Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31959L0221

Οδηγίες περί καθορισμού των βασικών κανόνων προστασίας της υγείας του πληθυσμού και των εργαζομένων έναντι των κινδύνων που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες

ΕΕ 11 της 20.2.1959, p. 221–239 (DE, FR, IT, NL)
Αγγλική ειδική έκδοση: Σειρά I τόμος 1959-1962 σ. 7 - 22

Άλλες ειδικές εκδόσεις (DA, EL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/05/2000; καταργήθηκε από 31996L0029

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1959/221/oj

31959L0221

Οδηγίες περί καθορισμού των βασικών κανόνων προστασίας της υγείας του πληθυσμού και των εργαζομένων έναντι των κινδύνων που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 011 της 20/02/1959 σ. 0221 - 0239
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 15 τόμος 1 σ. 0003
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 15 τόμος 1 σ. 0003
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 05 τόμος 4 σ. 0224
Δανική ειδική έκδοση: Σειρά I Κεφάλαιο 1959-1962 σ. 0007
Αγγλική ειδική έκδοση: Σειρά I Κεφάλαιο 1959-1962 σ. 0007


ΟΔΗΓΙΕΣ περί καθορισμού των βασικών κανόνων προστασίας της υγείας του πληθυσμού και των εργαζομένων έναντι των κινδύνων που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,

Έχοντας υπόψη:

τις διατάξεις της συνθήκης, και ιδίως τα άρθρα 30 και 31,

τη γνώμη της ομάδος προσωπικοτήτων που ορίσθηκαν από την Επιστημονική και Τεχνική Επιτροπή μεταξύ των επιστημόνων εμπειρογνωμόνων των Κρατών Μελών,

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,

την πρόταση της Επιτροπής, κατόπιν διαβουλεύσεων με τη Συνέλευση,

Εκτιμώντας:

ότι πρέπει να καθορισθούν οι βασικοί κανόνες προστασίας της υγείας του πληθυσμού και των εργαζομένων έναντι των κινδύνων που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες, όπως προβλέπονται στη συνθήκη, για να δυνηθεί κάθε Κράτος Μέλος να θεσπίσει, κατά το άρθρο 33 της συνθήκης, τις κατάλληλες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις, ώστε να εξασφαλισθεί η τήρηση των βασικών αυτών κανόνων, να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκπαίδευση, την παιδεία και την επαγγελματική κατάρτιση, και να θεσπίσει τις διατάξεις αυτές σε εναρμόνιση προς τις εφαρμοζόμενες εν προκειμένω στα λοιπά Κράτη Μέλη-

ότι η προστασία της υγείας των εργαζομένων και του πληθυσμού απαιτεί να υπόκειται σε ρυθμίσεις κάθε δραστηριότητα η οποία εγκυμονεί κίνδυνο, και προκύπτει από ιοντίζουσες ακτινοβολίες-

ότι οι βασικοί κανόνες πρέπει να προσαρμόζονται προς τους όρους χρησιμοποιήσεως της πυρηνικής ενεργείας και ότι ποικίλλουν, αναλόγως, αν πρόκειται για την προσωπική ασφάλεια των επαγγελματικώς εκτιθεμένων ή για την προστασία ειδικών ομάδων του πληθυσμού ή για την προστασία του πληθυσμού στο σύνολό του-

ότι η προστασία της υγείας του πληθυσμού συνεπάγεται ένα σύστημα επιβλέψεως, ελέγχου και επεμβάσεως σε περίπτωση ατυχήματος-

ότι η προστασία της υγείας των εργαζομένων, απαιτεί ιατρική επίβλεψη και φυσική επίβλεψη για την προστασία από τις ακτινοβολίες,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:

ΤΙΤΛΟΣ 1 Ορισμοί

Άρθρο 1

Για την εφαρμογή αυτών των οδηγιών, οι ακόλουθοι όροι νοούνται ως εξής:

1 - Φυσικοί και ραδιολογικοί όροι

"Μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση ραδιονουκλεϊδίου" είναι η συγκέντρωση του νουκλεϊδίου αυτού στον εισπνεόμενο αέρα και στο πόσιμο νερό, εκφραζόμενη σε μονάδα ραδιενεργείας ανά μονάδα όγκου, η οποία αποδίδει τη μέγιστη επιτρεπτή δόση υπό συνθήκες συνεχούς εκθέσεως.

"Μόλυνση" είναι μία ραδιενεργός μόλυνση, δηλαδή η μόλυνση υλικού ή επιφανείας από ραδιενεργούς ουσίες.

Στην ειδική περίπτωση των εργαζομένων, η μόλυνση αυτή περιλαμβάνει και την εξωτερική μόλυνση του δέρματος και την εσωτερική μόλυνση που επέρχεται μέσω οποιασδήποτε οδού (εισπνοή, κατάποση, απορρόφηση μέσω του δέρματος κλπ.).

"Διάσπαση" είναι η αυτόματη διάσπαση του πυρήνος ενός ατόμου, με αποτέλεσμα την εκπομπή είτε ενός σωματιδίου, είτε ενός φωτονίου είτε ενός σωματιδίου και ενός φωτονίου.

"Φυσικό υπόστρωμα ακτινοβολίας" είναι το σύνολο των ιοντιζουσών ακτινοβολιών που προέρχονται από φυσικές γήινες και κοσμικές πηγές.

"Ενσωμάτωση" είναι η εσωτερική μόλυνση κατά την οποία ραδιενεργοί ουσίες μετέχουν στο μεταβολισμό του οργανισμού.

"Έκθεση" είναι κάθε έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες, διακρίνεται δε σε εξωτερική έκθεση, κατά την οποία η πηγή ακτινοβολίας ευρίσκεται εκτός του σώματος και σε εσωτερική έκθεση, που οφείλεται στην ενσωμάτωση ραδιενεργών ουσιών.

"Σχεδιασμένη ειδική έκθεση" είναι η ολική έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες ενός επαγγελματικώς εκτιθεμένου ατόμου, η οποία εκ των προτέρων έχει μελετηθεί και έχει γίνει αποδεκτή ως κίνδυνος.

"Νουκλεΐδιο" είναι το άτομο, οριζόμενο από την ατομική του μάζα, τον ατομικό του αριθμό και την ενεργειακή του κατάσταση.

"Ιοντίζουσες ακτινοβολίες" είναι οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (φωτόνια ή κβάντα ακτίνων Χ ή γάμμα) ή σωματιδιακές ακτινοβολίες (σωματίδια άλφα, βήτα, ηλεκτρόνια, ποζιτρόνια, πρωτόνια, νετρόνια και βαρέα σωματίδια) ικανές να προξενήσουν το σχηματισμό ιόντων.

"Ραδιενέργεια" είναι το φαινόμενο της αυτόματης διασπάσεως ενός νουκλεϊδίου, με την εκπομπή ενός σωματιδίου ή ενός φωτονίου, που καταλήγει στο σχηματισμό ενός νέου νουκλεϊδίου.

"Ραδιοτοξικότητα" είναι η τοξικότητα που οφείλεται στις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, οι οποίες εκπέμπονται από το ενσωματωμένο ραδιενεργό στοιχείο. Η ραδιοτοξικότητα δεν συνδέεται μόνο με τα ραδιενεργά χαρακτηριστικά, αλλά εξαρτάται επίσης από το μεταβολισμό του στοιχείου μέσα στον οργανισμό ή μέσα στο όργανο και, συνεπώς, με τη χημική και φυσική του κατάσταση.

"Πηγή" είναι συσκευή ή ουσία ικανή να εκπέμπει ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

"Κλειστή πηγή" είναι πηγή αποτελούμενη από ραδιενεργούς ουσίες, σταθερώς ενσωματωμένες εντός στερεών, μη ραδιενεργών υλικών, ή σφραγισμένη εντός μη ραδιενεργού περιβλήματος, το οποίο παρουσιάζει ικανή αντοχή, ώστε να εμποδίζει, υπό κανονικές συνθήκες χρήσεως, οποιαδήποτε διασπορά ραδιενεργών ουσιών και κάθε δυνατή μόλυνση.

"Ανοικτή πηγή" είναι πηγή αποτελούμενη από ραδιενεργούς ουσίες σε τέτοια μορφή ώστε να μην είναι δυνατόν να αποτρέπεται η διασπορά ραδιενεργών ουσιών και ο κίνδυνος μολύνσεως.

"Ραδιενεργός ουσία" είναι κάθε ουσία που εμφανίζει το φαινόμενο της ραδιενεργείας.

2 - Λοιποί όροι

"Ατύχημα" είναι απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο συνεπάγεται κίνδυνο εκθέσεως που υπερβαίνει τις μέγιστες επιτρεπτές δόσεις.

"Ιατρική επίβλεψη" είναι το σύνολο των ιατρικών εξετάσεων και μέτρων που λαμβάνονται από τον εξουσιοδοτημένο ιατρό, για την επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων, με σκοπό την προστασία τους από τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, και για να εξασφαλιστεί η τήρηση των βασικών κανόνων.

"Φυσική επίβλεψη" είναι το σύνολο των μετρήσεων και των προσδιορισμών που πραγματοποιούνται για την προστασία της υγείας του πληθυσμού και των εργαζομένων από τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, και για να εξασφαλισθεί η τήρηση των βασικών κανόνων.

"Ειδικευμένος εμπειρογνώμων" είναι πρόσωπο που διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις και εκπαίδευση για τη μέτρηση ιοντιζουσών ακτινοβολιών ώστε να δίδει τις κατάλληλες συμβουλές, προς εξασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας των ατόμων και ορθής λειτουργίας των εγκαταστάσεων προστασίας, και του οποίου η ειδίκευση αναγνωρίζεται από την αρμόδια αρχή.

"Ειδικές ομάδες του πληθυσμού"- οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν:

α) άτομα τα οποία εισέρχονται κατά διαστήματα στην ελεγχόμενη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά δεν θεωρούνται ως επαγγελματικώς εκτιθέμενα άτομα-

β) άτομα τα οποία χειρίζονται συσκευές που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες ή περιέχουν ραδιενεργούς ουσίες σε ποσότητες τέτοιες που η εκπεμπόμενη ακτινοβολία δεν συνεπάγεται την υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπτής δόσεως για άτομα αυτής της κατηγορίας-

γ) άτομα που διαμένουν στη γειτονία ελεγχόμενης περιοχής, και ως εκ τούτου μπορεί να υπόκεινται σε έκθεση ανώτερη από εκείνη που καθορίστηκε για τον πληθυσμό στο σύνολό του.

"Εξουσιοδοτημένος ιατρός" είναι ο υπεύθυνος ιατρός για την ιατρική επίβλεψη, του οποίου η ειδίκευση και καταλληλότητα αναγνωρίζονται και βεβαιώνονται από τις αρμόδιες αρχές.

"Επαγγελματικώς εκτιθέμενα άτομα" είναι άτομα τα οποία συνήθως εκτελούν εργασία σε ελεγχόμενη περιοχή, που τα εκθέτει σε κινδύνους από ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

"Ελεγχόμενη περιοχή" είναι ορισμένη περιοχή μέσα στην οποία υπάρχει πηγή ιοντιζουσών ακτινοβολιών και στην οποία επαγγελματικώς εκτιθέμενα άτομα δύνανται να δεχθούν δόση ανώτερη από 1,5 rem ανά έτος. Στην περιοχή αυτή εφαρμόζεται φυσική και ιατρική επίβλεψη για την προστασία από τις ακτινοβολίες.

"Επιβλεπόμενη περιοχή" είναι κάθε περιοχή περιβάλλουσα την ελεγχόμενη περιοχή, όπου υπάρχει μονίμως κίνδυνος υπερβάσεως της μεγίστης επιτρεπτής δόσεως για τον πληθυσμό, και στην οποία εφαρμόζεται φυσική επίβλεψη προστασίας από ακτινοβολίες.

3 - Μονάδες και σύμβολα

"Curie" είναι η ποσότητα του ραδιονουκλεϊδίου στην οποία ο αριθμός των διασπάσεων ανά δευτερόλεπτο είναι 3,7 x 1010. Αυτή είναι η μονάδα ραδιενεργείας. Το "kilocurie" ισούται με 103 curie και τα υποπολλαπλάσια: το "millicurie", mc, ισούται με 10 3 curie και το "microcurie" ισούται με 10 6 curie.

"Rad" είναι η μονάδα της απορροφούμενης δόσεως: 1 rad = 100 ergs ανά γραμμάριο ακτινοβοληθέντος υλικού στο θεωρούμενο σημείο.

"Rem" αντιστοιχεί στην ποσότητα των ιοντιζουσών ακτινοβολιών η οποία, όταν απορροφηθεί από το ανθρώπινο σώμα, παράγει το ίδιο βιολογικό αποτέλεσμα με εκείνο που παράγεται στον ίδιο ιστό από την απορρόφηση ενός rad ακτίνων Χ.

Οι ακτίνες Χ που λαμβάνονται ως αναφορά, είναι εκείνες που παράγουν μέσο ειδικό ιονισμό ίσο προς 100 ζεύγη ιόντων ανά μικρόν διαδρομής στο νερό. Αυτό αντιστοιχεί σε ακτίνες Χ περίπου 250 kV.

"Roentgen" είναι η ποσότητα των ακτίνων Χ ή γάμμα, των οποίων η αντίστοιχη σωματιδιακή εκπομπή, μέσα σε 0,001293 γραμμάρια αέρος, παράγει στον αέρα ιόντα με ποσότητα ηλεκτρικού φορτίου, θετικού ή αρνητικού, ίση προς μία ηλεκτροστατική μονάδα.

4 - Ραδιενέργεια και δόσεις

"Ραδιενέργεια" είναι ο αριθμός των διασπάσεων ανά μονάδα χρόνου- η ραδιενέργεια εκφράζεται σε "curie".

"Απορροφούμενη δόση" είναι το ποσό της ενεργείας που μεταδίδεται από τα ιοντίζοντα σωματίδια στη μονάδα μάζας του ακτινοβοληθέντος υλικού στο θεωρούμενο σημείο, ανεξαρτήτως του τύπου της χρησιμοποιούμενης ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Η μονάδα της απορροφούμενης δόσεως είναι το "rad".

"Δόση εκθέσεως" των ακτίνων Χ ή γάμμα σε ένα ορισμένο σημείο είναι το μέτρο της ακτινοβολίας σε συνάρτηση με την ικανότητά της να προκαλεί ιοντισμό. Η μονάδα της δόσεως εκθέσεως στις ακτίνες Χ ή γάμμα είναι το "roentgen" (r).

"Ατομική δόση" είναι η δόση των ιοντιζουσών ακτινοβολιών που λαμβάνεται από ένα άτομο κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης χρονικής περιόδου.

"Ολοκληρωτική απορροφούμενη δόση" είναι η ολική ποσότητα ενεργείας που μεταδίδεται στο υλικό από τα ιοντίζοντα σωματίδια σε ολόκληρη τη θεωρούμενη περιοχή.

Η μονάδα της ολοκληρωτικής απορροφούμενης δόσεως είναι το "gramme-rad".

"Σχετική βιολογική επίδραση" (ΣΒΕ) αντιστοιχεί στο λόγο μιας δόσεως ακτίνων Χ, που λαμβάνεται ως αναφορά προς τη δόση της θεωρούμενης ιοντίζουσας ακτινοβολίας η οποία προκαλεί το ίδιο βιολογικό αποτέλεσμα. Οι παραδεκτές τιμές της ΣΒΕ για τους διαφόρους τύπους ακτινοβολίας δίδονται στον ακόλουθο πίνακα:

"" ID="1">Ακτίνες Χ και γάμμα, ηλεκτρόνια και ακτίνες βήτα όλων των ενεργειών> ID="2">1> ID="3">Ολόσωμη έκθεση (κρίσιμο όργανο: αιμοποιητικοί ιστοί)"> ID="1">Ταχέα νετρόνια και πρωτόνια μέχρι 10 MeV> ID="2">10> ID="3">Ολόσωμη έκθεση (κρίσιμη αντίδραση: δημιουργία καταρράκτη)"> ID="1">Σωματίδια άλφα εκπεμπόμενα από φυσικά ραδιενεργά στοιχεία> ID="2">10> ID="3">Καρκινογένεση"> ID="1">Βαρείς πυρήνες ανακρούσεως> ID="2">20> ID="3">Δημιουργία καταρράκτη">

"Βιολογικά ενεργός δόση" καλούμενη "δόση ΣΒΕ" καθορίζεται από το γινόμενο της απορροφούμενης δόσεως σε rad επί το συντελεστή ΣΒΕ. Η δόση ΣΒΕ εκφράζεται σε "rem".

"Μέγιστες επιτρεπτές δόσεις με επαρκή ασφάλεια" είναι οι δόσεις των ιοντιζουσών ακτινοβολιών οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα των γνώσεών μας δεν αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στο άτομο, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της ζωής του, ή στον πληθυσμό.

Οι δόσεις αυτές υπολογίζονται λαμβάνοντας υπόψη τις ακτινοβολίες που λαμβάνονται από τα άτομα ή τον πληθυσμό, εξαιρουμένων εκείνων που οφείλονται στο φυσικό υπόστρωμα ακτινοβολιών και στις ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες.

"Σωρευτική δόση" εκφράζει το άθροισμα όλων των δόσεων που προστίθενται με την πάροδο του χρόνου, τις οποίες ένα άτομο έχει δεχθεί από οποιαδήποτε πηγή, εξαιρουμένων εκείνων που οφείλονται στο φυσικό υπόστρωμα ακτινοβολιών και στις ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες.

"Δόση πληθυσμού" είναι η δόση των ιοντιζουσών ακτινοβολιών που λαμβάνεται από τον πληθυσμό κατά μία δεδομένη χρονική περίοδο και σταθμίζεται σε σχέση με τα δημογραφικά δεδομένα.

ΤΙΤΛΟΣ II Πεδίο εφαρμογής

Άρθρο 2

Οι παρούσες οδηγίες εφαρμόζονται στην παραγωγή, την επεξεργασία, το χειρισμό, τη χρησιμοποίηση, την κατοχή, την αποθήκευση, τη μεταφορά και την απόρριψη των φυσικών και τεχνητών ραδιενεργών ουσιών, καθώς και σε κάθε άλλη δραστηριότητα που εγκυμονεί κίνδυνο προερχόμενο από ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

Άρθρο 3

Κάθε Κράτος Μέλος υποβάλλει σε υποχρέωση δηλώσεως την άσκηση των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στο ανωτέρω άρθρο 2, και στις περιπτώσεις που καθορίζονται από κάθε Κράτος Μέλος, οι δραστηριότητες αυτές υποβάλλονται, ανάλογα με το βαθμό του κινδύνου που προκύπτει από αυτές, σε υποχρέωση προηγουμένης αδείας.

Άρθρο 4

Το καθεστώς δηλώσεως και προηγουμένης αδείας δύναται να μην εφαρμοσθεί για την περίπτωση των:

α) ραδιενεργών ουσιών που η ραδιενέργειά τους είναι μικρότερη από 0,1 microcurie. Η τιμή αυτή εφαρμόζεται στα πλέον υψηλής τοξικότητος ραδιονουκλεΐδια. Άλλες τιμές προσδιορίζονται για κάθε περίπτωση σε σχέση με τη σχετική ραδιοτοξικότητα και τις πληροφορίες που δίδονται στους πίνακες του παραρτήματος I αυτών των οδηγιών-

β) ραδιενεργών ουσιών που η συγκέντρωσή τους είναι κατώτερη των 0,002 microcurie ανά γραμμάριο και στερεών φυσικών ραδιενεργών ουσιών των οποίων η συγκέντρωση είναι μικρότερη του 0,01 microcurie ανά γραμμάριο-

γ) συσκευών που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες, τύπου εγκεκριμένου από τις αρμόδιες αρχές, υπό τον όρο ότι τα ραδιενεργά υλικά είναι αποτελεσματικά προστατευμένα από κάθε επαφή ή διαρροή και ότι ο ρυθμός της εκπεμπόμενης δόσεως, πάντοτε και σε οποιοδήποτε σημείο, ευρισκόμενο σε απόσταση 0,1 του μέτρου από την εξωτερική επιφάνεια της συσκευής, δεν υπερβαίνει τα 0,1 millirem ανά ώρα.

Άρθρο 5

Εκτός των περιπτώσεων απαγορεύσεως που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία, προηγούμενη άδεια πρέπει να απαιτείται για:

α) τη χρήση ραδιενεργών ουσιών για ιατρικούς σκοπούς-

β) την προσθήκη ραδιενεργών ουσιών στην παρασκευή τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών και προϊόντων οικιακής χρήσεως και το χειρισμό αυτών των τροφίμων, φαρμάκων και προϊόντων-

γ) τη χρησιμοποίηση ραδιενεργών ουσιών στην κατασκευή παιχνιδιών.

ΤΙΤΛΟΣ III Μέγιστες επιτρεπτές δόσεις με επαρκή ασφάλεια

Άρθρο 6

1 - Η έκθεση προσώπων και ο αριθμός των εκτιθεμένων ατόμων σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες πρέπει να περιορίζονται κατά το δυνατόν.

2 - Άτομα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών, δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται σε εργασία που συνεπάγεται επαγγελματική έκθεση στον κίνδυνο από ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

3 - Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού δεν πρέπει να γίνονται δεκτές σε εργασίες που συνεπάγονται κίνδυνο αυξημένης εκθέσεως.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I Μέγιστες επιτρεπτές δόσεις για επαγγελματικώς εκτιθέμενα άτομα

Άρθρο 7

ΟΛΟΣΩΜΗ ΕΚΘΕΣΗ 1 - Η μέγιστη επιτρεπτή δόση για ένα άτομο επαγγελματικώς εκτιθέμενο εκφράζεται σε rem και υπολογίζεται σε συνάρτηση με την ηλικία του και τη μέση ετήσια δόση των 5 rem.

Η μέγιστη επιτρεπτή δόση για ένα άτομο επαγγελματικώς εκτιθέμενο, ορισμένης ηλικίας, υπολογίζεται από τον βασικό τύπο:

"" ID="1" ASSV="3" ACCV="3.1.2">όπου> ID="2">D = (N-18)"> ID="2">D = η δόση σε rem"> ID="2">N = η ηλικία σε έτη.">

Η δόση D είναι εκείνη που λαμβάνεται στην πραγματικότητα από τα αιμοποιητικά όργανα, τις γονάδες και τους φακούς των οφθαλμών.

2 - Τα προστατευτικά συστήματα βασίζονται στη μέση εβδομαδιαία δόση των 0,1 rem.

3 - Η μέγιστη σωρευτική δόση για κάθε περίοδο δεκατριών συνεχών εβδομάδων δεν δύναται να υπερβαίνει τα 3 rem. Τα ακόλουθα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της δόσεως:

α) Άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω μπορεί να δεχθούν την σωρευτική δόση 3 rem (κατανεμημένη στην περίοδο των 13 διαδοχικών εβδομάδων) υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται ο βασικός τύπος και ότι η σωρευτική δόση κατά τη διάρκεια ενός έτους δεν υπερβαίνει ποτέ τα 12 rem.

Η εφ' άπαξ λήψη της δόσεως 3 rem δύναται να γίνει αποδεκτή μόνο κατ' εξαίρεση.

β) Όταν η προηγουμένως σωρευθείσα δόση είναι με βεβαιότητα γνωστή και είναι κατώτερη της δόσεως που υπολογίζεται από τον βασικό τύπο, είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η σώρευση δόσεων με ρυθμό 3 rem ανά 13 εβδομάδες, για τόσο διάστημα ώστε να μην γίνεται υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπτής δόσεως που υπολογίζεται από τον βασικό τύπο.

γ) Όταν η προηγουμένως σωρευθείσα δόση δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα, γίνεται παραδεκτό ότι αυτή είναι ίση με τη μέγιστη επιτρεπτή δόση, που υπολογίζεται από τον βασικό τύπο.

δ) Όταν η προηγουμένως σωρευθείσα δόση είναι γνωστή με βεβαιότητα και αντιστοιχεί σε κανόνες που ίσχυαν την εποχή που οι προτεινόμενες μέγιστες επιτρεπτές δόσεις ήταν μεγαλύτερες από αυτές που υπολογίζονται από τον βασικό τύπο, ο υπολογισμός εκτελείται όπως προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο.

Άρθρο 8

ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στην περίπτωση σχεδιασμένης ειδικής εκθέσεως δύναται να επιτραπεί η δόση 12,5 rem για άτομα επαγγελματικώς εκτιθέμενα. Η δόση αυτή δεν μπορεί να ληφθεί παρά μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής- περιλαμβάνεται στη μέγιστη επιτρεπτή δόση που υπολογίζεται από τον βασικό τύπο. Ενδεχόμενη υπέρβαση σε σχέση με τη μέγιστη επιτρεπτή ολική δόση που υπολογίζεται με τον βασικό τύπο δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι γυναίκες που δεν έχουν υπερβεί την ηλικία αναπαραγωγής δεν δύνανται να υποβάλλονται σε σχεδιασμένη ειδική έκθεση.

Άρθρο 9

ΟΛΟΣΩΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ Όπου υπάρχει έκθεση οφειλόμενη σε ατύχημα ατόμου επαγγελματικώς εκτιθεμένου, μία δόση μεταξύ 3 και 25 rem, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται εφ' άπαξ κατά τη διάρκεια της ζωής, προστίθεται στη μέγιστη επιτρεπτή σωρευτική δόση που αντιστοιχεί στην ηλικία του ατόμου και υπολογίζεται σύμφωνα με τον βασικό τύπο. Κάθε υπέρβαση σε σχέση με τη μέγιστη ολική δόση δεν λαμβάνεται υπόψη.

Άρθρο 10

ΜΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στην περίπτωση μερικής εκθέσεως του σώματος, κατά τη διάρκεια της οποίας το σύνολο των δόσεων που λαμβάνονται από τα αιμοποιητικά όργανα, τις γονάδες και τους φακούς των οφθαλμών, δεν υπερβαίνει τα όρια που καθορίζονται από τον βασικό τύπο, η μέγιστη επιτρεπτή δόση καθορίζεται ως ακολούθως:

α) για εξωτερικές εκθέσεις των άκρων (χειρών και αντιβραχιόνων, ποδών και αστραγάλων), 15 rem ανά 13 εβδομάδες και 60 rem ετησίως-

β) για εξωτερικές εκθέσεις ολοκλήρου του δέρματος, 8 rem ανά 13 εβδομάδες και 30 rem ετησίως-

γ) για εκθέσεις των εσωτερικών οργάνων, εξαιρουμένων των αιμοποιητικών οργάνων, των γονάδων και των φακών των οφθαλμών, 4 rem ανά 13 εβδομάδες και 15 rem ετησίως.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II Μέγιστες επιτρεπτές δόσεις για τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού

Άρθρο 11

α) Για άτομα που ανήκουν στις ειδικές ομάδες του πληθυσμού, κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 2 εδάφιο 5 περιπτώσεις α) και β), η μέγιστη επιτρεπτή δόση καθορίζεται σε 1,5 rem ετησίως- η εν λόγω δόση είναι η δόση που πραγματικά λαμβάνεται από τα αιμοποιητικά όργανα, τις γονάδες και τους φακούς των οφθαλμών.

β) Για άτομα που ανήκουν στις ειδικές ομάδες του πληθυσμού, κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 2 εδάφιο 5 περίπτωση γ), η μέγιστη επιτρεπτή δόση καθορίζεται σε 0,5 rem ετησίως- η εν λόγω δόση είναι η δόση που πραγματικά λαμβάνεται από τα αιμοποιητικά όργανα, τις γονάδες και τους φακούς των οφθαλμών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III Μέγιστη επιτρεπτή δόση για τον πληθυσμό στο σύνολό του

Άρθρο 12

Για τον πληθυσμό στο σύνολό του, η μέγιστη επιτρεπτή δόση κατ' άτομο, σωρευμένη μέχρι ηλικίας 30 ετών, είναι 5 rem. Αυτή η δόση πρέπει, με στάθμιση, να λαμβάνει υπόψη τις δόσεις που έχουν ληφθεί από τα επαγγελματικώς εκτιθέμενα πρόσωπα και από τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Δεν λαμβάνει υπόψη τις εκθέσεις που οφείλονται στο φυσικό υπόστρωμα ακτινοβολιών και στις ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες.

ΤΙΤΛΟΣ IV Μέγιστη επιτρεπτή έκθεση και μόλυνση

Άρθρο 13

1 - "Μέγιστη επιτρεπτή έκθεση" σημαίνει την εξωτερική έκθεση κατανεμημένη στο σώμα για μια χρονική περίοδο και η οποία αποδίδει, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα των γνώσεων, τη μέγιστη επιτρεπτή δόση στο μεμονωμένο άτομο ή στον πληθυσμό.

2 - Οι εκθέσεις εκφράζονται, αναλόγως της περιπτώσεως, σε δόση εκθέσεως, δόση μετρούμενη στον αέρα και σε ροή σωματιδίων.

3 - Ο πίνακας του παραρτήματος 2 αυτών των οδηγιών δίδει την αντιστοιχία μεταξύ της ροής νετρονίων και της μέγιστης επιτρεπτής δόσεως για τα επαγγελματικώς εκτιθέμενα άτομα.

Άρθρο 14

1 - "Μέγιστη επιτρεπτή μόλυνση" σημαίνει αυτή η μόλυνση για την οποία οι ποσότητες των ραδιονουκλεϊδίων που υπάρχουν στον εισπνεόμενο αέρα ή στο πόσιμο νερό δεν υπερβαίνουν τις μέγιστες επιτρεπτές συγκεντρώσεις που καθορίζονται στον πίνακα 3 του παραρτήματος αυτών των οδηγιών.

2 - Οι συγκεντρώσεις εκφράζονται σε ραδιενέργεια ανά μονάδα όγκου.

3 - Ο πίνακας του παραρτήματος 3 δίδει τις συγκεντρώσεις που αντιστοιχούν στη μέγιστη επιτρεπτή δόση για τα επαγγελματικώς εκτιθέμενα άτομα.

4 - Στην περίπτωση μολύνσεως που προκύπτει από την ενσωμάτωση στο ίδιο όργανο μίγματος ραδιονουκλεϊδίων, η φύση των οποίων είναι γνωστή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η σωρευτική δράση των εκθέσεων τις οποίες αυτά προκαλούν.

5 - Στην περίπτωση μολύνσεως ενός μόνον οργάνου από μίγμα ραδιονουκλεϊδίων, η φύση των οποίων είναι γνωστή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, για τον υπολογισμό των μεγίστων επιτρεπτών συγκεντρώσεων, το άθροισμα των εκθέσεων που προκύπτουν από τα διάφορα νουκλεΐδια.

6 - Η περίπτωση της μολύνσεως διαφόρων οργάνων δια της ενσωματώσεως ενός μίγματος ραδιονουκλεϊδίων θεωρείται ως ολική έκθεση.

7 - Στην περίπτωση μολύνσεως δι' ενός μίγματος ραδιονουκλεϊδίων αγνώστου συνθέσεως, οι τιμές που χρησιμοποιούνται είναι εκείνες που αναγράφονται στον πίνακα του παραρτήματος 3 για οποιοδήποτε μίγμα ραδιονουκλεϊδίων που εκπέμπουν σωματίδια βήτα και γάμμα, και για οποιοδήποτε μίγμα ραδιονουκλεϊδίων που εκπέμπουν σωματίδια άλφα.

Άρθρο 15

Όταν η έκθεση των επαγγελματικώς εκτιθεμένων ατόμων περιορίζεται σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, οι συγκεντρώσεις που αναφέρονται στον πίνακα του παραρτήματος 3 για τον εισπνεόμενο αέρα δύνανται να πολλαπλασιάζονται με το 3. Στην περίπτωση που άτομα παραμένουν για περιορισμένη χρονική περίοδο μέσα σε ατμόσφαιρα μολυσμένη με ραδιενεργό ουσία, ο συντελεστής διορθώσεως δύναται να είναι μεγαλύτερος του 3, ανάλογα με το χρόνο εκθέσεως, οπωσδήποτε όμως δεν δύναται ποτέ να υπερβαίνει το 10.

Άρθρο 16

Οι τιμές των μεγίστων επιτρεπτών εκθέσεων και μολύνσεων, οι σχετικές με συνθήκες διαφορετικές από αυτές της ολικής εκθέσεως των επαγγελματικώς εκτιθεμένων ατόμων, υπολογίζονται από τις μέγιστες επιτρεπτές δόσεις, όπως καθορίζονται στον τίτλο III. Στο εξωτερικό των ελεγχομένων περιοχών, οι μέγιστες επιτρεπτές συγκεντρώσεις που προσδιορίζουν τις μέγιστες επιτρεπτές μολύνσεις καθορίζονται στο ένα δέκατο των τιμών που αναγράφονται στον πίνακα του παραρτήματος 3.

Άρθρο 17

Προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία της υγείας του πληθυσμού σε συνάρτηση με τις μέγιστες επιτρεπτές δόσεις που καθορίζονται στα άρθρα 11 και 12 και τις μέγιστες επιτρεπτές εκθέσεις και μολύνσεις που αναφέρονται στα άρθρα 13, 14, 15 και 16, κάθε Κράτος Μέλος λαμβάνει μέτρα επιβλέψεως, επιθεωρήσεως και επεμβάσεως σε περίπτωση ατυχήματος.

1 - Επίβλεψη είναι το σύνολο των μέτρων και ελέγχων τα οποία χρησιμεύουν για την ανίχνευση και την εξουδετέρωση των συντελεστών οι οποίοι, κατά την παραγωγή και τη χρήση των ιοντιζουσών ακτινοβολιών, ή κατά την εκτέλεση μιας οποιασδήποτε εργασίας που συνεπάγεται έκθεση στη δράση τους, μπορούν να δημιουργήσουν κίνδυνο από ακτινοβολίες για τον πληθυσμό. Η έκταση των λαμβανομένων προφυλάξεων εξαρτάται από το μέγεθος των κινδύνων από ακτινοβολίες, ιδιαιτέρως στην περίπτωση ατυχήματος, και από την πυκνότητα του πληθυσμού.

2 - Η επίβλεψη εκτελείται:

α) στις "επιβλεπόμενες περιοχές", δηλαδή στις περιοχές στις οποίες η προστασία βασίζεται στην τήρηση της μέγιστης επιτρεπτής δόσεως των 0,5 rem ετησίως που καθορίζεται στο άρθρο 11 παράγραφος β), για άτομα που ανήκουν στην ειδική ομάδα του πληθυσμού που διαμένει στη γειτονία της ελεγχόμενης περιοχής-

β) για ολόκληρη την έκταση, για την οποία η μέγιστη επιτρεπτή δόση είναι εκείνη που καθορίστηκε για τον πληθυσμό στο σύνολό του.

3 - Η επίβλεψη πρέπει να περιλαμβάνει την εξέταση και τον έλεγχο των μέσων προστασίας καθώς και την εκτέλεση του προσδιορισμού των δόσεων για την προστασία του πληθυσμού.

α) Η εξέταση και ο έλεγχος των μέσων προστασίας περικλείει μεταξύ άλλων:

1. Την εξέταση και την προηγούμενη έγκριση των μελετών των εγκαταστάσεων που συνεπάγονται κίνδυνο ακτινοβολίας και των τόπων στους οποίους προτείνεται να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις.

2. Την έγκριση των νέων εγκαταστάσεων, όσον αφορά την προστασία από κάθε είδους ακτινοβολία ή μόλυνση, που ενδέχεται να υπερβεί την περίμετρο της εγκαταστάσεως, λαμβάνοντας υπόψη τις δημογραφικές, μετεωρολογικές, γεωλογικές και υδρολογικές συνθήκες.

3. Την εξακρίβωση της αποτελεσματικότητος των τεχνικών μέσων προστασίας.

4. Την έγκριση από απόψεως φυσικού ελέγχου των εγκαταστάσεων μετρήσεως της ακτινοβολίας και της μολύνσεως.

5. Την εξακρίβωση της καλής καταστάσεως λειτουργίας και ορθής χρησιμοποιήσεως των οργάνων μετρήσεως.

β) Οι προσδιορισμοί των δόσεων που πρέπει να γίνονται για την προστασία του πληθυσμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

1. Τον υπολογισμό της εξωτερικής εκθέσεως, με ένδειξη της ποιότητος της εξεταζομένης ακτινοβολίας και, κατά περίπτωση, τον προσδιορισμό της δόσεως εκθέσεως, της μετρούμενης δόσεως στον αέρα, ή της ροής.

2. Τον υπολογισμό των ραδιενεργών μολύνσεων, με ένδειξη της φύσεως και της φυσικής και χημικής καταστάσεως των ραδιενεργών μολυντικών ουσιών, καθώς και τον προσδιορισμό της ραδιενέργειας των ραδιενεργών ουσιών και της συγκεντρώσεώς τους (ανά μονάδα όγκου στον αέρα και στο νερό, ανά μονάδα επιφανείας στο έδαφος και ανά μονάδα βάρους στα βιολογικά δείγματα και στα δείγματα τροφών).

3. Τον υπολογισμό της "δόσεως πληθυσμού", λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες εκθέσεως, και σταθμίζοντάς την σε σχέση με τα δημογραφικά δεδομένα. Ιδιαιτέρως, δόσεις που οφείλονται σε έκθεση σε διάφορες πηγές ακτινοβολιών πρέπει να προστίθενται κατά το μέτρο του δυνατού.

γ) Η συχνότητα των υπολογισμών καθορίζεται κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η τήρηση των βασικών κανόνων.

δ) Τα έγγραφα σχετικά με τη μέτρηση της εξωτερικής εκθέσεως ή της ραδιενεργού μολύνσεως, μαζί με τα αποτελέσματα του υπολογισμού της δόσεως που έχει λάβει ο πληθυσμός, πρέπει να φυλάσσονται σε αρχείο.

4 - Κάθε Κράτος Μέλος καθιερώνει ένα σύστημα επιθεωρήσεως, προκειμένου να ασκεί την επίβλεψη της προστασίας της υγείας του πληθυσμού και να προωθεί όλα τα μέτρα επιβλέψεως και επεμβάσεως, κάθε φορά που αυτά θεωρούνται αναγκαία.

5 - α) Στην περίπτωση που συμβαίνει ένα ατύχημα, τα Κράτη Μέλη:

1. προβλέπουν τα μέτρα που πρέπει να λάβει η αρμόδια αρχή-

2. καθορίζουν και εγκαθιστούν το μηχανισμό επεμβάσεως με το προσωπικό και υλικό που είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη και διατήρηση της υγείας του πληθυσμού.

β) Τα Κράτη Μέλη υποχρεούνται να ανακοινώνουν στην Επιτροπή τις διατάξεις που θεσπίζουν κατ' εφαρμογή της παραγράφου α) περιπτώσεις 1 και 2.

γ) Κάθε ατύχημα που συνεπάγεται έκθεση του πληθυσμού, πρέπει να δηλώνεται επειγόντως, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, στα γειτονικά Κράτη Μέλη και στην Επιτροπή της Ευρατόμ.

ΤΙΤΛΟΣ V Βασικές αρχές επιβλέψεως της υγείας των εργαζομένων

Άρθρο 18

1 - Η επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων στις ελεγχόμενες περιοχές συνίσταται από τη φυσική επίβλεψη για την προστασία από τις ακτινοβολίες και από την ιατρική επίβλεψη.

2 - Ένα σύστημα ή συστήματα επιθεωρήσεως καθιερώνονται από κάθε Κράτος Μέλος με σκοπό την επιτήρηση αυτής της επιβλέψεως και την προώθηση των μέτρων επιβλέψεως και επεμβάσεως όπου είναι ανάγκη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I Φυσική επίβλεψη για την προστασία από τις ακτινοβολίες

Άρθρο 19

Φυσική επίβλεψη για την προστασία διασφαλίζεται με ειδικευμένους εμπειρογνώμονες των οποίων η ειδίκευση αναγνωρίζεται από την αρμόδια αρχή. Η έκταση των χρησιμοποιουμένων μέσων πρέπει να εξαρτάται από το μέγεθος των εγκαταστάσεων, και η ποικιλία και η ποιότητα των μέσων πρέπει να είναι συνάρτηση των κινδύνων των συνδεομένων με τις εργασίες που συνεπάγονται έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

Άρθρο 20

Η φυσική επίβλεψη για την προστασία περιλαμβάνει:

1 - Τον καθορισμό και τη σήμανση των ελεγχομένων περιοχών, ήτοι των περιοχών στις οποίες είναι δυνατόν να γίνει υπέρβαση της μεγίστης επιτρεπτής δόσεως 1,5 rem ετησίως, που καθορίζεται στο άρθρο 11 παράγραφος α) για τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού, και μέσα στις οποίες η προστασία βασίζεται στην τήρηση των μεγίστων επιτρεπτών δόσεων για τα επαγγελματικώς εκτιθέμενα άτομα, που καθορίζονται στο κεφάλαιο I του τίτλου III.

2 - Την εξέταση και τον έλεγχο των μέσων προστασίας, που περιλαμβάνουν:

α) τον έλεγχο και την προηγούμενη έγκριση για τις μελέτες των μονάδων που συνεπάγονται κίνδυνο ακτινοβολίας, καθώς και για την τοποθέτησή τους εντός της εγκαταστάσεως-

β) την έγκριση νέων εγκαταστάσεων από απόψεως φυσικής επιβλέψεως-

γ) την εξακρίβωση της αποτελεσματικότητος των τεχνικών μέσων προστασίας-

δ) την εξακρίβωση της καλής καταστάσεως λειτουργίας των οργάνων μετρήσεως και ορθής χρησιμοποιήσεώς τους.

3 - Τους ακόλουθους υπολογισμούς:

α) τον υπολογισμό των εκθέσεων στις θεωρούμενες θέσεις με ένδειξη της φύσεως και, όπου απαιτείται, της ποιότητος της εν λόγω ακτινοβολίας, προκειμένου να καταστεί δυνατό να λαμβάνεται υπόψη η σχετική βιολογική επίδραση (ΣΒΕ) των ιοντιζουσών ακτινοβολιών και, αναλόγως της περιπτώσεως, τον προσδιορισμό της δόσεως εκθέσεως, της μετρουμένης δόσεως στον αέρα ή της ροής-

β) τον υπολογισμό των ραδιενεργών μολύνσεων, με ένδειξη της φύσεως και της φυσικής και χημικής καταστάσεως των ραδιενεργών μολυντικών ουσιών καθώς και τον προσδιορισμό της ραδιενεργείας τους και της συγκεντρώσεώς τους ανά μονάδα όγκου και ανά μονάδα επιφανείας-

γ) τον υπολογισμό της ληφθείσης ατομικής ολοσώμου δόσεως, αναλόγως του τρόπου που συνέβη η έκθεση. Η σωρευτική ατομική δόση των ατόμων που εκτίθενται σε εξωτερική ακτινοβόληση πρέπει να υπολογίζεται με τη βοήθεια ενός ή περισσοτέρων ατομικών μετρητών ακτινοβολίας τους οποίους μονίμως φέρει το άτομο. Ο υπολογισμός της ατομικής δόσεως ατόμων τα οποία δύνανται να εκτίθενται σε εσωτερική ακτινοβόληση πρέπει να γίνεται με οποιαδήποτε φυσική και ιατρική μέθοδο που επιτρέπει τον υπολογισμό της ενσωματώσεως.

Άρθρο 21

Η συχνότητα των υπολογισμών καθορίζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η τήρηση των βασικών κανόνων.

Άρθρο 22

1 - Η καταγραφή των αποτελεσμάτων του υπολογισμού των ατομικών δόσεων φυλάσσεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου και οπωσδήποτε τουλάχιστον για διάστημα τριάντα ετών μετά την παύση της εργασίας η οποία συνεπάγεται έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

2 - Τα αποτελέσματα των υπολογισμών των εκθέσεων και των ραδιενεργών μολύνσεων, καθώς και τα ληφθέντα μέτρα, φυλάσσονται σε αρχείο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II Ιατρική επίβλεψη

Άρθρο 23

Η ιατρική επίβλεψη των εργαζομένων διασφαλίζεται από εξουσιοδοτημένους ιατρούς.

Άρθρο 24

1 - Κανείς εργαζόμενος δεν δύναται να τοποθετηθεί ή να παραμείνει σε εργασία που συνεπάγεται έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες εφ' όσον τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων δεν το επιτρέπουν.

2 - Τα Κράτη Μέλη θεσπίζουν τις διαδικασίες προσφυγής κατά των πορισμάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 25

Η ιατρική επίβλεψη των εργαζομένων περιλαμβάνει:

1 - Ιατρική εξέταση εν όψει προσλήψεως

α) Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει πλήρες ιατρικό ιστορικό του ατόμου, στο οποίο λαμβάνονται υπόψη όλες οι ενδεχόμενες προηγούμενες εκθέσεις σε ακτινοβολία και μία γενική κλινική εξέταση με όλες τις άλλες εξετάσεις που είναι αναγκαίες για την εκτίμηση της καταστάσεως των οργάνων και των λειτουργιών που ενδέχεται να υποστούν την πιο μεγάλη επίδραση από την έκθεση σε ακτινοβολίες.

β) Ο ιατρός που πραγματοποιεί την εξέταση οφείλει να γνωρίζει τα αρχικά καθήκοντα και κάθε αλλαγή στα καθήκοντα του εργαζομένου, καθώς και τις εκθέσεις που συνεπάγονται αυτά.

γ) Τα Κράτη Μέλη καταρτίζουν για καθοδήγηση των εξουσιοδοτημένων ιατρών πίνακα ενδεικτικό των κριτηρίων καταλληλότητος.

2 - Περιοδικές ή ειδικές ιατρικές εξετάσεις για την εκτίμηση της καταστάσεως των πλέον ραδιοευαισθήτων οργάνων και λειτουργιών

α) Η συχνότητα των εξετάσεων αυτών εξαρτάται από τις συνθήκες εργασίας και από την κατάσταση της υγείας του εργαζομένου. Το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών εξετάσεων, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το έτος, ελαττώνεται για όλες τις περιπτώσεις που το απαιτούν οι συνθήκες εκθέσεως ή η κατάσταση της υγείας του εργαζομένου.

β) Ο εξουσιοδοτημένος ιατρός παρατείνει την ιατρική επίβλεψη μετά την παύση της εργασίας, επί όσο χρονικό διάστημα θεωρεί αναγκαίο για την διαφύλαξη της υγείας του ενδιαφερομένου.

γ) Η ακόλουθη ιατρική ταξινόμηση έχει υιοθετηθεί για εργασία που συνεπάγεται κινδύνους από ακτινοβολίες:

1. εργαζόμενοι ακατάλληλοι για εργασία, οι οποίοι πρέπει να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο-

2. εργαζόμενοι υπό παρακολούθηση, των οποίων η ικανότητα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πρέπει να αποδειχθεί-

3. εργαζόμενοι κατάλληλοι, ικανοί να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο που συνεπάγονται τα καθήκοντά τους-

4. εργαζόμενοι υπό ιατρική επίβλεψη μετά την παύση εργασίας που συνεπάγεται έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

3 - Ειδική επίβλεψη

α) Ειδική επίβλεψη παρέχεται στις περιπτώσεις σοβαρής εξωτερικής εκθέσεως και στις περιπτώσεις μολύνσεως του εργαζομένου.

β) Οι περιοδικές ιατρικές εξετάσεις συμπληρώνονται με όλες τις εξετάσεις, μέτρα απομολύνσεως και επείγουσες ιατρικές θεραπείες τις οποίες ο ιατρός κρίνει αναγκαίες.

γ) Ο ιατρός αποφασίζει για την παραμονή του εργαζομένου στη θέση του, για την απομάκρυνσή του, για την απομόνωσή του και για την παροχή επείγουσας ιατρικής θεραπείας.

δ) Κάθε εργαζόμενος που λαμβάνει εξωτερική ακτινοβολία λόγω ατυχήματος, υπερβαίνουσα τα 25 rem, ή εσωτερική μόλυνση ατυχήματος, πρέπει να υποβάλλεται σε ιατρική επίβλεψη.

Άρθρο 26

1 - Ανοίγεται ιατρικός φάκελος για κάθε εργαζόμενο, ο οποίος ενημερώνεται και ο οποίος φυλάσσεται σε αρχείο καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής του ενδιαφερομένου, και οπωσδήποτε για διάστημα τουλάχιστον τριάντα ετών μετά την παύση της εργασίας που συνεπάγεται έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

2 - Ο ιατρικός φάκελος περιλαμβάνει τις πληροφορίες σχετικά με τα καθήκοντα του εργαζομένου, τις ληφθείσες ατομικές δόσεις από τον εργαζόμενο και τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων.

3 - Τα Κράτη Μέλη καθορίζουν τα πρακτικά μέτρα που θα διευκολύνουν την τακτική ενημέρωση του ιατρικού φακέλου κάθε εργαζομένου. Εξασφαλίζουν επίσης την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Κοινότητος όλων των πληροφοριών που αφορούν τα καθήκοντα του εργαζομένου και τις ληφθείσες δόσεις.

Άρθρο 27

Κάθε εργαζόμενος που ενδέχεται να εκτεθεί σε κίνδυνο ακτινοβολίας πρέπει να πληροφορείται περί των κινδύνων για την υγεία του, τους οποίους συνεπάγεται η εργασία, των προφυλάξεων που πρέπει να λαμβάνονται και της σπουδαιότητος της τηρήσεως των ιατρικών απαιτήσεων.

Άρθρο 28

Οι παρούσες οδηγίες απευθύνονται σε όλα τα Κράτη Μέλη.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 2 Φεβρουαρίου 1959.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

COUVE DE MURVILLE

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

1. Σχετική ραδιοτοξικότητα των νουκλεϊδίων Η παραδεκτή ταξινόμηση των ραδιενεργών νουκλεϊδίων αναλόγως της σχετικής ραδιοτοξικότητος είναι η ακόλουθη:

Α. Πολύ υψηλή ραδιοτοξικότητα

Sr90 + Y90, Po210, At211, Ra226 + θυγατρικά προϊόντα, Ac227, Pu239, (1)Am241, Cm242

Β. Υψηλή ραδιοτοξικότητα

Ca45, (1)Fe59, Sr89, Y91, Ru106 + Rh106, I131, (1)BA140 + La140, Ce144 + (1)Pr144, Sm151, (1)Eu154, (1)Tm170, Pb210 + Bi210 (Ra D + E), (1)U233, (1)Th234 + (1)Pa244

Γ. Μέτρια ραδιοτοξικότητα

(1)Na24, P32, S35, Cl36, (1)K42, (1)Sc46, Sc47, Sc48, (1)V48, (1)Mn56, Fe55, (1)Co60, Ni59, (1)Cu64, (1)Zn65, (1)Ga72, (1)As76, (1)Rb86, (1)Zr95, (1)Nb95, (1)Mo99, Tc96, (1)Rh105, Pd103 + Rh103, (1)Ag105, Ag111, Cd109, (1)Ag109, (1)Sn113, (1)Te127, (1)Te129, Cs137 + (1)Ba137, Pr143, Pm147, (1)Ho166, (1)Lu177, (1)Ta182, (1)W181, (1)Re183, (1)Ir190, (1)Ir192, (1)Pt191, (1)Pt193, (1)Au196, (1)Au198, (1)Au199, (1)Tl200, (1)Tl202, Tl204, (1)Pb203

Δ. Χαμηλή ραδιοτοξικότητα

H3, (1)Be7, C14, F18, (1)Cr51, Ge71, (1)Tl201

2. Ραδιενέργεια υπό την οποία είναι δυνατόν να μην απαιτείται επίσημη άδεια Οι ραδιενέργειες που αντιστοιχούν στη γραμμοσκιασμένη ζώνη είναι εκείνες για τις οποίες είναι δυνατόν να μην απαιτείται επίσημη άδεια.

(1) = Ραδιονουκλεΐδια που εκπέμπουν γάμμα ακτινοβολία.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

Ο πίνακας δίνει την αντιστοιχία της ροής νετρονίων προς τη μέγιστη επιτρεπτή δόση για τα επαγγελματικώς εκτιθέμενα άτομα (40 ώρες ανά εβδομάδα) "" ID="1">0-025 eV> ID="2">700"> ID="1">10 eV> ID="2">700"> ID="1">10 KeV> ID="2">350"> ID="1">0-1 MeV> ID="2">70"> ID="1">0-5 MeV> ID="2">30"> ID="1">1 MeV> ID="2">20"> ID="1">2 MeV> ID="2">12"> ID="1">3-10 MeV> ID="2">10">

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3

Μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση ραδιονουκλεϊδίων στον εισπνεόμενο αέρα και στο πόσιμο νερό για συνεχή έκθεση επαγγελματικώς εκτιθεμένων ατόμων (Ο πίνακας βασίζεται στις συστάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ραδιολογικής Προστασίας της 1ης Δεκεμβρίου 1954) (1)() "" ID="1" ASSV="2">1> ID="2" ASSV="2">H3

(HTO or H32Ο)> ID="3" ASSV="2">Ολόκληρο το σώμα (ΓΕ) (2)()> ID="4">0-2> ID="5">10 5"> ID="4">0-2> ID="5">10 5"> ID="1" ASSV="2">4> ID="2">Be7> ID="3">Οστά> ID="4">1> ID="5">5 . 10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 2> ID="5">3 . 10 6"> ID="1" ASSV="2">6> ID="2" ASSV="2">C14

(CO2 στον αέρα)> ID="3">Λίπος> ID="4">3 . 10 3> ID="5">10 5"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">6 . 10 2> ID="5">10 5"> ID="1" ASSV="2">9> ID="2" ASSV="2">F18> ID="3">Οστά> ID="4">0-2> ID="5">3 . 10 5"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4"" 0-2> ID="5"" 3 . 10 5"> ID="1" ASSV="2">11> ID="2" ASSV="2">Na24> ID="3" ASSV="2">Ολόκληρο το σώμα (ΓΕ)> ID="4">8 . 10 3> ID="5">2 . 10 6"> ID="4">8 . 10 3> ID="5">10 6"> ID="1" ASSV="2">15> ID="2" ASSV="2">P32> ID="3">Οστά> ID="4">2 . 10 4> ID="5">10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">8 . 10 4> ID="5">10 7"> ID="1" ASSV="2">16> ID="2" ASSV="2">S23> ID="3">Δέρμα> ID="4">5 . 10 3> ID="5">10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">6 . 10 3> ID="5">10 6"> ID="1" ASSV="2">17> ID="2" ASSV="2">Cl36> ID="3" ASSV="2">Ολόκληρο το σώμα (ΓΕ)> ID="4">4 10 3> ID="5">6 . 10 7"> ID="4">10 2> ID="5">2 . 10 6"> ID="1" ASSV="2">19> ID="2" ASSV="2">K42> ID="3">Μυς> ID="4">10 2> ID="5">2 . 10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">3 . 10 3> ID="5">6 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">20> ID="2" ASSV="2">Ca45> ID="3">Οστά> ID="4">10 4> ID="5">8 . 10 9"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 2> ID="5">3 . 10 6"> ID="1" ASSV="3">21> ID="2" ASSV="3">Sc46> ID="3">Σπλην> ID="4">0-4> ID="5">7 . 10 8"> ID="3">Ήπαρ> ID="4">0-3> ID="5">5 . 10 8"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">4 . 10 4> ID="5">7 . 10 8"> ID="1" ASSV="3">21> ID="2" ASSV="3">Sc47> ID="3">Σπλην> ID="4">4> ID="5">9 . 10 7"> ID="3">Ήπαρ> ID="4">3> ID="5">6 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">9 . 10 4> ID="5">2 . 10 7"> ID="1" ASSV="3">21> ID="2" ASSV="3">Sc48> ID="3">Σπλην> ID="4">3> ID="5">6 . 10 7"> ID="3">Ήπαρ> ID="4">1> ID="5">3 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">4 . 10 4> ID="5">7 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">23> ID="2" ASSV="2">V48> ID="3">Οστά> ID="4">0-3> ID="5">6 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)(2)()> ID="4">3 . 10 4> ID="5">5 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">24> ID="2" ASSV="2">Cr51> ID="3">Νεφροί> ID="4">0-7> ID="5">10 5"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 2> ID="5">4 . 10 6"> ID="1" ASSV="3">25> ID="2" ASSV="3">Mn56> ID="3">Νεφροί> ID="4">0-15> ID="5">4 . 10 6"> ID="3">Ήπαρ> ID="4">0-4> ID="5">4 . 10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">3 . 10 3> ID="5">5 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">26> ID="2" ASSV="2">Fe55> ID="3">Αίμα> ID="4">5 . 10 3> ID="5">7 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">0-1> ID="5">2 . 10 5"> ID="1" ASSV="2">26> ID="2" ASSV="2">Fe59> ID="3">Αίμα> ID="4">10 4> ID="5">2 . 10 8"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">3 . 10 3> ID="5">5 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">27> ID="2" ASSV="2">Co60> ID="3">Ήπαρ> ID="4">2 . 10 2> ID="5">10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">4 . 10 4> ID="5">8 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">28> ID="2" ASSV="2">Ni59> ID="3">Ήπαρ> ID="4">0-3> ID="5">2 . 10 5"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">4 . 10 3> ID="5">7 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">29> ID="2" ASSV="2">Cu64> ID="3">Ήπαρ> ID="4">6 . 10 2> ID="5">5 . 10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">5 . 10 2> ID="5">9 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">30> ID="2" ASSV="2">Zn65> ID="3">Οστά> ID="4">6 . 10 2> ID="5">2 . 10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 3> ID="5">4 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">31> ID="2" ASSV="2">Ga72> ID="3">Οστά> ID="4">3> ID="5">10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">5 . 10 4> ID="5">10 7"> ID="1" ASSV="2">32> ID="2" ASSV="2">Ge71> ID="3">Νεφροί> ID="4">10> ID="5">4 . 10 5"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 2> ID="5">3 . 10 6"> ID="1" ASSV="2">33> ID="2" ASSV="2">As76> ID="3">Νεφροί> ID="4">0-2> ID="5">2 . 10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 4> ID="5">4 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">37> ID="2" ASSV="2">Rb86> ID="3">Μυς> ID="4">3 . 10 3> ID="5">4 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">3 . 10 3> ID="5">4 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">38> ID="2" ASSV="2">Sr89> ID="3">Οστά> ID="4">7 . 10 5> ID="5">2 . 10 8"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">7 . 10 4> ID="5">10 7"> ID="1" ASSV="2">38> ID="2" ASSV="2">Sr90 + Y90(3)> ID="3">Οστά> ID="4">8 . 10 7> ID="5">2 . 10 10"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">10 3> ID="5">2 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">39> ID="2" ASSV="2">Y91> ID="3">Οστά> ID="4">4 . 10 2> ID="5">9 . 10 9"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">3 . 10 4> ID="5">5 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">40> ID="2" ASSV="2">Zr95 + Nb95> ID="3">Οστά> ID="4">0-4> ID="5">8 . 10 8"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">6 . 10 4> ID="5">10 7"> ID="1" ASSV="2">41> ID="2" ASSV="2">Nb95> ID="3">Οστά> ID="4">2 . 10 3> ID="5">2 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 3> ID="5">3 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">42> ID="2" ASSV="2">Mo99> ID="3">Οστά> ID="4">5> ID="5">6 . 10 4"> ID="3">(ΓΕ)(2)()> ID="4">3 . 10 3> ID="5">5 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">43> ID="2" ASSV="2">Tc96> ID="3">Νεφροί> ID="4">3 . 10 2> ID="5">3 . 10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">10 3> ID="5">2 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">44> ID="2" ASSV="2">Ru106 + Rh106(3)> ID="3">Νεφροί> ID="4">0-1> ID="5">3 . 10 8"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">10 4> ID="5">2 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">45> ID="2" ASSV="2">Rh105> ID="3">Νεφροί> ID="4">0-4> ID="5">2 . 10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">10 3> ID="5">2 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">46> ID="2" ASSV="2">Pd103 + Rh103(3)> ID="3">Νεφροί> ID="4">10 2> ID="5">8 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">5 . 10 3> ID="5">9 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">47> ID="2" ASSV="2">Ag105> ID="3">Ήπαρ> ID="4">2> ID="5">10 5"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">4 . 10 4> ID="5">7 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">47> ID="2" ASSV="2">Ag111> ID="3">Ήπαρ> ID="4">5> ID="5">3 . 10 5"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">5 . 10 4> ID="5">8 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">48> ID="2" ASSV="2">Cd109 + Ag109(3)> ID="3">Ήπαρ> ID="4">7 . 10 2> ID="5">7 . 10 8"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">0-7> ID="5">10 4"> ID="1" ASSV="2">50> ID="2" ASSV="2">Sn113> ID="3">Οστά> ID="4">0-2> ID="5">6 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 3> ID="5">3 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">52> ID="2" ASSV="2">Te127> ID="3">Νεφροί> ID="4">3 . 10 2> ID="5">10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">7 . 10 4> ID="5">10 7"> ID="1" ASSV="2">52> ID="2" ASSV="2">Te129> ID="3">Νεφροί> ID="4">10 2> ID="5">4 . 10 8"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 4> ID="5">4 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">53> ID="2" ASSV="2">I131> ID="3">Θυρεοειδής> ID="4">6 . 10 5> ID="5">6 . 10 9"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4"" 6 . 10 5> ID="5"" 6 . 10 9"> ID="1">54> ID="2">Xe133> ID="3">Ολόκληρο το σώμα (ΓΕ)> ID="4">4 . 10 3> ID="5">4 . 10 6"> ID="1">54> ID="2">Xe135> ID="3">Ολόκληρο το σώμα> ID="4">10 3> ID="5">2 . 10 6"> ID="1" ASSV="2">55> ID="2" ASSV="2">Cs137 + Ba137(3)> ID="3">Μυς> ID="4">2 . 10 3> ID="5">2 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 3> ID="5">2 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">56> ID="2" ASSV="2">Ba140 + La140(3)> ID="3">Οστά> ID="4">5 . 10 4> ID="5">2 . 10 8"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">3 . 10 4> ID="5">6 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">57> ID="2" ASSV="2">La140> ID="3">Οστά> ID="4">0-3> ID="5">4 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">3 . 10 4> ID="5">5 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">58> ID="2" ASSV="2">Ce144 + Pr144(3)> ID="3">Οστά> ID="4">8 . 10 3> ID="5">2 . 10 9"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">10 4> ID="5">2 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">59> ID="2" ASSV="2">Pr143> ID="3">Οστά> ID="4">8 . 10 2> ID="5">2 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)(2)()> ID="4">5 . 10 4> ID="5">9 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">61> ID="2" ASSV="2">Pm147> ID="3">Οστά> ID="4">0-2> ID="5">4 . 10 8"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 3> ID="5">4 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">62> ID="2" ASSV="2">Sm151> ID="3">Οστά> ID="4">5 . 10 2> ID="5">3 . 10 9"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">8 . 10 3> ID="5">10 6"> ID="1" ASSV="2">63> ID="2" ASSV="2">Eu154> ID="3">Οστά> ID="4">10 2> ID="5">2 . 10 9"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">4 . 10 4> ID="5">8 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">67> ID="2" ASSV="2">Ho166> ID="3">Οστά> ID="4">5> ID="5">8 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">5 . 10 4> ID="5">8 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">69> ID="2" ASSV="2">Tm170> ID="3">Οστά> ID="4">6 . 10 2> ID="5">10 8"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">5 . 10 4> ID="5">8 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">71> ID="2" ASSV="2">Lu177> ID="3">Οστά> ID="4">6> ID="5">10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">10 3> ID="5">2 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">73> ID="2" ASSV="2">Ta182> ID="3">Ήπαρ> ID="4">10 1> ID="5">2 . 10 8"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">5 . 10 4> ID="5">9 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">74> ID="2" ASSV="2">W181> ID="3">Οστά> ID="4">0-1> ID="5">5 . 10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">7 . 10 4> ID="5">10 7"> ID="1" ASSV="3">75> ID="2" ASSV="3">Re183> ID="3">Θυρεοειδής> ID="4">9 . 10 2> ID="5">9 . 10 6"> ID="3">Δέρμα> ID="4">0-3> ID="5">3 . 10 5"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 3> ID="5">4 . 10 7"> ID="1" ASSV="3">77> ID="2" ASSV="3">Ir190> ID="3">Νεφροί> ID="4">10 2> ID="5">8 . 10 7"> ID="3">Σπλην> ID="4">0-2> ID="5">10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">3 . 10 3> ID="5">6 . 10 7"> ID="1" ASSV="3">77> ID="2" ASSV="3">Ir192> ID="3">Νεφροί> ID="4">9 . 10 4> ID="5">5 . 10 8"> ID="3">Σπλην> ID="4">6 . 10 3> ID="5">3 . 10 8"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">5 . 10 4> ID="5">9 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">78> ID="2" ASSV="2">Pt191> ID="3">Νεφροί> ID="4">6 . 10 3> ID="5">2 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">7 . 10 4> ID="5">10 7"> ID="1" ASSV="2">78> ID="2" ASSV="2">Pt193> ID="3">Νεφροί> ID="4">5 . 10 3> ID="5">2 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">9 . 10 4> ID="5">2 . 10 7"> ID="1" ASSV="3">79> ID="2" ASSV="3">Au196> ID="3">Ήπαρ> ID="4">5 . 10 2> ID="5">2 . 10 7"> ID="3">Νεφροί> ID="4">5 . 10 3> ID="5">2 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 3> ID="5">4 . 10 7"> ID="1" ASSV="3">79> ID="2" ASSV="3">Au198> ID="3">Ήπαρ> ID="4">4 . 10 2> ID="5">2 . 10 7"> ID="3">Νεφροί> ID="4">3 . 10 3> ID="5">10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">6 . 10 4> ID="5">10 7"> ID="1" ASSV="3">79> ID="2" ASSV="3">Au199> ID="3">Ήπαρ> ID="4">9 . 10 2> ID="5">4 . 10 7"> ID="3">Νεφροί> ID="4">8 . 10 3> ID="5">3 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 3> ID="5">3 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">81> ID="2" ASSV="2">Tl200> ID="3">Μυς> ID="4">2 . 10 2> ID="5">2 . 10 6"> ID="3">(ΓΕ)(2)()> ID="4">10 3> ID="5">2 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">81> ID="2" ASSV="2">Tl201> ID="3">Μυς> ID="4">8 . 10 2> ID="5">7 . 10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">9 . 10 3> ID="5">2 . 10 6"> ID="1" ASSV="2">81> ID="2" ASSV="2">Tl202> ID="3">Μυς> ID="4">2 . 10 2> ID="5">2 . 10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">5 . 10 3> ID="5">9 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">81> ID="2" ASSV="2">Tl204> ID="3">Μυς> ID="4">8 . 10 3> ID="5">8 . 10 7"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">10 3> ID="5">2 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">82> ID="2" ASSV="2">Pb203> ID="3">Οστά> ID="4">0-1> ID="5">7 . 10 6"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 3> ID="5">4 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">82> ID="2" ASSV="2">Pb210 + θυγ. προϊόντα (3)()> ID="3">Οστά> ID="4">2 . 10 6> ID="5">8 . 10 11"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">3 . 10 3> ID="5">4 . 10 7"> ID="1" ASSV="2">84> ID="2" ASSV="2">Po210 (διαλ.)> ID="3">Σπλην> ID="4">3 . 10 5> ID="5">5 . 10 10"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">3 . 10 6> ID="5">5 . 10 10"> ID="1">84> ID="2">Po210 (αδιαλ.)> ID="3">Πνεύμονες> ID="4">-> ID="5">10 10"> ID="1" ASSV="2">85> ID="2" ASSV="2">At211> ID="3">Θυρεοειδής> ID="4">3 . 10 6> ID="5">5 . 10 10"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4"" 3 . 10 6> ID="5"" 5 . 10 10"> ID="1">86> ID="2">Rn220 + θυγ. προϊόντα> ID="3">Πνεύμονες> ID="4">-> ID="5">10 7"> ID="1">86> ID="2">Rn222 + θυγ. προϊόντα> ID="3">Πνεύμονες> ID="4">-> ID="5">10 7"> ID="1">88> ID="2">Ra226 + 55% θυγ. προϊόντα (3)()> ID="3">Οστά> ID="4">4 . 10 8> ID="5">8 . 10 12"> ID="1" ASSV="2">89> ID="2" ASSV="2">Ac227 + θυγ. προϊόντα (3)()> ID="3">Οστά> ID="4">3 . 10 6> ID="5">4 . 10 12"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">6 . 10 5> ID="5">10 8"> ID="1" ASSV="2">90> ID="2" ASSV="2">Th-φυσικό (4)()> ID="3">Οστά> ID="4">5 . 10 7> ID="5">3 . 10 11"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">10 6> ID="5">2 . 10 10"> ID="1">90> ID="2">Th-φυσικό (αδιάλ.)> ID="3">Πνεύμονες> ID="4">-> ID="5">3 . 10 11"> ID="1" ASSV="2">90> ID="2" ASSV="2">Th234 + Pa234(3)> ID="3">Οστά> ID="4">5 . 10 2> ID="5">10 8"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 4> ID="5">3 . 10 8"> ID="1" ASSV="2">92> ID="2" ASSV="2">U φυσικό (διαλ.) (4)()> ID="3">Νεφροί> ID="4">10 4> ID="5">3 . 10 11"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 6> ID="5">3 . 10 10"> ID="1">92> ID="2">U φυσικό (αδιάλ.)> ID="3">Πνεύμονες> ID="4">-> ID="5">3 . 10 11"> ID="1" ASSV="2">92> ID="2" ASSV="2">U233 (διαλ.)> ID="3">Οστά> ID="4">1-5 . 10 4> ID="5">3 . 10 11"> ID="3">(ΓΕ)(2)()> ID="4">3 . 10 6> ID="5">5 . 10 10"> ID="1">92> ID="2">U233 (αδιαλ.)> ID="3">Πνεύμονες> ID="4">-> ID="5">3 . 10 11"> ID="1" ASSV="2">94> ID="2" ASSV="2">Pu239 (διαλ.)> ID="3">Οστά> ID="4">6 . 10 6> ID="5">2 . 10 12"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">3 . 10 6> ID="5">2 . 10 12"> ID="1">94> ID="2">Pu239 (αδιάλ.)> ID="3">Πνεύμονες> ID="4">-> ID="5">2 . 10 12"> ID="1" ASSV="2">95> ID="2" ASSV="2">Am241> ID="3">Οστά> ID="4">2 . 10 4> ID="5">4 . 10 11"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">3 . 10 6> ID="5">5 . 10 10"> ID="1" ASSV="2">96> ID="2" ASSV="2">Cm242> ID="3">Οστά> ID="4">10 3> ID="5">2 . 10 10"> ID="3">(ΓΕ)> ID="4">2 . 10 6> ID="5">4 . 10 10"> ID="1" ASSH="3">Κάθε μίγμα προϊόντων σχάσεως (βήτα, γάμμα)> ID="4">10 7> ID="5">10 9"> ID="1" ASSH="3">Κάθε μίγμα ραδιονουκλεϊδίων που εκπέμπει σωματίδια άλφα> ID="4">10 7> ID="5">5 . 10 12"">

(1)() Γενική σημείωση: Ο πίνακας αυτός είναι προσωρινός. Πρέπει να αναθεωρηθεί σύντομα σε συνάρτηση με τα νέα συμπεράσματα της Διεθνούς Επιτροπής Ραδιολογικής Προστασίας. Κατά τη χρήση του πίνακα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι τιμές που περιέχει έχουν υπολογισθεί με βάση το παλιό πρότυπο 0,3 rem εβδομαδιαίως. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση ραδιοστοιχείων που είναι κατανεμημένα σε όλο το σώμα, οι τιμές για τις μέγιστες επιτρεπτές συγκεντρώσεις πρέπει να διαιρεθούν δια του 3 για να είναι σύμφωνες με τα νέα πρότυπα που αναφέρονται στον τίτλο III αυτών των οδηγιών.

(2)() (ΓΕ) σημαίνει γαστρεντερικός σωλήνας.

(3)() Οι τιμές σε microcuries και microcuries/ml δίνονται για το μητρικό στοιχείο. Τα θυγατρικά προϊόντα θεωρούνται ότι φθάνουν στο κατάλληλο κλάσμα της καταστάσεως ισορροπίας με το μητρικό στοιχείο, αφού αυτό απορροφηθεί από το σώμα.

(4)() Το curie του φυσικού ουρανίου θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε 3,7 . 10 1 διασπάσεις ανά δευτερόλεπτο του C238, σε 3,7 . 10 1 διασπάσεις ανά δευτερόλεπτο του C234 και σε 9 . 10 8 διασπάσεις ανά δευτερόλεπτο του C235. Θεωρείται ότι ένα curie του φυσικού θορίου αντιστοιχεί σε 3,7 . 10 1 διασπάσεις ανά δευτερόλεπτο του Th232 και 3,7 . 10 1 διασπάσεις ανά δευτερόλεπτο του Th228. Θεωρείται ότι κανένα από τα άλλα θυγατρικά προϊόντα των C238 και Th232 δεν είναι παρόντα τη στιγμή της καταπόσεως ή της εισπνοής.

Top