Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0090

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2022/90, annettu 21 päivänä tammikuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/883 soveltamissäännöistä tarkastettavien alusten valintaa koskevan unionin riskiperusteisen kohdentamismekanismin yksityiskohtaisten osatekijöiden osalta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

C/2022/304

EUVL L 15, 24.1.2022, p. 7–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/90/oj

24.1.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 15/7


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2022/90,

annettu 21 päivänä tammikuuta 2022,

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/883 soveltamissäännöistä tarkastettavien alusten valintaa koskevan unionin riskiperusteisen kohdentamismekanismin yksityiskohtaisten osatekijöiden osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon aluksilta peräisin olevan jätteen toimittamiseen tarkoitetuista satamassa olevista vastaanottolaitteista, direktiivin 2010/65/EU muuttamisesta ja direktiivin 2000/59/EY kumoamisesta 17 päivänä huhtikuuta 2019 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/883 (1) ja erityisesti sen 11 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

On keskeisen tärkeää panna tehokkaasti täytäntöön velvoite toimittaa jäte satamassa oleviin vastaanottolaitteisiin, jotta voidaan puuttua tehokkaasti ongelmaan, joka johtuu merten roskaantumisesta ja muun merenkulusta peräisin olevan jätteen päätymisestä meriympäristöön.

(2)

Yhteisellä unionin riskiperusteisella kohdentamismekanismilla olisi vahvistettava yhdenmukaiset edellytykset alusten valitsemiseksi tarkastettaviksi direktiivin (EU) 2019/883 11 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

(3)

Unionin riskiperusteisen kohdentamismekanismin myötä jäsenvaltioiden asiasta vastaavilla viranomaisilla on käytössään väline, jolla tuetaan direktiivin (EU) 2019/883 11 artiklan 1 kohdan mukaisen tarkastusvelvoitteen täyttämistä.

(4)

Jotta voitaisiin arvioida riski, ettei alus noudata direktiivissä (EU) 2019/883 säädettyjä velvoitteita, olisi otettava huomioon useita parametreja, jotka antavat yhdessä selkeän kuvan tällaisesta riskistä. Näiden parametrien olisi oltava seuraavat: jätteiden toimittamista koskevien vaatimusten noudattamatta jättäminen tai viitteet niiden noudattamatta jättämisestä; edellisestä tarkastuksesta kulunut aika; asianomaisten satamaviranomaisten aiemmat ilmoitukset vaatimusten noudattamatta jättämisestä; edeltävä ja seuraava käyntisatama; kyseiselle alukselle myönnetty vapautus sekä SafeSeaNet- ja THETIS-EU-tietokantoihin sisältyvät tiedot.

(5)

Jotta tarkastettavien alusten valinnalle voidaan luoda yhdenmukaiset edellytykset, jäsenvaltioiden on välttämätöntä soveltaa yhdenmukaisia menetelmiä. Direktiivin (EU) 2019/883 nojalla hyväksyttävät täytäntöönpanosäädökset olisi sen vuoksi annettava täytäntöönpanoasetuksina.

(6)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat meriturvallisuutta ja alusten aiheuttaman pilaantumisen ehkäisemistä käsittelevän komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

1.   Jäsenvaltioiden on luokiteltava direktiivin (EU) 2019/883 3 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetut alukset tarkastuksia varten seuraaviin riskitasoluokkiin:

a)

Riskitaso 1 (suuri riski);

b)

Riskitaso 2 (keskisuuri riski);

c)

Riskitaso 3 (vähäinen riski);

d)

Riskitaso 4 (minimiriski).

2.   Kunkin aluksen riskitasoluokka määritetään liitteessä olevassa taulukossa 1 esitettyjen riskiparametrien perusteella.

3.   Liitteessä olevassa taulukossa 1 esitettyjä riskitason parametreja sovelletaan liitteessä olevassa 1–4 kohdassa tarkoitetun menetelmän mukaisesti.

2 artikla

Jäsenvaltioiden on direktiivin (EU) 2019/883 11 artiklassa säädettyjä tarkastusvelvoitteita täyttäessään noudatettava seuraavia vaatimuksia:

a)

asetettava korkeamman riskitason alusten tarkastukset etusijalle;

b)

valittava satunnaisesti vähintään yksi prosentti aluksista tarkastettaviksi vuosittain.

3 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 21 päivänä tammikuuta 2022.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)   EUVL L 151, 7.6.2019, s. 116.


LIITE

Menetelmät:

1.   

Aluksen riskitason määrittämisessä on käytettävä taulukossa 1 esitettyjä riskiparametreja.

2.   

Kullekin taulukossa 1 esitetylle riskiparametrille annetaan eri värikoodi, joka edustaa riskitasoa: punainen (korkea), oranssi (keskikorkea) tai keltainen (alhainen).

3.   

Riskitason määrittäminen alukselle taulukossa 1 esitettyjä riskiparametrien arvojen perusteella perustuu taulukossa 2 esitettyihin kriteereihin.

4.   

Jotta on mahdollista soveltaa useita rinnakkaisia aktiivisia riskiarvoja taulukossa 2 esitettyjen riskitasojen määrittämiseksi, voidaan soveltaa taulukossa 3 esitettyjä muuntokertoimia.

Taulukko 1

Riskiparametrit

Riskiparametrin numero

Riskitaso (värikoodi)

Riskiparametrin kuvaus

Riskiparametria koskevan hälytyksen aktivointiperusteet

Riskiparametria koskevan hälytyksen lakkaamista koskevat kriteerit

1

Oranssi

Direktiivin (EU) 2019/883 6 artiklassa säädettyjen jätteiden ennakkoilmoitusta koskevien vaatimusten noudattamatta jättäminen.

Hälytys aktivoidaan, jos jätteiden ennakkoilmoitusta ei ole toimitettu tai se ei ole sisältänyt pakollisia tietoja.

Satamaa A koskeva hälytys määritetään satamalle A lähetetyn jätteen ennakkoilmoituksen perusteella. Hälytys on arvioitava uudelleen jokaisessa satamassa.

2

Oranssi

Liikenteenharjoittajan, asiamiehen tai päällikön direktiivin (EU) 2019/883 6 artiklan mukaisesti toimittamat tiedot.

Hälytys aktivoidaan, jos jätteen ennakkoilmoituksen sisällön paikkansapitävyyttä koskevasta tarkistuksesta käy ilmi, että alus ei ehkä noudata direktiiviä.

Satamaa A koskeva hälytys määritetään satamalle A lähetetyn jätteen ennakkoilmoituksen perusteella. Hälytys on arvioitava uudelleen jokaisessa satamassa.

3

Oranssi

Direktiivin (EU) 2019/883 10 artiklan mukaisesti tehtyjen aiempien tarkastusten päivämäärä.

Hälytys aktivoidaan, jos alusta ei ole tarkastettu direktiivin (EU) 2019/883 10 artiklan mukaisesti edeltävien 12 kuukauden aikana.

Huomautus: Tämän hälytyksen olisi oltava käytössä vasta 28. kesäkuuta 2022 jälkeen.

Hälytys lakkaa sen jälkeen, kun tarkastus on kirjattu direktiivin (EU) 2019/883 14 artiklan 2 kohdan a alakohdan mukaisesti.

4

Punainen

Satamassa olevista vastaanottolaitteista vastaavien viranomaisten, satamaviranomaisten tai muiden toimivaltaisten elinten olemassa olevat raportit, joista käy ilmi, että alus ei ole noudattanut direktiivin (EU) 2019/883 7 artiklaa.

Satamassa olevista vastaanottolaitteista vastaavien viranomaisten tarkastajat aktivoivat hälytyksen manuaalisesti THETIS-EU-tietokannassa.

Hälytys lakkaa sen jälkeen, kun tarkastus on saatu päätökseen (tila ”Tarkastettu”) eikä vaatimusten noudattamatta jättämistä ole havaittu.

5

Oranssi

Hälytys satamassa oleviin vastaanottolaitteisiin liittyvien vaatimusten täyttämättä jättämisestä

Hälytys aktivoituu, jos kuuden viime kuukauden aikana on havaittu, ettei alus ole täyttänyt satamassa oleviin vastaanottolaitteisiin liittyviä vaatimuksia, ja THETIS-EU-järjestelmässä on asiaan liittyvä ilmoitus.

Hälytys lakkaa sen jälkeen, kun tarkastus on saatu päätökseen (tila ”Tarkastettu”) eikä ole havaittu vaatimusten noudattamatta jättämistä.

6

Oranssi

Riittävä erillinen varastotila

Hälytys aktivoituu, jos aluksella olevaa erillistä varastotilaa ei pidetä riittävänä 8 artiklan 4 kohdan b alakohdan soveltamiseksi käytettyjen perusteiden mukaisesti.

Satamaa A koskeva hälytys määritetään satamalle A lähetetyn jätteen ennakkoilmoituksen perusteella. Hälytys on arvioitava uudelleen jokaisessa satamassa.

7

Keltainen

Seuraava käyntisatama

Katsotaan korottavan riskitasoa, jos satama ole EU:ssa tai jos se ei ole tiedossa. Tätä hälytystä määritettäessä Islannissa, Norjassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa (mukaan lukien Mansaari, Kanaalisaaret ja Gibraltar) sijaitsevat satamat ja Itämerellä sijaitsevat Venäjän satamat katsotaan EU:n satamia vastaaviksi.

Satamaa A koskeva hälytys määritetään satamalle A lähetetyn jätteen ennakkoilmoituksen perusteella. Hälytys on arvioitava uudelleen jokaisessa satamassa.

8

Keltainen

Edeltävä käyntisatama:

Katsotaan korottavan riskitasoa, jos satama ole EU:ssa. Tätä hälytystä määritettäessä Islannissa, Norjassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa (mukaan lukien Mansaari, Kanaalisaaret ja Gibraltar) sijaitsevat satamat ja Itämerellä sijaitsevat Venäjän satamat katsotaan EU:n satamia vastaaviksi.

Satamaa A koskeva hälytys lasketaan satamalle A lähetetyn jätteen ennakkoilmoituksen perusteella. Hälytys on arvioitava uudelleen jokaisessa satamassa.

9

Keltainen

Poikkeushälytys

Hälytys aktivoidaan, jos alukseen sovelletaan poikkeusta eikä sitä ole tarkastettu 12 kuukauteen, jotta voidaan varmistaa, että kyseiset alukset sisällytetään tarkastuksiin.

Hälytys on arvioitava uudelleen jokaisessa satamassa.

10

Punainen

Jätteisiin liittyvä poikkeustilannehälytys

Hälytys aktivoituu, jos kyseisestä aluksesta on aiemmassa satamassa tehty jätteisiin liittyvä poikkeustilanneraportti SafeSeaNet-tietokantaan.

Hälytys lakkaa sen jälkeen, kun tarkastus on saatu päätökseen (tila ”Tarkastettu”) eikä siinä ole todettu vaatimustenvastaisuuksia, tai kun poikkeustilanne ei enää ole aktiivinen SafeSeaNet-järjestelmässä

Taulukko 2

Riskitasojen määrittäminen aktiivisten osatekijöiden perusteella

Riskitasoja koskevat perusteet

Riskitaso 1

Yksi tai useampi punainen hälytys

Riskitaso 2

Yksi tai useampi  (1) oranssi hälytys

Riskitaso 3

Yksi tai useampi  (1) keltainen hälytys

Riskitaso 4

Ei aktiivisia hälytyksiä

Taulukko 3

Muuntokertoimet, joilla yhdistetään useita samanaikaisesti aktiivisia parametreja taulukossa 2 olevien riskitasojen soveltamiseksi

Muuntokerroin

Kolme keltaista hälytystä

Yksi oranssi hälytys

Kolme oranssia hälytystä

Yksi punainen hälytys


(1)  Siihen lukumäärään asti, joka käynnistää muuntokertoimen soveltamisen.


Top