EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51994AC0999

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Ετήσια έκθεση για την εσωτερική αγορά της Κοινότητας"

ΕΕ C 393 της 31.12.1994, p. 14–24 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

51994AC0999

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Ετήσια έκθεση για την εσωτερική αγορά της Κοινότητας"

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 393 της 31/12/1994 σ. 0014


Γνωμοδότηση για την ετήσια έκθεση για την εσωτερική αγορά της Κοινότητας (94/C 393/04)

Στις 16 Μαρτίου 1994 και σύμφωνα με το άρθρο 198 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την ετήσια έκθεση για την εσωτερική αγορά της Κοινότητας.

Το τμήμα βιομηχανίας, εμπορίου, βιοτεχνίας και υπηρεσιών, στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών της ΟΚΕ, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 31 Αυγούστου 1994 με βάση την εισήγηση του κ. Connellan.

Κατά τη 318η σύνοδο ολομέλειας (συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου 1994), η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε ομόφωνα την ακόλουθη γνωμοδότηση.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ

1. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή θεωρεί ότι η πλήρης λειτουργία της εσωτερικής αγοράς έχει αποφασιστική σημασία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εμπόριο με τις τρίτες χώρες πρέπει, επίσης, να καταστεί διαφανές και να παρακολουθηθεί αποτελεσματικά. Οι προσδοκίες που υπήρχαν όταν τέθηκε σε ισχύ η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Η ακρόαση και οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο δείχνουν σαφώς ότι υφίστανται ακόμη πολλά εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των προσώπων και των κεφαλαίων. Η ΟΚΕ συνιστά την υιοθέτηση αυστηρού προγράμματος για την εξάλειψη όλων των φραγμών που συνεχίζουν να υπάρχουν.

2. Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των ρυθμίσεων της ΕΕ και των εθνικών ρυθμίσεων. Επιβάλλεται αυστηρός έλεγχος όσον αφορά την εφαρμογή και τον έλεγχο των υφιστάμενων κανονισμών. Η ΟΚΕ επαναλαμβάνει τη σύστασή της σύμφωνα με την οποία για τις αυστηρά τεχνικές ρυθμίσεις είναι πιο ενδεδειγμένη η έκδοση κανονισμών μάλλον παρά οδηγιών.

3. Η ΟΚΕ συνιστά τη συστηματική απογραφή σε ευρωπαϊκή κλίμακα των εμπορικών φραγμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΕΟΧ.

4. Η ΟΚΕ τάσσεται εκ νέου υπέρ της υποχρεωτικής κοινοποίησης των περιπτώσεων όπου τα κράτη μέλη παραβαίνουν την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων στην ΕΕ.

5. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή συνιστά τη διάδοση ευκόλως κατανοητής πληροφόρησης σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματα των διαφόρων οικονομικών και κοινωνικών ομάδων συμφερόντων.

6. Η ΟΚΕ συνιστά να δημοσιεύει η Επιτροπή κάθε χρόνο ένα κατάλογο με διαμαρτυρίες σχετικά με την ατελή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και να σχολιάζει τη δράση που ανέλαβε ή προτίθεται να αναλάβει.

7. Με τη συμπλήρωση της αρχικής αυτής εκτίμησης όσον αφορά την πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή προτείνει να διενεργηθούν κατά το προσεχές έτος περαιτέρω αναλύσεις που να καλύπτουν συγκεκριμένους τομείς.

8. Η ΟΚΕ συνιστά να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 83/189/ΕΟΚ, να εφαρμόζεται εντατικότερα και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε προγράμματα για την εναρμόνιση των προτύπων.

9. Η ΟΚΕ συνιστά μεγαλύτερη εναρμόνιση των περιβαλλοντικών προτύπων, σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισορροπία και η συμβατότητα των στόχων για βελτιωμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

10. Η ΟΚΕ συνιστά τη λήψη μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια, απλότητα και συνεκτικότητα κατά την εισαγωγή του τελικού καθεστώτος ΦΠΑ, έτσι ώστε να εξαλειφθούν όλοι οι φραγμοί στο ενδοκοινοτικό εμπόριο.

11. Η ΟΚΕ, στην περίπτωση ατόμων που λαμβάνουν ενυπόθηκο δάνειο συνιστά να παρέχεται η ίδια φορολογική απαλλαγή για την εξόφληση των τόκων, είτε λαμβάνουν το δάνειο στο οικείο κράτος μέλος είτε σε άλλο κράτος μέλος. Παρομοίως, η φορολογία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων πρέπει να βασίζεται στο συντελεστή που ισχύει στο οικείο κράτος μέλος του ασφαλισμένου.

12. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή συνιστά την θέσπιση της πρότασης οδηγίας για την « τοποθέτηση εργαζομένων », σαν βήμα για την αποφυγή των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού που συνδέονται με τη διασυνοριακή απασχόληση.

13. Η ΟΚΕ συνιστά να καταρτισθεί εντατικό πρόγραμμα προκειμένου να θεσπιστεί αντικειμενική ισοτιμία εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλα τα « μη νομοθετικώς ρυθμισμένα » επαγγέλματα.

14. Η ΟΚΕ συνιστά τη λήψη μέτρων, όπου είναι δυνατό, προκειμένου να προλαμβάνεται η απώλεια ορισμένων κοινωνικών επιδομάτων και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όταν οι δικαιούχοι εγκαθίστανται σε άλλο κράτος μέλος.

15. Η ΟΚΕ συνιστά να καταρτισθεί κώδικας πρακτικής για την επιτάχυνση του ρυθμού των διασυνοριακών πληρωμών και για τη μείωση του αντίστοιχου κόστους.

16. Η ΟΚΕ συνιστά την επείγουσα εξέταση όλων των διαδικασιών δημόσιων προμηθειών στα κράτη μέλη, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι δεν επιβάλλονται σε επιχειρήσεις από άλλα κράτη μέλη διοικητικές απαιτήσεις που ουσιαστικά λειτουργούν ως εμπορικοί φραγμοί.

1. Εισαγωγή

1.1. Σε Ψήφισμά του σχετικά με το Πρόγραμμα του 1992 για την Εσωτερική Αγορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνιστούσε στο Συμβούλιο να αποτελέσει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ένα forum για τη μελλοντική ανάπτυξη ενός σχεδίου κοινοτικής δράσης και, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να αναλύει και να μελετά το βαθμό προόδου του σχεδίου και τις επιπτώσεις του στις διάφορες κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων που εκπροσωπούνται στην ΟΚΕ.

1.2. Η Επιτροπή υποστήριξε την άποψη αυτή στο έγγραφο εργασίας σχετικά με το στρατηγικό πρόγραμμα για την εσωτερική αγορά. Ανέφερε ότι, σε συνάρτηση με την επίβλεψη της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των κοινοτικών ρυθμίσεων, η Επιτροπή « ήταν έτοιμη να εργαστεί με τη βοήθεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων αυτών των ομάδων και, συνεπώς, συνδυάζει την τεχνική γνώση με την πολιτική ευαισθησία για μια τέτοιου είδους αξιολόγηση ».

1.3. Στις γνωμοδοτήσεις της 27ης Μαΐου () και της 22ας Σεπτεμβρίου 1993 (), η ΟΚΕ δεχόταν ότι θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο στις διεργασίες για τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας κατά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Επίσης, δήλωνε ότι προτίθεται να διοργανώνει ακροάσεις όπου αναγνωρισμένες ομάδες συμφερόντων που εκπροσωπούν τους καταναλωτές και διάφορες κατηγορίες οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καλούνται να παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους όσον αφορά τη μέχρι σήμερα λειτουργία της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά.

1.3.1. Η ΟΚΕ ανέλαβε επίσης να σχολιάζει, σε τακτά χρονικά διατήματα, τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων.

1.4. Η πρώτη ετήσια έκθεση για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς (Μάρτιος 1994), προσφέρει στην ΟΚΕ την πρώτη ευκαιρία για να σχολιάσει την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά και να εντοπίσει τους τομείς με τη μεγαλύτερη επιτυχία και τους τομείς με τις περισσότερες αδυναμίες.

2. Γενικές παρατηρήσεις

2.1. Σημειώθηκε έντονη άνοδος του συντελεστή ανάπτυξης της οικονομικής παραγωγής και της απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα κατά την περίοδο 1986-90 που συμπίπτει με την έναρξη ισχύος της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης το 1987. Κατά την περίοδο αυτή, η οικονομική ανάπτυξη στην Κοινότητα υπερέβη εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Τούτο, οφείλετο πιθανώς στην αλληλεπίδραση αλληλοεξαρτώμενων παραγόντων όπως η εντατικοποίηση του ενδοευρωπαϊκού εμπορίου, η ανάπτυξη των οικονομιών κλίμακας σε μια μεγαλύτερη αγορά και οι σαφώς υψηλότερες επενδύσεις ενόψει των θετικών επιπτώσεων από την εσωτερική αγορά.

2.2. Οι συνδυασμένες επιπτώσεις της αποδιοργάνωσης και της αβεβαιότητας που προκλήθηκαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και της ΚΟΜΕΚΟΝ, το ταχύτατα αυξανόμενο κόστος της γερμανικής ενοποίησης, η κρίση που οφείλετο στον πόλεμο του Κόλπου και η ύφεση στις ΗΠΑ, ανέκοψαν την έντονη αυτή αναπτυξιακή τάση το 1992 και 1993 και οδήγησαν την Ένωση σε ύφεση από την οποία μόλις τώρα αρχίζει να εξέρχεται. Είναι συζητήσιμο το εάν η βελτίωση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, που οφείλεται στις μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας που δημιουργήθηκαν από την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, θα δώσει τη δυνατότητα στην οικονομία της Ένωσης να ανακάμψει από τις επιπτώσεις των κλυδωνισμών αυτών, ταχύτερα από ό,τι θα ήταν δυνατόν διαφορετικά. Η Επιτροπή σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πρώτη αξιολόγηση των μακροοικονομικών επιπτώσεων της ενιαίας αγοράς το 1996, οπότε αναμένεται ότι θα διαφανεί μια σαφής εικόνα. Η πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εσωτερική αγορά πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο αυτό.

2.3. Η πλήρης υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης. Οι επιπτώσεις της στο βιοτικό επίπεδο θα είναι σημαντικές. Είναι ωστόσο σαφές ότι χρειάζεται να πραγματοποιηθούν ακόμη σημαντικά βήματα για την επίτευξη του στόχου του πλήρους ανοίγματος της εσωτερικής αγοράς. Οι προσδοκίες που υπήρχαν την εποχή της έναρξης ισχύος της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης το 1987 δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Συνεχίζουν να υφίστανται πολλά εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, των υπηρεσιών, των προσώπων και των κεφαλαίων. Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς δεν σημαίνει την ολοκλήρωση ενός περιορισμένου και σαφώς καθορισμένου νομοθετικού προγράμματος. Το πεδίο εφαρμογής του αρχικού προγράμματος πρέπει να διευρυνθεί και πρέπει να υπάρξει συνεχής επαγρύπνηση για να μην καθιερωθούν νέοι φραγμοί, πρέπει να δημιουργηθούν διευρωπαϊκά δίκτυα, η πολιτική για τον ανταγωνισμό πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματική και το εμπόριο με τρίτες χώρες επιβάλλεται να παρακολουθείται προσεκτικά.

2.4. Η ετήσια έκθεση διαιρείται σε δύο μέρη : Στο πρώτο μέρος, περιγράφονται οριζόντια θέματα όπως οι ενέργειες των κρατών μελών για τη μεταφορά της νομοθεσίας και ο τρόπος με τον οποίο το στρατηγικό πρόγραμμα εφαρμόζεται στα κράτη μέλη της Ένωσης. Στο δεύτερο μέρος, συνοψίζεται το έργο που επιτεύχθηκε το 1993 όσον αφορά τις τέσσερις ελευθερίες : ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των προσώπων, των κεφαλαίων και των υπηρεσιών, ιδίως όσον αφορά τομείς όπως οι δημόσιες συμβάσεις, οι μεταφορές, κ.λ.π.

2.5. Η έκθεση αναφέρει ότι το 93 % των 282 μέτρων του Λευκού Βιβλίου έχει τεθεί σε ισχύ και ότι τα κράτη μέλη έχουν λάβει περίπου το 87 % του συνολικού αριθμού των μέτρων μεταφοράς. Όμως, επειδή ένα ή δύο κράτη μέλη δεν έχουν προβεί στη μεταφορά, μόνο το ήμισυ των μέτρων έχει ήδη μεταφερθεί από όλα τα κράτη μέλη (). Οι σημαντικότερες καθυστερήσεις εμφανίζονται στους τομείς των δημοσίων συμβάσεων, του εταιρικού δικαίου, της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας και του ασφαλιστικού τομέα.

2.6. Η έκθεση αναφέρει ότι η εσωτερική αγορά λειτουργεί αλλά μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου να εκπληρώσει τα όσα επαγγελόταν. Εκτός από τις διαμαρτυρίες που σχετίζονται με τη συνέχιση των ελέγχων ταυτότητας, αναφέρει ότι οι περισσότερες δημόσιες κριτικές επικεντρώνονται στο προσωρινό σύστημα ΦΠΑ.

2.7. Η παρούσα γνωμοδότηση της ΟΚΕ θα αποτελέσει τη βάση για τις συστάσεις που θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη έκθεση της Επιτροπής που θα δημοσιευθεί το Νοέμβριο. Η έκθεση θα επικεντρωθεί διεξοδικότερα σε ειδικούς τομείς και ζητήματα. Επίσης, θα εξετάσει τις ανάγκες διενέργειας ειδικών τομεακών μελετών πριν από την αναθεώρηση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και της εφαρμογής της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1996.

2.8. Επιπλέον, είναι σημαντικό οι μελλοντικές μελέτες να λάβουν πλήρως υπόψη την ανάγκη να ολοκληρωθεί η εσωτερική αγορά σε όλα τα κράτη μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ο οποίος δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1994.

2.9. Πολλές προηγούμενες μελέτες αναφέρονται σε διάφορες πτυχές της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Τα κύρια συμπεράσματα ορισμένων από αυτές παρουσιάζονται στη συνέχεια.

3. Επιτυχίες που επεσήμαναν προηγούμενες μελέτες

3.1. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχούς λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς που καταδείχθηκαν σε προηγούμενες έρευνες (). Σημειώθηκε σημαντική αύξηση του όγκου του ενδοευρωπαϊκού εμπορίου. Οι μεταφορείς μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι μειώθηκε ο χρόνος διαμετακόμισης στις ενδοκοινοτικές μεταφορές. Ορισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες έχουν γίνει πιο ευέλικτες. Οι βιομηχανίες αναφέρουν μείωση του κόστους χάρη στην εναρμόνιση των απαιτήσεων επισήμανσης. Το κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών μειώθηκε χάρη στον αυξημένο ανταγωνισμό που οφείλεται στην ελεύθερη εγκατάσταση.

3.2. Ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων :

- Ο χρόνος που κερδίζεται στα σύνορα οδήγησε σε μείωση έως και κατά 48 ώρες () του χρόνου παράδοσης κατά την προμήθεια προϊόντων σε άλλα κράτη μέλη. Τα εμπορεύματα διασχίζουν τα σύνορα εικοσιτέσσερεις ώρες το εικοσιτετράωρο διότι πλέον δεν δεσμεύονται από τις ώρες λειτουργίας των τελωνείων.

- Το 52 % των ευρωπαίων διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα το Φεβρουάριο του 1994 () ανέφερε ως αξιοσημείωτο όφελος από την ενιαία αγορά, την ευκολότερη πρόσβαση των προϊόντων στην αγορά σε όλη την Κοινότητα.

- Πραγματοποιήθηκε σημαντική μείωση του κόστους από την εξάλειψη των τελωνειακών εγγράφων και των συνοριακών ελέγχων (). Το 52 % των ευρωπαίων διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα το Φεβρουάριο του 1994 ανέφερε ως αξιοσημείωτο όφελος από την ενιαία αγορά (), τη μείωση του κόστους λόγω περιορισμού των γραφειοκρατικών διαδικασιών, των συνοριακών ελέγχων κ.λ.π.

- Βελτιώθηκαν οι οικονομίες κλίμακας χάρη στην αύξηση των εξαγωγών. Σημειώθηκε μεγαλύτερη διαφοροποίηση στους προμηθευτές και στους πελάτες ().

- Το 73 % των ευρωπαίων διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα το Φεβρουάριο 1994 θεωρεί ότι το άνοιγμα των δημοσίων συμβάσεων σε ενδιαφερόμενους από άλλα κράτη μέλη αποτελεί πολύ σημαντική ή αρκετά σημαντική πτυχή της κοινοτικής πολιτικής ().

- Το 88 % των ευρωπαίων διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα το Φεβρουάριο 1994 θεωρεί ότι η απλούστευση των διαδικασιών ΦΠΑ αποτελεί πολύ σημαντική ή αρκετά σημαντική πτυχή της κοινοτικής πολιτικής ().

3.3. Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και ελεύθερη εγκατάσταση:

- μειώθηκε το κόστος μεταφοράς, ασφάλισης και ενδοευρωπαϊκών τραπεζικών συναλλαγών ().

- Το 29 % των ευρωπαίων διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα το Φεβρουάριο 1994 ανέφερε ως αξιοσημείωτη ωφέλεια από την ενιαία αγορά () την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια αγορά μέσω ευρωπαϊκών συγχωνεύσεων και κοινοπραξιών.

- Το 23 % των ευρωπαίων διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα το Φεβρουάριο 1994 ανέφερε ως αξιοσημείωτο όφελος από την ενιαία αγορά, την ευκολότερη μεταφορά έρευνας και ανάπτυξης στην Ευρώπη ().

- Το 86 % των ευρωπαίων διευθυντικών στελεχών θεωρεί ότι οι όροι της μεταφοράς εμπορευμάτων αποτελούν πολύ σημαντική ή αρκετά σημαντική πτυχή της κοινοτικής πολιτικής ().

3.4. Ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων :

- Η οδηγία 88/361/ΕΟΚ προβλέπει την πλήρη ελευθέρωση όλων των μορφών κινήσεων κεφαλαίων μεταξύ των μόνιμων κατοίκων της Κοινότητας. Η οδηγία εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη. Μόνο σε ένα κράτος μέλος επετράπη ο περιορισμός ορισμένων βραχυπρόθεσμων κινήσεων κεφαλαίων μέχρι τις 30 Ιουνίου 1994, προκειμένου να εφαρμόσει το οικονομικό σταθεροποιητικό πρόγραμμα.

- Οι έρευνες παρουσίασαν την άποψη ότι σήμερα είναι ευκολότερες οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε άλλα κράτη μέλη.

3.5. Η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής () σχετικά με την προστασία των καταναλωτών και την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ανέφερε ότι « η κατάργηση των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων, των αγαθών και των κεφαλαίων, και η δημιουργία μιας μεγάλης αγοράς παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές : οι τελευταίοι μπορούν σε γενικές γραμμές και κατά κανόνα να επωφεληθούν από τον εντονότερο ανταγωνισμό που προκύπτει από τη μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά των προϊόντων από όλα τα μέρη της Ευρώπης, σε μειωμένες τιμές τις οποίες συνεπάγεται ο ανταγωνισμός αυτός».

4. Αδυναμίες που επεσημάνθηκαν από προηγούμενες μελέτες

4.1. Έχει ήδη γίνει αναφορά σε πολλές έρευνες που τεκμηριώνουν διάφορες αδυναμίες. Ακολουθεί σύνοψη των κύριων συμπερασμάτων ορισμένων από αυτές τις έρευνες.

4.1.1. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ένα κράτος μέλος() το 1990 εξέταζε συγκεκριμένα την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών προτύπων, η οποία θα πραγματοποιείτο σύμφωνα με το άρθρο 100Β της Συνθήκης ΕΟΚ. Η έρευνα επισήμανε εκατοντάδες παραδείγματα εμπορικών φραγμών στην εσωτερική αγορά λόγω της έλλειψης αμοιβαίας αναγνώρισης.

4.1.2. Μια έρευνα του 1993 που πραγματοποιήθηκε στο ίδιο κράτος μέλος () και αφορούσε 700 περίπου επιχειρήσεις, αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις της μεταποιητικής βιομηχανίας έρχονταν αντιμέτωπες με τεχνικούς φραγμούς στο ενδοκοινοτικό εμπόριο, κυρίως λόγω της έλλειψης αμοιβαίας αναγνώρισης των εθνικών προτύπων.

4.1.3. Σε άλλο κράτος μέλος (), μια σχετική έρευνα που ξεκίνησε το 1994 βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει. Το Μάιο του 1994, τα προκαταρκτικά συμπεράσματα ήταν ότι ακόμη δεν λειτουργεί ικανοποιητικά η αμοιβαία αναγνώριση των τεχνικών προτύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται πάλι να πιστοποιούν τα προϊόντα τους για κάθε αγορά. Οι μεγαλύτεροι φραγμοί υφίστανται στους τομείς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

4.1.4. Στις αρχές του 1994, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση τύπου η οποία παρουσίαζε τις εμπειρίες από την εσωτερική αγορά 80 περίπου επιχειρήσεων που ήρθαν σε επαφή με τις Ευρωθυρίδες ενημέρωσης. Ωστόσο, οι απαντήσεις δεν περιορίζονται σε ζητήματα που προκύπτουν ευθέως από το πρόγραμμα για την εσωτερική αγορά.

4.1.4.1. Αν και οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα εκφράζουν σε γενικές γραμμές την ικανοποίησή τους για το κέρδος σε χρόνο και χρήμα λόγω της κατάργησης των συνοριακών ελέγχων και του χαμηλότερου κόστους μεταφοράς, εκείνες οι επιχειρήσεις που αναφέρουν αρνητικές πτυχές, τείνουν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη ευρωπαϊκών προτύπων, την έλλειψη αμοιβαίας αναγνώρισης των εθνικών προτύπων, τις εγκρίσεις-τύπους και το κόστος των διεθνών πληρωμών. Το νέο σύστημα ΦΠΑ και η αναφορά των πληροφοριών Intrastat επιβάρυναν με υψηλό κόστος πολλές επιχειρήσεις.

4.1.5. Η Eurochambres δημοσίευσε τον Απρίλιο 1994 μια έκθεση σχετικά με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τους μη δασμολογικούς φραγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία μέχρι σήμερα καλύπτει 2000 επιχειρήσεις σε πέντε κράτη μέλη. Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι το νέο σύστημα ΦΠΑ αποτελεί βελτίωση αλλά πολλές αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τη μεταβατική φάση. Η αναφορά στο Intrastat θεωρείται επιπλέον φόρτος. Τα προβλήματα επιστροφής του ΦΠΑ και τα διάφορα συστήματα των φορολογικών υπευθύνων αποτελούν στόχο κριτικής αλλά, σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι το εμπόριο έχει διευκολυνθεί με την εξάλειψη των συνοριακών ελέγχων.

4.1.5.1. Οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για την άρνηση ορισμένων κρατών μελών να αναγνωρίσουν τα εθνικά πρότυπα και δοκιμές. Κριτικές εκφράζονται για τις πολύπλοκες διαδικασίες εγκρίσεων-τύπων και πιστοποίησης και το μικρό αριθμό αναγνωρισμένων εργαστηρίων που μπορούν να χορηγήσουν ευρωπαϊκή έγκριση-τύπο. Οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι χρειάζεται ευρύτερη ενημέρωση σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των προτύπων και με τα δικαιώματά τους στον τομέα αυτό.

4.1.6. Η Αμερικανική Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου (US International Trade Commission) δημοσίευσε, τον Ιανουάριο 1994, την 6η έκθεση παρακολούθησης σχετικά με την εσωτερική αγορά. Η έκθεση αφορά αποκλειστικά την εφαρμογή από τα κράτη μέλη των κανόνων της εσωτερικής αγοράς, αλλά ερμηνεύει την εσωτερική αγορά πολύ ευρύτερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει περίπου 600 νομικά μέτρα στη μελέτη της, συμπεριλαμβανομένων των συνοδευτικών πολιτικών για την ενέργεια, την κοινωνική νομοθεσία, κ.λ.π. Η έκθεση αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη κρίση, η νομισματική αστάθεια και οι δυσκολίες για την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ ενέτειναν την αβεβαιότητα και έμμεσα καθυστέρησαν την υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς.

4.1.7. Η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής () με θέμα « η προστασία των καταναλωτών και η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς » αναφέρει μεταξύ άλλων ότι « μπορεί να απαριθμήσει κανείς ορισμένες ανακολουθίες βάσει των οποίων η πραγματικότητα, όπως τη βιώνουν οι καταναλωτές, δεν ανταποκρίνεται στα επίσημα δεδομένα : έτσι, η ιδέα ενός ευρωπαϊκού χώρου όπου δεν θα υπάρχουν σύνορα, δύσκολα συμβιβάζεται με την αρχή της υπάρξεως φορολογικών απαλλαγών για τα είδη που εισάγουν οι ταξιδιώτες, τις εθνικές ποσοστώσεις για ορισμένα προϊόντα, όπως τα αυτοκίνητα, τα εμπόδια που συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών μετά την πώληση και εγγυήσεων στις διαμεθοριακές αγορές ή ακόμη με τις δυσκολίες που συναντούν οι καταναλωτές που επιθυμούν να προβούν σε διαμεθοριακές τραπεζικές πράξεις ».

5. Αποτελέσματα της ακρόασης και του ερωτηματολογίου της ΟΚΕ - Εναπομείναντα εμπόδια στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς

Παρά τις καλά τεκμηριωμένες επιτυχίες που σημειώθηκαν κατά τη δημιουργία της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς, πρέπει να ξεπεραστούν ακόμη πολλά εμπόδια. Τούτο επεσήμαιναν οι απαντήσεις που έλαβε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στα 200 ερωτηματολόγια και η προφορική απόδειξη δόθηκε από περισσότερους από 40 συμμετέχοντες που εκπροσωπούσαν εθνικές και ευρωπαϊκές ομάδες συμφερόντων στη μονοήμερη ακρόαση που οργάνωσε η ΟΚΕ στις 30 Ιουνίου 1994. Μνημονεύθηκαν 62 ουσιαστικά εμπόδια από τα οποία τα 32 αφορούσαν την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, 15 την ελευθερία παροχής υπηρεσιών και την ελευθερία εγκατάστασης, 13 την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και 2 την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίου. Στη συνέχεια, παρατίθενται συνοπτικά τα κύρια θέματα στα οποία έγινε αναφορά κατά τις ασκήσεις παρακολούθησης και αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των συμμετεχόντων.

5.1.

Ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων

5.1.1.

Πρότυπα

- Δεν εφαρμόζεται επαρκώς η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης των προτύπων σε πολλούς τομείς. Τούτο οδηγεί στη διατήρηση των τεχνικών φραγμών στο εμπόριο π.χ. στα πρόσθετα τροφίμων, στην επισήμανση τροφίμων, στα κατάλοιπα παρασιτοκτόνων στα φρούτα, στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, στον εξοπλισμό ζύγισης και στο βάρος και τις διαστάσεις των οχημάτων.

- Είναι αργός ο ρυθμός της θέσπισης κοινοτικών προτύπων στο πλαίσιο των « οδηγιών νέας προσέγγισης » π.χ. όσον αφορά τα υλικά κατασκευών. Εκφράζονται πολυάριθμες διαμαρτυρίες διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN) δεν διαθέτει αρμοδιότητα τυποποίησης.

- Τα ευρωπαϊκά σήματα ασφάλειας του προϊόντος ερμηνεύονται διαφορετικά στα διάφορα κράτη μέλη και δημιουργούν διαφορετικές και πρόσθετες εθνικές απαιτήσεις.

- Οι διαφορετικές απαιτήσεις δοκιμών σε ορισμένα κράτη μέλη καθιστούν απαραίτητη την πραγματοποίηση συμπληρωματικών δοκιμών σε εισαγόμενα προϊόντα αν και τα εν λόγω προϊόντα έχουν υποστεί ελέγχους στη χώρα καταγωγής.

- Σημειώθηκαν δυσκολίες λόγω έλλειψης αναγνώρισης από τις εθνικές αρχές των πιστοποιητικών συμμόρφωσης των βιομηχανικών προϊόντων. Οι επιχειρήσεις αμφισβητούν την ικανότητα των εργαστηρίων δοκιμών σε ορισμένα κράτη μέλη.

- Σημειώνεται γενική τάση « περιβαλλοντικού εθνικισμού » όπου η εφαρμογή των περιβαλλοντικών διατάξεων των κρατών μελών λειτουργεί ως μη δασμολογικός φραγμός π.χ. χημική βιομηχανία, συσκευασία.

- Η μέθοδος της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Σήματος (Ecolabel) θεωρείται από ορισμένους ότι αποτελεί τεχνικό φραγμό στο εμπόριο. Η αντικειμενικότητα των περιβαλλοντικών απαιτήσεων αμφισβητείται από ορισμένους κατασκευαστές.

- Σε ορισμένα κράτη μέλη απαιτείται συμπληρωματική πληροφόρηση στην επισήμανση. Υπάρχει πρόβλημα « υπερβολικής επισήμανσης » διότι η ευρωπαϊκή οικοσήμανση μπορεί να συνυπάρχει με τις εθνικές απαιτήσεις επισήμανσης.

- Έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τη μη ομοιόμορφη εφαρμογή των οικολογικών φόρων και των διατάξεων για τα απόβλητα από συσκευασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απαγόρευση δευτερεύουσας συσκευασίας στο περιτύλιγμα αποτελεί κύριο φραγμό στο εμπόριο για τις μη τοπικές επιχειρήσεις.

- Σημειώνεται έλλειψη νομοθετικής εναρμόνισης σχετικά με την κυκλοφορία των αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των τοξικών αποβλήτων. Επί του παρόντος, ορισμένα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμεύουν για την απόθεση αποβλήτων άλλων κρατών.

- Η μη εναρμόνιση της νομοθεσίας για τη χρήση και τη διάθεση προϊόντων βιοτεχνολογίας αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

- Η κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τις πρόσθετες ουσίες δεν εφαρμόζεται σε ένα κράτος μέλος.

- Ορισμένα κράτη μέλη επιβάλλουν αυστηρότερες υγιειονομικές απαιτήσεις π.χ. επίπεδο παρασιτοκτόνων στις τροφές για βρέφη.

- Οι διαφορές στα πρότυπα προστασίας του καταναλωτή εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, π.χ. υπάρχει διαφορετική νομική παράδοση στη Βόρεια και στη Νότια Ευρώπη. Ενώ στη Βόρεια Ευρώπη αρκεί η δήλωση του κατασκευαστή, στη Νότια Ευρώπη απαιτείται πιστοποίηση για κάθε προϊόν.

5.1.2.

Δημόσιες συμβάσεις

- Σε ορισμένα κράτη μέλη, οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές απαιτήσεις λειτουργούν ουσιαστικά ως φραγμοί στον τομέα των κατασκευών.

- Στην πράξη, είναι δύσκολο να ανατεθεί σύμβαση σε μια επιχείρηση εάν δεν είναι εγκατεστημένη επιτόπου.

- Για τις συμβάσεις κατασκευών, ορισμένα κράτη μέλη απαιτούν την υποβολή, μαζί με τα έγγραφα της προσφοράς, ενός ισολογισμού που να μην είναι παλαιότερος των έξι μηνών.

- Τα όρια για τη δημοσίευση των προκηρύξεων διαγωνισμών στην Επίσημη Εφημερίδα είναι τόσο υψηλά ώστε δεν εξασφαλίζεται η πρόσβαση των ΜΜΕ.

- Εκφράζονται διαμαρτυρίες για τις μικρές προθεσμίες που μεσολαβούν μεταξύ της ημερομηνίας δημοσίευσης και της προθεσμίας υποβολής της προσφοράς.

- Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε διαγωνισμούς σε άλλα κράτη μέλη, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων συμμετοχής.

- Τα μεταφραστικά προβλήματα συχνά καθιστούν αδύνατο για τις ΜΜΕ να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για δημόσιες συμβάσεις σε άλλα κράτη μέλη εντός της ταχθείσας προθεσμίας.

5.1.3.

Φορολογία

- Η εφαρμογή του ΦΠΑ στη χώρα προορισμού μάλλον παρά στην πηγή προκαλεί στρέβλωση του εμπορίου λόγω των διαφορετικών κανόνων που ισχύουν για τα τοπικά προϊόντα. Επιτυγχάνεται καλύτερη ταμειακή ροή με τα εισαγόμενα προϊόντα.

- Το μεταβατικό σύστημα ΦΠΑ δεν λειτουργεί με ικανοποιητικό τρόπο. Το κόστος είναι υψηλότερο και οι διοικητικές υποχρεώσεις σημαντικότερες από πριν. Εκφράζονται ανησυχίες ότι το οριστικό σύστημα ενδέχεται να είναι το ίδιο πολύπλοκο.

- Οι διαφορετικές ρυθμίσεις που υπάρχουν για το ΦΠΑ στα κράτη μέλη προκαλούν σημαντικές δυσκολίες. Δεν μπορούν να συσταθούν ευρωπαϊκά κέντρα διανομής λόγω των αυστηρών διοικητικών υποχρεώσεων όσον αφορά το ΦΠΑ.

- Ανησυχίες εκφράζονται για τη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται σε ορισμένα κράτη μέλη για την απόκτηση της απαιτούμενης πληροφόρησης όσον αφορά τον προσδιορισμό των μεταφορών ΦΠΑ μεταξύ κρατών μελών και επίσης για την απόκτηση ενδοευρωπαϊκών εμπορικών στατιστικών. Σε ένα κράτος μέλος αναφέρθηκε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 1994 πραγματοποιήθηκε μόνο το 50 % των επιστροφών σε επιχειρήσεις για προϊόντα των οποίων η αποστολή πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο 1993.

- Σε ορισμένα κράτη μέλη, προκειμένου να υπάρξει εγγραφή στα μητρώα ΦΠΑ, (γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την αποδοχή παραγγελιών) είναι απαραίτητο να υπάρχει επιτόπου γραφείο ή να έχει υπογραφεί σύμβαση. Η αυστηρή απαίτηση για φορολογική εκπροσώπηση αποτελεί ιδιαίτερο εμπόδιο για τις ΜΜΕ.

- Ορισμένες ΜΜΕ διατείνονται ότι δεν μπορούν να εργαστούν σε άλλα κράτη μέλη λόγω των διαφορών που υφίστανται μεταξύ κρατών μελών όσον αφορά την εφαρμογή της 6ης οδηγίας για το ΦΠΑ.

- Οι γεωργοί που σε ένα κράτος μέλος έχουν υψηλά όρια πληρωμής ΦΠΑ προμηθεύονται μεγάλο όγκο πρώτων υλών σε άλλα κράτη μέλη. Η διαφορά της τιμής αγοράς είναι πολύ μεγάλη λόγω της σημαντικής απόκλισης στους συντελεστές ΦΠΑ σε γειτονικά κράτη μέλη και προκαλεί σημαντικές οικονομικές ζημίες στους προμηθευτές στο κράτος καταγωγής.

- Ενώ υπάρχουν συνεχείς και σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές εκτός φόρου των μηχανοκίνητων οχημάτων, σε ορισμένα κράτη μέλη, η μεμονωμένη εισαγωγή οχημάτων δεν είναι συμφέρουσα λόγω των εμποδίων που θέτουν οι έμποροι και/ή κατασκευαστές.

- Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο κόστος παραγωγής προϊόντων όπου η ενέργεια αποτελεί σημαντικό ποσοστό του κόστους, π.χ. χλώριο, κρύσταλλο. Τούτο οφείλεται στους διαφορετικούς συντελεστές στα ειδικά τέλη που επιβάλλονται στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία κατασκευής.

- Υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στη φορολογία των βιοκαυσίμων σε γειτονικά κράτη μέλη.

5.2.

Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και ελεύθερη εγκατάσταση

5.2.1.

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

- Υποστηρίχθηκε ότι είναι απαραίτητο να ρυθμιστούν νομοθετικώς ορισμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όπως τα ενυπόθηκα δάνεια. Αναφέρθηκε το παράδειγμα ενός ατόμου που λαμβάνει ενυπόθηκο δάνειο από επιχείρηση σε άλλο κράτος μέλος και δεν δικαιούται να συμψηφίσει τις πληρωμές των τόκων με τη φορολογία, γεγονός που θα ήταν δυνατόν εάν το ενυπόθηκο δάνειο είχε ληφθεί στο κράτος μέλος που βρίσκεται ο ενυπόθηκος δανειστής. Συνεπώς, η φορολογική νομοθεσία σε ορισμένα κράτη μέλη θέτει ουσιαστικούς φραγμούς στις διασυνοριακές συναλλαγές.

- Αν και η αγορά ασφαλιστικών υπηρεσιών ελευθερώθηκε την 1η Ιουλίου 1994, υφίστανται διαφορές όσον αφορά τους φόρους που επιβάλλονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια στο κράτος καταγωγής, οι οποίες κυμαίνονται από 0 % έως 30 % και οδηγούν σε στρέβλωση του ανταγωνισμού.

- Μια ασφαλιστική εταιρεία σε κράτος μέλος αρνήθηκε να κάνει δεκτή απαίτηση σχετικά με την αντικειμενική ευθύνη για εξοπλισμό αυτοκινήτου που ανταποκρινόταν σε πρότυπο αποδεκτό και στα δύο ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, διότι ήταν εγκατεστημένη σε άλλο κράτος μέλος. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχει υιοθετήσει γνωμοδότηση για το θέμα αυτό ().

- Οι διαφορές παρακράτησης φόρων στην πηγή επί των τόκων στρεβλώνουν τις εμπορικές συναλλαγές (συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών μεταξύ μητρικών και θυγατρικών επιχειρήσεων) μεταξύ των κρατών μελών().

- Τράπεζες σε ορισμένα κράτη μέλη ανέφεραν ότι συνάντησαν δυσκολίες στην εγκατάσταση υποκαταστημάτων σε ορισμένα κράτη μέλη λόγω εμποδίων που προκαλούνται από την εθνική νομοθεσία.

5.2.2.

Μεταφορές

- Διαφορές στην κρατική βοήθεια στις αεροπορικές εταιρείες.

- Τα όρια ηχητικής όχλησης από αεροσκάφη διαφέρουν σημαντικά στην πράξη στα διάφορα κράτη μέλη και καταλήγουν στην απαγόρευση πτήσης για θορυβώδη αεροσκάφη σε κράτη μέλη.

- Απαιτούνται παλέτες διαφορετικού μεγέθους για τη διακίνηση αεροπορικώς των εμπορευμάτων σε ορισμένα κράτη μέλη.

- Υπάρχουν διαφορές στη μεταχείριση μεταξύ επιχειρήσεων που εφαρμόζουν ευρωπαϊκές απαιτήσεις υγιεινής κατά τη μεταφορά και των επιχειρήσεων που δεν τις εφαρμόζουν λόγω της έλλειψης ελέγχου όσον αφορά τη συμμόρφωση προς στη νομοθεσία.

- Οι διαφορές στο φορτίο ανά άξονα σε κάθε χώρα για τις οδικές μεταφορές προκαλούν προβλήματα στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων.

- Ορισμένοι επιβάτες που μπορούν να επωφεληθούν από προνομιακά σιδηροδρομικά εισητήρια πρέπει να προμηθευθούν τα εισητήρια χωριστά σε κάθε κράτος μέλος και έτσι είναι αδύνατη η χωρίς διακοπές διέλευση των συνόρων.

5.2.3.

Υπεργολαβία

- Στρέβλωση του ανταγωνισμού στην βιομηχανία κατασκευών, που θίγει ιδίως τις ΜΜΕ, όταν υπάρχει προσωρινή διασυνοριακή απασχόληση που δεν σέβεται τη νομοθεσία του κράτους υποδοχής σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

5.2.4.

Ενέργεια

- Τα μονοπώλια προμήθειας και/ή διανομής και η μη πρόσβαση τρίτων στο δίκτυο μεταφοράς αποτελούν εμπόδια για τον ανταγωνισμό.

- Οι διαφορές στη μεταχείριση των δημόσιων και ιδιωτικών προμηθευτών ενέργειας έναντι του ανταγωνισμού από τρίτες χώρες, θεωρούνται ότι αποτελούν στρέβλωση της εσωτερικής αγοράς.

5.2.5.

Τηλεπικοινωνίες

- Εκφράστηκε ανησυχία διότι δεν επιτρέπεται ακόμη η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών φωνητικών τηλεφωνίας σ`ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

5.3.

Ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων

- Η αμοιβαία αναγώριση των τίτλων σπουδών εφαρμόζεται στην πράξη μόνο για τα νομοθετικώς ρυθμισμένα επαγγέλματα. Υπάρχει έλλειψη αμοιβαίας αναγνώρισης των μη ρυθμισμένων επαγγελμάτων και συχνά απαιτείται επανεκπαίδευση. Ο ορισμός των ρυθμισμένων και μη ρυθμισμένων επαγγελμάτων δεν είναι ο ίδιος σε όλα τα κράτη μέλη.

- Η νομοθεσία των κρατών μελών αναγνωρίζει το δικαίωμα να παρέχουν νομικές συμβουλές μόνο στα μέλη του νομικού σώματος του οικείου κράτους μέλους.

- Ένας πολίτης από άλλο κράτος μέλος που έχει καταβάλει την ίδια εισφορά κοινωνικής ασφάλισης, συχνά δεν δικαιούται τις ίδιες παροχές με ένα πολίτη από το οικείο κράτος μέλος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολίτες από ένα κράτος μέλος μπορεί να στερηθούν ορισμένα από τα δικαιώματά τους εάν διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος.

- Οι συνταξιούχοι που επιλέγουν ως τόπο διαμονής κράτος μέλος άλλο από το δικό τους, συχνά χάνουν συμπληρωματικά κρατικά επιδόματα.

- Δεν υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση των συνταξιοδοτικών εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων που επιθυμούν να εργαστούν σε δημόσια υπηρεσία άλλου κράτους μέλους.

- Οι μαθητευόμενοι που μεταβαίνουν σε άλλο κράτος μέλος για μη αμοιβόμενη περίοδο κατάρτισης μπορούν να λάβουν μόνο τρίμηνη άδεια παραμονής διότι δεν ανήκουν ούτε στην κατηγορία των σπουδαστών, ούτε στην κατηγορία των εργαζομένων.

- Οι άνεργοι που ταξιδεύουν σε άλλο κράτος μέλος, π.χ. επειδή παρακολουθούν ένα πρόγραμμα εκμάθησης γλώσσας, δεν δικαιούνται να εισπράξουν επίδομα ανεργίας σε κανένα κράτος μέλος.

- Οι γλωσσικοί φραγμοί περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

- Οι υπήκοοι τρίτων χωρών θεωρούν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να αποκτηθεί εξειδίκευση σε κράτος μέλος άλλο από εκείνο στο οποίο διαμένουν.

- Στα σύνορα ορισμένων κρατών μελών, ζητείται από τους εισερχόμενους αυτοκινητιστές να σταματούν και να αναφέρουν το λόγο της διάβασης των συνόρων.

- Οι αυτοκινητόδρομοι με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας που συνδέουν κράτη μέλη, συχνά μετατρέπονται στα σύνορα σε οδούς με μία λωρίδα και, συνεπώς, παρακωλύεται η διάβαση των συνόρων για τη μετάβαση στην εργασία.

- Σε ένα κράτος μέλος, οι οδηγοί πρέπει να βγάζουν τα έγγραφα εξαγωγής μηχανοκίνητων οχημάτων όταν ένα όχημα διασχίζει τα σύνορα αυτού του κράτους μέλους.

- Στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιφυλάσσεται διαφορετική μεταχείριση σε υπήκοους της ΕΕ και σε υπήκοους τρίτων κρατών.

5.4.

Ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων

- Οι διασυνοριακές πληρωμές θεωρούνται χρονοβόρες, εξαιρετικά δαπανηρές και με αδιαφανές κόστος. Η ΟΚΕ εξέδωσε γνωμοδότηση για το θέμα αυτό ().

- Εκφράζονται διαμαρτυρίες για την απουσία ενιαίου νομίσματος.

6. Συνοπτική παρουσίαση των κυριότερων πορισμάτων που προέκυψαν από την ακρόαση και την έρευνα με ερωτηματολόγιο που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

6.1. Με αυτή την πρώτη εκτίμηση που πραγματοποίησε η ΟΚΕ για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, εξετάζεται η κατάσταση κατά τρόπο εποικοδομητικά κριτικό και προσδιορίζονται πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Στη συνέχεια, παρατίθενται ορισμένα από τα κυριότερα πορίσματα της εκτίμησης της ΟΚΕ.

6.2.

Νομοθετικές ρυθμίσεις και επικουρικότητα

6.2.1. Οι ερωτηθέντες υπογράμμισαν την ανάγκη διαφάνειας και συνοχής όσον αφορά τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκφράστηκαν επανειλημμένα ανησυχίες σχετικά με τις ανομοιογένειες στην κοινοτική νομοθεσία και την εφαρμογή της όσον αφορά την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των προϊόντων, την προστασία του καταναλωτή, τα πρότυπα και τις δοκιμές, τη φορολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, τομείς που οδηγούν σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.

6.2.2. Για παράδειγμα, επισημάνθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές νομικές παραδόσεις όσον αφορά την προστασία του καταναλωτή στη Βόρεια και στη Νότια Ευρώπη. Ενώ στη Βόρεια Ευρώπη αρκεί η δήλωση του κατασκευαστή, στη Νότια Ευρώπη απαιτείται πιστοποίηση για το συγκεκριμένο προϊόν. Μόνη πραγματική λύση θεωρείται η εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΟΧ.

6.2.3. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν εκφράστηκαν ανησυχίες για υπερβολικό αριθμό κοινοτικών ρυθμίσεων. Αντίθετα, θεωρήθηκε ότι η αρχή της επικουρικότητας συχνά χρησιμοποιείται υπερβολικά προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης των ρυθμίσεων και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων φραγμών στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών.

6.3.

Πρότυπα και δοκιμές

6.3.1. Πολλές επιχειρήσεις και οργανώσεις ανέφεραν δυσκολίες στην επίτευξη αμοιβαίας αναγνώρισης των απαιτήσεων, των δοκιμών και της πιστοποίησης των προϊόντων των κρατών μελών. Αν και η κοινοτική νομοθεσία για την εσωτερική αγορά πρέπει, κατά κανόνα, να καλύπτει τις ουσιαστικές απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας, προκύπτει ότι τα κράτη μέλη επιβάλουν συχνά πρόσθετες απαιτήσεις.

6.3.2. Είναι δύσκολο να αποκτηθεί πληροφόρηση για τα εθνικά πρότυπα. Επίσης, συνεχίζουν να υφίστανται εκτεταμένες διαφορές στις μεθόδους έγκρισης και στο πεδίο εφαρμογής και τη διάρκεια της έγκρισης.

6.3.3. Η εφαρμογή της οδηγίας 83/189/ΕΟΚ αποτέλεσε το πρωταρχικό μέσο για την πρόληψη των εμπορικών φραγμών στον τομέα των τεχνικών προτύπων. Ωστόσο, θεωρείται ότι το πεδίο εφαρμογής της είναι πολύ περιορισμένο. Δυσκολίες σημειώθηκαν από τη μη αναγνώριση από τις εθνικές αρχές των Πιστοποιητικών Συμμόρφωσης για βιομηχανικά προϊόντα. Αμφισβητείται επίσης η καταλληλότητα των εργαστηρίων δοκιμών σε ορισμένα κράτη μέλη.

6.4.

Περιβάλλον

6.4.1. Το ζήτημα προέκυψε σχεδόν αυτόνομα. Η περιβαλλοντική νομοθεσία θεωρείται ότι θέτει πολλούς φραγμούς στην ελευθερία του εμπορίου. Σημαντικός αριθμός εκείνων που απήντησαν εξέφρασε ανησυχία για μία τάση προς νέο περιβαλλοντικό προστατευτισμό και την εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας πράγματα που θεωρούνται ως σημαντικοί κίνδυνοι για την ενιαία αγορά.

6.4.2. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός εθνικών περιβαλλοντικών νόμων, διαταγμάτων ή εκούσιων συμφωνιών σχετικά με τα προϊόντα. Πολλές επιχειρήσεις εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την πληθώρα επισημάνσης που προκύπτει από το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό σύστημα οικοσήμανσης μπορεί να συνυπάρχει με τα εθνικά συστήματα επισήμανσης.

6.4.3. Οι απαγορεύσεις της δευτερεύουσας συσκευασίας και οι απαιτήσεις ανακύκλωσης της συσκευασίας θεωρούνται ότι δυσχεραίνουν το εμπόριο για τις μη τοπικές επιχειρήσεις που είναι αναγκασμένες να μεταφέρουν τα προϊόντα σε μεγάλες αποστάσεις. Η ΟΚΕ παραπέμπει στην πρόσφατη γνωμοδότησή της () για την προτεινόμενη οδηγία για τις συσκευασίες.

6.4.4. Το κύριο ζήτημα είναι η ύπαρξη μεγάλων διαφορών στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις για τα προϊόντα σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη εναρμόνισης, ακόμη σε υψηλότερο επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι στόχοι για υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς είναι ισοσταθμισμένοι και συμπληρωματικοί ().

6.5.

Φόρος προστιθέμενης αξίας και ειδικοί φόροι κατανάλωσης

6.5.1. Εκφράζονται πολλές ανησυχίες σχετικά με τις δυσκολίες που προκαλούνται από την επιβολή του ΦΠΑ στη χώρα προορισμού. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι για τις ανησυχίες αυτές.

6.5.1.1. Ο πρώτος είναι ότι οδηγεί σε στρεβλώσεις του εμπορίου δεδομένου ότι μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη ταμειακή ροή με την αγορά προϊόντων που εισάγονται από άλλα κράτη μέλη. Οι στρεβλώσεις λαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις όταν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των συντελεστών ΦΠΑ σε γειτονικά κράτη μέλη ή όταν μεγάλες ποσότητες προϊόντων μπορούν να αγοραστούν νομίμως χωρίς δήλωση καταβολής ΦΠΑ.

6.5.1.2. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τις διοικητικές διαδικασίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά πολύπλοκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. όταν απαιτείται φορολογική εκπροσώπηση που συνεπάγεται χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες σε ορισμένα κράτη μέλη, το κόστος είναι απαγορευτικό για τις ΜΜΕ. Γενικά η υλοποίηση του μεταβατικού συστήματος ελέγχου του ΦΠΑ έχει σωρεύσει πρόσθετα διοικητικά βάρη στις επιχειρήσεις.

6.5.2. Ένας άλλος λόγος ανησυχίας που προκύπτει από το μεταβατικό σύστημα ΦΠΑ, που επιβάλλει τον ΦΠΑ στον προορισμό σε συνδυασμό με την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα, είναι η αύξηση της απάτης και η μείωση των εσόδων από τον ΦΠΑ για ορισμένα κράτη μέλη πράγμα που συνεπάγεται υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα.

6.5.3. Ακόμη, οι διαφορετικοί κανόνες ΦΠΑ στα κράτη μέλη προκαλούν ουσιαστικές δυσκολίες. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να θέσουν σε λειτουργία ευρωπαϊκά κέντρα διανομής, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους αυτή χωρίς σημαντικές διοικητικές διαδικασίες. Υπάρχουν εκτεταμένες δυσκολίες με τα διαμετακομιζόμενα εμπορεύματα, τους διαφορετικούς ορισμούς της εργασίας που αμείβεται κατά μονάδα παραγωγής, τις πωλήσεις εξ` αποστάσεως. Απ` ό,τι φαίνεται, ακόμη και οι απλούστερες διμερείς συναλλαγές έχουν γίνει διοικητικά περίπλοκες.

6.5.4. Στρεβλώσεις του εμπορίου εμφανίζονται επίσης λόγω των διαφορών στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στις βιομηχανικές ύλες σε γειτονικά κράτη μέλη. Τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση των καυσίμων και των χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην μεταποιητική διαδικασία.

6.6.

Άλλα ζητήματα

6.6.1.

Δημόσιες συμβάσεις

Οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές απαιτήσεις σε ορισμένα κράτη μέλη λειτουργούν ουσιαστικά ως φραγμοί του εμπορίου στον τομέα των κατασκευών είτε πρόκειται για δημόσιες συμβάσεις και επισκευαστικές εργασίες, είτε για τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Υποστηρίζεται ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί η ανάθεση σύμβασης, εκτός εάν η επιχείρηση διαθέτει εκπροσώπηση επιτόπου.

6.6.2.

Ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων

Τα κύρια ζητήματα που προέκυψαν είναι η έλλειψη αναγνώρισης των προσόντων για τα μη νομοθετικώς ρυθμισμένα επαγγέλματα, η απώλεια ορισμένων κοινωνικών επιδομάτων και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σε περίπτωση που οι πολίτες διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος και η έλλειψη αμοιβαίας αναγνώρισης των συνταξιοδοτικών εισφορών των δημόσιων υπαλλήλων που επιθυμούν να εργαστούν σε άλλο κράτος μέλος.

7. Συμπεράσματα

7.1. Η πλήρης λειτουργία της ενιαίας αγοράς είναι αποφασιστική για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ΕΕ. Πάντως οι προσδοκίες που υπήρχαν κατά την υιοθέτηση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης δεν επαληθεύθηκαν. Είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ενός ρωμαλέου προγράμματος για την εξάλειψη των υφιστάμενων εμποδίων.

7.2. Είναι απαραίτητη η επίτευξη κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ κοινοτικών και κρατικών ρυθμίσεων. Η εφαρμογή και έλεγχος της υφιστάμενης νομοθεσίας πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αυστηρής παρακολούθησης. Οι απαντήσεις στην ακρόαση και στο ερωτηματολόγιο επεσήμαναν την ανάγκη μεγαλύτερης νομοθετικής εναρμόνισης.

7.2.1. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή επαναλαμβάνει τη σύσταση που διατύπωσε στη γνωμοδότησή της για το στρατηγικό πρόγραμμα για την εσωτερική αγορά (), ότι δηλαδή για τις αυστηρά τεχνικές ρυθμίσεις είναι περισσότερο ενδεδειγμένη η έκδοση κανονισμών μάλλον παρά οδηγιών.

7.3. Η οδηγία 83/189/ΕΟΚ είναι το πρωταρχικό μέσο για την πρόληψη των τεχνικών εμποδίων του εμπορίου στον τομέα των τεχνικών προτύπων. Ωστόσο, η οδηγία αυτή ισχύει μόνο για προτάσεις που αφορούν εθνικές τεχνικές απαιτήσεις που θεσπίστηκαν μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας. Αν και το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας έχει διευρυνθεί σε σχέση μ`αυτό που ήταν αρχικά, χρειάζεται περαιτέρω διεύρυνση, εντατικότερη εφαρμογή και μεγαλύτερη έμφαση στην εναρμόνιση των προγραμμάτων.

7.4. Επί του παρόντος, δεν υφίσταται επίσημος μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συστηματική επανεξέταση των εμπορικών φραγμών. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή θεωρεί ότι απαιτείται συστηματική απογραφή σε ευρωπαϊκή κλίμακα αυτών των φραγμών τόσο στην ΕΕ όσο και στον ΕΟΧ προκειμένου να γίνουν πλήρως κατανοητά τα υφιστάμενα προβλήματα. Η απογραφή αυτή θα καθιστούσε δυνατή την κατάρτιση ενός συνολικού προγράμματος εργασίας για την εξάλειψη των υπόλοιπων φραγμών.

7.5. Μέχρι σήμερα, τα κράτη μέλη δεν ήταν υποχρεωμένα να κοινοποιούν στην Επιτροπή το ότι δεν αναγνωρίζουν την ισοτιμία των εθνικών κανόνων άλλων κρατών μελών. Ωστόσο, η Επιτροπή εισηγήθηκε νέα διαδικασία για την ανταλλαγή πληροφόρησης σχετικά με τα εθνικά μέτρα που παραβιάζουν την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων στην Κοινότητα. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή εξέφρασε την έντονη ικανοποίησή της για την πρόταση, για την οποία πρότεινε ορισμένες τροποποιήσεις ώστε να βελτιωθούν οι λειτουργικές διαδικασίες ().

7.6. Διαφορές προκύπτουν στις περιβαλλοντικές διατάξεις για τα προϊόντα σε όλη την Κοινότητα. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων για υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή συνιστά μεγαλύτερη εναρμόνιση των περιβαλλοντικών προτύπων, ακόμη σε υψηλότερο επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισορροπία και η συμβατότητα των στόχων για βελτιωμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

7.7. Ο πολύπλοκος χαρακτήρας του μεταβατικού καθεστώτος ΦΠΑ, η ύπαρξη διαφορετικών διοικητικών διαδικασιών στα κράτη μέλη, η ανεπαρκής διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και οι μεγάλες διαφορές στους συντελεστές των φόρων προστιθέμενης αξίας μεταξύ των κρατών μελών εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμβάλλουν επίσης σε σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα για ορισμένα κράτη μέλη.

7.7.1. Η ΟΚΕ συνιστά τη λήψη μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια, απλότητα και συνεκτικότητα κατά την εισαγωγή του τελικού καθεστώτος ΦΠΑ, έτσι ώστε να εξαλειφθούν όλοι οι φραγμοί στο ενδοκοινοτικό εμπόριο.

7.8. Υπάρχει χάσμα στην πληροφόρηση όσον αφορά τα δικαιώματα των διαφόρων οικονομικών και κοινωνικών ομάδων συμφερόντων σε συνάρτηση με τα δικαιώματά τους στην εσωτερική αγορά. Χρήσιμη θα είναι μια βασική γνώση του πότε ένας φραγμός είναι νόμιμος και πότε παράνομος.

7.8.1. Η ΟΚΕ συνιστά τη διάδοση ευκόλως κατανοητής πληροφόρησης σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματα.

7.9. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη φορολογική μεταχείριση ορισμένων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που προέρχονται από άλλο κράτος μέλος.

7.9.1. Η ΟΚΕ, στην περίπτωση ατόμων που λαμβάνουν ενυπόθηκο δάνειο σε άλλο κράτος μέλος, συνιστά να παρέχεται η ίδια φορολογική απαλλαγή για την εξόφληση των τόκων, όπως εάν είχαν λάβει ενυπόθηκο δάνειο στο οικείο κράτος μέλος. Παρομοίως, η φορολογία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων πρέπει να βασίζεται στο συντελεστή που ισχύει στο οικείο κράτος μέλος του ασφαλισμένου.

7.10. Η έλλειψη αμοιβαίας αναγνώρισης των προσόντων στα μη « νομοθετικώς ρυθμισμένα » επαγγέλματα παρακωλύει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

7.10.1. Η ΟΚΕ συνιστά να καταρτίσει η Επιτροπή εντατικό πρόγραμμα προκειμένου να θεσπιστεί αντικειμενική ισοτιμία εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλα τα « μη νομοθετικώς ρυθμισμένα » επαγγέλματα.

7.11. Οι διασυνοριακές πληρωμές θεωρούνται χρονοβόρες, εξαιρετικά δαπανηρές και με αδιαφανές κόστος.

7.11.1. Η ΟΚΕ στη γνωμοδότησή της για τις « Διασυνοριακές πληρωμές» () συνέστησε την καθιέρωση ενός κώδικα πρακτικής μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών που θα αυξήσει την ταχύτητα των πληρωμών, θα μειώσει το κόστος και θα αυξήσει τη διαφάνεια.

7.12. Οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές απαιτήσεις για τις δημόσιες προμήθειες σε ορισμένα κράτη μέλη λειτουργούν ως εμπορικοί φραγμοί.

7.12.1. Η ΟΚΕ συνιστά να εξετάσει η Επιτροπή επειγόντως το ζήτημα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν επιβάλλονται σε επιχειρήσεις από άλλα κράτη μέλη, διοικητικές απαιτήσεις που ουσιαστικά λειτουργούν ως εμπορικοί φραγμοί.

7.13. Για να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού που συνδέεται με τη διασυνοριακή απασχόληση θα ήταν ευκταίο όπως η πρόταση οδηγίας για την τοποθέτηση εργαζομένων στον τομέα παροχής υπηρεσιών () υιοθετηθεί από το Συμβούλιο.

7.14. Η απώλεια ορισμένων κοινωνικών επιδομάτων και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όταν οι δικαιούχοι διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος, περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

7.14.1. Η ΟΚΕ συνιστά να προτείνει η Επιτροπή μέτρα για την εξάλειψη των διαφορών, στις περιπτώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν παρόμοια μέτρα.

7.15. Η ΟΚΕ συνιστά να δημοσιεύει η Επιτροπή κάθε χρόνο ένα κατάλογο με διαμαρτυρίες σχετικά με την ατελή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και τη δράση που ανέλαβε ή προτίθεται να αναλάβει.

7.16. Με την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής εκτίμησης στο πλαίσιο της πρώτης ετήσιας έκθεσης για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, η ΟΚΕ προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω αναλύσεις συγκεκριμένων τομέων πριν από τη δημοσίευση της επόμενης έκθεσης της Επιτροπής το προσεχές έτος.

7.17. Η ΟΚΕ θεωρεί ότι η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς έχει ουσιαστική σημασία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και έχουν σημειωθεί σημαντικές επιτυχίες, μένουν ακόμη να γίνουν πολλά. Η ΟΚΕ ελπίζει ότι οι ενέργειες που θα αναληφθούν ως αποτέλεσμα της εκτίμησης αυτής θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των φραγμών που εντοπίστηκαν και στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και διαφανούς εσωτερικής αγοράς.

Βρυξέλλες, 14 Σεπτεμβρίου 1994.

Η Πρόεδρος της

Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Susanne TIEMANN

() ΕΕ αριθ. C 201 της 26. 7. 1993.

() ΕΕ αριθ. C 304 της 10. 11. 1993.

() Βελγ. : 89 %, Δαν. : 94 %, Γερ. : 79 %, Ελλ. : 75 %, Ισπ. : 81 %, Γαλ. : 84 %, Ιρλ. : 80 %, Ιτ. : 89 %, Λουξ. : 83 %, Ολλ. :82 %, Πορτ. : 84 %, ΗΒ. : 90 % (δεδομένα της Επιτροπής των ΕΚ).

() Τα αποτελέσματα των ερευνών επιβάλλεται, βεβαίως, να ερμηνεύονται με προσοχή.

() Euro Info Centre Survey 1994.

() European Directors Publ. Financial Times, Φεβρουάριος 1994.

() ΕΕ αριθ. C 339 της 31. 12. 1991, σ. 16.

() Συνομοσπονδία Δανικών Βιομηχανιών.

() Δανικό Υπουργείο βιομηχανίας.

() Συνομοσπονδία Ισπανών Εργαζομένων.

() ΕΕ αριθ. C 339 της 31. 12. 1991, σ. 26.

() ΕΕ αριθ. C 339 της 31. 12. 1991, σ. 16.

() Έγγρ. CES 689/94 της 6ης Ιουλίου 1994 (ECO/190 γνωμοδότηση).

() Έγγρ. CES 854/94 της 6ης Ιουλίου 1994 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη).

() ΕΕ αριθ. C 129 της 10. 5. 1993, σ. 18.

() ΕΕ αριθ. C 332 της 31. 12. 1990, σ. 107.

() ΕΕ αριθ. C 304 της 10. 11. 1993, σ. 10.

() ΕΕ αριθ. C 195 της 18. 7. 1994, σ. 6.

() Έγγρ. CES 854/94 της 6ης Ιουλίου 1994 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη).

() ΕΕ αριθ. C 225 της 30. 8. 1991, σ. 6 7 ΕΕ αριθ. C 49 της 24. 2. 1992, σ. 41.

Top