Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 41999D0007

    Schengenin säännöstö - Toimeenpanevan komitean päätös, tehty 28 päivänä huhtikuuta 1999, yhteyshenkilöistä (SCH/Com-ex (99) 7 rev 2)

    EYVL L 239, 22.9.2000, p. 411–416 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1999/7(3)/oj

    41999D0007

    Schengenin säännöstö - Toimeenpanevan komitean päätös, tehty 28 päivänä huhtikuuta 1999, yhteyshenkilöistä (SCH/Com-ex (99) 7 rev 2)

    Virallinen lehti nro L 239 , 22/09/2000 s. 0411 - 0416


    TOIMEENPANEVAN KOMITEAN PÄÄTÖS,

    tehty 28 päivänä huhtikuuta 1999,

    yhteyshenkilöistä

    (SCH/Com-ex (99) 7 rev 2)

    TOIMEENPANEVA KOMITEA, joka

    ottaa huomioon Schengenin sopimuksen soveltamisesta tehdyn yleissopimuksen 132 artiklan,

    ottaa huomioon kyseisen yleissopimuksen 7 ja 47 artiklan,

    ottaa huomioon 16 päivänä syyskuuta 1998 antamansa julistuksen (asiak. SCH/Com-ex (98) decl. rev 2),

    ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

    1. Hyväksytään suunnitelma yhteyshenkilöiden vastavuoroisesta lähettämisestä neuvomaan ja avustamaan ulkorajojen turvaamis- ja valvontatehtävissä (asiak. SCH/I-Front (98) 170 rev 5).

    2. Sopimuspuolille suositellaan, että ne lähettäisivät yhteyshenkilöt mahdollisimman pian valitsemiinsa paikkoihin, jotka sisältyvät asiakirjassa SCH/I-Front (99) 9 rev 3 olevaan luetteloon, sekä tekemään tarvittavat kahdenkeskiset sopimukset. Tämä viitteellinen luettelo ei ole sitova ja sitä täydennetään tilanteen mukaan.

    Luxemburgissa 28 päivänä huhtikuuta 1999.

    Puheenjohtaja

    C. H. Schapper

    YHTEYSHENKILÖIDEN VASTAVUOROINEN LÄHETTÄMINEN NEUVONTA- JA AVUSTUSTEHTÄVIIN ULKORAJOJEN TURVAAMIS- JA VALVONTAOPERAATIOIHIN

    SCH/I-Front (98) 170 rev 5

    Kokouksessaan 16. syyskuuta 1998 antamassaan julistuksessa SCH/Com-ex (98) decl 2 rev toimeenpaneva komitea antoi keskusryhmälle tehtäväksi tutkia, voidaanko sillä, että yhden sopimuspuolen virkamiehiä toimii neuvonantajina ja avustajina toisen sopimuspuolen ulkorajoilla suoritettavissa rajatarkastustehtävissä, parantaa rajojen turvallisuutta.

    Valtuuskunnat vastasivat kysymykseen rajat-alatyöryhmän kokouksessa 28. syyskuuta 1998 varauksettoman myönteisesti keskusteltuaan sitä ennen perusteellisesti siitä, millaiset olisivat ulkorajoille lähetettävien yhteyshenkilöiden neuvonta- ja avustusmahdollisuudet.

    Toimeenpanevan komitean antaman toimeksiannon mukaisesti jäljempänä esitetään ehdotus yhteyshenkilöiden vastavuoroisesta lähettämisestä neuvonantajiksi ja avustajiksi ulkorajojen turvaamis- ja valvontaoperaatioihin.

    1. YLEISTÄ

    1.1 Oikeudelliset puitteet

    Yhteyshenkilöt lähetettäisiin Schengenin yleissopimuksen 47 artiklan 1-3 kappaleen sekä 7 artiklan kolmannen virkkeen perusteella.

    Kyseisten määräysten nojalla yhteysvirkamiehiä voidaan lähettää komennukselle määrätyksi tai määräämättömäksi ajaksi sopimuspuolten välisen yhteistyön helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi. Myös nimenomaisesti ulkorajojen valvonnasta vastaavien viranomaisten avustaminen on määräysten mukaan mahdollista.

    Varsinainen komennukselle lähettäminen perustuu aina sopimuspuolten kahdenvälisiin sopimuksiin, joita voidaan tarvittaessa täydentää kyseisten viranomaisten välisillä käytännön järjestelyillä. Yhteyshenkilöitä vaihtavat valtiot voivat siis hyväksyä kahdenvälisesti määräyksiä, joiden nojalla voidaan poiketa jäljempänä esitetyistä periaatteista. Kahdenvälisten sopimusten tekeminen ei kuitenkaan estä keskinäistä yhteistoimintaa ja tietojenvaihtoa.

    1.2 Toiminta-alat

    Yhteyshenkilöitä voidaan lähettää rajavalvontaviranomaisten yksiköihin maa- ja merirajoille sekä lentoasemille ja rannikkovartiostoon. Yhteyshenkilöt neuvovat ja avustavat pyynnöstä Schengen-valtioiden toimivaltaisten yksiköiden henkilökuntaa Schengen-alueen ulkorajojen valvonta- ja tarkastusoperaatioissa vastaanottavan maan viranomaisten suostumuksella ja sen määräämien sääntöjen mukaisesti. He voivat myös suorittaa tarkkailutehtäviä ja kerätä tarvittavia tietoja olettaman osoittamiseksi laittoman maahanmuuton ja rajat ylittävän rikollisuuden yhteydessä. He eivät kuitenkaan voi suorittaa tehtäviä, jotka kuuluvat valtioiden suvereniteetin piiriin. Yhteyshenkilöt on pääasiassa lähetettävä sellaisille rajanylityspaikoille ja rajaosuuksille, jotka ovat erityisen tärkeitä Schengen-alueelle suuntautuvan laittoman maahanmuuton kannalta.

    Yhteyshenkilöiden toimet eivät rajoita sen maan suvereniteettia, jota he avustavat; yhteyshenkilöt hoitavat tehtävänsä ottaen huomioon kyseisen valtion lainsäädännön ja hallinnon säännökset.

    Yhteyshenkilöiden, joiden tehtävistä esitetään jäljempänä esimerkinomaisesti kuvaus ja luettelo, ainoana tarkoituksena on neuvoa ja avustaa vastaanottavien Schengen-valtioiden rajavalvonnasta vastaavia viranomaisia.

    Tehtävät suoritetaan kaikissa tapauksissa

    - voimassa olevan kansallisen lainsäädännön mukaisesti,

    - noudattaen ehdottomasti erilaisten kahdenvälisten sopimusten määräyksiä, joita täydennetään tarvittaessa käytännön toteuttamista helpottavilla järjestelyillä,

    sekä

    - yhteisymmärryksessä vastaanottavan valtion viranomaisten kanssa ja niiden asettamin säännöin.

    Yhteyshenkilöiden tehtävät voivat olla seuraavanlaisia:

    Tietojenvaihtoon liittyvät tehtävät

    - Erityistapauksiin liittyvä säännöllinen tietojen hankinta ja vaihto.

    - Yhteyksien luominen toimivaltaisten viranomaisten välille erityisesti Schengenin yleissopimuksen 39 ja 46 artiklan puitteissa.

    - Tietojen toimittaminen vastaanottavan valtion yksiköille kysymyksistä, jotka koskevat yhteyshenkilön lähtömaahan liittyvälle alueelle saapumista ja sieltä poistumista.

    Neuvonta- ja avustustehtävät vastaanottavan valtion viranomaisten avustamiseksi

    - Vastaanottavan valtion viranomaisten neuvonta ja avustaminen seuraavissa toimissa:

    - matkustajien kanssa käytävät keskustelut ja

    - sellaisten asiakirjojen aitouden varmistaminen, jotka on myönnetty yhteyshenkilön lähtömaassa.

    - Vastaanottavan valtion viranomaisten neuvominen ja avustaminen rajavalvontaviranomaisten toteuttamissa seurantatoimenpiteissä, joista mainittakoon

    - raporttien laatiminen

    - selvitysten rekisteröinti

    - kuulustelut

    - tilastojen laatiminen.

    - Vastaanottavan valtion viranomaisten neuvominen ja avustaminen

    - yhteyshenkilöiden ennestään tuntemien asiakirjojen analysoinnissa

    - erilaisten rajavalvontatoimien suunnittelussa

    - rajavalvontaviranomaisten suorittamien toimien arvioinnissa.

    - Vastaanottavan valtion viranomaisten neuvominen ja avustaminen tilannekatsauksen ajantasaistamisessa.

    - Osallistuminen rajavalvontaan vastaanottavan valtion rajavalvontapartion mukana.

    Erityisesti lentoasemilla ja satamissa voidaan suorittaa myös seuraavia tehtäviä:

    - Neuvojen antaminen ja tiedon välittäminen viranomaisille silloin kun yhteyshenkilön lähtömaassa on suoritettu käännyttäminen ottaen huomioon voimassa olevat takaisinottosopimukset.

    - Yhteyshenkilön lähtömaan matkailijoiden tai liikenteenharjoittajien yhteyshenkilöiden neuvominen.

    1.3 Yhteyshenkilöiltä vaadittavat ominaisuudet

    Komennukselle lähetettävien virkamiesten on oltava ammatillisesti päteviä ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan soveltuvia mahdollisesti pitkäaikaiseen työtehtävään ulkomailla. Kyseeseen tulevat rajavalvontatehtävissä toimivat, kokeneet työntekijät. Heidän on mahdollisuuksien mukaan osattava perusteellisesti vastaanottavan maan kieltä tai vähintään hallittava tehtäväpaikan pääasiallinen työskentelykieli.

    Periaatteessa on toivottavaa, että kyseisiin tehtäviin nimitetään virkamiehiä, joilla on korkeatasoinen tekninen koulutus.

    1.4 Logistiikkanäkökohtia

    Vastaanottavan valtion on järjestettävä logistiikka-apua yhteyshenkilön lähtömaalle kunnioittaen molempien maiden suvereniteettia ja noudattaen kyseessä olevia kahdenvälisiä sopimuksia.

    - Vastaanottavien viranomaisten olisi, mikäli niiden käytettävissä olevat tilat sen sallivat, annettava yhteyshenkilön käyttöön toimisto tai ainakin osa jostakin toimistosta. Yhteyshenkilön on voitava käyttää vastaanottavan yksikön kaikkia logistiikkapalveluja.

    - Yhteyshenkilön majoittamisesta huolehtii hänen lähtömaansa. Vastaanottavan valtion on avustettava asunnon etsimisessä.

    - Kahdenvälisissä sopimuksissa määritellään, minkä viranomaisen alaisuuteen yhteyshenkilöt kuuluvat vastaanottavassa valtiossa (lähtömaan suurlähetystö tai vastaanottavan valtion ministeriö/viranomainen).

    - Terveydenhoito

    Yhteyshenkilöiden lähtömaa huolehtii siitä, että heillä on riittävä sairausvakuutus. Tarvittaessa on otettava lisävakuutus.

    2. TOIMINTAPAIKAT

    Rajat-alatyöryhmä on kerännyt luettelon kohteista, joihin Schengen-valtioiden suositellaan lähettävän yhteyshenkilöitä. Ohjeellinen luettelo ei ole sitova ja sitä täydennetään tilanteen muuttuessa.

    3. ARVIOINTI JA SEURANTA

    Schengen-valtiot vaihtavat tarvittaessa yhteyshenkilöiden lähettämisestä saatuja kokemuksia rajat-alatyöryhmässä(1).

    (1) Sen jälkeen kun Schengenin säännöstö on sisällytetty osaksi Euroopan unionia, rajat-alatyöryhmä jatkaa työskentelyään ulkorajakysymyksiä käsittelevässä neuvoston toimivaltaisessa elimessä.

    (Yhteyshenkilöiden vastavuoroinen lähettäminen neuvonta- ja avustustehtäviin ulkorajojen turvaamis- ja valvontaoperaatioihin)

    SCH/-I-Front (99) 9 rev 3

    Ohjeellinen luettelo kohteista, joihin Schengen-valtioiden suositellaan lähettävän yhteyshenkilöitä tämänhetkisen tilannearvion perusteella

    Tämänhetkisen tilannearvion perusteella suositellaan, että Schengen-valtiot lähettävät yhteyshenkilöitä seuraavassa luettelossa mainittuihin kohteisiin.

    Tämä ohjeellinen luettelo ei ole sitova ja rajat-alatyöryhmä ajantasaistaa sitä tilanteen muuttuessa(1).

    1. Belgia

    - Bryssel (Zaventemin lentokenttä)

    2. Saksa

    - Frankfurt am Mainin lentokenttä

    - München (Franz-Joseph Straussin lentokenttä)

    - Frankfurt an der Oder (Saksan ja Puolan välinen maaraja)

    - Ludwigsdorf (Saksan ja Puolan välinen maaraja)

    - Zinnwald (Saksan ja Tsekin välinen maaraja)

    - Waidhaus (Saksan ja Tsekin välinen maaraja)

    - Hampuri (satama)

    3. Ranska

    - Marseille (satama)

    - Pariisi (Roissy, Charles-de-Gaullen lentokenttä)

    4. Kreikka

    - Ateena (lentokenttä)

    - Thessaloniki (lentokenttä)

    - Kakavia (Kreikan ja Albanian välinen raja)

    - Kastanies (Kreikan ja Turkin välinen raja)

    - Samos

    - Korfu

    5. Italia

    - Rooma-Fiumicino (lentokenttä)

    - Brindisi (meriraja)

    - Trapani

    - Trieste (Italian ja Slovenian välinen raja)

    - Milano (Malpensan lentokenttä)

    6. Alankomaat

    - Amsterdam (Schipholin lentokenttä)

    7. Itävalta

    - Wien-Schwechat (lentokenttä)

    - Nickelsdorfin moottoritie (Itävallan ja Unkarin välinen maaraja)

    - Spielfeld (Itävallan ja Slovenian välinen maaraja)

    - Berg (Itävallan ja Slovakian välinen maaraja)

    - Drasenhofen (Itävallan ja Tsekin välinen maaraja)

    8. Espanja

    - Algeciras (satama)

    - Madrid (Barajasin lentokenttä).

    (1) Sen jälkeen kun Schengenin säännöstö on sisällytetty osaksi Euroopan unionia, rajat-alatyöryhmä jatkaa työskentelyään ulkorajakysymyksiä käsittelevässä neuvoston toimivaltaisessa elimessä.

    Top