelyyn - Vihreään kirjaan [KOM(97) 623 lopullinen] liittyneen julkisen kuulemisen tulokset" KOM(1999) 108 lopullinen sekä alueiden komitean aiheesta antaman lausunnon CdR 191/fin(1),

    ottaa huomioon alueiden komitean lausunnon aiheista komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle "Viides raportti televiestinnän sääntelypaketin toteuttamisesta" KOM(1999) 537 lopullinen ja komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle "Kohti sähköisen viestinnän perusrakenteiden ja niihin liittyvien palvelujen uutta järjestelmää - Vuoden 1999 viestintäalan uudelleentarkastelu" KOM(1999) 539 lopullinen, CdR 520/fin,

    ottaa huomioon valiokunta 3:n toukokuun 4. päivänä 2000 hyväksymän lausuntoluonnoksen (CdR 86/2000), jonka esittelijä oli Dieter Schiffmann, Rheinland-Pfalzin maapäivien jäsen (D, PSE),

    hyväksyi 14. ja 15. kesäkuuta 2000 pitämässään 34. täysistunnossa (kesäkuun 14. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

    Alueiden komitea

    1. pitää komission tiedonantoa tähänastisten lausuntojensa pohjalta asianmukaisena perustana Euroopan unionin lähivuosien audiovisuaalipolitiikalle digitaaliaikaan siirryttäessä.

    2. on tyytyväinen siihen, ettei komissio korosta ainoastaan audiovisuaalialan suurta merkitystä Euroopan taloudelliselle kasvulle ja työllisyydelle, vaan painottaa myös alan arvokkaita yhteiskunnallisia ja kulttuurisia vaikutuksia sekä audiovisuaalisten viestinten roolia koulutuksessa ja viittaa siksi yhteisiin arvoihin, yleiseen etuun ja kulttuuriperintöön, jotka on joka tapauksessa turvattava alan kehittyessä edelleen.

    3. katsoo, että nimenomaan yhteiskuntapoliittisten ja kulttuuristen näkökohtien (ilmaisunvapaus, moniarvoisuus, tekijänoikeudet, kielellisen ja kulttuurisen monimuotoisuuden edistäminen, alaikäisten ja ihmisarvon suojelu sekä kuluttajansuoja) ja audiovisuaalialan monimuotoisuuden turvaaminen ovat erityisesti kansallisia ja alueellisia kysymyksiä, joita on puolustettava yhteisötason puhtaasti taloudellisia ajattelusuuntauksia vastaan.

    4. painottaa tässä yhteydessä voimakkaasti audiovisuaalisten viestinten keskeistä asemaa yhteiskunnan ja kulttuurin arvojen välittämisessä, erityisesti nuorille, ja pitää myönteisenä sitä, että komissio on asiasta samaa mieltä.

    5. korostaa käsitystään siitä, ettei digitaaliajan audiovisuaalisia sisältöjä varten tarvitse luoda uutta sääntelykehystä, vaan nykyistä järjestelmää olisi kehitettävä välineitä ja periaatteita mukauttamalla ja parantamalla.

    6. on erittäin tyytyväinen siihen, että komissio tukee palvelujen ja sisällön sääntelyn erottamista, jota alueiden komitea kannatti lausunnossaan aiheesta komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle "Televiestinnän, tiedotusvälineiden ja tietotekniikan lähentyminen sekä sen vaikutukset sääntelyyn - Vihreään kirjaan [KOM(97) 623 lopullinen] liittyneen julkisen kuulemisen tulokset" CdR 191/1999.

    7. pitää myönteisenä ja korostaa komission näkemystä, jonka mukaan sisältöjä koskevan sääntelykehyksen on taattava, että yhteiskunnan yleiset edut turvataan tehokkaasti.

    8. kannattaa komission esittämää ja välttämättömänä pitämää asteittaista sääntelyä, jotta voidaan ottaa huomioon ne yleiset edut, joihin yksittäiset palvelutyypit vaikuttavat.

    9. kannattaa periaatteita, jotka on esitetty myös viestinnän perusrakenteita ja niihin liittyviä palveluita koskevassa viestintäalan uudelleentarkasteluasiakirjassa vuodelta 1999. Niiden mukaan tulevien sääntelytoimenpiteiden on perustuttava selkeästi määriteltyihin poliittisiin tavoitteisiin, sääntely on rajattava aivan välttämättömimpiin toimenpiteisiin ja toimenpiteiden on parannettava oikeusvarmuutta ja oltava riippumattomia yksittäisistä tekniikoista.

    10. tunnustaa välttämättömyys- ja suhteellisuusperiaatteet keskeisiksi sääntelyvälineiksi audiovisuaalialalla erityisesti digitaaliaikaan siirryttäessä.

    11. korostaa tässä yhteydessä jälleen itsesääntelyn merkitystä audiovisuaalialan sääntelypolitiikassa ja kehottaa antamaan itsesääntelylle enemmän painoarvoa ja olemaan yliarvioimatta sen mahdollisia riskejä.

    12. pitää mahdollisena ottaa televisiodirektiiviä koskeville komission muutosehdotuksille asetettuun määräaikaan mennessä huomioon digitaalitelevision mukanaan tuomat muutokset, joita ei vielä nyt pystytä täysin ennakoimaan.

    13. pitää myönteisenä sitä, että komissio puuttuu myös audiovisuaalisen sisällön saatavuuteen, mutta panee samalla tyytyväisenä merkille, että komissio pidättyy tekemästä sääntelyehdotuksia ja tyytyy aluksi ainoastaan seuraamaan alaa tarkasti.

    14. on periaatteessa tyytyväinen siihen, että komission esityksessä tunnustetaan julkisten yleisradiopalveluiden merkittävä asema useiden maiden kaksitahoisessa radiojärjestelmässä sekä jäsenvaltioiden Amsterdamin sopimukseen liitetyn pöytäkirjan mukainen toimivalta päättää yleisradiotoiminnan julkisen palvelun tehtävästä ja toiminnan rahoituksesta.

    15. vastustaa näin ollen julkisten yleisradiopalveluiden aseman vuoksi voimakkaasti komission mahdollisia yrityksiä puuttua yhteisön etujen varjolla pöytäkirjassa määrättyyn jäsenvaltioiden, ja kansallisista käytännöistä riippuen myös alueiden, toimivaltaan määritellä julkisen palvelun tehtävä ja päättää rahoituksesta.

    16. ottaa huomioon audiovisuaalisten viestinten poliittisen ja yhteiskuntapoliittisen merkityksen demokraattisessa yhteisössä ja kannattaa siksi siirtovelvollisuussääntöjen (nk. must-carry -sääntöjen) soveltamista sisällön sääntelyssä ohjelmien ja palveluiden digitaaliseen välittämiseen, jotta moniarvoisuus ja ilmaisun monimuotoisuus voidaan turvata.

    17. kehottaa komissiota tekemään konkreettisia johtopäätöksiä ja toimenpide-ehdotuksia, jotta sen täysin aiheellisesti mainitsema vaara yhteiskunnan jakautumisesta niihin, joilla on tietoja, ja niihin, joilla sitä ei ole, voidaan torjua.

    18. panee kiinnostuneena merkille sääntelyviranomaisia koskevat näkemykset, mutta painottaa tässä yhteydessä pitävänsä sääntelyviranomaisten toimintaa yksittäisten valtioiden ja alueiden toimialaan kuuluvana kysymyksenä ja torjuu siksi jyrkästi ajatukset yhteisötason järjestäytymismuodoista.

    19. korostaa tekijänoikeuksien suojan erityistä merkitystä audiovisuaalialalla ja kehottaa komissiota vielä päättäväisemmin luomaan tehokkaan eurooppalaisen järjestelmän immateriaalioikeuksien suojelemiseksi.

    20. on huolestunut amerikkalaisen tuotannon selkeästi hallitsevasta asemasta eurooppalaiseen audiovisuaaliteollisuuteen nähden ja kannattaa siksi eurooppalaisen tuotannon tuen lisäämistä ehdotusten mukaisesti, jolloin voidaan merkittävästi edistää Euroopan kulttuurisen monimuotoisuuden säilymistä. Komitea pitää tällaista kulttuurisen monimuotoisuuden suojelua erityisesti alueiden ja paikallisten yhteisöjen tehtävänä.

    21. painottaa tässä yhteydessä tukitoimenpiteiden merkitystä eurooppalaisen audiovisuaalisen tuotannon vahvistamisessa ja on tyytyväinen komission ehdotukseen uudeksi Media Plus -ohjelmaksi, jossa otetaan huomioon erityisesti digitaalisen ympäristön vaatimukset. Komitea pitää kuitenkin välttämättömänä täydentää ehdotettua ohjelmaa siten, että alueisiin ja niiden kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin erityispiirteisiin liittyvälle audiovisuaaliselle tuotannolle ja palveluille annetaan erityistä tukea.

    22. vaatii, ettei komissio pyri tukien valvontajärjestelmän avulla hankkimaan itselleen vaikutusvaltaa toimivaltaansa kuulumattomilla aloilla, kuten se on aikonut tehdä elokuva- ja televisiotuotannon tukien yhteydessä.

    23. kehottaa komissiota toimimaan sen hyväksi, että Eurooppa säilyy taloudellisesti ja kulttuurisesti merkittävänä toimijana audiovisuaalialalla, jotta myös tällä tavoin edistetään audiovisuaaliteollisuuden vahvistumista ja siten Euroopan taloudellista kasvua ja työllisyyttä.

    24. kannattaa alueiden aseman vahvistamista digitaaliajan audiovisuaalipolitiikassa.

    Bryssel 14. kesäkuuta 2000.

    Alueiden komitean

    puheenjohtaja

    Jos Chabert

    (1) EYVL C 57, 29.2.2000, s. 5.

    Top