EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017AE5659

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών» [COM(2017) 482 final — 2017/220 (COD)]

EESC 2017/05659

ΕΕ C 237 της 6.7.2018, p. 74–80 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.7.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 237/74


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα

«Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών»

[COM(2017) 482 final — 2017/220 (COD)]

(2018/C 237/12)

Εισηγήτρια:

Kinga JOÓ

Αίτηση γνωμοδότησης

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 13.9.2017 — Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 2.10.2017 — Συμβούλιο, 11.10.2017

Νομική βάση

Άρθρο 24 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αρμόδια υποεπιτροπή

Υποεπιτροπή SC/049 σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Υιοθετήθηκε από την υποεπιτροπή

7.2.2018

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

14.3.2018

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

533

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

201/0/5

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), έξι χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 211/2011 (1) για την πρωτοβουλία πολιτών, επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και ότι ο μηχανισμός της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών» (ΕΠΠ) συμβάλλει στην κάλυψη του δημοκρατικού ελλείμματος διότι στηρίζει την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα κοινά και τη συμμετοχική δημοκρατία.

1.2.

Το 2016, στη γνωμοδότηση πρωτοβουλίας (2) της ΕΟΚΕ, επισημάνθηκαν σημαντικά τεχνικά, νομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα σχετικά με τον σχεδιασμό της ΕΠΠ, καθώς και καταφανής υπερσυσσώρευση αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το γεγονός αυτό περιόρισε τόσο το εύρος της δημόσιας συζήτησης που θα μπορούσε να προκύψει από την ΕΠΠ όσο και τη νομική συνέχεια που θα μπορούσε να δοθεί σε επιτυχημένες πρωτοβουλίες.

1.3.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η τρέχουσα αναθεώρηση του κανονισμού 211/2011 για την πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί σημαντικό βήμα προς την πλήρη αξιοποίηση της ΕΠΠ, σύμφωνα με τις απόψεις που έχουν ήδη εκφράσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή των Περιφερειών και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.

1.4.

Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει τις ακόλουθες βελτιώσεις που περιλαμβάνονται στη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση κανονισμού σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, όσον αφορά τα εξής:

1.4.1.

η ομάδα των διοργανωτών θα μπορεί να ξεκινά τη συγκέντρωση δηλώσεων υποστήριξης σε ημερομηνία της επιλογής της·

1.4.2.

θα χορηγείται νομική αναγνώριση στις επιτροπές πολιτών, έτσι ώστε να περιορίζεται η ποινική ευθύνη των διοργανωτών σε περιπτώσεις απάτης και σοβαρής αμέλειας·

1.4.3.

θα δημιουργηθεί διαδικτυακή συνεργατική πλατφόρμα όπου οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την ΕΠΠ, έτσι ώστε να παρέχεται υποστήριξη στους διοργανωτές των ΕΠΠ κατά τη διαδικασία καταχώρισης πρωτοβουλιών και συγκέντρωσης δηλώσεων υποστήριξης. Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να συμμετέχει στη διαδικτυακή συνεργατική πλατφόρμα και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις της. Η ΕΟΚΕ θεωρεί σημαντικό οι χρήστες της πλατφόρμας να είναι καλά ενημερωμένοι όσον αφορά τις σχετικές με την ΕΠΠ υπηρεσίες που προσφέρει η ΕΟΚΕ στους διοργανωτές των ΕΠΠ·

1.4.4.

η Επιτροπή θα αναγνωρίσει τη χρησιμότητα των υπηρεσιών μετάφρασης που προσφέρει από το 2015 η ΕΟΚΕ σε όλους τους διοργανωτές των ΕΠΠ και θα παρέχει η ίδια μετάφραση του περιεχομένου της ΕΠΠ σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ κατά την καταχώριση μιας ΕΠΠ·

1.4.5.

θα ζητηθεί από τα κράτη μέλη, αφενός, να απλοποιήσουν, να μειώσουν και να εναρμονίσουν τα συστήματα των εθνικών κανόνων για τη συλλογή και την επαλήθευση δεδομένων και, αφετέρου, να μεριμνήσουν ώστε το δικαίωμα υποστήριξης μιας ΕΠΠ να βασίζεται στην εθνικότητα, διασφαλίζοντας ότι κανένας πολίτης της ΕΕ δεν αποκλείεται από την ΕΠΠ·

1.4.6.

κάθε κράτος μέλος θα προωθεί ενεργά την ΕΠΠ και θα θεσπίζει σημεία επαφής για την παροχή πληροφοριών και συνδρομής στους διοργανωτές των ΕΠΠ για τεχνικά θέματα και θέματα διαφημιστικών εκστρατειών που σχετίζονται με την ΕΠΠ·

1.4.7.

θα διατίθεται σε μόνιμη, πλέον, βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δωρεάν λογισμικό για τη διαδικτυακή συλλογή δηλώσεων υποστήριξης (OCS) (3), με σκοπό την απλοποίηση της συλλογής και καταχώρισης των δηλώσεων υποστήριξης και την επαλήθευσή τους από τις εθνικές αρχές. Επίσης, η ΕΟΚΕ χαιρετίζει το γεγονός ότι σε αυτό το μέσο θα έχουν εύκολη πρόσβαση και τα άτομα με αναπηρίες·

1.4.8.

η Επιτροπή θα αναλάβει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με την ύπαρξη της ΕΠΠ.

1.5.

Η ΕΟΚΕ υποβάλλει τις ακόλουθες παρατηρήσεις και συστάσεις όσον αφορά τη νέα πρόταση:

1.5.1.

Θα πρέπει να γίνει διάκριση των ιδιοτήτων, αφενός, του «θεσμικού ιθύνοντος» και, αφετέρου, του «υπεύθυνου λήψης αποφάσεων», τις οποίες προς το παρόν κατέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει ότι είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να στηρίζει πρωτοβουλίες και ότι αποτελεί φυσικό υποψήφιο για να αναλάβει χρέη διαμεσολαβητή και θεσμικού ιθύνοντος.

1.5.2.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΟΚΕ, η οποία προσκαλεί τους διοργανωτές των ΕΠΠ σε ποικίλες συζητήσεις στην ομάδα για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, στις συνεδριάσεις των τμημάτων της και στις συνόδους ολομέλειας (4), οι διοργανωτές των ΕΠΠ θα πρέπει να έχουν περισσότερες ευκαιρίες διαλόγου τόσο κατά όσο και μετά την εκστρατεία τους, ο δε διάλογος με τις επιτυχείς ΕΠΠ δεν θα πρέπει απαραίτητα να τερματίζεται με την επίσημη απάντηση της Επιτροπής.

1.5.3.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί επίσης σημαντικό να αξιοποιηθεί ως βήμα διαλόγου η ετήσια διάσκεψή της, η «Ημέρα Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών», να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των διοργανωτών και να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες δικτύωσης για τους διοργανωτές τρεχουσών και επιτυχημένων ΕΠΠ.

1.5.4.

Θα πρέπει να δίδεται η δέουσα συνέχεια στις επιτυχημένες πρωτοβουλίες. Έχοντας αυτόν τον στόχο κατά νου, η ΕΟΚΕ ευελπιστεί ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα δραστηριοποιηθούν εξίσου προκειμένου να παρέχουν στους διοργανωτές την ευκαιρία να παρουσιάζουν και να θέτουν προς συζήτηση τις πρωτοβουλίες τους, σύμφωνα με το παράδειγμα της ΕΟΚΕ η οποία προσκαλεί τους διοργανωτές των ΕΠΠ σε διάφορες συζητήσεις. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό οι επιτυχημένες πρωτοβουλίες να συζητούνται στις συνόδους ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να αυξηθεί η πολιτική διάσταση του ευρωπαϊκού διαλόγου για θέματα που προβάλλονται από ΕΠΠ.

1.5.5.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σύστασή της για την εξασφάλιση ισόρροπης κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ όσον αφορά την ΕΠΠ (5), η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τη θέση που εξέφρασε η κοινωνία των πολιτών (6) ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ο μοναδικός διοργανωτής της δημόσιας ακρόασης για τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες, ενώ η Επιτροπή θα εκπροσωπείται σε κατάλληλο επίπεδο. Οι δημόσιες ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν εκδήλωση ζωτικής σημασίας για τους διοργανωτές επιτυχημένων ΕΠΠ που τους παρέχει τη δυνατότητα να εκφράσουν τους στόχους τους και να συνεργαστούν με τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι είναι οι εκπρόσωποι του ευρύτερου σώματος πολιτών της ΕΕ.

1.5.6.

Η Επιτροπή θα πρέπει να αιτιολογεί σαφώς και λεπτομερώς την απόφασή της να απορρίψει την καταχώριση μιας πρωτοβουλίας, είτε πρόκειται για μερική, είτε για πλήρη απόρριψη της αίτησης.

1.5.7.

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρόταση της Επιτροπής να επιτρέπει την καταχώριση μέρους μιας πρότασης ΕΠΠ. Ωστόσο, θα πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς λήψης μίας και μοναδικής απόφασης σχετικά με την καταχώριση.

1.5.8.

Δεδομένης της σημασίας της ΕΠΠ για τη δημοκρατία της ΕΕ και της πρόσφατης θέσπισής της, και λαμβανομένου επίσης υπόψη ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για την εφαρμογή των αλλαγών που προκύπτουν από την τρέχουσα νομοθετική αναθεώρηση θα είναι σημαντικός, η χρονική περίοδος που προβλέπεται για την αναθεώρηση της ΕΠΠ θα πρέπει να παραμείνει τριετής.

1.5.9.

Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει την αναγνώριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της αξίας και της συνεχιζόμενης χρησιμότητας των υπηρεσιών μετάφρασης που παρέχει η ΕΟΚΕ από το 2015. Η μελλοντική παροχή υπηρεσιών μετάφρασης από την Επιτροπή θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τη μετάφραση των παραρτημάτων μιας πρότασης ΕΠΠ, πράγμα το οποίο είναι σημαντικό για να διευκολυνθεί η πληρέστερη κατανόηση των προτάσεων της πρωτοβουλίας από το κοινό (7).

1.5.10.

Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει την αξία και την ανάγκη περαιτέρω συζήτησης προκειμένου να αποφασιστεί εάν είναι σκόπιμο να μειωθεί το ελάχιστο όριο ηλικίας για την υποστήριξη μιας ΕΠΠ.

2.   Γενικές παρατηρήσεις

2.1.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών αποτελεί καινοτόμο μέσο που εισήγαγε η Συνθήκη της Λισαβόνας και σημαντική συνιστώσα της τρέχουσας και της μελλοντικής ανάπτυξης της διακρατικής συμμετοχικής δημοκρατίας στην ΕΕ (8). Η ΕΠΠ αποτελεί δικαίωμα που απορρέει από το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν στον δημοκρατικό βίο της Ένωσης. Η ΕΠΠ θα πρέπει να διευκολύνει την ενεργό συμμετοχή κάθε πολίτη στον καθορισμό της ατζέντας της ΕΕ και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεών της, με την προώθηση της διεξαγωγής δημοσίου διαλόγου σε ολόκληρη την ΕΕ και με την παροχή στους πολίτες της δυνατότητας να ζητούν απευθείας από την Επιτροπή να προτείνει μια ενωσιακή νομική πράξη.

2.2.

Οι κανόνες και οι διαδικασίες που διέπουν την ΕΠΠ περιγράφονται σε κανονισμό της ΕΕ που εκδόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2011 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου 2012 (9). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέο κανονισμό στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 στο πλαίσιο της συνοδευτικής δέσμης μέτρων για την Κατάσταση της Ένωσης.

2.3.

Δυνάμει του ισχύοντος κανονισμού, ΕΠΠ μπορούν να διοργανώσουν ή/και να υπογράψουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας που τους παρέχει δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές (10). Οι πρωτοβουλίες διοργανώνονται από επιτροπή πολιτών. Διάφορες οργανώσεις μπορούν να προωθούν ή να υποστηρίζουν τις εν λόγω πρωτοβουλίες, υπό την προϋπόθεση της επικράτησης πλήρους διαφάνειας.

2.4.

Η προβλεπόμενη διαδικασία της ΕΠΠ μπορεί να συνοψιστεί στις εξής τρεις φάσεις:

2.4.1.

Η αρχική φάση συνίσταται στη συγκρότηση μιας «επιτροπής πολιτών» (11), στην επίσημη καταχώριση της πρωτοβουλίας (12), υπό την αίρεση της αξιολόγησης της επιλεξιμότητάς της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (13), και στην πιστοποίηση του συστήματος διαδικτυακής συλλογής υπογραφών (14).

2.4.2.

Στη φάση της συλλογής πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο «δηλώσεις υποστήριξης» (υπογραφές) σε μέγιστη περίοδο 12 μηνών και σε τουλάχιστον 7 χώρες της ΕΕ (15). Το αποτέλεσμα αυτό πιστοποιείται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές (16) και έπειτα η επιτυχημένη ΕΠΠ υποβάλλεται στην Επιτροπή.

2.4.3.

Μετά την υποβολή της, η επιτυχημένη πρωτοβουλία εξετάζεται από την Επιτροπή και, στη συνέχεια, πραγματοποιείται συνάντηση με τους διοργανωτές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει δημόσια ακρόαση. Η Επιτροπή οφείλει, εντός τριμήνου, να αποφασίσει εάν και σε ποιον βαθμό θα υποβάλει νομοθετική πρόταση σχετικά με την πρωτοβουλία και να απαντήσει με ανακοίνωση.

2.5.

Έως σήμερα, περισσότερα από 8 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ έχουν υπογράψει τουλάχιστον μία ΕΠΠ. Παρόλο που έχουν υποβληθεί 69 πρωτοβουλίες, μόνο οι 48 έχουν καταχωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ των οποίων μόνο τέσσερις έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο υπογραφές (17). Έχουν υπάρξει κάποιες περιορισμένες απαντήσεις σε επιτυχημένες πρωτοβουλίες, αλλά μόνο μία επιτυχημένη πρωτοβουλία έχει οδηγήσει σε δέσμευση της Επιτροπής να υποβάλει νέα νομοθετική πρόταση (18).

2.6.

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τους διοργανωτές και τους εκπροσώπους της οργανωμένης κοινωνίας πολιτών ότι, παρά την εφαρμογή ορισμένων θετικών τεχνικών αλλαγών, το μέσο της ΕΠΠ απέχει ακόμα πολύ από την πλήρη αξιοποίηση των δημοκρατικών του δυνατοτήτων. Κατά τον εορτασμό της «Ημέρας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών» του 2017 («2017 ECI Day») (19), η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε πλήρη νομοθετική αναθεώρηση. Πρόκειται για σημαντική ευκαιρία ενίσχυσης του δημόσιου διαλόγου στην ΕΕ, καθώς και της δυνατότητας του κοινού να επηρεάσει, μέσω της ΕΠΠ, την πολιτική της ΕΕ και, συγκεκριμένα, τον καθορισμό της θεματολογίας και τη λήψη αποφάσεων. Είναι επίσης κοινώς αποδεκτό ότι η ΕΠΠ έχει τη δυνατότητα να συσπειρώνει τους πολίτες της ΕΕ γύρω από τα θέματα που τους ενώνουν και να ενισχύει την αίσθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

2.7.

Οι διοργανωτές των ΕΠΠ έχουν επισημάνει την αξία που έχει επίσης η ίδια η διαδικασία της ΕΠΠ όσον αφορά την ανάπτυξη δικτύων για κοινά θέματα, πράγμα το οποίο συμπληρώνει τον στόχο της συγκέντρωσης ενός εκατομμυρίου υπογραφών.

3.   Θεσμική απόκριση στην ΕΠΠ

3.1.

Η ΕΟΚΕ πρόβαλε την ΕΠΠ στην ετήσια ημερίδα της για την ΕΠΠ (20) και συγκρότησε μια υπηρεσία υποστήριξης («helpdesk») (21) που παρείχε στους διοργανωτές πρωτοβουλιών, μεταξύ άλλων, μεταφράσεις των περιγραφών των ΕΠΠ (εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή αίτησης), έντυπες και ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις σχετικά με την ΕΠΠ και διάφορες ευκαιρίες παρουσίασης των ΕΠΠ στις συνεδριάσεις της ειδικής ομάδας για την ΕΠΠ, στις συνεδριάσεις των τμημάτων και στις συνόδους ολομέλειας της ΕΟΚΕ (22).

3.2.

Η ΕΟΚΕ, στη γνωμοδότηση πρωτοβουλίας που υιοθέτησε στις 13 Ιουλίου 2016 (23), πρότεινε να καταστεί η ΕΠΠ πιο αποτελεσματική, ορατή και φιλική προς τους πολίτες.

3.3.

Τα συμπεράσματα μελέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (24) ενσωματώθηκαν τον Οκτώβριο του 2015 σε ψήφισμα (25) με το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε επισήμως την αναθεώρηση του κανονισμού για την ΕΠΠ και διατύπωσε έντονες συστάσεις στην Επιτροπή για την εισαγωγή τροποποιήσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπόνησε επίσης το 2017 σχέδιο έκθεσης πρωτοβουλίας (26) και πρότεινε αλλαγές στον κανονισμό για την ΕΠΠ.

3.4.

Τον Μάρτιο του 2015, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια εκπόνησε, κατόπιν έρευνας ιδίας πρωτοβουλίας, 11 κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω βελτιώσεις της ΕΠΠ (27) και τον Ιούλιο του 2017 απέστειλε ανοικτή επιστολή στην Επιτροπή ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της (28).

3.5.

Τον Οκτώβριο του 2015, η Επιτροπή των Περιφερειών υιοθέτησε γνωμοδότηση με την οποία τάσσεται υπέρ της ταχείας και ουσιαστικής αναθεώρησης του κανονισμού (29) και αναμένεται να υιοθετήσει μία ακόμη γνωμοδότηση κατά τη σύνοδο ολομέλειάς της τον Μάρτιο του 2018.

3.6.

Η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση προόδου τον Απρίλιο του 2015, καθώς και μια απάντηση στις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο του 2016, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που συναντούν οι πολίτες οι οποίοι διοργανώνουν και υποστηρίζουν ΕΠΠ.

3.7.

Οι διοργανωτές ΕΠΠ προσέβαλαν πολλές αποφάσεις καταχώρισης ΕΠΠ της Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (30) και υπέβαλαν καταγγελίες στην Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια (31). Οι αποφάσεις στις εν λόγω υποθέσεις ενίσχυσαν τις πιέσεις υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, ιδίως όσον αφορά τη μερική καταχώριση μιας ΕΠΠ και το καθήκον της Επιτροπής να εξηγεί την απόφασή της.

4.   Ο ρόλος της ΕΟΚΕ και η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

4.1.

Η ΕΟΚΕ, σαν γέφυρα μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και της οργανωμένης κοινωνίας πολιτών, έχει συμμετάσχει εξ αρχής στη συζήτηση για την ΕΠΠ. Αυτό πιστοποιείται από τις γνωμοδοτήσεις που έχει ήδη υιοθετήσει (32), από την υποστήριξη που έχει προσφέρει στην ΕΠΠ, καθώς και από τη σύσταση ειδικής ομάδας για την παρακολούθηση της εξέλιξης και της άσκησης αυτού του δικαιώματος συμμετοχής στον δημοκρατικό βίο της Ένωσης (33).

4.2.

Η ΕΟΚΕ θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στην πολυ-θεσμική δέσμευση στη διαδικασία ΕΠΠ, με διττό ρόλο διαμεσολαβητή και θεσμικού ιθύνοντος. Ακολούθως παρατίθενται ορισμένες πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες της ΕΟΚΕ:

4.2.1.

«Ημέρα Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών»: διοργανώνεται κάθε χρόνο από την ΕΟΚΕ για την προβολή της ΕΠΠ και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ΕΠΠ σε υψηλή θέση στο θεσμικό θεματολόγιο της ΕΕ. Η Ημέρα Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών αποτελεί ήδη σημαντική ευκαιρία διαλόγου μεταξύ διοργανωτών ΕΠΠ, θεσμικών οργάνων της ΕΕ και άλλων ενδιαφερομένων, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση της εφαρμογής και την αποτελεσματικότητα της ΕΠΠ, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να διευκολύνουν τη δικτύωση μεταξύ διοργανωτών και άλλων ενδιαφερομένων, αποτελώντας έτσι πλατφόρμα διαλόγου για τις επιτυχείς ΕΠΠ. Η ΕΟΚΕ θα συνεχίσει να αξιοποιεί την επιτυχία της Ημέρας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και θα διευρύνει το πεδίο και τον ρόλο της διάσκεψης, για παράδειγμα, με την τακτική επανεξέταση των επακόλουθων ενεργειών της Επιτροπής ως απάντηση στις επιτυχείς ΕΠΠ. Η Ημέρα Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών διοργανώνεται από την ειδική ομάδα σε συνεργασία με τους σχετικούς στρατηγικούς εταίρους με την:

4.2.2.

εκπόνηση ενός πρακτικού οδηγού (ήδη βρίσκεται στην τρίτη του έκδοση), με σκοπό την προβολή και την προαγωγή των ΕΠΠ (34). Επιπροσθέτως, η ΕΟΚΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις ΕΠΠ και σε άλλη μία έκδοσή της, στο Ευρωπαϊκό διαβατήριο για την ενεργό συμμετοχή του πολίτη (35) (που διατίθεται σε έντυπη μορφή και σε έκδοση HTML (36)), με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών της ΕΕ για το σύνολο των δικαιωμάτων τους και την τόνωση της διακρατικής συμμετοχικής δημοκρατίας·

4.2.3.

πρόσκληση διοργανωτών ΕΠΠ με πρωτοβουλίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των τομέων πολιτικής της ΕΟΚΕ για να της παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες τους (37). Οι ευκαιρίες αυτές επιτρέπουν στην ΕΟΚΕ να προσφέρει στους διοργανωτές ΕΠΠ μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων και να προβάλλει την ΕΠΠ ως δημοκρατικό εργαλείο, διατηρώντας παράλληλα ουδέτερη θέση αναφορικά με το εκάστοτε ζήτημα πολιτικής·

4.2.4.

κατάρτιση γνωμοδότησης πρωτοβουλίας για κάθε επιτυχή ΕΠΠ, εφόσον το αντικείμενό της εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της ΕΟΚΕ·

4.2.5.

Εκπρόσωποι της ΕΟΚΕ θα πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε δημόσια ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επιτυχημένες πρωτοβουλίες, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη διοργανική διαδικασία για την ανάλυση της απόκρισης σε μια επιτυχημένη ΕΠΠ. Η ΕΟΚΕ θα πρέπει να προσκαλείται εξ ορισμού στη δημόσια ακρόαση (38). Η γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ θα βασίζεται σε συζητήσεις κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕΟΚΕ, στις οποίες προσκαλούνται οι διοργανωτές.

4.2.6.

Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει τη διαδικτυακή συνεργατική πλατφόρμα και επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτήν και να ενημερώνεται για τις σχετικές εξελίξεις. Η ΕΟΚΕ πιστεύει επίσης ότι είναι σημαντικό οι χρήστες της πλατφόρμας να είναι καλά ενημερωμένοι όσον αφορά τις σχετικές με την ΕΠΠ υπηρεσίες που προσφέρει η ΕΟΚΕ στους διοργανωτές των ΕΠΠ.

4.2.7.

Η ΕΟΚΕ θα εξακολουθήσει να προωθεί μια ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη ΕΠΠ και να ευαισθητοποιεί σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα μέσω των δικών της πρωτοβουλιών με τίτλο «Τοπική δράση».

5.   Παρατηρήσεις σχετικά με τις τροποποιήσεις του κανονισμού

5.1.

Η ΕΠΠ θα έπρεπε να είναι σαφής, απλή και φιλική προς τον χρήστη. Εντούτοις, πολλοί διοργανωτές ΕΠΠ, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών (39), ακαδημαϊκοί σχολιαστές (40) και θεσμικοί παράγοντες ανέφεραν σημαντικά τεχνικά και νομικά ζητήματα σχετικά με την ΕΠΠ. Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής για τροποποίηση του κανονισμού με σκοπό την αντιμετώπιση των πιο σύνθετων θεσμικών, νομικών και οργανωτικών ζητημάτων και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων. Αυτό, με τη σειρά του, θα ενισχύσει τις συζητήσεις που διευκολύνονται από τη διαδικασία ΕΠΠ σε ολόκληρη την ΕΕ, ανεξάρτητα από το εάν η εκάστοτε ΕΠΠ συλλέξει ένα εκατομμύριο υπογραφές ή όχι.

5.2.

Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει με έμφαση τη στήριξή της στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η σωστή και άρτια εφαρμογή της ΕΠΠ μπορεί να συντείνει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των πολιτών της ΕΕ και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και στη σημαντική ενίσχυση της συμμετοχής του κοινού στον δημοκρατικό βίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό βήμα στην ευρύτερη ανάπτυξη της συμμετοχικής δημοκρατίας στην ΕΕ.

5.3.

Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει την ισχυρή διοργανική στήριξη προς την ΕΠΠ και χαιρετίζει τις προτάσεις τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής των Περιφερειών και της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας. Κάθε θεσμικό όργανο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των εκστρατειών για την ΕΠΠ και μετά τη λήξη τους, προκειμένου να παράσχει βοήθεια και ευκαιρίες διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των διοργανωτών.

5.4.

Η ΕΟΚΕ συνιστά κάθε κράτος μέλος να θεσπίζει σημεία επαφής για την παροχή πληροφοριών και συνδρομής στους διοργανωτές των ΕΠΠ για τεχνικά θέματα, καθώς και για θέματα διαφημιστικών εκστρατειών που σχετίζονται με την ΕΠΠ, και να προωθεί ενεργά την ΕΠΠ σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

5.5.

Για λόγους απλοποίησης και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του μέσου της ΕΠΠ, η ΕΟΚΕ διατυπώνει τις ακόλουθες προτάσεις για την αναθεώρηση του κανονισμού:

5.5.1.

Θα πρέπει να γίνει διάκριση των ιδιοτήτων της Επιτροπής, αφενός, ως «θεσμικού ιθύνοντος» (41) για τους διοργανωτές ΕΠΠ και, αφετέρου, ως «υπεύθυνου λήψης αποφάσεων». Τούτο κατέχει καθοριστική σημασία τόσο για την επίλυση ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και για την προώθηση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής του μέσου της ΕΠΠ. Η ΕΟΚΕ αποτελεί φυσικό υποψήφιο για τον ρόλο του θεσμικού ιθύνοντος.

5.5.2.

Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες διαλόγου με τους διοργανωτές των ΕΠΠ, τόσο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας όσο και μετά τη λήξη της, με σκοπό την ενίσχυση της πολιτικής χροιάς των θεμάτων των εκστρατειών των ΕΠΠ. Έχοντας αυτόν τον στόχο κατά νου, η ΕΟΚΕ ευελπιστεί ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα συμμετέχουν ισότιμα παρέχοντας ευκαιρίες στους διοργανωτές ώστε να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις πρωτοβουλίες τους, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΟΚΕ η οποία προσκαλεί τους διοργανωτές των ΕΠΠ σε ποικίλες συζητήσεις στην ομάδα για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, στις συνεδριάσεις των τμημάτων και στις συνόδους ολομέλειας. Η ακρόαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μείζονος σημασίας για αυτές τις ευκαιρίες διαλόγου.

5.5.3.

Να διασφαλίζεται η κατάλληλη συνέχιση των επιτυχών πρωτοβουλιών. Ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά το δικαίωμα πρωτοβουλίας, είτε να εκπονεί νομοθετική πρόταση εντός 12 μηνών από το πέρας της εκάστοτε εκστρατείας είτε να διατυπώνει πλήρη αιτιολόγηση μιας απόφασης να μην υποβάλει καμία πρόταση.

5.5.4.

Εκτός από τις ακροάσεις που πραγματοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη συνάντηση της Επιτροπής με τους διοργανωτές, η Επιτροπή πρέπει να διατηρεί επίσης στενότερους δεσμούς με τους διοργανωτές των ΕΠΠ. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν επαφές με τους διοργανωτές για δραστηριότητες που σχετίζονται με το θέμα μιας επιτυχημένης ΕΠΠ μετά την έκδοση της αρχικής γνωμοδότησης της Επιτροπής.

5.5.5.

Για να διασφαλιστεί η σωστή ισορροπία καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τη θέση που εξέφρασε η κοινωνία των πολιτών σε ακρόαση της ΕΟΚΕ, σύμφωνα με την οποία το Κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ο μοναδικός διοργανωτής της δημόσιας ακρόασης για τις επιτυχημένες ΕΠΠ.

5.5.6.

Η Επιτροπή θα πρέπει να αιτιολογεί σαφώς και λεπτομερώς την απόφασή της να απορρίψει την καταχώριση μιας πρωτοβουλίας, είτε πρόκειται για μερική, είτε για πλήρη απόρριψη της αίτησης.

5.5.7.

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρόταση της Επιτροπής να επιτρέψει τη μερική καταχώριση. Εντούτοις, για να ακολουθούνται σαφείς και απλές διαδικασίες και κριτήρια αναφορικά με την καταχώριση των ΕΠΠ, θα πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς λήψης μίας και μοναδικής απόφασης σχετικά με την καταχώριση. Η Επιτροπή θα μπορούσε να παρέχει συμβουλές στους διοργανωτές σχετικά με τη νομική βάση της πρότασής τους πριν από την υποβολή και να προτείνει πιθανές λύσεις ούτως ώστε να αποφεύγεται η απόρριψη της αίτησής τους.

5.5.8.

Η ΕΟΚΕ θα παρακολουθήσει τη συζήτηση σχετικά με τη μείωση του ελάχιστου ορίου ηλικίας για την υποστήριξη και τη συμμετοχή σε μια ΕΠΠ. Η ΕΟΚΕ γνωρίζει ότι το ζήτημα αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα, ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζει την ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση.

5.5.9.

Είναι σημαντικό η χρονική περίοδος για την αναθεώρηση της ΕΠΠ να παραμείνει τριετής. Αυτό οφείλεται στη σημασία της ΕΠΠ για τη δημοκρατία της ΕΕ, στην πρόσφατη θέσπισή της, αλλά και στον χρόνο που θα χρειαστεί για την εφαρμογή των αλλαγών που προκύπτουν από την τρέχουσα νομοθετική αναθεώρηση.

5.5.10.

Κρίνεται δε σκόπιμο να ενισχυθεί η διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών ως προς την ΕΠΠ. Αυτό πρέπει να γίνει κυρίως μέσω ειδικών εκστρατειών υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών. Υπό αυτό το πρίσμα, προτείνεται να επιτραπεί στην ομάδα των διοργανωτών να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους υποστηρικτές (κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης της επαφής αυτής από τους υποστηρικτές) για τις εξελίξεις της εκστρατείας και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία οφείλει να δίνει μεγαλύτερη δημοσιότητα στη συνέχιση των επιτυχημένων πρωτοβουλιών, καθώς και να ενημερώνει σχετικά πρωτίστως την ομάδα των διοργανωτών.

5.5.11.

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τη χρησιμότητα των υπηρεσιών μετάφρασης που παρέχει η ΕΟΚΕ από το 2015. Η παροχή υπηρεσιών μετάφρασης θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τη μετάφραση των παραρτημάτων μιας πρότασης ΕΠΠ (42). Τούτο είναι σημαντικό προκειμένου να διευκολυνθεί η πληρέστερη κατανόηση των προτάσεων μιας πρωτοβουλίας από το κοινό.

5.5.12.

Τέλος, πρέπει να διερευνηθούν νέες μέθοδοι σύνδεσης της ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών στο πλαίσιο των ψηφιακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έτσι ώστε οι ΕΠΠ να προσεγγίζουν ένα ευρύτερο κοινό.

Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Γιώργος ΝΤΆΣΗΣ


(1)  ΕΕ L 65 της 11.3.2011, σ. 1.

(2)  EE C 389 της 21.10.2016, σ. 35.

(3)  Το OCS είναι το αγγλικό ακρωνύμιο του «Online Collection Software» (λογισμικό διαδικτυακής συλλογής) και αποτελεί μέσο το οποίο διατίθεται δωρεάν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών. Αυτό το μέσο διευκολύνει τόσο τη συλλογή δεδομένων όσο και την επαλήθευσή τους από τις εθνικές αρχές. Συν τοις άλλοις, το συγκεκριμένο λογισμικό είναι συμβατό με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 211/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1179/2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, https://joinup.ec.europa.eu/software/ocs/description.

(4)  Απόφαση του Προεδρείου της ΕΟΚΕ στις 14.10.2014 σχετικά με τα εσωτερικά κριτήρια για την πρόσκληση των διοργανωτών στις συνόδους ολομέλειας και στις συνεδριάσεις των τμημάτων.

(5)  Σημείο 1.4.5 της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών (αναθεώρηση)» (γνωμοδότηση πρωτοβουλίας) της 13ης Ιουλίου 2016.

(6)  Η ΕΟΚΕ διεξήγαγε δημόσια ακρόαση σχετικά με τη νέα πρόταση για την ΕΠΠ με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στις 12.12.2017.

(7)  Όσον αφορά τη σημασία των παραρτημάτων, βλ. σκέψεις 47-58 στην υπόθεση T-529/13 — Izsák και Dabis κατά Επιτροπής.

(8)  Άρθρο 11 παράγραφος 4 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΕ) και άρθρο 24 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 211/2011.

(10)  Σε όλα τα κράτη μέλη, δικαίωμα ψήφου κατέχουν οι άνω των 18 ετών, με εξαίρεση την Αυστρία, όπου το όριο είναι τα 16 έτη.

(11)  Η επιτροπή πολιτών πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον επτά πολίτες της ΕΕ που διαμένουν σε ισάριθμα κράτη μέλη της ΕΕ.

(12)  Η πρωτοβουλία πρέπει να περιγράφεται με ανώτατο όριο 800 χαρακτήρων (100 στον τίτλο, 200 για την περιγραφή και 500 για τις λεπτομέρειες των στόχων).

(13)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 211/2011 άρθρο 4 παρ. 2. Το σημαντικότερο είναι το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β), το οποίο απαιτεί μια προτεινόμενη ΕΠΠ να μην βρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής να υποβάλλει πρόταση για την έκδοση νομικής πράξης της Ένωσης για την εφαρμογή των Συνθηκών. Για μια αξιολόγηση των αποφάσεων καταχώρισης της Επιτροπής βλ. James Organ, «Decommissioning direct democracy? A critical analysis of Commission decision-making on the legal admissibility of European Citizens Initiative proposals», 10 EuConst (2014), 422–443.

(14)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 211/2011 άρθρο 6. Ο κανονισμός προβλέπει ότι η διαδικασία αυτή διεξάγεται από τις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους μέλους όπου συγκεντρώνονται οι δηλώσεις υποστήριξης.

(15)  Ο κανονισμός προβλέπει την υποχρέωση συγκέντρωσης ελάχιστου αριθμού υπογραφών ανά χώρα, ανάλογου με τον αριθμό των κατοίκων της: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/signatories?lg=el.

(16)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 211/2011 άρθρο 15.

(17)  Οι επιτυχείς προτάσεις είναι οι εξής: «Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!», «Stop vivisection (Σταματήστε τη ζωοτομία)», «Ένας από μάς», και «Η απαγόρευση της γλυφοσάτης και η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τα τοξικά φυτοφάρμακα»: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/successful

(18)  Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Απαγόρευση της γλυφοσάτης και προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τα τοξικά φυτοφάρμακα», C(2017) 8414 final. Την 1η Φεβρουαρίου 2018, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης πρόταση για την αναθεώρηση της οδηγίας για το πόσιμο νερό, η οποία αποτελεί εν μέρει απόκριση στην ΕΠΠ Right2Water.

(19)  Η Ημέρα Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών είναι μια ετήσια διάσκεψη που διοργανώνει η ΕΟΚΕ. Εταίροι της Ημέρας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών 2017 ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, ο οργανισμός The ECI Campaign, η ΜΚΟ European Citizens' Action Service, η Νομική Σχολή και η Σχολή Κοινωνικής Δικαιοσύνης του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, η οργάνωση Democracy International, η ομάδα προβληματισμού Initiative and Referendum Institute Europe και το People2power. Η αναθεώρηση της ΕΠΠ ανακοινώθηκε από τον πρώτο αντιπρόεδρο κ. Frans Timmermans στην εναρκτήρια συνεδρίαση.

(20)  Η πρώτη εκδήλωση της Ημέρας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών έλαβε χώρα στις 30.3.2012, μία ημέρα πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού για την ΕΠΠ. Έκτοτε, η ΕΟΚΕ έχει διοργανώσει έξι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Απρίλιο. Η έβδομη, η εκδήλωση του 2018, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου.

(21)  Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στη δημοσίευση της ΕΟΚΕ με τίτλο: «Υπηρεσία υποστήριξης της ΕΠΠ στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή».

(22)  Πρβλ. υποσημείωση 4.

(23)  Γνωμοδότηση πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών (αναθεώρηση)» (EE C 389 της 21.10.2016, σ. 35).

(24)  Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «Implementation of the European Citizens' Initiative. The experience of the first three years» (Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών. Η εμπειρία από τα τρία πρώτα έτη), 2015.

(25)  Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 28ης Οκτωβρίου 2015 σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (2014/2257(INI)). Εισηγητής: György Schöpflin: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2015-0382+0+DOC+XML+V0//EL.

(26)  Σχέδιο έκθεσης — Αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 211/2011 σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών, 11.9.2017: http://www.europarl.europa.eu/committees/el/afco/draft-reports.html?ufolderComCode=AFCO&ufolderLegId=8&ufolderId=09289&linkedDocument=true&urefProcYear=&urefProcNum=&urefProcCode=.

(27)  Υπόθεση: OI/9/2013/TN που άνοιξε στις 18.12.2013 και απόφαση στις 4.3.2015: http://www.ombudsman.europa.eu/en/cases/decision.faces/it/59205/html.bookmark.

(28)  Υπόθεση: SI/6/2017/KR, επιστολή της 11.7.2017:

https://www.ombudsman.europa.eu/cases/correspondence.faces/en/81311/html.bookmark.

(29)  Επιτροπή των Περιφερειών, Γνωμοδότηση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (EE C 423 της 17.12.2015, σ. 1).

(30)  Συγκεκριμένα, οι επιτυχείς προσβολές των αποφάσεων του Δικαστηρίου της 3.2.2017 στην υπόθεση T-646/13 (Minority SafePack)· της 10.5.2017 στην υπόθεση T-754/14 (Stop TTIP)· και της 12.9.2017 στην υπόθεση C-589/15 P (Ένα εκατομμύριο υπογραφές για την Ευρώπη της αλληλεγγύης).

(31)  Αποφάσεις στην υπόθεση 1086/2017/PMC της 4.10.2017 (Mum, Dad & Kids), στην υπόθεση 1609/2016/JAS της 18.4.2017 (Stop Vivisection) και καταγγελίες 402/2014/PMC (εμπιστευτικό) της 3.3.2015 και 2071/2013/EIS της 12.12.2014 (Stop Vivisection).

(32)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα «H εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας: η συμμετοχική δημοκρατία και η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (άρθρο 11)» (EE C 354 της 28.12.2010, σ. 59).

Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ σχετικά με την «Πρωτοβουλία Πολιτών» (EE C 44 της 11.2.2011, σ. 182).

Γνωμοδότηση πρωτοβουλίας της ΕΟΚΕ με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (αναθεώρηση)» (EE C 389 της 21.10.2016, σ. 35).

(33)  Η ειδική ομάδα της ΕΟΚΕ για την ΕΠΠ συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με σκοπό να παρέχει πολιτική καθοδήγηση σχετικά με την ΕΠΠ και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον εν λόγω τομέα.

(34)  http://www.eesc.europa.eu/resources/docs/qe-04-15-566-el-n.pdf.

(35)  http://www.eesc.europa.eu/resources/docs/qe-04-15-149-el-n.pdf.

(36)  http://www.eesc.europa.eu/eptac/en.

(37)  Πρβλ. υποσημείωση 4.

(38)  Στις 2.2.2014, ο τότε πρόεδρος της ΕΟΚΕ κ. Henri Malosse απέστειλε στον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz επίσημη επιστολή, στην οποία εξέφραζε το ενδιαφέρον της ΕΟΚΕ να προσκαλείται σε τακτική βάση στις δημόσιες ακροάσεις για τις επιτυχείς ΕΠΠ.

(39)  C. Berg, J. Tomson, An ECI that works! Learning from the first two years of the European Citizens' Initiative, 2014: http://ecithatworks.org/.

(40)  Μεταξύ άλλων, τα πρόσφατα άρθρα Organ, «EU Citizen Participation, openness and the European Citizens Initiative: the TTIP legacy», 54 CMLRev 1713–1748 (2017)· Καρατζιά, «The European Citizens Initiative and the EU institutional balance: On realism and the possibilities of affecting EU lawmaking», 54 CML Rev. (2017), 177–208· και Βογιατζής, «Between discretion and control: Reflections on the institutional position of the Commission within the European citizens' initiative process», European Law Journal, 2017, 23, 250-271.

(41)  Βλ. σημεία 1.2 και 4.3.2 της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ σχετικά με την Πρωτοβουλία Πολιτών (EE C 44 της 11.2.2011, σ. 182).

(42)  Όσον αφορά τη σημασία των παραρτημάτων, βλ. σκέψεις 47-58 στην υπόθεση T-529/13 — Izsák και Dabis κατά Επιτροπής.


Top