EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0001

Πρόταση ΟΔΗΓIΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟIΝΟΒΟΥΛIΟΥ ΚΑI ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛIΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/25/ΕΚ όσον αφορά την εφαρμογή των φάσεων των εκπομπών στους ελκυστήρες με μικρό μετατρόχιο

/* COM/2011/0001 τελικό - COD 2011/0002 */

52011PC0001

Πρόταση ΟΔΗΓIΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟIΝΟΒΟΥΛIΟΥ ΚΑI ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛIΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/25/ΕΚ όσον αφορά την εφαρμογή των φάσεων των εκπομπών στους ελκυστήρες με μικρό μετατρόχιο /* COM/2011/0001 τελικό - COD 2011/0002 */


[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 13.1.2011

COM(2011) 1 τελικό

2011/0002 (COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓIΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟIΝΟΒΟΥΛIΟΥ ΚΑI ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛIΟΥ

για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/25/ΕΚ όσον αφορά την εφαρμογή των φάσεων των εκπομπών στους ελκυστήρες με μικρό μετατρόχιο

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)SEC(2011) 44 τελικόSEC(2011) 43 τελικό

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Πλαίσιο της πρότασης

- Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η παρούσα πρόταση προβλέπει την τροποποίηση της οδηγίας 2000/25/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2000, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των εκπομπών ρυπογόνων αερίων και σωματιδίων από κινητήρες προοριζόμενους για την πρόωση γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων[1].

Στόχος της οδηγίας 2000/25/ΕΚ είναι να εγγυηθεί την ελεύθερη κυκλοφορία γεωργικών και δασικών ελκυστήρων, μειώνοντας, ταυτόχρονα, τα επιτρεπόμενα επίπεδα εκπομπών καυσαερίων των κινητήρων, προκειμένου να προστατευθούν η υγεία και η ευεξία των πολιτών, καθώς και το περιβάλλον.

Η οδηγία ορίζει διαδοχικές φάσεις μείωσης των ορίων εκπομπών καυσαερίων, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνες με τις διατάξεις της οδηγίας 97/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1997, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα ληπτέα μέτρα κατά της εκπομπής αερίων και σωματιδιακών ρύπων προερχόμενων από κινητήρες εσωτερικής καύσης που τοποθετούνται σε μη οδικά κινητά μηχανήματα[2].

Σε συνέχεια του ορισμού των περαιτέρω μειώσεων των ορίων των εκπομπών αέριων και σωματιδιακών ρύπων από κινητήρες εσωτερικής καύσης που τοποθετούνται σε μη οδικά κινητά μηχανήματα οι οποίες εγκρίθηκαν με την οδηγία 2004/26/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[3], η οδηγία 2000/25/ΕΚ τροποποιήθηκε με την οδηγία 2005/13/ΕΚ της Επιτροπής της 21ης Φεβρουαρίου 2005[4].

Τα νέα όρια εκπομπών αέριων και σωματιδιακών ρύπων ορίστηκαν για να επιφέρουν μειώσεις που υπερβαίνουν το 90% των προηγουμένως κανονιστικά ρυθμιζόμενων τιμών, με σκοπό να υπάρχουν συμπληρωματικά συστήματα μετεπεξεργασίας καυσαερίων τόσο για τα σωματίδια όσο και για τα NOX τα οποία εγκρίθηκαν για την τεράστια πλειονότητα των κινητήρων και μηχανών που καλύπτονται από τις αντίστοιχες οδηγίες έως ότου η πιο προχωρημένη φάση καταστεί υποχρεωτική.

Με βάση τις εν λόγω προκλήσεις και δεδομένων των αβεβαιοτήτων σχετικά με την πραγματική τεχνική εφικτότητα των εν λόγω στόχων, η οδηγία 2004/26/ΕΚ προέβλεψε τη διεξαγωγή από την Επιτροπή τεχνικής επανεξέτασης, ιδίως «εξέτασης της διαθέσιμης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης κόστους/οφέλους, με σκοπό την επιβεβαίωση των οριακών τιμών της φάσης III B και ΙV και για να εκτιμήσει την ενδεχόμενη ανάγκη για τη θέσπιση πρόσθετων μέτρων ευελιξίας, εξαιρέσεων ή μεταγενέστερων ημερομηνιών εισαγωγής για ορισμένους τύπους εξοπλισμού ή κινητήρων, λαμβάνοντας υπόψη κινητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε μη οδικά κινητά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε εποχιακές εφαρμογές»[5].

Η οδηγία 2000/25/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε, στο άρθρο 4 παράγραφος 8 δημιούργησε σύνδεση με την τεχνική επανεξέταση που προβλέπεται στην οδηγία 2004/26/ΕΚ, ώστε να διερευνήσει τα ζητήματα που συνδέονται με τους γεωργικούς ελκυστήρες και, ειδικότερα, εκείνους των κατηγοριών T2, T4.1 και C2 (οι αποκαλούμενοι ελκυστήρες με μικρό μετατρόχιο, δηλαδή με μέγιστο πλάτος μικρότερο από 1,15 m).

Τα αποτελέσματα της τεχνικής αξιολόγησης επιβεβαίωσαν την εφικτότητα των αυστηρών ορίων που ορίστηκαν από τους συννομοθέτες στη συντριπτική πλειονότητα των κινητήρων οι οποίοι προορίζονται για εγκατάσταση σε μη οδικά μηχανήματα και σε γεωργικούς ελκυστήρες. Ωστόσο, για τους γεωργικούς ελκυστήρες των κατηγοριών T2, T4.1 και C2 κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση των απαιτήσεων.

- Γενικό πλαίσιο

Για να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που ορίζονται στο άρθρο 2 της οδηγίας 2004/26/ΕΚ και στο άρθρο 4 παράγραφος 8 της οδηγίας 2000/25/ΕΚ, η ΓΔ ENTR της Επιτροπής ανέθεσε σύμβαση στη ΓΔ JRC με σκοπό να διερευνήσει όλες τις πτυχές που απαιτούνται από τις ανωτέρω οδηγίες.

Για το ζήτημα των γεωργικών ελκυστήρων, η ΓΔ JRC αξιολόγησε την κατάσταση των κατηγοριών T2, T4.1 και C2 με βιβλιογραφική έρευνα και άμεση αξιολόγηση των οχημάτων με επισκέψεις σε πέντε κατασκευαστές ελκυστήρων διαφορετικών μεγεθών και διαφορετικών τεχνολογιών· ένας από τους κατασκευαστές αυτούς μπορεί να ταξινομηθεί ως ΜΜΕ. Η παραγωγή τους καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των ελκυστήρων με μικρό μετατρόχιο που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι ελκυστήρες που καλύπτονται από την έρευνα εμφανίστηκαν ως τυπικά ευρωπαϊκά προϊόντα που αναπτύχθηκαν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της εξειδικευμένης καλλιέργειας στη νότια ευρωπαϊκή (ειδικότερα μεσογειακή) γεωργία. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω ελκυστήρων πωλείται στην ΕΕ.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια διαδοχικών συνεδριάσεων της ομάδας ειδικών για θέματα εκπομπών μηχανημάτων (GEME), αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2006, και επιβεβαιώθηκαν στο σχέδιο τελικής έκθεσης που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 και δημοσιεύτηκε στον δικτυακό τόπο CIRCA.

Σε αντίθεση με άλλα ζητήματα, όπου προσδιορίστηκαν περισσότερες επιλογές, το μόνο συμπέρασμα της ΓΔ JRC ήταν ότι οι ελκυστήρες των κατηγοριών T2, T4.1 και C2 θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις φάσεις IIIB και IV της οδηγίας 2000/25/ΕΚ. Το συμπέρασμα αυτό έλαβε την υποστήριξη ορισμένων κρατών μελών και καμία αρνητική αντίδραση.

Τα εν λόγω πορίσματα της JRC επιβεβαιώθηκαν από μια μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Arcadis την περίοδο 2008-2009, βάσει σύμβασης, για την ΓΔ ENTR της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η μελέτη της Arcadis κατέδειξε σαφώς το πλεονέκτημα της προτεινόμενης αναβολής για το περιβάλλον: χωρίς την αναβολή αυτή οι χρήστες δεν θα ήταν σε θέση να αγοράσουν σύγχρονους ελκυστήρες της φάσης IIIA και θα εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν (πολύ) παλιά μηχανήματα (επίπεδο «φάσης 0»). Επιπλέον, η μελέτη της Arcadis κάνει λόγο για αρνητικές επιπτώσεις οικονομικής και κοινωνικής φύσης, αν δεν εγκριθεί η πρόταση.

- Υφιστάμενες διατάξεις στον τομέα που αφορά η πρόταση

Από την άποψη αυτή, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ακόλουθες δύο οδηγίες:

- Η οδηγία 97/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1997, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα ληπτέα μέτρα κατά της εκπομπής αερίων και σωματιδιακών ρύπων προερχόμενων από κινητήρες εσωτερικής καύσης που τοποθετούνται σε μη οδικά κινητά μηχανήματα, όπως τροποποιήθηκε.

- Η οδηγία 2000/25/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2000, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των εκπομπών ρυπογόνων αερίων και σωματιδίων από κινητήρες προοριζόμενους για την πρόωση γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων, και για την τροποποίηση της οδηγίας 74/150/ΕΟΚ του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε.

- Συνοχή με άλλες πολιτικές και στόχους της Ένωσης

Η οδηγία 97/68/ΕΚ βασίζεται στο κοινοτικό πρόγραμμα πολιτικής και δράσης για το περιβάλλον και τη σταθερή ανάπτυξη[6].

Η οδηγία 2000/25/ΕΚ αποτελεί τη μεταφορά στον τομέα των γεωργικών ελκυστήρων των ίδιων στόχων και πολιτικής.

Η παρούσα πρόταση είναι συνεπής με την τρέχουσα κοινοτική περιβαλλοντική πολιτική και τους στόχους όπως παρουσιάζονται λεπτομερώς στο έκτο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον [COM(2001) 31 τελικό][7], το οποίο θέτει τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ως στόχο προτεραιότητας που πρέπει να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την επιβολή ορίων εκπομπών καυσαερίων ανά συγκεκριμένο προϊόν. Το έκτο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον καθορίζει μια μέθοδο χάραξης πολιτικής με βάση τη συμμετοχή και την ορθή γνώση, σύμφωνα με την οποία:

«Η ευρεία συμμετοχή των ενδιαφερομένων θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την επιτυχή εφαρμογή του έκτου προγράμματος και μάλιστα σε όλα τα στάδια της πολιτικής διεργασίας, από τη συμφωνία για τους στόχους μέχρι την εφαρμογή μέτρων στην πράξη. Οι σωστές επιστημονικές γνώσεις και οικονομικές εκτιμήσεις, τα αξιόπιστα και ενήμερα στοιχεία και πληροφορίες για το περιβάλλον και η χρήση δεικτών θα χρησιμεύσουν ως στηρίγματα στην κατάρτιση, εφαρμογή και αξιολόγηση της περιβαλλοντικής πολιτικής».

Η προτεινόμενη καθυστέρηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με αυτή τη μέθοδο χάραξης πολιτικής: καλύπτει τα όρια των φάσεων IIIB και IV που ορίζονται στην οδηγία 2000/25/ΕΚ για ελκυστήρες των κατηγοριών T2, T4.1 και C2, καθόσον έχει διαπιστωθεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την ανεξάρτητη μελέτη της ΓΔ JRC ότι είναι τεχνικά αδύνατο να τηρηθούν.

Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη και η εκτίμηση επιπτώσεων

- Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Το ζήτημα και τα αποτελέσματα της έρευνας της ΓΔ JRC παρουσιάστηκαν στα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια διαφόρων συνεδριάσεων της ομάδας εμπειρογνωμόνων σχετικά με τους κινητήρες μη οδικών κινητών μηχανημάτων. Μεταξύ άλλων συνεδριάσεων, στις 21 Νοεμβρίου 2008 τα κράτη μέλη προέβησαν σε διαβούλευση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής προσαρμογής στην τεχνική πρόοδο – γεωργικοί ελκυστήρες. Υποστήριξη εκφράστηκε από την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο· δεν καταγράφηκαν αρνητικές θέσεις. Επιπλέον, στις 2 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση με εκπροσώπους της βιομηχανίας ώστε να επανεξεταστούν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.

- Συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωμοσύνης

Σχετικοί επιστημονικοί τομείς/τομείς εμπειρογνωμοσύνης

Εκπομπές καυσαερίων από κινητήρες μη οδικών κινητών μηχανημάτων (ΜΟΚΜ) και γεωργικών ελκυστήρων.

Κύριες οργανώσεις/εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στη διαβούλευση

ΓΔ JRC· Ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις εκπομπές καυσαερίων από κινητήρες ΜΟΚΜ και ομάδα εργασίας για τους γεωργικούς ελκυστήρες.

Χρησιμοποιηθέντα μέσα για τη δημοσιοποίηση των γνωμοδοτήσεων των εμπειρογνωμόνων

Δημοσίευση στον δικτυακό τόπο CIRCA των εκθέσεων της JRC και της Arcadis σχετικά με την τεχνική επανεξέταση της νομοθεσίας εκπομπών καυσαερίων από κινητήρες ΜΟΚΜ. Ανακοίνωση στις συνεδριάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής σχετικά με τις εκπομπές από κινητήρες μη οδικών κινητών μηχανημάτων (ΜΟΚΜ) και της ομάδας εργασίας και της επιτροπής για τους γεωργικούς ελκυστήρες.

- Αξιολόγηση αντικτύπου

Η Επιτροπή διενέργησε επίσημη εκτίμηση επιπτώσεων το 2010 βάσει των προαναφερόμενων τεχνικών μελετών και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις. Το συμπέρασμα ήταν ότι τεχνικές λύσεις είναι πιθανόν να είναι εφικτές, αν και όχι στο χρονικό πλαίσιο που ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία. Καθυστέρηση 3 ετών για τις απαιτήσεις της φάσης IIIB και της φάσης IV εκτιμήθηκε ως η προτιμώμενη επιλογή.

Νομικά στοιχεια της προτασης

- Σύνοψη της προτεινόμενης δράσης

Προτείνεται οι προθεσμίες που αναφέρονται στο άρθρο 4 της οδηγίας 2000/25/ΕΚ για την έγκριση τύπου και την πρώτη θέση σε κυκλοφορία των φάσεων IIIB και IV να καθυστερήσουν κατά τρία έτη για τους ελκυστήρες των κατηγοριών T2, C2 και T4.1 όπως ορίζεται στην οδηγία 2003/37/ΕΚ.

- Νομική βάση

Η παρούσα πρόταση βασίζεται στο άρθρο 114 της Συνθήκης.

- Αρχή της επικουρικότητας

Οι στόχοι της προτεινόμενης δράσης, δηλαδή να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς μέσω της απαίτησης συμμόρφωσης των γεωργικών ελκυστήρων με εναρμονισμένες περιβαλλοντικές διατάξεις για τα καυσαέρια, δεν μπορούν να επιτευχθούν ικανοποιητικά μέσω της αποκλειστικής δράσης των κρατών μελών και μπορούν, συνεπώς, λόγω της κλίμακας και των συνεπειών τους, να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης.

Η παρούσα πρόταση συμμορφώνεται, συνεπώς, με την αρχή της επικουρικότητας που ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης.

- Αρχή της αναλογικότητας

Η προτεινόμενη τροποποίηση δεν υπερβαίνει τα μέσα που κρίνονται αναγκαία για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, καθώς και οι ενδιαφερόμενοι φορείς συμφωνούν ότι τα όρια των φάσεων IIIB και IV για τους τύπους γεωργικών ελκυστήρων που υπάγονται στην προτεινόμενη τροποποίηση δεν είναι τεχνικώς εφικτά. Αν δεν καθυστερήσει η έναρξη ισχύος των αντίστοιχων ορίων των φάσεων IIIB και IV, θα προκληθούν σοβαρές διαταραχές στην εσωτερική αγορά και στους γεωργικούς τομείς που χρησιμοποιούν τους εν λόγω ελκυστήρες στην Ένωση.

Παρόλο που έχουν διατυπωθεί ισχυρά τεχνικά επιχειρήματα από τη βιομηχανία για την πλήρη εξαίρεση των εν λόγω ελκυστήρων, τα επιχειρήματα αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί. Συνεπώς, η πρόταση περιγράφει τις απολύτως ουσιώδεις τροποποιήσεις που κρίνονται απαραίτητες για να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία, όπου αυτό είναι δυνατόν, μεταξύ των επιβαρύνσεων της βιομηχανίας και της πραγμάτωσης των περιβαλλοντικών στόχων.

Συνεπώς, η παρούσα πρόταση συμμορφώνεται με την αρχή της αναλογικότητας που ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης.

- Επιλογή μέσων

Προτεινόμενη νομοθετική πράξη: οδηγία.

Άλλες νομοθετικές πράξεις δεν θα ήταν κατάλληλες για τον ακόλουθο λόγο: τροποποίηση υφιστάμενης οδηγίας.

Δημοσιονομικές επιπτώσεις

Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

2011/0002 (COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓIΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟIΝΟΒΟΥΛIΟΥ ΚΑI ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛIΟΥ

για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/25/ΕΚ όσον αφορά την εφαρμογή των φάσεων των εκπομπών στους ελκυστήρες με μικρό μετατρόχιο

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 114,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[8],

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[9],

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[10],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1. Η οδηγία 2000/25/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2000, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των εκπομπών ρυπογόνων αερίων και σωματιδίων από κινητήρες προοριζόμενους για την πρόωση γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων, και για την τροποποίηση της οδηγίας 74/150/ΕΟΚ[11] του Συμβουλίου ρυθμίζει τις εκπομπές καυσαερίων από κινητήρες που είναι εγκατεστημένοι σε γεωργικούς και δασικούς ελκυστήρες. Το στάδιο ορίων εκπομπών που εφαρμόζεται σήμερα για την έγκριση τύπου για την πλειονότητα των κινητήρων ανάφλεξης με συμπίεση αναφέρεται ως φάση ΙΙΙΑ. Η οδηγία προβλέπει ότι τα εν λόγω όρια θα αντικατασταθούν από τα αυστηρότερα όρια της φάσης ΙΙΙΒ, που αρχίζουν να ισχύουν σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2010 όσον αφορά την έγκριση τύπου και από την 1η Ιανουαρίου 2011 όσον αφορά τη διάθεση στην αγορά των εν λόγω κινητήρων.

2. Η οδηγία 2004/26/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, για την τροποποίηση της οδηγίας 97/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1997, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα ληπτέα μέτρα κατά της εκπομπής αερίων και σωματιδιακών ρύπων προερχόμενων από κινητήρες εσωτερικής καύσης που τοποθετούνται σε μη οδικά κινητά μηχανήματα[12], προβλέπει στο άρθρο 2 στοιχείο β) ότι η Επιτροπή εξετάζει τη διαθέσιμη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης κόστους/οφέλους, με σκοπό την επιβεβαίωση των οριακών τιμών της φάσης III B και ΙV και για να εκτιμήσει την ενδεχόμενη ανάγκη για τη θέσπιση πρόσθετων μέτρων ευελιξίας, εξαιρέσεων ή μεταγενέστερων ημερομηνιών εισαγωγής για ορισμένους τύπους εξοπλισμού ή κινητήρων, λαμβάνοντας υπόψη κινητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε μη οδικά κινητά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε εποχιακές εφαρμογές. Στο άρθρο 4 παράγραφος 8, η οδηγία 2000/25/ΕΚ προβλέπει ρήτρα επανεξέτασης ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των ελκυστήρων των κατηγοριών T2, T4.1 και C.2.

3. Η οδηγία 97/68/ΕΚ αποτέλεσε το αντικείμενο αρκετών τεχνικών μελετών. Ως αποτέλεσμα των εν λόγω τεχνικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2007, 2009 και 2010, και όπως επιβεβαιώθηκε και από την εκτίμηση επιπτώσεων που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή, διαπιστώθηκε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτή για τους ελκυστήρες των κατηγοριών T2, C2 και T4.1 η τήρηση των απαιτήσεων των φάσεων IIIB και IV στις ημερομηνίες που προβλέπονται στην οδηγία.

4. Συνεπώς, για να προληφθεί το ενδεχόμενο η ενωσιακή νομοθεσία να ορίζει τεχνικές απαιτήσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν, καθώς και για να προληφθεί το ενδεχόμενο να μην μπορούν να λαμβάνουν πλέον έγκριση τύπου και να διατίθενται στην αγορά ή να τίθενται σε λειτουργία ελκυστήρες των κατηγοριών T2, C2 και T4.1, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος τριών ετών, εντός των οποίων ελκυστήρες που ταξινομούνται στις κατηγορίες T2, C2 και T4.1 μπορούν να εξακολουθούν να λαμβάνουν έγκριση τύπου και να διατίθενται στην αγορά ή να τίθενται σε λειτουργία.

5. Συνεπώς, πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα η οδηγία 2000/25/ΕΚ,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Στο άρθρο 4 της οδηγίας 2000/25/EΚ προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

« 9. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2 στοιχεία δ) και ε) και την παράγραφο 3, για ελκυστήρες των κατηγοριών T2, C2 και T4.1, όπως ορίζεται στο παράρτημα ΙΙ κεφάλαιο Α σημείο Α.1 και στο παράρτημα ΙΙ κεφάλαιο Β προσάρτημα 1 μέρος Ι σημείο 1.1 της οδηγίας 2003/37/ΕΚ εξοπλισμένους με κινητήρες των κατηγοριών L έως R, οι ημερομηνίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχεία δ) και ε) και στην παράγραφο 3 αναβάλλονται για τρία έτη. Έως τις ημερομηνίες αυτές, εξακολουθούν να ισχύουν οι απαιτήσεις της φάσης IIIA της παρούσας οδηγίας.»

Άρθρο 2

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

1. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν, πριν από [6 μήνες μείον 1 ημέρα από την έναρξη ισχύος της οδηγίας] το αργότερο, τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.

Εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από [6 μήνες από την έναρξη ισχύος της οδηγίας].

Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις εν λόγω διατάξεις, αυτές περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

2. Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 3

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Άρθρο 4

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, […]

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος […] […]

[1] ΕΕ L 173 της 12.7.2000, σ. 1.

[2] ΕΕ L 69 της 27.2.98, σ. 1.

[3] ΕΕ L 146 της 30.4.2006, σ. 1.

[4] ΕΕ L 55 της 1.3.2005, σ. 35.

[5] ΕΕ L 146 της 30.4.2004, άρθρο 2.

[6] Ψήφισμα του Συμβουλίου και των Αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στα πλαίσια του Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου 1993 (ΕΕ C 138 της 17.5.1993, σ. 1).

[7] ΕΕ C 154E της 29.5.2001, σ. 218.

[8] ΕΕ C […] της […], σ. […].

[9] ΕΕ C […] της […], σ. […].

[10] ΕΕ C [...] της [...], σ. [...].

[11] ΕΕ L 173 της 12.7.2000, σ. 1.

[12] ΕΕ L 225 της 25.6.2004, σ. 3.

Top