EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0714(04)

Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

ΕΕ C 190 της 14.7.2010, p. 33–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.7.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 190/33


Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2010/C 190/07

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«CORNISH PASTY»

Αριθ. ΕΚ: UK-PGI-005-0727-11.11.2008

ΠΓΕ ( X ) ΠΟΠ ( )

1.   Ονομασία:

«Cornish Pasty»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Ηνωμένο Βασίλειο

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή tου τροφίμου:

3.1.   Τύπος προϊόντος:

Κλάση 2.4 —

Προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ζαχαρώδη παρασκευάσματα ή προϊόντα μπισκοτοποιίας

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία της παραγράφου (1):

Η κρεατόπιτα Cornish Pasty είναι ένα εύγευστο προϊόν ζύμης σε σχήμα «D» με γέμιση από βόειο κρέας, λαχανικά και καρυκεύματα.

Ζύμη

Η ζύμη μπορεί να είναι είτε τριφτή, αδρή ζύμη είτε ζύμη που εξαρτάται από την ατομική συνταγή του αρτοποιού. Αφού γεμιστεί, η ζύμη μπορεί να σημαδευτεί με σκοπό την ταυτοποίηση του προϊόντος π.χ. με τρύπημα με το μαχαίρι, ή με διάτρηση ή ακόμη με εγκοπές στη ζύμη και στη συνέχεια μπορεί να επαλείφεται με γάλα, αυγό ή και τα δύο, ώστε να αποκτήσει το χρυσοκίτρινο χρώμα της. Το περίβλημα από ζύμη είναι εύγευστο και αρκετά ανθεκτικό ώστε να διατηρεί το σχήμα του καθ’όλη τη διάρκεια των εργασιών παρασκευής που περιλαμβάνουν το ψήσιμο, την ψύξη και τους χειρισμούς και να προστατεύει το προϊόν από σχισίματα και ρωγμές.

Γέμιση

Τα συστατικά της γέμισης για την Cornish Pasty είναι:

πατάτες, κομμένες σε φέτες ή κύβους,

κράμβη

κρεμμύδι

(η περιεκτικότητα του προϊόντος σε λαχανικά πρέπει να είναι 25 % τουλάχιστον)

βόειο κρέας, ψιλοκομμένο ή αλεσμένο

(η περιεκτικότητα του προϊόντος σε κρέας πρέπει να είναι 12,5 % τουλάχιστον)

καρυκεύματα έως την επίτευξη της επιθυμητής γεύσης, αλατοπίπερο.

Κανενός άλλου τύπου κρέας ή λαχανικό, όπως καρότο, ή πρόσθετη ύλη δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στη γέμιση και κανένα συστατικό της γέμισης δεν επιτρέπεται να είναι ήδη μαγειρεμένο τη στιγμή που σφραγίζεται η ζύμη.

Σημείωση: Παραδοσιακά η κράμβη (swede - brassica napobrassica) της Κορνουάλης αναφέρεται ως γογγύλι (turnip — brassica rapa) με αποτέλεσμα οι δύο όροι να χρησιμοποιούνται αδιακρίτως, όμως το πραγματικό συστατικό είναι η κράμβη (brassica napobrassica).

Μετά τη συνένωση της ζύμης με τη γέμιση, οι κρεατόπιτες Cornish Pasty έχουν το σχήμα του λατινικού γράμματος «D» και τα άκρα τους συγκολλούνται κυματιστά, είτε χειρωνακτικά ή με μηχανικό τρόπο, στη μία πλευρά και ποτέ στην κορυφή.

Ολόκληρο το παρασκεύασμα ψήνεται αργά ώστε να εκφραστούν στο μέγιστο οι γεύσεις των υλικών. Άλλο διακριτικό στοιχείο της Cornish Pasty είναι ότι, ενώ τα συστατικά διακρίνονται μεταξύ τους όσον αφορά την όψη, τη γεύση και την υφή, από τη συνένωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ωμού βόειου κρέατος και των λαχανικών δημιουργείται μια ισορροπημένη και φυσική ευχάριστη γεύση στο σύνολο του προϊόντος. Ακόμη και η ζύμη προσλαμβάνει ελαφρές εύγευστες νότες.

Οι τεχνητές χρωστικές και αρωματικές ουσίες και τα συντηρητικά απαγορεύονται. Τα προϊόντα πωλούνται σε ποικίλα μεγέθη και βάρη, σε διάφορα σημεία πώλησης όπως παραδοσιακά κρεοπωλεία και αρτοπωλεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα με γαστρονομικά προϊόντα και καταστήματα τροφοδοσίας.

3.3.   Πρώτες ύλες:

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

3.5.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

Η συνένωση της ζύμης με τη γέμιση στις πίτες που προετοιμάζονται για ψήσιμο πρέπει να εκτελείται εντός της οριοθετημένης περιοχής.

Το ψήσιμο δεν πρέπει υποχρεωτικά να εκτελείται εντός της γεωγραφικής περιοχής. Επιτρέπεται η αποστολή του τελικού αλλά άψητου ή/και κατεψυγμένου προϊόντος σε αρτοπωλεία ή άλλα καταστήματα εκτός της περιοχής, όπου μπορούν να ψηθούν σε φούρνους για να διατεθούν στην κατανάλωση.

3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό σε φέτες, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

Δεν έχει εφαρμογή

3.7.   Ειδικοί κανόνες σχετικά με την επισήμανση:

Ο λογότυπος της Cornish Pasty που αποτελεί απόδειξη γνησιότητας πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις συσκευασίες και τα υλικά του σημείου πώλησης.

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

Η διοικητική περιοχή της Κορνουάλης.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Η φύση του κλίματος της Κορνουάλης, που είναι υγρό και ήπιο, καθώς και η φυσική του γεωγραφία το έχουν καταστήσει ιδανικό για την παραγωγή βοείου κρέατος και την καλλιέργεια λαχανικών. Οι πατάτες και οι κράμβες/γογγύλια ανέκαθεν αποτελούσαν και αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα οπωροκηπευτικά προϊόντα της Κορνουάλης. Παρόλο που δεν προβλέπεται η απαίτηση να προέρχονται τα λαχανικά από την Κορνουάλη, στην πράξη τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να προέρχονται από τα τοπικά αγροκτήματα, συνεχίζοντας την μακρόχρονη παράδοση της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ καλλιεργητών και αρτοποιών της Κορνουάλης.

Τα ορυχεία έχουν παράδοση πολλών αιώνων στην Κορνουάλη, ωστόσο ο εξορυκτικός κλάδος έφθασε στο απόγειό του τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Η σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν αφήσει πίσω τους τα ορυχεία είναι τόσο μεγάλη που, παρόλο που ο κλάδος δεν υφίσταται πλέον, επιλεγμένα τοπία ορυχείων σε όλη την Κορνουάλη χαρακτηρίστηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2006.

Οι εργάτες στα ορυχεία και στα κτήματα έπαιρναν μαζί τους στη δουλειά αυτό το βολικό στη μεταφορά και την κατανάλωση τρόφιμο επειδή εξυπηρετούσε τις ανάγκες τους. Το μέγεθος και το σχήμα του επέτρεπαν την εύκολη μεταφορά του (συνήθως στην τσέπη), το περίβλημα απομόνωνε το περιεχόμενο και ήταν αρκετά ανθεκτικό ώστε να επιβιώσει στη διαδικασία ενώ τα υγιεινά, θρεπτικά συστατικά του επέτρεπαν στους εργάτες να ανταπεξέλθουν στον κάματο της ημέρας. Πολλές ιστορίες κυκλοφορούν σχετικά με το σχήμα του προϊόντος· σύμφωνα με τη δημοφιλέστερη από αυτές, το σχήμα «D» επέτρεπε στους εργάτες στα ορυχεία κασσίτερου να το ξαναζεσταίνουν μέσα στο ορυχείο και να το καταναλώνουν με ασφάλεια. Η κρούστα (κυματιστό άκρο) χρησιμοποιούνταν σαν χειρολαβή που απορριπτόταν στη συνέχεια λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού σε πολλά από τα ορυχεία κασσίτερου.

Πολυάριθμα ιστορικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σημασία του Cornish pasty ως τμήματος της γαστρονομικής κληρονομιάς της κομητείας. Το προϊόν διαδόθηκε ευρέως τον 16ο και 17ο αιώνα και απέκτησε αδιαμφισβήτητα την πραγματική του ταυτότητα, ως προϊόν της Κορνουάλης, τα τελευταία 200 έτη.

Από έρευνες έχει προκύψει ότι οι συνειρμοί που συνδέουν την πίτα με την Κορνουάλη είναι τόσο ισχυροί σήμερα όσο ήταν πριν από 200 χρόνια, τόσο εντός της κομητείας όσο και εκτός αυτής. Οι τουρίστες επισκέπτονται την Κορνουάλη από τότε που αναπτύχθηκαν σιδηροδρομικές συνδέσεις με την κομητεία, με αποτέλεσμα οι κρεατόπιτες Cornish pasty να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εμπειρίας του επισκέπτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που αφορούσε τη στάση απέναντι στα τοπικά τρόφιμα της Κορνουάλης, τα προϊόντα Cornish Clotted Cream (που έχει ήδη αναγνωριστεί ως ΠΟΠ) και Cornish Pasty βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου με τα προϊόντα που γεύονται συχνότερα οι επισκέπτες. Εύγλωττη απόδειξη της ποιότητας του προϊόντος είναι το γεγονός ότι τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα περιέγραφαν τις πίτες που γεύονταν κατά την επίσκεψή τους στην κομητεία ως «πραγματικές πίτες» και ανέφεραν τη σημαντική διαφορά που παρουσίαζε το Cornish Pasty από την Κορνουάλη σε σύγκριση με τα «χωρίς ταυτότητα, μαζικής παραγωγής» προϊόντα που επιτρέπεται να φέρουν την ίδια ονομασία. Τα προϊόντα Cornish Pasty και Cornish Clotted Cream είναι επίσης τα προϊόντα που συνηθέστερα παίρνουν μαζί τους οι επισκέπτες όταν επιστρέφουν στον τόπο τους, είτε με ταχυδρομική παράδοση είτε αγοράζοντάς τα από τα τοπικά καταστήματα (πηγή: «Consumer Attitudes to Cornish Produce» Ruth Huxley 2002).

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

Το προϊόν Cornish Pasty διακρίνεται, στην εμφάνιση, από το σχήμα «D» και το κυματιστό άκρο. Το σχήμα έχει σκοπό να διευκολύνει τη μεταφορά του (συνήθως στην τσέπη) και επέτρεπε στους εργάτες στα ορυχεία κασσίτερου να τα θερμαίνουν μέσα στις υπόγειες στοές και να τα καταναλώνουν με ασφάλεια. Η κρούστα (κυματιστό άκρο) χρησιμοποιούνταν σαν χειρολαβή που απορριπτόταν στην συνέχεια λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού σε πολλά από τα ορυχεία κασσίτερου. Το περίβλημα από ζύμη απομόνωνε το περιεχόμενο και ήταν αρκετά ανθεκτικό ώστε να επιβιώσει στη διαδικασία ενώ τα υγιεινά, θρεπτικά συστατικά του επέτρεπαν στους εργάτες να ανταπεξέλθουν στον κάματο της ημέρας.

5.3.   Δεσμός μεταξύ της γεωγραφικής περιοχής και της ποιότητας ή των χαρακτηριστικών του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή μιας συγκεκριμένης ιδιότητας, της φήμης ή άλλων χαρακτηριστικών του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

Το προϊόν Cornish Pasty κατέχει σταθερή και φημισμένη θέση στη γαστρονομική κληρονομιά της Κορνουάλης και πολλά έχουν γραφτεί γι’αυτό επί πολλούς αιώνες. Η πίτα αυτή διαδόθηκε ευρέως τον 16ο και 17ο αιώνα και απέκτησε αδιαμφισβήτητα την πραγματική του ταυτότητα, ως προϊόν της Κορνουάλης, τα τελευταία 200 έτη.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, η κρεατόπιτα Cornish pasty είχε μετατραπεί σε βασικό είδος της διατροφής των εργατών σε όλη την Κορνουάλη καθώς και των οικογενειών τους. Οι εργάτες στα ορυχεία και στα κτήματα έπαιρναν μαζί τους στη δουλειά αυτό το βολικό στη μεταφορά και την κατανάλωση τρόφιμο επειδή εξυπηρετούσε τις ανάγκες τους.

Αποδεικτικό στοιχείο για τον ρόλο του Cornish pasty ως παραδοσιακού τροφίμου της Κορνουάλης συναντάμε στο έργο του Worgan «Agricultural Survey of Cornwall» του 1808. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι εργάτες διέθεταν συνήθως λίγο βόειο κρέας για την πίτα τους». Από τα αρχεία του 1860 προκύπτει ότι τα παιδιά που εργάζονταν στα ορυχεία έπαιρναν επίσης μαζί τους πίτες για το κολατσιό τους (crib ή croust στην τοπική διάλεκτο).

Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι κρεατόπιτες παράγονταν σε μεγάλη κλίμακα σε όλη την κομητεία ως βασικό τρόφιμο για τους εργάτες στα κτήματα και τα ορυχεία. Υπάρχουν παραδείγματα από καρτ ποστάλ της Εδουαρδιανής εποχής, της περιόδου 1901-1910 περίπου, που δείχνουν κρεατόπιτες Cornish pasty καθώς και αποσπάσματα από τους οδηγούς μαγειρικής «Good Things in England» (1922) και «Cornish Recipes, Ancient and Modern» (1929) που δείχνουν τυπικές συνταγές για πίτες.

Από έρευνες έχει προκύψει ότι οι συνειρμοί που συνδέουν την πίτα με την Κορνουάλη είναι τόσο ισχυροί σήμερα όσο ήταν πριν από 200 χρόνια, τόσο εντός της κομητείας όσο και εκτός αυτής. Οι τουρίστες επισκέπτονται την Κορνουάλη από τότε που αναπτύχθηκαν σιδηροδρομικές συνδέσεις με την κομητεία, με αποτέλεσμα οι κρεατόπιτες Cornish pasty να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εμπειρίας του επισκέπτη.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

[Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

http://www.defra.gov.uk/foodfarm/food/industry/regional/foodname/products/documents/cornish-pasty-pgi.pdf


(1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


Top