EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31976L0116

Neuvoston direktiivi 76/116/ETY, annettu 18 päivänä joulukuuta 1975, lannoitteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä

EYVL L 24, 30.1.1976, p. 21–44 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 10/12/2003; Kumoaja 32003R2003

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1976/116/oj

31976L0116

Neuvoston direktiivi 76/116/ETY, annettu 18 päivänä joulukuuta 1975, lannoitteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä

Virallinen lehti nro L 024 , 30/01/1976 s. 0021 - 0044
Suomenk. erityispainos Alue 13 Nide 4 s. 0193
Kreikank. erityispainos: Luku 13 Nide 3 s. 0164
Ruotsink. erityispainos Alue 13 Nide 4 s. 0193
Espanjank. erityispainos: Luku 13 Nide 4 s. 0204
Portugalink. erityispainos: Luku 13 Nide 4 s. 0204


NEUVOSTON DIREKTIIVI,

annettu 18 päivänä joulukuuta 1975,

lannoitteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä (76/116/ETY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 100 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon(1),

ottaa huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon(2),

sekä katsoo, että

kussakin jäsenvaltiossa lannoitteiden on oltava pakottavin säännöksin määriteltyjen teknisten ominaisuuksien mukaisia; nämä säännökset, jotka koskevat tarkemmin lannoitetyyppien koostumusta ja määrittelyä, lannoitteiden tyyppimerkintöjä, lannoitteiden tunnistamista ja pakkaamista, ovat eri jäsenvaltioissa erilaisia; säännösten erot ovat esteenä Euroopan talousyhteisön sisäiselle kaupalle,

näitä yhteismarkkinoiden aikaansaamisen ja toiminnan esteitä voidaan vähentää tai ne voidaan jopa poistaa, mikäli kaikki jäsenvaltiot antavat samat säännökset, jotka joko täydentävät niiden voimassa olevaa lainsäädäntöä tai annetaan sen sijaan,

tämän vuoksi on välttämätöntä päättää yhteisössä tärkeimpien yksi- ja moniravinteisten lannoitteiden merkintää, määrittelyä ja koostumusta koskevista määräyksistä; samoin tulisi määrätä, että tässä direktiivissä mainitut tunnusmerkit täyttävät lannoitteet on varustettava merkinnällä "ETY-lannoite",

yhteisössä on annettava myös lannoitteiden tunnistamista ja merkitsemistä sekä lannoitesäiliöiden sulkemista koskevat säännöt,

valmistusmenetelmien ja käytettyjen perusmateriaalien vuoksi lannoitetuotannossa voi esiintyä eriasteista vaihtelua; myös näytteiden ottamisessa ja analyysimenetelmissä voi ilmetä eroja; näistä syistä on välttämätöntä vahvistaa ilmoitettavan ravinnepitoisuuden sallittujen poikkeamien rajat; maatalouden harjoittajan kannalta on suositeltavaa pitää lannoitteen ravinnepitoisuuden sallitut poikkeamat pieninä,

tämä direktiivi koskee vain yksi- ja moniravinteisia lannoitteita; myöhemmin säädettävillä direktiiveillä annetaan säännöksiä etenkin liuoslannoitteista, sivuravinteista ja hivenravinteista,

näytteidenottoa ja analyysimenetelmiä koskevat päätökset, samoin kuin kaikki niihin tekniikan kehityksen vuoksi tehtävät muutokset tai lisäykset ovat luonteeltaan teknisiä täytäntöönpanotoimenpiteitä; menettelyn yksinkertaistamiseksi ja nopeuttamiseksi on tarkoituksenmukaista antaa niiden hyväksyminen komission tehtäväksi, ja

tekniikan kehityksen vuoksi on välttämätöntä nopeasti mukauttaa lannoitteita koskevissa eri direktiiveissä annetut tekniset määritelmät ajanmukaisiksi; vaadittavien toimenpiteiden täytäntöönpanon helpottamiseksi olisi saatava aikaan jäsenvaltioiden ja komission välinen tiivis yhteistyö komiteassa, jonka tehtävänä on käsitellä lannoitekaupan teknisten esteiden poistamiseksi annettujen direktiivien mukauttamista tekniikan kehitykseen,

ON ANTANUT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Tätä direktiiviä sovelletaan lannoitteina markkinoille saatettaviin ja "ETY-lannoite" -merkinnällä varustettuihin tuotteisiin.

2 artikla

Jäsenvaltioiden on toteutettava tarpeelliset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että "ETY-lannoite" -merkintää voidaan käyttää ainoastaan niistä kiinteistä lannoitteista, jotka on lueteltu liitteessä I ja jotka täyttävät tässä direktiivissä ja sen liitteissä I-III vahvistetut vaatimukset.

3 artikla

Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki tarpeelliset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että 1 artiklassa tarkoitetut lannoitteet varustetaan tunnistemerkinnöillä. Nämä tunnistemerkinnät on lueteltu liitteessä II olevassa 1 kohdassa ja näiden merkintöjen käyttämisen edellytykset on määritelty saman liitteen 2 kohdassa.

Jos lannoitteet toimitetaan pakkauksissa, kyseiset merkinnät on tehtävä pakkauksiin tai pakkauksiin kiinnitettyihin etiketteihin. Yli 100 kg lannoitetta sisältävien pakkausten merkinnät voivat olla ainoastaan tavaran mukana seuraavissa asiakirjoissa. Jos lannoite on irtotavaraa, merkintöjen on oltava tavaran mukana seuraavissa asiakirjoissa.

Liitteessä II olevan 1 kohdan b ja c alakohdassa olevien vaatimusten täyttämiseksi jäsenvaltiot voivat määrätä, että jäsenvaltion omalla alueella markkinoille saatettujen lannoitteiden fosfori-, kalium- ja magnesiumpitoisuudet on ilmaistava:

- pelkästään oksideina (P2O5, K2O, MgO), tai

- pelkästään alkuaineina (P, K, Mg), tai

- samanaikaisesti molemmilla tavoilla.

Jos jäsenvaltiot käyttävät mahdollisuutta määrätä, että fosfori-, kalium- ja natriumpitoisuudet ilmaistaan alkuaineina, myös kaikki liitteissä olevat viittaukset oksidimuotoihin on ilmaistava alkuaineina ja numeeriset arvot on muunnettava seuraavasti:

fosforipentoksidi (P2O5) × 0,436 = fosfori (P),

kaliumoksidi (K2O) × 0,83 = kalium (K),

magnesiumoksidi (MgO) × 0,6 = magnesium (Mg);

edellä olevaa mahdollisuutta käyttäneiden jäsenvaltioiden on tehtävä tarpeelliset mukautukset tämän direktiivin liitteissä oleviin määräyksiin.

4 artikla

1. Edellä 3 artiklassa tarkoitetuissa pakkauksissa, merkinnöissä ja tavaran mukana seuraavissa asiakirjoissa sallitaan vain seuraavien lannoitteita koskevien tietojen esittäminen, sanotun kuitenkaan rajoittamatta muiden yhteisön sääntöjen soveltamista:

a) liitteessä II olevassa 1 kohdassa määritellyt pakolliset tunnistemerkinnät;

b) liitteessä I luetellut vapaaehtoisesti ilmoitettavat tiedot;

c) valmistajan oma toiminimi, tuotteen kauppanimi ja tuoteseloste;

d) lannoitteiden tarkat käyttö-, varastointi- ja käsittelyohjeet.

Edellä c ja d alakohdassa mainitut tiedot eivät saa olla ristiriidassa a ja b alakohdan kanssa ja ne on selvästi pidettävä erillään toisistaan.

2. Kaikki 1 kohdassa tarkoitetut merkinnät on selvästi erotettava kaikista muista pakkauksia, etikettejä ja tuotteiden mukana seuraavia asiakirjoja koskevista tiedoista.

5 artikla

Jäsenvaltiot voivat omalla alueellaan vaatia, että etiketti, pakkausmerkinnät ja tavaran mukana seuraavat asiakirjat laaditaan ainakin niiden virallisilla kielillä.

6 artikla

Pakattuina toimitettavien lannoitteiden pakkaus on suljettava sillä tavalla tai sellaisella välineellä, että pakkausta avattaessa kiinnitys, kiinnityssulkija tai itse pakkaus vaurioituu korjauskelvottomaksi.

Venttiilisäkkien käyttö on sallittua.

7 artikla

Jäsenvaltiot eivät saa lannoitteen koostumuksen, tunnistamisen, pakkausmerkinnän tai pakkauksen perusteella kieltää, rajoittaa tai vaikeuttaa niiden "ETY-lannoite" -merkinnällä varustettujen lannoitteiden saattamista markkinoille, jotka ovat tämän direktiivin ja sen liitteiden mukaisia, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta muiden yhteisön direktiivien soveltamista.

8 artikla

1. Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki tarpeelliset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että "ETY-lannoite" -merkinnöin markkinoille saatettavat lannoitteet ovat sellaisten virallisten valvontatoimenpiteiden alaisia, joiden tarkoituksena on sen todentaminen, että kyseiset lannoitteet ovat tämän direktiivin ja sen liitteen I ja II mukaisia.

2. Tässä direktiivissä ja sen liitteessä I ja II lannoitetyyppien ja eri ravinnemuotoina tai liukoisuuksina ilmoitettujen ravinnepitoisuuksien noudattaminen voidaan osoittaa virallisissa tarkastuksissa tämän direktiivin mukaisilla näytteenotto- ja analyysimenetelmillä, joissa otetaan huomioon liitteessä III määritellyt sallitut poikkeamat.

3. Jäsenvaltiot voivat toteuttaa kaikki tarpeelliset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että liitteessä III määriteltyjä sallittuja poikkeamia ei järjestelmällisesti käytetä väärin.

9 artikla

1. Kaikki muutokset, jotka ovat tarpeellisia liitteessä I ja III olevan A osan 4, 5 ja 6 sarakkeen ja B osan 8, 9 ja 10 sarakkeen tietojen mukauttamiseksi tekniikan kehitykseen, on annettava 11 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

2. Näytteenotosta ja analyysimenetelmistä on samoin päätettävä edellä tarkoitettua menettelyä noudattaen.

10 artikla

1. Perustetaan komitea, jäljempänä "komitea", jonka tehtävänä on käsitellä lannoitteiden kauppaan liittyvien teknisten esteiden poistamiseksi annettujen direktiivien mukauttamista tekniikan kehitykseen. Komiteassa on jäsenvaltioiden edustajat ja sen puheenjohtajana on komission edustaja.

2. Komitea vahvistaa työjärjestyksensä.

11 artikla

1. Jos tässä artiklassa säädettyä menettelyä on noudatettava, asian saattaa vireille komiteassa sen puheenjohtaja omasta aloitteestaan tai jäsenvaltion edustajan pyynnöstä.

2. Komission edustaja tekee komitealle ehdotuksen tarvittavista toimenpiteistä. Komitea antaa lausuntonsa ehdotuksesta kahden kuukauden kuluessa. Päätökset tehdään sellaisella 41 äänen enemmistöllä, joka saadaan kun jäsenvaltioiden äänet painotetaan perustamissopimuksen 148 artiklan 2 kohdassa määrätyllä tavalla. Puheenjohtaja ei osallistu äänestykseen.

3. a) Komissio päättää suunnitelluista toimenpiteistä, jos ne ovat komitean lausunnon mukaiset.

b) Jos ehdotetut toimenpiteet eivät ole komitean lausunnon mukaisia tai jos lausuntoa ei ole annettu, komissio tekee viipymättä neuvostolle ehdotuksen tarvittavista toimenpiteistä. Neuvosto ratkaisee asian määräenemmistöllä.

c) Jos neuvosto ei ole tehnyt päätöstä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun asia on tullut vireille neuvostossa, komissio tekee päätöksen ehdotetuista toimenpiteistä.

12 artikla

1. Jäsenvaltioiden on saatettava voimaan tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät säännökset 24 kuukauden kuluessa sen tiedoksi antamisesta ja niiden on viipymättä ilmoitettava tästä komissiolle.

2. Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

13 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 18 päivänä joulukuuta 1975.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

M. TOROS

(1) EYVL N:o C 49, 28.6.1973, s. 42

(2) EYVL N:o C 123, 27.11.1972, s. 34

LIITE I

A. YKSIRAVINTEISET LANNOITTEET

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

B. MONIRAVINTEISTEN LANNOITETYYPPIEN LUETTELO

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

LIITE II

TUNNISTAMISTA JA MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET

1. Pakolliset tunnistemerkinnät

a) Maininta "ETY-LANNOITE" isoilla kirjaimilla.

b) Lannoitteen tyyppimerkintä liitteen I mukaisesti sekä moniravinteisten lannoitteiden osalta ravinnepitoisuutta ilmaisevat numerot esitettynä kyseisen nimityksen mukaisessa järjestyksessä.

c) Kunkin ilmoitettavan ravinteen pitoisuus sekä ilmoitustapa siten kuin se on yksilöity liitteessä I.

Yksi- ja moniravinteisten lannoitteiden ravinnepitoisuus tulee ilmoittaa painoprosentteina, kokonaislukuina tai tarvittaessa yhden desimaalin tarkkuudella. Moniravinteisten lannoitteiden ravinnepitoisuudet on ilmaistava seuraavassa järjestyksessä: N, P2O5 ja/tai P, K2O ja/tai K.

Ravinnemuodot ja liukoisuudet on ilmaistava painoprosentteina paitsi silloin, kun liitteessä I edellytetään, että tämä pitoisuus ilmaistaan toisin.

Ravinteet on ilmaistava sekä sanoin että kemiallisin merkein (esim. typpi (N), fosfori (P), fosforipentoksidi (P2O5), kalium (K), kaliumoksidi (K2O), magnesium (Mg), magnesiumoksidi (MgO).

d) Taattu netto- tai bruttopaino.

Mikäli bruttopaino ilmoitetaan, sen ohella on ilmoitettava myös taarapaino.

e) Nimi tai toiminimi taikka tavaramerkki sekä kyseisen lannoitteen markkinoille saattamisesta vastuussa olevan henkilön osoite yhteisössä.

2. Merkitsemistä koskevat vaatimukset

a) Pakkaukseen kiinnitetyt etiketit tai muut merkinnät, joista 1 kohdassa esitetyt tiedot ilmenevät, on kiinnitettävä helposti havaittavaan paikkaan. Kiinnitettyjen etikettien on pysyttävä paikallaan suljettaessa pakkaus millä tahansa menetelmällä. Mikäli lyijykettä tai muunlaista sinettiä käytetään, sinetissä tulee olla merkittynä 1 e kohdassa tarkoitetun vastuullisen henkilön nimi.

b) 1 kohdassa tarkoitettujen merkintöjen tulee olla selvästi luettavia eivätkä ne saa hävitä näkymättömiin.

c) 3 artiklassa mainituissa tapauksissa tunnistamismerkintöjä sisältävien asiakirjojen tulee olla tuotteiden mukana ja niiden on oltava helposti saatavilla tarkastusta varten.

LIITE III

SALLITUT POIKKEAMAT

a) Tässä liitteessä esitetyt sallitut poikkeamat tarkoittavat määritetyn ravinnepitoisuuden sallittua poikkeamaa ilmoitetusta arvosta.

b) Niiden on tarkoitus mukautua valmistuksessa, näytteenotossa ja analyysissä tapahtuviin vaihteluihin.

c) Liitteessä I esitettyihin vähimmäis- ja enimmäispitoisuuksiin ei sallita poikkeamia.

d) Kun enimmäismäärää ei ole mainittu, ilmoitettavan ravinnepitoisuuden ylittävälle määrälle ei ole rajoituksia.

e) Erityyppisten lannoitteiden sisältämien ravinteiden sallitut pitoisuuspoikkeamat ovat seuraavat:

A YKSIRAVINTEISET LANNOITTEET Ravinteiden absoluuttinen

arvo painoprosentteina:

(N, P2O5, K2O, MgO, Cl)

I Typpilannoitteet

Kalsiumnitraatti 0,4

Kalsiummagnesiumnitraatti 0,4

Natriumnitraatt 0,4

Chilensalpietari 0,4

Kalsiumsyanamidi 1,0

Typpipitoinen kalsiumsyanamidi 1,0

Ammoniumsulfaatti 0,3

Ammoniumnitraatti tai kalsiumammoniumnitraatti

- enintään 32 % 0,8

- enemmän kuin 32 % 0,6

Ammoniumsulfaattinitraatti 0,8

Magnesiumsulfonitraatti 0,8

Magnesiumammoniumnitraatti 0,8

Urea 0,4

II Fosforilannoitteet

Tuomaskuona:

- pitoisuus ilmoitettu

2 paino-%:in vaihteluvälinä 0

- pitoisuus ilmoitettu yhdellä luvulla 1,0

Muut fosforilannoitteet

P2O5-liukoisuus: (lannoitteen numero liitteessä I)

- mineraalihappoon (3, 6, 7) 0,8

- muurahaishappoon (7) 0,8

- neutraaliin

ammoniumsitraattiin (2a, 2b, 2c) 0,8

- emäksiseen

ammoniumsitraattiin (4, 5, 6) 0,8

- veteen (2a, 2b, 3) 0,9

(2c) 1,3

III Kaliumlannoitteet

Kainiitti 1,5

Rikastettu kainiittiyhdiste 1,0

Kalisuola

- enintään 55 % 1,0

- enemmän kuin 55 % 0,5

Kaliumkloridi, joka sisältää magnesiumyhdistettä 1,5

Kaliumsulfaatti 0,5

Magnesiumyhdistettä sisältävä kaliumsulfaatti 1,5

Muita ainesosia

Magnesiumoksidi 0,9

Kloori 0,2

B MONIRAVINTEISET LANNOITTEET

1. Ravinteet

- N 1,1

- P2O5 1,1

- K2O 1,1

2. Negatiivinen kokonaispoikkeama ilmoitetusta arvosta

- kaksiravinteinen lannoite 1,5

- kolmiravinteinen lannoite 1,9

f) Eri typpimuodoista ilmoitettavien pitoisuuksien tai fosforipentoksidista ilmoitettavien liukoisuuksien sallittu poikkeama on 1/10 kyseisen ravinteen kokonaispitoisuudesta (enimmäismäärä 2 paino-%) edellyttäen, että kyseisen ravinteen kokonaispitoisuus pysyy liitteessä I ja edellä olevassa e kohdassa esitetyissä rajoissa.

Top