Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31984L0535

    Neuvoston direktiivi 84/535/ETY, annettu 17 päivänä syyskuuta 1984, hitsausgeneraattorien sallittua äänitehotasoa koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä

    EYVL L 300, 19.11.1984, p. 142–148 (DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (ES, PT, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 03/01/2002; Kumoaja 300L0014

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1984/535/oj

    31984L0535

    Neuvoston direktiivi 84/535/ETY, annettu 17 päivänä syyskuuta 1984, hitsausgeneraattorien sallittua äänitehotasoa koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä

    Virallinen lehti nro L 300 , 19/11/1984 s. 0142 - 0148
    Espanjank. erityispainos: Luku 15 Nide 5 s. 0085
    Portugalink. erityispainos: Luku 15 Nide 5 s. 0085
    Suomenk. erityispainos Alue 15 Nide 6 s. 0185
    Ruotsink. erityispainos Alue 15 Nide 6 s. 0185


    NEUVOSTON DIREKTIIVI,

    annettu 17 päivänä syyskuuta 1984,

    hitsausgeneraattorien sallittua äänitehotasoa koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä (84/535/ETY)

    EUROOPAN YHTEISÖJEN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 100 artiklan,

    ottaa huomioon komission ehdotuksen(1),

    ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon(2),

    ottaa huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon(3),

    sekä katsoo, että

    Euroopan yhteisöjen toimintaohjelmissa vuosilta 1973 ja 1977(4) ympäristöalan toimenpiteiksi kiinnitetään huomiota meluhaittaongelman merkittävyyteen ja tarpeeseen säädellä etenkin pahimpia melulähteitä,

    erot hitsausgeneraattorien äänipäästötasojen rajoittamista koskevien, jäsenvaltioissa jo sovellettavien tai valmisteltavina olevien säännösten ja määräysten välillä saattaa johtaa eriarvoisten kilpailun edellytysten muodostumiseen ja ne vaikuttavat siten suoraan yhteismarkkinoiden toimintaan; sen vuoksi on suotavaa lähentää tämän alan lainsäädäntöjä perustamissopimuksen 100 artiklassa määrätyllä tavalla,

    rakennuskoneisiin ja -laitteisiin liittyviä yleisiä määräyksiä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 17 päivänä syyskuuta 1984 annetussa neuvoston direktiivissä 84/532/ETY(5) säädetään erityisesti ETY-tyyppitarkastusmenettelystä; mainitun direktiivin mukaisesti on tarpeen

    määrätä yhtenäistetyt vaatimukset, jotka kunkin laitetyypin on täytettävä,

    rakennuskoneiden ja -laitteiden melupäästöjen määrittämistä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 19 päivänä joulukuuta 1978 annetussa neuvoston direktiivissä 79/113/ETY(6), sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 81/1051/ETY(7), säädetään erityisesti menetelmästä, jota olisi käytettävä hitsausgeneraattorien akustisten kriteerien määrittämiseen,

    hitsausgeneraattorien ympäristölle tuottaman melun ja erityisesti ihmisten hyvinvoinnille ja terveydelle aiheuttamien vaikutusten vuoksi on tarpeen saada aikaan hitsausgeneraattorien suurimman sallitun äänitehotason asteittain kiristyvä ja huomattava aleneminen,

    on tärkeää pystyä säätelemään hitsausgeneraattorien käyttöä tietyillä erityisen merkittävinä pidettävillä alueilla, jotta voidaan rajoittaa tällaisten hitsausgeneraattorien tuottaman ilmassa kantautuvan melun aiheuttamia haittoja, ja

    tekniset säännökset on nopeasti mukautettava tekniikan kehitykseen; sen vuoksi on tarpeen säätää direktiivin 79/113/ETY 5 artiklassa säädetyn menettelyn soveltamisesta,

    ON ANTANUT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

    1 artikla

    1. Tätä direktiiviä sovelletaan tie- ja vesirakennuksen sekä talonrakennuksen työmailla käytettävien hitsausgeneraattorien sallittuun äänitehotasoon.

    2. Se on direktiivin 84/532/ETY, jäljempänä "kehysdirektiivi", 3 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi.

    2 artikla

    Tässä direktiivissä "hitsausgeneraattorilla" tarkoitetaan kaikkia pyöriviä laitteita, jotka tuottavat hitsausvirtaa.

    3 artikla

    1. Hyväksyttyjen tarkastuslaitosten on annettava ETYtyyppitarkastustodistus kaikille hitsausgeneraattorityypeille, joiden ilmassa kantautuvan melun äänitehotaso mitattuna direktiivin 79/113/ETY liitteessä I, sellaisena kuin se on tämän direktiivin liitteellä I muutettuna, säädettyjen määräysten mukaisesti, ei ylitä seuraavassa taulukossa annettuja sallittuja äänitehotasoja:

    >TAULUKON PAIKKA>

    2. Kaikkien hitsausgeneraattorin sallitun äänitehotason osalta tehtävien ETY-tyyppitarkastustodistusten hakemusten mukana on oltava ilmoituslomake, joka on liitteessä II annetun mallin mukainen.

    3. Hyväksytyn tarkastuslaitoksen on kunkin hyväksymänsä tyypin osalta täytettävä kaikki kehysdirektiivin liitteessä III annetun mallin mukaisen ETY-tyyppitarkastustodistuksen kohdat.

    4. ETY-tyyppitarkastustodistuksen voimassaoloaika rajoitetaan viiteen vuoteen. Voimassaoloaikaa voidaan jatkaa viidellä vuodella edellyttäen, että hakemus tehdään ensimmäisen viisivuotiskauden päättymistä edeltävien 12 kuukauden aikana.

    Tämän direktiivin tiedoksi antamista seuraavan viiden vuoden jakson päättyessä ETY-tyyppitarkastustodistukset lakkaavat kuitenkin olemasta voimassa, ellei niitä ole annettu hitsausgeneraattoreille, jotka täyttävät tuona päivänä voimaan tulevat enimmäistasot.

    5. Poiketen kehysdirektiivin 19 artiklan 1 kohdasta tässä artiklassa säädetyt edut eivät viiden ja puolen vuoden kuluttua direktiivin tiedoksi antamisesta enää koske hitsausgeneraattoreita, joiden mukana toimitetaan vaatimustenmukaisuustodistus laadittuna ensimmäisen kauden vastaavia lukuja varten annetun tyyppitarkastustodistuksen perusteella; voimassaoloaika on vastaavasti esitettävä kyseisessä vaatimustenmukaisuustodistuksessa.

    6. Valmistajan on täytettävä kaikista ETY-tyyppitarkastuksessa hyväksytyn tyypin mukaisesti valmistetuista hitsausgeneraattoreista vaatimustenmukaisuustodistus, joka on kehysdirektiivin liitteen IV ETY-tyyppitarkastustodistusta koskevilla palstoilla annetun mallin mukainen.

    7. Jokaisessa hitsausgeneraattorissa, joka on rakennettu ETY-tyyppitarkastuksessa hyväksytyn tyypin mukaisesti, on oltava selvästi ja pysyvästi merkittynä maininta valmistajan takaamasta äänitasosta dB(A)/1pW, joka on määritelty direktiivin 79/113/ETY liitteessä I, sellaisena kuin se on muutettuna tämän direktiivin liitteellä I, säädetyllä tavalla, sekä merkki (epsilon). Merkin malli on annettu tämän direktiivin liitteessä III.

    4 artikla

    Jäsenvaltiot voivat toteuttaa hitsausgeneraattorien käyttöä koskevia toimenpiteitä merkittävinä pitämillään alueilla.

    5 artikla

    Tuotantomallien vaatimustenmukaisuuden todentaminen tarkastetun tyypin kanssa, kuten kehysdirektiivin 12 artiklassa säädetään, tehdään liitteessä IV vahvistettua teknistä menettelyä noudattaen.

    6 artikla

    Neuvosto päättää 18 kuukauden kuluessa yksimielisesti melutasojen alentamisesta komission ehdotuksesta, jonka se esittää mahdollisimman pian ja viimeistään viiden vuoden kuluttua tämän direktiivin antamisesta.

    7 artikla

    Direktiivin 79/113/ETY 5 artiklassa säädetyn menettelyn mukaisesti annetaan:

    - liitteen IV mukainen tekninen menettely, jolla tarkastetaan, että tuotantomallit ovat tarkastetun tyypin mukaisia;

    - muutokset, jotka ovat tarpeen litteessä vahvistettujen vaatimusten mukauttamiseksi tekniikan kehitykseen.

    8 artikla

    Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että 2 artiklassa määriteltyjä hitsausgeneraattoreita ei saateta markkinoille, elleivät ne ole tämän direktiivin ja kehysdirektiivin säännösten mukaisia.

    9 artikla

    1. Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan 18 kuukauden määräajassa tämän direktiivin tiedoksi antamisesta(8) ja ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

    2. Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

    10 artikla

    Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 17 päivänä syyskuuta 1984.

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    P. BARRY

    (1) EYVL N:o C 54, 8.3.1976, s. 63

    (2) EYVL N:o C 125, 8.6.1976, s. 43

    (3) EYVL N:o C 197, 23.8.1976, s. 11

    (4) EYVL N:o C 112, 20.12.1973, s. 1 ja EYVL N:o C 139, 13.6.1977, s. 1

    (5) EYVL N:o L 300, 19.11.1984, s. 111

    (6) EYVL N:o L 33, 8.2.1979, s. 15

    (7) EYVL N:o L 376, 30.12.1981, s. 49

    (8) Tämä direktiivi on annettu jäsenvaltioille tiedoksi 26 päivänä syyskuuta 1984.

    LIITE I

    HITSAUSGENERAATTORIEN AIHEUTTAMAN ILMASSA KANTAUTUVAN MELUN MITTAUSMENETELMÄ

    SOVELTAMISALA

    Tätä mittausmenetelmää sovelletaan hitsausgeneraattoreihin. Menetelmässä täsmennetään testausmenettelyt, joita käytetään, kun määritetään tällaisten laitteiden äänitehotaso ETY-tyyppitarkastusta ja vaatimustenmukaisuuden tarkastamista varten.

    Näiden teknisten menettelyjen on oltava direktiivin 79/113/ETY liitteen I mukaiset.

    Kaikkia direktiivin 79/113/ETY liitteen I kohtia sovelletaan hitsausgeneraattoreihin seuraavin muutoksin:

    4. TULOSTEN ILMOITTAMISESSA KÄYTETTÄVÄT KRITEERIT

    4.1. Hitsausgeneraattorien ympäristön akustinen kriteeri on niiden äänitehotaso.

    6. MITTAUSOLOSUHTEET

    6.2. Äänilähteen toiminta mittauksen aikana

    6.2.1. Ei sovelleta.

    6.2.2. Hitsausnopeus

    Hitsausgeneraattoria on käytettävä valmistajan suositusten mukaisesti. Sen on toimittava suosituksen ISO/R700-1968, ensimmäinen painos 1968, määrätyllä tavalla nimellisnopeudellaan ja tuotettava nimellinen hitsausvirta vastuksen läpi.

    6.3. Mittauspaikka

    Hitsausgeneraattori on sijoitettava heijastavalle tasolle, joka on valmistettu betonista tai tiiviistä asfaltista. Jalaksille asennetut hitsausgeneraattorit on sijoitettava 0,40 m korkeille tuille, jollei valmistajan asennusohjeissa toisin määrätä.

    6.4.1. Mittauspinta

    Testaukseen käytettävä mittauspinta on puolipallo. Puolipallon keskipisteen on oltava hitsausgeneraattorin geometrisen keskipisteen pystyprojektiossa heijastavalla tasolla. Säteen on oltava:

    - 4 m, kun testattavan hitsausgeneraattorin suurin mitta on enintään 1,5 m;

    - 10 m, kun testattavan hitsausgeneraattorin suurin mitta on enemmän kuin 1,5 m, mutta enintään 4 m;

    - 16 m, kun testattavan hitsausgeneraattorin suurin mitta on enemmän kuin 4 m.

    Direktiivin 79/113/ETY liitteen I taulukossa I täsmennetään mittauspisteiden koordinaatit.

    6.4.2.1. Mittauspisteiden paikat määräävän koordinaattien sarjan x-akselin on oltava yhdensuuntainen hitsausgeneraattoriyksikön pääakselin kanssa.

    7. MITTAUKSET

    7.1.1. Vain taustamelu otetaan huomioon korjauksia varten.

    7.1.5. Esteet

    Silmämääräinen tarkastus riittää varmistamaan ympyränmuotoisella alueella, jonka säde on kolme kertaa niin suuri kuin mittauspuolipallo ja jonka keskus vastaa puolipallon keskustaa, että direktiivin 79/113/ETY liitteessä I olevan 6.3 kohdan 3 alakohtaa noudatetaan.

    7.2. Äänenpainetason LpA mittaus

    Jos mittauspisteiden äänenpainetasot määritellään äänitasomittarista saatavilla lukemilla, tällaisia lukemia on otettava säännöllisin välein vähintään viisi.

    8. TULOSTEN KÄYTTÖ

    8.2. Ei sovelleta.

    8.6.2. Kohdan 6.3 osalta 8.6.2 kohtaa ei sovelleta ja C = 0.

    LIITE II

    ETY-TYYPPITARKASTUSTA VARTEN TOIMITETTAVAN HITSAUSGENERAATTORITYYPPIÄ KOSKEVAN ILMOITUSLOMAKKEEN MALLI

    1. Yleistä

    1.1. Valmistajan nimi ja osoite .

    1.2. Valmistajan mahdollisen edustajan nimi ja osoite .

    1.3. Merkki (toiminimi) .

    1.4. Myyntinimitys .

    1.5. Tyyppi .

    2. Hitsausgeneraattoriyksikön mitat

    2.1. Pituus . m

    Leveys . m

    Korkeus . m

    Paino . kg

    2.2. Yksikön tyyppi: jalaksille asennettu, perävaunu, muu(1)

    3. Toiminta

    3.1. Käyttömoottorin toiminta

    3.1.1. Merkki ja tyyppi .

    3.1.2. Käytetty energianlähde: bensiini, diesel, sähkö, kaasu(2)

    3.1.3. Pyörintänopeus .

    rpm

    3.2. Generaattorin toiminta

    3.2.1 Merkki ja tyyppi

    3.2.2. Pyörintänopeus .

    rpm

    3.2.3. Nimellinen hitsausvirta .

    A

    3.2.4. Enimmäisnimellisvirta .

    A

    4. Oheen on liitettävä selostava myyntiesite, jos sellainen on.

    (1) Tarpeeton viivataan yli.

    LIITE III

    ÄÄNITEHOTASON MERKIN MALLI

    >VIITTAUS FILMIIN>

    LIITE IV

    TEKNINEN MENETTELY, JOLLA TARKASTETAAN, ETTÄ TUOTANTOMALLIT OVAT TUTKITUN TYYPIN MUKAISIA

    Pistokokein varmistetaan, että tuotantomallit ovat tutkitun tyypin mukaisia.

    Top