EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0826

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 όσον αφορά τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη

COM/2017/0826 final - 2017/0336 (COD)

Βρυξέλλες, 6.12.2017

COM(2017) 826 final

2017/0336(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 όσον αφορά τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Οι κατάλληλες εθνικές πολιτικές είναι ουσιαστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία μιας πιο ολοκληρωμένης Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Δεδομένου ότι πολλοί καίριοι τομείς πολιτικής που είναι καθοριστικοί παραμένουν κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, ο συντονισμός τους και η αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων είναι ουσιαστικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ.

Στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο μετά το 2020, η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει ένα νέο εργαλείο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων για τα κράτη μέλη που έχουν δεσμευτεί να προβούν σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συζητήθηκαν σε επίπεδο ΕΕ και συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των λεγόμενων «μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων». Το εν λόγω εργαλείο διαθέτει τους δικούς του δημοσιονομικούς πόρους, οι οποίοι θα είναι χωριστοί και επιπρόσθετοι σε σχέση με τους πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, που θα διατηρήσουν το δικό τους σύνολο κανόνων και προϋποθέσεων.

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί το βασικό όχημα για τη συνέχιση της πορείας προς ισχυρότερη σύγκλιση και αποτελεσματικότερο συντονισμό των εν λόγω πολιτικών. Αυτό το νέο εργαλείο θα πρέπει να συσταθεί με σκοπό να στηρίξει τα κράτη μέλη στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, και να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα αναλάβουν την ευθύνη των εν λόγω μεταρρυθμίσεων.

Το νέο αυτό εργαλείο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα επιδιώξει να στηρίξει ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που αναμένεται να συμβάλουν περισσότερο στην ανθεκτικότητα των εγχώριων οικονομιών και οι οποίες έχουν θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών, μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης.

Η Επιτροπή προτίθεται να δοκιμάσει τα κύρια χαρακτηριστικά του εν λόγω εργαλείου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων σε πιλοτική φάση για την περίοδο 2018-2020, παρέχοντας στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το σύνολο ή μέρος του αποθεματικού επίδοσης στα υφιστάμενα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων και όχι συγκεκριμένων έργων. Προς τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει να τροποποιηθεί ανάλογα ο κανονισμός (ΕΕ) 1303/2013 (κανονισμός περί κοινών διατάξεων).

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι εδραιώθηκε ήδη η σύνδεση μεταξύ των προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και του προϋπολογισμού της Ένωσης για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, ιδίως με την καθιέρωση εκ των προτέρων και μακροοικονομικών προϋποθέσεων για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

Σύμφωνα με τη σημερινή πρόταση, η εν λόγω σύνδεση ενισχύεται περαιτέρω, ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν το σύνολο ή μέρος του αποθεματικού επίδοσης που προβλέπεται στα άρθρα 20 – 22 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων για την πολιτική συνοχής με σκοπό τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις που θα λαμβάνουν στήριξη θα προσδιορίζονται σε δέσμες πολυετών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων οι οποίες θα παρουσιάζονται και θα παρακολουθούνται μέσω των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα καθορίζονται από τα ίδια τα κράτη μέλη και θα περιλαμβάνουν δέσμη μεταρρυθμιστικών μέτρων με σαφή ορόσημα και στόχους.

Η Επιτροπή θα εκδώσει εν συνεχεία απόφαση, με εκτελεστική πράξη, στην οποία καθορίζονται οι εν λόγω μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, καθώς και το ποσό που χορηγείται από το αποθεματικό επίδοσης για τη στήριξή τους. Το ποσό αυτό θα είναι ανάλογο με τον χαρακτήρα και τη σημασία της μεταρρύθμισης. Η παρακολούθηση και η υποβολή εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή των διαφόρων οροσήμων θα αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων θα είναι η πηγή πληροφόρησης αναφορικά με την πρόοδο και θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης.

Οι ετήσιες ανά χώρα εκθέσεις που καταρτίζονται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα παρέχουν επικαιροποιημένη αξιολόγηση της προόδου της μεταρρύθμισης, βάσει της οποίας θα αποφασίζει η Επιτροπή τη χορήγηση στήριξης στο πλαίσιο του εν λόγω εργαλείου. Η στήριξη θα καταβάλλεται στο ακέραιο όταν το κράτος μέλος έχει υλοποιήσει πλήρως τις μεταρρυθμιστικές του δεσμεύσεις.

Συνοχή με ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η πρόταση είναι συνεκτική με το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και περιορίζεται σε στοχοθετημένη τροποποίηση του κανονισμού περί κοινών διατάξεων.

Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η πρόταση περιορίζεται σε στοχοθετημένη τροποποίηση του κανονισμού περί κοινών διατάξεων και διατηρεί τη συνοχή με άλλες ενωσιακές πολιτικές. Το νέο μέσο διαρθρωτικής στήριξης θα είναι συμπληρωματικό της προαιρετικής τεχνικής υποστήριξης που παρέχεται μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΠΣΔΜ). Οι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν τομείς για τους οποίους η Επιτροπή θα ζητήσει τεχνική υποστήριξη από το ΠΣΔΜ. Η υποβολή αίτησης για την παροχή της εν λόγω τεχνικής υποστήριξης θα παραμείνει προαιρετική.

2.    ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

   Νομική βάση

Ο κανονισμός περί κοινών διατάξεων καθορίζει τους κοινούς κανόνες που εφαρμόζονται για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Με βάση την αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών, ο παρών κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τη διαδικασία προγραμματισμού, καθώς και ρυθμίσεις για τη διαχείριση (συμπεριλαμβανομένης της χρηματοοικονομικής διαχείρισης) του προγράμματος, την παρακολούθηση, τον δημοσιονομικό έλεγχο και την αξιολόγηση των έργων.

Η πρόταση παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να κατανέμουν το αποθεματικό επίδοσης που αναφέρεται στα άρθρα 20 έως 22 για τη στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βάσει των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και ορίζει τους μηχανισμούς για την υλοποίηση μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων.

   Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της επικουρικότητας στον βαθμό που προβλέπει συνεχή αυξημένη στήριξη μέσω της πολιτικής συνοχής για ορισμένα κράτη μέλη που επιλέγουν τη χρήση του αποθεματικού επίδοσης για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι μηχανισμοί αυτοί πρέπει να θεσπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

   Αναλογικότητα

Η πρόταση αποτελεί περιορισμένη και στοχοθετημένη αλλαγή που δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη του στόχου παροχής στήριξης για τις μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη.

   Επιλογή του νομικού μέσου

Προτεινόμενο νομικό μέσο: τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού.

Η Επιτροπή εξέτασε το πεδίο χειρισμών που παρέχει το νομικό πλαίσιο και θεωρεί αναγκαίο, με βάση την πείρα που έχει αποκτηθεί, να προτείνει τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 1303/2013.

3.    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

   Εκ των υστέρων αξιολογήσεις/έλεγχοι καταλληλότητας ισχύουσας νομοθεσίας

Δεν διενεργήθηκε εκ των υστέρων αξιολόγηση ή έλεγχος καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας.

   Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Δεν έγιναν διαβουλεύσεις με εξωτερικούς ενδιαφερομένους.

   Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Δεν υπήρξε ανάγκη για εξωτερική εμπειρογνωσία.

   Εκτίμηση των επιπτώσεων

   Άνευ αντικειμένου.

   Καταλληλότητα του κανονιστικού πλαισίου και απλούστευση

Δεν πρόκειται για πρωτοβουλία στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT).

   Θεμελιώδη δικαιώματα

Η πρόταση δεν έχει συνέπειες για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

4.    ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν επιπτώσεις στις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων, δεδομένου ότι δεν προτείνεται τροποποίηση των μέγιστων ποσών της χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία που προβλέπεται στα επιχειρησιακά προγράμματα για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη τροποποίηση δεν συνεπάγεται αλλαγές στα ετήσια ανώτατα όρια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου όσον αφορά τις αναλήψεις υποχρεώσεων και τις πληρωμές, που παρατίθενται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1311/2013.

5.    ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

   Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Άνευ αντικειμένου. Τα υφιστάμενα συστήματα διανομής για άμεση διαχείριση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της υλοποίησης της παρούσας πρότασης.

   Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Άνευ αντικειμένου

   Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Το άρθρο 1 θα τροποποιηθεί προκειμένου να διασαφηνιστεί ότι ο κανονισμός περί κοινών διατάξεων καλύπτει επίσης τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ο όρος «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» διευκρινίζεται σε ειδικό ορισμό που περιλαμβάνεται στο άρθρο 2.

Το άρθρο 4 παράγραφος 7 τροποποιείται ώστε να διευκρινιστεί ότι η στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν θα εμπίπτει στην επιμερισμένη διαχείριση, αλλά σε άμεση διαχείριση (χρηματοδότηση που δεν συνδέεται με τις δαπάνες όπως ορίζεται στο άρθρο 121 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του αναθεωρημένου δημοσιονομικού κανονισμού), και δεν απαιτεί εθνική συγχρηματοδότηση.

Στο άρθρο 15 προστίθεται νέο σημείο που θα επεξηγεί ότι οι συμφωνίες εταιρικής σχέσης θα πρέπει επίσης να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την ανακατανομή του αποθεματικού επίδοσης για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 προτείνεται να τροποποιηθεί, ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη να κατανέμουν το αποθεματικό επίδοσης, εν μέρει ή εν όλω, για οποιοδήποτε από τα κατωτέρω:

α.    για τα προγράμματα και τις προτεραιότητες που έχουν επιτύχει τα ορόσημά τους σύμφωνα με τις παραγράφους δύο έως επτά στο πλαίσιο του υφιστάμενου πλαισίου επίδοσης,

β.    για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Οι λεπτομέρειες υποβολής αίτησης για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται στη νέα παράγραφο 8 του άρθρου 22.

Στο άρθρο 23α του παρόντος κανονισμού προτείνεται νέος μηχανισμός χρηματοδότησης για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπό τη μορφή χρηματοδότησης που δεν συνδέεται με τις δαπάνες. Το εν λόγω άρθρο περιέχει τους κανόνες για τη θέσπιση μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και τους όρους για την εκταμίευση της στήριξης στα κράτη μέλη εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

Η τροποποίηση του άρθρου 91 διευκρινίζει ότι το σύνολο ή μέρος του αποθεματικού επίδοσης που περιλαμβάνεται στα συνολικά ποσά για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο Συνοχής μπορεί να χορηγείται για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 23α.

2017/0336 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 όσον αφορά τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 175 τρίτο εδάφιο και το άρθρο 177,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αφού ζήτησαν τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 1 ,

Αφού ζήτησαν τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών 2 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Δεδομένου ότι η οικονομική διακυβέρνηση της Ένωσης συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, θα πρέπει να είναι δυνατή η στήριξη των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη για την εφαρμογή των σχετικών συστάσεων του Συμβουλίου ή τη μεγιστοποίηση του αντικτύπου των κονδυλίων της πολιτικής για τη συνοχή στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα ως ειδική μορφή στήριξης που εφαρμόζεται στην άμεση διαχείριση. 

(2)Προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της διαδικασίας οικονομικής διακυβέρνησης, είναι ανάγκη να παρέχεται η δυνατότητα μερικής ή πλήρους κατανομής του αποθεματικού επίδοσης που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 20 του κανονισμού (ΕΕ) 1303/2013 3 για τη στήριξη των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη.

(3)    Κάθε ανακατανομή του αποθεματικού επίδοσης θα πρέπει να εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προσδιορίζονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να συμβάλουν περισσότερο στην ανθεκτικότητα των εγχώριων οικονομιών και να έχουν θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών, μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης. 

(4)Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προτείνουν λεπτομερή δέσμη μέτρων για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να περιλαμβάνουν ορόσημα και στόχους καθώς και χρονοδιάγραμμα που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη.

(5)Η στήριξη των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα πρέπει να λάβει τη μορφή χρηματοδότησης που δεν συνδέεται με τις δαπάνες που αναφέρονται στο άρθρο 121 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) … [αναθεωρημένος δημοσιονομικός κανονισμός] στο πλαίσιο της άμεσης διαχείρισης. Το ποσό που διατίθεται για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι ανάλογο με τον χαρακτήρα και τη σημασία της μεταρρύθμισης και θα πρέπει να συμπληρώνει την ισχύουσα ενωσιακή στήριξη των εθνικών μεταρρυθμίσεων.

(6)Θα πρέπει να καθοριστεί η διαδικασία για τη θέσπιση των εν λόγω δεσμεύσεων, του περιεχομένου τους και των διατάξεων που εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη μορφή στήριξης.

(7)Για να καταστεί δυνατή η ταχεία εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(8)Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 τροποποιείται ως εξής:

1.    Στο άρθρο 1, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Ο παρών κανονισμός θεσπίζει τους κοινούς κανόνες που εφαρμόζονται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), τα οποία λειτουργούν βάσει κοινού πλαισίου (στο εξής «Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία – ΕΔΕΤ»). Θεσπίζει επίσης τις αναγκαίες διατάξεις ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και ο συντονισμός μεταξύ τους και με άλλα ενωσιακά μέσα, καθώς και τους κανόνες για τη χρήση του αποθεματικού επίδοσης με σκοπό τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι κοινοί κανόνες που εφαρμόζονται στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία καθορίζονται στο δεύτερο μέρος. Οι κανόνες που ισχύουν για τη μερική ή πλήρη χρήση του αποθεματικού επίδοσης για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προβλέπονται στο άρθρο 23α.»

2.    Στο άρθρο 2 προστίθεται το σημείο 40:

«διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»: οι μεταρρυθμίσεις που προσδιορίζονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, σύμφωνα με το άρθρο 2α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών».

3.    Στο άρθρο 4, η παράγραφος 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

   «7. Το μερίδιο του προϋπολογισμού της Ένωσης που διατίθεται στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία εκτελείται εντός του πλαισίου της επιμερισμένης διαχείρισης μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 62 του δημοσιονομικού κανονισμού, πλην του ποσού στήριξης από το Ταμείο Συνοχής που μεταφέρεται στη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» που αναφέρεται στο άρθρο 92 παράγραφος 6 του παρόντος κανονισμού, των καινοτόμων δράσεων με πρωτοβουλία της Επιτροπής βάσει του άρθρου 8 του κανονισμού του ΕΤΠΑ, της τεχνικής συνδρομής με πρωτοβουλία της Επιτροπής, της στήριξης για άμεση διαχείριση σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΤΘΑ και της χρήσης του αποθεματικού επίδοσης για τα Ταμεία με σκοπό τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με το άρθρο 23α

4.    Στο άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο α) προστίθεται το σημείο viii):

   «viii) πληροφορίες σχετικά με την ανακατανομή του αποθεματικού επίδοσης που χρησιμοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1α στοιχείο β),»

5.    Στο άρθρο 20, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

   Το 6 % των πόρων που διατίθενται στο ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το Ταμείο Συνοχής στο πλαίσιο του στόχου Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση που αναφέρεται στο άρθρο 89 παράγραφος 2 στοιχείο α) του παρόντος κανονισμού, καθώς και στο ΕΓΤΑΑ και σε μέτρα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΤΘΑ, συνιστά αποθεματικό επίδοσης. Το αποθεματικό επίδοσης καθορίζεται στο σύμφωνο εταιρικής σχέσης και στα προγράμματα και είτε κατανέμεται σε συγκεκριμένες προτεραιότητες είτε, για το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το Ταμείο Συνοχής, στηρίζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το άρθρο 22 του παρόντος κανονισμού.»

6.    Στο άρθρο 22 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 1α:

«1α. Ένα κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει εν μέρει ή εν όλω το αποθεματικό επίδοσης για:

α)τα προγράμματα και τις προτεραιότητες που έχουν επιτύχει τα ορόσημά τους σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως 7·ή

β)τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βάσει των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που υλοποιούνται σύμφωνα με την παράγραφο 8 και το άρθρο 23α.

   Στο άρθρο 22 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 8:

«8. Η απόφαση κράτους μέλους να χρησιμοποιεί μέρος ή το σύνολο του αποθεματικού επίδοσης για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με την παράγραφο 1α συνοδεύεται από πρόταση για την ανάληψη μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων σύμφωνα με το άρθρο 23α, καθώς και πρόταση για την ανακατανομή του συνόλου ή μέρους του αποθεματικού επίδοσης με την υποβολή τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 4 και το άρθρο 30 παράγραφος 3.»

7.    Προστίθεται νέο άρθρο 23α:

«Στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βάσει των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου»

1. Κράτος μέλος που επιλέγει τη μερική ή πλήρη κατανομή του αποθεματικού επίδοσης σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1α στοιχείο β) προτείνει στην Επιτροπή λεπτομερή δέσμη μέτρων κατάλληλων για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία. Η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που περιέχουν ορόσημα και στόχους για την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών μέτρων και χρονοδιάγραμμα που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη.

2. Η Επιτροπή αξιολογεί την πρόταση. Δύναται να διατυπώσει παρατηρήσεις ή να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες. Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος διαβιβάζει τις αιτούμενες πρόσθετες πληροφορίες και αναθεωρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, εφόσον του ζητηθεί.

3. Η Επιτροπή εκδίδει απόφαση, με εκτελεστική πράξη, στην οποία καθορίζονται οι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν από το κράτος μέλος, καθώς και το ποσό που χορηγείται από το αποθεματικό επίδοσης για τη στήριξή τους. Το ποσό αυτό είναι ανάλογο με τον χαρακτήρα και τη σημασία της μεταρρύθμισης και συμπληρώνει άλλα μέτρα ή πράξεις που λαμβάνουν στήριξη από πόρους της Ένωσης.

4. Η στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη μέλη βάσει του παρόντος άρθρου λαμβάνει τη μορφή χρηματοδότησης που δεν συνδέεται με τις δαπάνες που αναφέρονται στο άρθρο 121 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του δημοσιονομικού κανονισμού, η δε διαχείρισή της πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες της άμεσης διαχείρισης που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό και δεν απαιτεί εθνική συγχρηματοδότηση. Ο τίτλος II κεφάλαιο I και οι τίτλοι III έως IX του δεύτερου μέρους του παρόντος κανονισμού δεν εφαρμόζονται.

5. Η απόφαση που αναφέρεται στην παράγραφο 3 ορίζει ότι η στήριξη καταβάλλεται εξ ολοκλήρου όταν το κράτος μέλος έχει υλοποιήσει πλήρως τη μεταρρυθμιστική δέσμευση.

6. Το κράτος μέλος υποβάλλει τακτικά έκθεση στο πλαίσιο των μηχανισμών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου σχετικά με την πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων της μεταρρυθμιστικής δέσμευσης. Οι λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της υποβολής εκθέσεων καθορίζονται στην απόφαση που αναφέρεται στην παράγραφο 4.

8.    Στο άρθρο 91 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος: 

«4. Το σύνολο ή μέρος του αποθεματικού επίδοσης που περιλαμβάνεται στα ποσά που αναφέρονται στα άρθρα 91 και 92 μπορεί να κατανέμεται για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 23α, κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 8.»

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

O Πρόεδρος    O Πρόεδρος

(1)    ΕΕ C της , σ. .
(2)    ΕΕ C της , σ. .
(3)    ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320.
Top