Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0428

    Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 428/2014, annettu 25 päivänä huhtikuuta 2014 , poikkeuksellisista markkinatukitoimenpiteistä sianliha-alalla Liettuassa ja poikkeuksellisista markkinatukitoimenpiteistä sianliha-alalla Puolassa annetun täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 324/2014 muuttamisesta

    EUVL L 125, 26.4.2014, p. 64–67 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/428/oj

    26.4.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 125/64


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) N:o 428/2014,

    annettu 25 päivänä huhtikuuta 2014,

    poikkeuksellisista markkinatukitoimenpiteistä sianliha-alalla Liettuassa ja poikkeuksellisista markkinatukitoimenpiteistä sianliha-alalla Puolassa annetun täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 324/2014 muuttamisesta

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (1) ja erityisesti sen 220 artiklan 1 kohdan a alakohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Neuvoston direktiivissä 2002/60/EY (2) säädetään unionissa toteutettavista vähimmäistoimenpiteistä afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi. Tämän vuoksi Liettuan on komission täytäntöönpanopäätöksen 2014/43/EU (3), joka vahvistetaan komission täytäntöönpanopäätöksessä 2014/93/EU (4), sekä komission täytäntöönpanopäätöksen 2014/178/EU (5) mukaisesti varmistettava, että niihin Liettuan alueen osiin, joissa tautia esiintyy, sisältyy vähintään kyseisten päätösten liitteissä esitetty tartunta-alue.

    (2)

    Afrikkalaisen sikaruton leviämisen estämiseksi sekä kaupan vääristymisen ehkäisemiseksi Liettuassa ja ulkomailla Liettua hyväksyi 17 päivänä helmikuuta 2014 (6) eräitä ehkäiseviä lisätoimenpiteitä kyseisellä tartunta-alueella. Sen vuoksi kyseiseltä tartunta-alueelta tulevien elävien sikojen, mukaan lukien porsaat, tuoreen sianlihan ja sianlihavalmisteiden kaupan pitämiseen sovelletaan erityisiä valvontatoimenpiteitä, pakollista erityisellä terveysmerkinnällä merkitsemistä sekä eräitä kaupan pitämisen rajoituksia sisämarkkinoilla.

    (3)

    Näiden eläinlääkintätoimenpiteiden soveltamisesta seuraavat elävien sikojen, mukaan lukien porsaat, tuoreen sianlihan ja sianlihavalmisteiden kaupan pitämisen rajoitukset merkitsevät huomattavia hinnanalennuksia niiden kohteena olevilla alueilla sekä porsaiden ja porsaiden lihan markkinoiden häiriintymistä kyseisillä alueilla. Sen vuoksi Liettua pyysi 13 päivänä maaliskuuta 2014 komissiota toteuttamaan poikkeuksellisia markkinatukitoimenpiteitä, jollaisista säädetään asetuksessa (EU) N:o 1308/2013. Tällaiset toimenpiteet, joita sovelletaan ainoastaan alueilla, joihin rajoitukset välittömästi vaikuttavat, kasvatettuihin porsaisiin, sikoihin ja emakoihin, olisi hyväksyttävä vain välttämättömimmäksi ajaksi.

    (4)

    Tuen määrä porsaiden osalta olisi ilmoitettava määränä eläintä kohti ja rajoitetulle määrälle porsaita ja muiden tukikelpoisten eläinten osalta 100 kilogrammalta teuraspainoa ja rajoitetulle porsaanlihamäärälle. Lisäksi tukikelpoiselle teuraspainolle eläintä kohden olisi asetettava enimmäismäärä. Tuen määrää vahvistettaessa olisi otettava huomioon viimeisin markkinoilta saatavilla oleva tieto.

    (5)

    Kyseisillä alueilla kasvatettujen porsaiden ja muiden sikojen osalta saatavan tuen ehtona olisi oltava eläinten toimittaminen teurastamoihin, niiden teurastaminen ja kyseisillä alueilla toimituspäivänä sovellettavat tiukemmat eläinlääkintäsäännöt.

    (6)

    Komission täytäntöönpanopäätöksessä 2014/236/EU (7) säädetään unionin tuesta, jota siankasvattajille maksetaan korvauksina menetyksistä, jotka ovat aiheutuneet tartunta-alueilla taudin leviämisriskin minimoimiseksi tehdyistä varhaisista teurastuksista. Liettua ja Puola aikovat rajoittaa taudille alttiiden eläinten tiheyttä tartunta-alueella sijaitsevilla alhaisen bioturvallisuustason sikatiloilla lisäämällä sikojen teurastusta ja estämällä eläinmäärän lisäämisen vähintään yhden vuoden ajan. (8) Tämän vuoksi ja päällekkäisen rahoituksen riskin poistamiseksi tämän asetuksen perusteella maksettava tuki olisi rajoitettava sikojen tuottajiin, jotka eivät hyödy päätöksen 2014/236/EU mukaisesta varhaisista teurastuksista maksettavasta tuesta. Samasta syystä vastaavaa rajoitusta olisi sovellettava Puolassa. Sen vuoksi komission täytäntöönpanoasetusta (EU) N:o 324/2014 (9) olisi muutettava.

    (7)

    Olisi säädettävä siitä, että Liettuan toimivaltaisten viranomaisten on toteutettava kaikki tarpeelliset tarkastus- ja valvontatoimenpiteet ja ilmoitettava niistä komissiolle. Tukikelpoisten eläinten kuljetuksen ja teurastuksen olisi tapahduttava toimivaltaisten viranomaisten valvonnassa. Heidän on myös varmistettava, että eläimistä saadut tuotteet ovat asiaa koskevien kaupan pitämisen rajoitusten mukaisia.

    (8)

    Kyseisillä alueilla on sovellettu eläviä sikoja, porsaita ja tuoretta sianlihaa ja sianlihavalmisteita koskevia kaupan pitämisen rajoituksia jo useita viikkoja. Tästä on aiheutunut markkinahäiriöitä ja tuottajille tulonmenetyksiä sekä eläinten painon lisääntymistä, mikä on johtanut eläinten hyvinvoinnin kannalta kestämättömään tilanteeseen. Sen vuoksi tässä asetuksessa säädettyjä toimenpiteitä olisi sovellettava eläimiin, jotka on toimitettu teuraaksi aikaisintaan 17 päivänä helmikuuta 2014, jolloin Liettua hyväksyi ehkäisevät toimenpiteet. Koska markkinatilannetta ja tämän toimenpiteen vaikutuksia on tarpeen arvioida uudelleen tulevan kehityksen perusteella, toimenpidettä olisi sovellettava ainoastaan kolmen kuukauden ajan.

    (9)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat maatalouden yhteisen markkinajärjestelyn komitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    1.   Liettua saa myöntää tukea seuraavien eläinten teurastamiseen:

    a)

    CN-koodiin 0103 91 10 kuuluvat porsaat;

    b)

    CN-koodiin 0103 92 19 kuuluvat siat;

    c)

    CN-koodiin 0103 92 11 kuuluvat emakot.

    2.   Edellä 1 kohdassa säädettyä tukea saa myöntää vain, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

    a)

    eläimet on kasvatettu alueilla, jotka luetellaan täytäntöönpanopäätöksen 2014/43/EU tai 2014/93/EU liitteessä tai täytäntöönpanopäätöksen 2014/178/EU liitteessä olevassa II osassa kyseisten ajanjaksojen osalta tai muussa tätä asiaa koskevassa komission täytäntöönpanoasetuksessa, ja kyseisillä alueilla kasvatettuihin eläviin sikoihin, porsaat mukaan lukien, sekä kyseisillä alueilla kasvatetuista eläimistä saatuun sianlihaan sovelletaan afrikkalaisen sikaruton vuoksi tiettyjä kaupan pitämisen rajoituksia;

    b)

    eläimet olivat a alakohdassa tarkoitetuilla alueilla 17 päivänä helmikuuta 2014 tai ne ovat syntyneet ja ne on kasvatettu kyseisillä alueilla kyseisen päivämäärän jälkeen;

    c)

    alueella, jolla kyseiset eläimet on kasvatettu, on sovellettu niiden teurastamoon toimittamisen päivänä afrikkalaisen sikaruton puskurialueen laajentamisesta 17 päivänä helmikuuta 2014 annetun valtion elintarvike- ja eläinlääkintäviranomaisen johtajan määräyksessä nro B1-60 vahvistettuja ehkäiseviä lisätoimenpiteitä tai muita asiaa koskevia kansallisia sääntöjä, joiden mukaisesti eläviin sikoihin ja sianlihaan sovelletaan kaupan pitämisen rajoituksia afrikkalaisen sikaruton vuoksi;

    d)

    a alakohdassa tarkoitettujen täytäntöönpanopäätösten sääntöjä sekä c alakohdassa tarkoitettuja ehkäiseviä toimenpiteitä noudatetaan;

    e)

    sianlihan tuottajat, jotka hakevat tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitettua tukea, eivät hyödy täytäntöönpanopäätöksen 2014/236/EU 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitetusta varhaisista teurastuksista maksettavasta tuesta.

    2 artikla

    Edellä 1 artiklassa säädettyä tukea, jäljempänä ’tukea’, on pidettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013 (10) 4 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisena poikkeuksellisena markkinatukitoimenpiteenä.

    3 artikla

    1.   Sianlihan tuottajat voivat hakea teurastettuihin eläimiin liittyvää tukea 17 päivän helmikuuta 2014 ja 16 päivän toukokuuta 2014 välisenä aikana.

    2.   Tuen määrä on 10,8 euroa eläimeltä 1 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen, teuraaksi toimitettujen porsaiden osalta sekä 30 euroa 100 kilogrammaa teuraaksi toimitettujen, 1 artiklan 1 kohdan b ja c alakohdassa tarkoitettujen eläinten todettua teuraspainoa kohti. Komissio voi muuttaa näitä määriä markkinoiden kehittymisen huomioon ottamiseksi.

    3.   Edellä 1 artiklan 1 kohdan b ja c alakohdassa tarkoitettujen eläinten, joiden teuraspaino on yli 100 kilogrammaa, osalta tuki ei saa ylittää 2 kohdassa vahvistettua tuen määrää sioille, joiden teuraspaino on 100 kilogrammaa.

    4.   Viisikymmentä prosenttia tuesta aiheutuvista menoista, jotka kattavat enintään 7 600 1 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettua porsasta ja 700 tonnia 1 artiklan 1 kohdan b ja c alakohdassa tarkoitettujen eläinten teuraspainoa, rahoitetaan unionin talousarviosta.

    5.   Menot ovat oikeutettuja unionin rahoitukseen vain, jos Liettua on suorittanut maksut tuensaajille viimeistään 31 päivänä elokuuta 2014.

    6.   Liettua maksaa tuen, kun 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut eläimet on teurastettu ja 4 artiklan mukaiset valvontatoimet on toteutettu.

    4 artikla

    1.   Liettuan on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet, mukaan lukien kattavat hallinnolliset ja fyysiset valvontatoimet, tässä asetuksessa säädettyjen edellytysten noudattamisen varmistamiseksi. Lisäksi Liettuan viranomaisten on

    a)

    valvottava eläinten kuljettamista tilalta teurastamoon käyttäen standardoituja tarkistusluetteloita, joissa on punnitusta ja laskentaa varten lomakkeet ja joihin merkitään myös eläinten alkuperä ja määräpaikka;

    b)

    varmistettava, että kaikki niistä eläimistä saatu liha, joista tukea myönnetään, on 1 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettuihin alueisiin sovellettavien rajoitusten mukaista;

    c)

    suoritettava vähintään kerran kalenterikuukaudessa hallinnolliset ja kirjanpitoa koskevat valvontatoimet kussakin osallistuvassa teurastamossa varmistaakseen, että kaikki teuraaksi toimitetut eläimet ja eläimistä saatu liha, joista voidaan tehdä tukihakemus, on käsitelty 17 päivän helmikuuta 2014 tai edellisen vastaavan tarkastuksen jälkeen tämän asetuksen mukaisesti;

    d)

    säädettävä paikalla tehtävistä tarkastuksista ja yksityiskohtaisista tarkastusraporteista, joissa ilmoitetaan erityisesti

    i)

    kunkin tilalta kuljetetun erän porsaiden, sikojen ja emakoiden paino ja kokonaismäärä, eläinten kuljetus- ja saapumispäivämäärä ja -aika teurastamoon;

    ii)

    teurastamossa teurastettujen porsaiden, sikojen ja emakoiden lukumäärä, eläinten siirtolupa sekä porsaista ja emakoista kunkin ruhon paino ja eläinten sekä tämän asetuksen voimaantulosta alkaen teurastettujen eläinten osalta kuljetusvälineen sinetin numero.

    2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetut valvontatoimet ja tarkastukset on suoritettava ennen tuen maksua. Liettuan on ilmoitettava komissiolle tämän artiklan mukaisesti käyttöön otetut toimenpiteet ja valvontatoimet viimeistään 10 päivän kuluttua tämän asetuksen voimaantulosta.

    5 artikla

    1.   Liettuan on ilmoitettava komissiolle joka keskiviikko edellisen viikon osalta seuraavat tiedot:

    a)

    tämän asetuksen mukaisesti teurastamolle toimitettujen porsaiden, emakoiden ja muiden sikojen määrä sekä 1 artiklan 1 kohdan b ja c alakohdassa tarkoitettujen emakoiden ja sikojen kokonaisteuraspaino;

    b)

    arvioidut rahoituskustannukset kunkin 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun eläinryhmän osalta.

    Ensimmäisen ilmoituksen on katettava eläimet, jotka on toimitettu teuraaksi 17 päivästä helmikuuta 2014 alkaen tämän asetuksen mukaisesti. Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettua velvollisuutta sovelletaan 21 päivään toukokuuta 2014.

    2.   Liettuan on viimeistään 30 päivänä kesäkuuta 2014 lähetettävä komissiolle yksityiskohtainen selostus tämän asetuksen täytäntöönpanosta, mukaan lukien yksityiskohtaiset tiedot 4 artiklan mukaisten valvontatoimien ja tarkastusten toteuttamisesta.

    6 artikla

    Lisätään täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 324/2014 1 artiklan 2 kohtaan d alakohta seuraavasti:

    ”d)

    sianlihan tuottajat, jotka hakevat tukea tämän artiklan 1 kohdan mukaisesti, eivät hyödy komission täytäntöönpanopäätöksen 2014/236/EU (11) 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitetusta varhaisista teurastuksista maksettavasta tuesta.

    7 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 25 päivänä huhtikuuta 2014.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    José Manuel BARROSO


    (1)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671.

    (2)  Neuvoston direktiivi 2002/60/EY, annettu 27 päivänä kesäkuuta 2002, erityissäännöksistä afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi (EYVL L 192, 20.7.2002, s. 27).

    (3)  Komission täytäntöönpanopäätös 2014/43/EU, annettu 27 päivänä tammikuuta 2014, afrikkalaiseen sikaruttoon liittyvistä tietyistä väliaikaisista suojatoimenpiteistä Liettuassa (EUVL L 26, 29.1.2014, s. 44).

    (4)  Komission täytäntöönpanopäätös 2014/93/EU, annettu 14 päivänä helmikuuta 2014, afrikkalaiseen sikaruttoon liittyvistä tietyistä suojatoimenpiteistä Liettuassa (EUVL L 46, 18.2.2014, s. 20).

    (5)  Komission täytäntöönpanopäätös 2014/178/EU, annettu 27 päivänä maaliskuuta 2014, eläinten terveyttä koskevista toimenpiteistä afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi eräissä jäsenvaltioissa (EUVL L 95, 29.3.2014, s. 47).

    (6)  Valtion elintarvike- ja eläinlääkintäviranomaisen johtajan määräys, nro B1-60, 17.2.2014, afrikkalaisen sikaruton puskurialueen laajentamisesta.

    (7)  Komission täytäntöönpanopäätös 2014/236/EU, annettu 24 päivänä huhtikuuta 2014, unionin rahoitusosuudesta valvonta- ja muihin hätätoimenpiteisiin, joita toteutetaan Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi (EUVL L 125, 26.4.2014, s. 86).

    (8)  Valtion elintarvike- ja eläinlääkintäviranomaisen johtajan määräys nro B1-384, 11.7.2011.

    (9)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 324/2014, annettu 28 päivänä maaliskuuta 2014, poikkeuksellisista markkinatukitoimenpiteistä sianliha-alalla Puolassa (EUVL L 95, 29.3.2014, s. 24).

    (10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1306/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta, hallinnoinnista ja seurannasta ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 352/78, (EY) N:o 165/94, (EY) N:o 2799/98, (EY) N:o 814/2000, (EY) N:o 1290/2005 ja (EY) N:o 485/2008 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 549).


    Top