Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31987D0078

    87/78/ETY: Komission päätös, tehty 7 päivänä tammikuuta 1987, raakatupakan neuvoa-antavan komitean perustamisesta

    EYVL L 45, 14.2.1987, p. 25–27 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/03/1998; Kumoaja 31998D0235

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1987/78/oj

    31987D0078

    87/78/ETY: Komission päätös, tehty 7 päivänä tammikuuta 1987, raakatupakan neuvoa-antavan komitean perustamisesta

    Virallinen lehti nro L 045 , 14/02/1987 s. 0025 - 0027
    Suomenk. erityispainos Alue 3 Nide 22 s. 0161
    Ruotsink. erityispainos Alue 3 Nide 22 s. 0161


    KOMISSION PÄÄTÖS,

    tehty 7 päivänä tammikuuta 1987,

    raakatupakan neuvoa-antavan komitean perustamisesta (87/78/ETY)

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen,

    sekä katsoo, että

    komission päätöksellä 71/31/ETY(1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna päätöksellä 86/58/ETY(2), perustetaan raakatupakan neuvoa-antava komitea,

    uusien jäsenvaltioiden yhteisöön liittymisen seurauksena on osoittautunut tarpeelliseksi lisätä paikkojen lukumäärää ja jakaa ne uudelleen; lisäksi on suotavaa mukauttaa menettely jäsenten korvaamisesta,

    säännöksiä raakatupakan neuvoa-antavasta komiteasta on muutettu useita kertoja ja niistä on tullut sen vuoksi vaikeasti sovellettavia; tämän takia niistä olisi laadittava koonnelma,

    komissiolle on tärkeää kerätä ammatinharjoittajien ja kuluttajien mielipiteet ongelmista, joita on ilmennyt raakatupakka-alan yhteisen markkinajärjestelyn toiminnan yhteydessä,

    kaikkien ammatinharjoittajien, joihin tämän yhteisen markkinajärjestelyn täytäntöönpano suoraan vaikuttaa, sekä kuluttajien olisi voitava osallistua komission pyytämien lausuntojen laatimiseen,

    jäsenvaltioissa kyseiset ammattiyhdistykset ja kuluttajaryhmittymät ovat perustaneet yhteisön tasolle järjestöjä, jotka voivat edustaa kaikkien jäsenvaltioiden asianomaisia ammatinharjoittajia, ja

    lisäksi olisi pariteettiryhmän jäsenmäärää mukautettava laajennusta vastaavasti,

    ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

    1 artikla

    1. Perustetaan komission yhteyteen raakatupakan neuvoa-antava komitea, jäljempänä "komitea".

    2. Komitea koostuu seuraavien eturyhmien edustajista: kyseisten alojen maataloustuottajat, maatalousosuuskunnat, teollisuus ja kauppa, kyseisten alojen työntekijät sekä kuluttajat.

    2 artikla

    1. Komissio voi kuulla komiteaa kaikista ongelmista, jotka liittyvät raakatupakka-alan yhteistä markkinajärjestelyä koskevien asetusten soveltamiseen, ja erityisesti toimenpiteistä, jotka sen on toteutettava näiden asetusten mukaisesti.

    2. Komitean puheenjohtaja voi ilmoittaa komissiolle, että tämän on aiheellista kuulla komiteaa sen toimivaltaan kuuluvasta asiasta, josta sille ei ole esitetty lausuntopyyntöä. Hän tekee niin erityisesti jonkin edustettuna olevan eturyhmän pyynnöstä.

    3. Asetuksen (ETY) N:o 727/70(3) 3 artiklan säännösten mukaiseen tupakanlehtien myyntitapaan liittyvien ongelmien ja erityisesti mainitussa artiklassa säädettyjen sopimusten teon osalta komissio voi kuulla tämän päätöksen 5 artiklassa määrätyin edellytyksin ainoastaan raakatupakan tuottajien ja tupakkateollisuuden sekä tupakan kaupan edustajia.

    3 artikla

    1. Komiteassa on 44 jäsentä.

    2. Edustajanpaikat jaetaan seuraavasti:

    - 22 alan maataloustuottajille ja maatalousosuuskunnille,

    - 4 tupakan kaupalle,

    - 9 tupakkateollisuudelle, joista 4 julkisen alan yrityksille,

    - 6 maatalouden ja tupakkateollisuuden työntekijöille,

    - 3 kuluttajille.

    4 artikla

    1. Komissio nimittää komitean jäsenet yhteisön tasolle perustettujen, 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja eturyhmiä parhaiten edustavien ja sellaisten ammattijärjestöjen ehdotuksesta, joiden toiminta liittyy raakatupakka-alan yhteiseen markkinajärjestelyyn. Kuluttajien edustajat nimitetään kuitenkin kuluttajien neuvoa-antavan komitean ehdotuksesta.

    Kutakin täytettävää paikkaa varten nämä järjestöt ehdottavat eri maiden kansalaisista kahta ehdokasta.

    2. Komitean jäsenen toimikausi on kolme vuotta. Heidät voidaan nimittää uudeksi toimikaudeksi. Suoritetut tehtävät eivät oikeuta palkkioon. Kolmen vuoden toimikauden päätyttyä komitean jäsenet pysyvät toimissaan, kunnes heidän seuraajansa nimitetään tai heidän toimikautensa uusitaan.

    Jos joku jäsenistä eroaa tehtävästään tai kuolee tai jos jäsentä ehdottanut järjestö pyytää hänen korvaamistaan, hänet korvataan 1 kohdassa määrättyä menettelyä noudattaen.

    3. Komissio julkaisee luettelon komitean jäsenistä tiedoksi Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

    5 artikla

    1. Komitean yhteyteen perustetaan pariteettiryhmä, joka muodostuu yhdeksästä tuottajien edustajasta ja yhdeksästä kaupan ja teollisuuden edustajasta, jotka komissio nimittää asianomaisten ammattijärjestöjen ehdotuksesta samoin edellytyksin kuin 4 artiklassa on määrätty.

    Pariteettiryhmän jäsenet eivät saa olla komitean jäseniä.

    Kaupan ja teollisuuden edustajista on:

    - kaksi raakatupakan kaupan edustajaa,

    - seitsemän tupakkateollisuuden edustajaa, joista neljä edustaa julkisen alan yrityksiä.

    2. Tapauksessa, jossa pariteettiryhmän jäsen ei voi osallistua kokoukseen, ja ainoastaan siinä tapauksessa, hänet voidaan korvata. Ammattijärjestö, joka ehdotti puuttuvaa jäsentä, tekee puheenjohtajalle tarvittaessa ehdotuksen sijaisesta.

    3. Pariteettiryhmän puheenjohtaja voi ilmoittaa komissiolle, että on aiheellista kuulla pariteettiryhmää 2 artiklan 3 kohdassa tarkoitetusta ongelmasta, josta sitä ei ole kuultu. Hän tekee niin erityisesti jommankumman pariteettiryhmässä edustettuna olevan osapuolen pyynnöstä.

    6 artikla

    1. Komitea valitsee komissiota kuultuaan puheenjohtajan kolmeksi vuodeksi.

    Puheenjohtaja valitaan ensimmäisessä äänestyksessä läsnä olevien jäsenten kahden kolmasosan enemmistöllä ja myöhemmissä äänestyksissä läsnä olevien jäsenten yksinkertaisella enemmistöllä. Jos äänet menevät tasan, komissio nimeää tilapäisen puheenjohtajan.

    2. Komitea valitsee kaksi varapuheenjohtajaa kolmeksi vuodeksi. Varapuheenjohtajat valitaan niiden eturyhmien edustajien keskuudesta, joihin puheenjohtaja ei kuulu.

    Vaali toimitetaan 1 kohdassa määrättyä menettelyä noudattaen.

    Komitea voi samaa menettelyä noudattaen nimittää muita jäseniä työvaliokuntaan. Tässä tapauksessa työvaliokunnassa on puheenjohtajan lisäksi enintään yksi edustaja kustakin komiteassa edustettuna olevasta eturyhmästä.

    Työvaliokunta valmistelee ja järjestää komitean työt.

    3. Pariteettiryhmä valitsee jäsentensä keskuudesta puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan yhdeksi vuodeksi. Vaali toimitetaan 1 kohdassa määrättyä menettelyä noudattaen.

    Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja eivät saa kuulua samaan edustettuna olevaan eturyhmään. Heidät valitaan vuorotellen vuoroin kummastakin edustettuna olevasta eturyhmästä.

    7 artikla

    1. Ainoastaan komission edustajat, komitean jäsenet tai heidän estyessään heidän sijaisensa, sekä 3, 4 ja 7 kohdan mukaisesti kutsutut henkilöt voivat ottaa osaa kokouksiin tai olla niissä läsnä.

    2. Ainoastaan komission edustajat, pariteettiryhmän jäsenet tai heidän estyessään heidän sijaisensa, komitean puheenjohtaja, sekä 5 ja 7 kohdan mukaisesti kutsutut henkilöt voivat ottaa osaa pariteettiryhmän kokouksiin tai olla niissä läsnä.

    3. Jos komitean jäsen on estynyt, järjestö tai järjestöt, joille on annettu paikka komiteassa, voivat nimetä sijaisen, joka on valittava komission ja kyseisen järjestön tai kyseisten järjestöjen yhdessä vahvistamasta luettelosta. Tässä luettelossa olevien nimien lukumäärä on puolet kyseistä järjestöä tai kyseisiä järjestöjä edustavien jäsenten kokonaismäärästä.

    Tämä lukumäärä on vähintään yksi ja enintään kaksitoista.

    Julkisen alan yrityksiä edustavien jäsenten korvaamiseen riittää, että heidän edustamansa julkisen alan yritykset ilmoittavat siitä kirjallisesti.

    Komitean sihteeristölle on ilmoitettava sijaisen nimeämisestä vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta.

    4. Sellaisen järjestön pyynnöstä, jolle on annettu yksi tai useampi paikka komiteassa, komitean puheenjohtaja voi yhdessä komission yksiköiden kanssa kutsua järjestön pääsihteerin tai sihteeristön jäsenen osallistumaan komitean kokoukseen tarkkailijana.

    Tapauksessa, jossa pääsihteeri on estynyt, hän voi kuitenkin luovuttaa tarkkailijanpaikkansa nimeämälleen toiselle henkilölle.

    5. Sellaisen järjestön pyynnöstä, jolle on annettu yksi tai useampi paikka pariteettiryhmässä, komitean puheenjohtaja voi yhdessä komission yksiköiden kanssa kutsua järjestön pääsihteerin tai sihteeristön jäsenen osallistumaan pariteettiryhmän kokoukseen tarkkailijana.

    Tapauksessa, jossa pääsihteeri on estynyt, hän voi kuitenkin luovuttaa tarkkailijanpaikkansa nimeämälleen toiselle henkilölle.

    6. Tarkkailijoilla ei ole puheoikeutta, mutta puheenjohtaja voi yhdessä komission yksiköiden kanssa antaa heille tämän oikeuden.

    7. Kun esityslistan aiheet ovat luonteeltaan hyvin teknisiä ja poikkeavat siten komitean tai pariteettiryhmän tavallisesta työstä, puheenjohtaja voi sellaisen järjestön pyynnöstä, jolle on annettu yksi tai useampi paikka, ja yhdessä komission yksiköiden kanssa kutsua yhden tai useamman asiantuntijan osallistumaan komitean tai pariteettiryhmän työhön.

    Komissio voi omasta aloitteestaan kutsua kenet tahansa, jolla on erityistä asiantuntemusta jostakin esityslistaan merkitystä aiheesta, osallistumaan asiantuntijana komitean tai pariteettiryhmän asioiden käsittelyyn.

    Asiantuntijat osallistuvat kuitenkin ainoastaan sen asian käsittelyyn, joka on syynä heidän läsnäoloonsa.

    8 artikla

    Komitea tai pariteettiryhmä voivat yhdessä komission yksiköiden kanssa perustaa työryhmiä työnsä helpottamiseksi.

    9 artikla

    1. Komitea ja pariteettiryhmä kokoontuvat komission toimipaikassa tämän kutsusta. Työvaliokunta kokoontuu puheenjohtajan yhdessä komission kanssa esittämästä kutsusta.

    2. Komission asianomaisten yksiköiden edustajat osallistuvat komitean, työvaliokunnan, pariteettiryhmän sekä työryhmien kokouksiin.

    3. Komission yksiköt huolehtivat komitean, työvaliokunnan, pariteettiryhmän ja työryhmien sihteeristön tehtävistä.

    10 artikla

    Komitea käsittelee asioita, joista komissio on pyytänyt lausuntoa. Äänestäminen ei ole käytössä.

    Pyytäessään komitean lausuntoa komissio voi asettaa määräajan, jonka kuluessa lausunto on annettava.

    Komiteassa edustettuina olevien eturyhmien kannat ovat komissiolle toimitetussa kertomuksessa.

    Jos komitea hyväksyy pyydetyn lausunnon yksimielisesti, se laatii yhteiset johtopäätökset, jotka liitetään kertomukseen.

    Komissio antaa komitean tulokset asioiden käsittelystä tiedoksi neuvostolle ja hallintokomiteoille viimeksi mainittujen pyynnöstä.

    11 artikla

    Pariteettiryhmän puheenjohtaja antaa komitealle tiedon tämän ryhmän työstä.

    12 artikla

    Komitean ja pariteettiryhmän jäsenet sekä 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut sijaiset eivät saa ilmaista tietoja, jotka ovat tulleet heidän tietoonsa komitean, pariteettiryhmän tai työryhmien työssä, jos komissio ilmoittaa näille, että pyydetty lausunto tai esitetty asia on luonteeltaan luottamuksellinen, sanotun kuitenkaan rajoittamatta perustamissopimuksen 214 artiklan määräysten soveltamista.

    Tässä tapauksessa kokouksissa ainoastaan komitean ja pariteettiryhmän jäsenet ja aiemmin tarkoitetut sijaiset ja komission yksiköiden edustajat osallistuvat kokouksiin.

    13 artikla

    Kumotaan komission päätös 71/31/ETY.

    14 artikla

    Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1987.

    Tehty Brysselissä 7 päivänä tammikuuta 1987.

    Komission puolesta

    Frans ANDRIESSEN

    Varapuheenjohtaja

    (1) EYVL N:o L 14, 18.1.1971, s. 8

    (2) EYVL N:o L 68, 11.3.1986, s. 21

    (3) EYVL N:o L 94, 28.4.1970, s. 1

    Top